PDA

Zobacz pełną wersję : Monitor LCD - jaki ?

Strony : [1] 2 3 4 5

Silent Planet
10-09-2006, 12:22
Hej!

Muszę kupić monitor - do domu, czyli i gry, i filmy, i net, i zdjątka - one for all.
Kasy na ten cel nie mam dużo. Monitor muszę kupić jutro lub we wtorek, poza tym praca i szkoła i nie mam kiedy po "markietach" jeździć.

Komputronik oferuje mi takie oto:

CRT 19" MIRO:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4985

LCD 18" GATEWAY
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15768

Zasadniczo wiem jak świeci taki Miro, bo miałem okazję chwilkę działać na 17" wersji tego monitora i sprawiał wrażenie całkiem znośnego jak za tą kasę.

Natomiast nie za bardzo znam się na panelach - wiem, że to jest low-end i nie mam co wymagać od niego Bóg wie czego, więc zapytowuję, czy toto jest warte tych pieniędzy?
"600 z hakiem" to nie dużo jak na 18" panel...
Martwi mnie czas reakcji - jest duży ( większy niż mojego hdd :wink: ) - czy toto nie będzie smużyć?

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Nemeo
10-09-2006, 12:29
Ile keszu masz przeznaczne na monitor ?

Silent Planet
10-09-2006, 12:30
Tyle, że na ten droższy wystarczy.

p_lar
10-09-2006, 12:43
Hmmm. IMHO Gateway to troche ryzyko. Jasne że cena kusi ale akurat z Gateway'ami to jest często a może zwykle tak, że oni dają logo a producent jest inny. Zależy na co trafisz. Ja mam 5 letniego crt Gatewaya 22" a tak naprawdę to Mitsubishi diamondtron (nawet z tyłu pod foliową nalepką da się "wymacać logo Mitsu) ale kumpel kupił 19tke i jeśli chodzi o ostrość to była porażka. Firma w USA uchodzi za jedną z tańszych i nie ma jakiejś super renomy. Więc obadaj wszystko najlepiej na miejscu w sklepie.

Vitez
10-09-2006, 15:10
http://www.allegro.pl/item125078881_19_monitor_nec_fe991sb_diamondtron_n f_idealny.html

Mam i moge polecic.

dentharg
10-09-2006, 15:53
Mam 19 NEC 1970NX. Bardzo dobry. Obrabiam fotki, surfuję i gram w CSa.
Matryca S-IPS co oznacza całkiem dobre odwzorowanie kolorków (zdaje się, że matryce używane przez Apple/Dell też są S-IPS).

Tomasz Urbanowicz
10-09-2006, 15:55
Do filmów i gier nie jest za wolny?

popmart
10-09-2006, 16:08
jeśli monitory (Vitez i NEC CRT na diamdotronie) naprawde są "prawie nowe lub nowe" z jakiś magazymów to cena jestbardzo dobra ..... i produkt także przyzwoity.

Silent Planet
10-09-2006, 16:43
Na Allegro nigdy nie kupię monitora "nowego lub prawie nowego" po szajbusko okazyjnych cenach. Nie i już.
Kupiłem w swojej karierze trzy monitory CRT na Allegro, które miały wg. sprzedawców służyć wieczność. Służyły średnio po sześć miesięcy i papa trafopowielaczu. Naprawa tyle, co pół kolejnego "prawie nowego" monitora z Allegro. Nie tknę już.

Dlatego Komputronik ( dla mnie synonim słów: "nowe" oraz "gwarancja 2 lub 3 lata" ), i jeden z tych dwóch modeli.
Skłaniam się ku LCD ( mówić o zaletach użytkowych panelu nie trzeba ), jeśli ktoś ma doświadczenie z takim sprzętem lub może mi w miły i rzeczowy sposób odradzić ten zakup to ja bardzo, ale bardzo chętnie wysłucham.

Pozdrawiam.

M@riusz
10-09-2006, 21:18
Jeżeli wybierać tylko z tych, które podałeś, to do tzw. użytkowania ogólnego ten:

LCD 18" GATEWAY
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15768
Do obróbki grafiki ten:

CRT 19" MIRO:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4985

M@riusz

Il fuoco
10-09-2006, 23:31
bierz CRT.
taki Gateway to to niewiadomo co jest.
a CRT to wiadomo...
może tylko poszukaj coś innego niż miro....jakiegoś NEC'a np. tak jak sugerują moi przedmówcy...

Nemeo
10-09-2006, 23:40
Pamietaj że monitor, to urządzenie które ma ci służyć wiele lat, nie kupuj byle jakiej kaszany, lepiej dozbieraj wiecej keszu i kup coś lepszego.

PAMIETAJ.

Kto kupuje tanio, ten kupuje dwa razy.

p_lar
11-09-2006, 00:30
bierz CRT.
taki Gateway to to niewiadomo co jest.
a CRT to wiadomo...
może tylko poszukaj coś innego niż miro....jakiegoś NEC'a np. tak jak sugerują moi przedmówcy...

Etam :D , akurat miro onegdaj robiło ********e monitory dedykowane dla grafików, ale to z 10 lat temu było :D

Vitez
11-09-2006, 02:41
Na Allegro nigdy nie kupię monitora "nowego lub prawie nowego" po szajbusko okazyjnych cenach. Nie i już.

Ten z Allegro podalem jako referencje, nie sugerujac jednoczesnie "kup na Allegro" . Nie wiem ile ten NEC moze byc teraz wart ale:

- nie do dostania teraz nowy
- nowy byl wart na poczatku 2005 roku ok 1000zl

A do gier, grafiki i ogolnie do wszystkiego jest swietny 8) (tylko musze go cholerka w koncu skalibrowac :? ).

Il fuoco
11-09-2006, 08:14
"optymalnie" byłoby EIZO ale ekhmm cenowo to to różnie bywa:)

Tomasz1972
11-09-2006, 08:28
Dodam tylko , że na OCZACH się nie powinno oszczędzać , w końcu ileśtam dziennie czasu wpatruje się człowiek w to szkiełko :)

Tomasz Urbanowicz
11-09-2006, 13:46
Ponoć LCD NEC 92VM jest niezły za nieduże pieniądze.

szycho
11-09-2006, 17:12
Ponoć LCD NEC 92VM jest niezły za nieduże pieniądze.
Czy ktoś może rozwinąć wątek Tomasza??

Tomasz Urbanowicz
11-09-2006, 18:58
Jako, że nieprofesjonalne karty graficzne są 8 bitowe (niby jest True kolor 32 bity, ale dodatkowe 8 bitów jest na poprawę koloru) IMHO wystarczy monitor z 16,2 mln kolorów (8 bitów na kanał to 16,7 mln), a taki jest owy NEC. Ponoć, nie ma praktycznie różnicy w odzworowaniu kolorów między nim a CRT - mówię ponoć, bo opieram się na opinii. Mimo, że matryce ma tylko TN, to mimo wszystko jest niezły. Chyba, że macie inne zdanie?

EDYCJA:
Choć ja wybiorę sobie taki, tylko 17" - ma większą rozdzielczość :)

Silent Planet
14-09-2006, 19:43
Hej!

To znów ja. Chciałem tylko pochwalić się, że kupiłem już jeden z dwóch monitorków, o które pytałem na początku tego wątku.
Który wybrałem?
Tem, który mi tutaj sumiennie odradzano! :mrgreen:

Mam tego Gatewaya - muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony.
18", 1280x1024, czas reakcji nie 20ms jak podaje Komputronik, tylko 8ms.
Obraz jest ostry, czytelny, bardzo dobrej jakości. Mam tylko wrażenie, że... zbyt jasny i kontrastowy! Ale podejrzewam, że to tylko wrażenie - w końcu przesiadłem się z paruletniego CRT.

Pozdrawiam!

MMM
14-09-2006, 21:33
Hej!

Mam tego Gatewaya - muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony.
18", 1280x1024, czas reakcji nie 20ms jak podaje Komputronik, tylko 8ms.
Obraz jest ostry, czytelny, bardzo dobrej jakości. Mam tylko wrażenie, że... zbyt jasny i kontrastowy
A czy on przypadkiem nie jest na matrycy TN?
Odpal Photoshopa, włącz wybór koloru z palety i pobaw się suwakami, zobaczysz że nie zawsze są płynne przejścia między kolorami.
Było wziąść coś na MVA/PVA bo mają znacznie lepsze odwzorowanie kolorów np. BENQ FP91PG na MVA http://sklep.benchmark.pl/pelny_29731.html

Silent Planet
15-09-2006, 14:23
Po pierwsze - 600 PLN to nie to samo co prawie 1000 PLN, ale dziękuję za czytanie ze zrozumieniem :wink:
Po drugie - może nakieruj mnie, których przejść tonalnych nie powinienem mieć. Bo nawet już walę różnorakie gradienty w 24-bitach na cały ekran, odpalam wszystkie wersje programów w stylu "monitor test" i... jakoś wszystko wygląda jak wyglądało.

Dzygit-Dublin
15-09-2006, 15:46
moze ktos dobra dusza wykalibruje ci go i dop zobaczysz roznice i ile jest wart.

Ale jak jestes happy to najwazniejsze.
Sam mialem samsunga bf930 ktorego pogonilem i zakup nowego monitora wcale nie jest latwy szczegolnie jak wejdziesz na www.mva.pl.
jak klikniesz tam to dop sie zaczyna.

Co do cen "rozsadnych" w miare to polecam 20wgx2 Nec`a nie jest to szczyt techniki ale nowa matryca dosc szybki i odwzorowanie kolorow super.To jest monitor do zastosowan domowych. ( wlascicieli Spectraview i Eizo pozdrawiam bo to juz zupelnie inna bajka )

Nara

Silent Planet
15-09-2006, 19:22
No dobra, widzę, że nie będzie dobrze, do póki nie przytaknę, że kupiłem tani szajs, który nawet nie nadaje się do zastosowań domowych.
Kupiłem tani szajs, który nawet nie nadaje się do zastosowań domowych.
All right?

Vitez
16-09-2006, 15:12
I jeszcze obiecaj ze wykalibrujesz i ze juz zaczynasz zbierac na monitor ;)

Silent Planet
16-09-2006, 15:54
Tak, właśnie tak będzie - obiecuję! :wink:

Wats0n
28-10-2006, 10:12
Najlepiej żaden.
LCD to tragedia, najtańszy CRT często sprawdza się lepiej.

MMM
28-10-2006, 10:57
Bez przesady z tą tragedią na LCD. Trzeba poszukać czegoś na matrycy PVA żeby było sensowne odwzorowanie kolorów i skalibrować.

obserwator
28-10-2006, 11:08
Najlepiej żaden.

Kiedyś zaawansowani użytkownicy aparatów analogowych też tak mówili i się zarzekali a propos puszek analogowych... :)
Nic nie poradzimy że "za chwil kilka" będziemy patrzeć na świat mniejszą rozpiętością tonalną...przyzwyczaimy się :)
Polecam monitory LCD EIZO, Viewsonic, Apple, Barco (ale te dość drogie)

Janusz Body
28-10-2006, 11:13
Najlepiej żaden.

To już nie jest prawdą. Praktycznie wszystkie super-profi do DTP itp. to LCD :) Na Macu też te z najwyższej jakościowo półki to LCD.

Tak jak pisał MMM z PVA jest juz sporo lepszy od drogich CRT o "drobiazgach" typu zbieżność, rozmycie plamki nie wspominając. Samsunga Na PVA 19" można kupić za ok 1700 PLN. Dobry monitor na CRT o podobnych parametrach jest tańszy ale ma dużo wad, poza rozmiarami na biurku, które są co nieco upierdliwe. CRT kalibrować trzeba bardzo często, zużycie jest większe i szybsze, nawet poruszenie na biurku (obrót o kilka stopni) to konieczność natychmiastowej kalibracji (zmienia się położenie cewki w polu magnetycznym Ziemii i to wystarczy, żeby się zachowywał inaczej).

CRT nie poleciały cenowo w dół bez powodu - powoli nie mają konkurencji do LCD - poza ceną.

MARANTZ
28-10-2006, 11:27
Jak dla mnie tańsze LCD to nadal porażka w stosunku do monitora CRT. Wystarczy obrobić zdjęcie na czymś takim i potem wywołać w labie - porównanie z taką samą fotą zrobioną na CRT to koszmar, to są różne zdjęcia! Nie mając kasy na bardzo dobry monitor LCD (taki EIZO np.) i odpowiednie przyrządy do tej częstej kalibracji to wolę jednak postawić na klasykę czyli CRT.

Janusz Body
28-10-2006, 11:38
Jak dla mnie tańsze LCD to nadal porażka w stosunku do monitora CRT. Wystarczy obrobić zdjęcie na czymś takim i potem wywołać w labie - porównanie z taką samą fotą zrobioną na CRT to koszmar, to są różne zdjęcia! ....

Jeśli monitor masz nieskalibrowany to... nic nie można powiedzieć. LCD jest dużo bardziej stabilny - właściwie kalibracja raz na pół roku (dla amatora) powinna wystarczyć. Na CRT niestety NIE. CRT trzeba kalibrować bardzo często inaczej będzie jak mówisz. To nie tak, że tańsze LCD jest do niczego. Tańsze LCD nieskalibrowane jest takie samo jak nieskalibrowany monitor. Do niczego. Niestety zasada, że im gorszy monitor tym bardziej potrzebuje kalibracji dalej obowiązuje :)

EDIT: zresztą autor wątku pytał o LCD do 2k PLN więc podałem przykład niezłego LCD w tej cenie. Dyskusja o wyższości świat.... nie ma sensu ;)

Tomasz Urbanowicz
28-10-2006, 12:06
@Janusz Body:

Czy spotkałeś się może z takim LCD?

http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=2745&katid=22&grupa=35

Porównywałem go z nienajgorszym CRT Philipsa (nieskalibrowanym sprzetowo) i wydawał mi się naprawdę niezły mimo że matryca TN. LCD z matrycami PVA są niestety wolne, więc raczej nadawać się będą do zdjęć i statycznych rzeczy. Co o tym sądzisz?
Zdaję sobie sprawę, że niezwykle trudno kalibruje się LCD z matrycami TN, ale...

Janusz Body
28-10-2006, 12:24
[b]
Czy spotkałeś się może z takim LCD?
.. LCD z matrycami PVA są niestety wolne, więc raczej nadawać się będą do zdjęć i statycznych rzeczy...

Nie nie spotkałem się i wogóle bardzo mało wiem na temat tych PVA, TN itp.. Monitora z TN w życiu na oczy nie widziałem - może w sklepie. W sklepach monitory są strojone "pod publikę" zwykle z mocno podbitym niebieskim bo wydaje się wówczas ostro jak żyleta. :)

Mam Samsunga SyncMaster 214T (21") i jestem bardzo zadowolony - nie jestem specjalistą od elektroniki ani nie rozglądam się za nowym monitorem. Z tym "wolne" to bym dyskutował. Monitor mam do zdjęć (szybkość jest bez znaczenia) a grami bawię się raz na pół roku i to właściwie tylko symulatorami. To co daje PVA jest "więcej niż trzeba". Nie jest to może EIZO za 25k PLN ale do zdjęć więcej niż dobra a filmy też się ogląda bez problemu :)

Tomasz Urbanowicz
28-10-2006, 12:31
Ja będąc w sklepie porównywałem dwa monitory LCD: z matrycą TN i PVA. Na oba puszczony został jakiś film i na tym drugim (PVA) widać było przy szybszych akcjach "rozmazania". Te z matrycami TN są dużo tańsze, ale zastanawiające jest, czy naprawdę jest dużo gorsze odwzorowanie kolorów od tych z PVA? Dochodzi jeszcze jeden czynnik jak kąt widzenia - w TN jest tragicznie pod tym względem...

Miałem swego czasu link do świetnego serwisu o LCD, ale podczas inwentaryzacji moich zakładek gdzieś mi go wcięło :)

EDYCJA
Znalazłem:
http://www.mva.pl/

ecki74
28-10-2006, 12:38
Nie nie spotkałem się i wogóle bardzo mało wiem na temat tych PVA, TN itp.. Monitora z TN w życiu na oczy nie widziałem - może w sklepie. W sklepach monitory są strojone "pod publikę" zwykle z mocno podbitym niebieskim bo wydaje się wówczas ostro jak żyleta. :)

Mam Samsunga SyncMaster 214T (21") i jestem bardzo zadowolony - nie jestem specjalistą od elektroniki ani nie rozglądam się za nowym monitorem. Z tym "wolne" to bym dyskutował. Monitor mam do zdjęć (szybkość jest bez znaczenia) a grami bawię się raz na pół roku i to właściwie tylko symulatorami. To co daje PVA jest "więcej niż trzeba". Nie jest to może EIZO za 25k PLN ale do zdjęć więcej niż dobra a filmy też się ogląda bez problemu :)

Ja bym się zastanowił na Samsungiem 173P+ lub jak kto woli 193P+ wg mojej oceny są to chyba jedne z najlepszych "tanich" LCD.
Narazie zbieram najednego z nich kasę, jak się uzbiera to się kupi.
173P+ to jakieś 1400 PLN !!

Janusz Body
28-10-2006, 14:06
Ja będąc w sklepie porównywałem dwa monitory LCD: z matrycą TN i PVA. Na oba puszczony został jakiś film i na tym drugim (PVA) widać było przy szybszych akcjach "rozmazania". Te z matrycami TN są dużo tańsze, ale zastanawiające jest, czy naprawdę jest dużo gorsze odwzorowanie kolorów od tych z PVA? Dochodzi jeszcze jeden czynnik jak kąt widzenia - w TN jest tragicznie pod tym względem...

Miałem swego czasu link do świetnego serwisu o LCD, ale podczas inwentaryzacji moich zakładek gdzieś mi go wcięło :)

EDYCJA
Znalazłem:
http://www.mva.pl/

Nie mam pewności ale zdaje się TN maja sporo mniejszy gamut od PVA (PVA i MVA to to samo - podobno, ktoś mi tak mówił - tylko MVA to patent Sony). Trzeba by było skalibrowac obydwa i obejrzeć gamuty. Kąt widzenia jest dość istotny ale w sumie do obróbki zdjęć to gamut i rozmiar matrycy ma znaczenie. 19" jest przyzwoite. Z moim 21" i 1600x1200 wcale nie uważam żebym miał za dużo. :)

EDIT: Żeby było śmieszniej EIZO do swoich monitorów pakuje matryce Samsunga :)

http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=71&kategoria=195

czornyj
28-10-2006, 14:28
Polecam NEC-a 1970NX - kosztuje ok.1500PLN, a jest wyposażony w świetną matrycę S-IPS. Osobiście pracuję na takim samym jak Janusz Body, Samsungu 214T (nb. opartym na niezgorszej matrycy S-PVA), ale wydaje mi się wręcz, że ten niepozorny NEC oferuje nieco lepszą jakość wyświetlanego obrazu.

Z uwagi na to, że dla mnie dobry monitor - to duży monitor z dużą rozdzielczością, rzuciłbym okiem na jego wersję 20" - NEC 2070NX, również na S-IPSie, ale już w rozdzielczości 1600x1200. Z tym ostatnim jednak nie miałem bezpośredniej styczności, więc nie daję gwarancji że jest równie dobry jak mniejsza wersja.

Osobiście uważam, że jak ognia należy unikać monitorów na matrycy TN - oglądałem kilka takich monitorów i ich jakość była TRAGICZNA!!! Nie są to tak ultraszerokokątne matryce jak PVA/MVA/S-IPS i jest to wyraźnie widoczne. Kolory wyświetlane są kiepsko. Nie chodzi mi tutaj o parametry, cyferki itp. marktingowe duperele - najlepiej postawcie sobie TN obok S-IPS to sami zobaczycie o co chodzi. Wg. mnie kompletnie nie nadają się do obróbki zdjęć!!!

Co do mitów odnośnie cudownej jakości monitorów CRT "ze złomu", to proponuję przestać się łudzić.

Tomasz Urbanowicz
28-10-2006, 14:58
Polecam NEC-a 1970NX - kosztuje ok.1500PLN, a jest wyposażony w świetną matrycę S-IPS. [...]
A coś takiego, tylko 17 calowego?

czornyj
28-10-2006, 15:12
A coś takiego, tylko 17 calowego?

Obecnie NEC nie ma w ofercie 17" monitorów z matrycą S-IPS, wogóle nie wiem, czy takie matryce były produkowane. Alternatywą jest coś na matrycy S-PVA - np. Fujitsu-Siemens P17-2, choć osobiście zdecydowanie odradzam małe monitory do obróbki zdjęć!!! Ogólnie są niewiele tańsze i naprawdę zajmują niewiele mniej miejsca, zaś komfort pracy jest nieporównywalnie gorszy. Sam mając 21-kę bardzo tęsknie spoglądam na nowego 26" NEC-a 2690WUXi...

Tomasz Urbanowicz
28-10-2006, 15:21
Być może. Ja pracuję obecnie na 17" CRT, co w rzeczywistości jest jakby 15" LCD na ilościach pikseli 1024 x 768. Kupując LCD decydujemy się na rozdzielczość nominalną, przy której trzeba "wgapiać" się w litery przeglądając strony internetowe itp. Dlatego dla mnie osobiście wystarczyłby LCD 17 calowy z ilością pikseli 1280 x 1024. Jeśli używałbym tylko do obróbki zdjęć, to oczywiści im większy, tym lepszy, ale...

Janusz Body
28-10-2006, 15:32
... Kupując LCD decydujemy się na rozdzielczość nominalną, przy której trzeba "wgapiać" się w litery przeglądając strony internetowe itp. Dlatego dla mnie osobiście wystarczyłby LCD 17 calowy z ilością pikseli 1280 x 1024. Jeśli używałbym tylko do obróbki zdjęć, to oczywiści im większy, tym lepszy, ale...

