PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 350D + Tamron 17-50/2.8 loteria???

qwerty1237
01-12-2006, 23:23
Witam wszystkich!

Zakupilem wyzej wymienione szklo i... wielka kupa. Szklo posiada dosc spory FF. Porownywlem owo z innym body, by wykluczyc usterke puchy i tez to samo. Nie trafia w punkt. Oczywiscie wszystko bylo robione na statywie, wiec wykluczam trzesace sie rece i wplyw "warunkow atmosferycznych". Jestem troche rozczarowany bo myslalem ze a nuz uda mi sie trafic na dobry egzemplarz a tu niestety nie. No coz jutro jade wymienic na inny i znowu testy. Moje pytanie jest nastepujace. Czy ta przypadlosc wystepuje tylko w tym tandemie tzn. 350D+Tamron 17-50/2.8, czy tez dotyczy przykladowo 400D??? Wiem ze z wyzszymi modelami wszysko hula OK, ale niestety nie stac mnie na razie na zakup puszki z wyzszej polki. Pozdrowienia...

P.S. Troche dziwi duzy rozrzut jakosciowy tych obiektywow. Tak na marginesie zaznacze ze moj ma napis: Assembled in China (buahahahaha). Byc moze w tym tkwi sek a byc moze nie. I tez troche dziwne ze Tamron nic nie robi z tym aby to poprawic, skoro rynek jest zalany jakby nie patrzec bublami...

mattnick
01-12-2006, 23:28
a trzeba było do Cichego uderzyć albo szkło przetestować...

qwerty1237
01-12-2006, 23:44

W warunkach "sklepowych" troche trudno bylo to przetestowac;-). Szklo kupilem ze sklepu ze wzgledu na mozliwosc szybkiej wymiany w razie jakby co... no i z tej opcji niestety skorzystam.

mcgregor99
01-12-2006, 23:54
W warunkach "sklepowych" troche trudno bylo to przetestowac;-). Szklo kupilem ze sklepu ze wzgledu na mozliwosc szybkiej wymiany w razie jakby co... no i z tej opcji niestety skorzystam.

Tak,jest tu pewna logika...Ale Cichy testuje szkła i nie byłoby wogóle potrzeby 'wymieniania' ,więc wyszedłbyś i tak na tym lepiej... :smile:

piast9
01-12-2006, 23:57
W warunkach "sklepowych" troche trudno bylo to przetestowac;-).
Dlaczego, bierzesz ze sobą tabliczkę testową, statyw. Przy tak jasnym szkle błędy focusa da się zobaczyć na telewizorku.

qwerty1237
02-12-2006, 00:05
Dlaczego, bierzesz ze sobą tabliczkę testową, statyw. Przy tak jasnym szkle błędy focusa da się zobaczyć na telewizorku.

Jutro wezme ;-)))

MMM
02-12-2006, 00:17
Tak,jest tu pewna logika...Ale Cichy testuje szkła i nie byłoby wogóle potrzeby 'wymieniania' ,więc wyszedłbyś i tak na tym lepiej... :smile:
Testuje ze swoją puszką, to nie jest jeszcze gwarancja sukcesu. Ja też zakupiłem testowanego przez Cichego Tamrona, który z moim 30D robi FF na szerokim końcu prawie zawsze.

qwerty1237
02-12-2006, 00:21
No i dalej kupa. Bylem dzisiaj w sklepie w celu przetestowania paru innych szkiel Tamrona 17-50/2.8 i z kazdym bylo cos nie tak. W jednym przy szerokim koncu byl FF ktory z kolej przy dlugim koncu przechodzil w BF. No tak po srodku akurat trafial tam gdzie powinien (buahahahaha). Podpielem owe szkla do 400D i dalej cos bylo nie tak. Obraz byl strasznie rozmyty na bokach przy szerokim koncu ale lepiej juz z trafianie w punkt choc nie bylo idealnie. Zwrocilem szklo na co niezadowolona pani obfukujac mnie stwierdzila z oburzeniem, "...to czemu nie sprawdzilem go na miejscu jak kupowalem wczoraj..." Ja nie wglebiajac sie w tajniki sztuki fotografowania, ktorych owa pani byla najwidoczniej swiadoma, nic nie odpowiedzialem tylko skulilem leb pod siebie i pokornie dowidzeniujac wyszlem ze sklepu:-) No coz coraz trudniej o fachowa obsluge. CICHYYYY POMOCY!!!

Matsil
03-12-2006, 21:56
Testuje ze swoją puszką, to nie jest jeszcze gwarancja sukcesu. Ja też zakupiłem testowanego przez Cichego Tamrona, który z moim 30D robi FF na szerokim końcu prawie zawsze.

