Zobacz pełną wersję : Monitor LCD - jaki ?
tak tylko ten skrót nie dotyczy telewizji
doskonale o tym wiem.:grin:
Wiadomo jak się nie ma argumentów to się rzuca fachowymi pojęciami i usiłuje ośmieszyć przeciwnika... jak widać eizo też bierze udział w wyścigu szczurów podając dynamiczny kontrast
Po przeczytaniu ostatnich stron tego wątku widzę, że zmienił on charakter z rzeczowych porad na zwykłą kłótnię bez większego sensu. Żonglowanie typami czy ilością kolorów oraz marketingowe przepychanki oparte na wyssanych z palca "opiniach" nie daje nam użytkownikom właściwie NIC. Stąd mój apel: nie brudźcie bardziej tego wątku. Dla użytkowników liczą się rzeczowe, namacalne argumenty a nie demagogia i spekulacje.
Drobna rada: Jeśli chce się coś sprzedać to zamiast negować wyroby innych producentów lepiej się skupić na pozytywnych cechach (ogólnie lub wyróżniających je z danej grupy) proponowanych produktów... no chyba, że takich nie mają to wtedy pozostaje jedynie obsmarowywanie innych. Zła sława to też sława i biznes się kręci.
waskowiak
08-08-2007, 10:28
Odpowiem najprościej jak mogę jeśli chodzi o strojenie della można ustawić każdy kanał koloru na przynajmniej ponad 16 mln ustawień w trybie serwisowym i wiele innych ustawień, jakoś nie wierzę w zapewnienia o jakości lcd z świetlówkami i to co niektórzy piszą tutaj to nieprawda... mimo tego że kalibracja następuje bez użycia zewnętrznego kalibratora i wydaje się że kalibracja jest sprzętówa to i w przypadku della i w przypadku eizo tak nie jest !!!! Wynika to z tego że świetlówki mają stałą temperaturę bieli, której nie da się dowolonie modyfikować. Takze przez kalibrację redukujemy liczbę kolorów na poziomie tablicy kolorów samego monitora.... Więc i tak kolorów mamy mniej niż nam się wydaje !!!
myślę że to wystarczy i dodatkowo ma się większą paletę barw o 35%... także w przypadku przekłamania o jakiś tam współczynnik (ileś tam kolorów z rzędu) może się okazać że i tak kolor jest bliżej prawdziwego niż w zwykłym lcd np marki eizo nawet idealnie wykalibrowanym bo po prostu tych kolorów są miliony więcej.....
Powoli nie chce mi się czytać twoich postów, mam wrażenie, że jesteś początkującym handlowcem. Oj dużo nauki jeszcze przed tobą. 3SA dał ci bardzo dobre podstawowe rady sprzedaży. Takie małe ABC handlowca. ( I nie obraź się , tylko spokojnie sobie to przemyśl:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )
Tom1 zupełnie cię nie rozumiem napisalem że jest to zdjęcie poglądowe czyli przygotowane aby uwidocznić różnicę, gdyby było rzeczywiste to na swoim monitorze nie zobaczyłbyś żadnej różnicy.... wydawały by ci się takie same bo do tego musiałbyś mieć monitor z rozszerzoną paletą barw
Rozumiem intencję takiej prezentacji, jednakowoż jest to tani chwyt, właściwy polityce reklamowej produktów niższej półki. W ten sposób nie ma możliwości pokazania żadnej realnej zalety monitora.
Zestawienie które Pan pokazał, po pierwsze dotyczy zupełnie innych monitorów niż lezą w kręgu zainteresowania wielu zainteresowanych fotoamatorów a już szczególnie zawodowców. Po drugie słupki nic konkretnie nie pokazują.
Odpowiem najprościej jak mogę jeśli chodzi o strojenie della można ustawić kolor na przynajmniej ponad 16 mln ustawień w trybie serwisowym, myślę że to wystarczy i dodatkowo ma się większą paletę barw o 35%... także w przypadku przekłamania o jakiś tam współczynnik (ileś tam kolorów z rzędu) może się okazać że i tak kolor jest bliżej prawdziwego niż w zwykłym lcd np marki eizo nawet idealnie wykalibrowanym bo po prostu tych kolorów są miliony więcej.....