Zupełnie nie tak. Na 19 czy 21" czytelność na nominalnych (natywnych) ustawieniach jest wręcz fantastyczna w porównaniu z 15". Od 3 lat mam notebooka z matryca 15" i 1400x1050 - też idzie czytać ale nie tak jak na 19 cali. Teraz to na mniej niż te 1400 to bym sie chyba nie przesiadł. Tez mnie nęci 26" :)

czornyj
28-10-2006, 15:35
Być może. Ja pracuję obecnie na 17" CRT, co w rzeczywistości jest jakby 15" LCD na ilościach pikseli 1024 x 768. Kupując LCD decydujemy się na rozdzielczość nominalną, przy której trzeba "wgapiać" się w litery przeglądając strony internetowe itp. Dlatego dla mnie osobiście wystarczyłby LCD 17 calowy z ilością pikseli 1280 x 1024. Jeśli używałbym tylko do obróbki zdjęć, to oczywiści im większy, tym lepszy, ale...
...ale właśnie o to chodzi, że przy 17"/1280x1024 trzeba się cholernie "wgapiać". A różnica w cenie jest minimalna - ok. 200 pln. Najlepiej porównaj sobie jeden i drugi w jakimś sklepie ;)!

Tomasz Urbanowicz
28-10-2006, 15:38
Masz racje Januszu, ale zakupiliśmy do pracy LCD 17" i musiałem na prośbę kobiet zmienić rozdzielczość natywną na 800 x 600, bo miały problemy z czytaniem liter z aplikacji, internetu itp. Ja osobiście jeszcze akceptuję rozdzielczość natywną 17", jednak szczerze powiem, nie widziałem jak to jest na 19" z ilością pikseli większą niż przy 17".

Zigi
28-10-2006, 15:48
...ale właśnie o to chodzi, że przy 17"/1280x1024 trzeba się cholernie "wgapiać". A różnica w cenie jest minimalna - ok. 200 pln. Najlepiej porównaj sobie jeden i drugi w jakimś sklepie!

Nie jest znowu tak tragicznie z tym obrazem. Pracowałem na 17 w takiej rozdzielczości od roku i problemów żadnych nie miałem. Właśnie ostatnio zmieniłem na Nec LCD2090UXi 20,1" ale to tylko z racji większej "przestrzeni życiowe" 1600x1200. Kto pracował na "indyku" ten wie, iż taka się przydaje. Niestety sporo przekracza zakładany budżet bo o 1500zł a szkoda bo obraz i możliwości ma rewelacyjne. Do obrabiania foto wręcz wyśmienity.

Tomasz Urbanowicz
28-10-2006, 15:54
Już sobie chyba sam odpowiedziałem :) Zobaczmy jak wypadają rozdzielczość w PPI:

1. Monitor 17" 1280x1024 - ok. 96 PPI
2. Monitor 19" 1280x1024 - ok. 86 PPI
3. Monitor 19" 1600x1200 - ok. 105 PPI

Wynika z tego, że najbardziej trzeba się wgapiać w pozycję 3, potem 1 :) Wybieram zatem opcję nr 2 - LCD 19" 1280x1024 :)

czornyj
28-10-2006, 16:05
Nie jest znowu tak tragicznie z tym obrazem. Pracowałem na 17 w takiej rozdzielczości od roku i problemów żadnych nie miałem. Właśnie ostatnio zmieniłem na Nec LCD2090UXi 20,1" ale to tylko z racji większej "przestrzeni życiowe" 1600x1200. Kto pracował na "indyku" ten wie, iż taka się przydaje. Niestety sporo przekracza zakładany budżet bo o 1500zł a szkoda bo obraz i możliwości ma rewelacyjne. Do obrabiania foto wręcz wyśmienity.

Oczywiście, że nie jest tragicznie - 14 lat temu zaczynałem karierę na 14" CRT wypukłym jak d... Pameli i cieszyłem się, że jest kolorowy. Ale skoro 19" jest tylko odrobinkę droższa od 17", to wg. mnie nie ma się specjalnie nad czym zastanawiać.

Co zaś do InDesigna, to nawet 21"/1600x1200 nie jest niestety rozwiązaniem bezkompromisowym. Natomiast - ech! ta 26-teczka.... :D ;) :lol:

Tomasz Urbanowicz
28-10-2006, 16:33
Ale od strony "wgapiania się" LCD 21" wypada gorzej niż 19" z 1280x1024, bo w PPI ma ok. 95 PPI :)

marnow
28-10-2006, 16:42
Ostatnio mialem ten sam problem co wybrac za rozsadna cene. Pod uwage bralem:

1. NEC 2070NX (20') S-IPS
2. HP LP2065 (20') S-IPS
3. SyncMaster 214T (21") PVA

Bylem bliski zakupu slynnego i polecanego NEC-a, ale okazalo sie ze ostatni produkt HP posiada ta sama matryce LG jak NEC. Dodatkowo HP montuje ostatnia najnowsza wersje tej matrycy a NEC stosuje wersje z przed dwoch lat i jest drozszy!

"The 5th-generation LG Phillips LM201U05 S-IPS LCD is arguably the most well-regarded 20-inch panel in all sub-$1500 monitors. Displays based on this panel command a premium: LaCIE charges $1400 for their 320, and NEC asks $1,000 for their LCD2090UXi."

dpreview

Polecam: http://www.flatpanels.dk/panels.php

--
Marnow

obserwator
28-10-2006, 16:52
Oczywiście, że nie jest tragicznie - 14 lat temu zaczynałem karierę na 14" CRT wypukłym jak d... Pameli i cieszyłem się, że jest kolorowy. Ale skoro 19" jest tylko odrobinkę droższa od 17", to wg. mnie nie ma się specjalnie nad czym zastanawiać.

Co zaś do InDesigna, to nawet 21"/1600x1200 nie jest niestety rozwiązaniem bezkompromisowym. Natomiast - ech! ta 26-teczka.... :D ;) :lol:

Co prawda to prawda, sam zdecydowałem się na DELL 2405PW (24") i przy InDesign dalej czegoś*brakuje. Ale nie mogę*narzekać na odwzorowanie kolorów i głębii. Mac OSX ma teź*standardowo jego sterowniki, także kompletnie przejmuje dowodzenie nad nim :).
Pozdrawiam

czornyj
28-10-2006, 17:03
Ostatnio mialem ten sam problem co wybrac za rozsadna cene. Pod uwage bralem:

1. NEC 2070NX (20') S-IPS
2. HP LP2065 (20') S-IPS
3. SyncMaster 214T (21") PVA

Bylem bliski zakupu slynnego i polecanego NEC-a, ale okazalo sie ze ostatni produkt HP posiada ta sama matryce LG jak NEC. Dodatkowo HP montuje ostatnia najnowsza wersje tej matrycy a NEC stosuje wersje z przed dwoch lat i jest drozszy!

"The 5th-generation LG Phillips LM201U05 S-IPS LCD is arguably the most well-regarded 20-inch panel in all sub-$1500 monitors. Displays based on this panel command a premium: LaCIE charges $1400 for their 320, and NEC asks $1,000 for their LCD2090UXi."

dpreview

Polecam: http://www.flatpanels.dk/panels.php

--
Marnow

Faktycznie, cena bardzo atrakcyjna! Nie ma wprawdzie gwarancji, że jest faktycznie lepszy od NEC-a, bo tak naprawdę dobra matryca to dopiero połowa sukcesu, ale zasadniczo ma prawo być lepszy i wartoby mu się było przyjrzeć!

Ale od strony "wgapiania się" LCD 21" wypada gorzej niż 19" z 1280x1024, bo w PPI ma ok. 95 PPI :)

No niestety, nie ma rozwiązań idealnych :lol: Wysoka rozdziałka też jest cholernie potrzebna, bo inaczej palety z narzędziami zasłaniają pół ekranu ;)

marnow
28-10-2006, 17:12
Na dpreview straszny rumor na temat tego monitora i porownan do innych.
Posiadam swoj okolo 3 tygodni. Widze ogromna przepasc do starej 17" TN.
Jak na razie zadnego wypalonego pixela, bardzo ladne kolory, jasnosc, kontrast. Warto dodac nie wymagal dosc duzej kalibracji co tez moze swiadczyc posrednio o jakosci.

--
Marnow

Zigi
28-10-2006, 21:28
Co prawda to prawda, sam zdecydowałem się na DELL 2405PW (24") i przy InDesign dalej czegoś*brakuje....

Też prawda ale już przy 1600x1200 wreszcie pełna rozkładówka mi się mieści i mogę ją spokojnie odczytać, co prawda bez palet ale się mieści :). Na 1920x1200 pewnie wlazła by z paletami a i w PS-ie lepiej by się działało ale i funduszy trzeba by mieć ze 2x tyle na jakieś Eizo. Z drugiej strony jesli i 1920x1200 to mało to nie widze innego rozwiązania jak drugi monitor wyłącznie na palety - osobiście jakoś się nie mogę przekonać do tego.

axor
29-10-2006, 01:06
Dyskusja zeszła z tematu, "gienio" pytał o Monitor 17-19" w cenie do 2k pln., a toczy się na temat 20-24" w cenie 3-8k pln.
(taki oczywiście każdy chciałby mieć, niestety wszystkich nie stać)

Znalazłem jak mi się wydaje ciekawą ofertę spełniającą kryteria zapytania.

Spotkał się już ktoś z tym modelem 19" Sony X95FB ???

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30398

jeśli tak to jakie opinie .....

marnow
29-10-2006, 02:44
Chwila ...jak to zeszla z tematu:

HP LP2065 (20') S-IPS -> 1 765,58 zł [z Vat]

http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C2161062

Tomasz1972
29-10-2006, 10:19
Całkiem niedawno zmagałem się z takim samym problemem . Do tej pory pracowałem wyłącznie na crt . Wybór padł na SAMSUNGA 971P (http://www.samsung.com/pl/products/monitor/tft/monitor19/971p.asp) . Kolorki , jasnosc , kontrast na wysokim poziomie , jednolitosc świecenia na całej powierzchni też jest ok .

Poniżej wykres z kalibracji sprzętowej ( na monitorze kolory ustawione według fabryki , kontrast i jasnosc zmniejszona ):

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.tomasz.fotobajka.com/test/kalibracja.jpg)

axor
29-10-2006, 14:26
Chwila ...jak to zeszla z tematu:

HP LP2065 (20') S-IPS -> 1 765,58 zł [z Vat]

http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C2161062

... ok, ciekawa oferta zwłaszcza że to już 1600x1200,
ale skąd info że to S-IPS

na podanej przez Ciebie stronie widnieje : Typ panela LCD - brak danych
na stronie hp : Aktywna matryca TFT (thin film transistor)

Diabeł
29-10-2006, 14:35
a jak to jest z tymi Nec-ami 1970NX i 2070Nx ? Gdzieś czytałem że nie mozna ich kalibrować sprzętowo.

czornyj
29-10-2006, 14:44
Zasadniczo mało który monitor LCD da się skalibrować sprzętowo - taka możliwość istnieje tylko w najdroższych modelach dedykowanych do pracy z kolorem np. Eizo Color Edge, Nec Spectraview. W przypadku NEC-a sprzętowej kalibracji poddają się również tańsze modele 1980FXi, 1990SXi, 2090UXi, 2180UX oraz 2190UXi, ale konieczny do tego jest program SpectraView Profiler, którego w Europie nie można kupić.

Wracając do tego HP 2065, to poczytałem o nim trochę w necie i opinie są cholernie sprzeczne - ponoć jest z tym różnie, HP pakuje do niektórych matryce S-IPS, a niektóre są na P-MVA. I bądź tu mądry...

merciful
29-10-2006, 15:12
To nie tak .Sprzetowo kalibrowac mozemy tylko Eizo ColorEdge i Nec Spectraview z wymienionych. Te pozostale modele NEC-a owszem dzialaja z programem Spectraaview Profiler, ale kalibrujesz do LUT karty grafiki a nie bezposrednio do monitora. Ja mam spectraview 1990 i krzywa jest idealnie prosta i niestety jesli ktos chce miec idealnie salibrowany monitor to musi wylozyc te 1000 euro...

jadeit
29-10-2006, 15:29
ja polecam stronki

http://www.prad.de/new/monitore/kaufberatungstart.html
oraz www.mva.pl i także tamtejsze forum

i do 2k własnie, wybrałem sobie nec'a 1990
przesiadłem sie z ctr tego samego producenta
na moje ślepe oko jest lepiej ;)

pozdrawiam

czornyj
29-10-2006, 15:38
To nie tak .Sprzetowo kalibrowac mozemy tylko Eizo ColorEdge i Nec Spectraview z wymienionych. Te pozostale modele NEC-a owszem dzialaja z programem Spectraaview Profiler, ale kalibrujesz do LUT karty grafiki a nie bezposrednio do monitora. Ja mam spectraview 1990 i krzywa jest idealnie prosta i niestety jesli ktos chce miec idealnie salibrowany monitor to musi wylozyc te 1000 euro...

Wymienione przeze mnie monitory dają się kalibrować do LUT monitora. Od strony elektronicznej nie różnią się od odpowiednich modeli Spectraview XX80 i XX90. Oczywiście do pracy z kolorem najlepiej kupić Spectraview, gdyż ma on wyselekcjonowaną, równo podświetloną matrycę, stosowne oprogramowanie i osłonę przeciwsłoneczną.

Diabeł
29-10-2006, 15:56
i do 2k własnie, wybrałem sobie nec'a 1990
pozdrawiam
a jakie literki były przy 1990, jeśli wolno zapytać? bo te monitory 1990 to są z matrycami pva i S-IPSi cenowo też różnie od 1800 do 2400

jadeit
29-10-2006, 16:06
sxi

dodam że zanabyty jakiś czas temu w de za cene 490 tamtejszych

tak btw :)
ma to ustrojstwo taki niby gadżet ale mi pasuje znakomicie
mianowicie może automatycznie zmieniać jasność na podstawie zmian jasności otoczenia

pozdrawiam

marnow
29-10-2006, 18:30
Axor mozesz to sprawdzic tutaj: http://www.flatpanels.dk/panels.php

Co do watpliwosci, wielu otwieralo obudowe aby sprawdzic co siedzi w srodku:) Sa na to dowody ze jest to S-IPS. Wedlug oficjalnego stanowiska HP tez jest to najnowsza matryca LG.

--
Marnow

ecki74
29-10-2006, 21:02
A co powiecie na temat samsungów 193P+ ?? Mnie się wydają godne swojej ceny !!

merciful
29-10-2006, 22:53
Wymienione przeze mnie monitory dają się kalibrować do LUT monitora. Od strony elektronicznej nie różnią się od odpowiednich modeli Spectraview XX80 i XX90. Oczywiście do pracy z kolorem najlepiej kupić Spectraview, gdyż ma on wyselekcjonowaną, równo podświetloną matrycę, stosowne oprogramowanie i osłonę przeciwsłoneczną.

"Spectraview Profiler is fully compatible only with Spectraview models 1990, 2090 ... Partially compatible with any lcd or crt." To tekst z opakowania Spectraview Profilera. Tanie modele Nec'a nie maja opcji PROGRAMMABLE w menu OSD stad nie ma mozliwosci w pelni sprzetowej kalibracji. Poczytaj na mva.pl - jest kilka postow na ten temat. Wiele osob chcialo juz uzywac Profilera do sprzetowej kalibracji swoich tanszych Nec'ów. Ale niestety to wyglada tak ze dobierasz jasnosc, kontrast, kanaly RGB i kalibrujesz tak jak zwykly monitor. Nie twierdze ze efekt jest zly. Jest tylko malo doskonaly ;) Pozdrawiam :)

czornyj
29-10-2006, 23:16
"Spectraview Profiler is fully compatible only with Spectraview models 1990, 2090 ... Partially compatible with any lcd or crt." To tekst z opakowania Spectraview Profilera. Tanie modele Nec'a nie maja opcji PROGRAMMABLE w menu OSD stad nie ma mozliwosci w pelni sprzetowej kalibracji. Poczytaj na mva.pl - jest kilka postow na ten temat. Wiele osob chcialo juz uzywac Profilera do sprzetowej kalibracji swoich tanszych Nec'ów. Ale niestety to wyglada tak ze dobierasz jasnosc, kontrast, kanaly RGB i kalibrujesz tak jak zwykly monitor. Nie twierdze ze efekt jest zly. Jest tylko malo doskonaly ;) Pozdrawiam :)

Wątek nt. 1990SXi, cytat z postu zamieszczonego przez admina mva.pl, pana Marka Konopki:

Tak, cwaniaki zostawili furtkę, mały trick-myk, który wykryłem. Ciekawostką jest, że monitor nie daje do wyboru kalibracji sprzętowej, ale realizuje ją po wykryciu ustawienia SRGB w menu :> Fajnie, nie? :> Nie uwierzę, że to błąd w programie. Po kalibracji zmieniają się opcje Gamma oraz Temperature na Programmable :>

link do orginalnej dyskusji:
http://www.mva.pl/forum/viewtopic.php?t=1637&postdays=0&postorder=asc&highlight=sprz%EAtowa+kalibracja&start=75

pozdrawiam ;)

Kaworu
30-10-2006, 12:31
A ja mam tylko jedną drobną uwagę apropos matryc TN, przerażająca większość z nich wyświetla w/g producentów 16.2 mln kolorów, right? Tylko to oznacza, że sama matryca ma 6-bit sub-piksele, a to znaczy ze ma 262k kolorów, a te miliony uzyskuje się za pomocą modułu FRC (czyli pewnej specyficznej metody ditheringu), to za to podnosi realny czas reakcji w niektórych sytuacjach (czyt.: kolorach) ze 2-3 razy, czyli dostajemy bardzo tragiczne odwzorowanie kolorów i realny czas reakcji nijak nie pokrywający się z tym co podaje producent. I na prawdę nie sądzę, żeby taka matryca obojętnie po jakiej kalibracji pokazała coś sensownego.

czornyj
30-10-2006, 12:39
Tak jest - choć moduł FRC nie jest-li wyłącznie domeną matryc TN. Ogólnie zanim się cośkolwiek zakupi, to mikrowzorek warto na tym wyświetlić...

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/wzorek.gif)

Kaworu
30-10-2006, 13:04
PS.: Niet, nie tylko TN, ale na nich ma największe rozpowszechnienie ;)

W każdym razie parę lat temu się zastanawiałem czy sobie nie sprawić LCD, i stanęło na Flatronie F720P, może i ma problemy z geometrią, ale ... dla takiego totalnego amatora, to ja wolę mieć problemy z geometrią niż 'pływające kolorki'.
No i /me potrafi używać na 17'' 1600x1200 od czasu do czasu, a mi tu ludzie już przy mojej ulubionej 1280x1024 wysiadają ;p

popmart
30-10-2006, 13:09
W każdym razie parę lat temu

toż to całe epoki dla LCD ... parę lat temu to rzeczywiście były fatalne ....dziś za 2k pln można mieć coś wcale niezłego .....

Kaworu
30-10-2006, 13:18
Dziś TN'ki mają takie wady jak miały (no są wyjątki oczywiście, ale ...). a i za 2k coś można mieć ciekawego gdyby tylko można było znaleźć coś co przy 19'' ma natywna 1600x1200, i skaluje obraz do nienatywnych tak jak CRT. (i nie kosztuje tyle ile kosztuje ...)

popmart
30-10-2006, 13:28
TN dzisiaj to koszt ok 1kPLN a nie 2Kpln za to można mieć lepsze matryce ....

ja mam samsunga TN i jestem zadowolony ... wiem może to herezja ale z trudem patrze na CRT nawet Lacie 22" a mam 2 takie pod ręką (do poligrafii owszem lepsze odwzorowanie CMYK-a) ale ot tak do fotek ... nie sądze ...

czornyj
30-10-2006, 13:33
Dziś TN'ki mają takie wady jak miały (no są wyjątki oczywiście, ale ...). a i za 2k coś można mieć ciekawego gdyby tylko można było znaleźć coś co przy 19'' ma natywna 1600x1200, i skaluje obraz do nienatywnych tak jak CRT. (i nie kosztuje tyle ile kosztuje ...)

No luuuuudzie! Przecież to już są jawne bluźnierstwa! Która to 19-tka CRT nadawała się do wygodnej pracy w 1600x1200 i kosztowała poniżej 2000PLN, bo ja sobie jakoś nie przypominam?

popmart
30-10-2006, 13:36
no kolega Kaworu nawet na LG 17" twierdzi że 1200x1600 jest akceptowalne .... :lol:

jak bym dzisiaj kupował to napewno zastanowiłbym się nad tym HP 1600x1200 natywnie i 20" za 1800PLN to jest kuszące ....

Kaworu
30-10-2006, 15:10
No dla mnie 1600x1200 na 17'' właśnie akceptowalne jest, chociaż wiem, że to zabójstwo dla większości 'normalnych oczu' :D ( ale normalnie zwykłem stosować 1280x1024, bo z sofy inaczej literek nie widać ;p ) Już nie mówiąc o tym, że kiedyś miałem 14'' CRT marki Sampo, który potrafił pokazać 1024x768 przy 60Hz ale za to nic nie migotało, widać lata pracy w takich warunkach zahartowały wzrok ... ) nie, to na pewno nie tylko moje wrażenie, kumple obstawiali zawsze 75Hz, i bardzo się dziwili, ze to 60 :D)

O właśnie, właśnie, ten HP całkiem sensowny, będzie kiedyś pewnie 'secondary display' jak mnie już na niego stać będzie, a co do TN - a ja widziałem bardzo genialne monitory na tej matrycy, szybkie i pięknymi kolorami, mmm, piękne, jak i cena ...

