Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5D vs 40D

Strony : 1 [2] 3 4

grzanka
09-09-2007, 11:04
8th September 2007 - 5D prices moving down... Remember that this is still a rumour page ;-)

2min szukania i dotarlem do tego 5D za 1699€. Jakis facet pokazywal swojej zonie co mu sie marzy. I ceny byly minimum 2200€. A ta bedac w Media Markt zauwazyla za szyba 5D za 1699€. Byla to oczywiscie pomylka obslugi. Szczesliwcowi udalo sie wyrwac ten aparat za ta cene. Ale to nie znaczy ze w kazdym MM w niemczech tak jest. To byl pojedynczy przypadek !!

Paulx
09-09-2007, 11:13
czasem tak jest-wersja z wystawy,wymacana,albo zgubili ladowarke,albo ktos porysowal lcdka i skresla 2200€ na 1600€ piszac grubym,czerwonym flamastrem...

grzanka
09-09-2007, 12:26
czasem tak jest-wersja z wystawy,wymacana,albo zgubili ladowarke,albo ktos porysowal lcdka i skresla 2200€ na 1600€ piszac grubym,czerwonym flamastrem...

nie bij pijany. Fakt sprawdzony. Canik puscil plote.

canik
09-09-2007, 22:15
grzanka wez ty idz sie utop w żurku najlepiej ;)

grzanka
09-09-2007, 22:57
grzanka wez ty idz sie utop w żurku najlepiej ;)

wypowiedz na poziomie Canika 8)

lempl
09-09-2007, 23:04
Na ebayu najtaniej z wysyłką chodzą po ca 1700-1750euro. Miesiąc temu były o ponad 100euro droższe także nowe puszki jakiś wpływ na cenę miały. Cena może jeszcze trochę spadnie, ale przed dostępnością d300 w sklepach za dużych spadków bym nie przewidywał.

Kolekcjoner
09-09-2007, 23:31
Na ebayu najtaniej z wysyłką chodzą po ca 1700-1750euro. Miesiąc temu były o ponad 100euro droższe także nowe puszki jakiś wpływ na cenę miały. Cena może jeszcze trochę spadnie, ale przed dostępnością d300 w sklepach za dużych spadków bym nie przewidywał.

Jeśli w ogóle będą obniżki to rzeczywiście może być tak, że Canon poczeka na premierę D300. To niezły moment żeby utrudnić wybór :mrgreen:.

Canik obawiam się, że takimi wypowiedziami tylko się pogrążasz.
Moderatorzy na tym forum są dość cierpliwi ale owoc już blisko.

canik
10-09-2007, 12:11
Na skąpcu cena systematycznie schodzi w dół ale za to bardzo niewiele jesli chodzi o 5d.Być może jeśli jakiś sklep zdecyduje się na dopływ nowych puszek - co jest raczej wątpliwe cena raptownie zejdzie w dół - kto wie ;)

canik
10-09-2007, 21:25
p.s link do fajnego testu http://wyofoto.com/40D_Image%20quality/40D_shootout.html
...40d i 5d wypadły bardzo podobnie :) Biorąc pod uwage obecna cene obu puszek i to co maja do zaoferowania 40-ka przedstawia się nad wyraz interesująco :D

grzanka
10-09-2007, 22:05
zostawmy ten watek Canikowi _ niech on juz sobie sam tutaj pisze te swoje rozmyslania _ choc z gory wiadomo _ po co przeplacac lepiej kupic 40D _ bo 5D to taka lipa canona _ i canon robi w konia kazdego klienta kupujacego to body

Jacek_Z
11-09-2007, 00:35
canik - dlaczego ty tak bardzo obserwujesz, przyrównujesz ceny itd tego 5D jak on taki kiepski? A może jednak, jak piszesz gdzie indziej, jest za drogi na swoje możliwości? Czy nie zauważyłeś, że większość tu dyskutuje porównując jakośc zdjęć, a nie tylko cena, cena.
Obojętnie ile on kosztuje to takie same fotki daje. Czyż nie? Bo czytając ciebie to wynika, że gdyby był tańszy, to by robił lepsze zdjęcia od 40D, a że jest drogi, to robi zdjęcia gorsze od 40D. To w końcu jak? Taniejąc robi lepsze zdjęcia? Nie znałem takiej zależności. To najlepsze zdjęcia robi 400D?

Kenso
11-09-2007, 06:44
Ja tylko dodam, że jak dla mnie 5D przegrywa tylko w szybkości z 20D, 30D i 40D. Po prostu po pracy z 20D, jak wziąłem 5D z 24-70mm to to mnie uderzyło bardzo.
Inna sprawa, której już nie sprawdzałem, ale kolega to zrobił - mówił, że w 5D jest większe opóźnienie wyzwalania migawki. Jak naciska się migawkę w danym momencie to zdjęcie jest o ciut później (w sensie za późno) wykonane. A gość należy do czołówki fotoreporterów polskich. I zamienił 5D na 1D. Jest bardzo zadowolony:)

I to tyle ode mnie. Czekam na następce 5D, który dla mnie może mieć tylko szybszy AF - bo tylko tego pragnę w tej puszce, aby ją kupić.

Bagnet007
11-09-2007, 07:35
p.s link do fajnego testu http://wyofoto.com/40D_Image%20quality/40D_shootout.html
...40d i 5d wypadły bardzo podobnie :) Biorąc pod uwage obecna cene obu puszek i to co maja do zaoferowania 40-ka przedstawia się nad wyraz interesująco :D

Nie chcę się narażać posiadaczom 5D, ale po oglądnięciu tych zdjęć naprawdę nie widać takiej kolosalnej różnicy w jakości pomiędzy 5D i 40D :roll: Praktycznie poza minimalnie większym rozmyciem tła niczym się nie różnią.
Jak dla mnie ten aparat ma tylko dwie zalety wyróżniające go od APS-C: fajniejszy wizjer oraz brak przeliczników ogniskowej (przyzwyczaiłem się do kątów widzenia na 35mm). Przyznam się, że sam kiedyś uznawałem go za ósmy cud świata :p

KvM
11-09-2007, 07:49
zostawmy ten watek Canikowi _ niech on juz sobie sam tutaj pisze te swoje rozmyslania _ choc z gory wiadomo _ po co przeplacac lepiej kupic 40D _ bo 5D to taka lipa canona _ i canon robi w konia kazdego klienta kupujacego to body

Akurat z tym się trudno nie zgodzic, to body składa się z tak wielu niedoróbek... jak zresztą każde (?) body Canona
Konkretnie mam pytanie czy poprawiono w 40D następujące ułomności 5D i całej linii aparatów Canona:

1 brak możliwości powiększenia fotki po zrobieniu zdjęcia (trzeba wcisnąć trójkącik i dopiero można powiększyć)

2 brak możliwości wyświetlenia histogramu jeśli zdjęcie jest powiększone i nie chodzi mi o coś tak "zaawansowanego" jak histogram dla powiększonego fragmentu, ale o histogram dla całego zdjęcia. Po prostu najpierw trzeba zdjęcie zmniejszyć a potem można obejrzeć histogram.

3 brak auto ISO (to co teoretycznie jest w 40D to nawet nie namiastka prawdziwego AutoISO, ale może się mylę - chętnie bym się dowiedział jak jest w praktyce). Przede wszystkim czy na prawdą tam gdzie AutoISO najbardziej potrzebne tj w trybie M go nie ma (ustawia 400)

4 przełączana głęboko w menu (custom functions) synchronizacja lampy z auto na 1/200s w trybie priorytetu przysłony. Może da radę przypisac tę zmianę np. pod przycisk bezpośredniego drukowania?

5 brak wyświetlania parametrów pracy na dużym LCD (może w 40D już to zrobili?) - arcy "wygodne" jest zaglądanie na ten mały LCD gdy aparat jest na statywie powyżej głowy...

6 bezsensowne przyporządkowanie kółek w trybie M ( małym kółkiem zmienia się czas, a dużym przysłonę), może w końcu jest odwrotnie (co wydaje się logiczne bo częściej trzeba zmienic przysłonę co wiąże się z uciążliwą koniecznością odbezpieczania dużego kółka, zmianą przysłony, a potem ponownego zabezpieczania dużego kółka).

A jak już piszę posta, to się przy okazji zapytam czy lampa 430EX jest też w wersji dla praworęcznych?

Pytam, bo się mocno zastanawiam nad zmianą 5D na 40D (za różnicę planuję kupic na razie 35mm f/1,4, a na wiosnę następcę 5D)

Paulx
11-09-2007, 07:53
oj cos topnieja akcje 5d :-)))

Kabu
11-09-2007, 09:08
Akurat z tym się trudno nie zgodzic, to body składa się z tak wielu niedoróbek... jak zresztą każde (?) body Canona
Konkretnie mam pytanie czy poprawiono w 40D następujące ułomności 5D i całej linii aparatów Canona:

1 brak możliwości powiększenia fotki po zrobieniu zdjęcia (trzeba wcisnąć trójkącik i dopiero można powiększyć)

Pamiętaj że to tylko wyświetlacz poglądowy więc nie wiem co masz za problem.

2 brak możliwości wyświetlenia histogramu jeśli zdjęcie jest powiększone i nie chodzi mi o coś tak "zaawansowanego" jak histogram dla powiększonego fragmentu, ale o histogram dla całego zdjęcia. Po prostu najpierw trzeba zdjęcie zmniejszyć a potem można obejrzeć histogram.

Jak przy powiększeniu będziesz chciał wyświetlać jeszcze histogram to się okaże zaraz że LCD powinno mieć 17'' bo nie widzisz dokładnie to co powiększyłeś bo histogram Ci przysłania.

3 brak auto ISO (to co teoretycznie jest w 40D to nawet nie namiastka prawdziwego AutoISO, ale może się mylę - chętnie bym się dowiedział jak jest w praktyce). Przede wszystkim czy na prawdą tam gdzie AutoISO najbardziej potrzebne tj w trybie M go nie ma (ustawia 400)

Zapewne masz większe doświadczenie niż ja ale Auto ISO moim zdaniem jest dla kogoś kto nie zna się na fotografii i nie potrafi w pełni kontrolować parametrów nastawień i ekspozycji.

4 przełączana głęboko w menu (custom functions) synchronizacja lampy z auto na 1/200s w trybie priorytetu przysłony. Może da radę przypisac tę zmianę np. pod przycisk bezpośredniego drukowania?

Jak wyżej. Zanim zrobię zdjęcie to 100 razy się zastanowię.

5 brak wyświetlania parametrów pracy na dużym LCD (może w 40D już to zrobili?) - arcy "wygodne" jest zaglądanie na ten mały LCD gdy aparat jest na statywie powyżej głowy...

Może i to jest przydatne ale od razu na myśl przychodzi mi takie powiedzienie "do du... baletnicy nawet przeszkadza rąbek spódnicy" - oczywiście nie bierz tego do siebie ale to tak jakby chciałbym samochód co ma 300KM ale pojemność niech ma 1300 co by opłaty były niskie no i niech pali jakieś 4litry/100km.

6 bezsensowne przyporządkowanie kółek w trybie M ( małym kółkiem zmienia się czas, a dużym przysłonę), może w końcu jest odwrotnie (co wydaje się logiczne bo częściej trzeba zmienic przysłonę co wiąże się z uciążliwą koniecznością odbezpieczania dużego kółka, zmianą przysłony, a potem ponownego zabezpieczania dużego kółka).

Zgodzę się z Tobą tylko w jednym przypadku, mianowicie kółko przy spuście powinno zawsze być kółkiem od ustawiania przysłony, co do zabezpieczania dużego kółka, czy oznacza to że chodzi ono tak lekko że nawet podmuch wiatru może je przestawić? Ja zawsze mam odbezpieczone aby zawsze szybko móc dokonać korekty.

Pozdrawiam

grzanka
11-09-2007, 09:25
Może i to jest przydatne ale od razu na myśl przychodzi mi takie powiedzienie "do du... baletnicy nawet przeszkadza rąbek spódnicy" - oczywiście nie bierz tego do siebie ale to tak jakby chciałbym samochód co ma 300KM ale pojemność niech ma 1300 co by opłaty były niskie no i niech pali jakieś 4litry/100km.

ta sprawa ogrywa u mnie w fotografii duze znaczenie. Bo czesto aparat jest na statywie powyzej glowy i nie mam mozliwosci zerknac na wyswietlac ani w wizjer. Czy istnieje opcja w 40D wyswietlenia live view z parometrami ?? czy istnieje mozliwosc wyswietlenia na tylnym LCD samych parometrow ustawien (bo podejrzewam ze live view ma znaczacy wplyw na zywotnosc baterii) ??

Kabu
11-09-2007, 09:43
ta sprawa ogrywa u mnie w fotografii duze znaczenie. Bo czesto aparat jest na statywie powyzej glowy i nie mam mozliwosci zerknac na wyswietlac ani w wizjer. Czy istnieje opcja w 40D wyswietlenia live view z parometrami ?? czy istnieje mozliwosc wyswietlenia na tylnym LCD samych parometrow ustawien (bo podejrzewam ze live view ma znaczacy wplyw na zywotnosc baterii) ??

Może się i grubo mylę i narażę się tu większości ale czy jest konieczność podnoszenia głowicy na statywie z aparatem tak aby był ponad głową? Wydaje mi się że kilka centymetrów w dół by nic nie zmieniło w większości przypadków i problem mamy z głowy. Nie to że uważam że nie jest to potrzebne ale to jest takie czepianie się.

KvM
11-09-2007, 09:52
Pamiętaj że to tylko wyświetlacz poglądowy więc nie wiem co masz za problem.

To może go zlikwidujmy, będzie taniej i prądu starczy na dłużej...

Jak przy powiększeniu będziesz chciał wyświetlać jeszcze histogram to się okaże zaraz że LCD powinno mieć 17'' bo nie widzisz dokładnie to co powiększyłeś bo histogram Ci przysłania.

No i co z tego, że przysłania, jak będę potrzebował żeby mi nie przysłaniał to wyłączę - tu chodzi o marnowanie czasu na zbędne wciskanie guzików.

Zapewne masz większe doświadczenie niż ja ale Auto ISO moim zdaniem jest dla kogoś kto nie zna się na fotografii i nie potrafi w pełni kontrolować parametrów nastawień i ekspozycji.

Nie wiem jakie masz doświadczenia w robieniu zdjęc, byc może ja mam "tylko" większe doświadczenie w zakresie znajomości różnego sprzętu, a doświadczenie w fotografowaniu marne, ale powiedz mi jak sobie radzisz w takiej sytuacji. Koncert, zmienne światło, a Ty chcesz miec zrobione zdjęcie z określonym czasem (aby np. muzyk był lekko poruszony) oraz przy określonej przysłonie (aby uzyskac okresloną, wymaganą GO) i co kręcisz kółkiem od ISO tak by nadążyc za światłem ręcznie? Jeśli tak, to gratuluję refleksu i umiejętności jednoczesnego kadrowania i korygowania ISO nawet kilka razy na sekundę. Ja jestem takim fotograficznym lebiegą i tego nie potrafię zrobic.

Jak wyżej. Zanim zrobię zdjęcie to 100 razy się zastanowię.

Też bym tak chciał, szkoda, że ludzie których fotografuję nie mają na to czasu (a może za wolno myślę). Ja chciałbym móc miec aparat który będzie robił to czego od niego wymagam i by zmieniał ustawienia tak jak sobie będę tego życzył, ale czas na myślenie o ustawieniu aparatu jest przed robieniem zdjęcia, a nie w trakcie. Bo jak przykładam oko do wizjera to chcę myślec o kadrze i o zdjeciu, a nie o aparacie, bo ja nie chcę by operatorem apratu, tylko chcę robic zdjęcia.
la mnie ideał aparatu to taki, który daje możliwość wstępnego zdefiniowania granic w których ma działać automatyka (np zmieniaj przysłony w zakresie f/2-f/2,8 jak jest za mało światła by prawidłowo naświetlić to zwiększ iso do 800, jeśli to nie wystarcza zmniejsz przysłonę do f/1,4 jeśli to nie wystarcza to ISO na 1600, jeśli światła za dużo to zwiększaj czas, jak 1/8000 nie wystarcza to domknij przysłonę. Takie programy tematyczne definiowane przez użytkownika, które można szybko włączyć w zależności od sytuacji. Niestety na razie takich możliwości nikt nie oferuje choć to bardzo proste do implementacji (tylko software). Tymczasem Canon jest przeciwieństwem tej filozofii nawet AutoISO nie ma...

Jedyną rzeczą która może (w niektórych sytuacjach) przeszkodzic w robieniu zdjęc jest funkcja autoISO wszystkie pozostałe rzeczy są uciążliwe, upierdliwe, ale w żaden sposób nie są przeszkodą do zrobienia dobrego zdjęcia (no chyba, że przez to że trzeba się zajmowac aparatem po prostu umknie jakiś kadr).

A jeśli już przy samochodach jesteś, to Twój przykład wcale nie jest tak odległy od dostępnej rzeczywistości. Przykład Fiat Bravo 1,4 T 150KM 8,2s do setki, pali w trasie 5,5litra kosztuje poniżej 70 tys. Skoro można w motoryzacji to na pewno można w elektronice. Trzeba tylko chciec, a definiowane przez użytkownika programy tematyczne to rzecz tak prosta do zrobienia, że aż dziw bierze że nigdzie tego nie ma.

Zgodzę się z Tobą tylko w jednym przypadku, mianowicie kółko przy spuście powinno zawsze być kółkiem od ustawiania przysłony, co do zabezpieczania dużego kółka, czy oznacza to że chodzi ono tak lekko że nawet podmuch wiatru może je przestawić? Ja zawsze mam odbezpieczone aby zawsze szybko móc dokonać korekty.

Pozdrawiam

a nie odnosisz wrażenia, że gdyby nie było takiej potrzeby, to Canon by nie robił tego zabezpieczenia? Mi się nie raz zdarzyło, że kółko to się przestawiło, dlatego zabezpieczam, nie wiem może mi się trafił jakiś bubel...

Kabu
11-09-2007, 10:39
No to se taki stwórz jaki Ci jest potrzebny albo korzystaj z tego co Ci dają.

KvM
11-09-2007, 10:51
No to se taki stwórz jaki Ci jest potrzebny albo korzystaj z tego co Ci dają.

Coś Ci się przypadkiem nie pomyliło?

Slavko
11-09-2007, 10:55
Kabu - Twoje uwagi wydają mi się w pełni trafne. Ja ze swojej strony mogę tyle napisać: fotografuję od 20 lat. Od 2 lat jestem posiadaczem 5D i dopiero z tego postu dowiedziałem się, że to taki kiepski aparat... Chyba coś jednak jest na rzeczy z tą baletnicą i jej rąbkiem, bo za cholerę nie mogę zrozumieć po co AutoISO w trybie manual. Przecież wówczas ten tryb przestałby być manualem tylko pewną odmianą automatyki. Przecież to kompletna bzdura! Pozdrawiam więc wszystkich, którzy nie potrafią zrobić zdjęcia bez AutoISO :)

adalbert
11-09-2007, 11:09
Hmmm... większość opisanych powyżej braków i quasi-braków 5D dałoby się zapewne załatwić prostym upgradem softu i byłoby po sprawie :) ...jednak polityka nikona w tej kwestii jest zdecydowanie sensowniejsza

KvM
11-09-2007, 11:37
Przecież wówczas ten tryb przestałby być manualem tylko pewną odmianą automatyki. Przecież to kompletna bzdura!
Łał, przynajmniej zrozumiałeś :-)
Tak, tryb Manual z AutoISO stałby się pewną odmianą automatyki, w niektórych sytuacjach bardzo przydatną (przykład w moim poście, a może Ty po 20 latach doświadczeń napiszesz mi jak sobie radzisz w takich sytuacjach?), gdybyś jeszcze chciał zrozumiec, że ja się nie domagam AutoISO na stałe, ale jedynie jako opcję oprócz sztywno zdefiniowanych wartości, to już byłby pełen sukces. Wybacz, ale nie potrafię sobie wyobrazic bardziej kreatywnego trybu półautomatycznego niż M z AutoISO. W trybie tym fotograf ręcznie decyduje o istotnych dla efektu na zdjęciu parametrach (czas, GO poprzez przysłonę), a aparat dobiera prawidłową ekspozycję. Takie proste do zrobienia, takie fajne i dające takie możliwości przy tak szerokim użytecznym zakresie ISO w 5D.