To prawie zawsze odnosi się do przedmiotów oddalonych powyżej 4 m.
U mnie objawia się to podobnie ale FF jest na tyle mały, że można go zaakceptować. Jeżeli zależy mi na super ostrości - ostrzę na długim końcu i zjazd do 17mm. Idzie się do tego przyzwyczaić biorąc pod uwagę ilość zalet tego obiektywu.

kawo
03-12-2006, 22:09

Cichy to chyba przysypia w weekend, bo w piatek do niego napisałem, chciałem zrobić ineters i cisza... :)

lukas25xyz
03-12-2006, 22:14
Mam to samo z 350D i tamronem 28-75 - na szerokim praktycznie nigdy nie trafia - zrobilem kilkadziesiat roznych fot na tych samach parametrach ostrzac w ten sam punkt raz szerokim a raz dajac 75 blokujac ostrosc i zjazd do 28 - zawsze na 75 bylo w punkt - ostrosc na one shot i na srodkowy sensor (chociaz na innych tez probowalem) - sprzet od Cichego - ponoc sprawdzony

Fan nr 1
03-12-2006, 22:30
No ale Cichy chyba testuje tylko ostrość obiektywu, a nie FF lub BF ( tu dużą rolę odgrywa typ i egzemlarz body)

lukas25xyz
03-12-2006, 22:36
ale kupujac body z obiektywem to chyba mozna wymagac zeby to ze soba gralo jak trzeba

qwerty1237
03-12-2006, 23:50
Posunal bym sie do stwierdzenia, ze kupujac jakikolwiek obiektyw dedykowany do danej marki aparatu nalezaloby sie spodziewac ze bedzie on wspolpracowal bez wiekszych zgrzytow. Niestety nie w przypadku Tamrona...

qwerty1237
03-12-2006, 23:52
No ale Cichy chyba testuje tylko ostrość obiektywu, a nie FF lub BF ( tu dużą rolę odgrywa typ i egzemlarz body)

No to troche tych zmiennych tu jest. Jakby to tak policzyc to prawdopodobienstwo trafienia dobrego szkla spada drastycznie :-)

mattnick
03-12-2006, 23:57
no ale z tych ostrych to chyba można sobie wybrac takie, które działa z puszką ?? chyba, żeby mieć 2 jeden dobry 17-34.999999 a z ff 35-50 a drugi 35-50 z bf na 17-34.99999 :)

qwerty1237
04-12-2006, 00:10

Trza by bylo spytac Cichego jak testuje i z jakim body.

Matsil
05-12-2006, 23:34
ale kupujac body z obiektywem to chyba mozna wymagac zeby to ze soba gralo jak trzeba

Taką gwarancję masz tylko jak kupisz zestaw jednego producenta. Tamron to tylko tani zamiennik dla ubogich :-).

qwerty1237
06-12-2006, 00:42
Taką gwarancję masz tylko jak kupisz zestaw jednego producenta. Tamron to tylko tani zamiennik dla ubogich :-).

No ale widze ze ten zestaw dla ubogich jest w stopce. I jak sie sprawuje???

iREM
06-12-2006, 12:50
Kurczę, to jak jest z tym szkłem?
Zakładając że kupię u Cichego (czyli sprawdzone) - czekają mnie jaja z ostrzeniem czy nie? Trzeba będzie przezumowywać? Mam 350. Ciągle się waham czy 17-40 L czy tego tamrona. Jednak sample przemawiają zdecydowanie za tamronem.
Może czas na postawienie konkretnego wniosku. Czy to szkło jest do ****, czy tylko "trzeba dobrze trafić". 17-40L jakoś nie poraża mnie jakością fotek tak jak to zrobił 70-200 L (kiedy porównywałem go do sigmy APO).
Dla ubogich czy nie dla ubogich - krótko - czy ten Tamron działa z 350 czy raz działa a raz nie?

heniek
06-12-2006, 13:32
ja przebierałem wsród kilku szt. i cos tam znalazłem, kolega z 350d był w stodole, przymierzał kilka i wrócił bez obiektywu, chce kupić mojego kita :-), przyznam się szczerze że wiecej się i ja po tamronie spodziewałem..