A aktualnie matryce SIPS, te wszystkie MVA-podobne są całkiem logiczne do różnych zastosowań, gdyby tylko nie te małe rozdzielczości, ale to ja ja to jestem 'nienormalny', jak dla normalnego użytkownika, to znajdzie się parę sensownych modeli ;)

KMV10
30-10-2006, 15:16
TN się nie nadaje do pracy z "kolorem", zwłaszcza w wersji 16,2 mln kolorów.

MVA/PVA - bardziej, jednakże są to matryce wolniejsze od TN, mimo stosowania dopalaczy.

S-IPS - najlepszy kolor i stosonkowo niezła prędkość (czy szybciej niż MVA/PVA? Opinie są na tak). Lecz --- akutat HP LP2065 ma np. lekko fioletową czerń, która niektórym przeszkadza. Chodzą słuchy, że po 06.2006 jest on już na MVA a nie SIPS.

c42
02-12-2006, 16:32
chodzi o monitora NEC LCD20WGX2

http://www.nec-display-solutions.pl/index.php?c=15&l=1&id=218&sec=main

monitory sa wysprzedawane i moglbym go mysle dostac w cenie 18/1900zl, ma wszystko to co chcialbym miec a portfel nie pozwala na wiecej. zastanawiam sie tylko nad ta powloka OptiClear. czy moze ktos mi cos wiecej napisac i podzielic sie swoimi wrazeniami? monitor nie bede wstanie fizycznie zobaczyc przed zakupem :/ bardzo mnie kusi z powodu Panoramy, Panelu itp. moglbym dolozyc z 200pln do Eizo ale bylaby 19" i bez panoramki do tego 200zl droga nie chodzi a NEC to firma jak dla mnie bez zastrzezen (nie jestem zainteresowany Samsungiem), Monitor oczywiscie dedykowany do fotografii, grafiki, plus ogladanie filmow.

Rpoto
17-01-2007, 18:55
Jest matryca, wielkość ekranu, model i producent.

Prawie te same parametry(kontrast różnica 1000:1 panorama, 900:1 zwykły).
W/g producenta oba mają PIVOT.

Czy PANORAMA, czy ZWYKŁY ekran?

Wiesiek_TGT
17-01-2007, 20:45
Najlepiej żaden.

Zajrzyj na http://www.mva.pl/forum/

Wiesiek

Wiesiek_TGT
17-01-2007, 20:50
Wątek nt. 1990SXi, cytat z postu zamieszczonego przez admina mva.pl, pana Marka Konopki:

link do orginalnej dyskusji:
http://www.mva.pl/forum/viewtopic.php?t=1637&postdays=0&postorder=asc&highlight=sprz%EAtowa+kalibracja&start=75

pozdrawiam ;)

Witam

Hardware Support List basICColor display 4.1.0
==============================================
December 2006

Colorimeter:
- basICColor SQUID 2
- Colorvision Spyder 2
- Gretag Macbeth Eye-One display
- Gretag Macbeth Eye-One display 2
- Gretag Macbeth Eye-One display LT
- Monaco OPTIX XR
- X-Rite DTP 94 USB

Spectralphotometer:
- Gretag Macbeth Eye-One Pro
- Gretag Macbeth Eye-One Monitor

Displays:
- Apple monitors*
- Eizo CG 18
- Eizo CG 19
- Eizo CG 21
- Eizo CG 210
- Eizo CE 210W
- Eizo CG 211
- Eizo CG 220
- Eizo CG 221
- Eizo CE 240W
- NEC SpectraView 1980
- NEC SpectraView 2180
- NEC SpectraView 1990
- NEC SpectraView 2090
- NEC SpectraView 2190
- NEC SpectraView Reference 21
- NEC MultiSync LCD 1980
- NEC MultiSync LCD 2180
- NEC MultiSync LCD 1990
- NEC MultiSync LCD 2090
- NEC MultiSync LCD 2190
- NEC MultiSync LCD 2690

Other Devices:
- JUST Color Communicator 2

* only Apple monitors supported with a brightness slider
in the monitor preferences pane.

Wiesiek

Brzeku
20-01-2007, 17:55
--------------------------------------------------------------------------------

Witam, szanownych kolegów potrzebuje pomocy przy wyborze między dwoma zestawami, i chciał bym żeby ktoś kto jest w ten temat lepiej wtajemniczony podał mi jakies argumenty, oczywiście bede wdzięczny oba zestawy są w podobnej cenie a więc tak:
- EIZO FlexScan S2110W Wide LCD 21,1" + Kalibrator GregtagMacbeth Eye One Display 2

-LaCie 319 genII S-IPS TFT 19" + kalibrator LaCie blue eye PRO CRT/LCD

to by były te 2 zestawy, czekam na jakieś uwagi, pozdrowionka! Daniel.

Brzeku
22-01-2007, 23:21
no to się nie dowiedziałem :(

ewg
23-01-2007, 01:08
Masz racje Januszu, ale zakupiliśmy do pracy LCD 17" i musiałem na prośbę kobiet zmienić rozdzielczość natywną na 800 x 600, bo miały problemy z czytaniem liter z aplikacji, internetu itp.

"Jeśli rozdzielczość ekranu powoduje, że elementy są za małe dla uzyskania wizulanego komfortu, możesz dla zrównoważenia tego efektu zwiększyć rozdzielczość DPI." - cytat z Windowsa (Właściwości:Ekran > Ustawienia > Zaawansowane > Ogólne)

Fakungio
23-01-2007, 01:45
Najlepiej żaden.

Stary ale jary "Rubin" będzie najlepszy. Możesz sobie dowolnie dobierać kolorystykę heheh

Błagam chłopie!!!!

PS. CRT????? A wiesz ile to promieni emituje???? Kropelki Visine dla zmęczonych oczu nie pomogą hehehe

Brzeku!!

Wejdź na stronę CHIP.PL i masz tam rankingi monitorów LCD.

Ja proponuję 19 cali Samsung SyncMaster 931 MP!!

Tu możesz kupić za 1480 zł : http://mcomp.com.pl/samsung_19_sm932mp_srebrny_asap/-155535/

Ma wbudowany tuner telewizyjny i nagrody na koncie :)

Pozdro!!!

Krzychu
23-01-2007, 07:37
Brzeku!!

Wejdź na stronę CHIP.PL i masz tam rankingi monitorów LCD.

Ja proponuję 19 cali Samsung SyncMaster 931 MP!!

Tu możesz kupić za 1480 zł : http://mcomp.com.pl/samsung_19_sm932mp_srebrny_asap/-155535/

Ma wbudowany tuner telewizyjny i nagrody na koncie :)

Pozdro!!!

ROTFL. Brzeku chce kupić mercedesa, a Ty mu malucha proponujesz z tunerem i nagrodami na koncie... Weź się zorientuj chociaż trochę w temacie zanim coś napiszesz...

Brzeku
23-01-2007, 18:23
Nie szukam telewizora i przenośnego bum-boxa czy jak to się pisze, nie interesują mnie też nagrody kup pan taki monitor to dodamy gierkę i myszkę, prosiłem o pomoc w wyborze stanowiska pracy bo to jak by nie patrzyl dośc spore pieniadze, bynajmniej jak dla mnie bo za przeproszeniem nimi nie sram i chcialem wybrac lepszy wariant z tych dwóch, no ale się niestety nie dowiedziałem, nie ważne, pytania nie było. Krzychu Pozdro i dzięki za poparcie.

Fakungio - na stronie CHIP nie ma niestety monitorów LaCIe więc nie moge dokonac porównania, szkoda

Fakungio
23-01-2007, 19:50
Brzeku.

Nagrody w sensie wyróżnienia. A co do tego Samsunga to lepszy jest jedynie Eizo Flexscan L778. Krzychu...jeśli Samsung SyncMaster 931 MP to według Ciebie maluch to proponowałbym zmierzyć sobie temperaturę.

Krzychu
23-01-2007, 20:52
Brzeku.

Nagrody w sensie wyróżnienia. A co do tego Samsunga to lepszy jest jedynie Eizo Flexscan L778. Krzychu...jeśli Samsung SyncMaster 931 MP to według Ciebie maluch to proponowałbym zmierzyć sobie temperaturę.

Nie kapujesz. Monitorów o których pisał Brzeku w Chipie w ogóle nie testowali - to jest zupełnie inna półka, a pisanie że lepszy od niego jest tylko ten flexscan to kompromitacja. Brzeku szuka profesjonalnego monitora do grafiki (Eizo S2110W kosztuje ~5.5 kpln) a Ty mu wyjeżdżasz z jakimś tanim Samsungiem, w dodatku na matrycy TN w zasadzie najgorszej ze wszystkich spotykanych w monitorach LCD. Please pisz o czymś o czy masz minimalne chociaż pojęcie. Sądze że nie tylko ja będę wdzięczny...

Brzeku - wydaje mi się że oskarkowy ma chyba tego Eizo o którego pytasz albo podobny model, może się odezwie... Użytkowników LaCie to chyba ciężko będzie spotkać...

Metus
23-01-2007, 21:30
Ja mam LaCie IV blue electron ale CRT ;)

tak sie zastanawiam jakie różnice na + lub - były by między monitorami tej firmy porównując CRT i LCD.

Fakungio
23-01-2007, 21:58
Witam,
Chciałbym kupić monitor LCD. W związku z tym mam pytanko: Jaki polecacie oczywiście przydatny do obróbki foto ?
Przekątna 17-19 cena do 2tys zł.
Zupełnie się na tym nie znam :)
Dzięki
Pzdr
g.

To był pierwszy post i na niego odpowiadam. Więc się "Krzychu" chłopie nie gorączkuj bo palpitacji serca dostaniesz hehe. Czytaj uważnie albo sobie lepsze szkła, ale do oczu zakup.

PS. Odpowiadałem gienioo a wpisałem "brzeko" no i tyle..

Krzychu
23-01-2007, 22:04
To był pierwszy post i na niego odpowiadam. Więc się "Krzychu" chłopie nie gorączkuj bo palpitacji serca dostaniesz hehe. Czytaj uważnie albo sobie lepsze szkła, ale do oczu zakup.

Najśmieszniejsze jest to że to nie zmienia mojej odpowiedzi mistrzu. Tn do obróbki zdjęć to najgorszy wybór z możliwych...

jac+
24-01-2007, 00:42
Używam LG 1732S-SN. Niby nic nadzwyczajnego, ale gdy ustawisz mu profil kolorów na normalny, barwy na monitorze są BARDZO zbliżone do tych na dobrze ustawionych minilabach (kalibracja monitora nie jest to szczególnie konieczna). Naprawdę bardzo mile mnie to zaskoczyło.

Shutter_Way
29-01-2007, 22:51
A ja uzywam NEC'a 2090UXi i naprawde jestem MEGA szczesliwy z niego:) by the way wersje ...90 NEC'a sa "baza" dla monitorów NEC SpectraView...krotko mowiac pojedyncze wersje 90tek sa selekjonowane i wybierane tylko te najlepsze...do tego dodajemy oslonke softcik i włala :) kiedys mazylem zeby miec jeden taki;D teraz juz choruje na to zeby podlaczyc do kompa drugi monitor:D ten sam of course;]

merciful
29-01-2007, 23:55
--------------------------------------------------------------------------------

Witam, szanownych kolegów potrzebuje pomocy przy wyborze między dwoma zestawami, i chciał bym żeby ktoś kto jest w ten temat lepiej wtajemniczony podał mi jakies argumenty, oczywiście bede wdzięczny oba zestawy są w podobnej cenie a więc tak:
- EIZO FlexScan S2110W Wide LCD 21,1" + Kalibrator GregtagMacbeth Eye One Display 2

-LaCie 319 genII S-IPS TFT 19" + kalibrator LaCie blue eye PRO CRT/LCD

to by były te 2 zestawy, czekam na jakieś uwagi, pozdrowionka! Daniel.

Do obróbki zdjęć zdecydowanie Eizo 2110. Masz panoramę, co w przypadku braku drugiego monitora jest bardzo ważne. Ja kupiłem NECa Spectraview 1990 19" bo mam drugi monitor 17" LCD. Ale gdybym nie miał to na pewno brałbym Eizo 2110. To świetny monitor z selekcjonowaną matrycą, kalibrowalny sprzętowo - do tego w tym zestawie masz lepszy kalibrator niż w zestawie z LaCie. LaCie 319 to bardzo zbliżony monitor bebechami do Neca spectraview 1990 ale ponoć jego matryce nie są selekcjonowane. Tak twierdzi koleś z Mastiff Monitory, swoją drogą niezły fachura z ogromem wiedzy w temacie. Proponuję zadzwonić do niego - jest chętny udzielić jakiejkolwiek porady - naprawdę fachowo.
Aha - na koniec polecam sprawdzić www.colourconfidence.com
Tam kupowałem kalibrator i widziałem świetne ceny na monitory. Firma sprawdzona i godna zaufania.

Pzdr

Wini
30-01-2007, 00:03
Proponuję zadzwonić do niego - jest chętny udzielić jakiejkolwiek porady - naprawdę fachowo.

http://www.mva.com.pl/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=153

czornyj
30-01-2007, 00:13
Taaak, p. Tomasz to fachura. Raz jak tam nieopatrznie zadzwoniłem, to w ciągu 5min. rozmowy przekonał mnie, że 21" Nec SpectraView z kalibratorkiem będzie dla mnie absolutnie idealnym, niezbędnym wręcz rozwiązaniem. Do dzisiaj żyję w tym przekonaniu, z pewnym takim poczuciem straty...

blum
30-01-2007, 11:34
co do poprzednich wypowiedzi w wyborze monitorka do 2k dziwie sie, ze nikt nie wspomnial o Nec'u 20wgx2 - panorama 20" S-IPS.. sam stalem przed wyborem lcd w takiej wlasnie cenie i wybralem wlasnie ten model.
co do mva.pl - czym wiecej sie tam czyta tym sie mniej wie :mrgreen:
duzo dobrych informacji tylko trzeba troche posiedziec..

Vitez
30-01-2007, 12:10
Aha - na koniec polecam sprawdzić www.colourconfidence.com
Tam kupowałem kalibrator i widziałem świetne ceny na monitory. Firma sprawdzona i godna zaufania.

A po doliczeniu cla taki Spectraview wychodzi juz ok 400-500zl tylko taniej ... co w przypadku koniecznosci serwisu juz sie nie oplaca fatygowac z zagranicy sprowadzac.

No i chcialbym po raz kolejny zapytac - czy SpectraView sie nadaje do grania?

Krzychu
30-01-2007, 13:01
A po doliczeniu cla taki Spectraview wychodzi juz ok 400-500zl tylko taniej ... co w przypadku koniecznosci serwisu juz sie nie oplaca fatygowac z zagranicy sprowadzac.

Cła z UK ???

Vitez
30-01-2007, 13:58
Cła z UK ???

Poprawka - podatek, nie clo.
NEC Spectraview 1990
Goods Total €895.00
Delivery Country
Do you have a VAT registration number?
Shipping Total €25.00
Tax Total €161.01
Order Total €1081.01

Chyba ze na firme kupujesz to mozesz odliczyc VAT. Ja prywatnie, wiec doplacam.

Skipper
30-01-2007, 14:53

zależy w co grasz... tzn jak bardzo dynamiczne są te gry
ja sie zaraziłem dawno dawno temu grą dla psycholi - CS (ci co mają wiedziec co to jest, wiedza;)). Jeden koles z ktorym sie mordowalismy kupił któryś model NEC'a Spectraview (ale nie dam głowy czy to było akurat 1990) i cos marudził ze mu smużył tak jakby czas reakcji matrycy nie był wystarczająco szybki... ale to nie moja opinia tylko zasłyszana, ja na włąsne oczy tego nie widziałem

merciful
30-01-2007, 15:54
Poprawka - podatek, nie clo.
NEC Spectraview 1990
Goods Total €895.00
Delivery Country
Do you have a VAT registration number?
Shipping Total €25.00
Tax Total €161.01
Order Total €1081.01

Chyba ze na firme kupujesz to mozesz odliczyc VAT. Ja prywatnie, wiec doplacam.

Ostatnio transport do całej Unii był za free, mają takie akcje co jakiś czas. Spectraview kosztuje te 500-600 zł taniej. moim zdaniem całkiem sporo. Nie ma problemu z gwarancją unijną w Polsce - serwis ogólnopolski jest w Bielsku-Białej jakby co. Na pewno opłaca się kupować u nich kalibratory - ja za moje Eye One 2 zapłaciłem 200 euro, a u nas sobie wołają w Cortlandzie coś koło 1200-1400 zł!
Nie grywam - kupiłem monitor do obróbki zdjęć :P

krzypol
30-01-2007, 18:56
co do poprzednich wypowiedzi w wyborze monitorka do 2k dziwie sie, ze nikt nie wspomnial o Nec'u 20wgx2 - panorama 20" S-IPS.

test tego monitorka jest tu:
http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/przeglad_paneli_LCD_2005/NEC_MS20WGX2.html

Vitez
30-01-2007, 20:06
Nie grywam - kupiłem monitor do obróbki zdjęć :P

No widzisz a ja potrzebuje monitor i do obrobki zdjec i do grania na raz. I jak na razie nie moge znalezc i z tego co widze Spectraview sie nie nadaje :( (gry rts, fps i strategi, te dwa pierwsze gatunki wymagaja braku smuzenia).

EDIT: O i chyba znalazlem (http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=2370&nazwa=Monitor%20NEC%20Multisync%2020WGX2%20Pro)... wprawdzie nie potrzebuje wide screen (bo mam drugi monitor i na nim bym trzymal narzedzia PSa) ale wsrod 'normal screen' nie znalazlem LCD o podobnych parametrach.
Chyba ze znajde gdzies starsza wersje bo podobno AS-IPS to lepsza matryca od S-IPS :roll: .

blum
31-01-2007, 01:06
bo podobno AS-IPS to lepsza matryca od S-IPS :roll: .
sam nie wiem w czym roznica.. mam as-ips (20wgx2) a nowszy model ma s-ips :roll:

Vitez
31-01-2007, 11:28
sam nie wiem w czym roznica.. mam as-ips (20wgx2) a nowszy model ma s-ips :roll:

Mam dwie wskazowki:
- http://www.mva.pl/forum/viewtopic.php?t=1600 - pod koniec tego watku opinia ze AS-IPS jest lepsza matryca (pogrzebie jeszcze).

- http://monitory.mastiff.pl/ - nowszy model tanszy od starszego?
Chyba zadzwonie tam i spytam sie jak to wyglada i jaka szansa na sprowadzenie starszego jesli rzeczywiscie lepszy.

Nowszy nie oznacza automatycznie lepszy... moze oznaczac wsadzenie troszke tanszej matrycy, pozostawienie reszty bajerow i sprzedanie wiecej za nizsza cene, szafujac marketingowym dopiskiem "PRO" (to trzecia wskazowka - nie lubie takich chwytliwych dopiskow do sprzetu sluzacych naganieniu niedowartosciowanego klienta "chcesz byc PRO, kup nowa, 'lepsza' wersje PRO" ).

Veene2
31-01-2007, 16:32
A ja wlasnie rozmawialem z Panem z Mastiff'a i powiedzial, ze 20WGX2 to monitor do multimediow i gier. Do zastosowan graficznych w cenie 2000-3000 (mniej wiecej) nadaja sie:
Nec 1990SXi
Nec 2090UXi
Eizo S1931
Eizo S2000

Ktos ma doswiadczenia z tymi modelami?

blum
31-01-2007, 17:02
ja to wiem i inni byc moze wiedza ale najtanszy z nich to chyba pierwszy z wymienionych czyli 1990SXi. u mnie w firmie taki stoi i powiem, ze widac na nim kolory, ktorych nigdzie indziej sie nie zauwazy :) jest swietny ale znowu do jakiej grafiki? na potrzeby www - kazdy uzytkownik ma inny lcd niepoprawnie odwzorowujacy kolory wiec po co? inaczej sprawa ma sie jesli chodzi o dtp i tutaj te monitory pasuja. juz inna sprawa, ze to 1 cal mniej i 4:3.

czornyj
31-01-2007, 17:30
no więc do www nikt ci nie każe kupować Nec-a Reference. Ale do obróbki zdjęć/grafiki nie-webowej itp. przyjemnie jest mieć coś, co zostało do tego celu przeznaczone.

blum
31-01-2007, 17:40
Do zastosowan graficznych w cenie 2000-3000 (mniej wiecej) nadaja sie:
Nec 1990SXi
Nec 2090UXi
Eizo S1931
Eizo S2000

do obróbki zdjęć/grafiki nie-webowej itp. przyjemnie jest mieć coś, co zostało do tego celu przeznaczone.

te modele nadaja sie do tego, wszystko sie zgadza ale nie sa to profesjonalne monitory. to tylko taka mala namiastka..

czornyj
31-01-2007, 17:55
te modele nadaja sie do tego, wszystko sie zgadza ale nie sa to profesjonalne monitory. to tylko taka mala namiastka..

1990/2090 skalibrowane sprzętowo SV Profilerem to już jest całkiem konkretna "namiastka"...

Veene2
31-01-2007, 18:12
Czornyj dobrze mowi;) Oczywiscie, ze te monitory nawet do piet nie dorastaja np. Nec SpectraView, ale podalem konkretny przedzial cenowy, z ktorego te monitory "pasuja" do zastosowan graficznych.

na potrzeby www - kazdy uzytkownik ma inny lcd niepoprawnie odwzorowujacy kolory wiec po co?