Od paru miesięcy fotografuję bez autoISO i "jakoś" mi to wychodzi po prostu ustawiam zachowawczo wyższe (bezpieczne) ISO i w rezultacie mam gorszą jakośc niż mógłbym uzyskac przy AutoISO.
Na szczęście nie potrzebuję robic metrowych odbitek i w miarę to wystarcza. Gorzej, gdy aparat niedoświetli, a 24-105 dołoży winietę na szerokim...

Oczywiście z pomysłów na pełną kontrolę czasu i GO przy zmiennym świetle muszę zrezygnowac, bo nie potrafię dośc sprawnie zmieniac ISO i jednocześnie kadrowac w sytuacji gdy jednocześnie zmienia się to co fotografuję i światło. Może jestem ułomnym człowiekiem, ale nie potrafię robic dwóch rzeczy na raz. Chylę czoła tym którzy potrafią.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Hmmm... większość opisanych powyżej braków i quasi-braków 5D dałoby się zapewne załatwić prostym upgradem softu i byłoby po sprawie :) ...jednak polityka nikona w tej kwestii jest zdecydowanie sensowniejsza

No właśnie, może nawet wszystkie, tym bardziej jest to frustrujące...

grzanka
11-09-2007, 12:02
Może się i grubo mylę i narażę się tu większości ale czy jest konieczność podnoszenia głowicy na statywie z aparatem tak aby był ponad głową? Wydaje mi się że kilka centymetrów w dół by nic nie zmieniło w większości przypadków i problem mamy z głowy. Nie to że uważam że nie jest to potrzebne ale to jest takie czepianie się.

robie zdjecia indoor, w pomieszczeniach gdzie jest 3,5 do 4m wysokosci, przydalo by sie strzelic zdjecie z ok 180cm wysokosci zeby klient mial poczucie wnetrza. I tym sposobem przy wzroscie 174cm wizjer wedroje powyzej poziomu glowy. Rozwiazaniem nie jest shift bo inaczej wygladaja zdjecia zrobione z wysokosci 140cm (perspektywy dzieciaka) a z 180cm. Tak ze uwierz wyswietlacz ustawien na tylnym LCD jest pomocny. Wczesniej robilem zdjecia d7d i tego problemu nie mialem.

Jacek_Z
11-09-2007, 12:13
... Tak, tryb Manual z AutoISO stałby się pewną odmianą automatyki, w niektórych sytuacjach bardzo przydatną (przykład w moim poście, ......ja się nie domagam AutoISO na stałe, ale jedynie jako opcję oprócz sztywno zdefiniowanych wartości, ........
W trybie tym fotograf ręcznie decyduje o istotnych dla efektu na zdjęciu parametrach (czas, GO poprzez przysłonę), a aparat dobiera prawidłową ekspozycję. Takie proste do zrobienia, takie fajne i dające takie możliwości przy tak szerokim użytecznym zakresie ISO w 5D....
z tym się zgodze, że tylko w M autoISO ma sens.
używam Nikona d200 i mam autoISO. Przez 1,5 roku nie użyłem tego ani razu nawet bawiąc się body, na próbę itp. i nie widzę takiej potrzeby (może mam te funkcję popsutą, kto wie?). Ale uprawiam taką fotografię, że ta opcja nie jest dla mnie. Natomiast dla innych - może być przydatna (KvM - koncerty) więc nie krytykujmy potrzeb innych.
Ja np też nie używam wysokich czułości i nie potrzebuję LiveView. Ale nie domagam się usunięcia tego z body ;-)

canik
11-09-2007, 12:26
grzanka napisała :

zostawmy ten watek Canikowi _ niech on juz sobie sam tutaj pisze te swoje rozmyslania
zdaje sie ze nie masz posłuchu wśród kolegów ;)

Ciesze się ,że mnóstwo ludzi przejrzało na oczy i jednak kupuje 40d zamiast 5d....ba niektórzy zaczeli sie zastanawiać nad zamiana 5d na 40d :) Moim zdaniem po takiej zamianie idzie wiecej zyskac niz stracić.Mimo ,że 5d to swietna puszka - niestety przez ostatnie dwa lata mocno sie zestarzała.No i ta cena....;)

choć cena 5d znowu poszła w dół na skąpcu o cała stówkę - są chętni? :D

sergi
11-09-2007, 13:06
Ciesze się ,że mnóstwo ludzi przejrzało na oczy i jednak kupuje 40d zamiast 5d....ba niektórzy zaczeli sie zastanawiać nad zamiana 5d na 40d :) Moim zdaniem po takiej zamianie idzie wiecej zyskac niz stracić.:D

LOL ;)

lempl
11-09-2007, 13:28
Może ktoś by trzasnął tutoriala dla posiadaczy 5d jak go najlepiej sprzedać zanim cena piątki spadnie do poziomu 30d. Myślę, że wielu osobom bardzo by to pomogło w szybkim pozbyciu się starocia.

zOOn
11-09-2007, 13:31
Ciesze się ,że mnóstwo ludzi przejrzało na oczy i jednak kupuje 40d zamiast 5d....ba niektórzy zaczeli sie zastanawiać nad zamiana 5d na 40d :) Moim zdaniem po takiej zamianie idzie wiecej zyskac niz stracić.

Osiagasz, powoli, poziom mistrzow propagandy, Canik - gadasz jak Kurski do spolki z J. Kaczynskim... :rolleyes:

EDIT: Tylko jaki masz w tym interes...

adalbert
11-09-2007, 13:48
Może ktoś by trzasnął tutoriala dla posiadaczy 5d jak go najlepiej sprzedać zanim cena piątki spadnie do poziomu 30d. Myślę, że wielu osobom bardzo by to pomogło w szybkim pozbyciu się starocia.

widać Kółko Adoracji Canika (w skrócie... :mrgreen: ) się powiększa...

EDIT: lempl - jeśli Twoja wypowiedź miała być sarkastyczna - to przepraszam - odczytałem ją tak dopiero teraz :)

lempl
11-09-2007, 13:52
Przeczytaj dokładnie cały wątek to może zmienisz zdanie. I lepiej zacznij już odkładać na 40d bo to najlepszy aparat, co zostało już wielokrotnie powiedziane, więc to prawda. Prawda?

adalbert
11-09-2007, 14:05
lempl - podobnie jak canik nie dostrzegasz tego, iż crop i FF to puszki z definicji INNE - zerknij na moje posty traktujące o GO i używaniu przesłon np. z zakresu 1.2 - 1.8... (http://canon-board.info/showthread.php?p=362965#post362965)w tym przypadku APS-C ani nawet APS-H nie jest argumentem.
A jest argumentem dla reporterów, etc.
Jak mawia klasyk :-D - to "oczywista oczywistość"
Powoli ta dyskusja zaczyna przypominać rozprawę o przewadze Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą.

Kolekcjoner
11-09-2007, 15:13
(....)
Nie wiem jakie masz doświadczenia w robieniu zdjęc, byc może ja mam "tylko" większe doświadczenie w zakresie znajomości różnego sprzętu, a doświadczenie w fotografowaniu marne, ale powiedz mi jak sobie radzisz w takiej sytuacji. Koncert, zmienne światło, a Ty chcesz miec zrobione zdjęcie z określonym czasem (aby np. muzyk był lekko poruszony) oraz przy określonej przysłonie (aby uzyskac okresloną, wymaganą GO) i co kręcisz kółkiem od ISO tak by nadążyc za światłem ręcznie? Jeśli tak, to gratuluję refleksu i umiejętności jednoczesnego kadrowania i korygowania ISO nawet kilka razy na sekundę. Ja jestem takim fotograficznym lebiegą i tego nie potrafię zrobic.

[....]

Tylko jak robili kocerty (i robią) ci biedni fotografowie, którzy używają analoga?
Ja się zgadzam, że pewnie AutoIso by się przydało i pewnie masę innych rzeczy.
Tyle że są ludzie dla których większość funkcji cyfrówek to przerost formy nad treścią zupełnie nie potrzebna do pracy. Więc nie dziw się, że niektórzy ironicznie reagują na tego typu podejście do tematu jak Twoje.
Po za tym Twoje narzekanie nie ma wiele wspólnego z tym o czym piszemy tu w tym wątku. Bo nie piszemy że 5D to megawypasiona puszka tylko o tym, że obrazuje w inny sposób niż pozostałe. Oczywiście każdy musi sam dojść do tego czy mu to potrzebne czy nie.

(....)
Powoli ta dyskusja zaczyna przypominać rozprawę o przewadze Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą.
Ta dyskusja jest taka od początku :(.

Bahrd
11-09-2007, 15:26

No to ją wróćmy na tory ;) Boże Narodzenie piątką, czy czterdziestką? A Wielkanoc czterdziestką czy piątką (może już nową)?

PS
I nie żeby to był OT tego wątku: http://en.wikipedia.org/wiki/Chatterbot ;)

grzanka
11-09-2007, 16:55
Przeczytaj dokładnie cały wątek to może zmienisz zdanie. I lepiej zacznij już odkładać na 40d bo to najlepszy aparat, co zostało już wielokrotnie powiedziane, więc to prawda. Prawda?

dzisus chlopie, przestan rzucac takie stwierdzenia. Robie indoor i wiem co daje 5D za przewage obrazowa. FF to FF a nie 1.5. Ludzie placa za to zeby w foto przedstawic jak najwiecej z pomieszczenia. To przyklad jednego z wielu powodow dlaczego ludzie chwala sobie swoje 5D. I podziwiaja nowe 40D.

gzak
11-09-2007, 17:15
Osiagasz, powoli, poziom mistrzow propagandy, Canik - gadasz jak Kurski do spolki z J. Kaczynskim... :rolleyes:

EDIT: Tylko jaki masz w tym interes...

He, he... Dzięki wywodom Canika zaraz wszyscy wystawią na Allegro swoje 5d, cena spadnie, a wtedy Canik kupi od Was za grosze swój pierwszy FF :D
A Wy tu się tak dajecie nakręcać :mrgreen:

P.S. Idę pozbyć się swojej Astry 3... Nowa Corsa się pojawiła...

KvM
11-09-2007, 17:41
He, he... Dzięki wywodom Canika zaraz wszyscy wystawią na Allegro swoje 5d, cena spadnie, a wtedy Canik kupi od Was za grosze swój pierwszy FF :D
A Wy tu się tak dajecie nakręcać :mrgreen:

Obawiam się, że już to się dzieje, na allegro ceny od 6200 zł.

Tylko jak robili kocerty (i robią) ci biedni fotografowie, którzy używają analoga?.

A jak robili Ci co mieli analoga i MF? Robili, tylko wiesz świat idzie do przodu, a nie do tyłu...

Po za tym Twoje narzekanie nie ma wiele wspólnego z tym o czym piszemy tu w tym wątku. .

No właśnie, ja się pytałem, tylko cze te wszystkie przywary są w 40D jakoś skorygowane, ale umknęło to w całej dyskusji która się wywiązała

Kolekcjoner
11-09-2007, 18:09

Ale to chyba dobrze że tanieje?

A jak robili Ci co mieli analoga i MF? Robili, tylko wiesz świat idzie do przodu, a nie do tyłu...

Ja to rozumiem. I jeśli Ci bardzo tej funkcji brak to zmień system na taki, w którym to jest - najbardziej chyba jest to rozwinięte w pentaxie K10D. Mnie akurat zupełnie innych rzeczy brakowałoby w 5D jeśli chodzi o koncerty i dlatego do tego celu dla mnie byłby do niczego. Co nie zmienia faktu że do innego celu byłby w sam raz :).

No właśnie, ja się pytałem, tylko cze te wszystkie przywary są w 40D jakoś skorygowane, ale umknęło to w całej dyskusji która się wywiązała

Nie wiem o które dokładnie przywary Ci chodzi. Na pewno 40D nadal jest aparatem mającym cropa, a 5D FF. I to się nie zmieniło wraz ze wszystkimi konsekwencjami z tego płynącymi.

Z tego co czytam to w tym 40D coś poprawili z kolorami. Jest dużo opinii - wrażenia analogowości zdjęć zeń pochodzących więc jeśli to prawda to może warto poświęcić FF-a dla cropa z tego powodu. Przy czym zaznaczam nigdzie nie widziałem porównania, które by to jednoznacznie pokazywało. To zresztą wyłącznie moje dywagacje na podstawie tego co usłyszałem/przeczytałem.

adalbert
11-09-2007, 18:17

Rozwalające są takie posty - RZETELNOŚĆ - to słowo, którego znaczenie chyba powinieneś sprawdzić w słowniku.
Tak przez przypadek zapomniałeś dodać, że to oferta UŻYWANEGO korpusu...

lempl
11-09-2007, 18:48
Ta dyskusja jest taka od początku :(.

I właśnie za to ją kochamy:mrgreen:

dzisus chlopie, przestan rzucac takie stwierdzenia. Robie indoor i wiem co daje 5D za przewage obrazowa.

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2561982... (http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2561982) :roll:

Vitez
11-09-2007, 18:49

Nie, ale mi to zupelnie niepotrzebne (specjalnie musialem szukac i macac aparat by zaczaic o co ci chodzi).

Nie, ale patrz wyzej.

Gdyby to bylo takie autoISO jak mi sie marzy to byloby fajnie, to co jest w 40D jest... no nie bede tego uzywal.

Jest mozliwosc przepisania tego do 'My Menu' i to 'My Menu' na pierwsze miejsce ustawic, wiec dosc szybko - podoba mi sie takie menu z 'favourites' 8) (MLU tam mam, format, jakosc itp).

Jest, pod przyciskiem INFO - mozna sobie dostosowac co ma ci LCD wyswietlac po nacisnieciu INFO (3 opcje do wyboru).

W trybie M duzym kolkiem zmienia sie przyslone w 40D.

grzanka
11-09-2007, 19:00

w sprawie tej astry to napisz do Canika on pewnie chetnie kupi.
Choc na papierze nowa Corsa lepiej wypada :evil:

KvM
11-09-2007, 19:02
Rozwalające są takie posty - RZETELNOŚĆ - to słowo, którego znaczenie chyba powinieneś sprawdzić w słowniku.
Tak przez przypadek zapomniałeś dodać, że to oferta UŻYWANEGO korpusu...

Skoro rozmawiamy o wyprzedawaniu 5D i kupowaniu 40D, to chyba jasne, że nie będzie chodzic, o nowy sprzęt...

Nie wiem o które dokładnie przywary Ci chodzi. Na pewno 40D nadal jest aparatem mającym cropa, a 5D FF. I to się nie zmieniło wraz ze wszystkimi konsekwencjami z tego płynącymi.

Patrz Pan Vitez wszystko konkretnie opisał - i chwała mu za to. Z mojej strony EOT

gzak
11-09-2007, 19:08
w sprawie tej astry to napisz do Canika on pewnie chetnie kupi.
Choc na papierze nowa Corsa lepiej wypada :evil:

Oj lepiej. Ma więcej schowków, ogrzewane boczne szyby i większy prędkościomierz. Poza tym znalazłem w necie, że sławny kierowca rajdowy napisał, że nawet fajniej się prowadzi od Astry...
:rolleyes:

P.S. Sorki za OT, już nie będę :mrgreen:

pomus
11-09-2007, 19:15
5d domaga sie przyzwoitych szkiel,niestety z literka L,a niektorzy widze nie spali po nocach i nie jedli dla 5d i teraz urzywaja jej z gownianymi puszkami i obszczekuja 40d, bo oni maja 5d......

Kolekcjoner
11-09-2007, 19:54
5d domaga sie przyzwoitych szkiel,niestety z literka L,a niektorzy widze nie spali po nocach i nie jedli dla 5d i teraz urzywaja jej z gownianymi puszkami i obszczekuja 40d, bo oni maja 5d......

Hmmm... z tymi szkłami to i tak i nie, bo np. taki 17-40 na piątce się lepiej sprawuje niż na cropie. Wygląda też na to, że upchanie 12 Mpx w cropie zaczyna być limitem dla optyki. Także wyłączając ewidentne słoiki 5D wcale dla szkieł nie jest tak wymagający. W kwestii winietki - jest to kwestia jednego ruchu w sofcie więc nie demonizowałbym rangi tego problemu.

zOOn
11-09-2007, 20:15
5d domaga sie przyzwoitych szkiel,niestety z literka L

To znana przypowiesc z cyklu 'Klechdy domowe: Podania i legendy.'

a niektorzy widze nie spali po nocach i nie jedli dla 5d i teraz używaja jej z gownianymi puszkami

Jakies przyklady?

obszczekuja 40d, bo oni maja 5d

j.w.

adalbert
11-09-2007, 20:24
Skoro rozmawiamy o wyprzedawaniu 5D i kupowaniu 40D, to chyba jasne, że nie będzie chodzic, o nowy sprzęt...

Z całym szacunkiem - ale to nie jest żaden argument. To, że ktoś wystawia UŻYWANE 5D na sprzedaż za taką, czy inną kwotę to jego prywatna sprawa.
Jak widać - można dorabiać do takiego faktu różne, dziwne czasami teorie.
Miarodajny jest IMO jedynie ruch cen nowych korpusów - oczywistą rzeczą jest to, że w miarę zbliżania się premiery następcy - 5D będzie coraz tańszy.
Większe zamieszanie w sprzedaży piątki będzie udziałem pojawienia się na rynku d300 - cenowo jest podobnie pozycjonowany (ok.1800$)

canik
11-09-2007, 20:33
święte słowa :) Do 5d trzeba dokupić naprawde drogie szkła zeby miec taka jakosc obrazu jak w cropie z o polowe tanszymi szkiełkami.

Hmmm... z tymi szkłami to i tak i nie, bo np. taki 17-40 na piątce się lepiej sprawuje niż na cropie.
hmmm co ty bredzisz ? :D Kto ci naopowiadał takich bzdur ? :)

KvM
11-09-2007, 20:37
Z całym szacunkiem - ale to nie jest żaden argument. To, że ktoś wystawia UŻYWANE 5D na sprzedaż za taką, czy inną kwotę to jego prywatna sprawa.
Jak widać - można dorabiać do takiego faktu różne, dziwne czasami teorie.
Miarodajny jest IMO jedynie ruch cen nowych korpusów - oczywistą rzeczą jest to, że w miarę zbliżania się premiery następcy - 5D będzie coraz tańszy.
Większe zamieszanie w sprzedaży piątki będzie udziałem pojawienia się na rynku d300 - cenowo jest podobnie pozycjonowany (ok.1800$)
Człowieku, jakie teorie? Nie zrozumiałeś żartu, kontekstu i teraz się tłumaczysz zamiast przeprosic. Nikt nie pisał, że 5D tanieje, tylko zażartował, że ludzie rzucą się wyprzedawac z powodu 40D, ja się do tego żartu przyłączyłem, a Ty wyjeżdżasz z takimi tekstami...

zOOn
11-09-2007, 20:38
Proponuje olac trola na 'C'... albo dac mu tydzien przymusowego urlopu...

