Zobacz pełną wersję : 5D vs 40D
Nieco prowokacyjne pytanie:
W czym właściwie jest lepszy C 5D w porównaniu do C 40D ?
Pomijam ewidentnie większą matrycę oraz znacznie wyższą cenę.
http://hopka.pl/zaa9
Marek
Avadra_K
24-08-2007, 13:39
Marek
Może w tym
Focal Length :
1.0x Multiplication with EF lens fitted
1.6x Multiplication with EF lens fitted
:p
Łukasz Unterschuetz
24-08-2007, 13:42
Które lody są smaczniejsze, waniliowe czy czekoladowe?
Żeby było na temat:
Są takie same, pomijając w 40D lepszy AF i Lifeview
niekoniecznie lepszy. inny.
tak jak 1D w porównaniu do 1Ds (mark dowolny), bo czy można powiedzieć, że któryś z nich jest lepszy...?
jeden jest szybszy z mniejszą klatką (1D, 40D), drugi wolniejszy pełnoklatkowy (1Ds, 5D) i w związku z tym mają "trochę" inne przeznaczenie...
Avadra_K
24-08-2007, 14:21
niekoniecznie lepszy. inny.
tak jak 1D w porównaniu do 1Ds (mark dowolny), bo czy można powiedzieć, że któryś z nich jest lepszy...?
jeden jest szybszy z mniejszą klatką (1D, 40D), drugi wolniejszy pełnoklatkowy (1Ds, 5D) i w związku z tym mają "trochę" inne przeznaczenie...
:mrgreen: Wyjście jest proste - trzeba kupić obydwa i nie bedzie kłopotu:rolleyes:
:mrgreen: Wyjście jest proste - trzeba kupić obydwa i nie bedzie kłopotu:rolleyes:
po co?
wystarczy Nikon D3 :mrgreen:
Marek
oba to zlomy ktorymi nie da sie robic zdjec :] tylko aparat z dusza jak D300 pozwala odkryc poklady artyzmu ukryte w kazdym czlowieku i materialnie na papierze uwiecznic nieuchwytne chwile ktore sa sola zycia a ktore gdyby nie zapis na szlachetnej matrycy umknely by bezpowrotnie stracone na nasteonych pokolen....
Avadra_K
24-08-2007, 14:33
po co?
wystarczy Nikon D3 :mrgreen:
Jest to wyjście faktycznie8-)
Marek
dynamic range
MacGyver
24-08-2007, 15:07
oba to zlomy ktorymi nie da sie robic zdjec :] tylko aparat z dusza jak D300 pozwala odkryc poklady artyzmu ukryte w kazdym czlowieku i materialnie na papierze uwiecznic nieuchwytne chwile ktore sa sola zycia a ktore gdyby nie zapis na szlachetnej matrycy umknely by bezpowrotnie stracone na nasteonych pokolen....
Nie, nie, takie rzeczy to dopiero z D3 :-D
Czy 5 D jest droższe od 40D? To zależy. Można kupić 5D z kitem w cenie 40D z 17-40 plus 24-105, by mieć podobny zakres. na szerokim. Jak dla mnie 5D wychodzi przy takim układzie taniej i lepiej, ale niektórzy mają inne priorytety.
Czy 5 D jest droższe od 40D? To zależy. Można kupić 5D z kitem w cenie 40D z 17-40 plus 24-105, by mieć podobny zakres. na szerokim. Jak dla mnie 5D wychodzi przy takim układzie taniej i lepiej, ale niektórzy mają inne priorytety.
Trafne spostrzeżenie!
Avadra_K
24-08-2007, 16:34
Kurcze a mnie się zdawało, że zazwyczaj przyjmowana była zasada - (słabsze body + lepsze szkła) > (lepsze body + gorsze szkła). Ale cuż świat się zmienia.
Niemniej jednak jak bedziesz chciał dokupić do 5d wspomniane szkła - zapomnij o tańszej konfiguracji.
Koledzy ale chrzanicie, jeśli ktoś zadaje pytanie 5D czy 40D to nie wie o czym mówi. Niech się nauczy a po co Wy wdajecie się w dyskusję nie wiem.
Mac ma racje
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam do Ciebie pytanie Mac -jako posiadacza 5D-czy z tym 24-105L jest tak na prawde tragicznie,czy ludziska mocno przesadzaja??bo kupilem go na przyszlosc pod pelna klatke..a chwilowo uzywam z xxxd
5D w porównaniu do 40D to będzie z całą pewnością lepsza jakość zdjęć (będzie bo tego korpusu na rynku jeszcze nie ma). Do tego mamy w końcu normalne ogniskowe i nie trzeba niczego przeliczać.
Co do 24-105 którego kiedyś miałem jest to bardzo obiektyw, na 5D niesamowicie uniwersalne szkiełko spacerowe z jedną ogromną wadą... winieta na FF. Sprzedałem i kupilem 24-70/2.8L bo to ostatnie jest bezwzględnie lepsze jakościowo, ale na wczasowe spacery (gdyby było mnie stać) to bym sobie tego 24-105 zostawił.
Żeby było na temat:
Są takie same, pomijając w 40D lepszy AF i Lifeview
Skad wiesz ze AF lepszy? Wywrozyles z literek w specyfikacji czy jestes posiadaczem obu?
Aha... Liveview a nie Lifeview (juz widze kolejna plage na forum, po nagminnych podmianach klasy D10 D20 D1 ;) ).
O Vitez Ty masz 24-105l -jestes zadowolony-nie zamieniasz na 24-70??;-)
W zasadzie tak, ale... 24-105/4 na cropie da takie obrazki jak 38-168/6,4 na FF. Ktoś by podpinał takie szkiełko do FF? Chyba nie. Jeśli marzymy o fajnych zdjęciach i panowaniu nad GO, to do cropa można kupić 17-40, ale wyżej, to już tylko stałki 50/1,4-1,8; 85/1,8; 135/2 itd.
Jeśli "plastyka" jest priorytetem, to FF jest tańszy :) Żeby uzyskać GO jak z 135/2 na FF, to do cropa trzeba podpiąć 85/1,2, a w miejsce 85/1,8 na FF, to już tylko... 50/1,2 :).
Nie. Jak chcesz doglebniejsza analize to na priva zapraszam bo to nie watek 24-105 vs 24-70 :roll: , albo tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=16967
http://canon-board.info/showthread.php?t=16146
http://canon-board.info/showthread.php?t=12838
http://canon-board.info/showthread.php?t=6880
http://canon-board.info/showthread.php?t=7972
eeeee, a po co porownywac ??
Łukasz Unterschuetz
24-08-2007, 20:03
Vitez/literówka, to prawda, każdemu się zdarza.. Ale ten komentarz to była czysta ironia.. szkoda, że nie zauważyłeś ;)
Koledzy ale chrzanicie, jeśli ktoś zadaje pytanie 5D czy 40D to nie wie o czym mówi. Niech się nauczy a po co Wy wdajecie się w dyskusję nie wiem.
Aparatu mam zamiar używać podobnie jak posiadanej 350 czyli amatorsko nie do ślubów i innych takich. A pytam bo nie wiem, a Wy wiecie.
Marek
na max glupi watek, jak by byly takie same to by canon ich nie oferowal. Kup sobie 5D i bedziesz zadowolony. Proponuje zamknac watek
na max glupi watek, jak by byly takie same to by canon ich nie oferowal. Kup sobie 5D i bedziesz zadowolony. Proponuje zamknac watek
Idąc tym tokiem rozumowania to najlepszy jest aparat za 25000 zł, a przecież pisałem iż on jest dla amatora . Jest to w końcu tylko trochę piasku i metalu.
A cóż to za propozycja "zamknąć" ?
Nie wszystko jest czarno-białe i dzieje się szybko, bo kolega to rozumiem nerwus ?
Trochę dystansu do siebie i mniej agresji.
Polecam http://www.kenrockwell.com/tech/7p.htm.
Marek
Idąc tym tokiem rozumowania to najlepszy jest aparat za 25000 zł, a przecież pisałem iż on jest dla amatora . Jest to w końcu tylko trochę piasku i metalu.
to tez tak jest, nie wydaje mi sie zeby amator stawial pytanie czy wybrac 30D czy 5D. Raczej 400D czy 350D z lepszym szklem. Jak masz kase na 5D to go kup. Pamietaj zeby odlozyc drugie tyle na szkla. Jak nie masz to bierz 30D. Chyba ze chcesz zaciagnac kredyt i na jedna i na drugie bedziesz mial takie same oprocentowanie to tez bierz 5D. Logiczniej sie nie da wytlumaczyc :p
hekselman
24-08-2007, 23:36
A pytam bo nie wiem, a Wy wiecie.
Marek
..na pewno?...nie za wcześnie pytasz?
stare przysłowie mówi - kup najlepsze na co się stać a róznica pomiędzy aparatami jest bo inaczej nikt by nie płacił 50% więcej za to samo
Na max głupi post i reszta wywodu. Posiadacze 5D walczą najczęściej przy pomocy magicznych zaklęć i argumentu, że droższe jest lepsze, a są to tylko techniczne urządzenia i jako takie podlegają porównaniu. Kompletnie bez sensu jest stwierdzenie "i drugie tyle na szkła". Z racji rzadszego upakowania pixeli 5D jest mniej wymagający dla szkieł niż crop. Majątek na szkła trzeba wydawać, jak chce się wycisnąć maximum z cropa.
Na max głupi post i reszta wywodu. Posiadacze 5D walczą najczęściej przy pomocy magicznych zaklęć i argumentu, że droższe jest lepsze, a są to tylko techniczne urządzenia i jako takie podlegają porównaniu. Kompletnie bez sensu jest stwierdzenie "i drugie tyle na szkła". Z racji rzadszego upakowania pixeli 5D jest mniej wymagający dla szkieł niż crop. Majątek na szkła trzeba wydawać, jak chce się wycisnąć maximum z cropa.
jak juz wiele osob napisalo na tym watku, masz kase wydaj na 5D, nie bedziesz zalowac.
a propo szkiel, to tak na szybko jakisz szerokikat, 85tka, i jakis zoom i uzbiera sie tego tyle ze by mozna za to kupic drugie body.
takie zycie. A jak sie komus nie podoba to reklamacje prosze skladac do Canona.
Ja mam też 24-105 i jestem bardzo zadowolony - na 350D to szkiełko jest super.. co do tematu wątku to już byłem zdecydowany na 5D (żona naciska żeby kupić drugie body) - ale czekałem co też cwanon pokaże.. i pokazał ;) - jako że ostatnio robię trochę sportu i ptaszysków rekreacyjnie to mnie wkurzyli na maxa bo jak to 40D okaże się fajne (a na takie sie zanosi) to żegnaj FF bo do MOICH celów 40D będzie lepsze.. (6,5 fps vs 3, crop 1.6 vs 1.0).. a znowu czekac do lutego na następce 5D.. nie chce mi sie bo tak można czekać w nieskończoność..
Oczywiście IMHO jakość zdjęć z 5D jest super ale w róznica w matrycy będzie to 2mpix i te 14bitów może troche namieszszać..
A i różnica w cenie nawet na początku będzie taka że na 70-200 starczy ;)
Pozdr
Artur
Jestem w identycznej sytuacji co arturs , nawet srzęt mamy podobny + mam jeszcze 70-200 /4 IS oraz kenko 1,5 + lampy EX 580 i 430 . Kwestia tego czy pełna klatka czy nie - zależy od tego co zamierzamy focić . Tak w moim jak i w arturs przypadku pozostaje 40D . Porównywanie 5D i 40D jest bez sensu , gdyż porównuje sie dwa różne body , przeznaczone do różnych stylów fotografii . Jest też kwestia ceny ?!. Żeby jednak podjąć ostateczną decyzję , uważam , że należy poczekać na test 40D . Pozdrawiam wszystkich .
ja mam od kilku miesięcy po przesiadce z 350D 30D, ale jak tylko trafi 40D na rynek to od razu go zakupię, chyba że przez wejscei 1ds mkIII diametralnie stanieje mkII
reasumując:
kupuję 40d i sprzedaję posiadane 350d+grip (tanio).
A obiektywy i lampy to kosztują znaaacznie więcej niż korpus.
Marek
================
popi - jeśli nówka 1 ds mkII stanieje nawet do 15 - 18 to nadal nie jest to 4 - 4,4 za 40D i nadal jest to pełna klatka . Widzę , że jesteś na etapie poszukiwań swoich foto i nie możesz zdecydować się ptaki , zwierzęta i okazje czy tylko cała reszta . Jednak do ptaków i zwierząt 1,6 wg mnie jest lepsze niż powiększenia nawet z pełnej klatki . Macro i krajobrazy - uważam , że i pełna klatka i 1,6 - nie ma różnicy - ważne obiektywy . Dla normalnego śmiertelnika , nie profesjonalisty 40D jest OK . Zawodowca bedzie stać na obiektywy L 600 mm i wyżej:roll: .
MaciekCi
25-08-2007, 15:41
popi - jeśli nówka 1 ds mkII stanieje nawet do 15 - 18 to nadal nie jest to 4 - 4,4 za 40D i nadal jest to pełna klatka . Widzę , że jesteś na etapie poszukiwań swoich foto i nie możesz zdecydować się ptaki , zwierzęta i okazje czy tylko cała reszta . Jednak do ptaków i zwierząt 1,6 wg mnie jest lepsze niż powiększenia nawet z pełnej klatki . Macro i krajobrazy - uważam , że i pełna klatka i 1,6 - nie ma różnicy - ważne obiektywy . Dla normalnego śmiertelnika , nie profesjonalisty 40D jest OK . Zawodowca bedzie stać na obiektywy L 600 mm i wyżej:roll: .
Ja mam całkiem odmienne zdanie co do "krajobrazy - uważam , że i pełna klatka i 1,6 - nie ma różnicy - ważne obiektywy".
Najpierw miałem 20D i szkła co w podpisie, teraz mam 5D i jest różnica (pomijając ogniskową). Plastyka obrazu według mnie jest inna...
Do ptaków też się nie zgadzam ! Robiłem ptakom na 20D + 100-400 L a teraz na 5D i szczegółów jest o wiele więcej ...
Wiecie czego sie boje-mam tez ochote na 40d-boje sie ze bedzie sie mialo co zrypac-bo tyle tego upakowali....
Pełna klatka ma swoje zalety, poza tymi wymienionymi przez kolegów dodam jeszcze fantastyczną współpracę z fisheye co mnie bardzo cieszy. Poza tym obraz jest zdecydowanie lepszy jakościowo niż na cropie.
Co do 24-105/4L miałem to szkło na 30D i było świetnie, mogłem nakręcić dwa filtry albo Cokina, przy FF na tym samym szkle niestety jest winieta, dlatego za jakiś czas kupię 24-70/2.8. Zaletą 24-105/4L jest IS i duża uniwersalność, jak napisał Marantz idealny spacer zoom.
do MaciekCi - plastyka przy krajobrazach - tak - szczegóły ?? . W tej chwili chwalisz powiększenie z FF ( 12 Mp ) w porównaniu z cropem 20D ( 8 Mp ) . Jak będzie wyglądało powiększenie z cropa 40D ( 10 Mp ) - kłaniają się testy , a nam pozostaje gdybanie ?. Podejść płochliwe zwierzę lub ptaka z FF - 400 mm , czy z cropem 20/30/40D i 400 mm -jest podstawowa różnica w odległości ?. W związku jednak z tym , że mam 20D , a zamierzam dokupić drugie body zdecydowałem się czekać na 40D i taniej i bardziej funkcjonalnie dla mnie . Jednak Twoje FF znowu namieszało mi we łbie ?!. Przecież nie same zwierzęta i ptaki się robi - tak jak pisałem jest też rodzina , makro i krajobrazy , architekturę !!!!! ????? Żeby chociaż jakiś teścik nowinek !!!. :confused:
i taniej
Czytajac ten watek dochodze do wniosku, ze to jest podstawowa determinanta i tytulu i wiekszosci dywagacji. Po stopkach widac, ze krytyczne czy zniechecajace uwagi prezentuja akurat te osoby, ktore o "5" wiedza, ze jest. Ze swej strony proponowalbym nie bawic sie w porownania VW do Mercedesa. Nie ta polka i nie ten klient.:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
VanMurder
26-08-2007, 08:23
Boże !!!widzisz i nie grzmisz:) co za post
krecio - Do tej pory , pełna klatka , to były dla mnie analogi Zenit , Praktika , Olympus , Minolty , z większych Pentacon Six TL . Z cyfry miałem rózne małpki , Oly E10 . 300D i 350D . Daleki jestem od porównywania 5D z innym eos ze względu na fakt , ze tak praktycznie nie ma on swojego odpowiednika na tej półce . Daleki też jestem od krytyki tego body . Natomiast czy 40D to będzie VW czy merc innej klasy -tego nie wiemy .
Jesli masz w swojej kolekcji fotek - zrobioną z odl. np. 100m - przyslij mi kropa na wlodal@wp.pl - oczywiście bez obróbki .
Widzę , że tak jak pisałem wcześniej - temat 5D czy 40D - należy odłożyć na co najmniej dwa tygodnie . Do ukazania się pierwszych egzemplarzy i testów .
ja ze swojej strony dodam ze po tygodniu robienia zdjęć 5ka odróżnisz fote z cropa od pełnej klatki ( na otwartej przysłonie ) o rozdzielczości VGA ( foty tego samego obiektu ) i nie mówię tutaj o różnicy w rozdzielczości
Ja nie neguję wyższości FF nad cropem przy fotografwaniu tego samego elementu lub widoku bez kadrowania . Ja tylko rozpatruję powiększenia z FF i z cropa uzyskane z ujęcia tego samego przedmiotu . Czy ktoś może dać mi link do zjęcia np. puszki , ksiązki - czegoś charakterystycznego itp. z odl. 50-100 m wykonane z 5D ?. Wtedy skadrować sam ten element i porównać z analogicznym kadrem z cropa 20D czy 30D .
Wszystko zależy od tego , do jakich celów , do jakiego typu fotografii ma puszka służyć ?.
Czy również wyższość 5D nad 30D będzie niezaprzeczalna i przez wszystkich widoczna , przy dalekich kadrach i powiększeniu tego samego elementu np. szyszki na drzewie z odl. 50 m?.
Wlodku,
Nie bierz tego co napisalem personalnie do siebie:-P . Wykorzystalem tylko Twoje slowo aby moc odniesc sie do calosci opinii w tym watku. Zgodnie z prosba proboje Ci wyslac dwa RAW'y ale nie jestem pewien czy sie uda - one maja razem prawie 25 MB. Cos wymysle:confused:
Wlodal, jeżeli chcesz mieć 5D lub 40D jako drugie body to zdecydowanie kupuj 5D. Jak po stopce widzisz wiem o czym piszę i taki zestaw znakomicie się uzupełnia. Crop z 5D jest czasami taki, że aż tego nie widać, tzn. nie myślisz jak to jest mocno kadrowane. Ot... normalne zdjęcie ;)
Wlodal, megapixele, to nie wszystko. Liczy się gęstość upakowania. FF wymaga ok 1,4 raza mniejszej rozdzielczości niż crop. Wiele obiektywów mydlących na cropie robi za brzytwy na FF, szczególnie widać to przy pełnej dziurze.
DigiFoto
26-08-2007, 12:41
Wlodal, megapixele, to nie wszystko. Liczy się gęstość upakowania. FF wymaga ok 1,4 raza mniejszej rozdzielczości niż crop. Wiele obiektywów mydlących na cropie robi za brzytwy na FF, szczególnie widać to przy pełnej dziurze.
O właśnie! Dzięki, bo po tygodniu zachwycania się specyfikacją 40d znów zaczynam myśleć o 5d:) A tak przy okazji:
http://www.clarkvision.com/imagedetail/does.pixel.size.matter/#Introduction
Cały ten wątek jest IMHO bez sensu.
Ja np. zamierzam mieć docelowo oba aparaty - 40D do jakiejkolwiek akcji, szczególnie w połączeniu z tele, a 5D do portretów i szerokiego kąta (którego i tak nie używam).
To są 2 zupełnie różne aparaty, do różnych zastosowań i jeśli ktoś nie wie czy potrzebuje taki, czy owaki - oznacza że właściwie sam nie wiem co chce fotografować.
Albo rybki albo akwarium (albo rybki w akwarium jeśli ktoś kupi oba).
Ja sugeruję zamknąć temat, bo teraz będzie tylko kolejne naście stron bicia piany...
DigiFoto
26-08-2007, 13:09
Cały ten wątek jest IMHO bez sensu.
Ja np. zamierzam mieć docelowo oba aparaty...
Oj zaraz tam bez sensu. Jest sens bo nie każdy może sobie pozwolić na 2 aparaty na raz i chyba od tego jest forum dyskusyjne by pewne przemyślenia skonsultować z innymi użytkownikami. Faktycznie dla kogoś posiadającego np.3 korpusy w plecaku podobne gdybanie może nie mieć sensu. Jednak inni może na takiej dyskusji coś skorzystają.
Oj zaraz tam bez sensu. Jest sens bo nie każdy może sobie pozwolić na 2 aparaty na raz i chyba od tego jest forum dyskusyjne by pewne przemyślenia skonsultować z innymi użytkownikami. Nie ma sensu.
Takie dyskusje już też były i ciągnęły się kilometrami, tylko zamiast 40D był jakiś inny aparat w temacie.
FF to FF, crop to crop.
Ze wszelkimi konsekwencjami tego faktu.
I uwierz mi, że "konsultowanie własnych przemyśleń", nie ma nic wspólnego z biciem piany w takich wątkach (z reguły o wyższości swiąt bożego narodzenia...)
