PDA

Zobacz pełną wersję : Osłona LCD dla 350d

scooter
01-06-2005, 21:34
Czy widział już może ktoś z forumowiczów osłonę LCD do aparatu Canon 350d??
Czy ewentualnie będzie pasowała osłona od 300d np. taka http://www.agito.pl/index.php?pid=9787&cid=217&p= ??

MIDO
01-06-2005, 21:52
Czy widział już może ktoś z forumowiczów osłonę LCD do aparatu Canon 350d??
Czy ewentualnie będzie pasowała osłona od 300d np. taka http://www.agito.pl/index.php?pid=9787&cid=217&p= ??

Na allegro są dedykowane do 350D

mganko
01-06-2005, 22:58
mam taką do 300D i szczerze mówiąc to jestem średnio zadowolony. Guma w koło oka jest dosyć twarda i troche się to czuje na oku. Mam wersje bezklejowa nasuwana na muszle oczna. Od dołu niczego się nie trzyma i tak troche odstaje. Zreszta jak otworzysz klapkę od wyświetlacza to że by ją zamknąć musisz złożyc dwa listki boczne a dopiero potem klapke - strasznie nie wygodne

mxw
01-06-2005, 23:11
Na allegro są dedykowane do 350D
na allegro widziałem tylko jedną - taką do 300D/350D naklejaną wokół monitora LCD - niestety pasuje raczej do 300, dla 350 jest ciut za duża i nachodzi na LCD statusu, a poza tym (a może przede wszystkim) ramka zasłania oznaczenia trybu AF (one shoot/ai/servo), więc pomysł raczej odpada... :?

Vitez
02-06-2005, 03:40
Olej te oslonki na LCD 8) .
Jak chcesz moge ci zrobic fotke 1,5 rocznego 10D a dokladniej jego LCD - zero rysek (chyba... dokladnie sie nie przygladalem bo rzadko z LCD korzystam ;) ).
Oslonki to tylko wyciaganie kasy bo o wiele szybciej sie niszcza niz jakakolwiek ryska sie na oryginalnym (naprawde solidnym) LCD pojawi.

Pszczola
02-06-2005, 05:46
Jak rozumiem chodzi tu nie tyle o ochrone LCD tylko przede wszystkim o funkcje 'przeciwsloneczne' stosowane celem lepszego podgladu. Sugerowalbym za Vitezem 'olewanie' tego rodzaju oslon. najlepiej chyba sprawdza sie tego rodzaju oslona (http://www.allegro.pl/showcat.php?id=11068) + ewentualnie asystent ;-)

AGO
02-06-2005, 09:49
Jesli chodzi tylko o ochrone przed zarysowniem to polecam folie ochronna.
Przy zakupie warto zwrocic uwage na jakosc - jedne sa "krystalicznie" czyste i nie maja wplywu na obraz a inne ... prawie mleczne, matowia calosc i sa jednym slowem do d....

Lutek
02-06-2005, 10:05
Przy zakupie warto zwrocic uwage na jakosc - jedne sa "krystalicznie" czyste i nie maja wplywu na obraz a inne ... prawie mleczne, matowia calosc i sa jednym slowem do d....
No wlasnie... gdzie mozna kupić teraz folie Zorin?
Strona www.zorin-usa.com juz nie dziala (2x u nich kupowalem) i znalazlem teraz strone http://www.cosmos.pnet.pl/folia.htm ale nie wiem czy to dziala bo nie odpowiadaja na maile????

Pozdr

Vitez
02-06-2005, 13:57

No wlasnie... gdzie mozna kupić teraz folie Zorin?

Olali nas Pszczola... chodz, idziemy stad :rolleyes:

Lutek
02-06-2005, 15:22
Olali nas Pszczola... chodz, idziemy stad :rolleyes:
O co Ci chodzi, co ja złego napisałem??

Pozdr

Vitez
02-06-2005, 16:37
O co Ci chodzi, co ja złego napisałem??

