PDA

Zobacz pełną wersję : Test ostrości

amper
27-01-2007, 21:56
gdzies na forum był podany link do strony z opisem jak sprawdzić czy nie ma się BF lub FF, był opis i tablice do wydruku

Podajcie proszę :razz:

Bagnet007
27-01-2007, 22:50
Ja myślę, że dla własnego dobra (i dobra aparatu) nie powinieneś tego robić ;)

amper
27-01-2007, 22:54
Ja myślę, że dla własnego dobra (i dobra aparatu) nie powinieneś tego robić ;)

cieszę się że wiesz co jest dla mnie dobre :|

poproszę jednak o link jeśli ktoś zna
rady, oceny i inne złośliwości proszę pozostawić dla siebie (mam nadzieje że jasno sformułowałem prośbę)

Bagnet007
27-01-2007, 23:04
No dobrze, już na poważnie. http://www.focustestchart.com/focus21.pdf Chyba o ten chodziło ?

amper
27-01-2007, 23:10
no i wielkie Ci za to DZIĘKOWAĆ !!!

stdanielo
27-01-2007, 23:46
amper, Bagnet007 naprawdę chciał dla ciebie dobrze, ale sam chciałeś i zaraz się okaże, że masz sprzęt do d... ;)

Skipper
27-01-2007, 23:51
no i wielkie Ci za to DZIĘKOWAĆ !!!

dziękowac to powinienes tym ktory ci tego udpostepnic ne chcieli...
bo jak znam zycie to własnie popsułes sobie obiektywy i jestes gdzies w połowie drugiej blaszki relanium :mrgreen:

sadaman
28-01-2007, 00:02
Amper - stety niestety jakokolwiek by nie powiedzieć, to Skipper, stdanielo i Bagnet007 dobrze ci radzili...żebyś tego nie czynił.
Byli już tacy na tym forum - wśród nich także i ja - straciłem miesiąc z towarzyskiego życia "i nie tylko" przy okazji uznając że mam liche obiektywy a później także i body a w rezultacie doszedłem do wniosku że cały ten sprzęt jest do kitu.

Jednak udało mi się z tego wybrnąć...zrozumiałem że nie tędy droga...moje obiektywy były dobre - owszem czasem zdarzało im się źle ostrzyć, więc postanowiłem wykonać owy test i co się okazało - jakbyś nie celował to praktycznie zawsze wychodził FF lub BF...załamka.

Test na kartki - działa jak wirus - infekuje twój organizm powodując w większości przypadków iż masz wrażenie że twój sprzet jest wadliwy...owszem czasem jest to prawda / ale tak jest niezwykle rzadko - częściej sam będziesz sobie wmawiał że jest kicha.

Ale skoro wybrałeś...twoje życie, twój czas.

Powodzenia

amper
28-01-2007, 00:10
wyluzujcie, nie jestem na forum od dzis i juz zdążyłem się o tym naczytać ;)
jeden z moich obiektywów jest właśnie w serwisie. Zobaczyłem że się coś gubi, stestowałem na tej tablicy czy oby to nie ja mam problem z samym soba i moje obawy się potwierdziły. Zaniosłem do serwisu i okazało się że cos jest zepsute (nie pamiętam co) i teraz czekam aż serwis wymieni mi ta część.
te testy potrzebuje tak tylko do sprawdzenia po serwisie

JaBlam
29-01-2007, 12:28
No ja moge sie dopisac. Nawet Muflon cos jakby mnie zrugal ze chyba cos mi ostatnio odbilo. Pieprznelem wszystki kratki i linijki, zabralem obiektywy i aparat i pojechalem w sobote na koncert Dzemu. I co? Nie fotografowalem napisow na klawiszach ani kratki w mikrofonie. A fotki wyszly tak jak chcialem (oczywiscie pomijajac swiatlo ktore bylo slabe). Sam doszedlem ze te fotografowanie kartek bez sensu. Przeciez w "fotkach z zycia " nie fotografuje aparatem po katem 45o a poza tym testy Tamrona i Canona na www informowaly ze AF dziala roznie. I tak potwierdzenie z kartek nie musi miec potwierdzenia w fotkach "normalnych" i odwrotnie. Szkoda czasu!

jac+
29-01-2007, 14:50
Szkoda czasu i nerwów na takie testy (chyba, że twój zestaw zaliczył solidne spotkanie z Matką Ziemią :) ) . Czas poświęcony na te "badania" możesz spędzić na fotografowaniu, a szare komórki dręczone wynikami testu lepiej zająć planowaniem kolejnego wyjścia w plener.

KMV10
29-01-2007, 15:23
Nie fotografowalem napisow na klawiszach ani kratki w mikrofonie.
A przecież wszyscy wiedzą, że napisy na klawiszach są najciekawsze ;)

JaBlam
29-01-2007, 15:27
NO wiesz... zapomnialem mojego obiektwu makro no i nie moglem.. ale nastepnym razem poloze dodatkowo na scenie karteczki z linijkami i bede patrzyl gdzie ostrosc bedzie lapana..

Kolekcjoner
30-01-2007, 02:13
No ja moge sie dopisac. Nawet Muflon cos jakby mnie zrugal ze chyba cos mi ostatnio odbilo. Pieprznelem wszystki kratki i linijki, zabralem obiektywy i aparat i pojechalem w sobote na koncert Dzemu. I co? Nie fotografowalem napisow na klawiszach ani kratki w mikrofonie. A fotki wyszly tak jak chcialem (oczywiscie pomijajac swiatlo ktore bylo slabe). Sam doszedlem ze te fotografowanie kartek bez sensu. Przeciez w "fotkach z zycia " nie fotografuje aparatem po katem 45o a poza tym testy Tamrona i Canona na www informowaly ze AF dziala roznie. I tak potwierdzenie z kartek nie musi miec potwierdzenia w fotkach "normalnych" i odwrotnie. Szkoda czasu!

Bardzo mi się podoba takie podejście :D. Ja też nigdy żadnych testów nie robiłem choć nawet podejrzewam, że mam jakieś BF-y i FF-y ale mi to "lotto" :).

pgfoto
31-01-2007, 17:15
cieszy mnie ze wreszcie to zrozumiało pare osób z tym BFFF
mam nadzieje ze przestaniecie tez wąchac gume przy celowniku i rysy na sankach też wam nie będą juz przeszkadzc,
no i te zdjęcia dekielków... :)

Drozdi
31-01-2007, 17:31
No a ja przetestowalem moja puszke i wszystkie obiektywy. Nie mam nigdzie BF FF :)
P.S.
Test trwal okolo 1 h. Nie uwazam, ze byl to stracony czas ;)

suchyHc
11-02-2007, 23:55
A czym się różni ten szablon do testowania BF i FF od linijki z podziałką milimetrową położonej na stronie tekstu A4 ? To taki domowy sposób... mam wrażenie, że czytelniejszy :p