qwerty1237
06-12-2006, 13:41
He, he, he... Dobre pytanie... Zalezy od sztuki a w zasadzie niektorzy mowia ze zalezy od puszki. Najlepiej to samemu isc do sklepu z puszka i potruc dupe az sie najdzie ten ostry. Wiem z doswiadczenia ze z 400D sprawuje sie o wiele lepiej no ale tam jest juz lepszy AF. Troche dziwna to teoria skoro kazdy kitowy obiektyw pracuje z kazda puszka Canona bez zastrzezen no ale to Canon a nie Tamron. Wydawaloby sie ze im jasniejsze szklo tym aparat powinien lapac lepiej ostrosc ale zycie pokazuje ze jest wrecz odwrotnie. Kit ktory jest o wiele ciemniejszy lapie ostrosc bez zarzutu natomiast z Tamroem to roznie bywa. Sam szukam tego obiektywu i juz troche ich sprawdzilem. Powaznie zastanawiam sie nad zmiana puszki wlasnie ze wzgledu na te problemy. Poza tym szkielko warte uwagi. Wciaz szukam i szkam i znalezc nie moge...

perqsista
06-12-2006, 14:06
Ciągle się waham czy 17-40 L czy tego tamrona. Jednak sample przemawiają zdecydowanie za tamronem.

A życie za 17-40... Miałem podobny dylemat Tamron odpadł w przedbiegach, 3 miesiące miałem Sigmę 18-50 f2.8-tu już byo nieźle, kupiłem 17-40 teraz jest dopiero dobrze:mrgreen:

qwerty1237
06-12-2006, 14:25
...kupiłem 17-40 teraz jest dopiero dobrze:mrgreen:

No tak ale swiatlo juz nie te...no i ta cena...

Cichy
06-12-2006, 14:44
No ja nie testuję BF FF i nie gwarantuję, że będzie strzelał w punkt, bo one nie strzelają w punkt zwłaszcza na szerokim końcu. Sprawdzam ostrość i gwarantuję szkło nie-mydlane.

W weekend mnie nie było, bo byłem w stolicy bez dostępu do komputera.

perqsista
06-12-2006, 14:45

Używam głównie w przedziale 17-30mm więc słabe światło da się jakoś przeżyć.
Dla mnie najważniejszą zmianą w stosunku do zamienników była pewność i szybkość AF. Różnica jest kolosalna szczegółnie przy kiepskim świetle zastanym. Jak się okazało w praniu, jakość optyczna przy okazji też się poprawiła. Dobry kontrast i o wiele mniejsze abberacje niż w Sigmie/Tamronie powodują że obraz wydaje się po prostu ostrzejszy/ładniejszy nie wiem jak to określić. Do tego 17-40 ma całkiem ładny bokeh (sprwdzone na 40mm f4). Co do ceny... tak czy tak żałuję, że nie kupiłem od razu 17-40.

Jak ma być taniej i do 350d to polecam Sigmę 18-50 EX.

iREM
07-12-2006, 20:52
Używam głównie w przedziale 17-30mm więc słabe światło da się jakoś przeżyć.
Dla mnie najważniejszą zmianą w stosunku do zamienników była pewność i szybkość AF. Różnica jest kolosalna szczegółnie przy kiepskim świetle zastanym. Jak się okazało w praniu, jakość optyczna przy okazji też się poprawiła. Dobry kontrast i o wiele mniejsze abberacje niż w Sigmie/Tamronie powodują że obraz wydaje się po prostu ostrzejszy/ładniejszy nie wiem jak to określić. Do tego 17-40 ma całkiem ładny bokeh (sprwdzone na 40mm f4). Co do ceny... tak czy tak żałuję, że nie kupiłem od razu 17-40.

Jak ma być taniej i do 350d to polecam Sigmę 18-50 EX.
Nie musi być taniej, mogę poczekać, tylko te cholerne sample. Do 70-200 - bajka, do tamrona 17-50 - bajka, a do 17-40L - kupa. Nic nadzwyczajnego. Może ktoś udostępni jakieś fajne pejzażyki? Cholerka, nie chcę potem żałowac że kupiłem tego tamrona. Co do ostrzenia, to 70-200 mnie zabiła właśnie szybkością (i trafnością) właśnie w ciemnych warunkach. Z drugiej strony, jak przymknąć tamrona... ech! :-/

A te krajobrazy z Twojego portfolio - są z 17-40?

Matsil
07-12-2006, 21:35
No ale widze ze ten zestaw dla ubogich jest w stopce. I jak sie sprawuje???

Puki co sprawuje się znakomicie. Co prawda w tamronie czasami na 17mm trafia się FF ale nie aż tak często, żeby był nie do użytku. Sigma to także moim zdaniem najlepszy obiektyw o tym zakresie w tej klasie cenowej. Za ok. 2200 PLN masz całkiem niezły sprzęt na początek. Za tą cenę nie kupisz nawet najtańszej L-ki, więc nie ma co narzekać tylko aparat w ręki i robic zdjęcia.
Z czasem - przynajmniej tak ja planuję - można odłożyć trochę kasy i kupować L-ki.

