Zobacz pełną wersję : Test ostrości
gdzies na forum był podany link do strony z opisem jak sprawdzić czy nie ma się BF lub FF, był opis i tablice do wydruku
Podajcie proszę :razz:
Bagnet007
27-01-2007, 22:50
Ja myślę, że dla własnego dobra (i dobra aparatu) nie powinieneś tego robić ;)
Ja myślę, że dla własnego dobra (i dobra aparatu) nie powinieneś tego robić ;)
cieszę się że wiesz co jest dla mnie dobre :|
poproszę jednak o link jeśli ktoś zna
rady, oceny i inne złośliwości proszę pozostawić dla siebie (mam nadzieje że jasno sformułowałem prośbę)
Bagnet007
27-01-2007, 23:04
No dobrze, już na poważnie. http://www.focustestchart.com/focus21.pdf Chyba o ten chodziło ?
no i wielkie Ci za to DZIĘKOWAĆ !!!
stdanielo
27-01-2007, 23:46
amper, Bagnet007 naprawdę chciał dla ciebie dobrze, ale sam chciałeś i zaraz się okaże, że masz sprzęt do d... ;)
no i wielkie Ci za to DZIĘKOWAĆ !!!
dziękowac to powinienes tym ktory ci tego udpostepnic ne chcieli...
bo jak znam zycie to własnie popsułes sobie obiektywy i jestes gdzies w połowie drugiej blaszki relanium :mrgreen:
Amper - stety niestety jakokolwiek by nie powiedzieć, to Skipper, stdanielo i Bagnet007 dobrze ci radzili...żebyś tego nie czynił.
Byli już tacy na tym forum - wśród nich także i ja - straciłem miesiąc z towarzyskiego życia "i nie tylko" przy okazji uznając że mam liche obiektywy a później także i body a w rezultacie doszedłem do wniosku że cały ten sprzęt jest do kitu.
Jednak udało mi się z tego wybrnąć...zrozumiałem że nie tędy droga...moje obiektywy były dobre - owszem czasem zdarzało im się źle ostrzyć, więc postanowiłem wykonać owy test i co się okazało - jakbyś nie celował to praktycznie zawsze wychodził FF lub BF...załamka.
Test na kartki - działa jak wirus - infekuje twój organizm powodując w większości przypadków iż masz wrażenie że twój sprzet jest wadliwy...owszem czasem jest to prawda / ale tak jest niezwykle rzadko - częściej sam będziesz sobie wmawiał że jest kicha.
Ale skoro wybrałeś...twoje życie, twój czas.
Powodzenia
wyluzujcie, nie jestem na forum od dzis i juz zdążyłem się o tym naczytać ;)
jeden z moich obiektywów jest właśnie w serwisie. Zobaczyłem że się coś gubi, stestowałem na tej tablicy czy oby to nie ja mam problem z samym soba i moje obawy się potwierdziły. Zaniosłem do serwisu i okazało się że cos jest zepsute (nie pamiętam co) i teraz czekam aż serwis wymieni mi ta część.
te testy potrzebuje tak tylko do sprawdzenia po serwisie
No ja moge sie dopisac. Nawet Muflon cos jakby mnie zrugal ze chyba cos mi ostatnio odbilo. Pieprznelem wszystki kratki i linijki, zabralem obiektywy i aparat i pojechalem w sobote na koncert Dzemu. I co? Nie fotografowalem napisow na klawiszach ani kratki w mikrofonie. A fotki wyszly tak jak chcialem (oczywiscie pomijajac swiatlo ktore bylo slabe). Sam doszedlem ze te fotografowanie kartek bez sensu. Przeciez w "fotkach z zycia " nie fotografuje aparatem po katem 45o a poza tym testy Tamrona i Canona na www informowaly ze AF dziala roznie. I tak potwierdzenie z kartek nie musi miec potwierdzenia w fotkach "normalnych" i odwrotnie. Szkoda czasu!
Szkoda czasu i nerwów na takie testy (chyba, że twój zestaw zaliczył solidne spotkanie z Matką Ziemią :) ) . Czas poświęcony na te "badania" możesz spędzić na fotografowaniu, a szare komórki dręczone wynikami testu lepiej zająć planowaniem kolejnego wyjścia w plener.
Nie fotografowalem napisow na klawiszach ani kratki w mikrofonie.
A przecież wszyscy wiedzą, że napisy na klawiszach są najciekawsze ;)
NO wiesz... zapomnialem mojego obiektwu makro no i nie moglem.. ale nastepnym razem poloze dodatkowo na scenie karteczki z linijkami i bede patrzyl gdzie ostrosc bedzie lapana..
Kolekcjoner
30-01-2007, 02:13
No ja moge sie dopisac. Nawet Muflon cos jakby mnie zrugal ze chyba cos mi ostatnio odbilo. Pieprznelem wszystki kratki i linijki, zabralem obiektywy i aparat i pojechalem w sobote na koncert Dzemu. I co? Nie fotografowalem napisow na klawiszach ani kratki w mikrofonie. A fotki wyszly tak jak chcialem (oczywiscie pomijajac swiatlo ktore bylo slabe). Sam doszedlem ze te fotografowanie kartek bez sensu. Przeciez w "fotkach z zycia " nie fotografuje aparatem po katem 45o a poza tym testy Tamrona i Canona na www informowaly ze AF dziala roznie. I tak potwierdzenie z kartek nie musi miec potwierdzenia w fotkach "normalnych" i odwrotnie. Szkoda czasu!
Bardzo mi się podoba takie podejście :D. Ja też nigdy żadnych testów nie robiłem choć nawet podejrzewam, że mam jakieś BF-y i FF-y ale mi to "lotto" :).
cieszy mnie ze wreszcie to zrozumiało pare osób z tym BFFF
mam nadzieje ze przestaniecie tez wąchac gume przy celowniku i rysy na sankach też wam nie będą juz przeszkadzc,
no i te zdjęcia dekielków... :)
No a ja przetestowalem moja puszke i wszystkie obiektywy. Nie mam nigdzie BF FF :)
P.S.
Test trwal okolo 1 h. Nie uwazam, ze byl to stracony czas ;)
A czym się różni ten szablon do testowania BF i FF od linijki z podziałką milimetrową położonej na stronie tekstu A4 ? To taki domowy sposób... mam wrażenie, że czytelniejszy :p