Teraz 40d a za 2-3 latka FF -tylko juz lepszy niz 5d i tanszy ;-)
Ja myślę że już za niedługo bo na początku przyszłego roku wyjdzie następca 5D czyli FF + to co 40D albo i więcej i zaś będzie wielka dyskusja.
Ale za to "wiele obiektywów" winietujących i "wykrzywiających" na FF na cropie jest super. Takie tam bicie piany.
Są zady i walety.
Jak dla mnie crop 1.3 byłby the best - 17-40 jest nadal szerokie, 24-105 bez winiety, tańsze filtry mozna kupić (nie slim), tele dłuzsze ... :rolleyes:
Biorąc pod uwage wszystkie funkcje 40d i 5d to wychodzi na to,że zdecydowanie bardziej funkcjonalny jest 40d...funkcjonalny i uniwersalny bo sprawdzi się nie tylko przy zdjęciach krajobrazów ale także do fotoreporterki.
Biorąc pod uwage cene obu puszek chyba nikt nie ma wątpliwości kto jest górą...ja wiem,że 5d ma ultra szeroki kąt ale po pierwsze wymaga super drogich szkieł a po drugie 17mm na aps-c jest w zupełnosci wystarczające a często i za szerokie.Pozatym zawsze można kupić 10-20mm.
Jeśli chodzi o jakość zdjęć - niedawno widziałem porównanie fotek z 400d i 5d...i musze przyznać,że ciężko było dostrzec różnice...ewentualnie drobna w rozdzielczości ale na dobrą sprawe dla amtora nie ma to rzadnej różnicy.Większej plastyki tez cieżko mi było sie doszukać w 5d...
Kolejna przewaga 40-ki to koncowe ogniskowe...taki 70-200 f/4 w 40d to cos innego niz w 5d...aby miec naprawde dobre tele trzeba by dokupic do 5-ki telekonwerter który nie tylko zabiera jakość ale i światełko...
Jeszcze rok temu zakup 5d mógł się wydawać opłacalny ale na dzień dzisiejszy każdy powinien sobie uczciwe odpowiedzieć,że dla samej pełnej klatki - NIE WARTO ;)..a przecież dziś 5d już niczym innym nie jest w stanie zaimponować.
Jestem przekonany,że dziś każdy użytkownik 5d przełyka gorzką pigułkę jak widzi co się dzieje na rynku i z pewnością zamieniłby swoją poczciwą 5-kę na 40d bez wachania....choć oczywiście będzie pisał coś innego :)
jak nic 1d ;)
canik niestety nie zgodzę się z tobą.
5d robi ładniejsze fotki i już .....
Zaczynałem od 350d, miałem 30d teraz mam 5d i wiem że najładniejsze fotki wychodzą z 5d ...
Zaczynałem od 350d, miałem 30d teraz mam 5d i wiem że najładniejsze fotki wychodzą z 5d ...
...ciężko mi z toba polemizować ale czy na odbitkach także dostrzegasz tą różnicę?Albo na zdjęciach umieszczanych w internecie?
Pozatym nie samą jakością fotek człowiek się kieruje jak wydaje ponad 5,000 na puszke...niestety funkcjonalnosc na dzien dzisiejszy nie idzie w parze z jakością zdjęć dlatego sumum sumarum 40d jest lepszą propozycją...taka jest moja opinia.
Jeszcze rok temu zakup 5d mógł się wydawać opłacalny ale na dzień dzisiejszy każdy powinien sobie uczciwe odpowiedzieć,że dla samej pełnej klatki - NIE WARTO ;)..a przecież dziś 5d już niczym innym nie jest w stanie zaimponować.
Jestem przekonany,że dziś każdy użytkownik 5d przełyka gorzką pigułkę jak widzi co się dzieje na rynku i z pewnością zamieniłby swoją poczciwą 5-kę na 40d bez wachania....choć oczywiście będzie pisał coś innego :)
ja tam nic nie przelykam... :) a co do oplacalnosci zakupu teraz a rok temu to mam zupelnie inne zdanie (i czekam na dalsza obnizke cen 5d)
a roznica w jakosci zdjec pomiedzy FF a crop IMHO jest bardzo duza... i 40d nic tutaj nie zmienia
a co do oplacalnosci zakupu teraz a rok temu to mam zupelnie inne zdanie (i czekam na dalsza obnizke cen 5d)
..tu nie chodzi o obniżke tylko brak konkurencji ;)
a roznica w jakosci zdjec pomiedzy FF a crop IMHO jest bardzo duza
...oj moim zdaniem bardzo przesadzasz...już niedługo na pewno pojawi się test na dpreview...konia z kopytami temu kto po zmniejszneiu zdjęć do 800x600 px zauwazy jakies różnice w jakości na korzyść 5d :)
Avadra_K
27-08-2007, 12:30
Mam pytanko - czy może ktoś z Was miał już w "łapce" 40-stkę? Jestem bardzo ciekawy waszych spostrzeżeń.
A jak z AF-em w obu puszkach, ten w 5D podobno jest super.
...oj moim zdaniem bardzo przesadzasz...już niedługo na pewno pojawi się test na dpreview...konia z kopytami temu kto po zmniejszneiu zdjęć do 800x600 px zauwazy jakies różnice w jakości na korzyść 5d :)
Wolę konia z rzędem (kopyta są i tak gratis). Zależy co porównujesz - ja myślę (a jest to przypuszczenie graniczące z pewnością), że przy portrecie tło będzie mocniej (a zatem według przyjętego kanonu - lepiej i przyjemniej) rozmyte.
Zależy co porównujesz - ja myślę (a jest to przypuszczenie graniczące z pewnością), że przy portrecie tło będzie mocniej (a zatem według przyjętego kanonu - lepiej i przyjemniej) rozmyte.
...to prawda ale czy ten atut jest godny dopłaty prawie 4000 zł? ;)
..tu nie chodzi o obniżke tylko brak konkurencji ;)
ad 1. odnosnie konkurencji dla 5d cos sie zmienilo ostatnio... czy cos przegapilem :roll:
ad 2. co ma wspolnego test z dpreview w rozdzialce 800x600 do rzeczywistej roznicy w jakosci zdjec obu aparatow ?? :roll: chyba ze Twoim jedynym celem kupna aparatu jest skalowanie zdjec do tej rozdzielczosci i umieszczanie ich w necie :grin: ale wtedy mam zla wiadomosc dla Ciebie ...pewnie nie zobaczysz roznicy pomiedzy 40d a dobrym kompaktem :mrgreen:
ps. robilem zdjecia 30d, robie 5d i 350d wiec mam porownanie ale to jest moja prywatna opinia wiec... 8) natomiast jestem ciekawy Twoich doswiadczen nt pelnej klatki i cropa bo chyba nie masz takiej opini tylko na podstawie zdjec z netu... ...a moze sie myle :roll:
..tu nie chodzi o obniżke tylko brak konkurencji
odnosnie konkurencji dla 5d cos sie zmienilo ostatnio... czy cos przegapilem
...a widzisz nie czytasz uwaznie...wyraznie zaznaczyłem cytując to co napisałeś,że miałem na mysli sytuacje zprzed roku.
chyba ze Twoim jedynym celem kupna aparatu jest skalowanie zdjec do tej rozdzielczosci i umieszczanie ich w necie ale wtedy mam zla wiadomosc dla Ciebie ...pewnie nie zobaczysz roznicy pomiedzy 40d a dobrym kompaktem
...to ja mam dla Ciebie jeszcze gorszą wiadomość...penwie nie zobaczysz róznicy pomiedzy 5d a dobrym kompaktem ;)
Powiedzmy sobie szczerze różnicy w jakosci zdjęć do odbitek rozmiaru A3 nie widać - potwierdzil to zresztą kolega na dpreview ktora ma zarówno 5d jak i 30d... http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=24558028
Jeśli porównamy cropy to oczywiście na zdjęciach z 5d zobaczymy odrobinke więcej szczegółow w porównaniu do 400d ale różnica w cenie chyba nie jest warta takiej dopłaty? - tym bardziej, że nie po to sie kupuje lustrzanke cyfrową aby oglądać cropy ;)
alx nie oszukujmy się...przeciez kupując 5d nie zaczniesz nagle robić ładniejszych zdjęc...albo się je umie robić albo nie...liczy sie wygoda,funkcjonalność,uniwersalnosc i jakość obsługi aparatu a tutaj 40d wygrywa w przedbiegach...a dodając o połowe niższą cene.....ech szkoda gadać ;)
...to ja mam dla Ciebie jeszcze gorszą wiadomość...penwie nie zobaczysz róznicy pomiedzy 5d a dobrym kompaktem ;)
Powiedzmy sobie szczerze różnicy w jakosci zdjęć do odbitek rozmiaru A3 nie widać
Kompletne bzdury. Ja roznice widze na kilometr nawet po zmniejszeniu do 320x200. Zaden kompakt nie pozwoli ci pracowac glebia ostrosci w stopniu w ktorym pozwala na to 5D i nigdy nie zrobisz podobnej fotki do tego co daje ci 5D i jasne szklo. Walsnie dlatego kupuje sie 5D, aby miec kontrole nad glebia ostroci. Glebia ostrosci to parametr, ktory jest niejednokrotnie wazniejszy niz sama ostrosc, bo pozwala wyodrebnic detal, ktory chcesz pokazac. Malpka z mala matryca mozesz sobie conajwyzej zblurowac tlo w PS, powodzenia.
liczy sie wygoda,funkcjonalność,uniwersalnosc
telefon z aparatem jest jak znalazl ;)
Kompletne bzdury. Ja roznice widze na kilometr nawet po zmniejszeniu do 320x200. Zaden kompakt nie pozwoli ci pracowac glebia ostrosci w stopniu w ktorym pozwala na to 5D i nigdy nie zrobisz podobnej fotki do tego co daje ci 5D i jasne szklo. Walsnie dlatego kupuje sie 5D, aby miec kontrole nad glebia ostroci. Glebia ostrosci to parametr, ktory jest niejednokrotnie wazniejszy niz sama ostrosc, bo pozwala wyodrebnic detal, ktory chcesz pokazac. Malpka z mala matryca mozesz sobie conajwyzej zblurowac tlo w PS, powodzenia.
...hehe a nieco wyżej pisałeś coś innego o 40d - to jak w końcu jest? ;)
Mysle,że 3 razy tanszym zestawem z 30d zrobie równie dobra fotkę co ty trzy razy drozszym z 5d....za to ty 5d nie zrobisz równie udanych zdjęć sportowych co ja swoją "marną" 30-ką...że nie wspomne o 40-ce ;)
Gdyby nie pełna klatka w 5d ten aparat dzisiaj kosztowałby około 3000 zł...mysle,że przy wszystkich za i przeciw na temat full frame'a nie opłaca sie dopłacac 5,000 zł ..ale to indywidualna decyzja kazdego z nas :)
...a widzisz nie czytasz uwaznie...wyraznie zaznaczyłem cytując to co napisałeś,że miałem na mysli sytuacje zprzed roku.
Powiedzmy sobie szczerze różnicy w jakosci zdjęć do odbitek rozmiaru A3 nie widać - potwierdzil to zresztą kolega na dpreview ktora ma zarówno 5d jak i 30d... http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=24558028
Jeśli porównamy cropy to oczywiście na zdjęciach z 5d zobaczymy odrobinke więcej szczegółow w porównaniu do 400d ale różnica w cenie chyba nie jest warta takiej dopłaty? - tym bardziej, że nie po to sie kupuje lustrzanke cyfrową aby oglądać cropy ;)
alx nie oszukujmy się...przeciez kupując 5d nie zaczniesz nagle robić ładniejszych zdjęc...albo się je umie robić albo nie...liczy sie wygoda,funkcjonalność,uniwersalnosc i jakość obsługi aparatu a tutaj 40d wygrywa w przedbiegach...a dodając o połowe niższą cene.....ech szkoda gadać ;)
Ad 1
IMHO 40d nie jest żadną konkurencją dla 5d (5d kupuje się dla ISO i przelicznika 1,0 i wizjera) tak jak 30d też nie był dla niego konkurencją
Ad 2
Porównanie dotyczyło zdjęć wykonanych w jakim ISO ??
Ad 3
Ja się nie oszukuję ale po zmianie z 350d na 5d zdjęcia lepiej zaczęły mi wychodzić :lol: ale to pewnie specyfika zdjęć i warunków jakie panują podczas ich robienia :)
nikt nie kupuje 5d dla uniwersalności tylko dla jasno określonych zalet pełnej klatki... więc świadomi właściciele 5d na pewno nie patrzą z zazdrością na 40d :grin:
nikt nie kupuje 5d dla uniwersalności tylko dla jasno określonych zalet pełnej klatki... więc świadomi właściciele 5d na pewno nie patrzą z zazdrością na 40d
...zgadzam się..ale jak pisałem wyżej....Gdyby nie pełna klatka w 5d ten aparat dzisiaj kosztowałby około 3000 zł...mysle,że przy wszystkich za i przeciw na temat full frame'a nie opłaca sie dopłacac 5,000 zł ..ale to indywidualna decyzja kazdego z nas :) Duzo większa szanse na dobre zdjęcie daje na dzień dzisiejszy eos 40d który jest bardziej uniwersalny niż prawie dwa razy drozszy 5d.
...hehe a nieco wyżej pisałeś coś innego o 40d - to jak w końcu jest? ;)
gdzie? co?
Pewnie ze 30/40tka zrobisz rownie dobre fotki co 5d (ale generalnie musisz zainwestowac w lepsze szkla, dajace porownywalna glebie ostrosci co tansze z 5D) i tu sie kolo zamyka, bo lepszymi szklami z 5D bedzie jeszcze lepiej (czyt. mniejsze wymagania odnosnie rozdzielczosci optycznej i wieksza kontrola glebi ostrosci).
Ja pisalem tylko o porowaniu 5D z kompaktem. Z 30D/40D jest znacznie blizej do 5d.
Duzo większa szanse na dobre zdjęcie daje na dzień dzisiejszy eos 40d który jest bardziej uniwersalny niż prawie dwa razy drozszy 5d.
A czemu porownujesz nowosc z 2 letnim starcem (ktory notabene sie swietnie nadal trzyma)? Jak wyjdzie nowe 5D, w cenie obecnego, z wszystkim co ma 40D, to wtedy nadal bedzie 4000 roznicy i co, sytuacja bedzie analogiczna jak obecnie jest miedzy 30D a 5D, czyli skoro sa ludzie ktorzy widza roznice, wiec (wg nich) warto przeplacac ;)
Pewnie ze 30/40tka zrobisz rownie dobre fotki co 5d (ale generalnie musisz zainwestowac w lepsze szkla, dajace porownywalna glebie ostrosci co tansze z 5D)
...no z tą głębia to bym nie przesadzał..Przy portretach ok...ale przy krajobrazach...nie bardzo.Wcale nie trzeba inwestować w drozsze szkła..zwykła 50 f/1.4 wystarczy...
Podsumowując biorąc wszystkie aspekty fotografii pod uwage zdecydowanie bardziej opłacalnym zakupem będzie 40d + kilka obietywów wyrównujących różnice w cenie.:)
Jak wyjdzie nowe 5D, w cenie obecnego, z wszystkim co ma 40D, to wtedy nadal bedzie 4000 roznicy i co, sytuacja bedzie analogiczna jak obecnie jest miedzy 30D a 5D
...oj wydaje mi sie że różnica w cenie będzie sporo większa ;)
Osobiście jestem daleki od porównań wyrażam tylko swoje subiektywne zdanie - po co przepłacać skoro nie widać różnicy ;)
...zgadzam się..ale jak pisałem wyżej....Gdyby nie pełna klatka w 5d ten aparat dzisiaj kosztowałby około 3000 zł...
Zgadza sie, ale wlasnie tylko dla tej pelnlej klatki i wiekszego pola wizjera sa osoby ktore sa w stanie zarznac sie ale dac te 4 tys wiecej. I ja tez do tych osob naleze. Moj pierwszy naprawde wlasny aparat cyfrowy to bedzie 5D na wiosne. Jakbys liznal moze troche sredniego formatu moze byc mial nieco inne zdanie.
ja ze swojej strony dodam ze po tygodniu robienia zdjęć 5ka odróżnisz fote z cropa od pełnej klatki ( na otwartej przysłonie ) o rozdzielczości VGA ( foty tego samego obiektu ) i nie mówię tutaj o różnicy w rozdzielczości
Wolę konia z rzędem (kopyta są i tak gratis). Zależy co porównujesz - ja myślę (a jest to przypuszczenie graniczące z pewnością), że przy portrecie tło będzie mocniej (a zatem według przyjętego kanonu - lepiej i przyjemniej) rozmyte.
Nie chcę być złośliwy, czy wywoływać burzy, ale może byłbyś w stanie mi wytłumaczyć jaki wpływ na jakość zdjęcia ma pełna klatka w 5D? Przecież crop to po prostu matryca FF z której ktoś obciął boki. I nic ponadto. Gdyby "register distance" matrycy FF i matrycy APS-C był inny, faktycznie, można by się było spodziewać choćby innej głębi ostrości z powodu zmienienia się krążka rozproszenia. Ale tak? Czy jest na sali jakiś inżynier, czy tylko osoby podatne na placebo ceny?
mjastrzebski
27-08-2007, 14:09
Powiedzmy sobie szczerze różnicy w jakosci zdjęć do odbitek rozmiaru A3 nie widać - potwierdzil to zresztą kolega na dpreview ktora ma zarówno 5d jak i 30d...
Brzmi prawie jak "amerykanscy naukowcy dowiedli, ze ....." Akurat jakis kolo z dpreview to zadna wyrocznia nie jest.
Jeśli porównamy cropy to oczywiście na zdjęciach z 5d zobaczymy odrobinke więcej szczegółow w porównaniu do 400d ale różnica w cenie chyba nie jest warta takiej dopłaty?
Wiesz, dla niektorych jest warta dla innych nie. Ba, niektorzy to kupuja nawet cyfrowe srednie dupki po 40k PLN. Ty bys pewnie nie zauwazyl roznicy, wzglednie uznal, ze jest niewarta doplaty. A jednak sa tacy co kupuja. Polecam to pod rozwage. A jakosc w funkcji ceny niestety nie chce rosnac liniowo, lecz robi to zdecydowanie wolniej :-(
ale nie oszukujmy się...przeciez kupując 5d nie zaczniesz nagle robić ładniejszych zdjęc...albo się je umie robić albo nie...
Racja, ze podstawa to umiejetnosci. Jakkolwiek, 5D (wbrew temu co gada kolo z dpreview), daja zauwazalnie lepsza jakosc obrazu (w domysle od 30D/40D), wiec fakt wyboru tego aparatu, moze miec niebagatelne znaczenie dla jakosci efektu finalnego, czyli zdjecia.
liczy sie wygoda,funkcjonalność,uniwersalnosc i jakość obsługi aparatu
Za przeproszeniem g. prawda. Jeden (jakis amator) chce miec uniwersalna maupke z zoom'em 10x do wszystkiego, bo sam nie wie czego chce.
Innego interesuje najlepsza mozliwa jakosc obrazu, innemu potrzeba szybkostrzelnosci, inny przedklada nad to pylo-brudo-otpornosc, istnienie konkretnych szkiel w systemie, etc, etc. Bzdury Was prawisz, niechybnie na podstawie swoich personalnych upodoban i potrzeb.
Najwazniejsze jest dobrac aparat do swoich wymagan. I nie zawsze to jest aparat najbardziej funkcjonalny i uniwersalny (cokolwiek by to nie znaczylo)
a tutaj 40d wygrywa w przedbiegach...a dodając o połowe niższą cene.....ech szkoda gadać
Patrz wyzej. Te apraty (5D i 40D) nie rywalizuja ze soba. Sa to inne urzadzenia, przeznczone dla uzytkownikow majacych inne potrzeby. Ktos, kto tego nie rozumie, niechybnie nie potrafi zdefiniowac swoich potrzeb, a zakupy fotograficzne robi na podstawie opinii kolego (ze lepsze), albo pseudo-tesow w foto-chip-cos tam.
Marcin
Nie chcę być złośliwy, czy wywoływać burzy, ale może byłbyś w stanie mi wytłumaczyć jaki wpływ na jakość zdjęcia ma pełna klatka w 5D? Przecież crop to po prostu matryca FF z której ktoś obciął boki. I nic ponadto. Gdyby "register distance" matrycy FF i matrycy APS-C był inny, faktycznie, można by się było spodziewać choćby innej głębi ostrości z powodu zmienienia się krążka rozproszenia. Ale tak? Czy jest na sali jakiś inżynier, czy tylko osoby podatne na placebo ceny?
wlasnie o te obciete boki chodzi. dzieki nim mozesz podejsc blizej do fotografowanego obiektu i dzieki temu uzyskasz mniejsza GO. Dodatkowo 5d ma wieksze rozmiary pikseli na matrycy i slabszy filtr AA, co takze przklada sie na obrazowanie tego sensora.
Te apraty (5D i 40D) nie rywalizuja ze soba. Sa to inne urzadzenia, przeznczone dla uzytkownikow majacych inne potrzeby
..w takim razie dla kogo jest 5d?Mysle ze bardziej ambitny miłośnik fotografi sięgnie jednak po 40d.
Jakkolwiek, 5D (wbrew temu co gada kolo z dpreview), daja zauwazalnie lepsza jakosc obrazu (w domysle od 30D/40D), wiec fakt wyboru tego aparatu, moze miec niebagatelne znaczenie dla jakosci efektu finalnego, czyli zdjecia.
...no tak ale na odbitce ciężko tą przewage zobaczyć ;)
Wiesz, dla niektorych jest warta dla innych nie.
