Zobacz pełną wersję : Pytanie dotyczące filtrów Cokin
Jak rozumiem, większych rozmiarów nie ma, tylko 85mm? Czyli realnie od 14mm mówisz... Zawsze to coś, też jest "dość" szeroko. Zakładając, że zdecydował bym się na to co piszesz (robienie zdjęć od 14mm) - mógłbyś podać mi co powinienem kupić i jakie modele, żeby wszystko do siebie pasowało i spełniało założenia z poprzedniego postu?
sa chocby 100mm. tylko tutaj 350 PLN to za maly budzet na dwa filtry i uchwyt. dlatego nie pisalem.
ale jakby co holder Nisi V3 moge spokojnie polecic - na pelnej klatce zero winietowania do 16mm wlacznie (16-35/4), wiec w cropie 10mm powinien lyknac. tylko ze niestety ten holder, z uwagi na dolaczony w zestawie dedykowany polar, kosztuje okolo 600 PLN :/ a jeszcze potrzebujesz filtry, kosztujace minimum 200 PLN sztuka
sa chocby 100mm. tylko tutaj 350 PLN to za maly budzet na dwa filtry i uchwyt. dlatego nie pisalem.
ale jakby co holder Nisi V3 moge spokojnie polecic - na pelnej klatce zero winietowania do 16mm wlacznie (16-35/4), wiec w cropie 10mm powinien lyknac. tylko ze niestety ten holder, z uwagi na dolaczony w zestawie dedykowany polar, kosztuje okolo 600 PLN :/ a jeszcze potrzebujesz filtry, kosztujace minimum 200 PLN sztuka
używasz tego v3 ? 600zł z polarem to prawie darmo jest :mrgreen: - może bym kupił bo nadal nie rozwiązałem problemu polara 105mm - jakoś wydanie na niego 1000zł wydaje mi się z obłędem i nie mogę sie powstrzymać od pytań kto tu kogo w bambuko, 1000 zł za dwie prostopadłe szybki kawałek folii i odrobinę mosiądzu to brzmi niezbyt poważnie.
ten polar dobry jest? ktoś używał?
a da się przypadkiem założyć holder lee na ten pierścień? - na filmie widziałem pierścień 82mm? są mniejsze 77mm? bo nie lubię reduktorów najczęściej się "to to cudo" zatnie w jakimś kluczowym fotograficznie momencie i taki z tego pożytek będzie.
no i ostanie pytanie facet na filmie mówi że to jest kompatybilne z lee (filtrami) i nie tylko - fajnie ale jak działa na tym big stopper uszczelka pasuje?
używasz tego v3 ? 600zł z polarem to prawie darmo jest :mrgreen:
ano tak, od jakichs 3 miesiecy.
ten polar dobry jest? ktoś używał?
Nisi to jest bardzo cieniusienki polar (pa tamu, szto by nie winietowal), wprasowana w niego folia polaryzuje zauwazalnie delikatniej niz klasyczny nakrecany polar, w moim przypadku Marumi lub BW.
ale poza tym nie mam zastrzezen do niego
a da się przypadkiem założyć holder lee na ten pierścień? - na filmie widziałem pierścień 82mm? są mniejsze 77mm? bo nie lubię reduktorów najczęściej się "to to cudo" zatnie w jakimś kluczowym fotograficznie momencie i taki z tego pożytek będzie.
wydaje mi sie ze jest to kompatybilne z Lee. ale nie mam jak sprawdzic.
ja sam uzywam Nisi na szklach 77mm przez ta wlasnie dodatkowa redukcje. raz ze soba te adaptery porzadnie skrecilem i trzymaja sie, nic mi sie jeszcze nie zacielo.
Nisi ma swoja droga tez osobne adaptery na mniejsze srednice, nawet na Amazonie widze wisza za raptem 20 EUR - z tym ze na nich jest informacja, ze byly projektowane pod holder V2 (przypuszczam, ze pod V3 tez przypasuja, ale bym sie upewnial u producenta). poki co na ta konstrukcje z przelotka nie narzekam, ale moze kiedys sobie sprawie.
no i ostanie pytanie facet na filmie mówi że to jest kompatybilne z lee (filtrami) i nie tylko - fajnie ale jak działa na tym big stopper uszczelka pasuje?
nie wiem. ND1000 mam nakrecane i zdecydowanie wole tak od wsuwanego filtra. z gestszych ND pod holder 100 mam Firecresta 1.8, to jest bez uszczelek ale poki co nie stwierdzilem zadnego lusterka w rogach.