MMM
11-09-2007, 20:40
święte słowa :) Do 5d trzeba dokupić naprawde drogie szkła zeby miec taka jakosc obrazu jak w cropie z o polowe tanszymi szkiełkami.
Odpowiem ci w twoim stylu: co ty bredzisz? Podaj jakieś przykłady.

Kolekcjoner
11-09-2007, 21:11
ś
hmmm co ty bredzisz ? :D Kto ci naopowiadał takich bzdur ? :)

Wiesz w tym stylu to jakakolwiek dyskusja nie ma sensu :(.

adalbert
11-09-2007, 21:29
... i teraz się tłumaczysz zamiast przeprosic. ... ja się do tego żartu przyłączyłem, a Ty wyjeżdżasz z takimi tekstami...

odniosłem wrażenie, że potraktowałeś ten żart serio - wiesz - są emotikony, którymi można zasygnalizować swój stosunek do żartu (to, że się śmiałeś przed monitorem jakoś umknęło mojej uwadze :lol: ... widać jakiś dziwny jestem :p
- w którym miejscu i z czego niby się tłumaczę :grin:
- za co miałbym Cię przeprosić ? wiesz - ja generalnie spokojny człowiek jestem :-D
Wyjeżdżam z tekstami? (chcesz to ciągnąć? - proponuję PW)
Przedstawiłem swoje zdanie na temat "spadających" cen korpusów - podsumowując - IMO - pojawienie się 40D będzie miało niewielki wpływ na cenę 5D - inny TARGET - jestem pod wrażeniem tego, jak marketingowcy canona doskonale pozycjonują produkty - puszki generalnie nie włażą sobie w drogę :) a że wkurza to odbiorców, którzy zawsze chcieliby więcej (często zasadnie) to już zupełnie inna sprawa :)

Arkan
11-09-2007, 22:57
Hmmm... z tymi szkłami to i tak i nie, bo np. taki 17-40 na piątce się lepiej sprawuje niż na cropie....

Oj, to chyba nie jest prawda. Canon nie posiada w swojej ofercie szkieł szerokokątnych, które są lepsze na FF niż na cropie - co więcej, nie ma szkieł ktore są tak samo dobre na FF jak na cropie (może nowy 16-35 - bo to jedyne czego nie miałem na FF). Prawdą jest, że 17-40L jest świetny na cropie, a dobry na FF, więc nie jest też tak jak niektórzy twierdzą, że nie ma co szerokiego podpiąć do 5d.

Kolekcjoner
11-09-2007, 23:20
Nie miałem czasu na jakieś szczegółowe testy ale z pobieżnych wynikało, że na 5D było ostrzej. Przynajmniej jeśli chodzi o mój 17-40 i porównanie do 30-tki. Z tym że nie porównywaliśmy 200% powiększeń. Oczywiście wiem, że takie porównanie jest dość trudne, bo inne powiększenie itd. ale ogólne moje wrażenie z tego szkła było dużo lepsze na 5D niż 30D.

rysiaczek
11-09-2007, 23:30

ooo i widze, ze testy przekrojow obiektyw/puszka tez sledzisz:lol::lol::lol:

Jacek_Z
12-09-2007, 00:30
Nie miałem czasu na jakieś szczegółowe testy ale z pobieżnych wynikało, że na 5D było ostrzej. ...
to wrażenie może nie byc powodowane przez jakąkolwiek optykę, a przez filtr AA który pewnie w 5D jest słabszy i stąd "ostrzejsze piksele".

Kolekcjoner
12-09-2007, 00:44
to wrażenie może nie byc powodowane przez jakąkolwiek optykę, a przez filtr AA który pewnie w 5D jest słabszy i stąd "ostrzejsze piksele".

Nie jest wykluczone. Po prostu na 30-tce obiektyw ten jest przeciętny (jak na L-kę) na 5D mnie zachwycił.

mjastrzebski
12-09-2007, 08:40
święte słowa Do 5d trzeba dokupić naprawde drogie szkła zeby miec taka jakosc obrazu jak w cropie z o polowe tanszymi szkiełkami.

Te Canik. Wez napisz jeszcze cos wesolego z rana, bo jakos kawa nie pomaga i nie moge sie dobudzic. Posmieje sie to moze mi przejdzie :-))))

Marcin

pomus
12-09-2007, 09:04
Chyba nie chcecie powiedziec,ze ten wasz ukochany ef 80 1.8 usm np dobrze dziala na 5d,albo 50 1.4 jest lepszy od 50 1.2 L????5d+gowno=crop,crop+L=5d

Paprochwbody
12-09-2007, 09:17
Hehe, a pożar minus zapałki równa się dziecko...
Proponuję na własne oczy zobaczyć oba aparaty z różnymi obiektywami, porównać, pobawić się przez tydzień i zobaczyć, dlaczego ta cholerna 5D tyle kosztuje i po co komu ten złom.
Nic własnych oczu nie zastąpi, nawet kolejne 32 strony tej pasjonującej lektury:)

mjastrzebski
12-09-2007, 11:54
Chyba nie chcecie powiedziec,ze ten wasz ukochany ef 85 1.8 usm np dobrze dziala na 5d,

Ano chcemy powiedziec. Wez poszperaj po forach i listach dyskusyjnych. Narod sie dzieli na 2 grupy:
- tych co TWEIRDZA ze 5D wymaga drogich obiektywow, ergo 85 1.8 to na 5D dno, bo jest przeciez tani
- tych co kupili 5D i np to 85 1.8 i sa bardzo zadowoleni.

Nie uwazasz, ze zaskakujace jest w swietle Twojej opinii, ze jakos brak glosow tych, ktorzy na wlasne oczy stwierdzili ze 5D i takie 85 1.8 to dno, wzglednie dziala znacznie gorzej niz na APS-C.

albo 50 1.4 jest lepszy od 50 1.2 L

Nikt tu tego nie twierdzi. Prawdopodobnie (nie uzywalem 50 1.2), wersja 1.2 jest lepsza od 1.4. Ale jest lepsza zarowno na APS-C jak i na FF.
Tak samo ma sie sprawa z 85 1.2 i 85 1.8.

Co nie znaczy od razu ze wersje ciemnijsze i tansze sa jakies kiepskie na FF.
Polecam nie powtarzac wiesci gminnych, tylko sprawdzic cos na wlasne oczy.

Marcin

Arkan
12-09-2007, 13:46
Chyba nie chcecie powiedziec,ze ten wasz ukochany ef 80 1.8 usm np dobrze dziala na 5d,albo 50 1.4 jest lepszy od 50 1.2 L????5d+gowno=crop,crop+L=5d

Ano, chcemy powiedzieć. Miałem wszystkie 4: 85/1.2 i 1.8 i 50/1.2 i 1.4. Zostały 85/1.8 i 50/1.4.
O ile 85L vs. 85/1.8, to był dla mnie wybór szkła, z którym mogę podróżować, i które nie budzi paniki u przechodniów, o tyle mój 50/1.4 był ostrzejszy od 50L który miałem.

adalbert
12-09-2007, 14:26
... Narod sie dzieli na 2 grupy:
- tych co TWEIRDZA ze 5D wymaga drogich obiektywow, ergo 85 1.8 to na 5D dno, bo jest przeciez tani
- tych co kupili 5D i np to 85 1.8 i sa bardzo zadowoleni.
....

brak zgody :)
Są jeszcze tacy, którzy podpięli do 5D 85/1.8 i 85L i dokonali wyboru mając świadomość tego, że to obiektywy przeznaczone do zupełnie innych zastosowań - jak słusznie kiedyś zauważył Amber (http://canon-board.info/showthread.php?p=287724&highlight=wystarczy+poszuka%E6+forum#post287724)
"jeśli nie wiesz po co chcesz 85L, to kupuj 85 1.8" (puszka niewiele ma tu do rzeczy - choć oczywiście na 5D błyszczeć będą obydwa <z oczywistym wskazaniem na L - moim skromnym zdaniem - wybrałem "grubaska" II choć ma wolniejszy AF niż 1.8 - BOKEH przy 1.2-1.6 przeważyło... i tyle :)>

jatzzek
12-09-2007, 15:18

Nie, ale mi to zupelnie niepotrzebne (specjalnie musialem szukac i macac aparat by zaczaic o co ci chodzi).

A w moim 30D jest taka funkcja: C.Fn-17 (Magnified View):1 :)

canik
12-09-2007, 15:37
A w moim 30D jest taka funkcja: C.Fn-17 (Magnified View):1
dokladnie tak w 40d tez powinno byc cos podobnego.W 30d mozna bylo podpiac "print button" do natychmiastowego obejrzenia wlasnie co zrobionej fotki...niby szczegól ale kto przewertował instrukcje ten wie jak sobie ułatwić zycie prawda Vitez? :)
p.s jastrzebski to znajdz mi coś szerokokątnego w cenie do 1200 zł ze swiatłem f/2.8 i porównywalną jakoscia zdjęć do swojego 5d? Do cropa moge sobie dokupic chocby tamrona 17-50 a do FF?:)

arra
12-09-2007, 15:46
to znajdz mi coś szerokokątnego w cenie do 1200 zł ze swiatłem f/2.8 i porównywalną jakoscia zdjęć do swojego 5d? Do cropa moge sobie dokupic chocby tamrona 17-50 a do FF?:)

np. Tamron 28-75 2.8 za 1100PLN, posiadajacy m.z. lepsza konstrukcje optyczna.

jatzzek
12-09-2007, 18:08
dokladnie tak w 40d tez powinno byc cos podobnego.W 30d mozna bylo podpiac "print button" do natychmiastowego obejrzenia wlasnie co zrobionej fotki...niby szczegól ale kto przewertował instrukcje ten wie jak sobie ułatwić zycie prawda Vitez? :)

No tak ale to C.Fn-17 jest troche bez sensu, bo zeby zrobic zoom zaraz po wykonaniu zdjecia musisz wcisnac jednoczesnie przycisk "+" lub "-" i "print button". Czy ja wiem, czy to jakas roznica w porownaniu do wcisniecia "trojkacika" i potem "+" lub "-".

arra
12-09-2007, 18:13
No tak ale to C.Fn-17 jest troche bez sensu, bo zeby zrobic zoom zaraz po wykonaniu zdjecia musisz wcisnac jednoczesnie przycisk "+" lub "-" i "print button". Czy ja wiem, czy to jakas roznica w porownaniu do wcisniecia "trojkacika" i potem "+" lub "-".

W nikonie tez musialem miec 2 przyciski wcisniete do zoomwania i dalo rade, wiec nie przesadzajmy :)

himi
12-09-2007, 19:00
p.s jastrzebski to znajdz mi coś szerokokątnego w cenie do 1200 zł ze swiatłem f/2.8 i porównywalną jakoscia zdjęć do swojego 5d? Do cropa moge sobie dokupic chocby tamrona 17-50 a do FF?:)

tamron 17-35 2,8/4..... a cena jak się trafi poniżej tysiaka, jak nie - 1200 za nowy

arra
12-09-2007, 19:03
tamron 17-35 2,8/4..... a cena jak się trafi poniżej tysiaka, jak nie - 1200 za nowy

Widze ze nie czytasz co Canik napisal. 17-35 to ultra szeroki kat, Canik pytal o szeroki, odpowiednik 17-50, czyli o 28-75.

himi
13-09-2007, 09:21
Zależy co dla ciebie kolego jest ultra
Bo zapewne wiesz, że na rynku jest sigma 12-24 pod FF - ją jak nazwiesz: super, hiper, mega?

Nie pisał ,,odpowiednik'' tylko ,, coś szerokokątnego'' i ,,mogę choćby dokupić 17-50), więc mi nie zarzucaj nieuwagi

arra
13-09-2007, 09:36
Zależy co dla ciebie kolego jest ultra
Bo zapewne wiesz, że na rynku jest sigma 12-24 pod FF - ją jak nazwiesz: super, hiper, mega?

Nie pisał ,,odpowiednik'' tylko ,, coś szerokokątnego'' i ,,mogę choćby dokupić 17-50), więc mi nie zarzucaj nieuwagi

17-35 na FF nie jest odpowiednikiem 17-50 i nigdy nie bedzie, wiec nadal nie widze sensu twojej propozycji, po drugie 17-35 nie ma f=2.8 w calym zakresie, wiec to kolejny powod, dla ktorego Twoja propozycja jest bez sensu.

scooter
13-09-2007, 13:39
Panowie dajcie spokój, canika i tak nikt nie przekona o wyższości ff na cropem ....

himi
13-09-2007, 14:25
Słusznie, ale jednak chciałbym przekonać arra, że canik nie pisał o ,,odpowiedniku'', ale czymś szerokim. Jasne, że 17-35 nie ma 2,8 w całym zakresie, ale jest bardzo dobrą budżetową propozycją na pełną klatę. A to jak mniemam podnosił canik. Więc zarówno wspomniany przeze mnie tammy, jak i zaproponowany 28-75 to dwie interesujące propozycje. Właściwie obie warto mieć wydając tyle co za 17-40L na przykład. To oczywiście moje subiektywne zdanie.
A to w ogóle to peace:)

Bahrd
13-09-2007, 22:51
Pozwólmy w kwestii "to FF or not to FF" zabrać głos Kenowi Rockwellowi: http://www.kenrockwell.com/tech/full-frame-advantage.htm

Arek Piekarz
14-09-2007, 00:45
Pozwólmy w kwestii "to FF or not to FF" zabrać głos Kenowi Rockwellowi: http://www.kenrockwell.com/tech/full-frame-advantage.htm
No proszę... Czy to nie ten sam, który uznał format DX za przyszłość aparatów? :-P

rysiaczek
14-09-2007, 09:36

Tendencyjne jak dla mnie...

OT: nie pokazujcie tego canikowi...:lol::lol::lol:

mjastrzebski
14-09-2007, 09:48
Tendencyjne jak dla mnie...

Jak to u Ken'a.

Marcin

rysiaczek
14-09-2007, 10:22
Jak to u Ken'a.

Marcin

eee ale nie do konca jak to u ken'a - wiadomo, ze teraz opiewa wieksza matryce, bo pojawil sie d3.. ale koniec mnie zabil - zeby polecac starocia 5d zamiast d300??? Biedak sie musial zlamac w swoich tendencjach:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

If you're on a budget, go get a used Canon 5D (http://www.kenrockwell.com/canon/5d.htm), probably about the same price as a new D300 (http://www.kenrockwell.com/nikon/d300.htm). I got mine back in 2006 when Canon was giving a $600 rebate, and I told you al then about it."

Robin
14-09-2007, 10:22
Kolejne porównanie:
http://johnbdigital.com/lenses/5d_vs_40d/5d_vs_40d.php

adalbert
14-09-2007, 10:26
... zeby polecac starocia 5d zamiast d300??? Biedak sie musial zlamac w swoich tendencjach:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
bez przesady z tym Kenem :) sadzi wiele kwiatków - ale już dawno przyznał, że 5D jest bardzo zacnym aparatem.

Niedzwiedz
14-09-2007, 11:40
Kolejne porównanie:
http://johnbdigital.com/lenses/5d_vs_40d/5d_vs_40d.php

ten test jest troche dziwny powienny byc te same kadry a nie te same ogniskowe :) tj 35 na 40d i 50 na 5d , tak to zawsze wyjdzie wiecej detali , co do szumu hmm fajnie

adalbert
14-09-2007, 11:43
trochę dziwny? ;) ze względu na błędne założenie (te same ogniskowe) - jest niemiarodajny - można jedynie porównywać odwzorowanie kolorów, trochę szum - i to wszystko

Paulx
14-09-2007, 18:41
40d vs 5d........po ostatnich zdjeciach testowych 40d stwierdzam,ze jakosc ich jest wzorowa tzn.WYSTARCZAJACA jak dla mnie,a jak chcesz widziec u zony kazda zmarszczke to pewnie bedziesz z 5d bardziej zadowolony.
czesc
pozdrowienia

MMM
14-09-2007, 20:22
jak chcesz widziec u zony kazda zmarszczke to pewnie bedziesz z 5d bardziej zadowolony.
Ja chcę widzieć mocniej rozmyte tło z tyłu za żoną i wtedy z 5D będę bardziej zadowolony.

grzanka
14-09-2007, 23:41
40d vs 5d........po ostatnich zdjeciach testowych 40d stwierdzam,ze jakosc ich jest wzorowa tzn.WYSTARCZAJACA jak dla mnie,a jak chcesz widziec u zony kazda zmarszczke to pewnie bedziesz z 5d bardziej zadowolony.
czesc
pozdrowienia

nie mam zony, mam 5D :cool:

Paulx
15-09-2007, 10:48
nie mam zony, mam 5D :cool:

do 5d EFSa nie wsadzisz :mrgreen:

Robson01
15-09-2007, 12:12
Dowodzi to tylko, że nie należy kupować EF-Sów :-).

szysz.pl
19-09-2007, 22:23
Panowie co wy próbujecie porównywać 4 letniego Mercedesa klasy S z nowiutkim fiatem PANDA ??

czytam niektóre wypociny i jestem rozbawiony :):)

Pikczer
19-09-2007, 22:40
Panowie co wy próbujecie porównywać 4 letniego Mercedesa klasy S z nowiutkim fiatem PANDA ??
No z tym Mercedesem, to troszke przesadziles ;-)

Niedzwiedz
19-09-2007, 22:45
no to honde accord ;) co za ronica do fiata pandy ;)

szysz.pl
19-09-2007, 22:48
No z tym Mercedesem, to troszke przesadziles ;-)

Czy rozpoczynanie wątku 5D v 40D nie jest przypadkiem próbą leczenia kompleksów - typu kupiłem 40 ale wolał bym 5 a do póki jej nie mam będę wszystkim udowadniał że 40 jest lepsza od 5 ??

canik
19-09-2007, 23:26
szysz.pl nie wydaje mi się...5d mimo swoich wielu zalet ma kilka wad...chocby brak wbudowanej lampy blyskowej - marketingowcy z canona nieco przesadzili - w koncu 5d to amatorska puszka i nie kazdy fotoamator ma ochote dzwigac w plecaku dodatkowa lampe blyskowa ktora przydaje sie nie tylko w pomieszczeniach ale takze przy dowswietlaniu portretów na łonie natury :)

Pozatym kazde szklo trzeba z deka przymknąć aby uzyskać dużą głebie ostrości - oczywiscie to ma też swoje plusy.

No i ta cena...krajowa cena bo na zachodzie(ale takze na wschodzie) jest duzo lepiej.Co prawda na allegro idzie juz dostac nowe sztuki z 24 miesieczna gwarancja za około 7000 zł ale niestety pozostaje jeszcze kwestia rat.
Gdyby cena 5d w normalnym sklepie on-line wachała sie w granicach 6000-6500 byłoby wmiare ok.

