Zobacz pełną wersję : Monitor LCD - jaki ?
Polecam Ci obejrzeć monitor na żywo ... zabrać swoje zdjecia itd.
Ja oglądałąm S2000 oras 2111W .. i jednak bardziej odpowiadał mi ten panoramiczny. Może nie jest wielki ale jak na obróbkę fotograficzna uważam ze jest ok.
Kalibracja to chyba bardzo indywidualna sprawa...ale kolorystyka była ładna już przy fabrycznych ustawieniach. Wieczorkiem pobawie się dokładniej :)
pozdrawiam
Tomasz Urbanowicz
14-11-2007, 14:01
...ale kolorystyka była ładna już przy fabrycznych ustawieniach
Ładna to nie znaczy prawidłowa :)
Nie każdy potrzebuję właściwych kolorów a wystarczą mu ładne :)
Nie każdy potrzebuję właściwych kolorów a wystarczą mu ładne :)
No pewnie, że ładne kolorki wystarczą do... pogrania w gierki, pisania w Wordzie itd.
W obróbce foto kolorki nie mają być ładne, tylko prawidłowo odwzorowane.
No chyba, że ktoś lubi psuć fotki, a potem dziwić się "Jak to ten lab spieprzył robotę!" ;-)
Oczywiście że monitor wymaga kalibracji...gdybym chciala tylko ładne kolorki to kupiłam jakikolwiek za 1 tyś.
Ktoś wie jakie powinno być odświerzanie przy rozdzielczość 1680 x1050 ..
u mnie możliwe jest ustawienie tylko 60...
Ogólnie na razie to mnie oczy bolą...musze jakoś wszytko poustawiac :)
pozdr.
Oczywiście że monitor wymaga kalibracji...gdybym chciala tylko ładne kolorki to kupiłam jakikolwiek za 1 tyś.
Ktoś wie jakie powinno być odświerzanie przy rozdzielczość 1680 x1050 ..
u mnie możliwe jest ustawienie tylko 60...
Ogólnie na razie to mnie oczy bolą...musze jakoś wszytko poustawiac :)
pozdr.
W monitorze LCD nie masz "odświerzania" więc 60Hz jest optymalnie. I zmniejsz jasność monitora to oczy przestaną boleć (LCD jest o wiele jaśniejszy od CRT)
Właśnie o tym wyczytałam na stronie eizo :)
Racja ten monitor jest baardzo jasny.
Ale mam jeszcze wrażenie że nie jest wystarczająco ostry...
Albo wychodzi na jaw moja wada wzroku :)
Jeśli chodzi o zdjęcia i prace w PS...to jest dużo lepiej niż w starej 19 iiyamy
Ale mam jeszcze wrażenie że nie jest wystarczająco ostry...
Wyświetlacz LCD, z zasady działania jest idealnie ostry. Jeśli jednak na ekranie jest coś innego to winę za ten fakt ponosi najczęściej karta graficzna i połączenie analogowe.
to prawda...mam połączenie analogowe i zintegrowaną karte.
I tak jak podejżewałm będę musiała ją wymienić.
pozdrawiam.
to prawda...mam połączenie analogowe i zintegrowaną karte.
Swoją drogą, połączenie analogowe jest lepsze jeśli chodzi o płynność przejść tonalnych, ale ze świecą trzeba szukać karty która da ostry obraz przy wysokich rozdzielczościach. Znacznie prościej jest podłączyć po DVI.
Karty zintegrowane to wyjątkowe padło. W firmie stoi jeden komp z taką kartą podłączony analogowo do LCD-ka. Za każdym razem jak na niego patrzę wpadam odruchowo w przerażenie, że wzrok mi się popsuł :D
Karty zintegrowane to wyjątkowe padło.
Nie przesadzajmy, padło to np Super Grace, z której oprócz "ciekawego" obrazu, potrafi coś czasem odpaść.
