Zobacz pełną wersję : problem ze zrzutem zdjec z eosa 5d na wellanda Me820
Nie znalazlem podobnego watku wiec pytam: czy ktos mial problem z wymienionym databankiem taki, ze zachowuje sie jakby zrzucil wszystkie zdjecia, tymczasem ani na chwilke nie zaswiecila sie lampka obslugi karty CF w aparacie ? Nie wiem czy jest cos nie tak z wellandem czy z aparatem ?
tzn jak sie zachowuje (zgrywa tak jak by normalnie przez 2min) ? jaka karte zgrywasz? (pojemnosc) - jaki masz utsawiony protokol w aparacie ptp/normal? troche dokladniej opisz problem
W ogole pierwszy raz probowalem zrzucic zdjecia z 5d. W aparacie mam ustawione print/PTP (tak dzialala poprzednia 350tka). Mam zapisane powiedzmy 7 rawow na karcie (tej czy innej - blad karty wykluczam). Powinien to zrzucac dobrych kilka sekund i welland zachowuje sie prawidlowo - wydaje jeden sygnal po wykryciu aparatu, potem w aparacie jest na wyswietlaczu napis BUSY - ale doslownie przez sekunde, dioda od CF nawet nie mignie (a powinna caly czas migac tak jak przy odczycie) a potem welland wydaje dwa dzwieki - sygnal prawidlowego zakonczenia zrzucania. Jak przelacze protokol na PC connection - welland wydaje 5 sygnalow - czyli blad - wiec to ustawienie wykluczam. Sprobuje jeszcze sformatowac partycje w wellandzie.
Czy mozliwe, ze kiedy sprzedawalem 350d to pomylilem kable usb - tzn ze w 5d jest inny ? Nie sadze ale musze o wszystko zapytac.
dziwna sprawa - kable sa identyczne - wiec sa ok, jesli byla by zla partycja to welland tez by sygnalizowal blad i nic by nie zgral... moze jednak cos zgrywa skoro status jest OK?
Partycja jest OK. Po formacie (FAT32) tez problem wystepuje - chyba ze musi byc NTFS ale nie sadze. Welland pod kompem dziala prawidlowo - bad sektorow nie ma. Po zrzucie fotek zaklada tylko katalogi (chociaz to robi), w ktorych nie ma ani jednej fotki - nic dziwnego bo lampka odpowiedzialna za prace karty CF w eosie ani razu nie mignie. Gdy zrzucam na PC zdjecia - miga caly czas wiec jest OK. Nic mi do glowy nie przychodzi.... Czy mozliwe zeby welland wspolpracowal z 350tka ale z 5d juz nie ?? Mam nadzieje ze to jakas mala bzdura... tylko nic mi nie przychodzi do glowy.
podlacz ta karte do wellanda przez czytnik - zreszta to jest chyba naj sensowniejsze rozwiazanie
gdybym mial czytnik to bym to na poczatku zrobil. ale nie mam. Jutro brat mi 300d podlaczy i sprawdzi.
kup nik, 30 zł to nie majątek, a będzie szybciej i bez problemów :)
mor_feusz
05-01-2007, 10:32
czym partycjonowales? - mailem inne problemy z databankami - programik swissknife mi je wyleczyl.
pod windowsem - normalnie - moj komputer i formatuj - nie na szybko tylko pelen format. Kiedys z 350d dzialalo wiec czemu z 5d nie chce pracowac ? Mam tylko nadzieje ze to nie jakas awaria 5d ? Moze 5d musi miec NTFS a nie FAT32 ? Dalem wellanda bratu wiec nie moge juz sprawdzic. Niebawem sie okaze czy 300d dobrze na niego zrzuca czy nie.
No wiec okazalo sie ze welland jest sprawny bo normalnie zrzuca zdjecia z 300d. Co w takim razie moze byc nie tak ? Czy jest cos w ustawieniach menu co moze byc przyczyna czy moze cos w aparacie jest nie tak ? mam na mysli awarie kwalifikujaca sprzet do serwisu ?
No wiec okazalo sie ze welland jest sprawny bo normalnie zrzuca zdjecia z 300d. Co w takim razie moze byc nie tak ? Czy jest cos w ustawieniach menu co moze byc przyczyna czy moze cos w aparacie jest nie tak ? mam na mysli awarie kwalifikujaca sprzet do serwisu ?
Sprawdzałeś, czy jest nowy firmware do Wellanda?
Ja tak miałem po zakupie, że z kompaktem Canon S50 databank współpracował, a z 350d już nie. Wgrałem nowy firmware i problem minął. Teraz mam 30d, ale nie próbowałem go podłączać do Wellanda, bo zgrywanie przez czytnik jest o wiele wygodniejsze i szybsze.
5D nie mam, więc sprawdzić niestety nie mogę...