Moim zdaniem jesli ktokolwiek leczy kompleksy w tym wątku to sa to uzytkownicy 5d którzy nie potrafia doszukac sie w 5d chocby jednej wady a przeciez nie ma produktów idealnych ;) Ale gdybym tyle przeplacil tez pewnie nie mialbym ochoty sluchac o wadach mojego aparatu nawet jesli sam takie bym dostrzegł :)

Nie pozostaje juz nic innego jak tylko cierpliwie czekać na godnego nastepce 5d który na pewno ukarze sie w niespełna rok od dnia dzisiejszego...i nie dlatego ze my uzytkownicy tego chcemy tylko canon po prostu nie ma innego wyjscia - troche to przykre...ale pewnego dnia taka polityka wyjdzie canonowi bokiem ;)

mjastrzebski
20-09-2007, 08:46
szysz.pl nie wydaje mi się...5d mimo swoich wielu zalet ma kilka wad...chocby brak wbudowanej lampy blyskowej - marketingowcy z canona nieco przesadzili - w koncu 5d to amatorska puszka i nie kazdy fotoamator ma ochote dzwigac w plecaku dodatkowa lampe blyskowa ktora przydaje sie nie tylko w pomieszczeniach ale takze przy dowswietlaniu portretów na łonie natury :)

Tak. Doswietlanie portetow na jasnym tle, robionych mocno otwartym jasnym obiektywem, lampa ktora nie moze sie synchronizowac z czasami krotszymi niz te 1/200 sekundy.

A wymysl marketingowcow to wlasnie wbudowana lampa, ktora winietuje z kazdym szklem wiekszym od kita.
Po za tym, kitem dla 5D jest wielki jak armata 24-105, ktory winietowalby z pewnoscia.

Ty sie Canik zastanow co Ty piszesz.
Bo, to, ze leczysz kompleksy jak kolekga szysz.pl zauwazyl, to juz wsyscy wiedza. Nie rob z siebie dodatkowo posmiewiska kompletnym ignoranctwem.

Pozatym kazde szklo trzeba z deka przymknąć aby uzyskać dużą głebie ostrości - oczywiscie to ma też swoje plusy.

Te Canik. To po co Ty lustrzanke kupiles?? Nie lepiej jakas maupke?? Tak glebia taka ze hoho. Bez przymykania :P

No i ta cena...krajowa cena bo na zachodzie(ale takze na wschodzie) jest duzo lepiej.Co prawda na allegro idzie juz dostac nowe sztuki z 24 miesieczna gwarancja za około 7000 zł ale niestety pozostaje jeszcze kwestia rat.
Gdyby cena 5d w normalnym sklepie on-line wachała sie w granicach 6000-6500 byłoby wmiare ok.

Caniku wszystkowiedzacy. A czemu to uwazasz, ze akurat 6000-6500 bylaby OK. Moj szwagier i sasiadka z dolu mowia, ze dopiero 4900-5300 byloby OK. Zdzisiek, brat wujka Henka natomiast, ze dopiero 3900 byla by dobra. No to jak to z tym jest??

Podpowiedz: Prywatna opinie i wlasne mozliwosci finansowe probujesz przelozyc na ogolnie obowiazujaca prawde. To jest smieszne, dziecinne, i zalatujace kompleksami na kilometr.

Moim zdaniem jesli ktokolwiek leczy kompleksy w tym wątku to sa to uzytkownicy 5d którzy nie potrafia doszukac sie w 5d chocby jednej wady a przeciez nie ma produktów idealnych ;)

Poplulem monitor z radosci. Ty wez sie wyspil chlopie, a potem przeczytaj bardzo uwaznie, moze nawet po 2 razy, wszystkie wypowiedzi uzytkownikow 5D w tym watku. I zastanow sie co pleciesz, bo stoi to w razacej sprzecznosci z tym, co owi uzytkownicy tu pisali.

Marcin

Kabu
20-09-2007, 08:49
Canik, tak jak wspominałem kilka postów dalej, każdy kupuje to na co ma ochotę, nie zależnie od tego czy jest to nowe czy stare. Tobie podoba się 40D bo ma tyle bajerów no i jest nowością, no i oczywiście uważasz że nie widzisz różnicy w jakości zdjęć pomiędzy tymi dwoma puszkami, więc po co przepłacać. Ja natomiast chcę mieć 5D i choćby nie wiem jak byś się mocno wysilał i mi go odradzał to jak tylko będę miał kasę to i tak go kupię i tak (chyba że do tego czasu wyjdzie jego następca), bo chcę mieć 5D i tyle, koniec kropka. Zapewniam Cię że żadnych kompleksów w związku z tym mieć nie będę. Ja w przeciwieństwie do Ciebie wolę większe i cięższe aparaty.

Jeszcze tylko jedno. Strasznie argumentujesz szybkość 40D co ma 6.5fps a 5D tylko 3fps. Zakładam że wiesz że jak 40D będziesz robił zdjęcia w słabych warunkach oświetleniowych to może się okazać że szybkość Twojego 40D to 3fps?

Pozdrawiam

mjastrzebski
20-09-2007, 09:53
Canik, tak jak wspominałem kilka postów dalej, każdy kupuje to na co ma ochotę,

No nie zgodze sie. Sporo ludzi kupuje tez to czego potrzebuje, czego kolega Canik zrozumiec nie potrafi w swojej najwyrazniej ograniczonej wyobrazni. Bo niektorzy sie bawia fotografia,a niektorzy zyja z niej.
Takoz, zaslepiony cyferkami z folderu 40D, nie potrafi zrozumiec, ze o ile w pewnych aspektach 40D bije na glowe 5D, to takze niektore cechy piatki, sa na tyle unikalne i pozadane przez fotografow, ze warte ciezkiego, (jego zdaniem), przeplacania za ta staroc.
To tego nalezy dorzucic garsc ewidentnych kompleksow, jakies dziwne bronienie sie przed zrozumieniem tego, ze to sa zupelnie rozne apraty. W efekcje mamy powyzszy spektakl z Canikiem w roli glownej.

Marcin

adalbert
20-09-2007, 10:28
https://canon-board.info/imgimported/2007/09/150pxDoNotFeedTrollsvg-1.png
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/DoNotFeedTroll.svg/150px-DoNotFeedTroll.svg.png)
... dla mnie EOT

Pikczer
20-09-2007, 11:35
no to honde accord ;) co za ronica do fiata pandy ;)
No niezupelnie, bo dla czlowieka, ktory potrzebuje szybkostrzelnosci (sport itp.) to 40D jest tym Mercedesem :wink:
Tu trafniejsze byloby raczej porownywanie rodzaju samochodu pod katem zastosowania (dostawczy, wyscigowka, limuzyna) a nie modeli 8)

szysz.pl
20-09-2007, 11:53
No niezupelnie, bo dla czlowieka, ktory potrzebuje szybkostrzelnosci (sport itp.) to 40D jest tym Mercedesem :wink:
Tu trafniejsze byloby raczej porownywanie rodzaju samochodu pod katem zastosowania (dostawczy, wyscigowka, limuzyna) a nie modeli 8)

Jeżeli potrzebujesz naprawdę szybki aparat zainwestuj w EOS-1D Mark III będziesz miał 10 kl/s i prawdziwego "mercedesa" a nie pod tuningowanego poloneza :)
Jeżeli szybkość jest głównym argumentem za wyborem aparatu

adalbert
20-09-2007, 12:10
... a nie pod tuningowanego poloneza :)
...
trochę przeginasz... najpierw fiat panda, teraz tuningowany polonez...
bez urazy - ale zaczynasz pisać w stylu canika, z tym że z drugiej strony sporu

MARANTZ
20-09-2007, 12:11
Ale lubicie karmić tego trola, normalnie patrzeć nie można.
Dla mnie aparat doskonały (w sensie puchy) to Nikon D3. Ten skubaniec ma wszystko. Od razu napiszę, że mnie 12 MPx wystarcza i więcej w następcy 5D nie chcę bo się boję pogorszenia jakości.
D3 to jest Mercedes, choć ja wolę Astona Martina ;)

szysz.pl
20-09-2007, 12:15
trochę przeginasz... najpierw fiat panda, teraz tuningowany polonez...
bez urazy - ale zaczynasz pisać w stylu canika, z tym że z drugiej strony sporu

porównałem 40d do EOS-1D Mark III pod względem prędkości robienia zdjęć i tak mi to wychodzi jeżeli ktoś potrzebuje naprawdę szybki aparat to zachęcam do zakupu EOS-1D Mark III

adalbert
20-09-2007, 12:23
szysz.pl wyższości markaIII nikt nie kwestionuje (co nie zmienia faktu, że wielu reporterom 6kl/sek. w zupełności wystarczy) - pora sobie uświadomić, że w klasie cropowych aparatów 40d jest doskonałym wyborem... "wyzywanie" go od pandy, czy tuningowanego poloneza jest nieporozumieniem - takim samym jak krucjata canika przeciwko 5D - po co sie wpisywać w taki styl dysputy - trolowanie?

Pikczer
20-09-2007, 12:31
porównałem 40d do EOS-1D Mark III pod względem prędkości robienia zdjęć i tak mi to wychodzi jeżeli ktoś potrzebuje naprawdę szybki aparat to zachęcam do zakupu EOS-1D Mark III
Mysle, ze wiesz dobrze o co chodzi i tylko posty nabijasz.
Sa szybkie i szybsze, ale z trzema klatkami na sekunde to nigdze nie pofikasz a z 5/6 kl/s juz tak. Bo nie kazdego stac na jedynke.

Kabu
20-09-2007, 12:41
Pamiętaj, że nie zawsze uzyskasz 5/6 kl/s. Jakie by musiały panować warunki.

Pikczer
20-09-2007, 13:10
To nie jest wazne - wazne jest to, ze 40D jest o niebo lepsza alternatywa pod wzgledem szybkosci niz 5D.

szysz.pl
20-09-2007, 13:14
Mysle, ze wiesz dobrze o co chodzi i tylko posty nabijasz.
Sa szybkie i szybsze, ale z trzema klatkami na sekunde to nigdze nie pofikasz a z 5/6 kl/s juz tak. Bo nie kazdego stac na jedynke.

Osobiście uważam że 6 kl/s to bajer który bardzo by się przydał ale jak nie ma to trzeba sobie dawać radę, robie często zdjęcia na meczach i 3kl/s mojej 350D i 400D cz 5D w zupełności mi wystarcza

Ilość klatek na sekundę nie może i z pewnością dla osób które "mają pojęcie" o fotografii nie jest najważniejsze przy wyborze aparatu ponieważ inaczej trzeba się zaopatrzyć w kamerę

Pikczer
20-09-2007, 13:22
Ilość klatek na sekundę nie może i z pewnością dla osób które "mają pojęcie" o fotografii nie jest najważniejsze przy wyborze aparatu ponieważ inaczej trzeba się zaopatrzyć w kamerę
Porownywanie tych 2 puszek juz na samym poczatku nie ma sensu a tytulowanie ich skrajnymi markami, rowniez mozna se o kant d...y rozbic*. I oto moja konkluzja.

*tak samo jak rada zeby ktos jak potrzebuje szybkostrzelnosci se jedynke kupil :roll:
Rozumiem, ze jak Ty potrzebujes FF, to od razu walisz w 1Ds'a :confused: - bo jesli tak, to tylko pozazdroscic funduszy.

akustyk
20-09-2007, 13:25

to po co Ci goscie focacy na olimpiadach, czy jakichkolwiek zawodach sportowych kupuja korpusy wyrabiajace po 8-10 klatek na sekunde? wlasnie te a nie inne i wlasnie ze wzgledu na ten przemial

zaczniesz udowadniac, ze nie maja pojecia o fotografii?

z innej beczki - nie jestem pewny, ze to co napisales powyzej jest po polsku. slowa sa podobne, ale gramatyka polska to to na pewno nie jest. co poeta mial na mysli?

Pikczer
20-09-2007, 13:28
z innej beczki - nie jestem pewny, ze to co napisales powyzej jest po polsku. slowa sa podobne, ale gramatyka polska to to na pewno nie jest. co poeta mial na mysli?
:lol: :lol: :mrgreen:

szysz.pl
20-09-2007, 13:36
Na zakończenie napiszę tak
Uważam że nie można porównywać 40D i 5D bo to są "inne aparaty" można porównać 30d z 40d i szukać różnic między jednym a drugim

Na argument że 5D ma lepsze parametry czytam że jest wolniejszy to jest tak jak w tym dowcipie "że u was jest pięknie, czysto, i bogato, ale biją murzynów"

canik
20-09-2007, 16:04
hehe...mjastrzebski trollujesz i przekrecasz sens tego co pisałem...straszne dyrdymały wypisujesz i robisz wycieczki osobiste.Dyskusja z toba nie ma najmniejszego sensu bo nie potrafisz tego robic ;) Masz podobno idealna puszke to co cie tak martwi - rób zdjęcia i ciesz sie nimi zamiast caly dzien przesiadywac na forum :)

I jeszcze jedno sposób w jaki bronisz 5d mówi sam za siebie - jestes nieobiektywny.Pewnie wizjer z pokryciem 96% zamiast 100% też uznasz za swietne posuniecie i na pewno znajdziesz uzasadnienie dla którego marketingowcy z canona zdecydowali sie na taki ruch ;) Pseudo FF też pewnie jakoś uzasadnisz...ech szkoda gadać z mojej strony EOT :)

A wracając do tematu wydaje mi sie,że jednak canon nie pozostawi 12-megapikselowej matrycy w nastepcy 5d (choc wolalbym zeby bylo inaczej ) Osobiscie nie jest dla mnie to sprawa priorytetowa.Ale np. mozliwosc podpiecia szkieł spod cropa i normalne ich uzytkowanie byłoby całkiem interesującą opcą szczególnie dla tych którzy mają kilka na stanie :)

Pytanie tylko czy jeszcze w tym roku ujrzymy nastepce 5d....szkoda ze canona póki co bardziej interesuje to co robi konkurencja niz zaspokojenie potrzeb swoich klientów - moim zdaniem to nie jest do konca sluszne ale zobaczymy co bedzie dalej i badzmy dobrej mysli :D

Robson01
20-09-2007, 17:56
O matko, znowu się zaczyna. A już miałem nadzieję...
Proponuję zamknąć temat bo co kilkanaście (dziesiąt) wypowiedzi zaczyna się powtórka z rozrywki.

Kolekcjoner
20-09-2007, 18:18
O matko, znowu się zaczyna. A już miałem nadzieję...
Proponuję zamknąć temat bo co kilkanaście (dziesiąt) wypowiedzi zaczyna się powtórka z rozrywki.

Ja to proponowałem już dość dawno :mrgreen:.

Skipper
20-09-2007, 20:40
noz q... gdzie trollowac trzeba :D

Norbert Slowik
20-09-2007, 21:08
chyba 40D jest amatorski i dziennikarski
5d studyjny. c. ma latwy w tym podzial. zawsze porownywanie aparatow w roznej klasie prowadzi do prowokacji. wiec prowodyrze daj spkoj zalicz sie tam gdzie chcesz i kup to co masz w klasie.

grzanka
20-09-2007, 23:49

wiekszosc z Nich pisala po pijaku :roll:
canik come back !!!!!! i tak juz bedzie co jakis czas, Canik zarzuci jakis temat a reszcie sie bedzie piana pienic na ustach

Jacek_Z
21-09-2007, 15:46
canik - ty cały czas piszesz o funkcjach body. A posiadacze 5D pisza o obrazie jaki daje ta puszka. Czy ty to potrafisz oddzielić? Ciebie nie interesuje obrazek, tylko bajery w body i jego cena. Wyobraź sobie, że dla niektórych liczy się co innego. Na przykład nie są fotoreporterami. I nie określałbym 5D jako amatorskiego body. Nie znam amatorskiego body z FF.
Świat wg canika nie jest jedyny :razz: , są i inne światy :razz: i przyjmij to do wiadomości.

Kolekcjoner
21-09-2007, 15:53
chyba 40D jest amatorski i dziennikarski
(....)

To bardzo trafne określenie na tę puszkę :).

canik
21-09-2007, 19:12
A posiadacze 5D pisza o obrazie jaki daje ta puszka.
no własnie piszą a ja bym z chęcią zobaczył te fotki :) Nie neguje tego ze 5d robi swietne fotki ale jakos uzytkownicy 5d ktorzy najwiecej krzycza w tym wątku nie potrafią tego udowodnić ;)

Ciebie nie interesuje obrazek, tylko bajery w body i jego cena.
nie tylko ale miedzy innymi i zdaje sie ze nie tylko mnie bo uzytkownicy 5d strasznie niecierpliwią sie nastepcy z czysciarką na matrycy(żeby tylko) :)

I nie określałbym 5D jako amatorskiego body. Nie znam amatorskiego body z FF.
FF?...chyba pseudo FF pozatym samo pseudo ff nie czyni z 5d puszki profesjonalnej...taki nikon d300 zapowiada się o wiele ciekawiej - mimo ze crop - ma 100% pokrycia kadru w wizjerze no i lampe blyskową :D ;)
Po prostu nikon pozbawił głupich cięć d300 i stworzył świetną puchę co prawda bez FF ale FF tez ma swoje wady...aberracja chromatyczna,winieta i rozmyte brzegi no i drogie obiektywy... w cropie jest to co najlepsze i mnoznik ogniskowej i wcale nie uwazam zeby ktos kto potrafi robic zdjecia robił je gorzej od kogos z FF ale to tylko moja skromna opinia :)
Ergonomia w d300 w porównaniu do 5d tez zapowiada sie o klase wyzej a ekran lcd to czysty rarytas :D Cena powinna być o ponad 2000 tysiace nizsza - jesli ktos chce moze ta kwote przeznaczyć na obiektyw.

Paprochwbody
21-09-2007, 19:27
Canik, jestem twoim fanem!

canik
21-09-2007, 19:38
Bez przesady parposzku ja tylko stwierdzam suche fakty ;) Ale nie mam nic przeciwko temu aby ktos w koncu pokazał te boskie fotki z 5d i zatkał mi nimi gębę :)

Kabu
21-09-2007, 19:40
Proponuję założyć funclub canika.