Kubiska, polecam zna się na tym co robi a filtry kupione u niego jak dla mnie O.K Osłona może ci przeszkadzać jak masz coś szerokiego tak 17 -70 niestety winietuje
dzięki za info bo nadal sie bujam nad tym polarem, jakoś ciągle mój umysł nie może ogarnąć ceny heliopana 105mm - już bym go kupił ale ciągle mnie nurtuje co tam może tyle kosztować na ten przykład w porównaniu z jakimś obiektywem - jak znajdę odpowiedź to go w końcu kupię :mrgreen:
kupiłem pieścień zamiennik do lee od filterdude (był wątek w temacie) z gwintem na polar 82mm ale na mój chłopski rozum nie uda się założyć kwadratowego do pierwszego slota przy wkręconym polarze - robiłem przymiarki na mniejszym filtrze - a jak się nie uda założyć do pierwszego slota to nie będzie z tego pożytku bo niektóre filtry np. big stopper powinny być zakładane do pierwszego slota.
używałem nakręcanego gęstego takiego około ND1000 (kilka lat :mrgreen:) i nigdy bym do tego nie wrócił - wszelkie manipulacje trwają wieki i mają większą szanse poruszyć aparatem (aczkolwiek poruszenie raczej mi sie nie zdarzało) - przy kwadratowym zrobię w tym samym czasie 3 kadry zamiast jednego i jeszcze klatki bez fitra - big stoppera kupiłem z pierwszej dostawy (zamówiłem w ciemno :mrgreen: nie oglądając tylko na podstawie informacji prasowej że lee wypuści nowy filtr, nawet pani od sprzedawcy nie wiedziała jaka będzie cena - wiedziała tylko że dwa do niej przyjdą) i to była dobra decyzja.
dzięki za info bo nadal sie bujam nad tym polarem, jakoś ciągle mój umysł nie może ogarnąć ceny heliopana 105mm - już bym go kupił ale ciągle mnie nurtuje co tam może tyle kosztować na ten przykład w porównaniu z jakimś obiektywem - jak znajdę odpowiedź to go w końcu kupię :mrgreen:
raczej bym kminil w taki desen:
http://www.amazon.de/Haida-Digital-Polfilter-Zirkular-multicoating/dp/B00TBPHQIE/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1451422283&sr=8-1&keywords=polfilter+105mm
Haida to sa bardzo fajne filterki. mam ich zestaw nakrecanych ND (8, 64, 1000) i to jest pieknie wykonane a pod wzgledem zafarbow (czy raczej ich braku) bije na glowe Lee czy B+W... a to wyjdzie z wysylka moze 450 PLN (wiec duzo ponizej urwanych z ksiezyca cen Heliopana)
filtr nakrecany od frontu ma jednak spora zalete - znacznie latwiej go w razie potrzeby wykrecic. w holderze Nisi wymaga to wiecej zabawy (oprawka za ktora trzeba przekrecic jest bardzo cieniutka) i latwo paluchami usmarowac powierzchnie.
kupiłem pieścień zamiennik do lee od filterdude (był wątek w temacie) z gwintem na polar 82mm ale na mój chłopski rozum nie uda się założyć kwadratowego do pierwszego slota przy wkręconym polarze - robiłem przymiarki na mniejszym filtrze - a jak się nie uda założyć do pierwszego slota to nie będzie z tego pożytku bo niektóre filtry np. big stopper powinny być zakładane do pierwszego slota.