Po raz kolejny pisze Pan marketingowe ogólniki. Proszę o przedstawienie namacalnych dowodów. Żaden model Della, nie ma możliwości "strojenia" w kontekście jaki próbuje Pan przeforsować. Nie ma również takiej perfekcyjnej reprodukcji. Wcale nie zdziwiłbym się również jeśli okazałoby się, że gamut również jest marketingowo podbarwiony. Takie rzeczy to tylko w Erze. Są do dość proste konstrukcyjnie monitory. W swoim przedziale cenowym jest kilka zdecydowanie lepszych, choć mniejszych. Nie przeczę że to atrakcyjne monitory. Duże, tanie, mają mnóstwo wejść. Do domu naprawdę niezłe. Sam zastanawiałbym się nad takim. Jednakowoż w dziedzinach graficznych użycie argumentu: "nie masz kasy na Eizo S2411 kup Della bo to to samo" jest fałszywe.
adalbert
08-08-2007, 13:12
Zmieniając nieco temat dysputy :-D ...
Poproszę o konkretną odpowiedź (z uzasadnieniem ;) )... mógłbym na PW (np. do Tom01) ale uznałem, że pytanie ma charakter na tyle uniwersalny, że i innym może się przydać:
Zatem - czy ma znaczenie, w jaki sposób podłączamy monitor do komputera - czy przez złącze cyfrowe, czy analogowe?
Nie zastanawiałbym się wcale nad tą kwestią, gdyby nie to, iż po podłączeniu mojego LCD poprzez złącze cyfrowe - na monitorze pojawia mi się od razu niebieski ekran (welcome... blablabla) windowsa - WADA - nie można wejść do SETUPu i pomajstrować w ustawieniach (DEL nie tyle nie działa co LCD nic nie wyświetla)
Sprawdziłem na analogu - normalna procedura - DEL, F12 działają - standardowe ekrany startowe.
Jakieś sugestie?
Poproszę o konkretną odpowiedź (z uzasadnieniem ;) )
Połączenie DVI działa następująco:
RAMDAC -> Transmiter -> Sygnał w kablu -> Transmiter -> Monitor
Połączenie analogowe natomiast:
RAMDAC -> Sygnał w kablu -> Monitor
Jak widać, zestawienie połączenia DVI wymaga najpierw nawiązania łączności pomiędzy transmiterami na karcie i w monitorze. Coś a'la łącze modemowe. Najpierw modemy "gadają". Pomimo, że jest między nimi wymiana informacji, dane użytkowe nie lecą. Dopiero po uzgodnieniu parametrów transmisji, rura jest otwierana. Jak łatwo się domyślić trochę to trwa, szczególnie jeśli negocjacje są trudne z uwagi na szumy, zakłócenia itd. Nigdy obraz na monitorze podłączonym DVI nie pojawi się tak szybko jak na analogu. Jednak przy dobrym jakościowo torze i transmiterach, jest wystarczająco szybko aby wejść do setup'u komputera. Przyczyn w opóźnieniach należy szukać w całym torze, zaczynając od wymiany kabla, potem karty a na końcu monitora. Jeśli również po przetestowaniu innej karty jest źle, trzeba przyjąć, że dany monitor tak ma. Brak wyświetlania ekranu w setup'ie świadczy o braku możliwości przesłania sygnału w trybie vesa. Jest to ograniczenie sprzętowe. Proste wyjście: Podłączyć oba kable i przełączać przyciskiem na monitorze w krytycznych sytuacjach.
adalbert
08-08-2007, 13:33
Dzięki Tom01 :)
Doprecyzowując pytanie - dla jakości obrazu, etc. ma to znaczenie, czy DVI czy analog?
Doprecyzowując pytanie - dla jakości obrazu, etc. ma to znaczenie, czy DVI czy analog?
Teoretycznie nie, a nawet po analogu mogą być bardziej płynne przejścia tonalne. Praktycznie tak i to na korzyść DVI, gdyż w zasadzie nie ma kart graficznych z dobrym wyjściem analogowym, a i w monitorach jest traktowany po macoszemu.
adalbert
08-08-2007, 14:18
I to jest konkretna odpowiedź, która - mam nadzieję - przyda się nie tylko mnie :) Dzięki :)
Zatem podłączając drugi monitor na narzędzia PSa - podpiąć pod wyjście analogowe, monitor główny - do DVI
waskowiak
08-08-2007, 15:18
Po raz kolejny pisze Pan marketingowe ogólniki. Proszę o przedstawienie namacalnych dowodów. Żaden model Della, nie ma możliwości "strojenia" w kontekście jaki próbuje Pan przeforsować. Nie ma również takiej perfekcyjnej reprodukcji. Wcale nie zdziwiłbym się również jeśli okazałoby się, że gamut również jest marketingowo podbarwiony. Takie rzeczy to tylko w Erze. Są do dość proste konstrukcyjnie monitory. W swoim przedziale cenowym jest kilka zdecydowanie lepszych, choć mniejszych. Nie przeczę że to atrakcyjne monitory. Duże, tanie, mają mnóstwo wejść. Do domu naprawdę niezłe. Sam zastanawiałbym się nad takim. Jednakowoż w dziedzinach graficznych użycie argumentu: "nie masz kasy na Eizo S2411 kup Della bo to to samo" jest fałszywe.
