Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Segregacja zdjęć w/g ogniskowej

fotomoto
23-10-2007, 22:35
Witam
Czy może ktoś zna program potrafiący segregować zdjęcia biorąc pod uwagę długość ogniskowej obiektywu , ew.ustawioną czułość?
Szukam ,bo jestem leniwym człowiekiem i zwykle wywołuje RAWy w DPP a następnie traktuję całe foldery zadaniem w P.S. Część zdjęć robionych szerokim kątem obiektywem 24-105/4 ma mocną winietę i te chciałbym " odwinietować" nie stosując tego filtra do pozostałych zrobionych przy dłuższych ogniskowych ,a nie bardzo mi się uśmiecha obrabiać fotki pojedyńczo kiedy ich mam kilkaset z imprezy.

janmar
23-10-2007, 23:46
Witam
Czy może ktoś zna program potrafiący segregować zdjęcia biorąc pod uwagę długość ogniskowej obiektywu , ew.ustawioną czułość?
Szukam ,bo jestem leniwym człowiekiem i zwykle wywołuje RAWy w DPP a następnie traktuję całe foldery zadaniem w P.S. Część zdjęć robionych szerokim kątem obiektywem 24-105/4 ma mocną winietę i te chciałbym " odwinietować" nie stosując tego filtra do pozostałych zrobionych przy dłuższych ogniskowych ,a nie bardzo mi się uśmiecha obrabiać fotki pojedyńczo kiedy ich mam kilkaset z imprezy.

Piszesz o mocnej winiecie przy 5d i 24-105 ,Uzywam tego zestawu i nie mam mocnej winiety.Czy przypadkiem nie nakreciłeś na 24-105/4 IS L filtra w wersji normalny?Jesli tak to spróbuj bez niego lub z wersja filtra slim.pozdrawiam:)

brk33
24-10-2007, 08:09
Witam

Lightroom tak potrafi

fotomoto
24-10-2007, 18:47
Piszesz o mocnej winiecie przy 5d i 24-105 ,Uzywam tego zestawu i nie mam mocnej winiety.Czy przypadkiem nie nakreciłeś na 24-105/4 IS L filtra w wersji normalny?Jesli tak to spróbuj bez niego lub z wersja filtra slim.pozdrawiam:)

Mam Heliopana slima , " mocna" to rzecz subiektywna ,ale jak winietowanie obiektywu pogłębi nierównomierne oświetlenie kadru błyskiem lampy to wychodzi coś co mi już przeszkadza.

pst
23-08-2008, 00:25
odświezam kotleta bo przejechałem 19 stron w subforum Software i nie znalazłem

może ktoś podpowie - był kiedys taki program w którym zaznaczało sie /dodawało katalogi/zdjęcia a on zczytywał ogniskowe z exifa i pokazywał wykres (zazwyczaj w postaci słupków ale to mało istotne) jakiej ogniskowej uzywano najczęsciej przy danych zdjeciach (procentowo)

pomagam znajomej podjąć decyzję czy kupić efs17-55 czy zostawić kita i wziąc 24-105 - cena ta sama; przesiadka na FF MOZE za 3 lata
ale mogłaby sobie przegladnąc tak zdjecia i zbadac jakego zakresu mm najczesciej uzywa (wiem, wiem mając tylko kita to nie bedzie zbyt trudne ;-) )

z góry dzieki za pomoc bo nie potrafie ani nic wygooglać anie wysearchowac na forum :oops:

arturs
23-08-2008, 01:09
Exposure Plot - http://www.cpr.demon.nl/prog_plotf.html
pokazuje najczęściej używane ogniskowe, ISO, przysłony, czasy - cała statystyka, wykresy itp.

pst
23-08-2008, 14:34
o to to to to
wielkie dzięki - przyda jej sie :-)
sam tez sobie sprawdziłem; prawie 50% ślubu 50mm :-)

btw
znałeś czy wyszukałeś?

riwo
27-06-2012, 12:58
Trochę się nagłowiłem, zanim program mi nie podpowiedział: "No jpeg files found"... :oops:

Czy w związku z tym może ktoś polecić podobny program do statystych dla RAWów ?

Merde
27-06-2012, 13:52
Trochę się nagłowiłem, zanim program mi nie podpowiedział: "No jpeg files found"... :oops:

Czy w związku z tym może ktoś polecić podobny program do statystych dla RAWów ?

Adobe Bridge?

rOOmak
27-06-2012, 20:43
Ja sobie chwalę Lightroom. Najnowszy ma całkiem przystępną cenę...

slocum
27-06-2012, 23:10
exiftool - odczytasz wszystko co chcesz z EXIFow, posortujesz, zmodyfikujesz, wyfiltrujesz... ogranicza Cię jedynie twoja wyobraźnia...

Jedyny minus to brak GUI, ale jeśli jesteś obeznany z wierszami poleceń to nie ma najmniejszego problemu. Ostatecznie możesz wszystko przekierować na plik tekstowy i importować np do excela lub innego programu.

Merde
28-06-2012, 00:26
exiftool - odczytasz wszystko co chcesz z EXIFow, posortujesz, zmodyfikujesz, wyfiltrujesz... ogranicza Cię jedynie twoja wyobraźnia...

Jedyny minus to brak GUI

Akurat GUI do ExifToola istnieje "od zawsze".

slocum
28-06-2012, 13:41
Akurat GUI do ExifToola istnieje "od zawsze".

Niestety ale pod ubuntu nigdy nie znalazłem.
Pod windowsa rzeczywiście jest...nie wiem tylko jakiej jakości i czy zapewnia taką elastyczność jak sama konsola...