..wiem przeciez napisałem ze to indywidualna sprawa kazdego fotografa ;) Ale dopłacać 4000 zł do pełnej klatki to tak jakby ulec chwytowi marketingowemu a nie racjonalnie podejsc do tematu.
Ba, niektorzy to kupuja nawet cyfrowe srednie dupki po 40k PLN. Ty bys pewnie nie zauwazyl roznicy, wzglednie uznal, ze jest niewarta doplaty
...nieprawda tam widze dokładnie za co płace i mam świadomość, że aparat tanszy o polowe nie przebija funkcjonalnoscią mojej puszki :)
Najwazniejsze jest dobrac aparat do swoich wymagan. I nie zawsze to jest aparat najbardziej funkcjonalny i uniwersalny (cokolwiek by to nie znaczylo)
...no własnie a przeciez kupując aparat za prawie 8500 zł plus prawie drugie tyle wydając na szkła mam prawo oczekiwać,że jesli będę chciał zrobić dobre zdjęcia sportowe to jakiś Pan z aparatem o połowe tańszym nie zrobi ich lepiej....ale ok dobrałem aparat do swoich upodobań czliy co - zdjęcia krajobrazów i portrety ok...ale jak na aparat za ponad 10,000 zł troche mały mam wybór :)
wlasnie o te obciete boki chodzi. dzieki nim mozesz podejsc blizej do fotografowanego obiektu i dzieki temu uzyskasz mniejsza GO. Dodatkowo 5d ma wieksze rozmiary pikseli na matrycy i slabszy filtr AA, co takze przklada sie na obrazowanie tego sensora.
To jeszcze dodam, ze te dodane boki powoduja, ze obiektyw ktory po przekatnej rysuje iles tam linii np. X, to na cropie po przekatnej masz tylko 60% z tych X linii. I teraz zrob tej samej wielkosci odbitki - widzisz wtedy strate?
Z drugiej strony zeby miec te sama szczegolowosc na cropie to mozna przyjac ze obiektyw musi miec zawsze 60% wieksza rozdzielczosc od tego stosowanego w pelnej klatce. Oczywiscie dochodza wady brzegow w pelnje klatce ale to inna sprawa.
Bledne jest porownywanie 100% wycinkow bo stanowia one zupelnie inna czesc calego pola kadru.
..w takim razie dla kogo jest 5d?Mysle ze bardziej ambitny miłośnik fotografi sięgnie jednak po 40d.
...no tak ale na odbitce ciężko tą przewage zobaczyć ;)
..wiem przeciez napisałem ze to indywidualna sprawa kazdego fotografa ;) Ale dopłacać 4000 zł do pełnej klatki to tak jakby ulec chwytowi marketingowemu a nie racjonalnie podejsc do tematu.
Ad 1 . Ambitny fotograf przyrody, sportu - Tak
Ambitny fotograf ślubny, studio - Zdecydowanie Nie
Zwykły użytkownik który nie wie co dałby mu 5d niech zostanie lepiej przy 40d i będzie szczęśliwy i nie będzie takich tematów na forum :mrgreen:
Ad 2. Szczególnie jak porównasz odbitkę wykonaną z canona 5d w bardzo trudnych warunkach oświetleniowych do braku odbitki z canona 30d :roll:
Ad. 3 Sugerujesz że uległem taniemu chwytowi marketingowemu i mając canona 40d robiłbym takie same zdjęcia ślubne co 5d :roll:
Myślę że sam musisz podejść racjonalnie do tematu:
- FF kupują głównie Ci którzy wiedzą po co im aparat FF a to co napisałeś, że jedyny plus 5d to pełna klatka, to dla nas jest to główny powód kupna tego aparatu.
- jak ktoś nie potrzebuje pełnej klatki to dla niego canon ma w ofercie 40d
Koniec kropka :p
a takie gadanie z Twojej strony, że to chwyt marketingowy oznacza tylko, że należysz do osób które nie potrzebują FF więc z czystym sumieniem polecam Ci 40d, ale przestań wmawiać właścicielom 5d, że popełnili błąd... ...bo sorry ale się ośmieszasz... :roll:
pozdrawiam 8)
Moim zdaniem prawie wszystkie zalety 5d są do zniwelowania i to o połowe tańszym kosztem...jednak magia pełnej klatki działa na wyobranzie foto-amatorów ;)
takie gadanie z Twojej strony, że to chwyt marketingowy oznacza tylko, że należysz do osób które nie potrzebują FF więc z czystym sumieniem polecam Ci 40d, ale przestań wmawiać właścicielom 5d, że popełnili błąd... ...bo sorry ale się ośmieszasz...
..ok ale ja nie neguje zalet pełnej klatki ja tylko uwazam,że różnica w cenie jest nie adekwatna do tego co otrzymujemy...a wszelkie zalety full frame mozna zniwelować 2 razy tanszym 40d...wiec po co przepłacac?
Szczególnie jak porównasz odbitkę wykonaną z canona 5d w bardzo trudnych warunkach oświetleniowych do braku odbitki z canona 30d
...sorry ale teraz to ty sie osmieszasz...;)
Sugerujesz że uległem taniemu chwytowi marketingowemu i mając canona 40d robiłbym takie same zdjęcia ślubne co 5d
...jesli zakupiłbys lepsze szkła...- z cala pewnoscia tak :)
mjastrzebski
27-08-2007, 14:47
Bardziej ambitny od kogo??
Wyobraz sobie, ze wbrew temu co Ty uwazasz, calkie sporo milosnikow fotografii, jednak siega jednak po drozsze 5D.
Mysle, ze ja jestem milosnikiem fotografii (w sensie ze nie zarabiam fotografia na zycie), i w podskokach i z radoscia zakupielem 5D. A patrzac na zdjecia i porownujac je do tych z APS-C, prawie przy kazdym ciesze sie jak dziecko.
Ale ja to bylo w reklami Dosi, Skoro nie widaac roznicy, to po co przeplacac :P
...no tak ale na odbitce ciężko tą przewage zobaczyć
Porobiles sam troche zdjec 30D/5D, czy powtarzasz tylko to co wiesc gminna z dpreview niesie??
Cytat:
..wiem przeciez napisałem ze to indywidualna sprawa kazdego fotografa Ale dopłacać 4000 zł do pełnej klatki to tak jakby ulec chwytowi marketingowemu a nie racjonalnie podejsc do tematu.
Przede wszystkim napisales w sposob autorytatywny, nie zaznaczajc ze to Twoj prywatny poglad, ze roznica w cenie miedzy 40D a 5D nie usprawiedliwia roznicy w jakosci obrazu, oraz,
ze
40D wygrywa w odskokach funcjonalnoscia z 5D, ergo to jest lepszy aprat dla fotoamatora.
Ja w poscie do ktorego sie odnosilem, nie znalazlem grama wyraznie zaznaczonej subiektywnosci w opiniach wyzszosci A nad B.
A dla mnie wiekszym chwytem marketingowym jest nieruchomy ekran z LiveView niz wieksza 2.5 raza (FF) matryca.
...nieprawda tam widze dokładnie za co płace i mam świadomość, że aparat tanszy o polowe nie przebija funkcjonalnoscią mojej puszki
Ty wiesz jaka "funcjonalnoscia" w porownaniu do lustrznek maloobrazkowych, moga sie pochwalic takie srednie dupki cyfrowe?? Podlug Twoich kryteriow, to mam wrazenie ze zerowa.
...no własnie a przeciez kupując aparat za prawie 8500 zł plus prawie drugie tyle wydając na szkła mam prawo oczekiwać,że jesli będę chciał zrobić dobre zdjęcia sportowe to jakiś Pan z aparatem o połowe tańszym nie zrobi ich lepiej....
Kupiem se ciezarowke 18-kolowa za pare miliardow, ale na autobanie nie chce isc 200km/h. Skandal....
A do tego jestes niespojny: "Pan z apratem polowe tanszym". Nie tak dawno twierdziles, ze najwazniejsze to umiejetenosci.
ale ok dobrałem aparat do swoich upodobań czyli co - zdjęcia krajobrazów i portrety ok...ale jak na aparat za ponad 10,000 zł troche mały mam wybór
Nikt Ci go nie kaze kupowac. Masz firmy konkurencyjknie, Moze Nikon z D300 zaspokoi Twoje potrzeby??
Wiesz ja tez bym chcial miec aparat typu 1Ds MKIII, tylko mniejszy, a robiacy 10 kl/s i kosztujacy 3000PLN. Do tego z kologramowym zoomem 24-500 F2.8 Ale jakos nikt go nie chce tego zbudowac. A jak sie nie podoba, no to na skarge do Canona tylko pozostaje sie udac. Nie poradze.
Tu Ci Canon daje wybor. Szybszy aprat z cropem, albo wolniejszy bez cropa za to lepsza jakoscia obrazu.
Zycie to sztuka kompromisow.
Marcin
..ok ale ja nie neguje zalet pełnej klatki ja tylko uwazam,że różnica w cenie jest nie adekwatna do tego co otrzymujemy...a wszelkie zalety full frame mozna zniwelować 2 razy tanszym 40d...wiec po co przepłacac?
No to jak pisalem. Przeciez nikt nie kaze Ci tego apratu o 4000 Twoim zdaniem za drogiego, kupowac. A ja uwazam ze roznca jakosci miedzy np Skoda a Mercedesem, tez nie jest adekwatna do roznicy jakosci.
I coz. moje prawo se tak uwazac...... Ale na podstawie mojego uwazania, Mercedes cen nie zmieni. Do tego nadal beda tacy, co Mercedsa beda kupowac.
...jesli zakupiłbys lepsze szkła...- z cala pewnoscia tak
A moze On juz zakupil najlepsze szkla w potrzebnym zakresie??
Moim zdaniem prawie wszystkie zalety 5d są do zniwelowania i to o połowe tańszym kosztem...jednak magia pełnej klatki działa na wyobranzie foto-amatoró
2 Pytania:
- Jakim cudem chcesz przeskoczyc znacznie mniejszy wizjer??
- Jakim cudem chcesz zniwelowac lepsza jakosc na wysokim ISO
- Jakim cudem chcesz skrocic ogniskowe (kotleciaz slubny ma 24-70 F2.8, czy Ci sie to podoba czy nie, tak samo dobrego odpowiednika do APS-C nie ma. A nie kazdy chce lub moze zmieniac szkla.
Ja bym powiedzial, ze brak wyobrazni nie pozwala niektorym dostrzec, ze pewne cechy 5D sa niemozliwe do osiagniecia przy mniejszej matrycy.
Skoncz juz prosze. Wszyscy wiemy, ze uwazasz, 5D to przewartosciowany, niefunkcjonalny aparat, z jakoscia obrazu jak polowe tnszy 40D. I ze Ty go nie kupisz. Niech wiec tak juz zostanie. Nie ma o co strzepic jezyka.
Marcin
canik: sluchaj ja widze jeszcze jedna przewage (dla mnie) pelnej klatki:
Mozna uzywac obiektywu 24-xxx. Dla mnie jest to minimalna ogniskowa dla zooma uniwersalnego. Niestety dla cropa czegos takiego nie uswiadczysz (trzeba kupic 2 szkla), dlatego wlasnie ciagle mam R1.
Moim zdaniem prawie wszystkie zalety 5d są do zniwelowania i to o połowe tańszym kosztem...jednak magia pełnej klatki działa na wyobranzie foto-amatorów ;)
...sorry ale teraz to ty sie osmieszasz...;)
Ad. 1 - kluczowe słowo w tym zdaniu to... "prawie" ...była nawet kiedyś taka fajna reklama.... :-D
Ad. 2 wcześniej piszesz ze "prawie" teraz że wszelkie zalety FF można zniwelować tańszym 40d ...to jak to w końcu jest :roll:
Ad. 3 mam inne zdanie zdanie na ten temat często robiąc zdjęcia na bardzo wysokich ISO w świetle zastanym
Ad. 4 :roll: uważasz że mam złe szkła :roll:
Jakim cudem chcesz przeskoczyc znacznie mniejszy wizjer??
..a na co mi większy skoro w 40d jest live view?;) Juz w 30d jest dla mnie wystarczający a jak widac mam spore wymagania...w 40d został jeszcze poprawiony i mysle ze jest wystarczający...
Jakim cudem chcesz zniwelowac lepsza jakosc na wysokim ISO
...canon ma to do siebie ,że ma i tak na tyle iskie szumy,że w 30d są one całlowicie uzyteczne az do 3200 w 40d będzie jeszcze lepiej wiec w czym problem?Mierzmy siły na zamiary :)
Jakim cudem chcesz skrocic ogniskowe
..wystarczy kupić 10-20 - w zupełności wystarczy...
...naprawde mimo Twoich prób przekonania mnie że sie myle to i tak Twoje wszystkie argumenty sa do obalenia..są po prostu cienkie ;)
A dla mnie wiekszym chwytem marketingowym jest nieruchomy ekran z LiveView
..no tak po co taki badziew fotoreporterowi albo komus kto fotografuje wesela,śluby?Zastanów się...gdyby to był nikomu niepotrzebny gadzet to nie byłoby go w 40d i modelach półkę albo i dwie wyżej ;)
Pełna klatka ma swoje zalety(jak widać wiekszosc do obalenia) ale ma też swoje niepowtarzalne wady - cytat z testu na fotopolis "Jak powszechnie wiadomo, jakość oferowana przez optykę spada zawsze na obrzeżach kadru. Zatem stosując mniejszą matrycę (np.: APS-C) wycinamy z pola to, co najlepsze. Natomiast wykorzystując pełne przenoszone przez obiektyw pole (jak to ma miejsce w 5D) rośnie prawdopodobieństwo potęgowania na matrycy aberracji barwnych, sferycznych i innych niepożądanych efektów. Zatem jeśli chcemy wykorzystać ową niebywałą jakość obrazu, jaką oferuje EOS 5D, musimy uzbroić się w nie lada "perełkę" optyczną w mocowaniu systemowym."
"W przypadku Canona pochwały jak zwykle należą się za wyjątkowo niski poziom generowanych szumów, który umożliwia korzystanie z pełnego, dostępnego zakresu oferowanych czułości bez przesadnej obawy o końcową jakość zdjęcia. Ponadto pochwały należą się także wysokiej dynamice obrazu. Musimy jednak przyznać, iż właśnie w dwóch ostatnich elementach spodziewaliśmy się nieco większej różnicy w stosunku do rodzimego EOS-a 20D, będącego przedstawicielem popularnego standardu APS-C, co tylko pozwala nam zaryzykować tezę, iż poza właściwościami matrycy sekret Canona tkwi w niezwykle rozbudowanej stronie softwarowej, która niebagatelnie przyczynia się do sukcesów producenta w tej dziedzinie"
Według mnie FF nie warta jest dopłaty 4000 zł bo ide o zakłąd ,że dobry fotograf z 30d/40d zrobiłby równie udane fotki...a i jeszcze funkcjonalnością by nadrobił.Ci którzy kupili 5d przeplacili...a moze inaczej przekupili swoją swiadomość o mysl ze teraz maja pelną klatkę ;) Z pewnoscia na dzien dzisiejszy kupując 40d otrzymujemy sporo więcej za polowe ceny niz w przypadku 5d i to są fakty.Reszta w stylu - plastyka obrazu i o wiele lepsza jakość zdjęć to bajki...widziałem porównanie z 400d i swoje wiem dlatego na sile nikogo nie bede przekonywał do swoich racji bo fakty mówia same za siebie :)
uważasz że mam złe szkła
...skąd...uwazam tylko ze jesli robilbys zdjecia 40-ką z lepszymi szkłami to wyszłoby na to samo co 5d z tymi co masz - lepsze to w tym wypadku szerszy zakres ogniskowych i lepsze swiatło.
Na koniec warto jeszcze wspomniec o cichszej migawce w 40d,małych rawach(14 bit),wbudowanej lampie błyskowej(mimo ze słabej jakosci to jednak sa momenty w ktorych lepiej miec a nie miec),budowie menu(w tym po polsku),prawdopodobnie lepszym balansie bieli,live view, 6,5 klatki na sekunde,krótszym czasie migawki z lampą,mniejszcyh gabarytach i wadze,DIGIC III,auto iso z szerszym zakresem i pewnie jeszcze czymś ;) - jak na puszke dwa razy tańszą to chyba niezle :)
mjastrzebski
27-08-2007, 16:06
.a na co mi większy skoro w 40d jest live view? Juz w 30d jest dla mnie wystarczający a jak widac mam spore wymagania...
:-)))
Spore wymagania i niezauwazasz roznicy w obrazie z 30D i 5D :-)))) hihih
I przy pomocy LiveView chcesz zasatapic precyzyjny i jasny widok na matowce?? Pewnie w pelnym sloncuw plecy albo przy calkowitej ciemnosci??
w 40d został jeszcze poprawiony i mysle ze jest wystarczający...
Prosze Cie. Pisze "wystarczajacy dla mnie". Nie bedziesz tak ludzi dookola swoja ignorancja denerwowal.
...canon ma to do siebie ,że ma i tak na tyle iskie szumy,że w 30d są one całlowicie uzyteczne az do 3200 w 40d będzie jeszcze lepiej wiec w czym problem?Mierzmy siły na zamiary
Ale nadal sa gorsze od tego w 5D. A na pewno beda gorsze od 5D mkII za pare miesiecy.
Tak, wiemy juz ze to z 30D/40D Tobie wystarczy. ALe prosze nie podciagaj wsyztrskich pod swoje "spore wymagania".
..wystarczy kupić 10-20 - w zupełności wystarczy...
W zupelnosci wystarczy komu?? Tobie, mi?? BO nie chcesz chyba kazdemu uzytkownikowi Canon wcisnac 10-22 zamiast L-ki 24-70 :-) Nie wspominjac ze katy widzenie lekuchno nie te same.
...naprawde mimo Twoich prób przekonania mnie że sie myle to i tak Twoje wszystkie argumenty sa do obalenia..są po prostu cienkie
Nie, nie mylisz sie. Tylko z uporem godnym lepszej sprawy, twierdzisz, ze to co dobre/wystarczajce dla Ciebie, jest dobre i wystarczajace dla wszystkich.
..no tak po co taki badziew fotoreporterowi albo komus kto fotografuje wesela,śluby?Zastanów się...gdyby to był nikomu niepotrzebny gadzet to nie byłoby go w 40d i modelach półkę albo i dwie wyżej
:-))))
Wpadles moze na to, ze wesela i sluby to nie wszystko co mozna na swiecie fotografowac :-)
Czytaj moje wypowiedzi. Napisalem, NIEOBRACALNY ekran z liveview.
Badziew to nie jest, tylko jeden dodatkowy ficzer, ktory czasem sie moze przydac. A ze od przybytku glowa nie boli a do tego jest to nosny, medialnie bajer, to go wsadzili. Widze zastsowanie dla fotografow makro, landszafciarzy (widok 100% kadru), i moze reporterow (jakies zdjecia znad glowy etc). Jakkolwiek jakbys sie zastanowil, jego przbojowosc i funkcjonalnosc jest mocno ograniczona, gdy ten ekran nie jest uchylny jak w niektoych maupkach. Do tego AF nie jest juz taki sam (lustro musi klapnac)
Do codziennych zdjec, w normlanej postawie, wizer jest 1000% lepiej widoczny i dokladniejszy.
Pełna klatka ma swoje zalety(jak widać wiekszosc do obalenia)
Zrozum, ze niczego nie obaliles. Powtarzasz obiegowe opinie. Do tego uzywasz argumentu typu: "ja nie potrzebuje, to znaczy ze nikomu nie jest potrzbne, ergo nie jest lepsze".
Według mnie FF nie warta jest dopłaty 4000 zł ....
No i jest "cool i zajebiscie". Wszyscy to juz wiemy, przestan to w kolko powtarzac, a najlepiej juz nie mow nic.
bo ide o zakłąd ,że dobry fotograf z 30d/40d zrobiłby równie udane fotki.
Ale ten sam dobry fotograf z lepszej jakosci matrycy wycisnie chyba odpowiednio wiecej niz z 30D, czyz nie??
..a i jeszcze funkcjonalnością by nadrobił.
Tak zwlaszcza mozliwosc uzyskania plytszej GO, i robienia w wyzszym ISO.....
Ci którzy kupili 5d przeplacili...a moze inaczej przekupili swoją swiadomość o mysl ze teraz maja pelną klatkę
Sorki, ale ja odnosze nieodparte wrazenie, ze dla odmiany Ty nie chcesz/nie potrzebujesz/nie mozesz kupic drogiego 5D i bezustannie dewaluujesz mozliwosci tegoz, zeby podniesc swoje samopoczucie.
Z pewnoscia na dzien dzisiejszy kupując 40d otrzymujemy sporo więcej za polowe ceny niz w przypadku 5d i to są fakty.
Jakie fakty?? Na jakiej podstawie Ty wyciagasz tak daleko idace wnioski. 40D to specyfikacja na papierze, i pare sampli z apratu ktorego jeszcze nie mozna kupic. I dalczego za mnie decydujesz, ze dla mnie 40D bedzie lepszy niz 5D. To co ma ta piatke teraz w cholere sprzedac?? Odpusc sobie, albo idz leczyc kompleksy gdzie indziej.
Po za tym juz powtarzalem. 5D i 30D/40D to sa inne aparaty, dla kogo innego. Porownywanie ich, to jak porownywanie ferrari i autobusu.
Reszta w stylu - plastyka obrazu i o wiele lepsza jakość zdjęć to bajki...widziałem porównanie z 400d i swoje wiem dlatego na sile nikogo nie bede przekonywał do swoich racji bo fakty mówia same za siebie
Rece mi opadaja. Porownanie zapewne goscia z dpreview??