Nic zlego. to taki zart byl ;) .
My z Pszczola piszemy zeby darowac sobie oslonki ochronne na LCD, wy mimo tego jednak dobieracie sobie jakies - wasz wybor.
Rozstajemy sie i idziemy kazdy swoja droga 8)

snow
02-06-2005, 16:41
Ja jedyna osłona przeciwsłoneczna której używam to moje plecy. Wydaje mi się że sens kupowania takich osłonek byłby wtedy gdyby przynajmniej była możliwość robienia zdjęć nie tylko patrząc w wizjer ale także na tylne LCD jak to jest w kompaktach. A do zadrapania tego plastiku co jest na LCD to trzeba sie uprzeć bo w normalnym użytkowaniu raczej się nie rysuje.

Pszczola
02-06-2005, 16:55
My z Pszczola piszemy zeby darowac sobie oslonki ochronne na LCD

Dokladnie tak jest. Pisalem na forum juz wczesniej, ze moim zdaniem jedyna 'praktyczna' i sensowna funkcja oslon LCD jest 'wymasowanie ego' posiadacza body - dobry 'tatus' zadbal o sprzet. Uzywam plastikowgo canona 300v. Nosze go niedbale w torbie. Stawiam 'pleckami' na stole, czysto na stercie jakis rupieci. LCD nie jest poryzowany, ani nie zmatowial. na body w roznych miejscach sa jakies ryski, na lcd nie. Jak dla mnie cale body mogloby byc zrobione z tego plastiku z jakiego jest wykonana oslonka lcd.

Oskar
20-12-2005, 16:13
najlepiej zrobić taką osłonkę samemu. Dopasować i odpowiednio przyciąć
kawałek cienkiej przezroczystej plexi, w odpowiednim miejscu zgiąć po kątem
90 stopni, przykręcic wygiętą część do gwintu na statyw. Najlepiej pomiedzy aparat, a szybkozłączkę od głowicy statywu... sam tak zrobiłem i jest ok. (uzywam w wyjątkowych sytuacjach - kiedy porysowanie LCD wydaje się nieuchronne....)
:D

hekselman
20-12-2005, 16:31
Te osłonki to g....które tylko przeszkadza i irytuje odpadając.Lepiej sobie kup fabryczną osłonę do obiektywu: tulipana.Kosztuje ale warto!

PALOMBO
20-12-2005, 17:39
Ja mam osłonkę naklejaną ( tą ze skrzydełkami ) i jestem z niej zadowolony , przez rok nic z nią się nie stało . chociaż nie mam poruwnania z nie osłoniętym LCD

Aszu
20-12-2005, 17:53
Tyko po co. Jak przykleisz do obudowy to zostanie ślad i urwac mozna bo to dodatkowo wystający element.

Kubak82
10-04-2006, 21:40
ja tez kupiłem takie "cudo" bo doskonale sprawdzało sie wczesniej w aparacie kompaktowym...tam naprawde miała sens taka osłonka, chocby ze wzgledu na kadrowanie (czasem sie jednak gapiło w ten tv przed zrobieniem zdjecia:wink: )..w lustrzance nie jest juz tak fajnie:?..zwlaszcza gdy trzeba na bieraco korygowac ustawienia i przykładac okular do oka..przydaje sie tylko przy podgladzie zdjec w sloncu (ale od tego mamy tez rece:wink: )..cóż, całe zycie sie człowiek uczy:wink: ..z wlasnych doswiadczen - odradzam takie wynalazki do dSLR'ow:!:

marko-wroclaw
11-04-2006, 12:17
A takie coś sie nie nada?? http://www.europassat.com/sklep/index.php?d=produkt&id=243
Niby dedykowane do 350d

mor_feusz
11-04-2006, 12:26
A ja powiem 1dno - tak jak ja i zona mamy okulary - i czasem okularami mozna niezle zaryowac ekranik - dlatego ostatnio tez sie nad tym zastanawialem (ledwo co kupilem a juz o tym mysle) - tylko zysle ze zrobie cos takiego mam gdzies w pudelku zostawioa z laptopa folie co byla przyklejona oryginalnie -wytne sobie odpowiedni prostokacik i na brzegach przykleje cieniutka tasme 2stronnie lepna - koszt wyjdzie okolo 2PLN (moze mniej a ile zapasu :D

