Zobacz pełną wersję : Segregacja zdjęć w/g ogniskowej
fotomoto
23-10-2007, 22:35
Witam
Czy może ktoś zna program potrafiący segregować zdjęcia biorąc pod uwagę długość ogniskowej obiektywu , ew.ustawioną czułość?
Szukam ,bo jestem leniwym człowiekiem i zwykle wywołuje RAWy w DPP a następnie traktuję całe foldery zadaniem w P.S. Część zdjęć robionych szerokim kątem obiektywem 24-105/4 ma mocną winietę i te chciałbym " odwinietować" nie stosując tego filtra do pozostałych zrobionych przy dłuższych ogniskowych ,a nie bardzo mi się uśmiecha obrabiać fotki pojedyńczo kiedy ich mam kilkaset z imprezy.
Witam
Czy może ktoś zna program potrafiący segregować zdjęcia biorąc pod uwagę długość ogniskowej obiektywu , ew.ustawioną czułość?
Szukam ,bo jestem leniwym człowiekiem i zwykle wywołuje RAWy w DPP a następnie traktuję całe foldery zadaniem w P.S. Część zdjęć robionych szerokim kątem obiektywem 24-105/4 ma mocną winietę i te chciałbym " odwinietować" nie stosując tego filtra do pozostałych zrobionych przy dłuższych ogniskowych ,a nie bardzo mi się uśmiecha obrabiać fotki pojedyńczo kiedy ich mam kilkaset z imprezy.
Piszesz o mocnej winiecie przy 5d i 24-105 ,Uzywam tego zestawu i nie mam mocnej winiety.Czy przypadkiem nie nakreciłeś na 24-105/4 IS L filtra w wersji normalny?Jesli tak to spróbuj bez niego lub z wersja filtra slim.pozdrawiam:)
Witam
Lightroom tak potrafi
fotomoto
24-10-2007, 18:47
Piszesz o mocnej winiecie przy 5d i 24-105 ,Uzywam tego zestawu i nie mam mocnej winiety.Czy przypadkiem nie nakreciłeś na 24-105/4 IS L filtra w wersji normalny?Jesli tak to spróbuj bez niego lub z wersja filtra slim.pozdrawiam:)
Mam Heliopana slima , " mocna" to rzecz subiektywna ,ale jak winietowanie obiektywu pogłębi nierównomierne oświetlenie kadru błyskiem lampy to wychodzi coś co mi już przeszkadza.
odświezam kotleta bo przejechałem 19 stron w subforum Software i nie znalazłem
może ktoś podpowie - był kiedys taki program w którym zaznaczało sie /dodawało katalogi/zdjęcia a on zczytywał ogniskowe z exifa i pokazywał wykres (zazwyczaj w postaci słupków ale to mało istotne) jakiej ogniskowej uzywano najczęsciej przy danych zdjeciach (procentowo)
pomagam znajomej podjąć decyzję czy kupić efs17-55 czy zostawić kita i wziąc 24-105 - cena ta sama; przesiadka na FF MOZE za 3 lata
ale mogłaby sobie przegladnąc tak zdjecia i zbadac jakego zakresu mm najczesciej uzywa (wiem, wiem mając tylko kita to nie bedzie zbyt trudne ;-) )
z góry dzieki za pomoc bo nie potrafie ani nic wygooglać anie wysearchowac na forum :oops:
Exposure Plot - http://www.cpr.demon.nl/prog_plotf.html
pokazuje najczęściej używane ogniskowe, ISO, przysłony, czasy - cała statystyka, wykresy itp.
o to to to to
wielkie dzięki - przyda jej sie :-)
sam tez sobie sprawdziłem; prawie 50% ślubu 50mm :-)
btw
znałeś czy wyszukałeś?
Trochę się nagłowiłem, zanim program mi nie podpowiedział: "No jpeg files found"... :oops:
Czy w związku z tym może ktoś polecić podobny program do statystych dla RAWów ?
Trochę się nagłowiłem, zanim program mi nie podpowiedział: "No jpeg files found"... :oops:
Czy w związku z tym może ktoś polecić podobny program do statystych dla RAWów ?
Adobe Bridge?
Ja sobie chwalę Lightroom. Najnowszy ma całkiem przystępną cenę...
exiftool - odczytasz wszystko co chcesz z EXIFow, posortujesz, zmodyfikujesz, wyfiltrujesz... ogranicza Cię jedynie twoja wyobraźnia...
Jedyny minus to brak GUI, ale jeśli jesteś obeznany z wierszami poleceń to nie ma najmniejszego problemu. Ostatecznie możesz wszystko przekierować na plik tekstowy i importować np do excela lub innego programu.
exiftool - odczytasz wszystko co chcesz z EXIFow, posortujesz, zmodyfikujesz, wyfiltrujesz... ogranicza Cię jedynie twoja wyobraźnia...
Jedyny minus to brak GUI
Akurat GUI do ExifToola istnieje "od zawsze".
Akurat GUI do ExifToola istnieje "od zawsze".
Niestety ale pod ubuntu nigdy nie znalazłem.
Pod windowsa rzeczywiście jest...nie wiem tylko jakiej jakości i czy zapewnia taką elastyczność jak sama konsola...