Nawet moja dziewczyna, ktora nie wie co to ogniskowa, mowi ze po zmianie body 3 cyfrowego na piatke, te zdjecia "jakies inne sa".
To ze czegos Ty nie widzsz, to nie znaczy ze tego nie ma.
Prosze Cie. Nie dziel sie juz z nami ta swoja wiedza i przemysleniami.
Marcin
..wystarczy kupić 10-20
Tobie moze i wystarczy. Innym tak ciemny i w kiepskiej obudowie zoom nie wystarczy.
Canik,
Albo jestes totalnym ignorantem albo zwykly troll z Ciebie.:twisted: :twisted: :twisted:
Jesli "alx_80" ma w stopce "35 f/1,4 L", a Ty mu karzesz brac lepsze szkla to je wskaz.
Jesli "alx_80" ma w stopce "35 f/1,4 L", a Ty mu karzesz brac lepsze szkla to je wskaz.
..ja nie pisałem tego o szkłach alx_80......
Spore wymagania i niezauwazasz roznicy w obrazie z 30D i 5D
..a zebys wiedział...znam troche osób które mają 5d i 30-ke i na odbitce do A3 nie zauwazaja różnicy...tylko ty jakoś tego nie dostrzegasz...no ale jakbym tyle przepłacił to może też bym zachowywał się jak ignorant.
Piszesz,że uzywasz 5d do zastosowań amatorskich i ok...ale wcale lepszych zdjęc nie robisz niż ktoś kto zapłaciłby połowe tej kwoty za o wiele bardziej funkcjonalną 40-kę i tutaj widze problem ;)
I przy pomocy LiveView chcesz zasatapic precyzyjny i jasny widok na matowce??
ech ręce opadają :) , niektórzy nie mają za grosz poczucia humoru....
Prosze Cie. Pisze "wystarczajacy dla mnie". Nie bedziesz tak ludzi dookola swoja ignorancja denerwowal.
ok dla mnie :) z drugiej strony co mi po wizjerze w 5d który obejmuje tylko 96% kadru ;)
No i jest "cool i zajebiscie". Wszyscy to juz wiemy, przestan to w kolko powtarzac, a najlepiej juz nie mow nic.
...do niektórych to jak widać nie dociera bo wciąż przytaczasz te same argumenty :)
Ale ten sam dobry fotograf z lepszej jakosci matrycy wycisnie chyba odpowiednio wiecej niz z 30D, czyz nie??
...pewnie tak ale różnicy i tak nie uświadczysz - zrozum to wkońcu ;) Pełna klatka a aps-c to znowu nie taka przepaść...10mp a 12 też...4000 zł a 8500 zł...no tutaj to już jest przepaść - przeplaciłes stary i takie jest moje osobiste zdanie nie musisz sie z nim zgadzać - serio :)
Tak zwlaszcza mozliwosc uzyskania plytszej GO, i robienia w wyzszym ISO.....
...to samo mam w swojej 30-ce i nie czuje potrzeby dopłacania prawie 5000 zł ;)
Porownywanie ich, to jak porownywanie ferrari i autobusu.
...chyba tylko cenowo :) bo jesli chodzi o mozliwosci i jakość zdjęć(sumum sumarum) to 40-ka wygrywa w cuglach ;)
Wiesz najbardziej zamknąłbyś mi usta gdybyś pochwalił się swoimi osiągnięciami z 5d...sądze,że są nie większe niż moje z 30-ką ...problem w tym,że ja wydałem ponad dwukrotnie mniej ;) - stąd pewnie biorze się Twoja(i nie tylko) irytacja.Coś czuje,że żałujesz zakupu 5d patrząc na 40-kę :)
Kurcze mam 20D i jakoś mnie nie przeraża wydania trochu groszy na 5D, który mam zamiar kupić do końca tego roku. No ale i tak zdjęcia będą takie same ;)
Maiłem kiedyś porównanie zdjęć z mojego 20D i z 5D. Takie same ujęcia, nastawy i 70-200/2.8. I jakoś różnicę widać na pierwszy rzut oka.
rysiaczek
27-08-2007, 17:42
Biorąc pod uwage wszystkie funkcje 40d i 5d to wychodzi na to,że zdecydowanie bardziej funkcjonalny jest 40d...funkcjonalny i uniwersalny bo sprawdzi się nie tylko przy zdjęciach krajobrazów ale także do fotoreporterki.
Biorąc pod uwage cene obu puszek chyba nikt nie ma wątpliwości kto jest górą...ja wiem,że 5d ma ultra szeroki kąt ale po pierwsze wymaga super drogich szkieł a po drugie 17mm na aps-c jest w zupełnosci wystarczające a często i za szerokie.Pozatym zawsze można kupić 10-20mm.
Jeśli chodzi o jakość zdjęć - niedawno widziałem porównanie fotek z 400d i 5d...i musze przyznać,że ciężko było dostrzec różnice...ewentualnie drobna w rozdzielczości ale na dobrą sprawe dla amtora nie ma to rzadnej różnicy.Większej plastyki tez cieżko mi było sie doszukać w 5d...
Kolejna przewaga 40-ki to koncowe ogniskowe...taki 70-200 f/4 w 40d to cos innego niz w 5d...aby miec naprawde dobre tele trzeba by dokupic do 5-ki telekonwerter który nie tylko zabiera jakość ale i światełko...
OT: canik a powiedz mi - po cholere Ty takie bzdury wypisujesz? Wnoszac po tresci nie masz 5D, o posiadanie 40D tez Cie nie podejrzewam.
Tak wiec piszesz a aparatach, ktorych albo _kompletnie_ nie znasz, albo znasz z macania/widzialem_w_sieci. Wybieram opcje, ze czaisz sie na 40D i tak sobie teraz go jeszcze opiewasz, coby sie w wyborze utwierdzic (tylko nie wiem po co, 40D to super puszka i bez porownan).
Uwazasza, ze 40D jest zdecydowanie bardziej funkcjonalny? To zapraszam, porobimy troche krajobrazu, portretow - rowniez tym 70-200, ktory wg Ciebie jest zdecydowanie bardziej funkcj. z 40D. Moze jakis slub chcesz pstryknac?
Prosze wytlumacz mi rowniez (wiem, to moze byc trudne ze studiowania opisow w necie) - czym 2 miesiace temu imponowala Ci piatka, a czego teraz jej brakuje?
Uzytkownicy piatek lykajacy gorzkie pigulki laczmy sie;) Rozbawiles mnie ta swoja pewnoscia.
Wiesz - piatke kupilem 3 miesiace temu i moze (ale to _moze_) bym sie troche zasmucil, gdyby wyszedl teraz nastepca piatki. Ale porownywac 40D do 5D to nieporozumienie (a szczegolnie w tym czasie i Twoim wydaniu) - bo jak tu porownywac dwa inne targetowo aparaty.
I wiesz po raz drugi - w zyciu bym nie porownywal puszek ktorych przez dluzszy okres czasu nie uzywalem - i Tobie to tez radze - jestes po prostu calkowicie nieobiektywny.
EDIT: Po przeczytaniu tego co napisalem - nie bierz tego do siebie - jesli gdzies jest ostro, to co do slow, nie osoby.
To sa Twoje slowa, caniku. Nie baw sie w erudyte bo masz klopoty z logika oraz tym co doslownie przed chwila wypowiadales - ergo, pamiec szwankuje.
A jesli chodzi o pieniadze i cene...:roll: Wolalem zaplacic tyle ile kosztowal 5D BO MNIE NA TO BYLO STAC:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: I bardzo mi z tym dobrze. Swietnie sie czuje i ani przez chwile nie zastanawialem sie nad czymkolwiek innym. Mam co chcialem i wiem po co mi to. A Ty jaki masz cel w swojej krucjacie?
Uwazasza, ze 40D jest zdecydowanie bardziej funkcjonalny? To zapraszam, porobimy troche krajobrazu, portretow - rowniez tym 70-200, ktory wg Ciebie jest zdecydowanie bardziej funkcj. z 40D. Moze jakis slub chcesz pstryknac?
...fakty mówią same za siebie...kupowanie 5d na dzien dzisiejszy jest nieopłacalne bo jak juz pisałem wczesniej wychodzi 5000 za samą matryce...przy obecnej cenie 30d.
Tak 40d jest bardziej funkcjonalny - ma 6,5 kl. na sekunde,lampe błyskową,live view,porządne menu(takze w jezyku polskim),jest mnijeszy i lżejszy,ma prawie bezgłośną migawkę,sRAW(14 bit),DIGIC III,czysciarkę,wiekszy zakred auto iso,wymienną matówkę i kosztuje połowe tego co 5d :) ...fakty mówią same za siebie...cena 5d dopiero teraz pójdzie w dół czego juz mamy pierwsze symptomy - 5d w e-oko z 12 miesięczna gwarancja za 6400 na allegro...robi się ciekawie :)
bo jak tu porownywac dwa inne targetowo aparaty.
oczywiście ze tak ale 40d nie dosc ze jest 2 razy tanszy to jeszcze bardziej funkcjonalny a i jakością zdjęć juz prawie nie ustępuje bo miedzy 10 a 12 mp jest naprawde mała różnica :) Być może niektórzy z Was po razpierwszy w życiu zmuszeni byli zakupić do swoich 5d szkła z najwyzszej pólki i stąd ta niby lepsza jakość zdjęć 5-ki wynika ;) Szkła są najwazniejsze co racja to racja!...puszka to tak naprawde sprawa drugorzędna...dlatego szkoda wydawac na nią aż tyle kasy ale kazdy ma swoje potrzeby :) Niektórzy kupując droższe zabijają swoje kompleksy i frustracje i ok...ale sądząc po wypowidziach co niektórych chyba tylko je pogłębiają ;)
To sa Twoje slowa, caniku. Nie baw sie w erudyte bo masz klopoty z logika oraz tym co doslownie przed chwila wypowiadales - ergo, pamiec szwankuje
..a widzisz zle wczytales sie w kontekst - byc moze to ty masz problem z logiką bo wyraznie napisałem :
...skąd...uwazam tylko ze jesli robilbys zdjecia 40-ką z lepszymi szkłami to wyszłoby na to samo co 5d z tymi co masz - lepsze to w tym wypadku szerszy zakres ogniskowych i lepsze swiatło.
...takze jak widzisz wcale nie twierdze ze kolega ma słabe szkła - wręcz przeciwnie :)
i tyle w tym temacie...ja tam jestem happy i Wam tez tego zycze bo złość pieknosci szkodzi ;)
canik skąd wiesz jaki dźwięk ma migawka w 40D słyszałeś?
Po co mi wbudowana lampa, która jest do d..y.
Live view nawet jak bym miał to i tak nie będę używał.
Do angielskiego menu się przyzwyczaiłem.
Było nie raz co z tego że większy zakres iso jak większe szumy.
5D bardziej pewny af.
A resztę rzeczy to pewnie nawa piątka będzie miała.
panowie, trochę tu się mało sympatycznie zrobiło. Obawiam się, że lada moment polecą wyzwiska. Dajcie sobie trochę luzu może..
A jak sugerowałem, żeby zamknąć temat, bo będzie pianobicie, to nikt nie chciał słuchać...
A jak sugerowałem, żeby zamknąć temat, bo będzie pianobicie, to nikt nie chciał słuchać...
Popieram...
Choc moze lepiej rozwazyc utworzenie forum "spekulacje"
Rozwala mnie ten gaduła na "c". Tych dyrdymałów to mi się nawet nie chce komentować. Ja swojego 20D używam w zasadzie tylko na pokazach lotniczych, na ślubach w sumie tylko jako zapas bo od jakiegoś czasu przestałem robić nim zdjęcia (zbyt mocno odstaje od 5D), zdjęcia robię bardzo często A3, do folderów, do banerów i nawet na komputerze amator dostrzega co lepsze. I choć ten 5D wygląda ubogo pod kątem "bajerów" przy takim 40D i choć kupię tego ostatniego to nie mam wątpliwości czym będę większość zdjęć robił. OCZYWIŚCIE 5D, to jasne jak słońce. 40D będzie tylko potrzebny tam, gdzie się przydaje szybsza seria i crop, czyli spotting i to ten "pokazowy" raczej no i czasami sport.
A mnie trochę ciekawi czemu najczęściej takie tematy zaczynają sami nowi, którzy dopiero co się zarejestrowali?
Tak było! Sugerował! Prorok, czy co?
Koledze Canikowi proponuję naprawdę życzliwie odrobinę pokory: Jeśli bowiem nawet w Twoim słusznym mniemaniu 40D ma szereg niepodważalnych zalet/przewag w porównaniu z 5D, to zechciej jednak przyjąć do wiadomości, że w mniemaniu innych - kto wie, może bardziej doświadczonych fotografów w kraju i na świecie - zalety 5D były i pozostaną dla ich potrzeb niepodważalne.
A mnie trochę ciekawi czemu najczęściej takie tematy zaczynają sami nowi, którzy dopiero co się zarejestrowali?
Bo jak nie ma fali, to koty rządzą: "Albo my ich, albo oni was!"
heh kolega canik sobie żarty robi to wszystko :)
z mojej strony EOT
https://canon-board.info/imgimported/2007/08/Don__t_feed_the_Troll-1.jpg
źródło (http://tn3-1.deviantart.com/300W/images3.deviantart.com/i/2004/111/0/e/Don__t_feed_the_Troll.jpg)
Tak sobie mysle... czy wypowiedzi jednego kolegi(??!), jawnie prowokacyjne, godzace w niepodwazalny byt i pozycje ukochanego "5D" nie sa wystarczajacym powodem do obdarzenia prowokatora i dywersanta owocem cytrusowym w postaci banana:roll: :mrgreen: :o
Przeciez takie sianie zametu podwaza wiarygodnosc wobec Naszego Ukochanego Canona, nasza niezlomna ufnosc w Jego nieograniczone mozliwosci i nasza pewnosc w Jego nieomylnosc:roll: :roll: :roll:
..w takim razie dla kogo jest 5d?
Dla tego, co potrzebuje wiekszej ilosci pixeli i pelnej klatki - to takie trudne? :roll:
Ale dopłacać 4000 zł do pełnej klatki to tak jakby ulec chwytowi marketingowemu a nie racjonalnie podejsc do tematu.
A doplacac 10.ooo pln? To tez idiotyzm? Bo w takim razie niezbyt madrzy sa Ci, ktorzy zamiast 1D Mark III doplacaja takie pieniadze do 1Ds Mark III.
...ale jak na aparat za ponad 10,000 zł troche mały mam wybór :)
Jesli chcesz aparat do wszystkiego zawsze mozesz kupic wypasionego kompakta. I nie jest to bynajmniej zlosliwosc z mojej strony ale widze, ze kompletnie nie rozumiesz podzialu Canona na rozne puszki i zaczynasz porownywac nowy model dla "biedniejszych" fotoreporterow ze starym modelem przeznaczonym do zupelnie innego zastosowania jak np. zdjecia studyjne.
Dlatego powtorze sie. 1Ds - jego tanszy odpowiednik, to 5D. 1D - jego tanszy odpowiednik, to 20D/30D a teraz 40D. I jesli nie widzisz roznicy pomiedzy 1Ds'em a 1D, to i reszty nie zrozumiesz.
mjastrzebski
27-08-2007, 19:37
problem w tym,że ja wydałem ponad dwukrotnie mniej - stąd pewnie biorze się Twoja(i nie tylko) irytacja.Coś czuje,że żałujesz zakupu 5d patrząc na 40-kę
Tez mysle, ze irytacja niektorych tu osob bierze sie wlasnie stad, ze wydales 2x mniej :-))
BTW. Gdybym dzisiaj wybieral aparat od Canona, to jeszcze raz bylby to 5D. Bez chwili wahania. A na szkla wydalem wiecej niz na to body. (tylko nie irytuj sie z tego powodu). I zrobilem to z premedytacja, kiedy nie bylo jeszcze nawet 5D!!
oczywiście ze tak ale 40d nie dosc ze jest 2 razy tanszy to jeszcze bardziej funkcjonalny
I nikt temu nie zaprzecza ze funkcjonalnie jest lepszy. Ale na LajfView'ach i szybkiej serii swiat sie nie konczy. I nie kazdy tego potrzebuje. Aha, zapominalem, Ty roznicy w jakosci zdjec 5D vs 400D nie widzisz, wiec dalsza dyskusja faktycznie zbedna ;-)
a i jakością zdjęć juz prawie nie ustępuje bo miedzy 10 a 12 mp jest naprawde mała różnica
O mamusiu. Powiedzcie skad sie tacy urywaja :-(
Zajrzalem na dpreview zobaczyc co tam w maupkach slychac.
Mam dla Ciebie straszna wiadomosc!!
Np taki Olympus Stylus 1200. 12 mln pikseli. Wiec jakoscia zdjec, delikatnie, ale jednak pobije te Twoje 40D!! Straszne!! Nie kupuj tej 40-tki, bo strasznie przeplacisz!! Ten Olek jest na pewno 7x tanszy od 5D!! Jest wodoodporny, kreci filmy, 7kl/s i ISO do 6400, wiecej niz ta 40D.
P.S.
Do administratorow: Co kolega Canik wypisuje, moga dzieci czytac......
Marcin
A mnie trochę ciekawi czemu najczęściej takie tematy zaczynają sami nowi, którzy dopiero co się zarejestrowali? radzi TomS - stary wyjadacz
Faktycznie zarejestrowałem się niedawno - May 2005 - ale z ilości postów nie wynika ich jakość. Niestety dopiero wtedy kupiłem C 350 wcześniej miałem Nikona.
Tak sobie mysle... czy wypowiedzi jednego kolegi(??!), jawnie prowokacyjne, godzace w niepodwazalny byt i pozycje ukochanego "5D" nie sa wystarczajacym powodem do obdarzenia prowokatora i dywersanta owocem cytrusowym w postaci banana:roll: :mrgreen: :o
Przeciez takie sianie zametu podwaza wiarygodnosc wobec Naszego Ukochanego Canona, nasza niezlomna ufnosc w Jego nieograniczone mozliwosci i nasza pewnosc w Jego nieomylnosc:roll: :roll: :roll:
Wypowiedź nie była, niestety, prowokacją tylko pytaniem. Zauważcie iż przed
jej rozpoczęciem cena 5D była o wiele wyższa niż obecnie :)
A swoją drogą cieszę się z wywołanej reakcji ale jak już wcześniej napisałem wybieram 40d. Przebieg dyskusji jeszcze bardziej mnie w tym utwierdza.
Złym pomysłem jest jej zamykanie, może spowoduje dalsze obniżenie ceny 5d do akceptowalnego przez mnie poziomu 5245,3 zł ? I wtedy kupuję.
Marek
===============
był postawiony znak "?" więc nie widzę rady. A poza tym wiesz że nie o to chodzi
był postawiony znak "?" więc nie widzę rady. A poza tym wiesz że nie o to chodzi
OK nie "rady" lecz winieneś wiedzieć iż takie tematy zaczynają albo prowokatorzy albo ci którzy nie zakochali się w urządzeniach, jak by je nie zwać czyli foto lub samochody czy inne tzw. dobra o nikłej jakości. Ważniejsze jest co i jak a nie czym.
Marek
Ale śledząc różne fora tak jakoś zauważyłem że osoby tego typu tematów dopiero co się zarejestrowali.
rysiaczek
27-08-2007, 19:59
pierwsza rzecz, zanim odpowiem - moge spytac jakim aparatem robiles zdjecia przez ostatnie 6 miesiecy?
...fakty mówią same za siebie...kupowanie 5d na dzien dzisiejszy jest nieopłacalne bo jak juz pisałem wczesniej wychodzi 5000 za samą matryce...przy obecnej cenie 30d.
tak, bo to przeciez te same aparaty rozniace sie jedynie matryca:lol::rolleyes: a nawet gdyby - to wiesz, ludzie wczesniej tez tyle 'przeplacali':mrgreen::mrgreen: i wyobraz sobie, ze _glownie_ ze wzgledu na matryce!
Tak 40d jest bardziej funkcjonalny - ma 6,5 kl. na sekunde,lampe błyskową,live view,porządne menu(takze w jezyku polskim),jest mnijeszy i lżejszy,ma prawie bezgłośną migawkę,sRAW(14 bit),DIGIC III,czysciarkę,wiekszy zakred auto iso,wymienną matówkę i kosztuje połowe tego co 5d :) ...fakty mówią same za siebie...cena 5d dopiero teraz pójdzie w dół czego juz mamy pierwsze symptomy - 5d w e-oko z 12 miesięczna gwarancja za 6400 na allegro...robi się ciekawie :)
6400?? kicha, nowy mnie wyszedl znacznie taniej 3 miechy temu...
powiem tak - po Twojej wyliczance widze, ze chcesz gadget, specyfikacje, nie konkretny aparat do konkretnych zdjec.
jak rozumiem z zaproszenia do robienia zdjec (nie czytania specyfikacji) nie skorzystasz:)
aaa, ten nowoczesny aparat ma wymienne matowki?? wow...
i jeszcze jedna rzecz - skoro 5d masz za 6400, a 40d za 5000, to raczej nie polowa...
oczywiście ze tak ale 40d nie dosc ze jest 2 razy tanszy to jeszcze bardziej funkcjonalny a i jakością zdjęć juz prawie nie ustępuje bo miedzy 10 a 12 mp jest naprawde mała różnica :) Być może niektórzy z Was po razpierwszy w życiu zmuszeni byli zakupić do swoich 5d szkła z najwyzszej pólki i stąd ta niby lepsza jakość zdjęć 5-ki wynika ;) Szkła są najwazniejsze co racja to racja!...puszka to tak naprawde sprawa drugorzędna...dlatego szkoda wydawac na nią aż tyle kasy ale kazdy ma swoje potrzeby :) Niektórzy kupując droższe zabijają swoje kompleksy i frustracje i ok...ale sądząc po wypowidziach co niektórych chyba tylko je pogłębiają ;)
"oczywiście ze tak ale" - no albo sie zgadzasz, ze to aparaty do innej grupy docelowej i przestajesz je bezsensownie porownywac, albo masz 'ale'... troche malo logiczne.
powiedz mi, ile zdjec zrobiles piatka? miedzy 10 a 12mp jest mala roznica, pomiedzy cropem a ff - a zreszta, o czym ja tu..
pozdrowionka:)
A swoją drogą cieszę się z wywołanej reakcji ale jak już wcześniej napisałem wybieram 40d.