Ciekawostka:
O jakości obrazu na złączu analogowym, decydują głównie filtry pasmowe na wyjściu sygnałowym. Czyli kilka rezystorków i kondziorków, a nie sam układ graficzny. Na upartego można je wywalić w diabły, olewając przy tym kilka dyrektyw unijnych, odnośnie pól elektromagnetycznych i cieszyć się pięknym, ostrym obrazem.
wlodek1956
14-11-2007, 20:16
Witam wszystkich na forum ! mam problem z monitorem DELL 2407 HC mianowicie podczas wyswietlania obrazu filmowego hd jasne partie obrazu migaja jak stroboskop. Wiem, ze jest to forum fotograficzne ale w tym watku zabieraly glos osoby obeznane z tym modelem , wiec moja prosba o pomoc karta ati hd2900, polaczony po DVI ale i po VGA to samo co zmienic w ustawieniach? Kresle sie z powazaniem wlodek
:oops:
Witamy na forum!
Witam wszystkich na forum ! mam problem z monitorem DELL 2407 HC mianowicie podczas wyswietlania obrazu filmowego hd jasne partie obrazu migaja jak stroboskop.
Proszę zapytać czytelnika Waskowiak.
http://canon-board.info/member.php?u=11869
:twisted:
Tom01
tak na marginesie to dziękuję za rady :) Bo jak widać niestety nie kupiłam u Pana a i tak uzyskałam pomoc.
jednym słowem dziękuję za obiektywizm.
Apropo wyjścia...to teraz powinnam zmienić aby mieć wyjście cyfrowe ? Szkoda ze nie myślałąm o tym kupując w zeszłym roku komputer :/
to teraz powinnam zmienić aby mieć wyjście cyfrowe ?
W gruncie rzeczy, tak.
wlodek1956
14-11-2007, 20:51
Witamy na forum!
Proszę zapytać czytelnika Waskowiak.
http://canon-board.info/member.php?u=11869
:twisted:
Z calym szacunkiem ale nie takiej rady oczekiwalem , Kolego jak wiesz jak pomoc to nie odsylaj mnie do innych ... to nie ladnie
:mrgreen: pragne zaznaczyc, ze wiem co to interlace i non interlace ale wszelkie proby ustawien w karcie graficznej nie pomagaja Pozdrawiam wlodek.
Kolego jak wiesz jak pomoc to nie odsylaj mnie do innych ... to nie ladnie
Wydaje mi się, że zrobiłem dobrze. Odesłałem do osoby, która ma takie Dell'e pod ręką i może pomóc.
Moja porada mogłaby się Panu nie spodobać, stąd się nie wychylałem.
PS. Przeplot z uwagi na specyfikę tworzenia obrazu na LCD. raczej nie ma zastosowania.
Ale to prawda..ten pan sprzedaje te monitorki i powinien Ci doradzić :)
waskowiak
15-11-2007, 00:11
a ja jutro odbieram eizo 2111 W
obejrzałam go jednak i nie przeszadza mi to "rozjaśnienie" z lewego boku.
Po pierwsze na tym boku leży paletka narzędzi tylko ..a nie zdjecie.
Po drugie nie jest to wcale uciazliwe .. a nawet bym powiedziala "nie jedna osoba nie zauważy tego rozajśnienia."
W każdym razie wzięłam kilka swoich zdjęć, obejrzałam na tym monitorku i moge stwierdzić że jest duża różnica i widać błędy w czerni..
u mnie było idealnie czarne na monitorze a na eizo widać było że zdjęcie wcale nie jest idealnie czarne ale ma rozjaśnienia...oraz wiele innych:)
Ehh a seria do obrobienia fotek już czeka :)
+ to co tom1 napisał na stronie 99 nie sposób tak duży opis zacytować
Jak komentuje użytkownik rozjaśnienie jakoś nijak się ma co do norm jakości Eizo....
Ku mojemu bezgranicznemu zdumieniu nagle tom1 zaczyna uważać że monitory z serii C coś tam są profesjonalne do fotografii itp a nie takie co przedtem wskazywał.... widocznie tamte mu się wyczerpały lub znacząco się ich liczba zmniejszyła a ja pisałem dlaczego się nie zgadza jeśli o ocenę przeznaczenia monitorów z Eizo....
Jakoś nie chce mi się wierzyć w obietnice monitora idealnego do gier jakoś nie wierzę w realne 0,1ms które byłoby do tego potrzebne i to nie GTG tylko BtWtB czyli Black to White to Black w takim czasie .....
