Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem ze zrzutem zdjec z eosa 5d na wellanda Me820

furzyk
04-01-2007, 20:06
Nie znalazlem podobnego watku wiec pytam: czy ktos mial problem z wymienionym databankiem taki, ze zachowuje sie jakby zrzucil wszystkie zdjecia, tymczasem ani na chwilke nie zaswiecila sie lampka obslugi karty CF w aparacie ? Nie wiem czy jest cos nie tak z wellandem czy z aparatem ?

Jac
04-01-2007, 20:24
tzn jak sie zachowuje (zgrywa tak jak by normalnie przez 2min) ? jaka karte zgrywasz? (pojemnosc) - jaki masz utsawiony protokol w aparacie ptp/normal? troche dokladniej opisz problem

furzyk
04-01-2007, 20:51
W ogole pierwszy raz probowalem zrzucic zdjecia z 5d. W aparacie mam ustawione print/PTP (tak dzialala poprzednia 350tka). Mam zapisane powiedzmy 7 rawow na karcie (tej czy innej - blad karty wykluczam). Powinien to zrzucac dobrych kilka sekund i welland zachowuje sie prawidlowo - wydaje jeden sygnal po wykryciu aparatu, potem w aparacie jest na wyswietlaczu napis BUSY - ale doslownie przez sekunde, dioda od CF nawet nie mignie (a powinna caly czas migac tak jak przy odczycie) a potem welland wydaje dwa dzwieki - sygnal prawidlowego zakonczenia zrzucania. Jak przelacze protokol na PC connection - welland wydaje 5 sygnalow - czyli blad - wiec to ustawienie wykluczam. Sprobuje jeszcze sformatowac partycje w wellandzie.
Czy mozliwe, ze kiedy sprzedawalem 350d to pomylilem kable usb - tzn ze w 5d jest inny ? Nie sadze ale musze o wszystko zapytac.

Jac
04-01-2007, 21:08
dziwna sprawa - kable sa identyczne - wiec sa ok, jesli byla by zla partycja to welland tez by sygnalizowal blad i nic by nie zgral... moze jednak cos zgrywa skoro status jest OK?

furzyk
04-01-2007, 21:30
Partycja jest OK. Po formacie (FAT32) tez problem wystepuje - chyba ze musi byc NTFS ale nie sadze. Welland pod kompem dziala prawidlowo - bad sektorow nie ma. Po zrzucie fotek zaklada tylko katalogi (chociaz to robi), w ktorych nie ma ani jednej fotki - nic dziwnego bo lampka odpowiedzialna za prace karty CF w eosie ani razu nie mignie. Gdy zrzucam na PC zdjecia - miga caly czas wiec jest OK. Nic mi do glowy nie przychodzi.... Czy mozliwe zeby welland wspolpracowal z 350tka ale z 5d juz nie ?? Mam nadzieje ze to jakas mala bzdura... tylko nic mi nie przychodzi do glowy.

Jac
04-01-2007, 22:14
podlacz ta karte do wellanda przez czytnik - zreszta to jest chyba naj sensowniejsze rozwiazanie

furzyk
04-01-2007, 22:46
gdybym mial czytnik to bym to na poczatku zrobil. ale nie mam. Jutro brat mi 300d podlaczy i sprawdzi.

scooter
05-01-2007, 08:20
kup nik, 30 zł to nie majątek, a będzie szybciej i bez problemów :)

mor_feusz
05-01-2007, 10:32
czym partycjonowales? - mailem inne problemy z databankami - programik swissknife mi je wyleczyl.

furzyk
05-01-2007, 11:16
pod windowsem - normalnie - moj komputer i formatuj - nie na szybko tylko pelen format. Kiedys z 350d dzialalo wiec czemu z 5d nie chce pracowac ? Mam tylko nadzieje ze to nie jakas awaria 5d ? Moze 5d musi miec NTFS a nie FAT32 ? Dalem wellanda bratu wiec nie moge juz sprawdzic. Niebawem sie okaze czy 300d dobrze na niego zrzuca czy nie.

furzyk
06-01-2007, 13:53
No wiec okazalo sie ze welland jest sprawny bo normalnie zrzuca zdjecia z 300d. Co w takim razie moze byc nie tak ? Czy jest cos w ustawieniach menu co moze byc przyczyna czy moze cos w aparacie jest nie tak ? mam na mysli awarie kwalifikujaca sprzet do serwisu ?

gzak
06-01-2007, 14:49
No wiec okazalo sie ze welland jest sprawny bo normalnie zrzuca zdjecia z 300d. Co w takim razie moze byc nie tak ? Czy jest cos w ustawieniach menu co moze byc przyczyna czy moze cos w aparacie jest nie tak ? mam na mysli awarie kwalifikujaca sprzet do serwisu ?

Sprawdzałeś, czy jest nowy firmware do Wellanda?
Ja tak miałem po zakupie, że z kompaktem Canon S50 databank współpracował, a z 350d już nie. Wgrałem nowy firmware i problem minął. Teraz mam 30d, ale nie próbowałem go podłączać do Wellanda, bo zgrywanie przez czytnik jest o wiele wygodniejsze i szybsze.
5D nie mam, więc sprawdzić niestety nie mogę...