Czy to, ze 99% uzytkownikow ma nieskalibrowany monitor oznacza, ze ja tez musze taki miec?:shock:

Dodam jeszcze, ze 2090UXi ma taka sama matryce jakie sa w SpectraView:mrgreen:

A jesli chodzi o rozmiar to 20" 4:3 ma rozdzielczosc natywna 1600x1200, natomiast 20" panoramiczny ma 1680x1050. Czyli przestrzen robocza na standardowym formacie 4:3 jest mimo wszystko 8,8% wieksza;)

czornyj
31-01-2007, 18:17
Czornyj dobrze mowi;) Oczywiscie, ze te monitory nawet do piet nie dorastaja np. Nec SpectraView, ale podalem konkretny przedzial cenowy, z ktorego te monitory "pasuja" do zastosowan graficznych.

Dodam jeszcze, ze 2090UXi ma taka sama matryce jakie sa w SpectraView:mrgreen:

Dorastają, dorastają. Wersje Spectraview różnią się jedynie tym, że mają załączone stosowne oprogramowanie, wyselekcjonowane matryce i osłonkę przeciwsłoneczną. Jeśli trafisz na dobry egzemplarz 1990/2090, dokupisz osłonkę i oprogramowanie, to masz praktycznie dokładnie to samo.

Veene2
31-01-2007, 18:26
Wracajac do 2090UXi ktos wie gdzie go mozna w Wawie podotykac?:oops: Bylem w Lorien, ale nie ma i nie bedzie, bo nawet u dystrybutorow brak... W pozostalych firmach byc moze bedzie w przyszlym tygodniu ale nie na 100% Chyba sie napalilem na ten model;) Tym bardziej ze w moim starym dobrym CRT siada kolor niebieski, i mniej zielony i czerwony:sad:

źródło (http://imageshack.us)

Vitez
31-01-2007, 20:18
A ja wlasnie rozmawialem z Panem z Mastiff'a i powiedzial, ze 20WGX2 to monitor do multimediow i gier. Do zastosowan graficznych w cenie 2000-3000 (mniej wiecej) nadaja sie:
Nec 1990SXi
Nec 2090UXi
Eizo S1931
Eizo S2000
Ktos ma doswiadczenia z tymi modelami?

Prawie o tej samej godzinie rozmawialismy ... moje wymagania byly dodatkowo trudniejsze bo oprocz nadawania sie do obrobki grafiki mial sie i do szybkich gier nadawac... z calej powyzszej listy zostal mi do wyboru tylko Eizo S2000.
Neci "ostatecznie by mogly byc" ale wole jednak doplacic niz sie ew. pozniej wozic z wymiana.

c42
31-01-2007, 20:32
uzywam EizoS1931 i jestem zadowolony z tego wyboru... na drozszy monitor nie bylo mnie stac a nic ponizej nie spelnialo moich oczekiwan... Vitez ta dwudziestke, ktora masz na oku z pewnoscia Ciebie zadowoli ;-)

Veene2
31-01-2007, 21:43
moje wymagania byly dodatkowo trudniejsze bo oprocz nadawania sie do obrobki grafiki mial sie i do szybkich gier nadawac...

A nie wolisz zrobic sobie dwumonitorowego zestawu i do gier zostawic ten monitor, ktory masz?

W moim przypadku wybor NEC'a przesadzil fakt, ze mozna go kalibrowac. No i jeszcze mila rzecza jest pivot;) Jestem ciekawy czy przy obroceniu monitora o 90 stopni zostanie przeslana informacja do systemu i tez sie obroci:?:

No i cena... Juz i tak uwazam, ze 3 kPLN to troche duzo jak na monitor:roll:

Vitez
01-02-2007, 11:45
A nie wolisz zrobic sobie dwumonitorowego zestawu i do gier zostawic ten monitor, ktory masz?

Mam dwumonitorowy zestaw ale nie mam gdzie postawic drugiego tak duzego (przekatna, nie kubatura) monitora- na biurku ledwo mi sie miesci drugi monitor 15" .
Ale nie pozbywam sie od razu 19" CRT... moze cos pokombinuje jak ten Eizo nie do konca wystarczajacy bedzie.

No i cena... Juz i tak uwazam, ze 3 kPLN to troche duzo jak na monitor :roll:

No a niektorzy nigdy w zyciu by nie dali wiecej niz 1000zl za aparat fotograficzny ;)

Tom01
06-02-2007, 16:12
To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich.

Wracajac do 2090UXi ktos wie gdzie go mozna w Wawie podotykac?:

Takich monitorów raczej nie ma na wystawach. W kontekście zalewu rynku dalekowschodnią masówką to drogi towar. Sklepy sprowadzają je na konkretne zamówienia i rzadko gdzie ktokolwiek zaryzykuje rozpakowanie i dotykanie łapami.

Vitez
06-02-2007, 17:32
To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich.

O witamy :) . To pewnie z toba rozmawialem i dalem sie przekonac do Eizo S2000.
Na razie zakup jednak poczeka - po co wydawac prawie 4 tys zl jak 19" CRT Nec'a jeszcze sobie swietnie radzi.

PrzemeS
06-02-2007, 18:56
Sam zastanawiam sie nad Eizo 1931. Slyszalem, ze calkiem dobrze sie sprawuje do fotografii.
Teraz uzywam samsunga 173P+ i wszystko jest pieknie, tylko zdjecia to wygladaja jakby ptaki os*aly. Obraz sklada sie z jakis dziwnych "plamek", ktore widac tylko na zdjeciach, co jest strasznie denerwujace.

Monitor polecam, ale nie do fotografii...

Tom01
07-02-2007, 11:22
O witamy :) . To pewnie z toba rozmawialem i dalem sie przekonac do Eizo S2000.

Witam, witam. Niewykluczone że rozmawialismy :-)

Na razie zakup jednak poczeka - po co wydawac prawie 4 tys zl jak 19" CRT Nec'a jeszcze sobie swietnie radzi.

Póki działa problem się odwleka. Proszę jednakże zauważyć, że degradacja kineskopu postępuje ciągle i jest to proces mało zauważalny w codziennej pracy. Należy przyjąć, że 2 letni kineskop świeci znacząco inaczej niż nowy, a 4 letni wykazuje poważne przejawy zużycia. Pomiary nie kłamią, a oczy tak. Oko jest tak wredne, że błyskawicznie aklimatyzuje się do obrazu. Najczęściej nie ma pod ręką kalibratora, lampy referencyjnej i wzorcowego wydruku żeby to wykazać a co najważniejsze uzmysłowić.

Praktyka wykazuje, że wymiana monitorów na przyzwoitej klasy nowe LCD każdorazowo powoduje zbieranie szczęki z ziemi. Jest to tym bardziej zaskakujące dla użytkowników, którzy do tej pory pracują na profesjonalnych CRT (Mitsubishi Diamond Pro, Iiyama Vision Master, Sony seria G) i są ich pewni. Do zakupu nowego LCD podchodzą niezmiennie jak pies do jeża, bardziej z konieczności niż fascynacji ciekłymi kryształami.

Sam zastanawiam sie nad Eizo 1931. Slyszalem, ze calkiem dobrze sie sprawuje do fotografii.

To monitor do zastosowań domowych i tyle należy od niego wymagać. To, że jest to chyba najlepszy monitor domowy na rynku, jest często polecany do zastosowań dla niego nie przeznaczonych. Barwy na tym monitorze wyczerpują klasyfikację "ładne".

Monitor do zastosowań graficznych musi mieć szerszy niż 8-bitowy zapis koloru na kanał. Wynika to z właściwości samego wyświetlacza, a konkretnie fizyki mieszania światła. Praktyka jest znacząco różna niż model teoretyczny i monitor musi mieć "z czego wybrać" aby podstawowa paleta 24 bitowa była względnie poprawna. Główna zaleta Eizo S1931 to 10-bitowa skala barw na kanał, dzięki temu dysponuje nieprzeciętną w tej klasie cenowej jakością gradientów i przebarwieniami. Jedynym monitorem o podobnych własnościach jest Nec 1990SXi. Do pełni szczęścia brakuje możliwości samodzielnej korekcji na bazie poszerzonej palety, tzw kalibracji sprzętowej. W tym jest pies pogrzebany. Fabryka ustawia to jako tako, tyle żeby zdjęcia z wakacji były ładne, ale nie pozwala na jakiekolwiek modyfikacje. Ma to sens, gdyż zastosowane wyświetlacze nie są selekcjonowane pod kątem grafiki, nie są mierzone na okoliczność równych odchyłek i podświetlenia na całym ekranie. Cała seria S ma odchyłki dochodzące do deltaE = 10 w przeciwnych narożnikach.

Vitez
07-02-2007, 13:31
Należy przyjąć, że 2 letni kineskop świeci znacząco inaczej niż nowy, a 4 letni wykazuje poważne przejawy zużycia. Pomiary nie kłamią, a oczy tak. Oko jest tak wredne, że błyskawicznie aklimatyzuje się do obrazu. Najczęściej nie ma pod ręką kalibratora, lampy referencyjnej i wzorcowego wydruku żeby to wykazać a co najważniejsze uzmysłowić.

Wlasnie dlatego daje mu jeszcze max ok 2 lata a w tzw miedzyczasie kupuje kalibrator bo i tak jest potrzebny.

Btw Tom... tu na tym forum nie "panujemy" sobie tylko sie kolegujemy. Dlatego nawet 16latek smialo pisze do 50latka per "ty", po kolezensku... taki zwyczaj internetowy, choc zauwazylem maniery pisania per Pan na forum mva.pl i musze przyznac ze dziwnie to wyglada dla nieprzyzwyczajonych.

Tom01
07-02-2007, 13:44
Btw Tom... tu na tym forum nie "panujemy"

Nie ma sprawy. Per "Ty" choć rozluźnia atmosferę, zachęca czasem do wycieczek osobistych, co nie bardzo mi się podoba. Chyba jestem starej daty. ;)

wróbel
07-02-2007, 14:22
Ja też miałem dylemat przy zmianie CRT na LCD. Po długich nockach czytania, porównań, opinii itd. padło na Samsunga SM215TW. Skalibrowałem go Spyderem PRO i jest super. Przed kalibracją widoczna była troche różnica pomiędzy wydrukami, a ekranem po kalibracji problem znika.
Drukarkę też mam skalibrowaną konkretnie pod używane papiery i atramenty.
A komfort obrabiania fotek na panoramie 21 cali jest niesamowity.
Zapomniałem jeszcze napisać że wyszedł mnie 2155,-

Tom01
07-02-2007, 20:19
padło na Samsunga SM215TW. Skalibrowałem go Spyderem PRO i jest super.

Ten monitor ma typowe defekty przebarwień w szarościach, nieprawidłowo skompensowany rozkład jasności, mały zakres regulacji jasności, typowy w produktach Samsunga, regulatory wchodzące w "obcinanie matrycy". Niewykluczone, że do niewymagających zastosowań spełni oczekiwania, jednak nie można mówić, że nadaje się do koloru. Dodatkowo profilowanie, drastycznie zmniejsza dostępną paletę. Typowy monitor z niepełnym kolorem jest na to bardzo wrażliwy. Bardzo szybko pojawiają się nieciągłości w gradientach.

djtermoz
08-02-2007, 01:46
Jesli mozna w takim razie zasiegnac opinii...

Jak bys ocenil monitor LCD DELL 2405FPW. To duza kobyla 24" i dosc tania. W internecie mozna spotkac wiele sprzecznych opinii. Jedni sa zadowoleni. Inni narzekaja na np. zmiane tonalnosci w cieniach przy ogladaniu obrazu pod katem (rzeczywiscie zjawisko wystepuje bo sam sprawdzilem ale zeby to zobaczyc to trzeba odchylic dosc mocno glowe).

Drugie pytanie - jak bys ocenil (pod katem przydatnosci do obrobki zdjec rzecz jasna) Apple Cinema HD 23".

towersivy
08-02-2007, 09:10
Jesli mozna w takim razie zasiegnac opinii...

Jak bys ocenil monitor LCD DELL 2405FPW. To duza kobyla 24" i dosc tania. W internecie mozna spotkac wiele sprzecznych opinii. Jedni sa zadowoleni. Inni narzekaja na np. zmiane tonalnosci w cieniach przy ogladaniu obrazu pod katem (rzeczywiscie zjawisko wystepuje bo sam sprawdzilem ale zeby to zobaczyc to trzeba odchylic dosc mocno glowe).

Może nie jestem kolegą " z tak wiedzą na temat monitorów" ale tego della miałem przez kawałek czasu, i szczerze monitor jest dość dobry moim zdaniem ma bardzo dobra czerń, a zmiana tonalności to tak jak piszesz w normalnym użytkowaniu, bez stania na głowie itp jest wszystko gut i do obróbki zdjęć jak najbardziej się nadaje, tak na marginesie to ten dell był w całości zrobiony na podzespołach philipsa szczerze to nie wiedziałem ze kupując della kupuje philipsa :lol: monitor sprzedałem ponieważ poszedłem w stronę Eizo CE240W-K ale to już jest zupełnie inna bajka.

Pzdr.

Tom01
08-02-2007, 11:01
Jak bys ocenil monitor LCD DELL 2405FPW. To duza kobyla 24" i dosc tania.

To monitor z 8-bitowym kolorem. Konstruowany z myślą o zastosowaniach ogólnych. Typowe dla tej klasy nieciągłości gradientów i przebarwienia w szarości. Zresztą najlepszą opinię wystawił kolega towersivy: "sprzedałem ponieważ poszedłem w stronę Eizo CE240W-K ale to już jest zupełnie inna bajka". I to wyczerpuje temat. Dobry albo tani, wybór należy do Ciebie bo pogodzić się tego nie da.

Drugie pytanie - jak bys ocenil (pod katem przydatnosci do obrobki zdjec rzecz jasna) Apple Cinema HD 23".

Nie miałem jeszcze go w swoich łapach, ale wszystko wskazuje że jako monitor do zastosowań niekrytycznych nada się. Coś, a'la Formac. Niektóre modele da się kalibrować sprzętowo, nie wiem czy akurat ten.

djtermoz
09-02-2007, 04:26
To ze nie sa to monitory wybitne to ja wiem. Pytanie tylko do czego sie tak naprawde nadaja. Tak sie sklada ze ma codziennie stycznosc z obydwoma (Dell 24" 2405FPW i Apple Cinema HD 23") i uwazam ze za te cene to sa naprawde swietne.
Zajmujac sie zawodowo fotografia czy grafika warto pewnie zainwestowac w cos takiego jak Eizo CE240W ale dla hobbisty to chyba jednak troche jak strzelanie do komarow z armaty. Osobiscie nigdy nie wydalbym tych $6000 na monitor LCD do domowej obrobki zdjec. Dlatego, ze:

a) 99.9% uzytkownikow komputerow ma w domach zwykle monitory LCD, ktore i tak nie wyswietlaja pelnego gamut AdobeRGB a czasami nawet pelnego sRGB wiec przy prezentacji zdjec w internecie i tak wiekszosc nie zobaczy tego co my widzimy na takim Eizo,

b) co z tego ze widzimy fajny obraz na Eizo skoro popularne drukarki fotograficzne i tak takiej palety kolorow nie potrafia przeniesc na papier,

c) inwestycja sie nie zwroci bo monitor na siebie nie zarabia,

d) za piec lat ten monitor za $6000 i tak juz bedzie przestarzaly technologicznie.

Czyli lepiej wydac $1000 + kupic kalibrator tak zeby szary byl neutralnie szary i kolory prawidlowe, a za zaoszczedzone $5000 wole pojechac na kilka wycieczek i przywiezc niezapomniane wrazenia i fajne fotki.

pw66
09-02-2007, 11:26
Zgadzam sie z przedmowca.
Aktualnie tez jestem na etapie wyboru nowego monitora. Po analiza za i przeciw ( chodzi o cene ) zdecydowałem się na kupno monitora w okolicach 3000-3500 zl plus kalibrator. A zaoszczedzone fundusze przeznacze na jakies nowe szkielko :grin: Mysle, ze jest to dobry wybor.

Przemek

czornyj
09-02-2007, 11:46
No ale przecież Pan Tomasz wyraźnie napisał: "wszystko wskazuje że jako monitor do zastosowań niekrytycznych nada się" :D
Choć mnie osobiście ten LCD-ek troszeńkę rozczarował - może dlatego, że spodziewałem się po nim cudów na kiju...

Vitez
09-02-2007, 12:12
No ale przecież Pan Tomasz wyraźnie napisał

I nastepny co lubi "panowac" :roll: . A prosilem powyzej.

Tom01
09-02-2007, 12:30
No to może po kolei będziemy prostować ten węzeł... :-)

Pytanie tylko do czego sie tak naprawde nadaja. Tak sie sklada ze ma codziennie stycznosc z obydwoma (Dell 24" 2405FPW i Apple Cinema HD 23") i uwazam ze za te cene to sa naprawde swietne.

Każdy produkt ma swoją grupę docelową i miło jest jeśli się w nią wstrzela na tyle, że ktoś do doceni.

Zajmujac sie zawodowo fotografia czy grafika warto pewnie zainwestowac w cos takiego jak Eizo CE240W

Monitor Eizo serii CE mają dość okrojone możliwości kalibracji i manipulacji obrazem niż graficzne CG. Taki graficzny dla ubogich oraz do video. Najtańsza wersja panorama 21" kosztuje zaledwie 5 tys zł brutto.

ale dla hobbisty to chyba jednak troche jak strzelanie do komarow z armaty.

Hobbysta, podobnie jak zawodowiec ma takie same oczy a wymogi jakościowe często nawet wyższe. Sekret monitorów do grafiki to zapewnienie zgodności tego co się widzi z odbitką/wydrukiem/nakładem*. Nie jest ważne zastosowanie, istotne jest kryterium jakościowe jakie akceptuje użytkownik.

* - niepotrzebne skreślić.

Osobiscie nigdy nie wydalbym tych $6000 na monitor LCD do domowej obrobki zdjec.

Trochę Pan przesadza z kwotą. Monitory graficzne, profesjonalne, kosztują od 500 do 3 tys $.

a) 99.9% uzytkownikow komputerow ma w domach zwykle monitory LCD, ktore i tak nie wyswietlaja pelnego gamut AdobeRGB a czasami nawet pelnego sRGB wiec przy prezentacji zdjec w internecie i tak wiekszosc nie zobaczy tego co my widzimy na takim Eizo,

Przygotowując materiał do publikacji elektronicznej powinien Pan mieć monitor kalibrowany do standardu. To że użytkownicy na swoich monitorach będą to widzieć różnie, jest oczywiste. W sytuacji jeśli Pana monitor znacząco kłamie, może doprowadzić do sytuacji że większa ilość odbiorców widzi coś niezamierzonego. Problem kontrastów, rozkładu jasności w cieniach występuje najbardziej przy fotografii i jest powszechnie znany np każdemu właścicielowi labu, który codziennie walczy z materiałem użyszkodników.

b) co z tego ze widzimy fajny obraz na Eizo skoro popularne drukarki fotograficzne i tak takiej palety kolorow nie potrafia przeniesc na papier,

Wystarczy tandem monitor-drukarka skalibrować. Konieczność takiej operacji trzeba sobie uświadomić, chociażby przez przeanalizowanie jak to działa. Wszak monitor tworzy kolor addytywnie (RGB) a na wydruku jest to metoda substraktywna (CMYK). Każdy kto nie spał na fizyce w 7 klasie wie w czym rzecz.

c) inwestycja sie nie zwroci bo monitor na siebie nie zarabia,

To akurat nie jest przedmiotem dyskusji. Ani Pan ani ja nie wiemy kto i do czego zamierza kupić monitor. Czy do zabaw z fotografią, czy to usług w tej samej dziedzinie.

d) za piec lat ten monitor za $6000 i tak juz bedzie przestarzaly technologicznie.

Stare monitory graficzne wymienia się dlatego bo się zużywają a nie dlatego stały się "przestarzałe technologicznie". Monitor graficzny niezależnie od generacji robi zawsze to samo. Zapewnia podgląd pracy z maksymalną wiernością. Bajery i nowinki technologiczne to rzecz trzecio- czwarto- rzędna. W przypadku LCD trwałość jest o wiele większa niż kineskopu, więc problem wymiany przyjdzie do Pana najwcześniej po 10-15 latach. To też jest argument, który powinno się brać przy szacowaniu budżetu na taką inwestycję. Warto też zaznaczyć że prawdziwe monitory graficzne potrafią na życzenie samodzielnie wprowadzić korekcję wynikającą z zużywania się lamp, zmian fizycznych struktury ciekłokrystalicznej.

Czyli lepiej wydac $1000 + kupic kalibrator tak zeby szary byl neutralnie szary i kolory prawidlowe, a za zaoszczedzone $5000 wole pojechac na kilka wycieczek i przywiezc niezapomniane wrazenia i fajne fotki.

Kalibrator jest niezbędny. Na oko nie da się ustawić monitora. Ale monitor, który da się skalibrować jest jeszcze ważniejszy. Kalibracja nie jest cudownym lekiem. Nie zrobi z monitora klasy popularnej, graficznego. Każdy kto wie jak działa kalibracja i co tak naprawdę mierzy wie o tym doskonale. Cała kalibracja to badanie kilku prostych kombinacji z kolorów podstawowych i parę odcieni z szarości. Takie sobie główne wytyczne. A co z resztą? Przekłamaniami w wycinkach pasma? Pikami podświetlenia które mogę Panu całkiem zmienić intensywność jakiejś wybranej wybiórczo barwy? To jak to będzie wyglądać zależy od samego monitora. Jego doskonałości technicznej, a nie kalibratora.

Tom01
09-02-2007, 12:38
I nastepny co lubi "panowac" :roll: . A prosilem powyzej.