Co do testu to chyba przyczepiłem się do drogiego modelu monitora.... nie do jakiegoś super taniego.. akurat tam jest kilka monitorów eizo nie kilkadziesiąt i co z tego podobno eizo są według pana nieskazitelne ?! CIekawe jak te płynne przejścia tonalne mają się do rzeczywistości w której są 2 przestrzenie RGB bo człowiek tyle widzi a nie jedną przestrzeń
+ to co tom1 napisał na stronie 99
Nazwy własne pisze się z dużej litery Panie Waskowiak.
Jak komentuje użytkownik rozjaśnienie jakoś nijak się ma co do norm jakości Eizo....
Normę fabryczną podałem. W gestii użytkownika leży, czy zechce skorzystać z pomiarów w serwisie i ew wymiany.
Ku mojemu bezgranicznemu zdumieniu nagle tom1 zaczyna uważać że monitory z serii C coś tam są profesjonalne do fotografii itp a nie takie co przedtem wskazywał....
Proszę czytać dokładniej. Są monitory różnych klas cenowych i jakościowych. Wiele się nadaje, ale nie wszystkie są profesjonalnymi.
widocznie tamte mu się wyczerpały lub znacząco się ich liczba zmniejszyła a
Proszę bez impertynencji. Albo będzie Pan prowadził dyskusję na kulturalnym poziomie albo będzie Pan ignorowany.
ja pisałem dlaczego się nie zgadza jeśli o ocenę przeznaczenia monitorów z Eizo....
Proszę o cytat, nie bardzo wiem o co chodzi.
Jakoś nie chce mi się wierzyć w obietnice monitora idealnego do gier
Są takie, na miarę dzisiejszych możliwości technicznych oczywiście.
jakoś nie wierzę w realne 0,1ms które byłoby do tego potrzebne i to nie GTG tylko BtWtB czyli Black to White to Black w takim czasie .....
Proszę o cytat gdzie jest napisane zapewnienie o 0,1ms pełnego przejścia? Gra, nawet bardzo dynamiczna wymaga szybkości animacji, a co za tym idzie również maksymalnej zwłoki obrazu tylko tyle, by oszukać oko, które poniżej pewnej wartości nie widzi różnicy. Ta wartość jest wyznaczona doświadczalnie i jest to dużo więcej niż 0,1ms. W rzeczywistości widzimy niedoskonałość obrazu ruchomego w sytuacji, jeśli zwłoka jest dłuższa niż około 20-60ms.
Co do testu to chyba przyczepiłem się do drogiego modelu monitora.... nie do jakiegoś super taniego.. akurat tam jest kilka monitorów eizo nie kilkadziesiąt i co z tego podobno eizo są według pana nieskazitelne ?! CIekawe jak te płynne przejścia tonalne mają się do rzeczywistości w której są 2 przestrzenie RGB bo człowiek tyle widzi a nie jedną przestrzeń
Proszę o jaśniejsze wyłuszczenie Pańskiego problemu.
waskowiak
15-11-2007, 00:45
nie pisał nikt o 0,1 ms ale to oczywiste żeby tak naprawdę grało się bez opóźnień... (do tego sprzedawcy przeszli z BWB to GTG aby o 5ms zmniejszyć wizualnie opóznienia podawane w parametrach jeśli nie o więcej) producenci stosują tricki aby zmniejszać opóźnienia ale tak naprawdę traci się trochę na jakości obrazu.... (na kartach dobrze jest sprawdzić na 2 wyjściach jak sprawa opóźnień na każdym wygląda)
przykro mi nie chce mi się przeszukiwać 100 stron.... była dyskusja o sprawie w której pan uważał jakieś nieprofesjonalne wersje za lepsze od tych z serii C
To że można oddać to jedna rzecz a zawracanie gitary które dziwnie się zdarza mimo tego że niektórzy tu na forum mówią jakiej to dobrej jakości są monitory wysyłane na nasz rynek !!!!
Jak się tyle płaci za eizo to się chce uniknąć kłopotów ... a nie reklamować bo nikt za stracony czas nie zapłaci ......
nie pisał nikt o 0,1 ms ale to oczywiste żeby tak naprawdę grało się bez opóźnień...