...świetny wybór! :)
A swoją drogą cieszę się z wywołanej reakcji ale jak już wcześniej napisałem wybieram 40d. Przebieg dyskusji jeszcze bardziej mnie w tym utwierdza.
Złym pomysłem jest jej zamykanie, może spowoduje dalsze obniżenie ceny 5d do akceptowalnego przez mnie poziomu 5245,3 zł ? I wtedy kupuję.
Marek
===============
Samo zadanie tego pytania (5d vs 40d) powoduje ze odpowiedz dla Ciebie i Twoich potrzeb moze byc tylko jedna... Napewno bedziesz zawowolony z 40d :razz:
ps. dalsza dyskusja raczej nie wplynie na cene 5d :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Cytat z dpreview - recenzja eosa 5d - Noise levels are essentially identical to the EOS 20D as is dynamic range, this is neither a surprise or a disappointment, it simply means consistency and the maintaining of an expectation built by Canon in the performance of its CMOS sensor.
LINK - http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/page32.asp
Warto to wziąść pod uwage przez zakupem 5-ki...
Aaaa i jeszcze jedno...wbudowana lampa przydaje sie przy ustawianiu ostrości przy słabym oświetleniu...aż dziw,że 5d jej nie ma...
Zauważyłem ,że wszyscy posiadacze 5d bardzo dużo piszą o tym jaka to jakość zdjęć jest fantastyczna,plastyka obrazu itd. ale gdy przychodzi do udowodnienia tej tezy poprzez umieszczenie linka do zdjęcia w pełnej rozdzielczości to nagle cały ich zapał gdzieś znika...Panowie poprosze o potwierdzenie Waszych słów w postaci 1 zdjęcia - najlepiej niech to będzie krajobraz - oryginał bez zmniejszania.;)
A także o jedną fotke przy iso 3200 - takze oryginał.To na pewno zamknie usta takim krytykom jak ja...a przy okazji pomoze niezdecydowanym osobom podjąć ostateczną decyzję...
Pozdrawiam.
Aaaa i jeszcze jedno...wbudowana lampa przydaje sie przy ustawianiu ostrości przy słabym oświetleniu...aż dziw,że 5d jej nie ma...
No tym to już przegiąłeś... spawarka się przydaje.. ROTFL... pierwsze co ustawiłem w swoim 350D to wyłączyłem to cholerstwo - do wspomagania AFa to sie przydaje 580EX ze swoim wspomaganiem.. w 5D nie ma lampy wbudowanej bo tego aparatu nie kupuja idioci którym kukułka jest potrzebna tylko ludzie jak najbardziej świadomi swoich potrzeb..
Zauważyłem ,że wszyscy posiadacze 5d bardzo dużo piszą o tym jaka to jakość zdjęć jest fantastyczna,plastyka obrazu itd. ale gdy przychodzi do udowodnienia tej tezy poprzez umieszczenie linka do zdjęcia w pełnej rozdzielczości to nagle cały ich zapał gdzieś znika...Panowie poprosze o potwierdzenie Waszych słów w postaci 1 zdjęcia - najlepiej niech to będzie krajobraz - oryginał bez zmniejszania.;)
A także o jedną fotke przy iso 3200 - takze oryginał.To na pewno zamknie usta takim krytykom jak ja...a przy okazji pomoze niezdecydowanym osobom podjąć ostateczną decyzję...
Pozdrawiam.
Pooglądaj sobie np. zdjęcia Andrew'a (snowboardera) - zwłaszcza te z jego stałek lub innych użytkowników - adresy znajdziesz w stopkach.. różnica jest widoczna w większości na pierwszy rzut oka..
Żeby nie było - na 5D kasę mam przygotowaną .. ale kupie raczej 40D bo zalety które potencjalnie ma dla mnie przy zdjęciach które aktualnie robię (sport + przyroda) raczej przeważą szalę na jego korzyść (fps+crop).. chociaż może być różnie - poczekam na wypowiedzi userów - żona chce nowe body i do tej pory było to 5D bo dla niej różnica (do 20/30D) jest widoczna na pierwszy rzut oka.. i jak nie kupię 40D z powodów nazwijmy to "technologicznych" (czyli Cwanon gdzieś da ciała) to na pewno do końca roku kupie 5D i nie będę czekał na jego następców - i kupię go pomimo tego że jest kilka tysięcy droższy bo uważam że różnica w jego obrazowaniu/oddawaniu kolorów/plastyce - generalnie JAKOŚCI jest naprawdę duża w stosunku do 2/3 cyfrowych body a 350D mnie powoli wqrza.
A jak kupie teraz 40D to kolejna puszka będzie FF ;)
Jak piszesz że FF i 2 mpix różnicy to prawie nic i nie ma różnicy w obrazie to IMHO trolujesz specjalnie
Pozdrawiam
Artur
ArturBonoVox
28-08-2007, 00:35
Arturs, 5d jest swietny i nie ma co polemizowac. Jednak, patrzac na Twoja stopke, to jesli kupisz 5d to mozesz miec male klopociki z winieta. MARANTZ, jak wczesniej pisal, po zakupie 5d musial "pogonic" swoje 24-105/4.0 IS L wlasnie z powody winiety. Do tego masz 85/1.8, jak podaja zrodla z optyczne.pl, pokaze swoja winietke wlasnie na pelnej klatce. Sam tez rozwazam wymiane body. Zapieralem sie, ze 5d ale nie wiem czy nie 40d plus szklo:) Pozdrawiam.
Arturs, 5d jest swietny i nie ma co polemizowac. Jednak, patrzac na Twoja stopke, to jesli kupisz 5d to mozesz miec male klopociki z winieta. MARANTZ, jak wczesniej pisal, po zakupie 5d musial "pogonic" swoje 24-105/4.0 IS L wlasnie z powody winiety. Do tego masz 85/1.8, jak podaja zrodla z optyczne.pl, pokaze swoja winietke wlasnie na pelnej klatce. Sam tez rozwazam wymiane body. Zapieralem sie, ze 5d ale nie wiem czy nie 40d plus szklo:) Pozdrawiam.
Wiem..
W planach jest jeszcze 35L i 70-200 (nie wiem jeszcze jaka wersja ;) ), aktualnie robię piłke nożną i staram sie ptaszyska więc tu akurat 40D będzie w sam raz ale tylko dla moich zastosowań, co do winiety to i tak zawsze przymykam szkło co najmniej o jedna przysłonę.. Jak kupię 40D to zostanie jeszcze na szkiełko (chyba że będzie 70-20 2.8 ) ale poczekam na opinie tych co pierwsi kupią 40D.. co do cen to wstepne informacje jakie docieraja do mnie z kół zbliżonych do moich sprzedawców to cena nieco ponad 4000 za body..
Pozdr
Artur
Obawiam się, że Twojemu trollowaniu zamknie usta tylko kawałek drutu albo linki stalowej :)
Najlepiej "z dedykacją" :D
ArturBonoVox
28-08-2007, 00:45
Fajnie by bylo gdyby tak bylo. Mam na mysli cene. Bo fotoit wola sobie 4999 zl.
Dowod:
http://fotoit.pl/index.php?site=wyswietlanie&what=n&PHPSESSID=8a00a60c888db12469aa9ae750e1ae8b&v&view=2
Pozdro.
Paprochwbody
28-08-2007, 00:48
Dla canika: proszę bardzo, wszystko CR2, bardzo duże pliki (12-15 MB każdy)
http://www.sendspace.pl/file/b9Ol5xs3/
http://www.sendspace.pl/file/w9mmOUz3/
http://www.sendspace.pl/file/2l8vmAdN/
http://www.sendspace.pl/file/kY9w6kQ1/
Kompletnie nie obchodzi mnie, czy ktoś widzi różnicę, czy chce, czy nie chce jej widzieć; miałem 20D, 30D i JA JĄ WIDZĘ.
:)
mjastrzebski
28-08-2007, 07:55
Do tego masz 85/1.8, jak podaja zrodla z optyczne.pl, pokaze swoja winietke wlasnie na pelnej klatce.
Posiadam jedno i drugie i nie moge tego potwierdzic. Wienieta jest, ale trzeba sie nagimnastykowac, zeby ja bylo widac. A samo szklo na 5D przymkniete do F2, F2.2 to po prostu miod. Chodz Canik pewnie by roznicy nie zauwazyl ;-)
Marcin
Posiadam jedno i drugie i nie moge tego potwierdzic. Wienieta jest, ale trzeba sie nagimnastykowac, zeby ja bylo widac. A samo szklo na 5D przymkniete do F2, F2.2 to po prostu miod. Chodz Canik pewnie by roznicy nie zauwazyl ;-)
Marcin
Ja się mogę tylko pod tym podpisać.
Paprochwbody WIELKIE dzięki za fotki zaraz rzuce okiem!...uwierzcie mi ja też chciałbym zobaczyć różnicę bo po tym co do tej pory widziałem w siecii jej tak do końca nie widze....
A jak kupie teraz 40D to kolejna puszka będzie FF
arturs nasze plany są zbieżne ;)...myśle,że za rok cena 5d ukształtuje się na poziomie 6000 na allegro - oczywiscie pod warunkiem,że canon wypusci jego nastepce na wiosne...a póki co 40d do większości zastosowań ja znalazł :)
rysiaczek
28-08-2007, 09:15
...fakty mówią same za siebie...
...cena 5d dopiero teraz pójdzie w dół czego juz mamy pierwsze symptomy - 5d w e-oko z 12 miesięczna gwarancja za 6400 na allegro...robi się ciekawie :)
...myśle,że za rok cena 5d ukształtuje się na poziomie 6000 na allegro - oczywiscie pod warunkiem,że canon wypusci jego nastepce na wiosne...a póki co 40d do większości zastosowań ja znalazł :)
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
rysiaczek widze ze z ciebie jeszcze wiekszy troll niz ze mnie :D
Tu masz linka do aukcji - http://www.allegro.pl/item230443771_e_oko_canon_eos_5d_body_gwarancja_ok azja_.html
to jest egzemplarz urzywany...wyzej pisze o nówce sztuce :)
...wiem głupio Ci teraz i pewnie zaraz splaisz sie ze wstydu ;)
Avadra_K
28-08-2007, 09:23
Czytam, czytam i szczerze wam powiem ubaw miałem po pachy:mrgreen: . Mam pytanie do kolegi "canik`a" :???: - czy miał może w ręku już tą 40tkę, czy tylko wypisuje takie farmazony żeby sobie licznik podbić?
Poważnie się zastanawiam nad zmianą swojej 20stki właśnie na ten aparat i chciałbym się czegoś konkretnego dowiedzieć - a tu z czałym szacunkiem - pie.......lenie bez sensu - przeczytać specyfikację techniczną potrafi nawet średnio inteligentna osoba, więc z całym szacunkiem do canika - daruj sobie przepisywanie instrukcji obsługi aparatu.:roll: :roll:
Jeżeli go chociaż miałeś w ręku, to opisz swoje odczucia, jeżeli nie przestań pieprzyć o jego przewagach na 5d - inna klasa, inny docelowy rynek, inne potrzeby.
Tak więc ponawiam swoje zapytanie, jeżeli ktoś z Was miał możliwość bliższego zapoznania się z 40 tką - proszę o relacją.:rolleyes:
Tak więc ponawiam swoje zapytanie, jeżeli ktoś z Was miał możliwość bliższego zapoznania się z 40 tką - proszę o relacją.
...kolega pomylił wątki ;) ...jest taki temat w tym dziale jak nowości canona tam możesz przeczytać sposrzezenia osób które już trzymały 40-ke w reku a ja tylko się na nich opieram - wiec zamiast mnie obrażać rusz Pan czasem makówką - to nie boli ;)
Na dpreview są osoby które już mają nowego 40d i pisza wyraznie canon niespieprzył sprawy - wszystco co jest w specyfikacji działa należycie - szumy są takie jak w 30d co zreszta widac po samplach http://www.dpreview.com/gallery/canoneos40d_preview/
gdybym stał w tej chwili przed koniecznością zakupu 40 lub 5d: kupiłbym 40. za kilka miesięcy pojawi się 5d mkII; kupowanie teraz 5d oznacza sporo kasy w plecy :-)
gdybym stał w tej chwili przed koniecznością zakupu 40 lub 5d: kupiłbym 40. za kilka miesięcy pojawi się 5d mkII; kupowanie teraz 5d oznacza sporo kasy w plecy :-)
mozna jeszcze bardziej zaoszczedzic kupujac za miesiac 30D. W koncu jako 2gie body powinno spokojnie wystarczyc
I tak i nie, bo takim rozumowaniem, to przez najblizsze 1,5 roku nie bedzie mial sensu zakup 5D MKII, gdyz jak wejdzie, to jego cena bedzie moooocno zawyzona i dopiero po roku od jego wejscia, stanie ona na "normalnym" poziomie.
Czyli dla tych, co chca/moga czekac trzeba bedzie czekac min. 1,5 roku zeby kupic nowe w normalnej cenie i stracic jak najmniej.
I tak i nie, bo takim rozumowaniem, to przez najblizsze 1,5 roku nie bedzie mial sensu zakup 5D MKII, gdyz jak wejdzie, to jego cena bedzie moooocno zawyzona i dopiero po roku od jego wejscia, stanie ona na "normalnym" poziomie.
Czyli dla tych, co chca/moga czekac trzeba bedzie czekac min. 1,5 roku zeby kupic nowe w normalnej cenie i stracic jak najmniej.
są różne "szkoły" :-) ja wolę kupić zaraz po premierze i sprzedać tuż przed premierą
gdybym stał w tej chwili przed koniecznością zakupu 40 lub 5d: kupiłbym 40. za kilka miesięcy pojawi się 5d mkII; kupowanie teraz 5d oznacza sporo kasy w plecy
..dokładnie tak :)
Jeżeli go chociaż miałeś w ręku, to opisz swoje odczucia, jeżeli nie przestań pieprzyć o jego przewagach na 5d - inna klasa, inny docelowy rynek, inne potrzeby
skąd mozesz to wiedziec skoro nie miales go w ręku? ;)
...jedyną przewagą 5d nad 40d jest pełna klatka...pozatym sam aparat jest na poziomie 30d który kosztuje obecnie 2900zł...a nawet piątka jest nieco niżej bo brak jej wbudowanej lampy błyskowej...Pozatym 40d ma przewage w każdym punkcie i takie są fakty.
40d ma uszczelnienia,ma małe rawy 14 bitowe,porzadne i czytelne menu(w tym po polsku),live view który naprawde moze sie przydac na koncertach,slubach przy fotoreporterce np. robiąc zdjęcie z nad głowy a także przy makro - juz nie trzeba kłaść się na ziemi ;),warto dodać też porządne auto iso i mozliwość ustawienia 3 custom function - już nie trzeba będzie dzięki temu tysiac razy wchodzić do menu,6,5 kl/s mówi samo za siebie,otworzenie klapki karty pamieci juz nie grozi utratą wszystkich zdjec na karcie co trzeba przyznac moze sie zdarzyc nie tylko z niewiedzy ale takze poprzez przypadkowe otwarcie,transmisja bez przewodowa zdjęć,mozliwosc podlaczenia dodatkowego urzadzenia usb,iso w wizjerze(nie wiem czy 5d tez to ma ale chyba nie),cicha migawka - przydaje sieprzy fotografowaniu np. w teatrze,wymienna matówka to mniejsze zniekształcenia geometryczne i ulatwione kadrowanie,wbudowana lampa przyda sie do ustawiania ostrosci w slabym oswietleniu,40d jest mniejszy,lzejszy i ma mniejsze szkła co takze podnosi komfort uzywania w czasie wakacji,40d ma tez tryby dla zielonych (portret,landscape,sport,night shot - myslalem ze to sie nie przydaje w 30d ale gdy musialem pozyczyc aparat kuzynowi na wakacje to dzięki własnie tym trybom obsługa 30-ki nie sprawiła mu żadnych kłopotów) no i czysciarka na matrycy takze jest strzałem w 10 moim zdaniem.
aaaa i jeszcze jedna wazna sprawa 40d wyswietla wszystkie opcje takze na ekranie lcd dzieki czemu gdy aparat jest umieszczony wysoko na statywie lub w pozycji pionowej bez problemów można ustawiac i zmieniac poszczególne opcje...taka mała duża rzecz a jak cieszy ;) Możliwosc kadrowania zdjęć na tylnim lcd w momencie gdy zdjecia są jeszcze w aparacie to kolejna moim zdaniem miła niespodzianka od canona..gdy człowiek jest na wakacjach nie zawsze ma dostep do kompa...
Ja wiem ze jakosc zdjec 5d jest nie do podwazenia szczególnie na niskich wartosciach przesłony ale na odbitce do formatu A3 i tak nie widac różnicy....dlatego moim zdaniem osoby które kupiły 5d przepłaciły...fakt maja lepsza jakosc zdjęc ale zobaczą ją tylko na mega duzych odbitkach i maksymalnym zblizeniu na ekranie monitora :) - jesli im to pasuje to ok.Na pewno osoba która profesjonalnie zajmuje sie fotografią skorzysta na takim zakupie i to wyraznie ale dla amatora to póki co chyba troszke wydane pieniądze na marne...taka jest moja opinia.
I wydaje mi sie,że niektóre osoby które kupiły 5d jeszcze przed premierą eosa 40d to po jego premierze jednak zdecydowałyby się na rezygnacje z zakupu 5d na rzecz 40-ki - aczkolwiek moge się mylić.
Paprochwbody
28-08-2007, 10:17
Na odbitce A3 nie widać różnicy?
To my, canik, znamy różne odbitki, albo któryś ma złego okulistę.
Tak, 40D ma bajery, których nie ma aparat już dwuletni. I bardzo dobrze!
5D kupiłem tylko dla jakości uzyskiwanych obrazów, w których różnicę widzę już na 10x15; ta jakość jest w tej cenie nie do pobicia; gdybym nie widział różnic, zostałbym przy 30D (z niego zdjęcia CR2 musiałem o wiele dłużej poprawiać).
Ale, jak powiedziałem to są moje obserwacje, być może 5D jest drogi, ale cóż, nie musisz go kupować...Reszta bajerów 40D jest fajna, ale moim kryterium jest fota, a nie dodatki... Ja już zostanę przy Full Frame. Crop, może jako dodatek do przyrody (niekoniecznie).
I kupię sobie nowe 5D (jakość obrazka i dopiero daleko później cała reszta).
Ufff, czy potrzebnie to pisałem? Przecież to, co się komu podoba to nie moja sprawa:)...
mjastrzebski
28-08-2007, 10:50
Jeżeli go chociaż miałeś w ręku, to opisz swoje odczucia, jeżeli nie przestań pieprzyć o jego przewagach na 5d - inna klasa, inny docelowy rynek, inne potrzeby
skąd mozesz to wiedziec skoro nie miales go w ręku?
...jedyną przewagą 5d nad 40d jest pełna klatka...
Nie, no jesli to nie jest zwykle trolowanie, to ja jestem krolewna angielska.
Komus zarzucasz ze nie majac 40D w rekach sie wypowiada o zaletach/wadach nad 5D, a sam .....robisz dokladnie to samo. Mozesz mi to wytlumaczyc??
Marcin
I wydaje mi sie,że niektóre osoby które kupiły 5d jeszcze przed premierą eosa 40d to po jego premierze jednak zdecydowałyby się na rezygnacje z zakupu 5d na rzecz 40-ki - aczkolwiek moge się mylić.
Kiedy ty wreszcie zrozumiesz, że te dwie puchy są do całkiem innych zastosowań ?
Jasne że można porównywać Ferrari z Jeep'em, ale pytam się po co ?
...jedyną przewagą 5d nad 40d jest pełna klatka..
Jedyną, ale za to jaką, zwłaszcza po zastosowaniu odpowiednich szkieł :razz:
Do cropa 1,6 w 40D musiałbyś mieć takie oto szkiełka:
16-35/2.8L = 10-22/2.8L
24/1.4L = 15/1.4L
35/1.4L = 22/1.4L
50/1.4L = 31/1.4L
50/1.2L = 31/1.2L
Możesz takie mieć? :twisted:
I dlatego mam zamiar nabyć 5D lub jego następcę zaraz jak się tylko pojawi.
Arek Piekarz
28-08-2007, 11:21
50/1.4L = 31/1.4L
To jakieś nowa eLka? ;-)
BTW dzięki Canik za umilenie mi dnia kupą śmiechu po przeczytaniu twoich postów ;-)
To jakieś nowa eLka? ;-)
Co za sokoli wzrok :wink:
Z rozpędu napisałem, albo to może sugestia dla producenta, aby nowa 50/1.4 była L ;-)
to może sugestia dla producenta, aby nowa 50/1.4 była L ;-)
i kosztowała najlepiej ponad 3k :? też wymysliłeś...