Ciągle się waham czy 17-40 L czy tego tamrona. Jednak sample przemawiają zdecydowanie za tamronem.
Jak Cię stać to bierz 17-40. Ja bym tak zrobił. W końcu to L-ka i jej żywotność przekroczy znacznie tamrona. Miałem okazję robić nią parę imprez, co prawda z 30D ale byłem pod wrażeniem.

Dla ubogich czy nie dla ubogich - krótko - czy ten Tamron działa z 350 czy raz działa a raz nie?
Działa i to całkiem dobrze.

Zastanów się jak często będziesz korzystał ze światła 2.8. W moim przypadku to ok. 2% zdjęć.

perqsista
07-12-2006, 22:10
A te krajobrazy z Twojego portfolio - są z 17-40?

Większosc landszaftów z portfolio jest z KITa i sigmy 18-50EX.
17-40 kupiłem dopiero w październiku. Poniżej masz linki do RAWów landszafty z 17-40. Myślę, że to umożliwi Ci bardziej rzetelną ocenę czy jest dla Ciebie wystarczające niż podostrzane JPGi:

http://mielcarek.net/17-40/IMG_3330.CR2
http://mielcarek.net/17-40/IMG_3336.CR2

i jeszcze jeden:
http://mielcarek.net/17-40/IMG_2885.CR2

Nie musi być taniej,

Skoro nie musi być taniej to moje zdanie znasz...Ja przeszedłem drogę od KITa, poprzez Sigmę 18-50EX do 17-40 (po drodze przymierzałem się do Tamrona 17-50f2.8 ). Na moje potrzeby 17-40 okazał się najlepszy, w Twoim przypadku może być oczywiście inaczej.

Matsil
08-12-2006, 00:44
Poniżej kilka linków do zdjęć zestawu 350D + Tamron 17-50/2.8:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/097e5a6ab78358c4.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c8be8ffb22cc325f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc50756ab6a1e3ab.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8de4bac6bd144734.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6df2e55a8d859b0e.html

iREM
08-12-2006, 09:32
Większosc landszaftów z portfolio jest z KITa i sigmy 18-50EX.
17-40 kupiłem dopiero w październiku. Poniżej masz linki do RAWów landszafty z 17-40. Myślę, że to umożliwi Ci bardziej rzetelną ocenę czy jest dla Ciebie wystarczające niż podostrzane JPGi:

No niestety, jak dla mnie znowu Tamron górą. Nie powalają mnie te sample niestety. (przynajmniej nie tak jak w 70-200). Tamron jak dla mnie duże lepiej rysuje! :-( - tu oczekuję 100 odpowiedzi przeczących ;-)
Powiedzcie mi jeszcze tylko jedno: już nie pytam o trafianie, bo pejzażyk można jednak domknąć, pomijam nawet światło, nie pytam o aberacje, mam tylko pytanie o ten traktor w tamronie, czy rzeczywiście nie łapie, warczy i trzeba przezumować żeby złapał cokolwiek? (350D)

perqsista
08-12-2006, 11:32
No niestety, jak dla mnie znowu Tamron górą
Rozumiem, że oglądałeś RAWy z Tamrona?

iREM
08-12-2006, 13:52
Rozumiem, że oglądałeś RAWy z Tamrona?
Nie chciałem Cię urazić, nie to że nie podobają mi się te widoczki. Elka jest niezawodna, ale wydaje mi się że ten tamron lepiej rysuje. Niezawodny to mam 70-200, a tu potrzebuję żylety i żywych kolorów. Jak mi ktoś zrobi fotę tego samego widoczku tymi szkłami to Ci uwierzę ;-)

Maćko_Pń
08-12-2006, 14:18
he, a myślałem że tylko z sigmami są takie siupy związane z FF i BF, a widać, że tamron niewiele lepszy. Miałem bardzo podobne problemy tyle, iż z sigmą i jakbym wiedział czym to się skończy to bym został przy kicie, na szczęcie to juz przeszłość i teraz pstrykam na 17-40 L. Moja rada jest taka, aby NIE KUPOWAĆ niesystemowych szkieł, czasem może się zdarzyć dobry egzemplarz, a czasem zły, no kurcze co to jest... jak chce loterii to ide grać w totka i tyle. Jak ktoś chce zminić obiektyw to radzę zbierać na eLki i żadnych kombinacji w pośrednie szkła ! Jak ktoś nie ma kasy bo za drogo itd, to niech zostanie przy kicie, bo to w cale nie jest taki zły obiektyw, a ma opinie co najmniej jakby to był słoik po musztardzie. Czytając różne fora jeszcze nigdy nie spotakłem się z opinią że kitowe szkło ma FF, BF, mydlenie itd.