Proszę o dowody. Proszę również o analogiczne pomiary dla monitorów CRT, na których przecież grało się znakomicie.
(do tego sprzedawcy przeszli z BWB to GTG aby o 5ms zmniejszyć wizualnie opóznienia podawane w parametrach jeśli nie o więcej) producenci stosują tricki aby zmniejszać opóźnienia ale tak naprawdę traci się trochę na jakości obrazu....
Producenci stosują kłamstwo jako narzędzie marketingowe. Parametry bierze się z sufitu i w nowszych edycjach coraz "lepsze". To powszechne do tego stopnia, że nikt tego nawet już nie krytykuje.
przykro nie chce mi się przeszukiwać 100 stron....
Proszę się zdecydować. Albo rzuca Pan temat do dyskusji i jest Pan do tego przygotowany, albo, proszę wybaczyć określenie, jest to zwykłe pieniactwo.
była dyskusja o sprawie w której pan uważał jakieś nieprofesjonalne wersje za lepsze od tych z serii C
Proszę o wskazanie gdzie tak jest napisane.
To że można oddać to jedna rzecz a zawracanie gitary które dziwnie się zdarza mimo tego że niektórzy tu na forum mówią jakiej to dobrej jakości są monitory wysyłane na nasz rynek !!!! .
Proszę porównać Eizo jakie przychodzą do kraju z Typemaker'a z Wielkiej Brytanii. Ilość braków jest kilkukrotnie większa niż monitorów z Alstor'a. Nie ma to jednak żadnego związku z awaryjnością jako taką, która się przecież zdarza się w każdym produkcie. Wszak nie jest to kamień, a skomplikowane urządzenie elektroniczne. Pocieszające jest jednak, że ilość wadliwych Eizo z polskiego kanału dystrybucji nie ma sobie równych, i to nie tylko w skali innych sprowadzanych do kraju monitorów klasy popularnej, ale i jest znacznie lepsza niż niemieckie Quato, Nec czy Lacie. Za to m.in. się płaci.
waskowiak
15-11-2007, 01:23
Tak u nas jest najlepsza opieka medyczna, najlepiej budujemy drogi kiedyś nawet słyszałem że najzdrowszą żywność co jest absurdem do kwadratu, także mamy do bioetanolu używać rzepaku co kompletnie robi z nas pośmiewisko (choć nie tylko nas) i dlatego nawet na tym forum pojawiają się ludzie którzy kupili najlepsze eizo z idelanym podświetleniem....
Przykro mi ale niestety ja się właściwie zawężyłem do 1 monitora dla dobra klientów o w miarę przyzwoitej cenie znalazłem takowy co ani za drogi i ma przyzwoita jakość... nie mam tyle czasu co pan niestety....
Staram się do tematu podejść zdroworozsądkowo nie szafując trudnymi określeniami
Monitory crt mają niezauważalne opóźnienia każdy gracz to powie...
Ktoś napisał że 140cd/m^2 wypala oczy co jest zwykłą bzdurą.... Nikt kto dba o zdrowie nie siedzi przecież po ciemku normy bhp wymagają silnego oświetlenia z góry bo jak się siedzi po ciemku to oczy próbują wyrównać poziom jasności pomiędzy otoczeniem a monitorem co jest niemożliwe i się psują. Optymalne oświetlenie dla człowieka wg norm unii europejskiej to ponad 300cd/m^2, minimalne to 80cd/m^2 ; 2407WFP-HC ma 400 cd/m2 czyli 200cd/m^2 to nie taka duża wartość....
Jeśli chodzi o eizo i porównanie do europy zachodniej to na pewno tylko jedno można powiedzieć ceny eizo w POlsce w porównaniu z tymi z zachodu nie mają sobie równych
P.S. podobno benzyna też u nas jest super... wersje przeznaczone dla Polski powinny mieć w nazwie super...
Ja wolę timexa niż wynalazki 95% innych producentów zegarków... nikt nie ma takiej elektroluminescencji z 5 letnim trwaniem baterii i przy takiej cenie... nawet w porównaniu do zegarków 5 razy droższych
Tak u nas jest najlepsza opieka medyczna, najlepiej budujemy drogi kiedyś nawet słyszałem że najzdrowszą żywność co jest absurdem do kwadratu,
Proszę ponownie przejść do konkretów.