Będę się do Ciebie zwracać per Ty, a każdy do mnie może tak jak mu pasuje. Ja zachowam formę wynikającą z kontekstu rozmowy z konkretnym użytkownikiem.

djtermoz
09-02-2007, 14:45
Monitor Eizo serii CE mają dość okrojone możliwości kalibracji i manipulacji obrazem niż graficzne CG. Taki graficzny dla ubogich oraz do video. Najtańsza wersja panorama 21" kosztuje zaledwie 5 tys zł brutto.

Trochę Pan przesadza z kwotą. Monitory graficzne, profesjonalne, kosztują od 500 do 3 tys $.
Rzucilem cene okolo $6000 bo nie moglem najpierw znalezc ceny CE240 i spojrzalem na cene CG221 ktory kosztuje ponad $5000. Pomyslalem wiec ze za wiekszy ekran placi sie pewnie jeszcze wiecej.
Tymczasem rzeczywiscie - ten 24" CE240 jest duzo tanszy bo za troche ponad $1500.

Co do reszty to sie oczywiscie zgadzam. Jesli chodzi o zmieniajaca sie technologie to bardziej chodzilo mi o to ze za pare lat pojawia sie monitory jeszcze doskonalsze, lepiej wyswietlajace barwy i za nizsza cene.

Tom01
09-02-2007, 14:59
spojrzalem na cene CG221

CG221 to monitor referencyjny. Stoi takie cudo w agencji i zamiast robić próby koloru, po prostu rzuca się na niego. Pomimo wysokiej ceny, w wydawnictwie składającym np 100 stronicowy periodyk w pełnym kolorze, zwraca się błyskawicznie. Wystarczy policzyć koszty cromalin.

Jesli chodzi o zmieniajaca sie technologie to bardziej chodzilo mi o to ze za pare lat pojawia sie monitory jeszcze doskonalsze, lepiej wyswietlajace barwy i za nizsza cene.

W niszy monitorów masowych ma Pan rację. W niszy monitów profesjonalnych niewiele się dzieje. Przez ostatnie 15 lat monitory ówczesne i dzisiejsze oferują w zasadzie to samo, czyli niemal idealny obraz.

Jarko3City
09-02-2007, 18:56
Skoro to dział dla początkujących a na stronie
http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=2430&nazwa=Monitor%20Iiyama%20Pro%20Lite%20E2200WS-VB
jest Iiyama, która zawsze kojarzyła mi się z drogimi i dobrymi monitorami to mam pytanie:
Czy ten dziwnie tani 22' nadaje się tylko do wyświetlenia 2 stron naraz w wordzie czy też AMATORSKO można na nim zdjęcia z 350D wyświetlać?

blum
09-02-2007, 19:22
Czy ten dziwnie tani 22' nadaje się tylko do wyświetlenia 2 stron naraz w wordzie czy też AMATORSKO można na nim zdjęcia z 350D wyświetlać?
to 'tylko' Iiyama ;) monitor 22" na matrycy TN w dobrej cenie..
kiedys tez byly monitory (CRT) przeznaczone do zastosowan graficznych i trzeba bylo zaplacic za nie ponad 4k i byly takie do zastosowan 'domowych' dla zwyklych szarych uzytkownikow za 600zl.
ta Iiyama to odpowiednik starego taniego CRTka (nie patrzac na cale) ale AMATORSKO to wyswietlac na nim mozna :-)

Tom01
09-02-2007, 20:25
to 'tylko' Iiyama ;) monitor 22" na matrycy TN w dobrej cenie..
kiedys tez byly monitory (CRT) przeznaczone do zastosowan graficznych i trzeba bylo zaplacic za nie ponad 4k i byly takie do zastosowan 'domowych' dla zwyklych szarych uzytkownikow za 600zl.
ta Iiyama to odpowiednik starego taniego CRTka (nie patrzac na cale) ale AMATORSKO to wyswietlac na nim mozna :-)

Mniej więcej się zgadza. Legenda Iiyamy powstała na bazie modeli Vision Master opartych o kineskopach Mitsubishi Diamondtron. Po zakończeniu produkcji renoma jakiś czas jechała rozpędem. Podobnie jak Sony, ale ta firma przynajmniej miała odwagę zaprzestać produkcji kiepskich LCD. A Iiyama? Po różnych dziwnych podrygach w stylu H1900, nie wiadomo czy dla zawodowców, czy amatorów, została kupiona przez Mouse Computer i klepie badziewie podobne do okołochińskiej reszty. Model o którym mowa to prosty monitor o duże przekątnej i równie dużych defektach obrazu. Najważniejsze to kąty widzenia oraz typowy zestaw świąteczno noworoczny, czyli nieciągłe gradienty, charakterystyka gamma w S i tym podobne. Do wyświetlania dwóch stron w Wordzie nadaje się znakomicie. :-)

Bardzo podobny model popełnił niedawno Dell i jeśli ktoś zamierza taki monitor kupić, to ten właśnie polecam.

eMILz
09-02-2007, 20:37
Napiszę od siebie ... miałem iiyame Vision master pro 454 19" ... teraz mam neca 20WGX2 PRO ... I ogólnie mogę stwierdzić, że pomimo obaw o przesiadkę na LCD za w miarę rozsądne pieniądze nie jestem rozczarowany. Jedyną rzeczą do której nie mogłem się długo przyzwyczaić to czerń która jednak świeci lekko. A odnośnie smużenia ... jestem bardzo zaskoczony bo nie widzę różnicy w porównaniu z CRT

Tom01
09-02-2007, 20:48
Czerni w LCD nie ma bo tam z tyłu zawsze świeci lampa i zawsze się coś przebije. Lekarstwem są szerokie zakresy regulacji mocy podświetlenia.

A smużenie w dzisiejszych LCD prawie już nie występuje. Można zauważyć utratę ostrości przy ruchu, które na CRT .... też jest ;-).

beachcomber
07-03-2007, 12:01
podlacze sie do watku, bo nie ma sensu zakladac nowego, tez jestem na etapie zakupu LCD, a pytanie takie: co moge dostac najlepszego za 3500-4000zl brutto? glowne przeznaczenie to obrobka zdjec.

Tom01
07-03-2007, 12:30
co moge dostac najlepszego za 3500-4000zl brutto? glowne przeznaczenie to obrobka zdjec.

Ciutkę trzeba dołożyć i wyjdzie Eizo L797.

chuckyy
07-03-2007, 12:48
podlacze sie do watku, bo nie ma sensu zakladac nowego, tez jestem na etapie zakupu LCD, a pytanie takie: co moge dostac najlepszego za 3500-4000zl brutto? glowne przeznaczenie to obrobka zdjec.

http://cortland.pl/go/_info/?id=23056&sess_id=ejted55vinp5aaskbgirmbieq6

Odrobinkę droższy, ale naprawdę dobry. Mam go w pracy, co prawda z kalibratorem - wersja sporo droższa, ale jest to w końcu LCD, który w miarę dobrze oddaje kolorystykę. Mam jeszcze dwa inne monitory LCD w pracowni DTP i tamte to mniejsza lub większa porażka... Samsung to dno, Eizo jest w miarę, ale jednak do obróbki zdjęć nadaje się średnio. (nie piszę ogólnie o firmach, ale o tych monitorach, które mam w pracy - ceny oscylowały wokół 2k)

Tom01
07-03-2007, 12:58
http://cortland.pl/go/_info/?id=23056&sess_id=ejted55vinp5aaskbgirmbieq6

Lacie 319 to jest dokładnie to samo co Nec SV1990. Tani, zawodowy, monitor graficzny. Niestety jak na profesjonalny monitor graficzny ma spore defekty podświetlenia, za głębokie cienie.

Samsung to dno, Eizo jest w miarę, ale jednak do obróbki zdjęć nadaje się średnio.

Co do Samsunga, to jest zupełnie zrozumiałe, ale co do Eizo niekoniecznie. Sądzę, że ma Pan monitor z jakiejś serii ogólnego stosowania. Stąd nie wytrzymuje konkurencji z monitorem graficznym.

beachcomber
07-03-2007, 13:01
hmmmmm dzieki - oba maja podobne parametry (LaCie ma minimalnie krotszy czas reakcji), roznica w cenie tez jest pomijalna. Czy jest cos jeszcze na co powinienem zwrocic uwage? macie cos jeszcze, co mnie przekona do konkretnego typu (wiem, ze draze temat, ale jestem laikiem w tej kwestii). Tom01-> czy uzywales tego modelu kiedys, czy polecasz go bo ma dobre parametry w stosunku do ceny? z gory dzieki za wszystkie porady

Tom01
07-03-2007, 13:22
hmmmmm dzieki - oba maja podobne parametry (LaCie ma minimalnie krotszy czas reakcji)

Parametry podane na papierze, takie jak kąty, jasność, czasy itp nie mają ŻADNEGO znaczenia przy wyborze monitora do większości zastosowań, a szczególnie do celów zawodowych graficznych, projektowych itp. Ma to znaczenie wyłącznie marketingowe.

Czy jest cos jeszcze na co powinienem zwrocic uwage?

Przede wszystkim, i jest to warunek konieczny, monitor MUSI operować na szerszym niż 8 bitowy zapisie koloru. Z tego wynika cały szereg cech decydujących o przydatności w fotografii. Takich monitorów na rynku są promile, więc wybór jest dość łatwy.

Tom01-> czy uzywales tego modelu kiedys, czy polecasz go bo ma dobre parametry w stosunku do ceny?

Zawodowo zajmuję się doborem monitorów i urządzeń peryferyjnych dla grafików, fotografów, detepowców, cadowców, lekarzy oraz zastosowań przemysłowych i wojskowych. W razie czego zapraszam na priv.

Poleciłem L797 bo to jedyny monitor na rynku poniżej 5 tys zł dający praktycznie to samo na ekranie i na maszynie. Zgodność ze standardem jest prawie idealna. Defekty wierności reprodukcji barw są na granicy ludzkiej percepcji. Defekty nierówności są dwukrotnie lepsze niż w konkurencyjnych Nec SV, Lacie 3**, Apple Cinemadisplay, Formac Gallery. Jest to odchudzona kopia monitora Eizo ColorEdge CG19, który znajduje zastosowanie jako podstawowy (minimalny) monitor np do wydawnictw. Porównanie z Nec'em SV1990 i Lacie 319 raczej jest nieporozumieniem. Do pełni szczęścia brakuje tylko kalibracji sprzętowej, czyli tego o co odchudzono CG19. Jest jednakże wyjście, gdyż API do tych monitorów posiada oprogramowanie sprzedawane z kalibratorem Lafot. Około 290Euro netto za komplet. Nie jest to oczywiście tak zaawansowane narzędzie jak oryginalny Colornavigator ale to jednocześnie znacznie więcej niż przysłowiowy rydz.

chuckyy
07-03-2007, 13:29
Lacie 319 to jest dokładnie to samo co Nec SV1990. Tani, zawodowy, monitor graficzny. Niestety jak na profesjonalny monitor graficzny ma spore defekty podświetlenia, za głębokie cienie.

Co do Samsunga, to jest zupełnie zrozumiałe, ale co do Eizo niekoniecznie. Sądzę, że ma Pan monitor z jakiejś serii ogólnego stosowania. Stąd nie wytrzymuje konkurencji z monitorem graficznym.

Flexscan s1913 - to model Eizo :)

Tom01
07-03-2007, 13:59
Flexscan s1913 - to model Eizo :)

Raczej S1931. No i wszystko jasne. To jest wyśmienity monitor, ale DOMOWY. :-). Graficzne Eizo to:

L797
L997
Cała seria CE
Cała seria CG

Choć niedawno zdarzyło mi się dostarczać do firmy zajmującej się grafiką reklamową Eizo S2100 (ogólnego stosowania) i ludzie na codzień pracujący na Mitsubishi Diamond Pro, zbierali szczęki z ziemi po postawieniu go obok.

Nemeo
07-03-2007, 14:13
Choć niedawno zdarzyło mi się dostarczać do firmy zajmującej się grafiką reklamową Eizo S2100 (ogólnego stosowania) i ludzie na codzień pracujący na Mitsubishi Diamond Pro, zbierali szczęki z ziemi po postawieniu go obok.

Potwierdzam, mam go i też mi szczena opadła, jak zobaczyłem pierwszy raz obraz na tym monitorze..:D

chuckyy
07-03-2007, 14:20
Raczej S1931. No i wszystko jasne. To jest wyśmienity monitor, ale DOMOWY. :-). Graficzne Eizo to:

L797
L997
Cała seria CE
Cała seria CG

Zbierali szczęki w jakim znaczeniu? :) Bo ja pracuję właśnie na diamond pro 2070 - świetny monitor :)

Nemeo
07-03-2007, 14:31
Zbierali szczęki w jakim znaczeniu? :) Bo ja pracuję właśnie na diamond pro 2070 - świetny monitor :)

Oczywiście w znaczeniu pozytywnym .

Tom01
07-03-2007, 14:41

Oczywiście że to świetny monitor. Profesjonalny, który w czasach swej chwały kosztował 5 tys zł. Ale użytkownicy często nie zauważają że w miarę upływu lat monitor "odjeżdża". Dosłownie i w przenośni. Degradacja jakości obrazu jest na tyle duża że porównanie ze średniej klasy LCD, jak np wyższe modele Eizo serii S, wykazują swoim obrazem coś odwrotnego niż podpowiada logika. Najczęściej, do tej pory szczęśliwi użytkownicy profesjonalnych CRT, pewni swoich narzędzi, postawieni przed swoim i nowym LCD przecierają oczy. Taki efekt zaobserwowałem wielokrotnie, i to nie na przykładzie laików, a fachowców. A to jeszcze nie jest monitor graficzny. Prawdziwy graficzny nie daje najmniejszych szans żadnemu CRT, włączając w to Barco.

chuckyy
07-03-2007, 14:50
Oczywiście że to świetny monitor. Profesjonalny, który w czasach swej chwały kosztował 5 tys zł. Ale użytkownicy często nie zauważają że w miarę upływu lat monitor "odjeżdża". Dosłownie i w przenośni. Degradacja jakości obrazu jest na tyle duża że porównanie ze średniej klasy LCD, jak np wyższe modele Eizo serii S, wykazują swoim obrazem coś odwrotnego niż podpowiada logika. Najczęściej, do tej pory szczęśliwi użytkownicy profesjonalnych CRT, pewni swoich narzędzi, postawieni przed swoim i nowym LCD przecierają oczy. Taki efekt zaobserwowałem wielokrotnie, i to nie na przykładzie laików, a fachowców. A to jeszcze nie jest monitor graficzny. Prawdziwy graficzny nie daje najmniejszych szans żadnemu CRT, włączając w to Barco. Odbitka w ręku = ten sam plik na monitorze.

No cóż - ja na szczęście szczęki nie zbieralem - nawet porównując do LaCie :P

Tom01
07-03-2007, 15:11
No cóż - ja na szczęście szczęki nie zbieralem - nawet porównując do LaCie :P

Porównanie do LaCie 3** wypada na korzyść Mitsubishi, nawet starego. Mało jest monitorów LCD mogących konkurować z profesjonalnym kineskopem.

oszołom
07-03-2007, 18:23

L797
L997
Cała seria CE
Cała seria CG

Czy CE210W wystarczy do zastosowań amatorskiej fotografii ? Chodzi mi przede wszystkim o kolor. Pstrykam od czasu do czasu i na mój monitor LCD ( Samsung 171P )nie mogę już patrzeć. Miałem okazję popatrzeć na parę zdjęć na tym monitorze i obraz wyświetlany na nim bardzo mi się podobał.

Tom01
07-03-2007, 18:28
Czy CE210W wystarczy do zastosowań amatorskiej fotografii ?

Tak, choć trzeba pamiętać że to monitory CE są znacznie uproszczone i o gorszych parametrach w stosunku do serii CG. Oprogramowanie kalibracyjne również ma bardzo małe możliwości. Generalnie zaleca się je głównie do edycji i podglądu materiału video. W tych zastosowaniach pokażą swoja siłę, dzięki formatowi 16x10 i obsłudze materiału HD.

Do fotografii, przy podobnym budżecie, lepszym wyborem jest L797 i L997.

oszołom
07-03-2007, 19:25
Tak, choć trzeba pamiętać że to monitory CE są znacznie uproszczone i o gorszych parametrach w stosunku do serii CG. Oprogramowanie kalibracyjne również ma bardzo małe możliwości. Generalnie zaleca się je głównie do edycji i podglądu materiału video. W tych zastosowaniach pokażą swoja siłę, dzięki formatowi 16x10 i obsłudze materiału HD.

Do fotografii, przy podobnym budżecie, lepszym wyborem jest L797 i L997.

Dzięki za podpowiedź.

caravaggio
08-03-2007, 07:47
Zawodowo zajmuję się doborem monitorów i urządzeń peryferyjnych dla grafików, fotografów, detepowców, cadowców, lekarzy oraz zastosowań przemysłowych i wojskowych.
Skoro tak, to powiedz prosze cos na temat monitora NEC MultiSync 20WGX2 PRO lub ewentualnie jakichs godnych uwagi alternatyw w tym przedziale cenowym. Przy zalozeniu, ze priorytetami sa (w hierarchii waznosci):
- sklad publikacji
- rozdzielczosc 16xx na xxxx (ze wskazaniem jednak na panorame, czyli 1680x1050)
- fotografia
...
...
...
...
- dzieciak, ktoremu od czasu do czasu pozwala sie w cos zagrac :lol:

Tom01
08-03-2007, 10:07
Skoro tak, to powiedz prosze cos na temat monitora NEC MultiSync 20WGX2 PRO lub ewentualnie jakichs godnych uwagi alternatyw w tym przedziale cenowym.

To monitor rozrywkowy. W zasadzie tylko i wyłącznie. Tak był projektowany i takie są w nim zastosowane mechanizmy zarządzania obrazem i regulacji aby film i gra były jak najbardziej oczojebne. Najważniejszym jest objęty patentem Nec'a układ realizujący "Dynamic Visual Mode". To jest siła tego monitora. manipuluje jaskrawością w zależności od jasności sceny. Powyższe plus błyszczący ekran, powoduje proste złudzenie optyczne zwiększające dynamikę obrazu. Zastosowanie monitora w branżach nierozrywkowych ratuje nieco wyświetlacz typu IPS. Jednakże wyświetlacz jest sterowany 8-bit'owo co skutkuje powszechnie znanymi defektami LCD, czyli przebarwieniami i źle skompensowanym rozkładem jasności.

Ujmując to krócej. Pozbawianie 20WGX2 głównych walorów i skupienie się na możliwościach w dziedzinie, do której nie był optymalizowany, daje całkiem przeciętny wynik. Lepszy regulacyjnie od Samsungów i reszty bandy, ale do przyzwoitości bardzo daleko. W podobnej klasie cenowej znacznie lepszy jest Nec 1990SXi. To 19" i nie oferuje rozdzielczości 1600, ale za to jest więcej niż przyzwoity w grafice. Oczywiście w tej cenie, bo do normalnych monitorów graficznych z tego pułapu, jest bardzo daleko. W założonym przedziale 2 tys zł nie ma monitorów 20" z taką rozdzielczością, nadających sie do fotografii. Nawet amatorskiej. Zacząć myśleć można od Nec'a 2090UXi, za lekko pow 3 tys zł.

ctz
08-03-2007, 19:50
Tom01, Chciałbym zapytać o Eizo FlexScan S1910. Czy ten monitor sprawdzi się w zastosowaniach amatorskich do przygotowania zdjęć do fotolabu?

Macio
08-03-2007, 20:01
Tom01, Chciałbym zapytać o Eizo FlexScan S1910. Czy ten monitor sprawdzi się w zastosowaniach amatorskich do przygotowania zdjęć do fotolabu?

Sam posiadam S1931 i jest IMO IDEALNY za taką kwotę, kupiłem go w czerwcu za ok 2399 zł i wtedy chyba lepszego nie było w tym zakresie. Do tej pory za nic bym go nie oddał, a s1910 jest starszym modelem s1931 co nie zmienia faktu że też jest świetny.

krzypol
08-03-2007, 22:17
A który jest lepszy: 1990SXi czy Eizo S1931SHB:roll:

oszołom
08-03-2007, 22:38
To monitor rozrywkowy. W zasadzie tylko i wyłącznie. Tak był projektowany i takie są w nim zastosowane mechanizmy zarządzania obrazem i regulacji aby film i gra były jak najbardziej oczojebne. Najważniejszym jest objęty patentem Nec'a układ realizujący "Dynamic Visual Mode". To jest siła tego monitora. manipuluje jaskrawością w zależności od jasności sceny. Powyższe plus błyszczący ekran, powoduje proste złudzenie optyczne zwiększające dynamikę obrazu. Zastosowanie monitora w branżach nierozrywkowych ratuje nieco wyświetlacz typu IPS. Jednakże wyświetlacz jest sterowany 8-bit'owo co skutkuje powszechnie znanymi defektami LCD, czyli przebarwieniami i źle skompensowanym rozkładem jasności.

Ujmując to krócej. Pozbawianie 20WGX2 głównych walorów i skupienie się na możliwościach w dziedzinie, do której nie był optymalizowany, daje całkiem przeciętny wynik. Lepszy regulacyjnie od Samsungów i reszty bandy, ale do przyzwoitości bardzo daleko. W podobnej klasie cenowej znacznie lepszy jest Nec 1990SXi. To 19" i nie oferuje rozdzielczości 1600, ale za to jest więcej niż przyzwoity w grafice. Oczywiście w tej cenie, bo do normalnych monitorów graficznych z tego pułapu, jest bardzo daleko. W założonym przedziale 2 tys zł nie ma monitorów 20" z taką rozdzielczością, nadających sie do fotografii. Nawet amatorskiej. Zacząć myśleć można od Nec'a 2090UXi, za lekko pow 3 tys zł.