Wszystkim tym którzy jadą na 17-40 L, moge powiedzieć że pisza bzdury !!! Faktycznie sa ostrzejsze szkła, ale pod kazdym innym względem 17-40 deklasuje konkurencje. Ja również długo się zastanwiałem nad tym szkłem, bo 2,5Kzł piechota nie chodzi i za namową perqsisty kupiłem ten obiektyw i po dłuższym "oswojeniu" się z nim robione przeze mnie zdjęcia są dużo lepsze od sigmy którą posiadałem wcześniej.

perqsista
08-12-2006, 14:35
Nie chciałem Cię urazić, nie to że nie podobają mi się te widoczki. Elka jest niezawodna, ale wydaje mi się że ten tamron lepiej rysuje. Niezawodny to mam 70-200, a tu potrzebuję żylety i żywych kolorów. Jak mi ktoś zrobi fotę tego samego widoczku tymi szkłami to Ci uwierzę ;-)

W ogóle nie czuję sie urażony :) Niby czym i dlaczego?
Ja tylko wyrażam zdanie, że ciężko określić jakość optyczną obiektywu na podstawie pomniejszonych i wyostrzonych JPGów. Poproś kogoś z tym Tamronem o plik RAW- będziesz wtedy miał o wiele więcej informacji na temat jego możliwości. Jeszcze jedno, nie wiem co rozumiesz pod pojęciem rysowanie, bo ja rozumiem pod tym pojęciem jakość obrazu poza głębią ostrości - bokeh i przejście od nieostrości do ostrości. Ten akurat w Tamronie nie wygląda IMO zbyt dobrze (ostrość jest za to bardzo ok).

Tu masz linki do RAWów z Tamrona na 20D:
http://raw.fotosite.pl/index-Canon20D-tamron17-55-2.8.htm

qwerty1237
08-12-2006, 17:02
Ok! Wszystko juz jasne! 400D + Tamron 17-50/2.8 wspolpracuje bez zarzutow.Ostrzy tam gdzie trza i nie robi niespodzianek z lapaniem focusa przed lub za. Szkielko jest naprawde ostre i bylem po prostu w szoku jak zobaczylem pierwsze rawy ktore wyszly mi z kamery. Kolorki zywe. Po prostu dobrze zaiwestowane pieniazki. Co prawda zanim sie zdecydowalem to przetestowalem kombinacje trzech aparatow i dwoch szkiel i wybralem te ktore relatywnie wydawaly mi sie najostrzejsze. Troche to trwalo ale w koncu udalo sie i jestem zadowolny. Oplacalo sie. Polecam.

iREM
08-12-2006, 18:30
Ok! Wszystko juz jasne! 400D + Tamron 17-50/2.8 wspolpracuje bez zarzutow.Ostrzy tam gdzie trza i nie robi niespodzianek z lapaniem focusa przed lub za. Szkielko jest naprawde ostre i bylem po prostu w szoku jak zobaczylem pierwsze rawy ktore wyszly mi z kamery. Kolorki zywe. Po prostu dobrze zaiwestowane pieniazki. Co prawda zanim sie zdecydowalem to przetestowalem kombinacje trzech aparatow i dwoch szkiel i wybralem te ktore relatywnie wydawaly mi sie najostrzejsze. Troche to trwalo ale w koncu udalo sie i jestem zadowolny. Oplacalo sie. Polecam.

Dla kogo jasne dla tego jasne :-D Ja mam 350 a nie 400. :-P

qwerty1237
08-12-2006, 20:04
Dla kogo jasne dla tego jasne :-D Ja mam 350 a nie 400. :-P

Mialem tez 350D i z tym szklem nie za bardzo dawal rade. Wyprobowalem na dwoch roznych aparatach (350D) i to samo. Nie wiem czy wzystkie puszki tak maja czy tylko jest jakas feralna seria. Podobniez jest to wina kiepskiego autofokusa w 350D. W 400D jest juz inny i ta teoria chyba sie potwierdza. bo ze starszymi puszkami (D60) tez te szklo ostrzy ladnie.