Dwie eLki 50mm, a na drugim biegunie tandeta 50/1,8II
Tak więc ponawiam swoje zapytanie, jeżeli ktoś z Was miał możliwość bliższego zapoznania się z 40 tką - proszę o relacją.:rolleyes:
Ja mialem mozliwosc. Swoje wrazenia opisywalem w tym watku: http://canon-board.info/showthread.php?t=25051 . Na dodatkowe pytania zapraszam tam albo na priva.
rysiaczek
28-08-2007, 16:09
rysiaczek widze ze z ciebie jeszcze wiekszy troll niz ze mnie
Tu masz linka do aukcji - http://www.allegro.pl/item230443771_e_oko_canon_eos_5d_body_gwarancja_ok azja_.html
to jest egzemplarz urzywany...wyzej pisze o nówce sztuce
...wiem głupio Ci teraz i pewnie zaraz splaisz sie ze wstydu
plone wrecz
...ale faktycznie lepiej czekac 1.5 na nowke sztuke za 6000, jak teraz mozesz miec sztuke z 12-miesieczna gwarancja za 6499 (bo jak rozumiem ta aukcje masz na mysli).
dalej czekam na odpowiedzi na moje pytania - co do sprzetu, ktorym fotografujesz i doswiadczenia z 40d i piatka (no dobra, co do 40d sie domyslam, z piatka jest tak samo?)
gdybym stał w tej chwili przed koniecznością zakupu 40 lub 5d: kupiłbym 40. za kilka miesięcy pojawi się 5d mkII; kupowanie teraz 5d oznacza sporo kasy w plecy
jezeli rzeczywiscie stalbys przed koniecznoscia zakupu 5-tki, to ze wzgledu na ff - tu go 40-tka nie zastapi. Jezeli natomiast to nie jest koniecznosc, to tak jak piszesz - bez sensu kupowac piatke, mogac poczekac na nastepce i wtedy kupic 5d po najtanszej mozliwej cenie lub nastepce.
są różne "szkoły" ja wolę kupić zaraz po premierze i sprzedać tuż przed premierą
wszystko fajnie - masz najdluzej fun ze sprzetu, ale tez najdrozej Cie to kosztuje. fakt - ot inna szkola:)
EDIT: maly edit posta byl, bo mi net nawala
jezeli rzeczywiscie stalbys przed koniecznoscia zakupu 5-tki, to ze wzgledu na ff - tu go 40-tka nie zastapi. Jezeli natomiast to nie jest koniecznosc, to tak jak piszesz - bez sensu kupowac piatke, mogac poczekac na nastepce i wtedy kupic 5d po najtanszej mozliwej cenie lub nastepce.
wszystko fajnie - masz najdluzej fun ze sprzetu, ale tez najdrozej Cie to kosztuje. fakt - ot inna szkola:)
jesli w tym przypadku pojawia sie problem cenowy a nie masz jeszcze szklarni to bierz 30D. A za rok kupisz sobie 5D jak stanieje. I za rok bedziesz mial 2 fajne body. I za rok dowiesz sie po co pelno osob nazywa wprost i w przenosni ten watek jako GLUPI i BEZSENSOWNY.
Aha i za rok bedziesz zadowolonym czlowiekiem ktory posiada 2 rozne body 8)
rysiaczek
28-08-2007, 17:23
jesli w tym przypadku pojawia sie problem cenowy a nie masz jeszcze szklarni to bierz 30D. A za rok kupisz sobie 5D jak stanieje. I za rok bedziesz mial 2 fajne body. I za rok dowiesz sie po co pelno osob nazywa wprost i w przenosni ten watek jako GLUPI i BEZSENSOWNY.
Aha i za rok bedziesz zadowolonym czlowiekiem ktory posiada 2 rozne body 8)
eeee... ekhmm.... ale ja nie chce kupowac aparatu, ja mam aparat...:rolleyes:
a ze tematyka watku bez sensu, to napisalem w pierwszym moim poscie w tym watku;)
Kolekcjoner
29-08-2007, 20:37
Ja o tyle rozumiem kolegę canik, że jak nie widzi różnicy w jakości zdjęć produkowanych przez 5D i 30D to rzeczywiście wydawanie tylu pieniędzy nie ma sensu. Problem polega na tym, że ta różnica jest. Ona polega głównie na zupełnie innym rozmyciu tła (nie GO) i to nadaje zupełnie inną plastykę zdjęciu. Zresztą po przejściu na większe formaty te różnice są jeszcze bardziej dostrzegalne.
Bo patrząc wyłącznie na papierowe porównania to 40D wygląda niezwykle kusząco w porównaniu z 5-tką. Problem pojawia się wtedy gdy te czynniki o których pisałem wyżej zaczynają grać rolę dominującą. Wtedy cała papierowa przewaga 40D na nic, bo matrycy się nie powiększy. To że 5D tyle kosztuje to w dużym stopniu wynik marketingu. Po prostu Canon nie ma tu żadnej konkurencji i póki co nic się nie zmieniło. Może z czasem wypuszczą jakieś 7D dla ludu w cenie 1000$. Kto wie. Wtedy tego typu dyskusje stracą zupełnie rację bytu.
5D vs. 40D...?
http://www.flickr.com/photos/novellsteel
Ja o tyle rozumiem kolegę canik, że jak nie widzi różnicy w jakości zdjęć produkowanych przez 5D i 30D to rzeczywiście wydawanie tylu pieniędzy nie ma sensu. Problem polega na tym, że ta różnica jest. Ona polega głównie na zupełnie innym rozmyciu tła (nie GO) i to nadaje zupełnie inną plastykę zdjęciu. Zresztą po przejściu na większe formaty te różnice są jeszcze bardziej dostrzegalne.
Bo patrząc wyłącznie na papierowe porównania to 40D wygląda niezwykle kusząco w porównaniu z 5-tką. Problem pojawia się wtedy gdy te czynniki o których pisałem wyżej zaczynają grać rolę dominującą. Wtedy cała papierowa przewaga 40D na nic, bo matrycy się nie powiększy. To że 5D tyle kosztuje to w dużym stopniu wynik marketingu. Po prostu Canon nie ma tu żadnej konkurencji i póki co nic się nie zmieniło. Może z czasem wypuszczą jakieś 7D dla ludu w cenie 1000$. Kto wie. Wtedy tego typu dyskusje stracą zupełnie rację bytu.
Prawie ze wszystkim się zgodzę. Chociaż wg mnie już dziś 5D jest właśnie "tanią" lustrzanką FF "dla ludu". Tak samo jak 300D było kiedyś pierwszą "tanią" lustrzanką cyfrową Canona. Cena jest taka a nie inna, bo brak jest konkurencji (najlepszy dówód, to brak następcy). Jeśli ta konkurencja się pojawi (w to nie wątpię), to za rok czy dwa nikt nie będzie już pamiętał o APS-C, a ceny za FF będą duuuuuużo niższe.
ogladalem rawy z 40D i 5D i roznice oczywiscie ze widac. Duzo wiecej detali, dla duzych odbitek jest przejedyny. Ale dla foto amatora, czyli dla 70% ludzi z tego forum pewno to ta roznica nie jest warta przeplacania, w kazdym razie 5D jest bez watpienia lepszy od kazdego dwucyfrowego aparatu canona
Mówienie że 5D i 40D to aparaty do zupełnie innych zastosowań trochę mnie rozbawiło. Za jakiś czas będzie tylko mały obrazek a ludzie będą robić nim te same zdjęcia co dziś cropem.
A mnie narodziny cropa dziwnie przypominają narodziny małego obrazka. Z tą różnicą, że wtedy chodziło o gabaryty, a teraz o ceny. Średni format cyfrowy odleciał w cenowy kosmos. Użytkownicy sprzętu 6x4,5 z pewnością przesiedli się na FF, jeśli weszli w cyfrę. Typowi użytkownicy małego obrazka poszli w cropa. Między cropem, a kompaktami utrzymuje się przepaść jakościowa. Nie wydaje mi się, żeby crop stracił rację bytu. Mała matryca zawsze będzie kilka razy tańsza w produkcji od FF. Koszt wytworzenia matrycy zależy głównie od jej powierzchni, a nie od gęstości upakowania pixeli.
Kolekcjoner, ja nie mam na to szans, ale byłoby niezmiernie ciekawe, gdyby ktoś zrobił zdjęcie z 85/1,2 na cropie i identyczne 135/2 na FF lub 50/1,2 na cropie i 85/1,8 na FF. Jeśli odpuścimy sobie pełne otwory, to wystaczy odpowiedni ustawić przysłony i wykorzystać do eksperymentu np 50/1,4 i 85/1,8. Rezultaty, jeśli chodzi o plastykę powinny być identyczne. Crop działa jak TC 1,6. Praw fizyki Pan nie zmienisz... Oczywiście FF ma mniejsze szumy i mniejsze wymagania odnośnie rozdzielczości obiektywu.
Quadrifoglio
02-09-2007, 18:32
Co do dominacji cropa .... jestem przekonany, że lustrzanki czeka pełna klatka, to tylko kwestia czasu, najwyżej jakieś entry model zostaną z cropem. Jeśli coś może być lepsze to będzie lepsze, ceny spadną, wejdą nowe technologie. Przypomnijcie sobie ile kosztowały telewizory LCD ...
Kolekcjoner
02-09-2007, 19:35
(...)
Kolekcjoner, ja nie mam na to szans, ale byłoby niezmiernie ciekawe, gdyby ktoś zrobił zdjęcie z 85/1,2 na cropie i identyczne 135/2 na FF lub 50/1,2 na cropie i 85/1,8 na FF. Jeśli odpuścimy sobie pełne otwory, to wystaczy odpowiedni ustawić przysłony i wykorzystać do eksperymentu np 50/1,4 i 85/1,8. Rezultaty, jeśli chodzi o plastykę powinny być identyczne. Crop działa jak TC 1,6. Praw fizyki Pan nie zmienisz... Oczywiście FF ma mniejsze szumy i mniejsze wymagania odnośnie rozdzielczości obiektywu.
Ale po co to robić? Było to zrobione na fotopolis i na jeszcze kilku innych stronach i wynik był zawsze identyczny. Mało tego tu na tym forum były tasiemcowe wątki temu poświęcone - jak masz samozaparcie to polecam przejrzeć. Nie ma co młócić po raz enty tych samych plew.
Co do dominacji cropa .... jestem przekonany, że lustrzanki czeka pełna klatka, to tylko kwestia czasu, najwyżej jakieś entry model zostaną z cropem. Jeśli coś może być lepsze to będzie lepsze, ceny spadną, wejdą nowe technologie. Przypomnijcie sobie ile kosztowały telewizory LCD ...
Ja mam wrażenie że raczej nie ma sie co spodziewać szybko takiej rewolucji. Gdzieś ostatnio były na forum LL przedstawione wielkości sprzedaży aparatów z podziałem na wielkość matrycy i póki co to FF jest zupełnym marginesem. Nie sądzę też żeby nowość Nikona jakoś specjalnie zmieniła te proporcje. Nie wiem też czy dla amatora jest ważniejszy gabaryt i lekkość sprzętu czy minimalnie lepsza jakość. Podejrzewam że większość nie widzi różnicy. I nie piszę tu o ludziach, którzy czytają to frum tylko o zwykłych pstrykaczach kupujących sprzęt w MM. Nie byłbym taki pewien czy przyłość należy do FF. Myślę że są spore szanse, że FF stanieje i stanie się bardziej dostępne ale czy zdominuje rynek w to już wątpię.
Sądzę też że takie firmy jak Canon dobrze analizują rynek zanim w coś zainwestują, a ostatnia premiera dwóch stabilizowanych szkieł EF-S dobrze pokazuje jaka będzie tendencja na najbliższe lata.
Adam Kasprzak
02-09-2007, 20:13
ludzie się teraz szybko bogacą, a jeżeli będą*mieli troche dopłacić do lepszego modelu (z FF), to to zrobią, bo pan w MM im tak doradzi.
Taka anegdotka: Mój kolega pracuje w cyfrowe.pl. Przyszedł do nich niedawno gość z tekstem: "Rodzinka mi się*niedługo zjeżdża, czytałem że taki aparat... Canon 1D MK3 jest dobry, na kiedy możecie go mieć, cena nie gra roli..."
mówię wam - społeczeństwo się*bogaci
Kolekcjoner, ja nie mam na to szans, ale byłoby niezmiernie ciekawe, gdyby ktoś zrobił zdjęcie z 85/1,2 na cropie i identyczne 135/2 na FF lub 50/1,2 na cropie i 85/1,8 na FF. Jeśli odpuścimy sobie pełne otwory, to wystaczy odpowiedni ustawić przysłony i wykorzystać do eksperymentu np 50/1,4 i 85/1,8. Rezultaty, jeśli chodzi o plastykę powinny być identyczne. Crop działa jak TC 1,6.
Oczywiście że nie będa identyczne i było już sto razy na ten temat. O ile głębię ostrości mozna uzyskać taką samą stosując odpowiednio jaśniejszy obiektyw na cropie to obszar poza ostrością będzie w FF bardziej rozmyty i praw fizyki nie zmienisz.
Zgodnie z tematem wątku: Porównanie szumów w 40D i 5D:
http://raquib.smugmug.com/gallery/3407013/4/190642026#190642026
Kolekcjoner
02-09-2007, 21:08
Zgodnie z tematem wątku: Porównanie szumów w 40D i 5D:
http://raquib.smugmug.com/gallery/3407013/4/190642026#190642026
A może jakieś konkluzje - mnie się ta strona ładuje z jakimś błędem i do tego starsznie wolno.
U mnie działa... I poziom szumów w 40D jest według mnie "bardzo-ok". Oczywiście widać różnicę między 5D i 40D - tylko nasuwa się pytanie, czy dla amatorów ta różnica jest tak potężna, że za nic w życiu nie kupią 40D... Oczywiście, że nie.
Ale po co caly czas porownywac sprzet sprzed kilku lat do nowosci??? 5D nadal jest lepszy ale roznica jest mniejsza i nie ma co tego podwazac ani udowadniac. Trzeba poczekac na nastepce, bo teraz IMHO kupowac 5D jest lekko nierozsadne chyba, ze ma sie konkretne zlecenia i czekac nie da rady.
Hehe czy lepszy - wątpie ...wszystkim fanom 5d polecam test
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/canon-40D-handson.shtml
...warto szczególnie zwrócić uwage na przedostatni paragraf :)
"I'm sure that once the major camera testing sites have done their thing there will be lots of charts and graphs to validate this perspective, so if these turn your crank, wait for them. In the meantime, I find that the IQ of the 40D is on a par if not even slightly better than that of the Canon 5D, which up until now has been my benchmark for DSLR image quality both at low and at high ISO."
dodając do tego funkcjonalność i mozliwości 40-ki....robi się ciekawie :D
Kolekcjoner
04-09-2007, 01:01
"I'm sure that once the major camera testing sites have done their thing there will be lots of charts and graphs to validate this perspective, so if these turn your crank, wait for them. In the meantime, I find that the IQ of the 40D is on a par if not even slightly better than that of the Canon 5D, which up until now has been my benchmark for DSLR image quality both at low and at high ISO."
Kolego ale czego Ty chcesz dowieść? Zrozum że nie przekonuje się przekonanych. Skoro ktoś WIDZI różnicę to widocznie dla niego ma sens wydać dwa razy więcej i żadne testy tego nie zmienią. IMO tracisz czas na to irracjonalne przekomarzanie się.
Proponuję zamknąć to bezsensowne bicie piany.
Kolego ale czego Ty chcesz dowieść? Zrozum że nie przekonuje się przekonanych. Skoro ktoś WIDZI różnicę to widocznie dla niego ma sens wydać dwa razy więcej i żadne testy tego nie zmienią. IMO tracisz czas na to irracjonalne przekomarzanie się.
Proponuję zamknąć to bezsensowne bicie piany.
Mialem juz napisana inna inna odpowiedz, ale sie juz wyluzowalem ...
Kolegom, ktorzy argumentuja jak Canik - polecam pojsc do pierwszego, lepszego sklepu, poprosic o 5D do pomacania (wreszcie), zapiac cokolwiek z asortymentu - niekoniecznie L - np 50 1.4, zrobic zdjecia 'czegokolwiek' - na swoja karte - wrzucic na kompa w domu i wtedy sie wypowiedziec.
Mnie 5D oczarowuje juz od pieciu miesiecy, nieprzerwanie. Wczoraj, w niedziele, na wycieczke z rodzina i przyjaciolmi wzialem, z lenistwa, tylko wspomniana 50 1.4. Jestem zachwycony.... Majac cropa (30D), takiej samej piecdziesiatki pozbylem sie po 2 dniach od zakupu...
Pytanie '40D czy 5D' jest bez sensu - kto ta, mityczna, 40D macal (poza Vitezem i Arkiem_O przez kilka minut).
Niezmiennym pozostaje pytanie (jedyne na miejscu) - crop czy ff? I to nie w kontekscie co lepsze, tylko do czego 'lepsze'.
Pozdrawiam,
tomek
rysiaczek
04-09-2007, 07:05
Hehe czy lepszy - wątpie ...wszystkim fanom 5d polecam test [...]
buehehehehe.....:lol::lol::lol: canik Ty masz wieksze cisnienie na folder z 40D, niz ja na nowe ergonomiczne krzeslo biurowe, ktore ma dzis do mnie przyjsc...
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Witam
Napaliłem się na 40d wątpliwości to funkcja Live View Czy pogorszy jakość (nawet nieużywana)? Czy będzie przyczyną awaryjności?
Od razu pomyślałem może 5d - ale pewnie niedługo wyjdzie następca
A porównania modeli bezpośrednio sąsiadujących zawsze będą, choć wiadomo, że ten wyższy jest lepszy
Chodzi o uzasadnienie zakupu lub odpowiedź na pytanie czy warto dołożyć.
...lub odpowiedź na pytanie czy warto dołożyć.
W tej chwili (jesli nie masz cisnienia) raczej nie.
Mnie 5D oczarowuje juz od pieciu miesiecy, nieprzerwanie. Wczoraj, w niedziele, na wycieczke z rodzina i przyjaciolmi wzialem, z lenistwa, tylko wspomniana 50 1.4. Jestem zachwycony....
...mógłbyś wrzucić link do kilku zdjeć?
Kolego ale czego Ty chcesz dowieść?
kolego niczego nie chce dowieść - znany i ceniony fotograf na swiecie który mial w reku zarówno 5d jak i 40d pisze to co pisze(paragraf wyżej) dla mnie to jest wiarygodna informacja ponieważ nikt taki nie psułby sobie reputacji niesprawdzonymi infromacjami.Wiem kolekcjoner ze byles napalany na 5d a ja ci odebralem przyjemnosc z jego zakupu - przykro mi ale ja tylko stwierdzam suche fakty. :D
ArturBonoVox
04-09-2007, 09:21
"Przyczytuje" sie przepychanka tego watku. I nie bardzo rozumie postawe jednej i drugiej strony. Wyglada to jak na obrady polskiego sejmu. Czyli nic z tego nie ma :) Ci, ktorzy celebruja 5d niech czynia to dalej a ci, ktorzy kreca sie 40d niech dalej to czynia. Panowie styl rozny, cel wspolny: Robimy zdjecia i kontemplujemy :)
rysiaczek
04-09-2007, 09:32
Witam
Napaliłem się na 40d wątpliwości to funkcja Live View Czy pogorszy jakość (nawet nieużywana)? Czy będzie przyczyną awaryjności?
Od razu pomyślałem może 5d - ale pewnie niedługo wyjdzie następca
A porównania modeli bezpośrednio sąsiadujących zawsze będą, choć wiadomo, że ten wyższy jest lepszy
Chodzi o uzasadnienie zakupu lub odpowiedź na pytanie czy warto dołożyć.
masz zlecenie, potrzebujesz puszki? kup albo pozycz. nie masz - poczekaj do lutego.
masz zlecenie, potrzebujesz puszki? kup albo pozycz. nie masz - poczekaj do lutego.
nie mam zlecenia i mogę poczekać
a dylemat mam dlatego że to tylko moje hobby
z tym czekaniem to jest tak że w lutym może będzie wypadało poczekać na 50D :)
w lutym będą informacje o 5d mk2 a w maju będzie go można kupić, jeśli w fabrykach naklepią tego tyle by dla wszystkich starczyło ;)
rysiaczek
04-09-2007, 11:56
nie mam zlecenia i mogę poczekać
a dylemat mam dlatego że to tylko moje hobby
z tym czekaniem to jest tak że w lutym może będzie wypadało poczekać na 50D :)
w lutym nie bedzie wypadalo czekac na 50D, bo ten pojawi sie dopiero za 1,5-2 lata.
5D mkII (czy jak go zwal) to w lutym pewniak. Tylko przemysl jeszcze jedna rzecz - on na starcie na pewno tani nie bedzie, bedziesz chcial aparat za takie niemale pieniadze?
w lutym będą informacje o 5d mk2 a w maju będzie go można kupić, jeśli w fabrykach naklepią tego tyle by dla wszystkich starczyło ;)
to nie nikon panie, to nie nikon...:rolleyes:
Przemek Białek
04-09-2007, 12:03
trudnie pytania prosta dopowiedz!
ilu klientow rozpozna na odbitce zdjecia z pelnej klatki a ile z cropa?
jesli ktos koniecznie musi miec FF to niech kupuje, ja twierdzilem zawsze
ze to czlowiek a potem dopiero aparat robi zdjecie, mialem 300d inni mieli 1ds i robili taka kiche ze nawet im ten FF nie pomogl dlatego pytanie zaiste wazne czy kupuje to dlatego ze juz tak posiadlem zdolnosc fotgraficzne ze bede potrafil wykozystac moc dana przez ten korpus? czy tylko dtatego ze inni kupili i poczuli ze robia lepsze zdjecia)
do rysiaczek: a co jest z 1dmk3 ??Przecież na 5dmk2 rzucą się dzikie tłumy ....
http://www.allegro.pl/item240898681_fotoit_canon_eos_40d_nowosc_dostepny _od_reki.html
Polecam opis - ciekawe, że tak to widzi sprzedawca nie przywiązany ślepo do żadnego brandu.
rysiaczek
04-09-2007, 12:43
do rysiaczek: a co jest z 1dmk3 ??Przecież na 5dmk2 rzucą się dzikie tłumy ....
pytasz o 1Dsmk3? No przeciez wiadomo dlaczego stoi... Poza tym klientela na niego czekajaca to nie klientela, ktora rwie sie na piatke...