Kubak82
11-04-2006, 13:13
A takie coś sie nie nada?? http://www.europassat.com/sklep/index.php?d=produkt&id=243
Niby dedykowane do 350d

no wlasnie nie bardzo..ja mam troche inna, zakladana razem z okularem ale zasada jest przeciez ta sama.. przeszkadza mi to w kadrowaniu i zmianie parametrów..co chwila trzeba to cudo zlozyc..w pewnym momencie staje sie to meczace:( ..do tego to jest plastik w koncu i kiedys sie wyrobi na amen..przyznam, ze wcale mnie nie zmartwi jak ten moment nadejdzie:wink: ..

podsumowujac - moim zdaniem jesli juz cos ma zabezpieczac wyswietlacz to folia..

pozdrawiam

piast9
11-04-2006, 13:50
Niby dedykowane do 350d
Z tego, co widzę, to ona jest mocowana do gniazda statywu przez co wyklucza użycie tegoż, jak równiez gripa.

arturs
11-04-2006, 21:31
Witam..

Mam 350D od prawie roku, noszę okulary i jakoś nie udało mi się jeszcze porysować ekranu LCD w aparacie - oczywiście nie rzucam aparatem, ale normalnie nosze go na pasku na szyi w kurtce z metelowymi suwakami i jakoś dotąd działa bez problemów.. IMHO takie wynalazki to tylko zawracanie sobie głowy i wnerwianie się na ich obsługę.
Wyświetlacz jest dosyć twady i jak nie walniesz nim w żwir to raczej nic mu nie bedzie.. ja raczej martwię się żeby nie uszkodzić szkła (mam jakieś takie zboczenie od czasów zenita i tak mi zostało) mimo że na aparat wydałem wiecej niż na szkło ;-) i właśnie dopiero wczoraj go spłaciłem ;-)

Pozdrawiam
Artur Starz

mor_feusz
11-04-2006, 23:07
Nie kwestionuje. Kupilem aparat nie dawno. Nie pstrykalem z 8 lat. Pstryknalem z 1000 fotek i zadnego sladu na lcd NIE MA(zdjec zrobilem z 100). Narazie nie mam na co biadolic - tylko mowie ze szkoda wydawac pieniazki na wynalazki - gzie moim zdaniem folia + tasma 2stronnie lepna wystarczy. Sprzet szanuje - moze nawet za bardzo.

GrzegorzS
12-04-2006, 08:48
podsumowujac - moim zdaniem jesli juz cos ma zabezpieczac wyswietlacz to folia..
pozdrawiam
Ale przed czym?
Przed zarysowaniem - sam materiał wyświetlacza broni się doskonale. Przed czymś mocniejszym? Folia nie pomoże. Ale dla lepszego samopoczucia to i wełniany kocyk można nakleic ;-)

Kubak82
12-04-2006, 09:44
alez welniany kocyk to tak oczywista sprawa ze nawe o nim nie wspomnialem..myslalem, ze kazdy wlasciciel dSLR'a go ma i uzywa:mrgreen:

a tak na powaznie - folia (jesli jest na tyle porzadna) wytrzyma opieranie aparatu o jakies nierowne powierzchnie, kontakt z zamkiem od kurtki gdy aparat wisi na szyi itp. a na koniec - slady po paluchach nie sa na niej tak widoczne a osobiscie dżaźni mnie to niemilosiernie:twisted:

GrzegorzS
12-04-2006, 10:04
a tak na powaznie - folia (jesli jest na tyle porzadna) wytrzyma opieranie aparatu o jakies nierowne powierzchnie, kontakt z zamkiem od kurtki gdy aparat wisi na szyi itp. a na koniec - slady po paluchach nie sa na niej tak widoczne a osobiscie dżaźni mnie to niemilosiernie:twisted:
Moja 350 ma bezpośredni i "bez czułości" kontakt z moimi okularami. Twardymi ;-) I nic z zarysowań nie ma na wyświetlaczu. Mnie najbardziej drażni skroplona para wodna z oddechu na wyświetlaczu.

