PDA

Zobacz pełną wersję : ex580 ze stopki z fotocelą

sebulba
11-04-2008, 18:28
nijak się nie wyzwala - dlaczego?

nie wyzwalała się, bo fotocela popsiuta była. Po wymianie natomiast jest taki objaw o którym gdzieś czytałem, ale nie mogę teraz odnaleźć, a mianowicie: po jednym błysku, trzeba wł/wył lampę żeby znowu wyzwolić. W czym problem i czy jest do obejścia, czy po prostu z 580EX już tak będzie :-/

gwozdzt
14-04-2008, 13:21
po jednym błysku, trzeba wł/wył lampę żeby znowu wyzwolić. W czym problem
czy włączyłeś tryb (M)anualny w lampie?

sebulba
14-04-2008, 22:37
tak włączyłem..

gwozdzt
15-04-2008, 08:35
jeśli stopka jest metalowa, to najprawdopodobniej zwiera któreś styki dedykacyjne.
spróbuj je odizolować, zostawiając połączenie tylko na głównym styku środkowym i sankach bocznych.

sebulba
15-04-2008, 18:10
zadałem sobie trud izolacji :-) ale to nie to... gdzieś czytałem o przypadłości jednokrotnego błysku :-/ no i teraz nie mogę znaleźć :-(

MaciekH
16-04-2008, 09:56
Moja 580ex z kostki synchro (podejrzewam że podobna budowa do kostki z fotocelą) PO DOKŁADNYM ODIZOLOWANIU STYKÓW błyska bez problemów, bez znaczenia w jakim trybie jest lampa, wiec upewnij sie czy oby te styki napewno dobrze zakleiłeś...
Czy lampa ładuje Ci sie na nowo po zrobieniu tego jednego błysku?

sebulba
16-04-2008, 18:20
hmmm a możesz zaprezentować jak okleiłeś - może robię coś źle. Lampa się ładuje, ale nie można jej nawet wyzwolić ponownie z przycisku PILOT. Oklejałem już 3 razy :confused: , ale albo robię to za dokładnie - lampa wyzwala się wielokrotnie z PILOTa, ale nie z fotoceli, albo za słabo - efekt raz z fotoceli, bądź raz z PILOTa. Przy oklejaniu staram się*zostawić sanki i środkowy nit (na fotoceli).

MaciekH
16-04-2008, 21:54
Nie mam teraz tego przy sobie, ale moge Cie wytłumaczyć. Otóż mianowicie, wyciąłem taki prostokącik ze starej (giętkiej) karty telefonicznej z małą dziurką na środkowy pin. Ma takie wymiary ze lekkim oporem wchodzi w sanki, wiec nie wypada i sie nie gubi jak sie lampe wyjmuje;)

sebulba
16-04-2008, 22:00
spróbuję jutro powalczyć :/ ja użyłem grubej taśmy montażowej i zrobiłem dziurkę na pin... bez sukcesu - ale nie poddaję się...

sebulba
17-04-2008, 17:50
cóż - to jednak nie problem izolacji. Przyłożyłem się dzisiaj do tego bardzo skrupulatnie (cienki przezroczysty plastik, idealna dziurka) i niestety nadal jeden błysk :-(

MaciekH
19-04-2008, 01:23
Jak Ci już tak zależy na tej fotoceli to kup MIF i podlącz kabelkiem synchro do lampy, wtedy nie bedzie problemów. Masz mozliwosc przetestowac to fotocele z inna lampa, ewentualnie lampe z inna fotocela? Skad jestes?

sebulba
19-04-2008, 10:45
spróbuję potestować z inną lampą... z inną*fotocelą nie mam jak :-( ... a jestem z Boat City 8-)

asdfasfd
19-04-2008, 12:46
W próbowałeś wyzwalać błysk nie na pełnej mocy w trybie manualanym? Ustaw lampę na M i siłę błysku np. na 1/32 i sprawdź czy działa.

sebulba
19-04-2008, 13:09
W próbowałeś wyzwalać błysk nie na pełnej mocy w trybie manualanym? Ustaw lampę na M i siłę błysku np. na 1/32 i sprawdź czy działa.

próbowałem ... nic z tego

kami74
25-08-2008, 16:38
Wykopałem wątek ponieważ mam fotocelę z sankami i ten sam problem. Tj. jeden błysk i lampa jakby zawiesza się trzeba ja wyłaczyć i włączyć i znowu jeden błysk OK a dalej zawieszenia. Czy może od kwietnia coś ktoś zdołał się dowiedzieć w temacie. Jeśli tak to prosiłbym o info what's going on

MaciekH
25-08-2008, 18:23
Rozumiem, że styki już masz ładnie zaklejone, ale problem mimo tego występuje?

kami74
25-08-2008, 20:23
Rozumiem, że styki już masz ładnie zaklejone, ale problem mimo tego występuje?

Dokładnie wszystkie piny poza jednym zaklejone i raz błyska i zwis

MaciekH
26-08-2008, 01:05
Dokładnie wszystkie piny poza jednym zaklejone i raz błyska i zwis

Spróbuj bez niczego jakims drucikiem zewrzec piny na lampie i zobacz czy będzie działało. Jesli nadal to samo to znaczy ze to lampa nie chce tak współpracować (dziwne, ale wtedy pozostaje Ci wyzwalania przewodowe czy bez- ale przez gniazdo PC). Jak bedzie błyskała na sucho tzn ze to coś z fotocelą nie bangla, bo ona ma robić dokładnie to samo-zwierać te piny...

Moja 580ex błyska za kazdym razem jak zwieram srodkowy ze stopką, przy kazdym ustawieniu...

kami74
26-08-2008, 10:09
Właśnie dziwna sprawa bo z chińskim wyzwalaczem radiowym moje 430stka śmiga jak złoto a z fotocela sie zawiesza. Dziwy Panie dziwy

mailme
28-05-2009, 23:42
Odkopuje watek... ehh no i znow to samo..

Mam lampe 430ex II i po zwarciu stykow dziala w kazdej konfiguracji, tj. blyska, jednak po podlaczeniu fotoceli - tak jak u kolegow wyzwala raz i lampe trzeba wylaczac i wlaczyc aby blysnela znow raz. widac to wina fotoceli, bo lampa po zwieraniu stykow to i co sekunde blyskac potrafi :)

Dodam tylko ze zakrywanie pozostalych stykow nic nie daje, wiec to nie jakies zwarcia. Pozatym moja lampa po jakims czasie zaczela reagowac na jakiekolwiek przelaczane przyciski na niej i zamiast lampe wlaczac i wylaczac wystarczy cos nacisnac i blysk po flashu wyzwoli sie znowu - czy to nie glupie?

Jednak teraz pytanie mam nastepujace - co z ta fotocela? Skoro nie dziala - czy jest mi potrzebna? Czy mozna ja jakos naprawic, czy jest do wyrzucenia? Jesli nic sie nie da z nia juz zrobic bo "ona tak ma" czy istnieja fotocele ktore bez zadnych kabelkow najprosciej w swiecie wspolpracuja ze speedlightami ?

Dziekuje uprzejmie :)
i pozdrawiam wszystkich (moj 1 post tutaj :D )

MM-architekci
29-05-2009, 08:07
Jak na taka trafisz daj znac ja poki co nie trafilem i odpuscilem sobie...

3 rozne fotocele sprawdzalem , mowie o tych tanszych , i z zadna nie dzialal poprawnie , kochany canon tak ma. Dla swietego spokoju radze kupic radiowke , na jedna lampe cos jakos 100-120 zl.