"oczojebne" - tego jeszcze nie znałem !!!:mrgreen:

Tom01
09-03-2007, 14:58
A który jest lepszy: 1990SXi czy Eizo S1931SHB:roll:

Ciężki wybór. Jeden i drugi jest bardzo dobry, ale w nieco innych kryteriach. Może poniższe pomoże:

Nec 1990SXi
Główne zalety:
- Nieprzeciętne możliwości regulacji.
- Dobra reprodukcja barw.
- Możliwość kalibracji sprzętowej (trudne z uwagi na brak softu).
- Po sprzętowej kalibracji i szczęściu osiągi zbliżone do profesjonalnych.
Główne wady:
- Zła powtarzalność egzemplarzy. Przy pechu potężne defekty kolorystyczne.
- Złe podświetlenie i co za tym idzie zła czerń.
- Brak możliwości zakupu oprogramowania do kalibracji.
- Przekontrastowany ze zbyt głębokimi cieniami.

Eizo S1910/S1931/M1950
Główne zalety:
- Wysoka powtarzalność egzemplarzy.
- Nieprzeciętna czerń.
- Niezła reprodukcja barw (amatorsko).
- Łagodny, miękki obraz.
- Wyjęty z pudełka nadaje się do pracy.
- Możliwość łatwej kalibracji sprzętowej.
Główne wady:
- Brak poważniejszych regulatorów.

Ogólnie jakościowo znacznie lepszy jest S19XX, ale jak się trafi dobry egzemplarz 1990SXi to może być rewelacyjny, pomimo złego poziomu czerni i podświetlenia. Owe podświetlenie da się we znaki wieczorami w domu.

kook
09-03-2007, 15:39
Pozwole sobie podpiac sie ze swoim pytaniem:

Chce kupic LCD do:

1. obrobki fotografii - na poziomie wymagajacego amatora, nie zawodowo i nie komercyjnie, a wiec kwestia absolutnej zgodnosci odtwarzanego obrazu na LCD i w druku jest dla mnie NIECO mniej istotna (zdjecia ogladam glownie na ekranie)

2. ogladania filmow - dlatego ma to byc monitor mozliwie duzy i panoramiczny (telewizora u nas niet, wiec komp pelni tez role domowego centrum rozrywki)

Cena: max.3500-4000 PLN

Po analizie najbardziej kusi mnie Eizo 21.1 S2110W lub jego nowsze wcielenie
21.1" Eizo S2111W (jesli dobrze doczytakem, to roznice sa raczej marketingowe, bo wsparcie dla HDCP nie ma dla mnie znaczenia).

Czy bedzie to dobry wybor i czy w tej cenie sa jakies inne monitory LCD, ktore spelnialyby moje wymagania?

Tom01
09-03-2007, 15:55
Czy bedzie to dobry wybor i czy w tej cenie sa jakies inne monitory LCD, ktore spelnialyby moje wymagania?

Sądzę, że to będzie satysfakcjonujący nabytek.

kook
09-03-2007, 16:24
- Tom01: dzieki za opinie :-)

Upewnie sie jeszcze co do jednego: S2111W nie bedzie gorszy od starszego S2110W? Pytam, nauczony doswiadczeniem, ze nowsza wersja nie musi oznaczac wersji lepszej, a czasami, niestety, oznacza to okrojenie mozliwosci w imie robienia dobrze ksiegowym.

Tom01
09-03-2007, 16:31
- Tom01: dzieki za opinie :-)

NP.

Upewnie sie jeszcze co do jednego: S2111W nie bedzie gorszy od starszego S2110W?

S2111W ma układ dynamicznego manipulowania jaskrawością w zależności od jasności sceny, skutkujący mocniejszym obrazem i optycznym zwiększeniem kontrastu (rozrywka) i HDCP. Nie jest gorszy.

kook
09-03-2007, 16:47
- Tom01: dziekuje raz jeszcze. Teraz ide szukac najlepszej ceny ;)

Tom01
09-03-2007, 16:55
Teraz ide szukac najlepszej ceny ;)

Zapraszam na monitory.mastiff.pl

mirhon
14-03-2007, 13:03
Eizo S1910/S1931/M1950
Główne zalety:
- Wysoka powtarzalność egzemplarzy.
- Nieprzeciętna czerń.
- Niezła reprodukcja barw (amatorsko).
- Łagodny, miękki obraz.
- Wyjęty z pudełka nadaje się do pracy.
- Możliwość łatwej kalibracji sprzętowej.
Główne wady:
- Brak poważniejszych regulatorów.

Witam kolegę, wrreszcie ktoś na forum kto może coś ciekawego o monitorach powiedzieć :-)
Kolega napisał, że te Eizo można sprzętowo kalibrować. A jaki soft gada z tymi monitorami? Mam EyeOne 2 i Eye-One Match 3.6. Domyślam się że tym zestawem to raczej sprzętowo tych monitorów nie skalibruję?

Tom01
14-03-2007, 14:01
A jaki soft gada z tymi monitorami?

Wyłącznie soft Lafota z firmowym kalibratorem.

Zigi
05-04-2007, 14:01
Wyłącznie soft Lafota z firmowym kalibratorem.

Czyli jeśli chodzi o S1931 to kalibracja nie sprzętowa a softwarowa?

Ewentualnie czy ten kalibrator nada się też do kalibrowania sprzętowo NECa 2090UXi?

Tom01
05-04-2007, 14:05
Czyli jeśli chodzi o S1931 to kalibracja nie sprzętowa a softwarowa?

Oprogramowanie dołączone do kalibratorów Lafot ma możliwość sprzetowej kalibracji wszystkich monitorów Eizo.

Ewentualnie czy ten kalibrator nada się też do kalibrowania sprzętowo NECa 2090UXi?

Nie. Spectraview Profiler nie lubi Lafota. Trzeba go karmić np Xrite'm I1.

Zigi
05-04-2007, 14:11
Oprogramowanie dołączone do kalibratorów Lafot ma możliwość sprzetowej kalibracji wszystkich monitorów Eizo.

Nie. Spectraview Profiler nie lubi Lafota. Trzeba go karmić np Xrite'm I1.

No to niestety jestem deczko niepocieszony bo właśnie do NECa bedę musiał dokupić kalibrator i miałem nadzieję przy okazji kalibrować i domowego Eizo :-? .

Szkoda iż nie ma czegoś uniwersalnego, przy okazji pozwalającego na skalibrowanie drukarek.

Tom01
05-04-2007, 14:20
Przy oszczędnościach zawsze wychodzą jakieś ograniczenia. Gdyby to Eizo i ów Nec były monitorami graficznymi, zastosowałbyś pierwszy lepszy spektrofotometr Gretaga i po sprawie. I jeszcze drukarkę można profilować. A tak, kalibracja monitorów domowych to kombinatorstwo samo w sobie.

Zigi
05-04-2007, 14:53
Przy oszczędnościach zawsze wychodzą jakieś ograniczenia. Gdyby to Eizo i ów Nec były monitorami graficznymi, zastosowałbyś pierwszy lepszy spektrofotometr Gretaga i po sprawie. I jeszcze drukarkę można profilować. A tak, kalibracja monitorów domowych to kombinatorstwo samo w sobie.

Właśnie ze względu na oszczędności pozostaje mi tylko mieć nadzieję że w przypadku S1931 fabryka spisała się względnie dobrze z pre definiowanym sRGB.
BTW: Po 17 crt i Necu w pracy wielkie te piksle na Eizo 19 :mrgreen:

jadeit
05-04-2007, 17:40
mój 1990 wydaje się być b.dobrej jakości jeśli brać pod uwagę obraz
nieco zastrzeżeń budzi obudowa (pisał o tym Pan Konpka jak dobrze pamietam)- ramka nie dokładnie przylegająca, patrzac normalnie na moniek tego niewidac, widać dopiero pod dużym kątem...

mam też pytanko czy zauważył ktoś może wzorem innych przypadków że egzemplarze na pl są gorszej jakości ? ;) czy tez ja mam takie szczęście ;)
ja mam z de i obraz jest dla mnie super lepszy niż miałem na bańce tego samego producenta porównuje tylko organoleptycznie pod kątem widoczności przejść tonalnych na zdjęciach

pozdrawiam

Tom01
05-04-2007, 18:17
mam też pytanko czy zauważył ktoś może wzorem innych przypadków że egzemplarze na pl są gorszej jakości ?

Nie, wszystkie sprzedawane w UE są sprowadzane przez Nec'a w Holandii z Chin do jednego wspólnego magazynu. Nie ma segergacji na rynki.

Kubek
09-04-2007, 22:46
Nieco z innej beczki - zastanawiać się zacząłem
pod które gniazdo (analogowe czy cyfrowe)
powinien być podłączony monitor wykorzystywany do obróbki grafiki?
Zauważyłem bowiem w opisach parametrów technicznych LCD-ków,
że występują różnice w częstotliwości odświeżania na poszczególnych gniazdach.
Skoro są tego typu rozbieżności, to pewnie występują także inne różnice...
Ciekaw jestem tylko, jakie przemawiają za podłączeniem analogowym a jakie za cyfrowym?

Tom01
10-04-2007, 09:47
Jeśli karta daje ostry obraz na interfejsie analogowym nie ma wówczas specjalnie znaczenia rodzaj podłączenia.

renes
11-04-2007, 01:16
>Tom01

Mam kilka pytań dotyczące Della 24", będę wdzięczny za odpowiedź i uwagi:

1. Czy monitor Dell Ultrasharp 2407WFP 24” (Rev A04) posiada właściwości i jakość pozwalającą wykorzystywać go do obróbki zdjęć w PS?

2. Czy monitor pozwala na dobrą kalibrację (sprzętowa/programowa) i który kalibrator najwięcej z niego "wyciśnie" ?

3. Czy przy zalecanej rozdzielczości 1920x1200 potrzebna jest "mocna" (256MB) karta graficzna, czy np. Matrox Millenium P-650 DualHead 64MB DDR BOX (PCI-E) wystarczy?

4. Ponieważ oprócz edycji zdjęć także dużo piszę, czy w/w rozdzielczość nie będzie "męczyła" oczu i konieczna będzie ciagła zmiana rozdzielczości na niższą?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Tom01
11-04-2007, 10:08
1. Czy monitor Dell Ultrasharp 2407WFP 24” (Rev A04) posiada właściwości i jakość pozwalającą wykorzystywać go do obróbki zdjęć w PS?

W takim samym stopniu jak wszystkie inne monitory domowe/biurowe/rozrywkowe. Nie jest to monitor optymalizowany pod kątem wykorzystania w fotografii i grafice.

2. Czy monitor pozwala na dobrą kalibrację (sprzętowa/programowa) i który kalibrator najwięcej z niego "wyciśnie" ?

Nie ma możliwości kalibracji tego monitora w ogóle. Najbliższy cenowo, kalibrowany, panoramiczny 24" to Eizo CG240.

3. Czy przy zalecanej rozdzielczości 1920x1200 potrzebna jest "mocna" (256MB) karta graficzna, czy np. Matrox Millenium P-650 DualHead 64MB DDR BOX (PCI-E) wystarczy?

Wystarczy. Pamięć karty potrzebna do "obsłużenia" rozdzielczości 1920x1200 w pełnym kolorze to 7MB, a częstotliwości odchylania wszystkie współczesnych karty mają "z zapasem".

4. Ponieważ oprócz edycji zdjęć także dużo piszę, czy w/w rozdzielczość nie będzie "męczyła" oczu i konieczna będzie ciagła zmiana rozdzielczości na niższą?

Zależy to od osobistych preferencji. Nie sposób ocenić tego zdalnie. Najprościej rzucić okiem na jakikolwiek inny monitor z taką samą plamką. Niekoniecznie o takiej przekątnej. Jeśli wielkość elementów ekranowych (ikony, czcionki) jest zbyt mała zawsze można przeskalować.

McKane
11-04-2007, 11:16
Nie ma możliwości kalibracji tego monitora w ogóle. Najbliższy cenowo, kalibrowany, panoramiczny 24" to Eizo CG240.

W ogole nie mozna go kalibrowac ? ;) A co sie stanie jak przyloze do niego moj kalibrator i uruchomie soft ? Monitor zastrajkuje i sie wylaczy ?

Tom01
11-04-2007, 11:57
W ogole nie mozna go kalibrowac ? ;) A co sie stanie jak przyloze do niego moj kalibrator i uruchomie soft ? Monitor zastrajkuje i sie wylaczy ?

Nie mylmy kalibracji z profilowaniem. Z kalibracją mamy do czynienia wówczas kiedy można monitorem sterować z poziomu oprogramowania kalibracyjnego podającego krzywe korekcji i inne parametry na bazie odczytu z kalibratora.

"Kalibracja" kalibratorem i oprogramowaniem od niego, czyli profilowanie, jest naginaniem tablicy luminancji karty graficznej do niedoskonałości monitora. Główne wady tego rozwiązania to brak możliwości usunięcia najważniejszych problemów monitorów LCD.

McKane
11-04-2007, 12:10
Nie mylmy kalibracji z profilowaniem. Z kalibracją mamy do czynienia wówczas kiedy można monitorem sterować z poziomu oprogramowania kalibracyjnego podającego krzywe korekcji i inne parametry na bazie odczytu z kalibratora.

"Kalibracja" kalibratorem i oprogramowaniem od niego, czyli profilowanie, jest naginaniem tablicy luminancji karty graficznej do niedoskonałości monitora. Główne wady tego rozwiązania to brak możliwości usunięcia najważniejszych problemów monitorów LCD.

No tak ale wez pod uwage ze nie jestesmy na forum serwisowym monitorow ;) Pojecie kalibracja wiazane jest tutaj najczesciej z uzyciem kalibratora i cyklicznym oprofilowywaniem monitora.
Twoja odpowiedz zabrzmiala dla mnie tak jakby w zaden sposob nie dalo sie go wykalibrowac co w polaczeniu z jego cena brzmi zupelnie abstrakcyjnie :) Teraz mysle ze calosc jest zupelnie jasna.

Tom01
11-04-2007, 12:16
Twoja odpowiedz zabrzmiala dla mnie tak jakby w zaden sposob nie dalo sie go wykalibrowac

Bo to prawda jest. Niemożliwość kalibracji monitora LCD to poważna wada w przedmiotowym zastosowaniu. To nie jest CRT, profil nie załatwia sprawy.

Diabeł
11-04-2007, 12:37
>Tom01, czym się róznią od siebie poszczególne modele Eizo1931, jest ich aż z 6 oznaczonych literkowo, czy tylko kolorem? Cena tw przypadku SUB i SUG
też jest inna niż pozostałych 4

renes
11-04-2007, 12:38
Na polskich stronach niewiele znalazłem informacji dotyczących jak wypada wspominany DELL (zwłaszcza ostatnie jego wcielenie, czyli poprawiona od błędów poprzedników wersja Revision A04) w zastosowaniu edycji zdjęć. Co innego na forach zachodnich, tam zbiera całkiem dobre oceny i pochwały (wersja Rev A04) w odniesieniu do obróbki zdjęć. O możliwości kalibracji także się mówi, najwidoczniej jednak mając na mysli profilowanie monitora.

McKane
11-04-2007, 12:42
Bo to prawda jest. Niemożliwość kalibracji monitora LCD to poważna wada w przedmiotowym zastosowaniu. To nie jest CRT, profil nie załatwia sprawy.

Mysle ze nie ma co popadac w skrajnosc. Kazdy monitor z wyzszej polki przed wrzuceniem do pudelka jest kalibrowany. EIZO to ze 2 razy nawet przynajminej tak twierdza ich technicy. Niewielkie odchylki jakie sie moga pojawic sa do korekcji za pomoca profilu.
Mysle ze po oprofilowaniu wspomniany monitor bedzie sie nadawal do obrobki grafiki. Nie bedzie to moze to samo do czego przyzwyczaily nas monitory crt ale nie ma co demonizowac. Idac dalej tym tropem dojdzie sie do wniosku ze zaden LCD nie nadaje sie do zastosowan graficznych bo czern i biel w zadnym nie jest zadowalajaca i nawet najwyzszy model EIZO nie daje sobie rady z ich poprawnym wyswietlaniem (to slowa technika z EIZO nie moje)

Tom01
11-04-2007, 12:48
czym się róznią od siebie poszczególne modele Eizo1931, jest ich aż z 6 oznaczonych literkowo, czy tylko kolorem? Cena tw przypadku SUB i SUG też jest inna niż pozostałych 4

To są różne rodzaje podstaw i kolorów.
SU - podstawa EZUp
SH - podstawa Height Adjustable
SA - podstawa Asc Swing

G - szary
B - czarny

Mysle ze nie ma co popadac w skrajnosc.

A jak myślę, że nie ma co rozmydlać pojęć, szczególnie jakości. Inaczej powstają bezsensowne przykłady świetnych, super, najlepszych, genialnych monitorów wg opinii guru forumowych i testów sponsorowanych, które w rzeczywistości nie radzą sobie z pokazaniem szczegółów w 80% zaczernieniu.

Kazdy monitor z wyzszej polki przed wrzuceniem do pudelka jest kalibrowany. EIZO to ze 2 razy nawet przynajminej tak twierdza ich technicy.

Oczywiście, CG221, CG211 itp. Dla formalności dodam że to przedział 8-19 tys zł za 21" a nie 4 tys za 24".

Niewielkie odchylki jakie sie moga pojawic sa do korekcji za pomoca profilu.

Na jakiej podstawie twierdzisz że ów monitor ma niewielkie błędy? Podaj proszę rozkład dE.

Mysle ze po oprofilowaniu wspomniany monitor bedzie sie nadawal do obrobki grafiki. Nie bedzie to moze to samo do czego przyzwyczaily nas monitory crt ale nie ma co demonizowac.

Sądzę, że wyrzucenie kilku tys złotych w monitor powinno być poprzedzone podstawami merytorycznymi a nie widzimisię.

Idac dalej tym tropem dojdzie sie do wniosku ze zaden LCD nie nadaje sie do zastosowan graficznych bo czern i biel w zadnym nie jest zadowalajaca i nawet najwyzszy model EIZO nie daje sobie rady z ich poprawnym wyswietlaniem (to slowa technika z EIZO nie moje)

Są monitory lepiej i gorzej sobie z tym radzące.

Zamiast bezpodstawnych prób udowadniania czegokolwiek, proponuję skonsultować ww poglądy na przykład z pierwszym lepszym grafikiem w jakimś poważniejszym wydawnictwie.

Na polskich stronach niewiele znalazłem informacji dotyczących jak wypada wspominany DELL (zwłaszcza ostatnie jego wcielenie, czyli poprawiona od błędów poprzedników wersja Revision A04) w zastosowaniu edycji zdjęć. Co innego na forach zachodnich, tam zbiera całkiem dobre oceny i pochwały (wersja Rev A04) w odniesieniu do obróbki zdjęć.

W grupie tanich monitorów, jest faktycznie nie taki ostatni. Jednakowoż nie jest to monitor do fotografii czy grafiki. Jego konstrukcja, wynikające z tego defekty jednoznacznie to determinują. W tym przedziale cenowym są lepsze.

Co do pozytywnych opinii, jak się postarać, o każdym modelu można znaleźć wiele dobrych. Czym monitor tańszy, bardziej popularny tym więcej. Statystyka.

renes
11-04-2007, 13:16
W grupie tanich monitorów, jest faktycznie nie taki ostatni. Jednakowoż nie jest to monitor do fotografii czy grafiki. Jego konstrukcja, wynikające z tego defekty jednoznacznie to determinują. W tym przedziale cenowym są lepsze.QUOTE]

Jaki monitor panoramiczny 24" w podobnej cenie jest od niego lepszy (chodzi o wersję Rev A04) ? Jego cena to 3600zł (ze strony Della).

[QUOTE=Tom01;304852]Co do pozytywnych opinii, jak się postarać, o każdym modelu można znaleźć wiele dobrych.

To prawda. Natomiast faktem jest także, że pierwsza i druga wersja Della 2407WFP (Rev A01 i A02) zbierały cięgi za różne wady w obrazie i kolorystyce. W wersjach Rev.A03 i A04 je poprawiono. I pozytywne oceny wzrosły.

Tom01
11-04-2007, 13:22
Jaki monitor panoramiczny 24" w podobnej cenie jest od niego lepszy (chodzi o wersję Rev A04) ? Jego cena to 3600zł (ze strony Della).

Nie ma w ogóle dobrych 24-ek w tym przedziale. W sytuacji obróbki grafiki przy tej cenie znacznie lepsze są:

Eizo L797 (nieco droższy)
Eizo S2100/S2000
Nec 2090UXi

To prawda. Natomiast faktem jest także, że pierwsza i druga wersja Della 2407WFP (Rev A01 i A02) zbierały cięgi za różne wady w obrazie i kolorystyce. W wersjach Rev.A03 i A04 je poprawiono. I pozytywne oceny wzrosły.

Nie jest zmieniona podstawowa cecha. Monitor nie dysponuje poszerzoną paletą.

McKane
11-04-2007, 13:45
A jak myślę, że nie ma co rozmydlać pojęć, szczególnie jakości. Inaczej powstają bezsensowne przykłady świetnych, super, najlepszych, genialnych monitorów wg opinii guru forumowych i testów sponsorowanych, które w rzeczywistości nie radzą sobie z pokazaniem szczegółów w 80% zaczernieniu.