Matsil
08-12-2006, 21:40
No niestety, jak dla mnie znowu Tamron górą. Nie powalają mnie te sample niestety. (przynajmniej nie tak jak w 70-200). Tamron jak dla mnie duże lepiej rysuje! :-( - tu oczekuję 100 odpowiedzi przeczących ;-)

Zgadza się - tamron trochę lepiej rysuje ale:
1. wszystkie inne cechy przemawiają za 17-40 (AF, jakość wykonania itp.),
2. po to kupiłeś cyfrę, żeby jednak mieć możliwość komputerowego retuszu - po delikatnej obróbce i podostrzeniu różnicy nie zobaczysz

To co piszę pewnie niektórych zdziwi - chwalę 17-40 mając w stopce tamrona. Gdybym miał więcej gotówki bez zastanowienia brałbym L-kę i najprawdopodobniej wkrótce zamienię tamrona na 17-40. A wiem co piszę, bo miałem okazję robić sporo zdjęć obydwoma tymi obiektywami zarówno z puszką 350D jak i 30D.

iREM
08-12-2006, 23:17
2. po to kupiłeś cyfrę, żeby jednak mieć możliwość komputerowego retuszu - po delikatnej obróbce i podostrzeniu różnicy nie zobaczysz

To co piszę pewnie niektórych zdziwi - chwalę 17-40 mając w stopce tamrona. Gdybym miał więcej gotówki bez zastanowienia brałbym L-kę i najprawdopodobniej wkrótce zamienię tamrona na 17-40. A wiem co piszę, bo miałem okazję robić sporo zdjęć obydwoma tymi obiektywami zarówno z puszką 350D jak i 30D.
To może pozostanę przy kicie? ;-) :-D

Matsil
08-12-2006, 23:43

Jeśli Cię stać - bierz 17-40, przynajmniej ja bym tak zrobił.
A miałem możliwość porównać te 2 obiektywy.

perqsista
08-12-2006, 23:59

Tak BTW to ostatnio odrzucono ze stocka większość moich starych lanszaftów z KITa i Sigmy ze względu na za dużą abberację :shock:
Kilka z nich odbiłem sobie w 30x21 i jakoś mnie to nie raziło.;)
Z 17-40 nic takiego mnie nie spotkało więc przynajmniej mam jakieś uzasadnienie wydatku przez Żoną:)

Matsil
09-12-2006, 00:05
mam jakieś uzasadnienie wydatku przez Żoną:)

Kurczę, mojej żonie jest znacznie trudniej udowodnić tę różnicę w cenie. Dla niej wszyskie zdjęcia wyglądają jednakowo. :-)

rbedna
10-12-2006, 16:59

Nie wszystkie inne. Tamron jest dłuższy i jaśniejszy. Canon ma lepszy AF, ale jest gorszy optycznie. Zwłaszcza rogi ma słabe. Wiem co pisze, bo właśnie sprzedałem 17-40/4 i kupiłem Tamrona. Jakość optyczna zdecydowanie lepsza. Canona miałem 2 lata. Co z tego, że lepiej wykonany jak na zdjęciach tego nie widać. Przy tak małym zakresie (17-40) Canon mógł się lepiej postarać.

Matsil
10-12-2006, 18:44
Nie wszystkie inne. Tamron jest dłuższy i jaśniejszy. Canon ma lepszy AF, ale jest gorszy optycznie. Zwłaszcza rogi ma słabe. Wiem co pisze, bo właśnie sprzedałem 17-40/4 i kupiłem Tamrona. Jakość optyczna zdecydowanie lepsza. Canona miałem 2 lata. Co z tego, że lepiej wykonany jak na zdjęciach tego nie widać. Przy tak małym zakresie (17-40) Canon mógł się lepiej postarać.

A ja chciałbym mieć obydwa te obiektywy. Z moich doświadczeń wynika, że Tamron świetnie radzi sobie przy dobrym świetle. AF działa wtedy bardzo pewnie i rzadko się myli - prawie wogóle.
Gdy jest ciemnej i używamy np. wspomagania AF lampy błyskowej AF tamrona myli się bardzo często i objawia się to FF na szerokim kącie.
I tu przydałby się właśnie canon, który przy słabym świetle jest prawie bezbłędny. Osobiście rzadko korzystam ze światła 2.8 nawet w trudnych warunkach oświetleniowych, więc F4 canona mi nie przeszkadza.

Wczoraj byłem na Rajdzie Barbórka w Warszawie i postrzelałem trochę zdjęć. Jak wrzucę je na sieć, to podeślę linka. Jestem naprawdę miło zaskoczony jakością jaką prezentuje tamron. I tu fakt, canon w tym punkcie mu nie dorówna.