Monitory crt mają niezauważalne opóźnienia każdy gracz to powie...
Proszę zatem podać jaki jest czas czarny-biały-czarny w CRT?
Ktoś napisał że 140cd/m^2 wypala oczy co jest zwykłą bzdurą.... (...) Optymalne oświetlenie dla człowieka wg norm unii europejskiej to ponad 300cd/m^2, minimalne to 80cd/m^2 ; 2407WFP-HC ma 400 cd/m2 czyli 200cd/m^2 to nie taka duża wartość....
Proszę namówić jakiegoś użytkownika względnie sprawnego CRT o pracę na 100% jaskrawości. Niezależnie od warunków oświetleniowych. Prawdopodobnie popuka się w czoło. A to będzie tylko 100-120cd/m^2.
Proszę prześledzić parę forów i grup, pod kątem ilości zgłaszanych problemów ze zbyt jasnym obrazem tanich LCD i pieczeniem oczu w związku z tym.
waskowiak
15-11-2007, 01:56
Ja nie mówię o jasności jako takiej w dowolnym monitorze tylko ogólnie 200cd/m^2 to nie jest jakaś tam duża wartość... sam mam ustawionego della na 50% i kontrast na 50% przy ustawieniu jasności na 100% i kontrastu na 50% spokojnie da się pracować a to napewno więcej niż 200cd/m^2
Kłopot z pieczeniem oczu bardziej dotyczy jakości obrazu a nie jasności którą można zmniejszyć...
Ja nie mówię o jasności jako takiej w dowolnym monitorze tylko ogólnie 200cd/m^2 to nie jest jakaś tam duża wartość... sam mam ustawionego della na 50% i kontrast na 50% przy ustawieniu jasności na 100% i kontrastu na 50% spokojnie da się pracować a to napewno więcej niż 200cd/m^2
Nie ma regulacji kontrastu w monitorze LCD. Regulatorem nazywającym się "kontrast" obcina Pan matrycę, zmniejszając jasność i przy okazji psując stosunki jasności. Robi to Pan właśnie dlatego, że jest dużo za jasny. Producenci montują takie oszustwo w celu ukrycia wady w postaci zbyt małego zakresu regulacji jasności. Proszę zaopatrzyć się w kolorymetr i zmierzyć. Wartość wyniesie znacznie bliżej 100cd/m^2 niż się to Panu wydaje.
Kłopot z pieczeniem oczu bardziej dotyczy jakości obrazu a nie jasności którą można zmniejszyć...
Bzdura. Gdyby tak było, to 15 letnie kineskopowe Daewoo byłyby gigantami jakości. ;-)
waskowiak
15-11-2007, 02:05
tzn że dane podawane przez eizo nie mają nic wspólnego z rzeczywistością ? np taki EIZO S2431W-BK ma 450cd/m^2 kosztuje conajmniej z 4000zł i tak naprawdę to fikcja ?
tzn że dane podawane przez eizo nie mają nic wspólnego z rzeczywistością ? np taki EIZO S2431W-BK ma 450cd/m^2 kosztuje conajmniej z 4000zł i tak naprawdę to fikcja ?
Nie wiem czy ma 450cd/m^2. Nie pamiętam kiedy ustawiałem jakikolwiek monitor na 100%. Chodzi zakres regulacji, czyli o możliwość ustawienia z komfortową jasnością, która leży w zakresie od 30-50 cd/m^2 (wieczór, przeglądanie internetu) do 100-120cd/m^2 (dzień, praca). Wywindować jasność łatwo, niestety z jej regulacją jest problem. Dotyczy to wszystkich monitorów masowych, również Della. Najlepiej jest to rozwiązane w Nec (xx90 i SVxxxx), Eizo (wszystkie z wyjątkiem 1901 i 1911), Lacie (3xx).
Tomasz1972
15-11-2007, 09:26
Temat zamykam .
Większości użytkowników nie interesują cyferki , dane, itp , tylko jakość monitorów do zastosowania foto . Do tak specjalistycznych dyskusji służą specjalistyczne fora : http://mva.pl/forum/ .