no to niestety tak dziala
używałem nakręcanego gęstego takiego około ND1000 (kilka lat :mrgreen:) i nigdy bym do tego nie wrócił - wszelkie manipulacje trwają wieki i mają większą szanse poruszyć aparatem (aczkolwiek poruszenie raczej mi sie nie zdarzało) - przy kwadratowym zrobię w tym samym czasie 3 kadry zamiast jednego
jak robisz 3 kadry w tym samym czasie to znaczy, ze ten Big Stopper ma 3x slabsze tlumienie, he? :) :) :)
ale nie no... obie wersje filtru maja swoje zalety. ja juz mam ten nakrecany i to nie przepuszcza zadnego swiatla i ma swietna neutralnosc barwna. tyle, ze jak trzeba, to wtedy polowki w lapie trzymam - szczesliwie ta zima jest bardzo lagodna ;)
raczej bym kminil w taki desen:
Haida Pro II Digital Slim Polfilter Zirkular MC: Amazon.de: Kamera (http://www.amazon.de/Haida-Digital-Polfilter-Zirkular-multicoating/dp/B00TBPHQIE/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1451422283&sr=8-1&keywords=polfilter+105mm)
Haida to sa bardzo fajne filterki. mam ich zestaw nakrecanych ND (8, 64, 1000) i to jest pieknie wykonane a pod wzgledem zafarbow (czy raczej ich braku) bije na glowe Lee czy B+W... a to wyjdzie z wysylka moze 450 PLN (wiec duzo ponizej urwanych z ksiezyca cen Heliopana)
jest jeszcze NISI polar 105mm ULTRA SLIM PRO C-PL około 500zł czyli tragedii nie ma - ładnie się nazywa (i PRO to znacząco podnosi ego nabywcy) ale pytanie czy warto?
Mam tą haide. Jako polar działa dobrze, ale razem z 2 slotami i ramką na polara w holderze Hitecha jest mocna winieta do 22-23mm.
photographymmm
30-12-2015, 08:21
Panowie, możecie mi coś doradzić z tymi filtrami? :D konkretnie, jakie uchwyty, pierścień i filtry do sigmy 10-20 i 17-50 ? Filtry Hitecha. Na najmniejszych ogniskowych będzie winietowanie - trudno. Dzięki i wybaczcie, że się tak narzucam ale wciąż nie usłyszałem odpowiedzi.
Panowie, możecie mi coś doradzić z tymi filtrami? :D konkretnie, jakie uchwyty, pierścień i filtry do sigmy 10-20 i 17-50 ? Filtry Hitecha. Na najmniejszych ogniskowych będzie winietowanie - trudno. Dzięki i wybaczcie, że się tak narzucam ale wciąż nie usłyszałem odpowiedzi.
jakie filtry to konkretnie zalezy od tego w jakich warunkach fotografujesz. w budzecie 350 PLN jest miejsce na 2-3 filtry, ja bym w tym momencie dla siebie wybral 0.6 Soft + 0.6 Reverse (opcjonalnie 0.6 Soft + 0.9 Soft + 0.6 Hard, gdybym nie focil tyle wschodow/zachodow slonca)
poza tm to jakis holder, w ktorym dobrze od reki wyciac ostatni slot, i pierscien mocowania pod Tamrona. a do Sigmy pozostaje trzymanie filtrow w lapie, ewentualnie myk z wciskaniem holderu na bagnet oslony, przeciwslonecznej, jesli zadziala.
w temacie to już chyba wszystko powiedziano :) nie w tym to w innych wątkach - kup system z filtrami 100 będziesz miał spokój z winietowaniem, który system? masz do wyboru lee, cokin - też ma 100mm holder nawet dość ciekawy mz, hitech, nisi i pewnie jeszcze parę innych, filtry prostokątne najczęściej pasują do każdego holdera, schody się zaczynają jak chcesz podpiąć polar - i tu tak naprawdę te systemy się różnią, jeśli chodzi o akcesoria dodatkowe to pewnie lee jest jednym z bogatszych systemów - internety opisują, a youtube pokazuje - oglądać wybierać i tak każdy z nich będzie lepszy niż system 85mm.
o 85mm chyba już wszystko powiedziano jedni będą twierdzić że winietuje inni że nie winietuje - najprościej sprawdzić w specyfikacji producenta, ale przy ogniskowych rzędu 10mm to nie widzę normalnego sposobu użytkowania takiego systemu (85mm) - co byś nie wyczytał to i tak nie da się tego sensownie użyć w typowych konfiguracjach np. nd1000+połówka na tych 10mm - wiem bo kiedyś miałem.
połówki kup 0.6soft i 0.9 soft jeśli potrzebujesz hard to kup coś twardego zamiast 0.9soft i do tego co potrzebujesz - szary pełny 3EV lub 5EV, pełny 10EV czyli ND1000, ewentualnie polar - i na początek starczy.
Ja kupiłem cokin Z na początek wydałem 500zł a to wszystko mało. System dobry ale cholernie drogie te filtry...
photographymmm
31-12-2015, 16:34
Dzięki za wszelkie informacje. Poczytam o Cokin Z. Ewentualnie zwiększę budżet do 500zł.