Matsil
10-12-2006, 19:17
Obiecany link:
http://matsil.fotosik.pl/albumy/97031.html

Zdjęcia zostały mocno skompresowane, przez co straciły na jakości, dla chętnych mogę podesłać RAWy. Robione obiektywami, które mam w stopce.

szakol
10-12-2006, 20:08
Szkoda tylko że Tamronem nie zrobiłeś fotek aut w ruchu ;) A tak poważnie ten wątek można ciągnąć w nieskończoność. Ja miałem podobny dylemat z 30D i wybrałem 17-40 i nie żaluję. Ja potrzebuję szkła do wnętrz i dla mnie Tamron odpadł.

jafet
08-05-2007, 10:17
no to teraz mam niezły mętlik w głowie, posiadam 350D rebel XT i chciałem zamienic kitowy na Tamrona, teraz sam już nie wiem. Nie mam tyle kasy aby kupić L, zastanawiam się jeszcze nad Canona 17-85mm f/4-5.6 USM IS, trochę droższy, ale Canon zwraca 150 Euro za zakup tego obiektywu do 30.06.2007, ale nie wiem co o nim sądzić

RomanS
08-05-2007, 10:50
Kupowac C 17-85 IS , wazna jest jego wszechstronnosc i niezawodnosc. Ewentualne CA, jak bardzo przeszkadza, mozna usunac w PS.

Zbig
08-05-2007, 11:17
Żeby nie było za łatwo, to dorzucę kolejną, ekstremalną opinię. Wcześniej w Nikonie miałem m.in. 18-70/3.5-4.5 i Sigmę 30/1.4. Do nowego Canona chciałem początkowo kupić Sigmę 18-50/2.8 Macro lub ew. Tamrona 17-50/2.8. Niestety przetestowałem kilka szkieł i z każdym było coś nie halo. Albo nie ostrzył na szerokim kącie, albo BF/FF na wąskim. Przestrzelałem też nieźle komisowy 17-40/4 - wg mnie porażka. Nie oceniam szkieł tylko przez pryzmat ostrości, ale ten obiektyw nie dość, że był lekko przymknięty zdecydowanie mniej ostry od bardzo lekko przymkniętej Sigmy (18-50), to jeszcze to światło i wysoka cena. Owszem, kultura pracy na plus, ale co mi po kulturze, jak muszę przymykać to f/5.6, a wiadomo co wtedy mogę zrobić z tym w pomieszczeniach ... Ostatecznie coraz bardziej skłaniam się ku zestawowi Sigma 30, Canon 50, Canon 85 + coś szerokiego (nawet na wstępie kit). Dlaczego tak? Bo po pierwsze jasno (nikt nie przekona mnie, że posiadanie jasnych szkieł jest mniej komfortowe od zoomów - niech robi fotki w świetle zastanym). Poza tym Sigma 30 to świetne szkło - mogę pokazać trochę fotek ! - trzeba tylko dobrać egzemplarz (co jest łatwiejsze niż w zoomie ;)). Ponadto Sigma 30 + Canon 50 + połowa Canon a 85 kosztuje tyle co 17-40. Argumenty mógłbym wymieniać długo ...

Oczywiście wszystko co napisałem odpowiada mi, może nie odpowiadać innym. Jedni chcą obiektywy zmiennoogniskowe, dla innych inwestowanie w 3 szkła zamiast jednego jest finansowo nieakceptowalne. Ja tylko napisałem swoją skromną opinię. Robię zdjęcia w 90% amatorsko, ale chcę mieć dobrą jakość przy świetle zastanym (niedługo będę miał do fotografowania dwa małe brzdące ;)). Poza tym jestem trochę zniechęcony do rozjeżdżających się zoomów, których dobranie do puszki jest czasami trudne. Przepraszam za OT.

To tyle. Jakby ktoś chciał sampelki z Sigmy, to wkleję to i owo :) Pozdrawiam,

Zbyszek

jafet
08-05-2007, 12:12
to nie pomogliście mi :), chyba pojadę do sklepu i przetestuję Tamrona i Canona do mojego aparatu.

Zbig
08-05-2007, 12:13
Myślę, że metoda testowania kolejnych egzemplarzy jest najlepsza. Inaczej jest, jeżeli masz pod ręką serwis, który Ci wykalibruje szkło.