Paprochwbody
21-09-2007, 20:10
Wielu z nas ma odrobinę canika w sobie, dlatego tak z nim w nieskończoność dyskutujemy:)(niby to bez sensu ale może go jakoś przekonać);
a więc tak pseudoFF wg mnie robi lepsze fotki od jakiejkolwiek 40D na tej planecie (to jest moje zdanie), to powszechnie wiadomo, każdy o tym wie, tak , i oczywiście piszę to dlatego, że wydałem tak dużo na 5D i bardzo tego żałuję, bo po co? Wystarczyło poczytać twoje posty, drogi caniku abym zrozumiał mój błąd. Dlatego też usiadłem sobie przed biureczkiem i, biedny zdałem się na moje oczy i teraz, dzięki tobie wiem że najważniejsze jest mieć własne zdanie i pozostanę ze swoim 5D bo robię nim zdjęcia i lepszej jakości nie ma; nie będę tego udowadniał. Pisać i oceniać ma prawo jakość jakiegoś aparatu wyłącznie ten, kto go na codzień używa, a nie ten, co umie pisać.
Zdjęcia z 5D są lepsze, bo ja tak mówię:) lub nie są lepsze, bo tak mówi canik. Komu teraz wierzyć? Sam sobie uwierzysz, jak zobaczysz, weźmiesz sprzęt do ręki, pstrykniesz i "wrzucisz" na kompa. Inaczej nie masz prawa pisać nic na temat tego aparatu ani nikt ci niczego nie musi udowadniać.
Jak sam zrobisz zdjęcia, obejrzysz je na monitorze, porównasz ze zdjęciami cropowymi to wtedy się odzywaj (zakładam, o naiwności, że wtedy napiszesz szczerze, co zobaczyłeś). Inaczej nikt ci nie udowodni...
Ten post to dla mnie jak spowiedź u psychoanalityka:) Canik ukazuje prosty fakt potrzeby udowadniania, kto ma lepsze.
Uff...

zanzibar
21-09-2007, 23:36
canik - ty cały czas piszesz o funkcjach body. A posiadacze 5D pisza o obrazie jaki daje ta puszka. Czy ty to potrafisz oddzielić? Ciebie nie interesuje obrazek, tylko bajery w body i jego cena. Wyobraź sobie, że dla niektórych liczy się co innego. Na przykład nie są fotoreporterami. I nie określałbym 5D jako amatorskiego body. Nie znam amatorskiego body z FF.
Świat wg canika nie jest jedyny :razz: , są i inne światy :razz: i przyjmij to do wiadomości.
A ja nie mam nic przeciwko 40D. Niech sobie znawcy kupują ten model na pęczki. Może wtedy spadnie cena na 5D i wtedy kupię sobie prawdziwy aparat FF. :-P Widziałem wiele przykładów na to, że 5D maluje magiczne foty. A 40D jest dla tzw. sprzętowców. Full wypas - może 40DmkII będzie miał nawet korkociąg!:mrgreen:

Przemek Białek
22-09-2007, 01:04
A ja nie mam nic przeciwko 40D. Niech sobie znawcy kupują ten model na pęczki. Może wtedy spadnie cena na 5D i wtedy kupię sobie prawdziwy aparat FF. :-P Widziałem wiele przykładów na to, że 5D maluje magiczne foty. A 40D jest dla tzw. sprzętowców. Full wypas - może 40DmkII będzie miał nawet korkociąg!:mrgreen:

no to teraz pojade:))

ja nie pamieam zeby 20/30d robil tak szczegolowe fotki:)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img98.imageshack.us/img98/7206/40dqn3.jpg)

obiektyw: tamron od (cichego):D 39mm iso 200 f4.0

albo

29mm f 3.5 iso 250 ten sam tamron

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img215.imageshack.us/img215/8213/40d2lz1.jpg)

jak sie myle to mnie poprawcie, bo najlepiej widze sie gada tym co nawet aparatu niemieli w lapkach albo dopiero co go dostali a juz zrzedza:))

p.s i zeby nie bylo to sa cropy!

no to prosze dla mnie sa cool

Slavko
22-09-2007, 09:49
no to prosze dla mnie sa cool

A już teraz mam 100 proc. pewności, że 40D dużo brakuje do 5D i nawet Canik tego nie zmieni. Trzeba lekko niedowidzieć, aby tego nie zauważyć. Podłączam się do fanclubu Canika - ja bym nie potrafił tak jak on, tak długo wypisywać takich bzdur :)

Przemek Białek
22-09-2007, 10:07
A już teraz mam 100 proc. pewności, że 40D dużo brakuje do 5D i nawet Canik tego nie zmieni. Trzeba lekko niedowidzieć, aby tego nie zauważyć. Podłączam się do fanclubu Canika - ja bym nie potrafił tak jak on, tak długo wypisywać takich bzdur :)

mam ci napisac co 5d brakuje do 40d? - proste fotografa i nic tego nie zmieni

a propo tego zboczenie ogladania fotek w 100% juz powoli mija...

Jacek_Z
22-09-2007, 13:50
no własnie piszą a ja bym z chęcią zobaczył te fotki :) Nie neguje tego ze 5d robi swietne fotki ale jakos uzytkownicy 5d ktorzy najwiecej krzycza w tym wątku nie potrafią tego udowodnić ;)

chodzisz po ulicach, oglądasz wystawy? kupujesz kolorowe czasopisma?
Oceniam, że jakieś 70 % zdjęc reklamowych w tym kraju jest z 5D. Cała reszta ze wszystkich pozostałych body wszystkich producentów razem wziętych. To się nieco zmieni po wprowadzeniu d3 nikona, bo ta firma wróciła do gry. Mimo, że trójka to nie typowo studyjne body.

nie tylko ale miedzy innymi i zdaje sie ze nie tylko mnie bo uzytkownicy 5d strasznie niecierpliwią sie nastepcy z czysciarką na matrycy(żeby tylko) :)

i znwu - wiesz lepiej co posiadacze 5D najbardziej potrzebują. A ja sądzę, że w momencie kupna wiedzieli jakie to body ma parametry, że ma braki (były inne body - szybsze itd) a mimo to kupili 5D

FF?...chyba pseudo FF pozatym samo pseudo ff nie czyni z 5d puszki profesjonalnej...taki nikon d300 zapowiada się o wiele ciekawiej - mimo ze crop - ma 100% pokrycia kadru w wizjerze no i lampe blyskową :D ;)
Po prostu nikon pozbawił głupich cięć d300 i stworzył świetną puchę co prawda bez FF ale FF tez ma swoje wady...aberracja chromatyczna,winieta i rozmyte brzegi no i drogie obiektywy... w cropie jest to co najlepsze i mnoznik ogniskowej i wcale nie uwazam zeby ktos kto potrafi robic zdjecia robił je gorzej od kogos z FF ale to tylko moja skromna opinia :)
Ergonomia w d300 w porównaniu do 5d tez zapowiada sie o klase wyzej a ekran lcd to czysty rarytas :D Cena powinna być o ponad 2000 tysiace nizsza - jesli ktos chce moze ta kwote przeznaczyć na obiektyw.

chyba nie wiesz co to FF i coś ci się z wizjerem pomieszało. Lampa błyskowa jest wbudowywana w body niższej klasy, a nie tych z wyższej półki, więc ten twój argument jest totalnie bez sensu.
Ergonomia 5D była juz gorza niż poprzednika D300 - czyli D200 - i co ? ludzie kupowali 5D, mim, że były bardziej ergonomiczne body.

różnica między formatem DX a FF nie polega na umiejętnościach fotografa, a na różnicy obrazowania w róznych formatach. Odróżniasz zdjęcie zrobione średnim formatem (o ile zdjęcie pokazuje możliwości tego formatu) od zdjęcia zrobionego czymś z cropem? Nie odróżniasz. I dlatego nie wiesz o czym tu ludzie piszą. Różnica między FF a DX jest oczywiście mniejsza, niż między MF a FF, ale jest. O to tu chodzi.

Poważne pytanie do ciebie: jak sądzisz, czy ktokolwiek kupi Nikona D3 skoro on będzie 10 tys droższy od D300, a praktycznie jedyna istotna róznica to FF lub DX ? (pozostałe to wbudowany bądź odczepiany grip, 8 kontra 9 kl/s i wbudowana lampa błyskowa - argument za D300 wg canika)

VanMurder
22-09-2007, 18:35
różnica między formatem DX a FF nie polega na umiejętnościach fotografa, a na różnicy obrazowania w róznych formatach. Odróżniasz zdjęcie zrobione średnim formatem (o ile zdjęcie pokazuje możliwości tego formatu) od zdjęcia zrobionego czymś z cropem? Nie odróżniasz. I dlatego nie wiesz o czym tu ludzie piszą. Różnica między FF a DX jest oczywiście mniejsza, niż między MF a FF, ale jest. O to tu chodzi.

POPIERAM nareszcie coś mądrego, ktoś napisał, w tym debilnym z założenia wątku! Jaca-> dzieki:)

... a jak kolega Przemek nie widzi różnicy w zajęciach zrobionych 5D, to problem z jest kolegą Przemkiem a nie z 5D....

5D rulez!!!

canik
22-09-2007, 20:50
chodzisz po ulicach, oglądasz wystawy? kupujesz kolorowe czasopisma?
Oceniam, że jakieś 70 % zdjęc reklamowych w tym kraju jest z 5D. Cała reszta ze wszystkich pozostałych body wszystkich producentów razem wziętych.
nie no albo rozmawiamy powaznie albo wcale :D

A ja sądzę, że w momencie kupna wiedzieli jakie to body ma parametry, że ma braki (były inne body - szybsze itd) a mimo to kupili 5D
kupili 5d bo ma pseudo FF i prawie 13 milionów pikseli - taka jest smutna prawda i wiekszosc tych osób wcale nie robi lepszych zdjec niz np. canonem 20d czy tez 40d ;) Róznicy nie zauwazysz ani na duzej odbitce ani po umieszczeniu zdjecia w internecie :)
Dla cropofobów róznica bedzie dotrzegalna pewnie gołym okiem ale to ich problem...;)
Co niektorzy kupili 5d z kiepskim obiektywem i liczyli ze sam zacznie za nich robic swietne fotki a tu lipa...aberracja,winietowanie i rozmyte brzegi - oj tego sie nie spodziewali ;)

Lampa błyskowa jest wbudowywana w body niższej klasy, a nie tych z wyższej półki, więc ten twój argument jest totalnie bez sensu.

wyzszej klasy? nie rozsmieszaj mnie...jak w golfa wmontujesz silnik z mercedesa to tez bedzie on wyzszej klasy? :D
Lampa blyskowa przydaje sie do doswietlania portretów i w pomieszczeniach - nie kazdy amator ma ochote nosic ze soba w plecaku dodatkowa lampe.

i coś ci się z wizjerem pomieszało
co mi sie pomieszało z wizjerem? :)

Ergonomia 5D była juz gorza niż poprzednika D300 - czyli D200 - i co ? ludzie kupowali 5D, mim, że były bardziej ergonomiczne body.
z tego co sie orientuje sprzedaz nikona d200 jest kilkukrotnie wyzsza niz 5d na dzien dzisiejszy ale ty oczywiscie wiesz lepiej ;)

Poważne pytanie do ciebie: jak sądzisz, czy ktokolwiek kupi Nikona D3 skoro on będzie 10 tys droższy od D300, a praktycznie jedyna istotna róznica to FF lub DX ?
ojej tych zmian jest o wiele wiecej...ale niech ci bedzie :) Odpowiem pytaniem bo tak chyba bedzie prosciej - a dlaczego ludzie kupują canony z serii 1d? :D

wojkij
22-09-2007, 21:05
Canik, przeczytaj sobie caly watek od poczatku bo zachowujesz sie jak dziecko ktore pozjadalo wszystkie rozumy. 1000 razy dostales sensowne wyjasnienia poparte sprawdzonymi argumentami a dalej za przeproszeniem pieprzysz jak potluczony. Wszystkim normalnym proponuje eot, szkoda czasu na walke z betonem.

Kolekcjoner
22-09-2007, 21:09
(....)kupili 5d bo ma pseudo FF i prawie 13 milionów pikseli (....)
Możesz wytłumaczyć na czym polega pseudo FF w 5D?

(....)
z tego co sie orientuje sprzedaz nikona d200 jest kilkukrotnie wyzsza niz 5d na dzien dzisiejszy ale ty oczywiscie wiesz lepiej ;) (....)

A możesz podać źródło tych danych?

(....)
ojej tych zmian jest o wiele wiecej...ale niech ci bedzie :) Odpowiem pytaniem bo tak chyba bedzie prosciej - a dlaczego ludzie kupują canony z serii 1d? :D
Odpowiem za kolegę dlatego, że są im potrzebne tak samo jak innym 5D.

canik
22-09-2007, 21:33
Możesz wytłumaczyć na czym polega pseudo FF w 5D?
oczywiscie...to proste - matryca w 5d nie ma rozmiaru filmu małoobrazkowego.

A możesz podać źródło tych danych?
może niech najpierw kolega poda zródlo swoich danych odnosnie sprzedazy 5d w stosunku do d200 ;)

TOPOL
22-09-2007, 21:50

No tak :D 35.8 x 23.9 mm :D Procentowo to ile mniej od 36x24 mm? Może ktoś policzy? :D

Kolekcjoner
22-09-2007, 21:51
(...)

A skąd masz takie dane :shock:? To prawdziwa rewelacja. Z tego wynika, że cały czas piszesz o aparacie, którego nie miałeś nawet w ręku, bo ten 5D który ja miałem miał taką właśnie matrycę.

Co do sprzedaży 5D i 200D kolega mówił tylko o tym, że ktoś kupował 5D, a nie ile sztuk. Dlatego chętnie bym poznał statystyki sprzedaży na których się opierasz.

akustyk
22-09-2007, 21:59
No tak :D 35.8 x 23.9 mm :D Procentowo to ile mniej od 36x24 mm? Może ktoś policzy? :D
0,55% po pojedynczym wymiarze
0,97% powierzchniowo.
czuwaj!

PS. canik - nie daj sie! walczysz! :-D

PS2. i jeden *, ze 9 na 10 labow sobie cielo klatke filmu bez skrepowania o spory margines... z kazdej ze stron :) co w rezultacie dawalo calkiem fest cropa :D

sandr
22-09-2007, 22:00

Film małobrazkowy, również nie legitymuje się rozmiarem 36,00 x 24,00 mm (http://pl.wikipedia.org/wiki/VistaVision) ...

canik
22-09-2007, 22:04
Z tego wynika, że cały czas piszesz o aparacie, którego nie miałeś nawet w ręku, bo ten 5D który ja miałem miał taką właśnie matrycę.
ty kolekcjoner moze miales w rekach juz nastepce , przyznaj sie :D ...i wtedy sie obudziles ;)

Co do sprzedaży 5D i 200D kolega mówił tylko o tym, że ktoś kupował 5D, a nie ile sztuk.
no ale kto gdzie kiedy?? :) Kolega wyraznie stwierdzil ze ludzie kupowali 5d mimo ze byly bardziej ergonomiczne puszki ale jacy ludzie i jakie kryteria brali pod uwage? :D

canik - nie daj sie! walczysz!
bez przesady ja tylko bronie faktów...canon i wyznawcy 5d(w szczegolnosci) lubią naduzywac okreslenia FF które ma sie nijak do fizycznego rozmiaru tej matrycy ;)

Paprochwbody
22-09-2007, 22:08
Canik, ty zbóju:O:):):):)
To może odpowiesz, po co się kupuje 5D, po co istnieje większa matryca i... gdzie chodzisz do okulisty?:):):)

canik
22-09-2007, 22:18
To może odpowiesz, po co się kupuje 5D, po co istnieje większa matryca
a dlaczego ludzie kupuja cropa chociaz jest FF? :) :) :)

Paprochwbody
22-09-2007, 22:19
Czytają ten wątek?:):):)

czumba
22-09-2007, 22:23
a dlaczego ludzie kupuja cropa chociaz jest FF? :) :) :)

Dokładnie dlatego, dlaczego Ty nie kupiłeś - nie stać ich :twisted:

canik
22-09-2007, 22:32
a dlaczego ludzie kupuja cropa chociaz jest FF?

Czytają ten wątek?
i wszystko jasne ;)

Skoro nie widac różnicy to po co przeplacać :)

Dokładnie dlatego, dlaczego Ty nie kupiłeś - nie stać ich
prawie masz racje ...prawie bo "prawie" czasem robi róznice - sek w tym ze na dzien dzisiejszy im sie to nie opłaca i mają 100% racji :) Lepiej różnice w cenie przeznaczyc na szkiełka bo to od nich najwiecej zalezy :D

Paprochwbody
22-09-2007, 22:43
i wszystko jasne ;)

Skoro nie widac różnicy to po co przeplacać :)

No właśnie, dla Ciebie nie ma różnicy, ale , chłopaku, proszę nie uogólniaj swoich poglądów na całą ludzkość; zostaw wyjątek dla mnie :lol: niektórzy po prostu mają lepszy wzrok od Ciebie; w zasadzie to powinna być kwintesencja tego wątku...
Pozdrawiam Cię, Caniku:razz:

Kolekcjoner
22-09-2007, 22:52
ty kolekcjoner moze miales w rekach juz nastepce , przyznaj sie :D ...i wtedy sie obudziles ;) (....)

To może jednak odpowiesz dlaczego ten 5D jest pseudo FF zamiast jak zwykle zresztą schodzić na wycieczki osobiste.

(.....)
no ale kto gdzie kiedy?? :) Kolega wyraznie stwierdzil ze ludzie kupowali 5d mimo ze byly bardziej ergonomiczne puszki ale jacy ludzie i jakie kryteria brali pod uwage? :D

bez przesady ja tylko bronie faktów...
(....)

No to ja pytam właśnie o te fakty. Skąd masz dane że:

(...)
z tego co sie orientuje sprzedaz nikona d200 jest kilkukrotnie wyzsza niz 5d na dzien dzisiejszy ale ty oczywiscie wiesz lepiej ;) (...)

Ciekawy jestem dlatego pytam.

Arek Piekarz
22-09-2007, 22:52
Canik, przeczytaj sobie caly watek od poczatku bo zachowujesz sie jak dziecko ktore pozjadalo wszystkie rozumy. 1000 razy dostales sensowne wyjasnienia poparte sprawdzonymi argumentami a dalej za przeproszeniem pieprzysz jak potluczony. Wszystkim normalnym proponuje eot, szkoda czasu na walke z betonem.
W pełni cię popieram, chociaż dałeś się ponieść emocjom i rozumiem decyzję admina z wlepieniem żółtej kartki.

Błagam, zamknijcie już ten wątek! Canik nabija sobie tylko posty, a wypisuje mnóstwo bzdur o braku różnicy w jakości obrazu z 5D i 40D, pseudo FFa w 5D, obraża posiadaczy tej puchy, pisząc, że sami nie wiedzą, czemu ją kupili oraz wprowadza w błąd nowych użytkowników Canonów (lub ogólnie tego forum). Ten wątek od początku nie miał racji bytu, więc skończmy z trollowaniem.

canik
22-09-2007, 23:19
Canik nabija sobie tylko posty, a wypisuje mnóstwo bzdur o braku różnicy w jakości obrazu z 5D i 40D, pseudo FFa w 5D, obraża posiadaczy tej puchy, pisząc, że sami nie wiedzą, czemu ją kupili oraz wprowadza w błąd nowych użytkowników Canonów (lub ogólnie tego forum). Ten wątek od początku nie miał racji bytu, więc skończmy z trollowaniem.
skad arku ja tylko wyrazam swoją opinie na ten temat i cała dyskusja nie ma na celu obrazania jakiejkolwiek ze stron...no moze poza wycieczkami osobistymi niektórych userów w tym twoje wiec nie rozumiem po co zwracasz uwage wojkijowi skoro sam nie jestes lepszy ale to nieistotne :)

Podsumowując - jak pisalem wczesniej 5d to swietna puszka ale nie zgadzam sie z tymi ktorzy twierdza ze widza jakakolwiek roznice na zdjeciach umieszczanych w internecie miedzy 5d a chocby 30d ktory jest o ponad polowe tanszy :)
Nie zgodzie sie tez z tym ze brak lampy w 5d to dobre posuniecie ze strony canona a takze ze owy FF to rzeczywiscie FF bo tak nie jest.
Uwazam tez ze wizjer w takim aparacie jak 5d bez 100% pokrycia kadru to nie najlepszy pomysł - juz nawet cropy maja 100% pokrycie kadru :D

Na standardowych odbitkach roznicy miedzy zdjeciami z 40d i 5d nie beda widoczne...dla cropofobów będa ale jak juz pisalem wczesniej to ich problem bo przez swoja chorobe wydali ponad 4000 tysiace wiecej na 5d tylko po to zeby w zaciszu domowego komputera móc podziwiać troszke wiecej detali na zdjeciach z 5d ;)

I tyle z mojej strony - wyrazam tylko swoją opinie nikomu nie kaza sie z nią zgadzac - widac jest w niej ziarenko prawdy inaczej nikt by na to nie zwrócił uwagi - pozdrawiam wszystkich swiadomych posiadaczy 5-ki - oni z pewnoscia na codzien dobrze uzytkują swoją 5-ke i są z niej bardzo zadowoleni...:)

scooter
22-09-2007, 23:24
Odnoszę wrażenie że canik to jakiś bot normalnie odpowiada na pytania wybiórczo i cały czas bez sensu ... nie trafiają do niego żadne argumenty :)

Viracocha
22-09-2007, 23:27
(...) a takze ze owy FF to rzeczywiscie FF bo tak nie jest.