Przemek Białek
04-09-2007, 12:47
http://www.allegro.pl/item240898681_fotoit_canon_eos_40d_nowosc_dostepny _od_reki.html
Polecam opis - ciekawe, że tak to widzi sprzedawca nie przywiązany ślepo do żadnego brandu.
lekko cena podskoczyla:)
lekko cena podskoczyla:)
cena jest chora i tyle. U zachodnich sasiadow ten aparat kosztuje juz 1000zl mniej.
Przemek Białek
04-09-2007, 13:30
cena jest chora i tyle. U zachodnich sasiadow ten aparat kosztuje juz 1000zl mniej.
no przeciez polacy teraz musza miec kase wkoncu pracuja za granica czyt.Anglia:D
no przeciez polacy teraz musza miec kase wkoncu pracuja za granica czyt.Anglia:D
masz racje, ide w miasto pozdrowic biedakow. hehe.
spokojnie ... http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=4553&skpcid=1
a pod koniec września pewnie i po 3,999 się znajdzie dla wszystkich chętnych :)
Kolekcjoner
04-09-2007, 16:08
(....)Wiem kolekcjoner ze byles napalany na 5d a ja ci odebralem przyjemnosc z jego zakupu - przykro mi ale ja tylko stwierdzam suche fakty. :D
A skąd masz taką wiedzę? Pewnie go kupię prędzej czy później, może następcę nie wiem jeszcze co zrobię? Prędzej czy później FF-a będę miał na pewno. Natomiast Twoja krucjata do niczego nie przekonuje. Ty nie stwierdzasz żadnych faktów Ty dywagujesz to zasadnicza różnica. A że nie dostrzegasz zalet FF-a no cóż to nie mój problem. Kup wreszcie to 40D i ciesz się zdjęciami.
(....)
5D mkII (czy jak go zwal) to w lutym pewniak.
(....)
Hmmm... są tacy co jednak stawiają na Photokinę :(.
Hmmm... są tacy co jednak stawiają na Photokinę :(.
mysle ze ten event byl by dobra okazja na prezentacje jak ze udanego poprzednika. Tak ze gdybamy dalej :razz:
Mysle ze najpózniej w marcu doczekamy sie nastepcy 5d - dzis piątki juz raczej nikt normalny nie kupi poniewaz 40d przewyzsza ją pod kazdym wzgledem i jest ponad połowe tańszy :) Nastepca 5d nie powinien kosztować więcej niż 7-8 tys.
Obecni wlasciciele piątek mają czego załować oj mają :)
Jeju czemu ty nie zrozumiesz i nie pogodzisz się z tym, że 5D bije jakością zdjęć 40D. A i nie widzę w tym nic dziwnego że ktoś teraz kupuję 5D
Jeju czemu ty nie zrozumiesz i nie pogodzisz się z tym, że 5D bije jakością zdjęć 40D.
hehe takie bajki to mogles opowiadac dobry rok temu...zapraszam do lektury...:D
nie znam angielskiego proszę o przetłumaczenie :smile:
hehe..za grosz honoru - nie potrafisz nawet przyznać się do błędu....no cóż szkoda :)
nie znam bo nigdy mnie nie interesował ten język więc go olałem i nie żałuję
Mam jakieś dziwne wrażenie, że canik sobie robi niezłe jaja z kolegów:lol:
EDIT: Co racja to racja, trzeba się zachowywać. Sorki.
Kolekcjoner
04-09-2007, 18:49
Nie no ten wątek na prawdę nadaje się tylko do zamknięcia. Przecież takiego młócenia plew to dawno nie było. Kolega canik wie swoje my swoje i na tym można z powodzeniem zakończyć. Zwłaszcza że widzę pralnię na horyzoncie :mrgreen:.
nigdy nie pozwoliłbym sobie na robienie jaj z kolegów forumowiczów - mam swoje zdanie w tym temacie i tyle a że jeszcze jest ono potwierdzone przez znakomitego fotografa z wieloletnim doświadczeniem to chyba nic złego :)
I tyle z mojej strony - mysle,że każdy kto przeczyta wątek wyciągnie własne wnioski i kupi aparat dopasowany do swoich potrzeb.
Pozdrawiam :)
Przemek Białek
04-09-2007, 19:04
nigdy nie pozwoliłbym sobie na robienie jaj z kolegów forumowiczów - mam swoje zdanie w tym temacie i tyle a że jeszcze jest ono potwierdzone przez znakomitego fotografa z wieloletnim doświadczeniem to chyba nic złego :)
I tyle z mojej strony - mysle,że każdy kto przeczyta wątek wyciągnie własne wnioski i kupi aparat dopasowany do swoich potrzeb.
do swoich potrzeb i na swoja kieszen oraz umiejetnosci:))
Przeczytalem, biore piatke - najbardziej mi pasuje.
Ja też biorę 5D - mnie też najbardziej pasuje
a pozniej bedzie-aaa pomocy moj 5d robi nieostre zdjecia i przeswietlone,co robic??szwagra ixus robi lepsze na weselach...pomocy....ratunku....i w koncu -ten canik mial racje
Mysle ze najpózniej w marcu doczekamy sie nastepcy 5d - dzis piątki juz raczej nikt normalny nie kupi poniewaz 40d przewyzsza ją pod kazdym wzgledem i jest ponad połowe tańszy :) Nastepca 5d nie powinien kosztować więcej niż 7-8 tys.
Tak spokojnie czytam te Twoje wywody i tak się zastanawiam, czy Ty w ogóle zastanawiasz się nad tym co czytasz? Czy zauważyłeś kompletny brak bezpośrednich porównań w artykule tego słynnego fotografa? Są tylko jego opinie na temat 40-ki, które generalnie można określić jako "orgazm". Jeśli słynny fotograf (któremu nie powinna być obca praca na 1-dynkach) dostaje orgazmu na widok czegoś takiego jak 40D, to są tylko 2 możliwości:
1. Ma coś nie tak z głową
2. Tekst jest sponsorowany
Jako, że gdyby miał nie po kolei w głowie, to nie zostałby znanym fotografem, to osobiście przychylam się do opcji nr 2. Świadczy o tym też karkołomna próba odniesiena 40D do 1D MKIII. Nikt przy zdrowych zmysłach za darmo nie napisze takich głupot. Ktokolwiek z kolegów używa 1-dynki wie doskonale jaka przepaść dzieli profesjonalne i amatorski systemu AF-u u Canona.
Co do 5d - ułatwię Ci sprawę. Miałem prawie wszystkie body C - 300D, 10D, 20D, 350D, 1ds i obecnie używam 5d. Przy wszystkich jego wadach (a jest ich kilka) jest to aparat, który dla ślubowców, portretowców, ladnszawciarzy, streetfociarzy (wreszcie 35/1.4 ma 35mm :lol: ) itp, pozostanie poza jakimkolwiek zasięgiem cropa. Na dzień dzisiejszy jest jedno body canona stojące wyżej i jest to 1ds mkII i mkIII (seria 1d ma inne zastosowanie niż FF).
Jeśli jest choć połowę prawdy w tym artykule wychwalającym 40D, to amatorzy ptaszków i innej dzikiej zwierzyny piją dzisiaj. 40D + dowolna 500ka da im rewelacyjne combo.
Na stronie http://www.northlight-images.co.uk/cameras/Canon_5d2_3d_7d.html można przeczytac bardzo ciekawą informację.Mianowicie 5d nie jest już produkowany i ostatnie puszki zalegają pólki sklepowe.Dilerzy spodziewają się dostawy następcy 5d w listopadzie tego roku...hmmm co o tym sądzicie?
To by po czesci tłumaczyło dośc spore obnizki ceny 40d na starcie.....
Kolekcjoner
04-09-2007, 22:43
Na stronie http://www.northlight-images.co.uk/cameras/Canon_5d2_3d_7d.html można przeczytac bardzo ciekawą informację.Mianowicie 5d nie jest już produkowany i ostatnie puszki zalegają pólki sklepowe.Dilerzy spodziewają się dostawy następcy 5d w listopadzie tego roku...hmmm co o tym sądzicie?
To by po czesci tłumaczyło dośc spore obnizki ceny 40d na starcie.....
Sądzimy że pisałeś o tym już w innym wątku. I sądzimy też, że są różne formy marketingu min. polegające na tym, że żeby ruszyć sprzedaż wmawia się o rzekomym zaprzestaniu produkcji. Takie bajędy były rozpuszczane przez różne sieci handlowe już kilka razy, bo następca 5-tki miał już być z pół roku temu jeśli nie wcześniej. Problem polega tylko na tym, że w Canonie nic o tym nie wiedzą ale to drobiazg przecież :mrgreen:.
JEŚLI to prawda, to to zagranie Canona byłoby odpowiedzią na policzek wymierzony przez Nikona po premierze 40d. Nikony mają być dostępne pod koniec roku także nowe 5d w październiku zatrzymałoby ew. odpływ klientów i swoimi 16mpx przyciemniło gwiazdę d3. Pozostaje trzymać kciuki żeby to była prawda:)
Kolekcjoner
04-09-2007, 22:59
JEŚLI to prawda, to to zagranie Canona byłoby odpowiedzią na policzek wymierzony przez Nikona po premierze 40d. Nikony mają być dostępne pod koniec roku także nowe 5d w październiku zatrzymałoby ew. odpływ klientów i swoimi 16mpx przyciemniło gwiazdę d3. Pozostaje trzymać kciuki żeby to była prawda:)
Tyle że Canon nigdy nie odpowiadał bezpośrednio na ruchy konkurentów. Przy tym oferta N i C doskonale się mija i nikt tu raczej nikomu krzywdy nie zrobi. 5D mkII będzie najwcześniej na PMA i myślę najpóźniej na Photokinie. Wypuszczenie teraz następcy 5-tki mogło by podkopać zarówno sprzedaż jedynek jak i 40-tki to byłby z punktu widzenia marketingowego duży błąd.
tomek_w1
04-09-2007, 23:31
Ja jestem chyba idiotą , do tej pory robilem zdjecia 10d , i nie interesowaly mnie nowe body , 10 uzywalem prawie od początku jej istnienia ... 3 tygodnie temu kupilem 5d , i bede go uzywal az sie nie skonczy .. bo obecnie daje wedlug mnie najlepszy obraz za rozsadne pieniądze , i wiecie co za 5-6lat zdjecia z tego aparatu dalej beda ekstra... normalnie szok!
Tyle że Canon nigdy nie odpowiadał bezpośrednio na ruchy konkurentów.
Nikon D2X, 12.4 mp
Thursday, 16 September 2004 06:00 GMT
Canon EOS-1Ds Mark II, wireless
Tuesday, 21 September 2004 07:05 GMT
W tym przypadku glowna choc ciekawa 'wojna' byla o wifi bo D2X bodajze jako pierwsze body mial toto wbudowane i Canon rzutem na tasme dorzucil toto do 1DsMkII ktorego juz praktycznie mial gotowego. Wiecej - w archiwum forum.
Ale wybaczam - to bylo 1.5 roku przed twoja rejestracja na forum :)
Kolekcjoner
05-09-2007, 01:16
Nikon D2X, 12.4 mp
Thursday, 16 September 2004 06:00 GMT
Canon EOS-1Ds Mark II, wireless
Tuesday, 21 September 2004 07:05 GMT
W tym przypadku glowna choc ciekawa 'wojna' byla o wifi bo D2X bodajze jako pierwsze body mial toto wbudowane i Canon rzutem na tasme dorzucil toto do 1DsMkII ktorego juz praktycznie mial gotowego. Wiecej - w archiwum forum.
Ale wybaczam - to bylo 1.5 roku przed twoja rejestracja na forum :)
No uprościłem trochę :). Pewnie i więcej by się znalazło także z czasów analoga. Wiadomo że ruchy konkurentów muszą brać pod uwagę co nie znaczy, że takie odpowiedzi będą natychmiastowe. Zwłaszcza w przypadku 5D, który póki co nadal nie ma konkurencji (nie oszukujmy się ale D3 to inna liga przede wszystkim cenowa). Przy tym Canon perfekcyjnie potrafi ustawiać swoje produkty tak żeby nie konkurowały same ze sobą. Co niestety oznacza też nielubiane wycinanie. Dlatego ten następca może wcale nie być taką puszką marzeń jak niektórzy sądzą.
Jak czytam takie bzdety śmierdzące na kilometr lamerstwem i trolowaniem to nie wiem czy się śmiać z autora czy płakać nad jego głupotą. Tłumaczył czego i jak nie będę bo temu prowokatorowi tylko o to chodzi :twisted:
tomek_w1
05-09-2007, 09:07
Wynika z tego , że jestem nienormalny...
zrozum chlopie to ze niektorzy nie maja wyboru i widza wiele zalet w pelnej klatce, jesli walczysz na milimetry w pomieszczeniach (zdjecia indoor) to zrozum to ze pelna klatka to decydujaca sprawa
Panowie, daliście się z prowokować komuś takiemu jak canik, który to wywołał nie przyjemną już dyskusję (w której udowadnia bardziej sobie niż Wam, że 40D będzie dobrym wyborem dla niego). Każdy kupuje to co chce i na co ma pieniądze i nie ważne czy jest to nowością czy nie. To że 5D jest inne i nie ma co go porównywać z 40D było tu już pisane setki razy.
Rozwala mnie tylko fakt, w którym to canik pisał że woli mniejszy aparat gdzie sam sobie zaprzecza bo 40D jest większe od 30D.
Wydaje mi się że skoro canik pożycza swój aparat kuzynowi na wakacje, który to robi zdjęcia na zielonym kwadracie to zapewne mając 5D nie pożyczył by go nikomu bo dużo droższy no i co najważniejsze nie ma zielonego kwadrata.
mając 5D nie pożyczył by go nikomu bo dużo droższy no i co najważniejsze nie ma zielonego kwadrata.
Najciekawsze jest, ze ma... :mrgreen:
Witam.
Powiem Wam tak: jestem troche onanistą sprzetowym (tyczy sie to nie tylko sprzetu foto ale i innego).
Jesli chodzi o sprzet foto to nie ma sie co podniecac co soba prezentuje jeden czy drugi aparat. Bo powiem jeszcze raz co bylo mowione juz wiele razy: "zdjecia robi fotograf, a nie aparat" !
Jak sie nie umie robic zdjec, a zwlaszcza ich odpowiednio skomponowac i nie umie sie ich obrabiac to nie pomoze nawet posiadanie 1Ds Marka III !
Widzialem wiele zdjec fotografow posiadajacyh 5D i eLki ktore nie dorastaly do piet zdjeciom z Canona 350D i przecietnych szkielek czy zdjeciom z Nikonow D40, D70 itp !
Wiec mysle ze nie ma sensu bawic sie w porownania jednego i drugiego aparatu, chociaz przy zakupie zawsze nalezy sprecyzowac do czego nam glownie ma sluzyc aparat bo zawsze mozna dokonac wyboru dobrego i lepszego.
Pozdrawiam
Przemek Białek
05-09-2007, 11:02
Witam.
Powiem Wam tak: jestem troche onanistą sprzetowym (tyczy sie to nie tylko sprzetu foto ale i innego).
Jesli chodzi o sprzet foto to nie ma sie co podniecac co soba prezentuje jeden czy drugi aparat. Bo powiem jeszcze raz co bylo mowione juz wiele razy: "zdjecia robi fotograf, a nie aparat" !
Jak sie nie umie robic zdjec, a zwlaszcza ich odpowiednio skomponowac i nie umie sie ich obrabiac to nie pomoze nawet posiadanie 1Ds Marka III !
Widzialem wiele zdjec fotografow posiadajacyh 5D i eLki ktore nie dorastaly do piet zdjeciom z Canona 350D i przecietnych szkielek czy zdjeciom z Nikonow D40, D70 itp !
Wiec mysle ze nie ma sensu bawic sie w porownania jednego i drugiego aparatu, chociaz przy zakupie zawsze nalezy sprecyzowac do czego nam glownie ma sluzyc aparat bo zawsze mozna dokonac wyboru dobrego i lepszego.
Pozdrawiam
to moze zaczniemy porownywac fotgrafow jak i ich umiejetnsci maja sie do posiadanego sprzetu:)))
Każdy kupuje to co chce i na co ma pieniądze i nie ważne czy jest to nowością czy nie.
Właśnie
Można napisać przed wypowiedzią " Moim zdaniem..... "
i wygłosić swoją opinię bez udowadniania na siłę
to moze zaczniemy porownywac fotgrafow jak i ich umiejetnsci maja sie do posiadanego sprzetu:)))
Nie mogę nigdzie znaleźć takiego forum
a przydałoby się pogadać o bojach z fotografią a nie o bojach ze sprzętem.
najlepiej jak by info o sprzęcie było zabronione
Kolekcjoner
05-09-2007, 12:35
Tyle że to jest subiektywne do granic możliwości i od razu prowadzi do wojen personalnaych. A cyferki w sprzęcie są dużo łatwiejsze do zmierzenia/przeczytania i porównania.
Ja absolutnie nie neguje tego,że 5d to bardzo dobry aparat ale cena na dzień dzisiejszy nie jest adekwatna do tego co 5-ka oferuje.Wyobrazmy sobie ,ze canon dzis wypuszcza na rynek 5d - po premierach 40d i oczywiscie 30d - ile dalibyscie za taką puszkę? - 5-6 tys? - ujedzie w tłoku.
Nastepca 5d jesli nawet wyjdzie dopiero na poczatku przyszlego roku - badzmy szczerzy - canon nie odpusci i ustanowi cene startowa na poziomie 12 tys - dlatego wlasnie ze w tym segmencie nie ma konkurencji.Moze jestem naiwny ale wciaz wierze,ze cena bedzie na poziomie 8 tysiecy zlotych...czyli taka w miare adekwatna do tego co 5d II moze oferować.
40d plus 2 naprawde dobre szkła dadzą wysmienita jakosc zdjec i cena takiego zestawu to tyle ile kosztuje dzis 5d....warto o tym pamietac bo to nie puszka a przedewszystkim podpiete szkła dają śliczne zdjęcia :) Zdaje sie ze 40d juz nawet zdazyl to udowodnić ;)
Ale uzytkownicy 5d mysla inaczej i gdy wyjdzie nastepca 5d bede chcieli na sile go sprzedać i kupić nastepce z "bajerami" z 40d...które podobo sa dla nich bez znaczenia - no ale czy wtedy przepalcaliby tyle za starą piątkę? ;)
Tyle że to jest subiektywne do granic możliwości i od razu prowadzi do wojen personalnych. A cyferki w sprzęcie są dużo łatwiejsze do zmierzenia/przeczytania i porównania.
To po pierwsze...
Nie mogę nigdzie znaleźć takiego forum
a przydałoby się pogadać o bojach z fotografią a nie o bojach ze sprzętem.
najlepiej jak by info o sprzęcie było zabronione
.. a po wtóre są przecież Galerie użytkowników, w których wątki zarządzane są przez (moderatorów na wniosek) autorów.
40d plus 2 naprawde dobre szkła dadzą wysmienita jakosc zdjec i cena takiego zestawu to tyle ile kosztuje dzis 5d....warto o tym pamietac bo to nie puszka a przedewszystkim podpiete szkła dają śliczne zdjęcia :) Zdaje sie ze 40d juz nawet zdazyl to udowodnić ;)
I tu się nieco mylisz, dobre - super szkła podpięte pod puszkę analoga to się zgodzę, bo w analogu liczą się szkła + materiał światłoczuły np. slajd. Jeżeli chodzi o cyfrę to się nie zgodzę zarówno szkła jak i puszka są ważne.
Jeżeli chodzi o cyfrę to się nie zgodzę zarówno szkła jak i puszka są ważne.
Masz racje ale jesli różnice miedzy puszkami dochodzą do 5-6 tysiecy zlotych a zdjęcia mimo to są znakomitej jakosci to cos tu nie gra - przyklad jeden z wielu to eos 400d ktory kosztuje 2,000 zł...
Kolekcjoner
05-09-2007, 13:25
Masz racje ale jesli różnice miedzy puszkami dochodzą do 5-6 tysiecy zlotych a zdjęcia mimo to są znakomitej jakosci to cos tu nie gra - przyklad jeden z wielu to eos 400d ktory kosztuje 2,000 zł...
Tyle że to zawsze tak jest. Różnice bardzo niewielkie, a cena razy dwa albo lepiej. W analogu to było jeszcze bardziej wyraźne. Puszki się różniły wyłącznie funkcjami - matryca była ta sama ;):). Mało tego tam było tak, że po dołączeniu L-ki do takiego plastikowego g.. jak np. canon EOS 5000 miałeś dokładnie takie same zdjecia jak z 1V :(. Tu zasada że "jak nie widać różnicy to po co przełacać" nie sprawdzała się zupełnie.
canik prosze Cie tylko nie Tworz watku canon 40D vs. 1Ds Mark III. Oszczedzisz wiele osoba nerwow.
rysiaczek
05-09-2007, 17:58
Ja absolutnie nie neguje tego,że 5d to bardzo dobry aparat ale cena na dzień dzisiejszy nie jest adekwatna do tego co 5-ka oferuje.Wyobrazmy sobie ,ze canon dzis wypuszcza na rynek 5d - po premierach 40d i oczywiscie 30d - ile dalibyscie za taką puszkę? - 5-6 tys? - ujedzie w tłoku.