Absolutnie sie z tym zgadzam. Testow w sieci z uzyciem sprzetu kalibracyjnego jest jak na lekarstwo. Wiekszosc to organoleptyczne porownanie dwoch stojacych obok siebie paneli ;)

Na jakiej podstawie twierdzisz że ów monitor ma niewielkie błędy? Podaj proszę rozkład dE.

Nie posiadam zadnych wlasnych pomiarow dE w tym konkretnym modelu Dell'a nie sadze tez zebys sam bawil sie w cos takiego szczegolnie iz monitory LCD z pominieciem tych o ktorych mowiles wyzej cechuje wyrazna niejednorodnosc. Pisalem ogolnie o monitorach z wyzszej polki bazujac raczej na tym co wiem o EIZO.

Sądzę, że wyrzucenie kilku tys złotych w monitor powinno być poprzedzone podstawami merytorycznymi a nie widzimisię.

Zgadza sie ale cala Twoja retoryka (bez watpienia sluszna) zmierza do tego ze poniezej 8-10 tys. zl nie ma co kupowac monitora LCD. Idealizm w tej formie jest niewatpliwie piekny ale o ile nie ma to byc rozwiazanie przeznaczone dla wydawnictwa przydaloby sie przyjac pewien kompromis. To tak jak z aparatami ... nie mozna kazdemu pytajacemu o aparat odpowiadac ze nic poza H2D nie wchodzi w rachube.

Są monitory lepiej i gorzej sobie z tym radzące.

Zamiast bezpodstawnych prób udowadniania czegokolwiek, proponuję skonsultować ww poglądy na przykład z pierwszym lepszym grafikiem w jakimś poważniejszym wydawnictwie.

No tak oczywiscie ze sa monitory lepsze i gorsze. Jesli jednak rozmawiam z technikiem EIZO na temat ich monitorow i super swietnej technologii odpowiadajacej za jednorodne podswietlenie matrycy a on mowi ze jeszcze sporo im brakuje do idealu to polecanie jakichkolwiek LCD do obrobki grafiki mija sie z celem. Na pytanie o rozklad dE mowi ze oscyluje w granicach 1 na calej powierzchni. Prosze wiec o wypelnienie calosci czernia lub biela na co on ze w takich sytuacjach to wspolczynnik jest duzo wyzszy i ze pokaze mi na szarym :)

Acha i zeby bylo jasne ja nie bronie tego 24" Della bo w zyciu go nie widzialem. To taka ogolniejsza polemika na temat LCD bo do szczegolowej z udzialem konkretynych modeli nie jestem przygotowany merytorycznie. Sam pracuje na 22" CRT ze wzgledu na wszystkie wyzej omowione niedoskonalosci.

renes
11-04-2007, 14:06
Sam pracuje na 22" CRT ze wzgledu na wszystkie wyzej omowione niedoskonalosci.

W ofertach znanych producentów trudno juz znależć monitor CRT do grafiki. Chyba ostatnim wciąż do kupienia jest Philips Professional 202P70 22”.
Miał ktoś z nim do czynienia?

Poza tym tylko używane CRT, na allegro jest ich zatrzęsienie, można trafić 3-4letnie dobre Soniaki, Eizo i NEC za 500-600zł. Tyle, że spore ryzyko.

czornyj
11-04-2007, 14:15
W ofertach znanych producentów trudno juz znależć monitor CRT do grafiki. Chyba ostatnim wciąż do kupienia jest Philips Professional 202P70 22”.
Miał ktoś z nim do czynienia?

Poza tym tylko używane CRT, na allegro jest ich zatrzęsienie, można trafić 3-4letnie dobre Soniaki, Eizo i NEC za 500-600zł. Tyle, że spore ryzyko.

Daj sobie spokój - dobrych CRT nie produkują od wieków. Dobry Eizaczek nawet jak nie kosztuje 8-9 kpln to i tak jest lepszy niż jakiś tam strupieszały CRT-ek, o których cudownej jakości krążą mity greckie.

renes
11-04-2007, 14:32
Acha i zeby bylo jasne ja nie bronie tego 24" Della bo w zyciu go nie widzialem.

Tak na pierwszy rzut oka

2664

2665

McKane
11-04-2007, 15:12
Na 1 rzut oka poprzez Internet to znalazlem ;) Mnie bardziej chodzilo o to jak sie prezentuje w trakcie pracy po oprofilowaniu.

renes
11-04-2007, 15:39
To razem poczekamy na opis kogoś kto z tym monitorem pracował, a najlepiej z ostatnią wersją - Revision A04, która ma już 1:1 pixel mapping. Tyle, że to wciąż 8-bitowa matryca.

mar-kos
11-04-2007, 15:49
a co powiecie o samsungu 940fn?

Tom01
11-04-2007, 16:12
Wiekszosc to organoleptyczne porownanie dwoch stojacych obok siebie paneli ;)

Czyli bezwartościowe.

Nie posiadam zadnych wlasnych pomiarow dE w tym konkretnym modelu Dell'a nie sadze tez zebys sam bawil sie w cos takiego szczegolnie iz monitory LCD z pominieciem tych o ktorych mowiles wyzej

O monitorach z defektami dE > 10 mówi się że się nie nadają. Tak jest w tym wypadku.

Zgadza sie ale cala Twoja retoryka (bez watpienia sluszna) zmierza do tego ze poniezej 8-10 tys. zl nie ma co kupowac monitora LCD. Idealizm w tej formie jest niewatpliwie piekny

Nie przypisuj mi proszę intencji których nie wrażałem. Do grafiki nadają się też monitory cztery razy tańsze niż 10 tys, i nie cena o tym decyduje. Są monitory tańsze niż przytoczony Dell i znacznie lepsze w kolorze. To, że jest piękny, duży i bajerancki nie świadczy o tym że jest dobrej jakości. Jestem zwolennikiem nazywania rzeczy wprost. Nie znoszę poglądów wynikających z autosugestii i marketingu prowadzący do skrzywienia mówiącego, że np Skoda Fabia to duże rodzinne auto.

a co powiecie o samsungu 940fn?

Świetnie nadaje się na podstawkę pod paprotkę.

To razem poczekamy na opis kogoś kto z tym monitorem pracował, a najlepiej z ostatnią wersją - Revision A04, która ma już 1:1 pixel mapping.

He, he... ma już mapowanie pikseli 1:1. Super! A ma już ekran, czy będzie w wersji Revision X020?

Tyle, że to wciąż 8-bitowa matryca.

Standard w monitorach domowych i biurowych.

McKane
11-04-2007, 16:34
O monitorach z defektami dE > 10 mówi się że się nie nadają. Tak jest w tym wypadku.

Nie no jesli rzeczywiscie wspolczynnik dE jest wyzszy niz 10 to sprawa jest jasna.

Nie przypisuj mi proszę intencji których nie wrażałem. Do grafiki nadają się też monitory cztery razy tańsze niż 10 tys, i nie cena o tym decyduje. Są monitory tańsze niż przytoczony Dell i znacznie lepsze w kolorze. To, że jest piękny, duży i bajerancki nie świadczy o tym że jest dobrej jakości. Jestem zwolennikiem nazywania rzeczy wprost. Nie znoszę poglądów wynikających z autosugestii i marketingu prowadzący do skrzywienia mówiącego, że np Skoda Fabia to duże rodzinne auto.

Generalnie nieco w innym kierunku to chyba poszlo niz zamierzalem. Dzisiejsze Twoje wypowiedzi wygladaly jak krytyka wszystkich modeli LCD pod rzad z pominieciem najwyzszych modeli EIZO (gdybym zajrzal pare stron wczesniej zauwazylbym ze to falszywe wrazenie).

Nie ukrywam ze dyskusja ta sprawia mi pewna radosc bo jestem swiezo po lekturze roznych testow monitorow ktore mnie kompletnie zalamaly. Tylu bzdur ktore mozna wyczytac w internecie na temat paneli LCD nie doczekala sie chyba zadna inna "czesc do komputera". Mialem to dodatkowe nieszczescie ze wybieralem panel z najnizszej polki a im nizsza cena tym ilosc opinii wzrasta.

Pozdrawiam

renes
11-04-2007, 17:04
[QUOTE=Tom01;304866]Nie ma w ogóle dobrych 24-ek w tym przedziale. W sytuacji obróbki grafiki przy tej cenie znacznie lepsze są:

Eizo L797 (nieco droższy)
Eizo S2100/S2000
Nec 2090UXiQUOTE]

Jakie są zasadnicze różnice pomiędzy Eizo SlimEdge S2000, a S2100 poza wielkością panelu?

Drugi na pewno posaida funkcję automatycznego dostosowania jasności panelu do aktualnych warunków oświetleniowych (BrightRegulator), czy "dwudziestka" jest jej pozbawiona ?

tmaciak
11-04-2007, 20:42
Generalnie nieco w innym kierunku to chyba poszlo niz zamierzalem.

No właśnie, należy postawić pytanie odwrotne...

Jaki model monitora LCD można polecić amatorowi fotografii, czyli co prawda będzie służył do obróbki zdjęć, ale również oprócz tego do grania, Internetu i jakiegoś filmiku od czasu do czasu, przy zachowaniu następujących warunków:
- rozdzielczość 1680x1050,
- przekątna min. 20",
- możliwość kalibracji jest dodatkowym atutem.

W cenie oczywiście amatorskiej czyli tak do 3 KPLN a najlepiej tak do 2,5 KPLN.

Tom01
12-04-2007, 10:26
Jakie są zasadnicze różnice pomiędzy Eizo SlimEdge S2000, a S2100 poza wielkością panelu?

Drugi na pewno posaida funkcję automatycznego dostosowania jasności panelu do aktualnych warunków oświetleniowych (BrightRegulator), czy "dwudziestka" jest jej pozbawiona ?

S2100 ma czujnik S2000 nie.

Jaki model monitora LCD można polecić amatorowi fotografii, czyli co prawda będzie służył do obróbki zdjęć, ale również oprócz tego do grania, Internetu i jakiegoś filmiku od czasu do czasu, przy zachowaniu następujących warunków:
- rozdzielczość 1680x1050,
- przekątna min. 20",
- możliwość kalibracji jest dodatkowym atutem.
W cenie oczywiście amatorskiej czyli tak do 3 KPLN a najlepiej tak do 2,5 KPLN.

Podana rozdzielczość sugeruje panoramiczny. Niestety do 3 tys zł nie ma dobrych panoram. Najtańsza to Eizo S2111W za ok 3500zł. Tańsza i większa jest 20-tka w formacie 4x3. Godnym polecenia jest również Eizo S2000 za lekko powyżej 3 tys. Można również rozważać Nec'a 2090UXi za 3 tys, ale pomimo znakomitych regulacji miewa on poważne problemy z powtarzalnością i podświetleniem. Jak się trafi w grafice jest wyśmienity, ale znacznie gorzej sprawdza się jako monitor uniwersalny, z uwagi na słabą czerń i podświetlenie.

tmaciak
12-04-2007, 11:52
Podana rozdzielczość sugeruje panoramiczny. Niestety do 3 tys zł nie ma dobrych panoram. Najtańsza to Eizo S2111W za ok 3500zł. Tańsza i większa jest 20-tka w formacie 4x3. Godnym polecenia jest również Eizo S2000 za lekko powyżej 3 tys. Można również rozważać Nec'a 2090UXi za 3 tys, ale pomimo znakomitych regulacji miewa on poważne problemy z powtarzalnością i podświetleniem. Jak się trafi w grafice jest wyśmienity, ale znacznie gorzej sprawdza się jako monitor uniwersalny, z uwagi na słabą czerń i podświetlenie.

Tak, myślę o panoramie, ale raczej przez ułańską fantazję :) bo chciałbym poziomą rozdzielczość min. 1600, więc 4x3 20.1" Eizo FlexScan S2000-K też by się nadał (jak rozumiem o tego chodzi).

Ale ponieważ jak widzę nie da się zmieścić w przedziale 2,5-3 KPLN i należy myśleć o przedziale 3-3,5 KPLN, to mam pytanie jak (doświadczalnie) do tych Eizo ma się 20" Apple Cinema Display (ciutkę powyżej 3 KPLN można go dostać)? Odczuwalnie gorszy jest jest czy jednak można go porównywać?

Tom01
12-04-2007, 11:59
Eizo FlexScan S2000-K też by się nadał (jak rozumiem o tego chodzi).

Jak to padło w jednym kabarecie: " Będzie Pan zadowolony...".

jak (doświadczalnie) do tych Eizo ma się 20" Apple Cinema Display (ciutkę powyżej 3 KPLN można go dostać)? Odczuwalnie gorszy jest jest czy jednak można go porównywać?

Odczuwalnie gorszy. Apple stosuje wyświetlacze LG-Philips, a te mają większe problemy z podświetleniem. Poza tym z kalibracją sprzętową w przypadku Eizo jest dużo łatwiej.

tmaciak
12-04-2007, 12:25
To mam jeszcze lamerskie pytanie :) Ile aktualnie wynosi praktyczna żywotność LCD wyższej klasy? Przeżyje (dając w miarę przyzwoity obraz) 5-10 lat?

Tom01
12-04-2007, 12:38
Ile aktualnie wynosi praktyczna żywotność LCD

Trwałość:
- wyświetlacza 100 tys godzin, czyli 8 godzin dzienne przez 30 lat, lub 16 godzin dzienne przez 15 lat.
- podświetlenie 30 tys godzin do spadku o 50% przy założeniu eksploatacji na 100% jaskrawości czyli 8 godzin dziennie przez 10 lat lub 16 godzin dziennie przez 5 lat.

O ile trwałość samej struktury ciekłokrystalicznej jest prosta do wyliczenia, to podświetlenie wymaga wyjaśnienia. Producent podaje czas do utraty jasności o 50%. Jest to zakładane przy maksymalnej mocy lamp, co w praktyce nigdy nie występuje. Czas w funkcji jasności nie rozkłada się liniowo, ale można założyć że przy 50-60% mocy lamp wydłuży się co najmniej o połowę. Utrata 50% jasności jest poziomem około 125cd/m^2 co również jest jeszcze wartością pozwalającą na poprawną kalibrację.

renes
12-04-2007, 12:57
S2100 ma czujnik S2000 nie.

Czy graficy i edytorzy zdjęć w stidiach polegają na tych czujnikach?

Tom01
12-04-2007, 13:04
Czy graficy i edytorzy zdjęć w stidiach polegają na tych czujnikach?

Niech Ręka Boska broni! Monitory kalibrowane mają często blokowane menu, żeby nikogo łapa nie świerzbiła, a co dopiero jakiś automat, który będzie miotał obrazem w/g własnego widzimisię.

renes
12-04-2007, 13:12
Podejrzewałem, że nie polegają na automatycznym dostosowaniu jasności panelu do aktualnych warunków oświetleniowych. Ale sądziłem, że robią to ręcznie. Skoro jednak monitor po skalibrowaniu blokuje mentu, to jak korygują jasność kiedy pracują w dzień a potem wieczorem? Ponowna kalibracja?

Tom01
12-04-2007, 13:25
Podejrzewałem, że nie polegają na automatycznym dostosowaniu jasności panelu do aktualnych warunków oświetleniowych. Ale sądziłem, że robią to ręcznie. Skoro jednak monitor po skalibrowaniu blokuje mentu, to jak korygują jasność kiedy pracują w dzień a potem wieczorem? Ponowna kalibracja?

Automatyczny czujnik manipuluje jasnością ekranu w funkcji oświetlenia zewnętrznego. Jest to niedopuszczalne na skalibrowanym monitorze. Jak wiadomo monitor kalibruje się w pewnym oświetleniu, i nie powinno się go drastycznie zmieniać.

renes
12-04-2007, 13:47
Ten czujnik wydaje się więc nieporozumieniem przy tej klasie monitorze co Eizo S2100. Poza tym problem wciąż pozostaje gdy pracuje się w zmiennych warunkach - dzień i wieczór. Albo doświadczenie.

Z tym wiąże się jeszcze inne pytanie... czy kalibracja nie powinna odbywać się przy założaonej osłonie przeciwsłonecznej jeślii taką się stosuje?

Tom01
12-04-2007, 13:52
Ten czujnik wydaje się więc nieporozumieniem przy tej klasie monitorze co Eizo S2100. Poza tym problem wciąż pozostaje gdy pracuje się w zmiennych warunkach - dzień i wieczór. Albo doświadczenie.

Czujnik jest świetnym wynalazkiem. Pamiętajmy że Eizo seria S to monitory zastosowań ogólnych. Word, internet, filmy, zdjątka z wakacji, cad, programowanie, webmastering itp... Tylko zastosowania graficzne nie dopuszczają grzebania w monitorze, innym użytkownikom taki bajer to błogosławieństwo.

Z tym wiąże się jeszcze inne pytanie... czy kalibracja nie powinna odbywać się przy założaonej osłonie przeciwsłonecznej jeślii taką się stosuje?

Nie ma większego znaczenia. Pod kalibrator i tak nie zaświeci niepożądane światło.

renes
12-04-2007, 14:05
Czujnik jest świetnym wynalazkiem. Pamiętajmy że S2000 to monitor zastosowania ogólnego. Word, internet, filmy, zdjątka z wakacji, cad, programowanie, webmastering itp... Tylko zastosowania graficzne nie dopuszczają grzebania w monitorze, innym użytkownikom taki bajer to błogosławieństwo.

Ale kilka postów wcześniej pisał Pan, że czujnik ma Eizo S2100 a nie S2000?

Tom01
12-04-2007, 15:45
Ale kilka postów wcześniej pisał Pan, że czujnik ma Eizo S2100 a nie S2000?

Chodzi o sam fakt istnienia czujnika oświetlenia i korzyści z tego wynikających. S2000 faktycznie go nie ma, moje niedopatrzenie.

adalbert
12-04-2007, 15:55
witam; zastanawiam się nad zestawem: eizo cg 19" z kalibratorem - znajomy chwali spidera2pro ale wszędzie w sieci pojawia się sugestia, iż lepszym wyborem będzie Eye-One Display2 -- proszę o pomoc w wyborze :-) "Eye-One..." występuje w tylu wersjach, że można się pogubić...
Jakie są różnice pomiędzy tymi kalibratorami i która wersja będzie optymalnym wyborem? Do Spidera2pro zacheca mnie Oprogramowanie PrintFIX PLUS, które jest już w cenie a pozwala dodatkowo skalibrować drukarkę (mam epsona r800) - ... czy jest taka wersja Eye... która też to umożliwia? Jaka jest jej cena?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://monitory.mastiff.pl/kalibratory.php - choćby na Twojej stronie (Tom01) są 3 wersje Kalibratora Eye-One Display2 (UK ? - najtańsza, EIZO GretagMacbeth i1Display2 i Kalibrator Eye-One Display2) - często są to subtelne różnice cenowe... czy to kwestia dołączonego oprogramowania?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
co do "wszędzie w sieci" to oczywiście przesada <sorka> :) zadam pytanie precyzyjniej:

* czy kalibratory EYE... lepiej współpracują z monitorami EIZO (z ich oprogramowaniem) ... znalazłem taki opis przy EIZO: " ColorNavigator Version 2 Calibration Software
This EIZO-developed software comes bundled with ColorEdge models and offers hardware calibration when used in conjunction with the GretagMacbeth "Eye-One" colour measurement devices " czy to oznacza, ze tylko z EYE uzyskam w pełni satysfakcjonującą kalibrację sprzętową?

Tom01
12-04-2007, 18:05
witam; zastanawiam się nad zestawem: eizo cg 19" z kalibratorem - znajomy chwali spidera2pro ale wszędzie w sieci pojawia się sugestia, iż lepszym wyborem będzie Eye-One Display2

Oprogramowanie ColorNavigator obsługuje Spydera, ale producent zaleca lepsze. Problemem może być wąskie widmo jaki "widzi" Spyder. Niektórych monitorów CG w ogóle nie można poprawnie skalibrować Spyderem. Wychodzą za każdym razem inne wyniki.

Jakie są różnice pomiędzy tymi kalibratorami i która wersja będzie optymalnym wyborem? Do Spidera2pro zacheca mnie Oprogramowanie PrintFIX PLUS, które jest już w cenie a pozwala dodatkowo skalibrować drukarkę (mam epsona r800) - ... czy jest taka wersja Eye... która też to umożliwia? Jaka jest jej cena?

Profilowanie drukarki kolorymetrem można włożyć między bajki. Jest potężne zapotrzebowanie na takie tanie rozwiązanie, stąd pojawiają się różne protezy. W praktyce, o kant tyłka obić! Normalnie do tego potrzebne jest urządzenie mogące odczytać informacje kolorymetryczne z papieru czyli spektrofotometr. Przyzwoity kosztuje 1 tys euro. Oprogramowanie do profilowania na potrzeby druku dodatkowo bagatelka min 3 tys euro. Jest takie drogie, gdyż uwzględnia sposób tworzenia koloru przez konkretne urządzenie, takie jak indywidualne definiowanie parametrów separacji, maksymalne zafarbienie, sposób generowania czerni i balans szarości. Profile ICC dla urządzeń wyjściowych, standardowo, mogą być generowane dla przestrzeni RGB, CMYK, CMYKRG, CMYKRG i Hexahrome, lub można budować profile ICC uwzględniające separacje złożoną maksymalnie z 10 kanałów przy zachowaniu zaawansowanych opcji "Gamut mappingu". Każdy z tych kanałów może być edytowany. Słowem kombajn profilujący wszystko.

Jest jednakże względnie tani sposób. Do tego służy: Monitor Eizo z serii CG, oprogramowanie ColorNavigator i drukarka Epson z tuszami K3Chrome. Firmy się dogadały i w oprogramowanie jest zaszyty sposób obsługi umożliwiający poziom zgodności w zasadzie nieodróżnialny gołym okiem. Twój R800 da również dobre wyniki.

choćby na Twojej stronie (Tom01) są 3 wersje Kalibratora Eye-One Display2 (UK ? - najtańsza, EIZO GretagMacbeth i1Display2 i Kalibrator Eye-One Display2) - często są to subtelne różnice cenowe... czy to kwestia dołączonego oprogramowania?