Mógłbyś rozwinąć tę odkrywczą myśl, bo zdaje się, że nie tylko ja nie rozumiem o co ci chodzi? Może wiesz coś o czym inni nie wiedzą...

lempl
23-09-2007, 00:01
Jeszcze tylko 100 postów do 500, nie poddawajcie się!
Canik wie co lepsze, ludzie którzy faktycznie mieli obie puszki w ręce też wiedzą, ale nikt nikomu nie zabrania nabijać sobie postów i cieszyć się z żywej reakcji ludzi.

To forum jest chyba od zawsze siedliskiem onanistów sprzętowych i im podobnych którzy wybrali aparat zamiast kolejnej karty graficzniej, telefonu czy dmuchanej lali. Robienie zdjęć jest sprawą wtórną, liczy się sprzęt i jego cena, a dla tych których na drogi sprzęt nie stać ilość funkcji i 'druzgocący' stosunek cena-gadżetowość. Jedynym światełkiem w tunelu jest IMO 12mpx Nikona d300 i pewnie d90 które powinny zrobić podobny najazd onanizujących się trolli na forum nikona jak 8mpx 350d na nasze forum jakiś czas temu.

Póki co, skoro nikt nie ma zamiaru tego wątku zamykać ja też sobię trochę podbiję licznik, a co mi tam? Jak już strzeli piersze 500. postów drugie powinno pójść jak z płatka, czego Wam, sobie i lubiącym ten wątek moderatorom serdecznie życzę.

Robson01
23-09-2007, 00:09
Jakoś moderatorzy omijają ten wątek - boją się go jak ognia :-)

Jacek_Z
23-09-2007, 00:54
Kolega wyraznie stwierdzil ze ludzie kupowali 5d mimo ze byly bardziej ergonomiczne puszki ale jacy ludzie i jakie kryteria brali pod uwage? :D
od kiedy to ilość sprzedanych egz świadczy o tym czy to lepsza puszka?
W takim razie najlepszy jest 400D a najgorszy 1 DS ??? :shock:

nie zgadzam sie z tymi ktorzy twierdza ze widza jakakolwiek roznice na zdjeciach umieszczanych w internecie miedzy 5d a chocby 30d ktory jest o ponad polowe tanszy :)

Na standardowych odbitkach roznicy miedzy zdjeciami z 40d i 5d nie beda widoczne..

no i tu jest pies pogrzebany. 5D to aparat dla wymagających jakości i dla dużych formatów. Zdjęcia do internetu to sobie można komórkami robić.

lempl
23-09-2007, 01:03
od kiedy to ilość sprzedanych egz świadczy o tym czy to lepsza puszka?
W takim razie najlepszy jest 400D a najgorszy 1 DS ??? :shock:

Można by to policzyć w ten sposób, (ilość funkcji - czas w mieś od premiery) x ilość sprzedanych egz. / cena. Myślę, że to by był bardzo sensowny wzór na określenie która puszka jest obecnie najlepsza na rynku. Co sądzicie?

Jacek_Z
23-09-2007, 01:05
nie. Amatorskie body maja więcej funkcji niz profi (programy tematyczne itp). Tak sie nie da.

lempl
23-09-2007, 01:37
To może pomnożyć jeszcze przez mpx, bo w sumie to jeden z najważniejszych parametrów aparatu i wypadałoby go uwzględnić we wzorze.
Może uda nam się stworzyć tutaj wspólnie niezawodny, niepodważalny i w pełni obiektywny sposób oceny aparatów? Do pracy Panowie!

Viracocha
23-09-2007, 01:48
To może pomnożyć jeszcze przez mpx, bo w sumie to jeden z najważniejszych parametrów aparatu i wypadałoby go uwzględnić we wzorze.
Może uda nam się stworzyć tutaj wspólnie niezawodny, niepodważalny i w pełni obiektywny sposób oceny aparatów? Do pracy Panowie!
Trzeba byłoby jeszcze uwzględnić IQ kupujących dany model. :smile:

Vitez
23-09-2007, 01:53
Jakoś moderatorzy omijają ten wątek - boją się go jak ognia :-)

Ja np czekam az uzytkownicy forum pojda po rozum do glowy i przestana karmic trolla... ale niestety co chwila jakis madrala sie znajduje co mysli ze przekona canika :roll: .

Kolekcjoner
23-09-2007, 02:21
Ja np czekam az uzytkownicy forum pojda po rozum do glowy i przestana karmic trolla... ale niestety co chwila jakis madrala sie znajduje co mysli ze przekona canika :roll: .

No ale to może powinien się znaleźć wreszcie ktoś jeszcze mądrzejszy i zamknąć. Jak ktoś wypisuje rzeczy delikatnie mówiąc mijające się z prawdą i pozostaną one bez odpowiedzi to z kolei ktoś inny niezorientowany czytając te "mądrości" dojdzie do fałszywych wniosków.
Szkoda by było żeby tak nieprawdziwy obraz na temat tak fajnego body jakim jest 5D powstał po przeczytaniu tego wątku. Dlatego mimo wątpliwości odpowiadamy.

TOPOL
23-09-2007, 05:51
Jak już pisałem w którymś z wątków:

"I nikt nas nie przekona, że czarne jest czarne a białe jest białe..."

:D

Chyba nawet wiem na kogo będzie głosował Canik...

Bagnet007
23-09-2007, 06:36
Film małobrazkowy, również nie legitymuje się rozmiarem 36,00 x 24,00 mm (http://pl.wikipedia.org/wiki/VistaVision) ...

Mylisz się...
Tak mnie zaintrygował Twój post, że sprawdziłem suwmiarką swoje klatki i jest jak byk 24mm x 36mm (a skany mam z małym zapasem po każdej stronie klatki) :)

Paulx
23-09-2007, 08:59
Ostatnio bylem na takim pokazie roznych zdjec,byly gratis zakaski,piwo,winko.90% ludzi siedzialo przy stolach zajadajac sie i pijac alk,a 10 % ogladalo wywieszone fotki............do czego zmierzam-90% onanistow kupuje to 5d i zamiast ruszyc d... i robic zdjecia siedzi przed laptopem i trolluje,a 10% kupilo ten aparat dla siebie,dla robienia zdjec,nie dla innych na pokaz......
pozdrowienia

Slavko
23-09-2007, 10:33

Obawiam się, że zamknięcie nie pomoże. Canik zaraz wyskoczy z nowym wątkiem w stylu "sprzedałem 5d, kupiłem 40d i osiągnąłem absolut". Skoro sam miałem już okazję porównać co nieco, więc wiem, że albo Canik postradał zmysły lub też, co bardziej prawdopodobne, po prostu trolluje. Skoro tak, to róznież przyłączam się do wniosku zamknięcia wątku. Nikt tutaj nie ma już chyba żadnych wątpliwości, że wątek kompletnie nic nie wnosi, poza "otuchą strapionych serc posiadaczy matryc z cropem", którzy nie wiedzieć czmu mają jakieś kopleksy wobec aparatów pełnoklatkowych. Wydaje mi się jednak, że w takiej sytuacji należy udać się do psychologa, a nie trollować na forum.

canik
23-09-2007, 11:30
Ostatnio bylem na takim pokazie roznych zdjec,byly gratis zakaski,piwo,winko.90% ludzi siedzialo przy stolach zajadajac sie i pijac alk,a 10 % ogladalo wywieszone fotki............do czego zmierzam-90% onanistow kupuje to 5d i zamiast ruszyc d... i robic zdjecia siedzi przed laptopem i trolluje,a 10% kupilo ten aparat dla siebie,dla robienia zdjec,nie dla innych na pokaz......
dokładnie tak - podpisuje się pod tym :)

Panowie i Panie pokazcie swoje fotki z 5d z przyjemnoscią rzuce okiem na tę nieosiągalną przez cropy jakość.

Jacek_Z
23-09-2007, 11:46
Panowie i Panie pokazcie swoje fotki z 5d z przyjemnoscią rzuce okiem na tę nieosiągalną przez cropy jakość.
w internecie? Ty znowu swoje. Poparz na wydruki offsetowe w formacie B1 - czyli 70x100 cm.

lempl
23-09-2007, 12:44
Trzeba byłoby jeszcze uwzględnić IQ kupujących dany model. :smile:

Ale wtedy mogłyby się pojawić argumenty typu ' dla Ciebie 40d jest lepszy bo jesteś po prostu za głupi na 5d'. Powinniśmy szukać sposobu na objawienie prawdy absolutnej zamiast uciekać w indywidualizm.

A żeby nie było OT, to napiszę, że 5d jest lepszy od 40d.

canik
23-09-2007, 12:51
w internecie? Ty znowu swoje. Poparz na wydruki offsetowe w formacie B1 - czyli 70x100 cm.
na szczescie ja jako amator nie musze robic takich wydruków.

Arek Piekarz
23-09-2007, 13:04
Obawiam się, że zamknięcie nie pomoże. Canik zaraz wyskoczy z nowym wątkiem w stylu "sprzedałem 5d, kupiłem 40d i osiągnąłem absolut".
Wtedy zawsze można mu dać bana na tydzień lub dwa, niech ochłonie.

scooter
23-09-2007, 13:31
na szczescie ja jako amator nie musze robic takich wydruków.

Ja też nie muszę ale chcę ;)

canik
23-09-2007, 13:36
scooter i to rozumiem.

Razi mnie tylko wmawianie co poniektórych userów 5d ze na standardowych odbitkach i zdjeciach w internecie ta roznice w jakosci idzie zauwazyc gołym okiem.

Bahrd
23-09-2007, 15:18
Razi mnie tylko wmawianie co poniektórych userów 5d ze na standardowych odbitkach i zdjeciach w internecie ta roznice w jakosci idzie zauwazyc gołym okiem.

http://www.nikondigital.org/articles/canon_fullframe_whitepaper.pdf
Strona 9, na dole - nawet ja widzę...

Arek Piekarz
23-09-2007, 15:20
http://www.wildlifeland.com/
Daję za przykład galerię Snowboardera. Trochę już robię swoim 20D i wiem, że mój aparat nie potrafi zrobić tak wiernie oddawających rzeczywistość zdjęć jak 5D - i to widać już na obrazkach z internetu. Wejdź choćby na galerię z Świątyni Angkor w Kambodży (http://www.wildlifeland.com/Angkor/) lub "Ulubione zdjęcia" (http://www.wildlifeland.com/VariousFavorite/). Zakres dynamiki, ilość szczegółów w światłach i cieniach, niskie szumy - to wszystko powala na kolana.

Nie mogę uwierzyć, że dałem się sprowokować do odpowiedzi, jak dziesiątki użytkowników wcześniej ;-)

canik
23-09-2007, 16:53
Trochę już robię swoim 20D i wiem, że mój aparat nie potrafi zrobić tak wiernie oddawających rzeczywistość zdjęć jak 5D - i to widać już na obrazkach z internetu
a mi sie wydaje,że to ty nie potrafisz a nie 20d...:)

scooter
23-09-2007, 19:46
canik miałem 350d, robiłem fotki, a ich obróbka trwał sporo czasu, przesiadłem się na 30d, obróbka dalej trwała sporo czasu, przesiadłem się na 5d i ... właściwie przestałem się bawić w obróbkę fotek ;) I to jest dowód na to że 5d robi LEPSZE zdjęcia ...

canik
23-09-2007, 20:09
scooter ale ja nie neguje tego ze 5d robi lepsze zdjecia od 30d :) Chodzi o to ,że na standardowej odbitce lub po ich umieszczeniu w internecie różnicy w jakosci nie zauwazysz.Warto tez zwrócić uwagę na jeden istotny fakt - do 5d przewaznie kupuje sie bardzo dobre obiektywy do 30d niekoniecznie i stad z pewnoscia tez wynika róznica w jakosci zdjeć.

Bahrd
23-09-2007, 21:21
Strona 9, na dole - nawet ja widzę...

scooter ale ja nie neguje tego ze 5d robi lepsze zdjecia od 30d :) Chodzi o to ,że na standardowej odbitce lub po ich umieszczeniu w internecie różnicy w jakosci nie zauwazysz.Warto tez zwrócić uwagę na jeden istotny fakt - do 5d przewaznie kupuje sie bardzo dobre obiektywy do 30d niekoniecznie i stad z pewnoscia tez wynika róznica w jakosci zdjeć.

No weźże chłopie zajrzyj na tą dziewiątą stronę w linku, który podsunięto Ci pod nos ;)

Vitez
23-09-2007, 21:34
Obawiam się, że zamknięcie nie pomoże. Canik zaraz wyskoczy z nowym wątkiem w stylu "sprzedałem 5d, kupiłem 40d i osiągnąłem absolut".

Nie musi zakladac nowego watku. Juz sie zadomowil w watku o 40D (ze niby 40D juz nie taki fajny jak mu sie wydawalo) i w watku o nowosciach Nikona (ze niby D300 to debesciak).

sniper88
23-09-2007, 21:38
Tak samo mozesz powiedziec ze 5D nie kupuja fotograficzne lamy (swoja droga ciekaw jestem czemu ja go nie mam:lol:). Poza tym ktos juz gdzies napisal, ze 5d ma wieksze piskele na matrycy niz 30/40/400/350/.../D a co za tym idzie robi ostrzejsze fotki. I jakby na to nie patrzec, to roznica jest widoczna golym okiem na wiekszasci zdjec (patrz np. sample z linka Bahrd'a).

tomalxx
23-09-2007, 22:00
(...) do 5d przewaznie kupuje sie bardzo dobre obiektywy do 30d niekoniecznie i stad z pewnoscia tez wynika róznica w jakosci zdjeć.

Tiaaa... Tamron 28-75/2.8 za 1300zł (1000 używka) to baaardzo drogi obiektyw.

Tomek Gwóźdź z forum używa z powodzeniem Canona 24-85/3.5-4.5 za 1300 zł (600 używka) oraz 50/1.8 za 380zł.

Ponawiam pytanie snowbordera: czym focisz? Jakie body? Jakie szkła?

Robson01
23-09-2007, 22:03
I na to pytanie nie oczekiwałbym na waszym miejscu zbyt wylewnych wypowiedzi :-).

adalbert
23-09-2007, 22:03
No weźże chłopie zajrzyj na tą dziewiątą stronę w linku, który podsunięto Ci pod nos ;)
Panowie - to nie ma sensu... podawałem mu te argumenty nawet po polsku - "ten typ tak ma" - odporny na fakty i wiedzę.. forum canona jest pierwszym, na którym się udzielam (od marca) - dotychczas jedynie słyszałem o trolowaniu, ten wątek jest wręcz modelowym przykładem występowania tego zjawiska - nie chce mi się wierzyć, że żaden z moderatorów nie ma pomysłu co zrobić z takim "upierdem" - ja dodałem do IGNORE - polecam wszystkim - choć to narzędzie dość ograniczone w działaniu (zbyt wiele osób karmi trola odwołując się do jego "argumentów") ...
JESZCZE RAZ ZATEM APEL:

https://canon-board.info/imgimported/2007/09/150pxDoNotFeedTrollsvg-1.png
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/DoNotFeedTroll.svg/150px-DoNotFeedTroll.svg.png)

Bahrd
23-09-2007, 22:23
Panowie - to nie ma sensu...

Cisza na morzu, bałwan śpi - kto się odezwie...

canik
23-09-2007, 22:53
....ups... ;)

sniper88
23-09-2007, 23:26
Ponawiam pytanie snowbordera: czym focisz? Jakie body? Jakie szkła?
-->

I na to pytanie nie oczekiwałbym na waszym miejscu zbyt wylewnych wypowiedzi :-).
-->

....ups... ;)

To wyszlo pieknie:D

//Sorry za OT, w razie czego post do usuniecia;)

Kolekcjoner
23-09-2007, 23:42

Tomek Gwóźdź z forum używa z powodzeniem Canona 24-85/3.5-4.5 za 1300 zł (600 używka) oraz 50/1.8 za 380zł.

(....)

Już pisaliśmy..... jak grochem o ścianę :(.

canik
24-09-2007, 23:39
zaraz,zaraz kolego a gdzie ja napisałem ,że drogie obiektywy?Przeinaczasz moją wypowiedz widac masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem bo w tym przypadku chodziło mi o to ze jesli do 30d podczepisz równie dobre obiektywy co do 5d to nie przejdzie to niezauwazaone na zdjeciach...tzn cropach ;)

Kolekcjoner
25-09-2007, 00:07
zaraz,zaraz kolego a gdzie ja napisałem ,że drogie obiektywy?Przeinaczasz moją wypowiedz widac masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem bo w tym przypadku chodziło mi o to ze jesli do 30d podczepisz równie dobre obiektywy co do 5d to nie przejdzie to niezauwazaone na zdjeciach...tzn cropach ;)

(....)

:lol: :lol: :lol:

Jacek_Z
25-09-2007, 00:16
brawo Kolekcjoner! Ale masz pamięć, to było 14 stron wcześniej.

Bahrd
25-09-2007, 00:55

Gość ma po prostu "fotograficzną pamięć"! ;)

mjastrzebski
25-09-2007, 08:42
No ciekawe co Canik wszechwiedzacy odpowie :-)
Ja stawiam na to, ze jak na zlapanego na goracym uczynku troll'a przystalo, na czas jakis zniknie unikajac odpowiedzi. By pojawic sie znowu w innym watku i zaczac swoja spiewke od poczatku.

Marcin

akustyk
25-09-2007, 08:49
Gość ma po prostu "fotograficzną pamięć"! ;)

fotograficzna pamiec jak fotograficzna pamiec. ale utrwalacz to na pewno ma fest! :mrgreen:

Jacek_Z
25-09-2007, 09:55
fotograficzna pamiec jak fotograficzna pamiec. ale utrwalacz to na pewno ma fest! :mrgreen:
jak na górala przystało :razz:

Bahrd
25-09-2007, 10:04

Nie żebym szedł na wojnę, ale upierałbym się raczej przy wywoływaczu ;)

Ja stawiam na to, ze jak na zlapanego na goracym uczynku troll'a przystalo, na czas jakis zniknie unikajac odpowiedzi. By pojawic sie znowu w innym watku i zaczac swoja spiewke od poczatku.

Przyszło mi do głowy, że gość pisze pracę dyplomową (albo inną podobną) i rejestruje postawy ;) No bo jednak na boota za mądry...

tomalxx
25-09-2007, 10:12
:lol: :lol: :lol:

Lepiej nie można było tego wyrazić :-) .

Niedzwiedz
25-09-2007, 10:26
tak sobie siedzie i mysle co bylo przyczyna przjescia z cropa na FF u mnie
i tak rozdzielczosc i szumy to jak by norma, ale jedna z przyczyn to byl np brak szkla 10-20 ze swiatlem 2,8 :), brak canonowego 30mm 1,4 do cropa , wiec nie do konca crop to dobre rozwiazanie , dzis przypne sobie 12mm do ff i ma wypas , co podepniesz pod cropa ?, tak czytam sobie o tych super zaletach wbudowanej lapmy :) mialem 3 nikony nigdy nie uzylem wbudowanej lampy :)

mjastrzebski
25-09-2007, 11:10
i tak rozdzielczosc i szumy to jak by norma, ale jedna z przyczyn to byl np brak szkla 10-20 ze swiatlem 2,8 :)
Jesli mnie pamiec nie myli, to 01.09 miales jeszcze 17-40 ;-))
Nowy nabytek??