Nastepca 5d jesli nawet wyjdzie dopiero na poczatku przyszlego roku - badzmy szczerzy - canon nie odpusci i ustanowi cene startowa na poziomie 12 tys - dlatego wlasnie ze w tym segmencie nie ma konkurencji.Moze jestem naiwny ale wciaz wierze,ze cena bedzie na poziomie 8 tysiecy zlotych...czyli taka w miare adekwatna do tego co 5d II moze oferować.
Ale uzytkownicy 5d mysla inaczej i gdy wyjdzie nastepca 5d bede chcieli na sile go sprzedać i kupić nastepce z "bajerami" z 40d...które podobo sa dla nich bez znaczenia - no ale czy wtedy przepalcaliby tyle za starą piątkę? ;)
canik a Ty dalej o aparatach i jakosci zdjec, roznicy pomiedzy nimi sie z folderow i fusow wypowiadasz..:lol::lol::lol: ehh masz chlopie cisnienie:rolleyes:
zanzibar
05-09-2007, 22:58
A ja jestem użytkownikiem 20D i nie lecę na bajery, tylko na jakość zdjęć. Dlatego zrezygnowałem z dopłaty do 30D i jak dotąd 40D też mnie nie kręci. Postęp jakościowy zaczyna się od 5D. Pełna klatka jest trudna do pobicia, ale potrafię zrozumieć inne walory techniczne cropa.
W siecii juz pojawily sie dwa testy 40d zrobione przez znanych i szanowanych na calym swiecie fotografów i kazdy z nich podkresla ze jakosc zdjec 40-ki jest równie dobra a nawet odrobine lepsza niz w 5d....nie wiem czy szargali by swoje dobre imie gdyby to nie byla prawda - ja tam im wierze a nie komus kto ma 5d i nigdy w zyciu nie trzymał 40d w rekach prawda rysiaczek? :D
Mało tego - jest wielu zwyklych fotografów którzy mają juz obie puszki 5d i 40d i oni również chwalą 40-kę i z niecierpliwoscia czekaja na nastepce 5d ;)
Kolekcjoner
05-09-2007, 23:29
A czy Ci znani fotografowie to nie byli przypadkiem "biased" przez Canoan, bo jak słyszę coś takiego to jedyne co mi się nasuwa sensownego. Zwłaszcza biorąc pod uwagę mozliwości obrazowania 5-tki, które znam bom sam miał możliwość zapoznania się z tym body. Nawet Raw-y gdzieś mi się pałętają po dysku :D.
ja tam im wierze a nie komus kto ma 5d i nigdy w zyciu nie trzymał 40d w rekach prawda rysiaczek? :D
No jak sobie jaj nie robi jak robi, no?:lol:
Boski jest ten wątek:mrgreen:
rysiaczek
06-09-2007, 07:37
W siecii juz pojawily sie dwa testy 40d zrobione przez znanych i szanowanych na calym swiecie fotografów i kazdy z nich podkresla ze jakosc zdjec 40-ki jest równie dobra a nawet odrobine lepsza niz w 5d....nie wiem czy szargali by swoje dobre imie gdyby to nie byla prawda - ja tam im wierze a nie komus kto ma 5d i nigdy w zyciu nie trzymał 40d w rekach prawda rysiaczek? :D
Prawda! Malo tego! W sieci pojawily sie testy ze zdjeciami (a nie 'opiniami', ze 40D jest znacznie bardziej zaszumiony, niz 20D... taak, ten wiekowy aparat:lol:). Co z tego, ze i jedne i drugie opinie do **** - bo albo fotki zrypane, albo to tylko 'opinia' a nie test...
I prawda! Mnie mozesz nie wierzyc.. Tyle ze ja slowa nie napisalem o jakosci zdjec z 40D :rolleyes: (co wiecej - zdziwilbym sie, gdyby jakosc byla gorsza z matrycy mlodszej o dwa lata - to bylaby potwarz, nie?:mrgreen::mrgreen::mrgreen:)
I prawda! Nie wiesz, czy szargaliby swoje dobre imie...:-D
Mało tego - jest wielu zwyklych fotografów którzy mają juz obie puszki 5d i 40d i oni również chwalą 40-tke i z niecierpliwoscia czekaja na nastepce 5d ;)A co w tym dziwnego? Ja bez posiadania 40D go znajomym chwale i co z tego wynika?:roll:
Ehhh canik - z serca udanych zakupow Ci zycze, a calej braci forumowej zycze Twoich SZYBKICH zakupow:mrgreen:
No jak sobie jaj nie robi jak robi, no?
Boski jest ten wątek
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
W siecii juz pojawily sie dwa testy 40d zrobione przez znanych i szanowanych na calym swiecie fotografów
Twoje rozumowanie przebiega wedlug schematu ogloszonego przez rownie "znanego i szanowanego" stratega. Calkiem niedawno oglosil on, ze "nikt nas nie przekona, ze biale jest biale, a czarne jest czarne". Powodzenia zycze w dalszej egzystencji....
Twoje rozumowanie przebiega wedlug schematu ogloszonego przez rownie "znanego i szanowanego" stratega. Calkiem niedawno oglosil on, ze "nikt nas nie przekona, ze biale jest biale, a czarne jest czarne". Powodzenia zycze w dalszej egzystencji....
Ale ale widzisz temu strategowi w pewnym sensie mimo wyrażanych poglądów się powiodło... ;)
mjastrzebski
06-09-2007, 09:17
Ale uzytkownicy 5d mysla inaczej i gdy wyjdzie nastepca 5d bede chcieli na sile go sprzedać i kupić nastepce z "bajerami" z 40d...które podobo sa dla nich bez znaczenia - no ale czy wtedy przepalcaliby tyle za starą piątkę?
Canik, ja Cie prosze. Ty nie decyduj za uzytkownikow 5D co oni beda chcieli, czego Oni zaluja, i jak to sobie pluja w broda, ze kupili ten przeplacony aparat.
Wyobraz sobie, ze sa ludzie, dla ktorych cyferki w folderze i "bajery" jak sam to nazwales, to rzeczy drugorzedne.
Marcin
Wyobraz sobie, ze sa ludzie, dla ktorych cyferki w folderze i "bajery" jak sam to nazwales, to rzeczy drugorzedne.
jaasne i dlatego wybrali takie marne nic z prawie 13 milionami pikseli i full frejmem - kogo ty chcesz oszukać jastrzębski ;)
jaasne i dlatego wybrali takie marne nic z prawie 13 milionami pikseli i full frejmem - kogo ty chcesz oszukać jastrzębski ;)
wybrali i koniec. dali pupy i tyle. proponuje po raz kolejny zamknac ten glupi watek. bo kolega canik tylko prowokuj. ludzie nie dajcie sie prowokowac. ignorujcie te zaczepki. i cieszmy sie tym co daje nam nasze 5D.
merciful
06-09-2007, 09:59
czytam to czytam, i tak zleciało mi kupę czasu :)
Zastanawia mnie tylko, czemu dajecie się podpuszczać temu żałosnemu Canikowi i wdajecie się z nim w dyskusje? Argumenty, które przytacza zostały przez Was już kilkanaście razy roztrzaskane na kawałki w tym wątku a on dalej swoje o 40D, jak jakiś nie przymierzając agitator PIS-u :D
Przemek Białek
06-09-2007, 10:09
czytam to czytam, i tak zleciało mi kupę czasu :)
Zastanawia mnie tylko, czemu dajecie się podpuszczać temu żałosnemu Canikowi i wdajecie się z nim w dyskusje? Argumenty, które przytacza zostały przez Was już kilkanaście razy roztrzaskane na kawałki w tym wątku a on dalej swoje o 40D, jak jakiś nie przymierzając agitator PIS-u :D
a tu dalej walka w piaskownicy na lopatki :d
maly test prawidlowa odpowiedz znajdziecie sami i moze wreszcie skonczycie porownania
1. zdjecie wykonane 10 d z szumem i lekko poruszone ale przedstawiajace
taka sytuacje ze "bydleta klekaja"
2. zdjecie wykonane 5d bez szumu i ostre na maksa z detalem ale przestawiajace standardowa sytacje, na zdjeice ktore sie spojrzy i za chwile sie go nie pamieta
mala konkluzja : gadanie na ten temat nie bedzie mialo sesnsu chyba ze bedzie je uskuteczniac dwoch tak samo dobrych fotografow potrafiacych
w pelni docenic walory tego sprzetu
ponadto wielu kupujac 5d mysli odrazu ze bedzie robic lepsze zdjecia owszem lepsze technicznie ale strona zawsze nalezy do oceniajacego takie jest moje
zdanie...
mjastrzebski
06-09-2007, 11:16
1. zdjecie wykonane 10 d z szumem i lekko poruszone ale przedstawiajace
taka sytuacje ze "bydleta klekaja"
2. zdjecie wykonane 5d bez szumu i ostre na maksa z detalem ale przestawiajace standardowa sytacje, na zdjeice ktore sie spojrzy i za chwile sie go nie pamieta
Dlaczego uwazasz, ze jakosc techniczna zdjecia to tylko szum?? Mysle, ze to daleko idace uproszczenie jest.
To ze kolega Canik nie widzi roznicy w obrazowaniu 400D i 5D, jasno mowi o tym, ze nie posiada on zadnych sensowych szkiel, zdjec nie potrafi zrobic lub cos w tym stylu. Generlanie zal faceta i tyle. Gdyby jeszcze nie dzielil sie tu z nami swoimi rewelecjami to juz by bylo bardzo dobrze.
Marcin
ponadto wielu kupujac 5d mysli odrazu ze bedzie robic lepsze zdjecia owszem lepsze technicznie ale strona zawsze nalezy do oceniajacego takie jest moje
zdanie...
podpisuje sie pod tym obiema rekami :)
... ponadto wielu kupujac 5d mysli odrazu ze bedzie robic lepsze zdjecia owszem lepsze technicznie ale strona zawsze nalezy do oceniajacego takie jest moje
zdanie...
Kolego, nie pomyliłeś się? Co ma technika robienia zdjęć do aparatu? Czyli nie muszę mieć żadnej wiedzy na temat robienia zdjęć bo jak kupie 5D to od razu będę lepiej kadrował itd.? Jak nie masz wiedzy technicznej to nawet "głupim jasiem" nic nie zrobisz.
Z jednym się z Tobą zgodzę to oceniający decyduje, które zdjęcie się mu bardziej podoba.
znowu się zacznie, że to fotograf nie aparat ble ble ble?
Przemek Białek
06-09-2007, 21:51
Kolego, nie pomyliłeś się? Co ma technika robienia zdjęć do aparatu? Czyli nie muszę mieć żadnej wiedzy na temat robienia zdjęć bo jak kupie 5D to od razu będę lepiej kadrował itd.? Jak nie masz wiedzy technicznej to nawet "głupim jasiem" nic nie zrobisz.
Z jednym się z Tobą zgodzę to oceniający decyduje, które zdjęcie się mu bardziej podoba.
nie wiem jak co niektorzy to odczytuja ale wielu tak twierdzi ze przesiadka na wyzszy model spowoduje to ze stana sie lepszymi fotografami a ja prubuje tylko udowodnic ze jest to pojecie mylace, oczywiscie to ze zdjecie bedzie ladniej wygladala na papierze to sie zgodze bo i detal i szum i platyka obrazu robi swoje
focilem troche 5d i na slubie i makro oraz portrety w jakosci obrazaowania zjada canona 1ds wedlug mnie w szumach to nawet nie porownuje ale....
ale zaczyna sie od fotgrafii i umiejetnosci, od pomyslu planowania kadru, refleksu i przewidzeniu sytuacji i bez tych cech fotograf nawed z 1ds III zrobi srednie zdjecie tak to juz jest...
Marek
Dziękuję wszystkim za ciekawe odpowiedzi, i jak już wcześniej
pisałem, kupuję 40D a właściwie wczoraj kupiłem. Porównując do 350 jaką mam to rewelacja.
Marek
nie wiem jak co niektorzy to odczytuja ale wielu tak twierdzi ze przesiadka na wyzszy model spowoduje to ze stana sie lepszymi fotografami a ja prubuje tylko udowodnic ze jest to pojecie mylace, oczywiscie to ze zdjecie bedzie ladniej wygladala na papierze to sie zgodze bo i detal i szum i platyka obrazu robi swoje
focilem troche 5d i na slubie i makro oraz portrety w jakosci obrazaowania zjada canona 1ds wedlug mnie w szumach to nawet nie porownuje ale....
ale zaczyna sie od fotgrafii i umiejetnosci, od pomyslu planowania kadru, refleksu i przewidzeniu sytuacji i bez tych cech fotograf nawed z 1ds III zrobi srednie zdjecie tak to juz jest...
Przyznaję rację w 100% we wszystkim co napisałeś. :grin:
czyli z 350d musisz miec wieksze doswiadczenie,zeby wyskrobac ladne zdjecie niz posiadajac 40d?ktorego AF jest BARDZIEJ pewny....
Przemek Białek
07-09-2007, 21:21
czyli z 350d musisz miec wieksze doswiadczenie,zeby wyskrobac ladne zdjecie niz posiadajac 40d?ktorego AF jest BARDZIEJ pewny....
wiem ze to juz bylo ale zapodam jeszcze raz dla nie chcacych kopac
ta laska robi to 350d + 50 1,4
http://www.magdaturkel.com
tak wiec...
Dziękuję i3ill za umożliwienie mi cyknięcia kilku fotek z jego 40D . Pozwoliło mi to na podjęcie ostaecznej decyzji dotyczacej zakupu tego aparatu . Pierwsze co rzuca się w oczy to naprawdę wielki monitorek . Zdjecia przewijane są szybko , a jakość podglądu jest bardzo wysoka - wraz z powiększeniami . Uchwyt jest z innego tworzywa i ma inną fakturę niż w 20D . Aparat jest nieco większy i lepiej pasuje do większych rąk . AF jest bez porównania lepszy niż w 20D - szczególnie to widać przy - allservo - w ruchu sledzacym poruszający się obiekt . Uzywałem dwóch róznych obiektywów - na 20D był 24-105 , a na 40D był 17-55 - oczywiście canony . Nie chciałem ich przkładać . Fotki z ogniskowej ok. 55mm z obydwu aparatów wykonane w tych samych ustawieniach oraz iso w obydwu 3200 , wykazały mniejszy szum w 40D - i to wyraznie widać na dużych powiększeniach . Mądrą rzeczą jest auto ISO , ale w trochę niekorzystnych warunkach oswietleniowch ustawia z zasady iso 400 . LiveView - ciekawostka do macro - rzeczywiście działa , ale zajęło nam dłuższą chwilę jak to zrobić . Widać też , że dodanie 2 mln pixeli było zasadne . Ogólnie - na kolana nie powala , ale dla tych którzy myslą o zakupie 30D , jest to aparat o wiele bardziej funkcjonalny . Nie rozwodzę się tu nad róznicami w stosunku do 5D - gdyż jest to inny towar , inna półka i inna cena . Nie stać mnie na 5D , dlatego kupuje ( przynajmniej na razie ) 40D . 40D jest wart tej ceny , która jak widać spada .
Pozdrawiam wszystkich . :-o Jutro będę miał swój .
VanMurder
08-09-2007, 10:32
takich głupot ja co poniektórzy, powypisywali to dawno nie czytałem ...5d jest wary każdego grosza różnicy między 40D, który jest w dużej mierze tylko naładowany nieprzydatnymi gadżetami !!!
konia z rzędem komuś kto zrobi ładne/dobre technicznie zdjęcie, przy słabym świetle, nie wymagające obróbki i odszumiania ...puszką tańszą od 5D
fotka z 5D światło zastane, ISO 1600 z ręki 70-200L f2.8 t1/320 AWB tryb M
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://adammphoto.com/box.jpg)
delikatnie wyostrzane po zmniejszeniu
Przemek Białek
08-09-2007, 10:47
takich głupot ja co poniektórzy, powypisywali to dawno nie czytałem ...5d jest wary każdego grosza różnicy między 40D, który jest w dużej mierze tylko naładowany nieprzydatnymi gadżetami !!!
konia z rzędem komuś kto zrobi ładne/dobre technicznie zdjęcie, przy słabym świetle, nie wymagające obróbki i odszumiania ...puszką tańszą od 5D
fotka z 5D światło zastane, ISO 1600 z ręki 70-200L f2.8 t1/320 AWB tryb M
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://adammphoto.com/box.jpg)
delikatnie wyostrzane po zmniejszeniu
tylko nie wiem co prubujesz udowodnic bo jesli to ze uchwyciles moment to akurat mnie nie powalilo, jesli tak jest dlaczego fotreportezy nie uzywaja 5 tek?
tylko 1d iles tam, a pozatym trzeba by zobaczyc to samo zdjecie z 40d lub 30d... zeby porownywac
robie ze wspolnikem sluby i szczeze dopiero przy pelnym kardze widac znaczna roznice, dlatego sie nie podniecam zbytnio nad 5d..
Przecież 1D a 5D to całkiem inne zastawanie więc nie ma sensu rozpatrywać który lepszy.
Kolekcjoner
08-09-2007, 14:30
Przecież 1D a 5D to całkiem inne zastawanie więc nie ma sensu rozpatrywać który lepszy.
Czyli mniej więcej tak samo jak 5D i 40D :lol:.
Czas na hot news - cena 5d w niemczech w media markt spadła do 1699 euro czyli około 6,500 zł polskich :) Być może któryś z naszych sklepów on-line sciagnie kilka puszek dla polskich milosników fotografii "pelnoklatkowej" :)
VanMurder
08-09-2007, 20:26
tylko nie wiem co prubujesz udowodnic bo jesli to ze uchwyciles moment to akurat mnie nie powalilo, jesli tak jest dlaczego fotreportezy nie uzywaja 5 tek?
tylko 1d iles tam, a pozatym trzeba by zobaczyc to samo zdjecie z 40d lub 30d... zeby porownywac
robie ze wspolnikem sluby i szczeze dopiero przy pelnym kardze widac znaczna roznice, dlatego sie nie podniecam zbytnio nad 5d..
próbuje udowodnić że 5d radzi sobie w trudnych warunkach (low-light conditions), poprawność odwzorowanie braw, kontrast, prawidłowy auto balans bieli, i AF jest szybszy i precyzyjniejszy, wizjer jest jaśniejszy, inne tańsze puszki po prostu sobie w takich warunkach nie radzą, balans bieli szkoda gadać, wszystko ciągnie w żółć, jeżeli jest naprawę mało świata to zdjęcia wyglądają fatalnie, nie wspominając już o szumach ... potrzeba potem dużo pracy w post proces włożyć, wiem bo robiłem zdjęcia 400D, 20D, 30D...
Podzielam zdanie VanMurdera w 100%.Mam w posiadaniu 20d i 5d.Różnica cenowa między tymi modelami nie sprowadza sie tylko do wielkości matrycy.Kiedy mamy komfortowe warunki focenia,zdjęcia wychodzą podobnej jakości,ale kiedy warunki są gorsze to 5d potrafi pokazać swoją klasę i udowodnić,ze jest wart każdego wydanego grosza.
widzialem na ebayu 5D w UK z przebiegiem chyba cos 3 tys fotek za 1100 funtow poszla, uzywana byla jakos backup w studiu - wiec na polskie wychodzi jakies 6tys zl:)
Czas na hot news - cena 5d w niemczech w media markt spadła do 1699 euro czyli około 6,500 zł polskich :) Być może któryś z naszych sklepów on-line sciagnie kilka puszek dla polskich milosników fotografii "pelnoklatkowej" :)
Moglbys podac jakies blizsze dane tej ceny?gdzie dokladnie to jest?
Moglbys podac jakies blizsze dane tej ceny?gdzie dokladnie to jest?
juz pytalem wczoraj na priv i lipa. Zero odpowiedzi. Kolega canik chyba lubi siac plotki
w media markt cena 30d jeszcze sie trzyma,choc juz zamowili 40d,a nastepcy 5d jeszcze nie ma.....,w internecie masz 30d juz za 750€,w media kosztuje 1100€ z kitem,planowana cena 40d 1360€ Austria.Dlatego 5d dalej bedzie drogie....
najtanszy w intern.2059€
w media markt cena 30d jeszcze sie trzyma,choc juz zamowili 40d,a nastepcy 5d jeszcze nie ma.....,w internecie masz 30d juz za 750€,w media kosztuje 1100€ z kitem,planowana cena 40d 1360€ Austria.Dlatego 5d dalej bedzie drogie....
najtanszy w intern.2059€
No takie ceny to ja znam. Ale chetnie bym sie dowiedzial CANIKowych ceny. Gdzie On takie znalazl.
juz pytalem wczoraj na priv i lipa. Zero odpowiedzi. Kolega canik chyba lubi siac plotki
...spokojnie...wczoraj to ja wieczorem ogladalem bardzo ważny mecz(2:2 HURRA!),pozniej swietowałem i nie bylo mnie w interku wiec skad mialem wiedziec ze wyslales mi cos na priva.Dzisiaj ja ktylko wszedlem na forum otrzymalem twoją wiadomosc i od razu Ci odpisałem - ja wiem ,że nerwy i niecierpliwosc biorą góre ale to tylko pół dnia zwłoki ;)
Oto link do info http://www.northlight-images.co.uk/cameras/Canon_5d2_3d_7d.html
Pozdrawiam.