Wersja UK (dotyczy to wszystkich towarów) jest importowana na zamówienie z UK. Tańsze, ale koszt transportu około 85 zł netto. Opłaca się przy droższych pozycjach. Pozostałe dwie pozycje to normalny Xrite GretagMacbeth Eye One Display 2 i jego odmiana sygnowana dla Eizo.

Diabeł
12-04-2007, 18:25
Pozostałe dwie pozycje to normalny Xrite GretagMacbeth Eye One Display 2 i jego odmiana sygnowana dla Eizo.
Czyli tym - Kalibrator EIZO GretagMacbeth i1Display2- mozna kalibrować każdy monitor EIZO? Wcześniej było coś pisane że tylko LAFOT.

Tom01
12-04-2007, 18:30
Czyli tym - Kalibrator EIZO GretagMacbeth i1Display2- mozna kalibrować każdy monitor EIZO?

Sprzętowo tylko CG i CE. Lafot nie współpracuje z ColorNavigatorem, ale za to potrafi własnym oprogramowaniem skalibrować sprzętowo wszystkie w tym serie L i S. Jednak mając CG nie ma sensu kupować Lafota, gdyż traci się wówczas zalety ColorNavigatora, takie jak praca z wieloma profilami np do różnych rodzajów papieru i wiele innych.

oszołom
12-04-2007, 22:19
Oprogramowanie ColorNavigator obsługuje Spydera, ale producent zaleca lepsze. Problemem może być wąskie widmo jaki "widzi" Spyder. Niektórych monitorów CG w ogóle nie można poprawnie skalibrować Spyderem. Wychodzą za każdym razem inne wyniki.

Profilowanie drukarki kolorymetrem można włożyć między bajki. Jest potężne zapotrzebowanie na takie tanie rozwiązanie, stąd pojawiają się różne protezy. W praktyce, o kant tyłka obić! Normalnie do tego potrzebne jest urządzenie mogące odczytać informacje kolorymetryczne z papieru czyli spektrofotometr. Sam, goły kosztuje 1 tys euro. Oprogramowanie do profilowania drukarek dodatkowo bagatelka min 3 tys euro. Jest takie drogie, gdyż uwzględnia sposób tworzenia koloru przez konkretne urządzenie, takie jak indywidualne definiowanie parametrów separacji, maksymalne zafarbienie, sposób generowania czerni i balans szarości. Profile ICC dla urządzeń wyjściowych, standardowo, mogą być generowane dla przestrzeni RGB, CMYK, CMYKRG, CMYKRG i Hexahrome, lub można budować profile ICC uwzględniające separacje złożoną maksymalnie z 10 kanałów przy zachowaniu zaawansowanych opcji "Gamut mappingu". Każdy z tych kanałów może być edytowany. Słowem kombajn profilujący wszystko.

Jest jednakże względnie tani sposób. Do tego służy: Monitor Eizo z serii CG, oprogramowanie ColorNavigator i drukarka Epson z tuszami K3Chrome. Firmy się dogadały i w oprogramowanie jest zaszyty sposób obsługi umożliwiający poziom zgodności w zasadzie nieodróżnialny gołym okiem. Twój R800 da również dobre wyniki.

Wersja UK (dotyczy to wszystkich towarów) jest importowana na zamówienie z UK. Tańsze, ale koszt transportu około 85 zł netto. Opłaca się przy droższych pozycjach. Pozostałe dwie pozycje to normalny Xrite GretagMacbeth Eye One Display 2 i jego odmiana sygnowana dla Eizo.

Witaj ! Kupiłem monitor EIZO CE210W monitor jest rewelacyjny ! Zamierzam kupić drukarkę, czyli korzystając z oprogramowania Colornavigator + drukarki Epson będę miał zgodne kolory z tym co widzę na monitorze bez kalibracji drukarki ?:?:

Tom01
12-04-2007, 22:24
czyli korzystając z oprogramowania Colornavigator + drukarki Epson będę miał zgodne kolory z tym co widzę na monitorze bez kalibracji drukarki ?:?:

Tak, ale drukarka musi wykorzystywać tusze K3Chrome. Np R2400. Pamiętaj tylko że CE ma ograniczone możliwości, muszę się upewnić czy zadziała to tak samo jak z CG. Sprawdzę i dam znać. Nikomu jakoś nie przyszło do głowy sprawdzać z CE.

PS. Ile dałeś, jeśli można zapytać?

oszołom
12-04-2007, 22:46
Tak, ale drukarka musi wykorzystywać tusze K3Chrome. Np R2400. Pamiętaj tylko że CE ma ograniczone możliwości, muszę się upewnić czy zadziała to tak samo jak z CG. Sprawdzę i dam znać. Nikomu jakoś nie przyszło do głowy sprawdzać z CE.

PS. Ile dałeś, jeśli można zapytać?

4700 w Komputroniku. Wziąłem na firmę. Monitor naprawdę rewelacja, jeszcze raz dzięki za podpowiedź w wyborze. Teraz dopiero widzę różnice w kolorze, jasności oraz kontrastu. Większość moich zdjęć nadaje się tylko do ponownej poprawki szczególnie o kolor. Dopiero teraz widzę że można dobrze ustawić np kolor skóry. Nie mam jeszcze do niego kalibratora, a z kalibratorem na pewno może być tylko lepiej. Który kalibrator byś do niego polecił ? Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam. :D :D :D :D :D

Tom01
12-04-2007, 22:57
4700 w Komputroniku. Wziąłem na firmę.

No to przepłaciłeś. Dla ludzi z CB wytargowałem w firmie 5% upustu na Eizo, czyli taki monitor wychodzi 4494 z transportem i selekcją pod kątem wad pikseli.

Nie mam jeszcze do niego kalibratora, a z kalibratorem na pewno może być tylko lepiej. Który kalibrator byś do niego polecił ? Dzięki za podpowiedź.

Kolorymetr Xrite Gretagmacbeth EyeOne Display2 - 1129 zł
Spektrofotometr Xrite Gretagmacbeth EyeOne Photo LT (import z UK) - 969 euro

Jak już posmakowałeś co to profesjonalny monitor, może się okazać że zakup prostego kolorymetru w przyszłości nie daje dobrych wyników kalibracji lub jest niefunkcjonalny. Szczególnie jak się przesiądziesz na CG, lub zechcesz skontrolować drukarkę. W tym wypadku inwestycją na lata, jest choćby najprostszy spektrofotometr.

oszołom
12-04-2007, 23:08
No to przepłaciłeś. Dla ludzi z CB wytargowałem w firmie 5% upustu na Eizo, czyli taki monitor wychodzi 4494 z transportem i selekcją pod kątem wad pikseli.

Kolorymetr Xrite Gretagmacbeth EyeOne Display2 - 1129 zł
Spektrofotometr Xrite Gretagmacbeth EyeOne Photo LT (import z UK) - 969 euro

Jak już posmakowałeś co to profesjonalny monitor, może się okazać że zakup prostego kolorymetru w przyszłości nie daje dobrych wyników kalibracji lub jest niefunkcjonalny. Szczególnie jak się przesiądziesz na CG, lub zechcesz skontrolować drukarkę. W tym wypadku inwestycją na lata, jest choćby najprostszy spektrofotometr.

Dzięki za podpowiedź.

renes
12-04-2007, 23:16

Czy w cenie sprzedawanego u Pana EIZO FlexScan S2000K 20.1" (3312.00zł) także zawarta jest selekcja pod kątem wad pikseli i transport?

Czy w tym przypadku także najlepszy będzie kalibrator GretagMacbeth i1Display2?

I czy do tego monitora przewidziana jest oslona przeciwsłoneczna?

Pozdr.

Tom01
12-04-2007, 23:24
Czy w cenie sprzedawanego u Pana EIZO FlexScan S2000K 20.1" (3312.00zł) także zawarta jest selekcja pod kątem wad pikseli i transport?

Transport tak, selekcja na życzenie tak. Cena 3312-5% = 3146zł brutto

Czy w tym przypadku także najlepszy będzie kalibrator GretagMacbeth i1Display2?

Lafot LMC03 z oprogramowaniem = 1372zł brutto.

I czy do tego monitora przewidziana jest oslona przeciwsłoneczna?

Do tego modelu nie ma w ogóle przewidzianej osłony. Ani w standardzie, ani jako opcja. Osłony są do 19", 21,3", 21" wide i 24" wide. Można jednakże przy odrobinie samozaparcia wystrugać samemu. Potrzebny kawałek czarnego PVC, trochę aksamitu i pasek miękkiego magnesu jak do lodówki. W razie potrzeby służę radą.

renes
12-04-2007, 23:32
Dziękuję.

Jeszcze jedno pytanie. Czy macie w ofercie również usługę kalibracji w domu(Warszawa)? Na wypadek odłożenia zakupu kalibratora na później. Jaki jest to koszt?

Tom01
12-04-2007, 23:38
Jeszcze jedno pytanie. Czy macie w ofercie również usługę kalibracji w domu(Warszawa)? Na wypadek odłożenia zakupu kalibratora na później. Jaki jest to koszt?

1. Sprzętowa kalibracja monitora stawka podstawowa w sytuacji zakupu monitora od nas = 350 zł.
2. Każdy kolejny profil (np dla różnych papierów) = 50% stawki podstawowej/szt.
3. Symulacja przestrzeni innego monitora = stawka podstawowa.
4. Parowanie monitorów = 50% stawki podstawowej/szt.
5. Profilowanie monitora bez kalibracji = 100 zł.
6. Dojazd do W-wy 200 zł.

Uwagi do kalibracji:
1. Kalibrację należy powtarzać co około kwartał.
2. W przypadku monitorów Eizo CG możliwa jest samodzielna weryfikacja kalibracji co kilka miesięcy. Monitor sam przywróci parametry obrazu zadane w pierwszej kalibracji uwzględniając degradację lamp i inne zmiany zachodzące w czasie. Jedyny koszt to wypożyczenie spektrofotometru lub kolorymetru. Cena na dziś 100 zł/dzień za spektrofotometr i 50 zł/dzień za kolorymetr + kaucja zwrotna.
3. Profile różnych rodzajów papierów są możliwe do wykonania jeśli monitor jest w stanie operować więcej niż jednym.
4. Profilowanie bez kalibracji jest wykonywane na monitora niekalibrowanych.

Diabeł
13-04-2007, 08:35
A czy to 5%, o którym Pan wczesniej pisał to jest na każdy monitor EIZO, czy tylko te z tzw. "górnej półki", interesuje mnie S1931 ,rozważam również Nec-a 1990SXi

Tom01
13-04-2007, 10:19
A czy to 5%, o którym Pan wczesniej pisał to jest na każdy monitor EIZO, czy tylko te z tzw. "górnej półki", interesuje mnie S1931 ,rozważam również Nec-a 1990SXi

Wszystkie monitory Eizo oraz Quatographics. Na Neca nie mam takiej możliwości.

#oszołom

CE współpracuje z Epsonem.
http://www.eizo.com/products/graphics/matching/index.asp

oszołom
13-04-2007, 18:46
Wszystkie monitory Eizo oraz Quatographics. Na Neca nie mam takiej możliwości.

#oszołom

CE współpracuje z Epsonem.
http://www.eizo.com/products/graphics/matching/index.asp

Dzięki za pomoc. Więc chyba zdecyduję się na drukarkę Epsona.

adalbert
14-04-2007, 11:37
....
Jest jednakże względnie tani sposób. Do tego służy: Monitor Eizo z serii CG, oprogramowanie ColorNavigator i drukarka Epson z tuszami K3Chrome. Firmy się dogadały i w oprogramowanie jest zaszyty sposób obsługi umożliwiający poziom zgodności w zasadzie nieodróżnialny gołym okiem. Twój R800 da również dobre wyniki....
Dzięki Tom01 :) za odpowiedź...
Mam jednak pewne wątpliwości co do ścisłości powyższej opinii - informacji (?) - poszperałem trochę w sieci i ...nigdzie nie znalazłem potwierdzenia, iż współpraca EIZO z Epsonem dotyczy monitorów z serii CG :-( 12 września EIZO ogłosiło coś takiego: http://www.eizo.com/press/releases/pdf/EEX_pr.pdf , gdzie między innymi jest taki zapis:
"The technical collaboration combines EIZO ColorEdge CE (Creator Edition) LCD monitors,
X-Rite DTP94B calibration device, and Epson UltraChrome K3 series printers. The calibration
device is used to measure the white point and brightness of the printing paper. The monitor is then
calibrated so its white point and brightness match that of the paper, ensuring the color of the prints
will match those of the monitor.
“By pairing our high-performance UltraChrome K3 printers and EIZO’s ColorEdge LCD monitors,
a new concept color matching solution is now a reality,” said Naoaki Yasukawa, general manager
of Epson’s IJP Product Planning Department, IJP Product Operations Division. “In addition to
vastly improving the workflow efficiency of professional designers and digital photographers,
high-end amateur digital photographers can turn out stunning prints of their photos with ease.”

mowa jest wyraźnie o monitorach z serii CE :!: ...

*** zaznaczam jednak wyraźnie, że nie jestem specem w tej dziedzinie - mogłem zatem coś przeoczyć - rozwijam ten wątek z uwagi na dylemat CE, czy CG - myślę, ze może to być interesujące dla wszystkich, którzy zastanawiają się nad rozbudowanym zestawem monitor + drukarka (np. EPSON R2400), który daje moliwość druku odbitek bliskich "wierności kolorystycznej" (w myśl zasady : „what you see is what you get”)

Mam świadomość zubożenia serii CE w stosunku do CG - ale może właśnie specyfika serii CE (możliwośc zapisania tylko jednego profilu - jeśli się nie mylę - seria CG ma kilka) sprawiła, ze takie rozwiązanie - oparte na współpracy z EPSONEM było własnie w tej serii bardziej uzasadnione?
Na tej stronie:
http://www.poligrafika.pl/news/131/ jest również mowa o monitorach graficznych EIZO serii ColorEdge CE, kalibratorze X-Rite DTP94B oraz drukarkach serii Epson UltraChrome K3.

Będę zobowiązany za podanie źródła swojej informacji - dla osób zastanawiających się nad kupnem monitora graficznego EIZO ColorEdge może to być przeważający argument
*** (CG droższe - większe możliwości, CE - nieco tańsze ALE niebagatelna opcja związana z EPSONEM - taki dylemat JEŚLI (zaznaczam jeśli się pomyliłeś)

Tom01
14-04-2007, 13:15
Rozwiązanie zgodności kolorystycznej z Epsonem K3Chrome dotyczy wszystkich monitorów serii ColorEdge. Testowałem to z CG. Wgłębiając się w intencje producenta, jest zupełnie zrozumiałe, że jest więcej materiałów dotyczących monitorów CE, gdyż tego rodzaju rozwiązanie jest kierowane właśnie do owej grupy docelowej odbiorców monitorów. Użytkownicy CG są statystycznie nieco bardziej zaawansowani, mający w firmach dostęp do profesjonalnych systemów druku próbnego i zgodność z Epsonami nie jest już tak atrakcyjny.

czornyj
14-04-2007, 21:42
Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie nieco intryguje - co to jest ów mityczny X-Rite DTP94B, bo zasadniczo nie mogę tego znaleźć nigdzie, łącznie z ofertą na stronie www.xrite.com... Czy to po prostu zwykły kolorymetr i1?

Tom01
15-04-2007, 11:40
Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie nieco intryguje - co to jest ów mityczny X-Rite DTP94B, bo zasadniczo nie mogę tego znaleźć nigdzie, łącznie z ofertą na stronie www.xrite.com... Czy to po prostu zwykły kolorymetr i1?

Nie miałem nigdy do czynienia z takim urządzeniem. Najbliższe jaki trafiło do nas to DTP92, ale po połączeniu się Gretaga i Xrite, na rynku dominują urządzenia serii Eye One.

Diabeł
16-04-2007, 10:19
Panie Tomku, ostatnie pytanie z mojej strony typu "który lepszy", który by Pan polecił monitor dla amatora fotografii, S1931 czy Nec-a 1990SXi?

Tom01
16-04-2007, 10:30
Panie Tomku, ostatnie pytanie z mojej strony typu "który lepszy", który by Pan polecił monitor dla amatora fotografii, S1931 czy Nec-a 1990SXi?

Pisałem już na ten temat.

Nec 1990SXi
+ Na "dzień dobry" niezłe możliwości w dziedzinie odwzorowania barw.
+ Nieprzeciętne możliwości regulacyjne.
- Bardzo trudne do zdobycia oprogramowanie do kalibracji.
- Nierówne podświetlenie.
- Słaba czerń.
- Niska powtarzalność egzemplarzy.

Eizo S1931
- "Ładne kolory" ale z defektami typowymi dla LCD.
- Bardzo mało możliwości regulacji
+ Łatwe do zdobycia oprogramowanie do kalibracji.
+ Bardzo dobre podświetlenie.
+ Piękna (jak na LCD) czerń.
+ Bardzo wysoka powtarzalność.

Wnioski:
Nec 1990SXi to niskobudżetowy monitor do zastosowań związanych z grafiką. Jak się trafi dobry, może być nieprzeciętny. Skalibrowany nie ma większych defektów, ale nierówność ekranu jest fatalna.

Eizo S1931 to bardzo dobry monitor domowy i ogólnego stosowania, ale z dużym potencjałem w postaci możliwości sprzętowej kalibracji. Skalibrowany nadaje się do zastosowań graficznych, bez rezygnacji z świetnej czerni wieczorami w domu.

tom634
20-04-2007, 08:48
Witam,
odświeżę wątek ;)
Monitor, który mam (CRT 17" LG) przestał mi wystarczać. Szukam CRT 21". Zauważyłem, że nigdzie takich nie sprzedają. Za to można znaleźć parę ofert takich używanych monitorów na Allegro. Moje pytanie jest następujące- czy warto brać taki monitor za około 200-300 złotych? Czy może lepiej coś innego wybrać? I czy można przy odbiorze 'przetestować' monitor? ;)
Pozdrawiam.

MarcinekP
20-04-2007, 09:48
Witam,
ja mam DELL 21", tez kupowalem uzywany. Moim zdaniem jest OK

Tom01
20-04-2007, 13:17
Moje pytanie jest następujące- czy warto brać taki monitor za około 200-300 złotych?

Zdecydowanie nie warto. Tak zwane "poleasingowe" monitory są sprowadzane do naszego kraju zamiast być złomowane. Koszty złomowania monitora są niebagatelne. Firmy wymieniające swój park urządzeń, często zamiast łożyć znaczące sumy na utylizację sprzedają zużyte monitory firmom, które po kosmetycznym odświeżeniu oferują je do sprzedaży na biedniejszych rynkach.

Mimo wszystko wydawać by się mogło, że profesjonalne, nawet zużyte monitory reprezentują wyższy poziom jakości obrazu niż tanie nowe i taki zakup ma uzasadnienie. Nic bardziej błędnego. Pomimo wysokiej klasy monitora profesjonalnego, wyposażony jest w kineskop o takiej samej trwałości jak każdy inny. Tej klasy sprzęt był kupowany do pracy i liczba przepracowanych godzin w ciągu ostatnich kilku lat powoduje nieodwracalną utratę emisji dział elektronowych. Aby ukryć ten defekt najczęściej podnoszone jest napięcie katod i inne pseudo regulacje w ramach "przeglądu". Skutkiem manipulacji monitor pozornie świeci jasno jak nowy. W rzeczywistości katastrofalnie spada jakość ogniskowania, pojawiają się defekty obrazu (brak czerni, przebicia, zniekształcenia) świadczące o przekroczeniu parametrów pracy kineskopu i bloku wysokiego napięcia. Monitor po takich zabiegach należy traktować jako całkowicie zużyty. Nie jest możliwa regeneracja kineskopu, a względy ekonomiczne podważają sens jego naprawy, gdyż z reguły przekraczają kilkukrotnie wartość nowego.

EchoX
20-04-2007, 15:18
...wczoraj niestety umarl mi monitor :(
wiec na szybko szukam czegos nowego, i pomyslalem sobie o jakim LCD - tak zeby zaczac juz na starosc oczy oszczedzac.
Na razie mam dwa typy: LCD iiyama E2200WSV 22' (http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/iiyama/20_i_wieksze/22_iiyama_ProLite_E2200WSV_black_bez_DVI/pelny,id,35193/) oraz LCD Belinea 2225S1W 22' (http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Belinea/22_/22_Belinea_2225_S1_W/pelny,id,37551/)
moglby mi ktos pomoc w wyborze?? jak wyglada obrobka zdjec na tych monitorach??

Tom01
20-04-2007, 15:24
Na razie mam dwa typy

Lepiej jest dołożyć kilka złotówek do przyzwoitego 19" (Eizo S1921, S1931, Nec 1990SXi), niż kupować badziewiasty 22".

EchoX
20-04-2007, 16:57
bardziej oczekiwalem odpowiedzi uzytkownikow monitorow, ktore podalem, a nie teoretyczne gdybanie :/

Tom01
20-04-2007, 17:44
bardziej oczekiwalem odpowiedzi uzytkownikow monitorow, ktore podalem, a nie teoretyczne gdybanie :/

To nie jest gdybanie tylko bardzo rzeczowa porada. W razie zainteresowania służę szczegółami technicznymi i drobazgowym uzasadnieniem dlaczego. Jeśli uważasz, że nie warto korzytstać z doświadczeń innych, nie zadawaj pytań na forum.