Kubak82
12-04-2006, 10:35
para wodna to fakt..ale tu mysle ze sam wyswietlacz jest w miare bezpieczny za to nie dam glowy ze troche tej pary nie przedostanie sie przez szczeliny w okolicach przyciskow..wiadomo, nasze sprzety sa raczej kiepsko uszczelnione:( ..ta nieszczesna osłonka ktora mam oddala mi troche nochala od tego miejsca wiec moge jej to policzyc na "+":)

Michal-Czuba
13-04-2006, 21:49
wiadomo, nasze sprzety sa raczej kiepsko uszczelnione:(
Dyskutował bym ;) Owszem, do wody bym mojego 300d nie wsadził, ale robienie zdjęć w deszczu (i to DESZCZU nie mżawce ;) ) mu nie zaszkodziło, na Rajdzie Magurskim dostałem taką falą śniegu, że odkopywałem się 5 minut, trabant był jedną kulą ze śniegu ... odsypałem go, nic mu się nie stało ;)

Kubak82
13-04-2006, 22:30
na razie jestem pod wrazeniem:roll: ..pewnie rowniez zmienie zdanie jak mnie przytrafi sie podobna przygoda ale na razie uwierze na słowo i nie bede testowal:wink: ..uszczelek jest na pewno mniej niz np. w "jedynce" ale jesli wytrzymaja cos wiecej niz mzawke to tym lepiej dla nas:grin:

pozdrawiam

Michal-Czuba
13-04-2006, 23:22
Przyznam szczerze, że w pierwszej chwili się zestresowałem, ale gdy okazało się, że wszystko działa jak należy ucieszyłem się i to bardzo :) Później już trochę odważniej stałem w miejscu, gdzie co chwile dostawaliśmy śniegiem ;) :
http://www.michal-czuba.foxnet.pl/mczuba-galeria/albums/userpics/10001/09.jpg
i co prawda chowaliśmy aparaty, ale nie zawsze zdąrzyliśmy ;) Hmm patrząc na to zdjęcie doszedłem do wniosku, że nie oddaje ono tego, co działo się przy nas 0,5 sek. później ;)

scooter
13-04-2006, 23:30
Halo link nie działa, jakieś spacje !!

Michal-Czuba
13-04-2006, 23:36
Hmm jak to nie, u mnie działa :| może w ten sposób: http://tinyurl.com/qhakj

Kubak82
13-04-2006, 23:45
cos z linkami jest nie tak ale doszedlem do miniatury i faktycznie - mozna sobie reszte wyobrazic:lol: ..a ja sie balem zwyklego deszczu:lol: ..ok, warto uwazac na aparat ale bede spokojniejszy na przyszlosc, gdoby spotkalo mnie cos rownie mokrego i snieznego:mrgreen:

pozdrawiam

fmagik
14-04-2006, 00:36
chyba lepszym pomyslem bedzie dokupienie muszli ocznej i foli na lcd?

GrzegorzS
14-04-2006, 11:32
Hmm jak to nie, u mnie działa :| może w ten sposób: http://tinyurl.com/qhakj
You don't have permission to access /mczuba-galeria/albums/userpics/10001/09.jpg on this server.

Michal-Czuba
14-04-2006, 11:40
You don't have permission to access /mczuba-galeria/albums/userpics/10001/09.jpg on this server.
Dziwna sprawa, wygląda na to, że Coppermine jakoś dziwnie narzuca uprawnienia. Aż tak się na tym nie znam ;)