Marcin

akustyk
25-09-2007, 11:14
Jesli mnie pamiec nie myli, to 01.09 miales jeszcze 17-40 ;-))
Nowy nabytek??

Ty to chyba masz wylaczone wyswietlanie stopek 8-)

banan82
25-09-2007, 13:32
ja tak przesledzilem pobieznie ten watek i ewidentnie mamy do czynienia z trollem. Koles ma cos kolo dwudziestki sadzac po wypowiedziach ale mozg 13 latka. Ciekawe do czego dazy, zeby w koncu ktos przyznal mu racje? Eh, sa upierdliwcy na tym swiecie i jeszcze sa z tego dumni hehe :)

Kolekcjoner
25-09-2007, 14:04

Nie żebym szedł na wojnę, ale upierałbym się raczej przy wywoływaczu ;)

(....)

Ja bym tam wolał zostać przy pamięci :lol: :lol:.
Zresztą może kiedyś wreszcie zorganizujemy jakiś góralski zlot CB to się okaże, które odczynniki najlepiej się sprawdzają :mrgreen:.

wojkij
25-09-2007, 20:45
Ooo, widze znienawidzony smok pokonany, zamilkl zawstydzony. Kolekcjonerowi mozecie dac podpis pod nickiem szewczyk dratewka;). Ja w kazdym razie przepraszam za wczesniejsza ostra wypowiedz, zgodnie z znanym powiedzeniem zostalem sprowadzony do poziomu (...).

Teraz pewnie forum nikona czeka najazd(dlaczego d300 jest lepszy od d3 :mrgreen: ), obiekt umilowania sie zmienil.

Robson01
25-09-2007, 20:52
Ooo, widze znienawidzony smok pokonany, zamilkl zawstydzony. Kolekcjonerowi mozecie dac podpis pod nickiem szewczyk dratewka;). Ja w kazdym razie przepraszam za wczesniejsza ostra wypowiedz, zgodnie z znanym powiedzeniem zostalem sprowadzony do poziomu (...).

Teraz pewnie forum nikona czeka najazd(dlaczego d300 jest lepszy od d3 :mrgreen: ), obiekt umilowania sie zmienil.

Nie wywołuj wilka z lasu :-)

canik
25-09-2007, 22:48
Kolekcjoner jakbys nie zauwazył kolejnosc wypowiedzi była taka :

Ja napisałem :

"do 5d przewaznie kupuje sie bardzo dobre obiektywy do 30d niekoniecznie i stad z pewnoscia tez wynika róznica w jakosci zdjeć."

tomalxx napisał

"Tiaaa... Tamron 28-75/2.8 za 1300zł (1000 używka) to baaardzo drogi obiektyw."

wtedy ja mu odpisałem :
"zaraz,zaraz kolego a gdzie ja napisałem ,że drogie obiektywy?Przeinaczasz moją wypowiedz widac masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem bo w tym przypadku chodziło mi o to ze jesli do 30d podczepisz równie dobre obiektywy co do 5d to nie przejdzie to niezauwazaone na zdjeciach...tzn cropach"

niedowiarków i pamietliwego kolekcjonera zapraszam na strone 44 :)

A wracając do tematu...moim zdaniem , podkreslam moim zdaniem - nikt nie musi sie z nim zgadzac ;) kupno 5d przez amatora fotografii wcale nie bedzie sie wiazalo z tym ze zacznie robić technicznie jak i jakosciowo lepsze zdjecia niz o ponad polowe tanszym 40d.Oczywiście na cropach z 5d będzie można zaobserwować więcej detali ale nie az tyle jak sie komus moze wydawać co udowodniły testy np. tutaj tutaj http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_40D/outdoor_results.shtml
i tutaj http://wyofoto.com/40D_Image%20quality/40D_shootout.html .
A po zmniejszeniu owych zdjęc do rozdzielczosci z jakiej korzysta amator czyli około 800x600px lub zrobieniu odbitko 20x30cm maksymalnie róznicy na zdjeciach po prostu zauwazyc nie idzie :) Niedowiarkom proponuje prosty test - wystarczy sciagnac z siecii 2 takie samie zdjecia zrobione 5d i 40d a nastepnie zmniejszyc i porównać rezultaty interpretacje wyników pozostawiam wam ja w kazdym razie nie zauwazylem rzadnej różnicy :D
Co innego pofesjonalisci ktorzy uzywaja aparatu w pracy - koszt zakupu na pewno im sie zwroci pozatym beda mogli zrobic naprawde sporej wielkosci odbitki ze swoich zdjeć - a robia z pewnoscia bardzo czesto.

Crop ma swoje zalety a co za tym idzie ma je 40d - czyli wieksza skale odwzorowania przy zdjeciach makro a takze wydluzenie ogniskowej obiektywu o 1,6 razy dzieki czemu nie jestesmy zmuszeni zeby kupowac ultra drogich 400-ek.Crop ma tez multum obiektywów mniejszych lzejszych bardziej uniwersalnych np tamron 18-250 na wakacje jak znalazł.Ci ktorzy maja 5d moga tylko pomarzyc o ogniskowej 400mm ktora do zdjec sportu i dzikiej przyrody jest jak znalazł.Crop tez wycina z FF wszystkie jego wady takie jak rozmyte brzegi,winieta itp.
Warto tez zwrocic uwage na to ze 40d ma kilka bardzo fajnych funkcji jak np. live view przydaje sie do robenia zdjec z poziomu kostek i znad glowy kazdy kto sprobuje ten wie jaka to wygoda ;) silent mode? moze przyjsc moment ze bedzie uzyteczny - slub,teatr,dzika przyroda,spiacy bobas..okey przesadzilem ;)
40d ma tez proste i czytelne menu z mozliwoscia ulozenia wlasnego z najbardziej i najczesciej uzywanych opcji.Juz nie trzeba sie bedzie bawic w namolne szukanie opcji bracketingu czy tez balansu bieli :)
14 bitowy sraw tez mi sie bardzo podoba - jest prawie taki maly jak jpeg a oferuje o wiele wyzsza jakosc obrazu i szybkosc obróbki.
Czysciarka na matryce - byc moze to tylko chwyt marketingowy ale z tego co sie czyta w testach - działa!
Wbudowana lampa blyskowa - super bo nie kazdy ma ochote (i miejsce) aby nosic ze soba dodatkową w torbie.Przydaje sie nie tylko w pomieszczeniach ale takze do doswietlania portretów - skoro nawet profesjonalisci tego korzystaja to cos w tym musi byc ;)
Tryby dla zielonych - super bo pozwalają kazdemu bez wyjatku bez znajomosci zasad fotografowania zrobic piekne zdjecia z wakacji lustrzanka!Niedawno sam pozyczylem swoj aparat kuzynowi i dzieki wlasnie tym trybom(portret,krajobraz ,zdjecia nocne,sport) przywiozl fantastyczne zdjecia z wakacji ktorych nie powstydzilby sie zaden zaawansowany amator.Niezaleznie od tego czy robil portret a tle zabytku czy tez krajobraz - aparat po ustawieniu odpowiedniego trybu tematycznego portret lub krajobraz zawsze prawidlowo operowal głebia ostrosci i kolorami.Dodam tylko ze kuzyn mial po raz pierwszy w reku lustrzanke i na codzien nie uzytkuje aparatu cyfrowego nawet malpki!Tutaj tez warto zwrocic uwage na obiektyw - wystarczyl jeden lekki maly i poreczny - wszystko mial przy sobie.W przypadku 5d musialby miec plecak pelen szkieł plus lampe! :) Malo tego czy ktos odwazylby sie z was pozyczyc taki drogi aparat komukowliek?No wlasnie z 40d problem jest o wiele wiele mniejszy.I pozwala on kazdemu bez wyjatku(rodzicom,rodzenstwu,krewnym) cieszyc sie z robienia zdjec dzieki trybom tematycznym - jest po prostu banalnie prosty w obsludze.Z 5d jest to po prostu niemozliwe.Przyznaje tez na poczatku myslalem po cholere mi te tryby dla zielonych - jak widac praktyka dopiero pokazuje ze canon mial nosa :) Ciesze sie ze zostawil je takze w 40d BRAWO!
Jak widac 5d wyglada bardzo blado jesli chodzi o funkcjonalnosc przy 40d...jesli dodac do tego jeszcze taki drobny detal jak 4,500 mniej za 40d to tak sie zastanawiam co sklonilo ludzi do zakupu 5d...pewnie te 13 milionów pikseli i prawie FF no cóż ich prawo ale ja bym załował gdybym byl na ich miejscu bo przewage 5d nad 40d widac tylko na cropach i naprawde sporych odbitkach pozatym nigdzie wiecej! :-)
Oczywiscie nie wspomnialem o 6,5 kl na sekunde przy 3 dla 5d ale w koncu nie kazdy z tego korzysta.Wymiana matówek tez jest raczej tylko dla wybranców.Natomast 9 pól krzyzowych autfokusa juz nie...kolejny plus i to duzy dla 40d.Autofokus nie dosc ze jest teraz dokladniejszy to jeszcze szybszy!Auto iso,3 CF i mozliwosc przycinania zdjec jeszcze gdy sa w aparacie to kolejny plus dla 40d.Uszczelnienia i mozliwosc wyswietlania opcji na tylnim lcd tez sie mogą przydać.
Oczywiscie moje argumenty nie do wszytkich moga trafic ale prosze o konstruktywną krytykę bo ja stwierdam tylko suche fakty :) 5d ma oczywiscie swoje zalety ale malo ktory amator bedzie w stanie je wykorzystac.Ma tez niepwotarzalna wade - cene zupelnie nieadekwatna do tego co sobą reprezentuje.40d w tej chwili zapewnia wyzszy komfort obslugi i prawie równie dobra jakosc zdjec jesli mowimy o cropach i niezawazalna jesli mowimy o mniejszych odpowiednikach. Dlatego moim zdaniem o wiele korzystniej jest kupic 40d plus 2-3 najwyzszej klasy obiektywy niz 5d z jednym obiektywem...jesli juz. Bo 40d równie dobrze sprawdzi sie z tanszymi obiektywami.W przypadku 5d jest to niemozliwe bo w przypadku slabszych szkiel kazda wade widac podwójnie...
Na koniec dodam jeszcze jedna rzecz...nie pisze tego wszystkiego zeby psuc humor zadowolonym uzytkownikom 5d - bo tych na pewno tutaj nie ma tylko robia zdjecia ale dlatego ze smieszy mnie fakt jak niektorzy zaciekle bronia 5d i kazda jego wade probuja na sile zamienic w zalete jak np. 96% pokrycie pola wizjera :) Aczkolwiek gdybym tyle wydal na aparat ktory nadaje sie wlasciwie tylko do krajobrazów i portretów podczas gdy 40d jest o wiele bardziej uniwersalny to tez pewnie byłbym wsciekły ;) Pamietajmy to nie aparat robi zdjecia tylko fotograf - sam zakup 5d nie zrobi z naszych zdjec 8 cudu świata...

Kolekcjoner
25-09-2007, 23:05
Cały dzień to pisałeś czy jak? :lol:
Mam tylko jedno pytanie skoro ustaliłeś już kilaset :lol: (chyba) postów, że dla Ciebie 5D jest gorsze od 40D to kiedy go kupujesz? Jeśli wolno spytać oczywiście.

lempl
25-09-2007, 23:09
smok-srok
Jeszcze tylko 44 posty do 500!
Proponuję zadedykować 500 post naszym wspaniałym, czujnym, zwartym i gotowym Moderatorom. Jupppiii!!!

canik
25-09-2007, 23:14
że dla Ciebie 5D jest gorsze od 40D to kiedy go kupujesz?
z tego co zauwazylem lubisz szperac w archiwach i manipulowac wypowiedziami innych jak dobrze poszukasz to na pewno ustalisz taka odpowiedz ktora cie zadowoli
https://canon-board.info/imgimported/2007/09/icon_lol-1.gif
źródło (http://canon-board.info/images/smilies/icon_lol.gif) A ty skoro tak chwalisz 5d na tle 40d to kiedy go kupujesz?:)

Bahrd
25-09-2007, 23:24
A po zmniejszeniu owych zdjęc do rozdzielczosci z jakiej korzysta amator czyli około 800x600px lub zrobieniu odbitko 20x30cm maksymalnie róznicy na zdjeciach po prostu zauwazyc nie idzie :) Niedowiarkom proponuje prosty test - wystarczy sciagnac z siecii 2 takie samie zdjecia zrobione 5d i 40d a nastepnie zmniejszyc i porównać rezultaty interpretacje wyników pozostawiam wam ja w kazdym razie nie zauwazylem żadnej różnicy :D

Ściągnąłem byłem dwa zdjęcia (wiadomo skąd ;)) - sugerujesz, że mam wadę wzroku, skoro różnicę widzę na takich maciupeńkich zdjątkach? ;)

Jacek_Z
25-09-2007, 23:26
oj, przeczytaj sam siebie jeszcze raz. I to także to co napisałeś kilkanascie stron przedtem.

...moim zdaniem , podkreslam moim zdaniem - nikt nie musi sie z nim zgadzac ;) kupno 5d przez amatora fotografii wcale nie bedzie sie wiazalo z tym ze zacznie robić technicznie jak i jakosciowo lepsze zdjecia niz o ponad polowe tanszym 40d. Oczywiście na cropach z 5d będzie można zaobserwować więcej detali ale nie az tyle jak sie komus moze wydawać ....
....
A po zmniejszeniu owych zdjęc do rozdzielczosci z jakiej korzysta amator czyli około 800x600px lub zrobieniu odbitko 20x30cm maksymalnie róznicy na zdjeciach po prostu zauwazyc nie idzie :) Niedowiarkom proponuje prosty test - wystarczy sciagnac z siecii 2 takie samie zdjecia zrobione 5d i 40d a nastepnie zmniejszyc i porównać rezultaty interpretacje wyników pozostawiam wam ja w kazdym razie nie zauwazylem rzadnej różnicy :D
Co innego pofesjonalisci ktorzy uzywaja aparatu w pracy - koszt zakupu na pewno im sie zwroci pozatym beda mogli zrobic naprawde sporej wielkosci odbitki ze swoich zdjeć - a robia z pewnoscia bardzo czesto.
........
Crop ma swoje zalety a co za tym idzie ma je 40d -.....
......wydluzenie ogniskowej obiektywu o 1,6 razy dzieki czemu nie jestesmy zmuszeni zeby kupowac ultra drogich 400-ek.
...
Warto tez zwrocic uwage na to ze 40d ma kilka bardzo fajnych funkcji jak np. live view przydaje sie do robenia zdjec z poziomu kostek i znad glowy kazdy kto sprobuje ten wie jaka to wygoda ;) silent mode? moze przyjsc moment ze bedzie uzyteczny - slub,teatr,dzika przyroda,spiacy bobas..okey przesadzilem ;)
40d ma tez proste i czytelne menu z mozliwoscia ulozenia wlasnego z najbardziej i najczesciej uzywanych opcji.Juz nie trzeba sie bedzie bawic w namolne szukanie opcji bracketingu czy tez balansu bieli :)
14 bitowy sraw tez mi sie bardzo podoba - jest prawie taki maly jak jpeg a oferuje o wiele wyzsza jakosc obrazu i szybkosc obróbki.
Czysciarka na matryce - byc moze to tylko chwyt marketingowy ale z tego co sie czyta w testach - działa!
Wbudowana lampa blyskowa - super bo nie kazdy ma ochote (i miejsce) aby nosic ze soba dodatkową w torbie.Przydaje sie nie tylko w pomieszczeniach ale takze do doswietlania portretów - skoro nawet profesjonalisci tego korzystaja to cos w tym musi byc ;)
Tryby dla zielonych -......
.....
Jak widac 5d wyglada bardzo blado jesli chodzi o funkcjonalnosc przy 40d...jesli dodac do tego jeszcze taki drobny detal jak 4,500 mniej za 40d to tak sie zastanawiam co sklonilo ludzi do zakupu 5d...pewnie te 13 milionów pikseli i prawie FF no cóż ich prawo ale ja bym załował gdybym byl na ich miejscu bo przewage 5d nad 40d widac tylko na cropach i naprawde sporych odbitkach pozatym nigdzie wiecej! :-)
Oczywiscie nie wspomnialem o 6,5 kl na sekunde przy 3 dla 5d ale w koncu nie kazdy z tego korzysta.Wymiana matówek tez jest raczej tylko dla wybranców.Natomast 9 pól krzyzowych autfokusa juz nie...kolejny plus i to duzy dla 40d.Autofokus nie dosc ze jest teraz dokladniejszy to jeszcze szybszy!Auto iso,3 CF i mozliwosc przycinania zdjec jeszcze gdy sa w aparacie to kolejny plus dla 40d.Uszczelnienia i mozliwosc wyswietlania opcji na tylnim lcd tez sie mogą przydać.

Oczywiscie moje argumenty nie do wszytkich moga trafic ale prosze o konstruktywną krytykę bo ja stwierdam tylko suche fakty :) 5d ma oczywiscie swoje zalety ale malo ktory amator bedzie w stanie je wykorzystac....
..
40d w tej chwili zapewnia wyzszy komfort obslugi i prawie równie dobra jakosc zdjec jesli mowimy o cropach i niezawazalna jesli mowimy o mniejszych odpowiednikach. Dlatego moim zdaniem o wiele korzystniej jest kupic 40d plus 2-3 najwyzszej klasy obiektywy niz 5d z jednym obiektywem...jesli juz. ...
..
Na koniec dodam jeszcze jedna rzecz...nie pisze tego wszystkiego zeby psuc humor zadowolonym uzytkownikom 5d - bo tych na pewno tutaj nie ma tylko robia zdjecia ale dlatego ze smieszy mnie fakt jak niektorzy zaciekle bronia 5d i kazda jego wade probuja na sile zamienic w zalete jak np. 96% pokrycie pola wizjera :) Aczkolwiek gdybym tyle wydal na aparat ktory nadaje sie wlasciwie tylko do krajobrazów i portretów podczas gdy 40d jest o wiele bardziej uniwersalny to tez pewnie byłbym wsciekły ;) Pamietajmy to nie aparat robi zdjecia tylko fotograf - sam zakup 5d nie zrobi z naszych zdjec 8 cudu świata...

Nie myslałem, że tego doczekam :lol: ale canik zaczął pisac z sensem. Zaczą zauważać, że są różne potrzeby u różnych fotografów i że jedni moga woleć cropa i funkcjonalność D40, a drudzy FF - nawet drogie i "prymitywne".
Przedtem twoje watki były kategoryczne. D40 jest super - 5D - słaby. Podejście onanisty sprzetowego zafascynowanego bajerami (w dużej części uzytecznymi marketingowo :smile: a nie praktycznie)
te zalety 5D które wymieniłes i które wytłusciłem dla zawodowca są warte dopłaty 3-4 tys. I stac go też na obiektywy. Nie wiem, czemu piszesz o 5D jako o body dla amatorów. To była półka semi-profi. Tu cena może byc wyższa i za zalety które inne body nie mają kasuje sie zdecydowanie więcej pieniędzy - jak to w specjalistycznym sprzęcie.