Adso
09-05-2007, 15:28
no cóż, najczęściej jednak wygląda to tak,że wchodzimy do sklepu, na stanie jest jedno albo dwa szkła do przetestowania i kicha...lecimy gdzieś indziej i sytuacja sie powtarza...a jeśli szkło sprowadzają specjalnie dla Ciebie i to w ilości sztuk: jedna...to o jakim przetestowaniu można mówić?

januszP.
09-05-2007, 15:43
Można zamówic u Cichego przetestowany.
ja miałem to szczęście, że na pustyni sprzetu foto jakim jest trójmiasto, akurat jest dystrybutor Tamrona. I swoją 17-50 wybrałem po 2-ch dniach testowania wielu obiektywów. Przy bardzo sympatycznym udziale ptacownika firmy. !
Jestem ze swojego egz. zadowolony. Juz nie robię testów tylko zdjecia.

Bonku5
09-05-2007, 16:06
Teraz ja dorzucę kilka zdań.
Po namowie jednego z forumowiczów zdecydowałem się na 17-85 IS. Miałem dokładnie taki sam dylemat!! Czy 17-85 czy 17-50 a może jeszcze 28-75. Dużo było pisane o tym że 17-85 nie jest szkłem dobrym jak na takie pieniądze... ale wtedy było brane pod uwagę 2 tys a niejednokrotnie w starszych postach brało się pod uwagę 2,5tys (jak np w optyczne).
I z tym bym się zgodził bo wtedy to już blisko do L-ki, więc było niewarte.

Niemniej jednak teraz jeśli kupisz za 1700pln dostaniesz zwrot to masz szkło za nie całe 1200. A w tym momencie uważam, że jest naprawdę godne polecenia...

jafet
09-05-2007, 21:26
Canon uwzględniając zwrot kasy będzie mnie kosztował ok. 1200 zł, a Tamron ok. 1400 zł, pomijając kwestię zakresu ogniskowych, lepszy jest w tym przypadku Canon ? Widzę, że dużo forumowiczów posiada Tamrona, a mało kto Canona. To co wybrać ? :(

Bonku5
09-05-2007, 22:51
W Tamronie masz lepszą ostrość i jest jaśniejszy, w Canonie masz lepszy AF. Poza tym jest USM, IS (czasem może się przydać). Wykonanie też wydaje mi się lepsze w przypadku canona... Ja wybrałem Canona narazie nie narzekam (wywołuję foty z reguły 10X15) ale pewnie przy dużych formatach Tamron wyszedł by lepiej (z tym że ja takich nie robię)

mamiski
18-05-2007, 21:41
W weekendy cichy foci wesela - zapoznaj się z ofertą i sprwadź zajęte terminy

shaana
04-03-2009, 10:34
Hej,
czy możecie podac namiar do tego Cichego ?? najlepiej link do jego aukcji.

z góry dzięki

Cichy
04-03-2009, 10:37
Chyba nietrudno znaleźć, na forum jest jeden...

shaana
04-03-2009, 10:39
chodziło o twoje aukcje, posiadasz takowe ? ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i cisza..:roll:

Rjan
04-03-2009, 10:50
Przecież link do swoich aukcji ma w stopce.

Zobacz jego podpis:
(...)na handel Tamrony(...)

Vitez
04-03-2009, 12:44
i cisza..:roll:

Wiesz... forum to nie czat/gg :roll: .

walkie
23-06-2009, 14:09
Można poprosić Cichego o przetestowanie,ja kupiłem 17-50 i jestem zadowolony.Z moim 400d nie ma problemów typu BF i FF.
Moim zdaniem optycznie nie znajdziecie nic lepszego w tej cenie. Obiektyw żyleta i ma piękną platykę (kontrast wymiata). Z autofokusem nie mialem wiekszych problemów.

Jago
23-06-2009, 18:20
.........I tez troche dziwne ze Tamron nic nie robi z tym aby to poprawic, skoro rynek jest zalany jakby nie patrzec bublami...

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Tamron po prostu nie chce odpalić swojej "działki" Canonowi a ten w zamian nie udostępnia mu danych wymaganych do kompatybilności canonowskiego body z szkłem tego producenta. Tamron kusi wszystkich światłem i ceną a później ludzie "bujają" się z tymi szkłami mniej lub bardziej na nie narzekając. Szczęściarze są zadowoleni. A inni już nie - Ty się do nich właśnie zaliczasz.

Slawo10
23-06-2009, 18:33
@walkie
rozwiń temat, jak sprawdziłeś, że nie masz FF/BF:)
może jakieś odpowiednie zdjęcie

adshaker
22-11-2009, 13:16
Do sprawdzenia FF/BF jest prosta tablica którą można sobie wydrukować, albo zdjęcie z kilkoma przedmiotami w niewielkiej odległości (przód/tył) i AF celowany na ten w środku.