PS
niektórzy robią zdjęcia do druku offsetowego, a nie na odbitki. Ale to porównywalne wymagania, z tym, że bywaja naprawde duże formaty druku (B1 to jest 100x70 cm). Jak nie masz dobrego sprzetu - to nie masz klienta. A tu są do zarobienia konkretne pieniądze. 3 tys się nie liczą.

Crop ma swoje zalety a co za tym idzie ma je 40d - czyli wieksza skale odwzorowania przy zdjeciach makro..
A to się nie zgadza. Skala 1:1 pozostaje przy obiektywach które tyle mają. Widzą one mniejszy odcinek i rzutują je na mniej niz 36 mm. Proporcje pozostają dokładnie takie same.

canik
25-09-2007, 23:28
Podaj zródło do zdjęć Bahrd :)

sniper88
25-09-2007, 23:30
Byly na stronie 9 linku ktory miales przejrzec, kilkadziesiat postow temu:p

http://www.nikondigital.org/articles...whitepaper.pdf

canik
25-09-2007, 23:33
Taak to dziwne bo link jest trefny :)

Kolekcjoner
25-09-2007, 23:39
(....)

Nie myslałem, że tego doczekam :lol: ale canik zaczął pisac z sensem. (....)

Wiesz problemem kolegi jest nie to czy pisze z sensem czy nie tylko to, że wyśmiewa użytkowników 5D. Próbuje wykazać jaki to straszny błąd zrobili przepłacając za to body. Pisze o faktach, które tak na prawdę są jego osobistą opinią. Można by tak wymieniać jeszcze długo. Gdyby tu chodziło o sensowną popartą własnymi doświadczeniami argumentację to nie sądzę żeby ten wątek się tak rozróśł i budził takie emocje.

Bahrd
25-09-2007, 23:41
Byly na stronie 9 linku ktory miales przejrzec, kilkadziesiat postow temu:p

http://www.nikondigital.org/articles...whitepaper.pdf

Dziękuję za fatygę ;)
Jeszcze tu http://web.canon.jp/imaging/cmos/fullframe-e/blur.html

canik
25-09-2007, 23:41
Przedtem twoje watki były kategoryczne. D40 jest super - 5D - słaby.
nie do konca tak bylo,moze niektore wypowiedzi ale przewaznie podkreslalem ze 5d to bardzo dobra puszka ale zdecydowanie za droga szczegolnie dla amatora,ktory robi zdjecia dla wlasnego uzytku i nie potrzebuje robic mega odbitek....to tak wgwoli wyjasnienia natomiast bardzo cieszy mnie fakt ze nareszcie zaczyna sie dyskusja na poziomie i żadna ze stron już nie ma klapki na oczach. :)

Ja naprawde nie mam nic przeciwko temu zeby ktos mi w koncu udowodnił że jest sens doplacac do 40d 4,500 tysiaca i pisze to zupełnie serio :)

Bahrd
25-09-2007, 23:43

Ano faktycznie, po****dł czemuś... spróbuj http://www.robgalbraith.com/public_files/Canon_Full-Frame_CMOS_White_Paper.pdf

Już wiadomo - Kolega skopiował z wielokropkiem. Oryginalny adres bez zmian: http://www.nikondigital.org/articles/canon_fullframe_whitepaper.pdf

canik
25-09-2007, 23:45
Jeszcze tu http://web.canon.jp/imaging/cmos/fullframe-e/blur.html
co prawda nie sa to zdjecia z 40d ..nie sa to tez dwa osobne zdjecia z testu ale przymkne na to oko ;)
Doczep do 40d chocby sigme 30mm f1.4 a zapewniam cie ze osiagniesz równie dobre rezultaty jesli chodzi o rozmycie tła. :)

Jacek_Z
25-09-2007, 23:53
.... Próbuje wykazać jaki to straszny błąd zrobili przepłacając za to body. Pisze o faktach, które tak na prawdę są jego osobistą opinią.....
własnie juz nie wyśmiewa, zaczyna zauważać, że inni mogą potrzebować czegos innego niż ON. Mam nadzieję, ze ta zmiana zauważalna w ostatnim tak długim jego watku jest jednak skutkiem naszych argumentów. Może zaczął przyjmować do wiadomości, że rózne sa preferencje, a cena to nie wszystko. Każdy ma inne motywacje. Jesli ktoś wybiera co innego niż my to nie znaczy, że jest idiotą (kupując takie a nie inne body, czy to 5D czy 40D), a sytuacja zawodowa/finansowa też moze być różna. Są studenci - hobbyści i sa zawodowcy robiący w reklamie (niekoniecznie kupujący od razu 1DS). Dziwne by było gdyby wszyscy mieli takie same potrzeby.
Bo wszystko - to tylko w Erze. 1Ds nie jest zbyt szybki, a 1DMK3 nie ma najwięcej MP. Więc duże pieniądze tez nie zapewnią uniwersalnego, sperłniającego wymagania wszytkich fotografujących body. Bo takiego nie ma. Ciekawe czy canik to zauwazył, czy tez ten pułap cenowy go nie interesuje do tego stopnia, że nie wie, że body za kilkanascie czy dwadzieścia kilka tysięcy nie jest idealne? Frajerzy co je kupili? FF z aberracjami?

Bahrd
26-09-2007, 00:15
Doczep do 40d chocby sigme 30mm f1.4 a zapewniam cie ze osiagniesz równie dobre rezultaty jesli chodzi o rozmycie tła. :)

No nie bardzo... zastanów się i spokojnie policz.

canik
26-09-2007, 00:31
Kolejne review 40d http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1145&z=94&page=1

i bardzo fajne podsumowanko " To summarize – Canon made a big step forward in just about every area - image quality, usability, ergonomics and features. The only thing that's lacking, compared to the Canon EOS 5D, is a full frame sensor. In every other respect, the 40D is as good or better than the 5D." :)

No nie bardzo... zastanów się i spokojnie policz.
licze i licze i....wszystko sie zgadza :) A tobie jak wychodzi?

aquamark
26-09-2007, 03:55
Witam.

Może się mylę ale nikt nie napisał, że 40-ka robi podobne, albo i lepsze
foty od 5-ki, ma kupe bajerów i to za sporo mniej kasy.

:)

Tacy wyjadacze dali się naciągną na 48 stron.

Bahrd
26-09-2007, 07:46
licze i licze i....wszystko sie zgadza :) A tobie jak wychodzi?

Wychodzi, że DOF(30D, 30mm) ~ 2*DOF(5D, 50mm)...

Witam.

Może się mylę ale nikt nie napisał, że 40-ka robi podobne [...] foty od 5-ki, ma kupe bajerów i to za sporo mniej kasy.

Napisał. Snowboarder. W innym wątku... :lol:

canik
26-09-2007, 09:46
Wychodzi, że DOF(30D, 30mm) ~ 2*DOF(5D, 50mm)...
a przeliczyles ogniskową sigmy przez 1.6? :)

Bahrd
26-09-2007, 10:04

No to zastanów się, dlaczego "przypiąłem" 50mm do 5D...

canik
26-09-2007, 10:11
Bahrd nie bawmy sie w ciuciubabki...pisz normalnie :)

mjastrzebski
26-09-2007, 10:19
Canik. Tyle ze On napisal normalnie. Ty poprostu nie zrozumiales.

Marcin

sniper88
26-09-2007, 10:26

Sorry, tu masz poprawny:

gzak
26-09-2007, 10:40

Coś strasznie pomieszaliście... Albo ja się pogubiłem.

Ja się zapytam inaczej. Canik, jaką masz alternatywę na cropie dla 5D + EF 50 1.4 ? Chodzi mi o jasność i taką samą małą GO ?

Bo chyba nie piszesz o 30 1.4 jako alternatywie dla powyższego?

P.S. O Duecie 5d + 50 1.2 już nie wspomnę...

Bahrd
26-09-2007, 12:02

Zobacz chociażby tu: http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Coś strasznie pomieszaliście... Albo ja się pogubiłem.

Ja się zapytam inaczej. Canik, jaką masz alternatywę na cropie dla 5D + EF 50 1.4 ? Chodzi mi o jasność i taką samą małą GO ?

P.S. O Duecie 5d + 50 1.2 już nie wspomnę...

Kolega - jak sądzę - nie szuka alternatywy 1:1, ale czegoś możliwie najbliższego w ramach przyjętych przez siebie ograniczeń.

canik
26-09-2007, 12:06
O Duecie 5d + 50 1.2 już nie wspomnę...
rozumiem ze o cenie 50mm f1.2 nie wspomniales przez skromnosc? :)

jakiego powyższego?

Kolega - jak sądzę - nie szuka alternatywy 1:1, ale czegoś możliwie najbliższego w ramach przyjętych przez siebie ograniczeń.
Dla amatora 30mm f1.4 jest wystarczająca natomiast dla kogos kto zawodowo zajmuje się portretowaniem 50 f/1.4 w 5d moze okazac sie(choc wcale nie musi) za malo...:)
Widzialem co potrafi sigma na aps-c i musze przyznac ze jestem pod duuzym wrażeniem jej mozliwosci w stosunku do FF.Dla amtora jak znalazł - takie jest moje zdanie.

Viracocha
26-09-2007, 12:19

jakiego powyższego?
I wszystko się wyjaśniło... Canik po prostu ma problemy ze wzrokiem, więc niby jak ma zauważyć różnicę w zdjęciach z 40D i 5D....:mrgreen:
Jeśli to jednak kłopot ze zrozumieniem, to uprzejmie informuję, że "powyższy" to znaczy wspomniany wyżej - w tym konkretnym przypadku - EF 50/1,4.:mrgreen:

canik
26-09-2007, 12:29
Jeśli to jednak kłopot ze rozumieniem, to uprzejmie informuję, że "powyższy" to znaczy wspomniany wyżej - w tym konkretnym przypadku - EF 50/1,4.
a skad masz pewnosc ze chodzilo o 50f1.4?:)

Viracocha
26-09-2007, 12:48
Stąd, że nie zauważyłem u siebie problemów z rozumieniem tekstu pisanego w języku polskim.

canik
26-09-2007, 13:15
Proponuje nie trollowac panie viracocha i wrócić do meritum sprawy a wycieczki osobiste pozostawić na boku :)

Według mnie sigma 30mm f1.4 bardzo dobrze sprawdza sie na cropie - jest to o wiele tansza alternatywa dla 5d i w wiekszosci wypadków wystarczająca jak pokazują fotki.

gzak
26-09-2007, 13:45
jakiego powyższego?

Sorry Canik, ale ja pisze po polsku i jeśli tego, co napisałem nie zrozumiałeś, to ja się wypisuję z rozmowy.

P.S. Domyślam się jednak, że bardzo dobrze rozumiesz o co pytałem, tylko niektórzy kiedy nie mają sensownej odpowiedzi na zadane pytanie pytają "o co pytałeś?"
P.S.2. I uwierz, że spokojnie odróżnię zdjęcie zrobione 40d + 30 1.4 od tego z 5d + 50 1.4 przy max. przysłonie, nawet jeśli te zdjęcia będą w postaci odbitek 10x15. Nie po ilości detali, czy ostrości, ale właśnie po głębi ostrości, na której mi np. bardzo zależy i ze względu na którą (między innymi) kupiłem 5d...

Viracocha
26-09-2007, 13:56
Proponuje nie trollowac panie viracocha i wrócić do meritum sprawy a wycieczki osobiste pozostawić na boku :)

Według mnie sigma 30mm f1.4 bardzo dobrze sprawdza sie na cropie - jest to o wiele tansza alternatywa dla 5d i w wiekszosci wypadków wystarczająca jak pokazują fotki.
A ja proponuję trochę poczytać na temat podstawowych pojęć w fotografii, począwszy od tego co to takiego ogniskowa, jak się ma do cropa i co z tego wynika.

nor
26-09-2007, 15:08
Śmieszny ten wątek. Zacząłem go już nawet obserwować i traktuje jako swego rodzaju przekrój psychologiczny osób bioracych udział w sporze (sporze ???!!!). Obserwuję:
1. Takich co mają 5d i trochę im żal że ich matryca nie jest opakowana w 40d.
(próbują umniejszyć niewątpliwe wady 5d vs 40d => słodka pomarańcza)
Twierdzą że szybkostrzelność, lepszy af, jakieś uszczelki, liveview i parę takich ... są im niepotzrebne, nie chcą ich, bo po co a przynajmniej sa one nic nie warte w stosunku do FF bo tu wieksza rozpietośc tonalna, mniejsza GO. Właściwie trudno sobie wyobrazić jak mozna uzywac czegoś bez FF.
2. Takich co mają 40d i trochę im żal, że nie ma w środku matrycy z 5d.
(próbują umniejszyć niewątpliwe wady 40d vs 5d => słodka pomarańcza)
Dla tych nie warto płacić za FF (albo ich na to nie stać), bo podobne zdjęcia są z 40d, nie widzą lub nie chcą widzieć róznicy.
3. Innych (tą kategorię dodałem dla bezpieczeństwa - własnego bezpieczeństwa :lol: ). Proszę zaliczać się do niej, jeśli nie masz poczucia humoru.

Nie możecie po prostu pozostać przy swoim zdaniu :confused:

Robson01
26-09-2007, 15:14
Jest jeszcze jedna kategoria: takich co nie mają 40D ani 5D, a mają najwięcej do powiedzenia o różnicy powyższych :-)

lempl
26-09-2007, 15:22
powiniwieneś jeszcze dodać: i nie wiadomo czy cokolwiek mają a jeśli nawet to na pewno nie potrafią tym czymś zrobić zdjęcia którego nie baliby się pokazać tutaj innym...

mjastrzebski
26-09-2007, 17:25

Canik. Jestes moim idolem :-)!!
Choc do Idola Wszechczasow, niejakiego Dzej-Keja z pl.rec.foto.cyfrowa jeszcze Ci daleko, to walczysz dzielnie, trzeba uczciwie przyznac ;-)

Marcin

rysiaczek
26-09-2007, 22:41
canik jedno pytanie, prosze odpowiedz, wszyscysmy pewnie ciekawi.

Pytalem juz daaawno temu w watku, czym fotografujesz, czym fotografowales, jakie masz doswiadczenie w puszkach o ktorych tyle rzeczy piszesz. Nieodpowiedziales, ok - to tez odpowiedz.
A odpowiedz mi teraz - zamierzasz kupic jakis aparat w najblizszym czasie? Jesli tak, to jaki i dlaczego?

Dzieki.

canik
26-09-2007, 22:50
Śmieszny ten wątek. Zacząłem go już nawet obserwować i traktuje jako swego rodzaju przekrój psychologiczny osób bioracych udział w sporze (sporze ???!!!). Obserwuję:
1. Takich co mają 5d i trochę im żal że ich matryca nie jest opakowana w 40d.
(próbują umniejszyć niewątpliwe wady 5d vs 40d => słodka pomarańcza)
Twierdzą że szybkostrzelność, lepszy af, jakieś uszczelki, liveview i parę takich ... są im niepotzrebne, nie chcą ich, bo po co a przynajmniej sa one nic nie warte w stosunku do FF bo tu wieksza rozpietośc tonalna, mniejsza GO. Właściwie trudno sobie wyobrazić jak mozna uzywac czegoś bez FF.
2. Takich co mają 40d i trochę im żal, że nie ma w środku matrycy z 5d.
(próbują umniejszyć niewątpliwe wady 40d vs 5d => słodka pomarańcza)
Dla tych nie warto płacić za FF (albo ich na to nie stać), bo podobne zdjęcia są z 40d, nie widzą lub nie chcą widzieć róznicy.
z tego wynika tylko jedno nastepca 5d bedzie dla wielu aparatem idealnym..przynajmniej na najblizsze kilka lat ;)

arturs
26-09-2007, 22:55
canik jedno pytanie, prosze odpowiedz, wszyscysmy pewnie ciekawi.

Pytalem juz daaawno temu w watku, czym fotografujesz, czym fotografowales, jakie masz doswiadczenie w puszkach o ktorych tyle rzeczy piszesz. Nieodpowiedziales, ok - to tez odpowiedz.
A odpowiedz mi teraz - zamierzasz kupic jakis aparat w najblizszym czasie? Jesli tak, to jaki i dlaczego?

Dzieki.

Podpisuję się pod tym - canik nie daj się prosić..

canik
26-09-2007, 23:00
I uwierz, że spokojnie odróżnię zdjęcie zrobione 40d + 30 1.4 od tego z 5d + 50 1.4 przy max. przysłonie, nawet jeśli te zdjęcia będą w postaci odbitek 10x15. Nie po ilości detali, czy ostrości, ale właśnie po głębi ostrości, na której mi np. bardzo zależy i ze względu na którą (między innymi) kupiłem 5d...
Przy bezpośrednim porównaniu pewnie jakas różnica widoczna bedzie przy f1.4 ale to nie zmienia faktu iz wspomniana sigma swietnie sie spisuje na cropie - mozna sie bawic GO do upadłego ;) Dla amatora na pewno styka - tym bardziej ze cena takiego zestawu z 40d jest o ponad 4000 tysiaki nizsza niz 5d.Dodajac do tego mnoznik 1.6 na cropie wychodzi tanie i dalekosiezne tele z np. elka 70-200 f4.I tutaj znowu aby uzyskac z 5d taka ogniskowa trzebaby sie bylo niezle wybulić.:)

sniper88
26-09-2007, 23:02
Canik, teraz to juz ewidentnie sam z siebie robisz trolla/ ew. kogos kto nie umie czytac ze zrozumieniem. Obie te zeczy Cie dyskfalifikuja:p Wez nie rob szopki tylko sie pochwal swoim doswiadczeniem i planami:mrgreen:

canik
27-09-2007, 00:23
Canik, teraz to juz ewidentnie sam z siebie robisz trolla/ ew. kogos kto nie umie czytac ze zrozumieniem. Obie te zeczy Cie dyskfalifikuja
no jasne wtedy trzeba by zdyskfalifikowac 3/4 forum z toba na czele :D

A oto co potrafi sigma na cropie :)
http://img458.imageshack.us/my.php?image=sigma1kb2.jpg

http://img257.imageshack.us/my.php?image=sigma5bl3.jpg

jak dla mnie styka. :)

Nie po ilości detali, czy ostrości, ale właśnie po głębi ostrości, na której mi np. bardzo zależy i ze względu na którą (między innymi) kupiłem 5d...
a mógłbyś pokazać jakies swoje fotki z tą magiczną GO?:)
aa i jeszcze jedna fotka z sigmy plus 20d ;)
http://img174.imageshack.us/my.php?image=sigma6mm1.jpg

sniper88
27-09-2007, 10:04

To pokaz mi kiedy ewidentnie nie zrozumialem o co komus chodzi i dalej pisalem swoje tak jak Ty teraz;)
BTW: Proponuje ostatnie kilka postow przeniesc do pralni:)

Arkan
27-09-2007, 10:47

A oto co potrafi sigma na cropie :)
....
http://img257.imageshack.us/my.php?image=sigma5bl3.jpg

jak dla mnie styka. :)]

Rozumiem, że pokazujesz swoje zdjęcia? Czy jak zwykle podpierasz się cudzymi opiniami i zdjęciami z Nikona D2X?

a mógłbyś pokazać jakies swoje fotki z tą magiczną GO?:)

A mogę ja pokazać?

http://www.pbase.com/arkan69/image/72227381
http://www.pbase.com/arkan69/image/85390745

canik
27-09-2007, 10:54
A mogę ja pokazać?
naprawde swietne ale mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze dokladnie takie same rezultaty moge osiagnac sigma na cropie z DUZO mniejsza winietą?:)