Aż żal czytać
po prostu wkleję zdjęcie pokazujące ekran serwisowy z 2407WFP
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img59.imageshack.us/img59/3711/defaultsiw7.jpg)
w nim można ustawiać co się widzi... czyli kanały kolorów itp.
[ DVI vs DSUB ]
Emm, a ja mam wrażenie, ze chodzi o coś innego, BIOS z zasady potrafi obsługiwać tylko jedną kartę graficzną i tylko jeden RAMDAC, jeśli do wyjście analogowe karty graficznej jest ustawione podczas startu na sztywno na 'głowne' to tylko i wyłączenie na nim będzie obraz ... do czasu zainicjowania sterownika grafiki przez system. I IMO taka właśnie sytuacja ma miejsce.
Emm, a ja mam wrażenie, ze chodzi o coś innego, BIOS z zasady potrafi obsługiwać tylko jedną kartę graficzną i tylko jeden RAMDAC, jeśli do wyjście analogowe karty graficznej jest ustawione podczas startu na sztywno na 'głowne' to tylko i wyłączenie na nim będzie obraz ... do czasu zainicjowania sterownika grafiki przez system. I IMO taka właśnie sytuacja ma miejsce.
Może być w tym część racji. W niektórych kartach DVI jest wyłączone do czasu startu sterownika. Jednakowoż nie jest to ani dobre rozwiązanie, ani pożądane i moim zdaniem należy to traktować jako wadę karty.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
w nim można ustawiać co się widzi... czyli kanały kolorów itp.
Widać 8 bitowe sterowanie wag kanałów, różne dla różnych wejść, przesunięcie fazy i parę innych nieistotnych. To jest całkiem normalne, regulacja wag RGB występuje w praktycznie każdym monitorze i nie ma w tym nic nadzwyczajnego.
Poproszę o konkretną odpowiedź (z uzasadnieniem ;) )... mógłbym na PW (np. do Tom01) ale uznałem, że pytanie ma charakter na tyle uniwersalny, że i innym może się przydać:
Zatem - czy ma znaczenie, w jaki sposób podłączamy monitor do komputera - czy przez złącze cyfrowe, czy analogowe?
Nie zastanawiałbym się wcale nad tą kwestią, gdyby nie to, iż po podłączeniu mojego LCD poprzez złącze cyfrowe - na monitorze pojawia mi się od razu niebieski ekran (welcome... blablabla) windowsa - WADA - nie można wejść do SETUPu i pomajstrować w ustawieniach (DEL nie tyle nie działa co LCD nic nie wyświetla)
Sprawdziłem na analogu - normalna procedura - DEL, F12 działają - standardowe ekrany startowe.
Jakieś sugestie?
Na moim poprzednim monitorze LCD Samsung 171P też tak miałem. Jak podłączyłem przez analog, to wyświetlał wszystko od razu, jak podłączyłem przez DVI to obraz pojawiał się dużo później z brakiem wczesniejszych informacji. Nie było to związane na pewno z kartą graficzną. Na ATI 9800Pro oraz na GF 7800GS było identycznie. Na moim obecnym monitorze obraz pojawia się natychmiast i widzę wszelkie informacje uruchamiającego się komputera.
Może być w tym część racji. W niektórych kartach DVI jest wyłączone do czasu startu sterownika. Jednakowoż nie jest to ani dobre rozwiązanie, ani pożądane i moim zdaniem należy to traktować jako wadę karty.
Jak najbardziej wada, toż nawet stary GF2 traktował jako główne podłączone wyjście sygnałowe (nawet jeśli był to TV) i na nie bez cyrków podawał obraz od samego początku.
Mam jeszcze dwie uwagi, intarface DVI wymienia dane z minimalna prędkością 21MHz, zakładając, ze od uruchomienia karty graficznej do zakończenia negocjacji strumienia minęło 10 sekund, to ... karta z monitorem wymieniła ~600MB danych, długie te negocjacje.
A po drugie, aby sprawdzić co jest przyczyna - proponuje podłączyć monitor do wyjścia DVI i podczas startu nacisnąć F12 czy Del (cokolwiek uruchamia 'setup' BIOSu) i poczekać chwile, jak po jakiś czasie obraz się pojawi - no to monitor ma problem z dogadaniem się z karta, a jak nie ... spróbować przełączyć monitor na wyjście VGA, jeśli na nim będzie sygnał, to problem karty graficznej*.
* - jeśli to problem monitora to na wyjściu VGA sygnału też nie będzie, głowne wyjscie video jest wybierane podczas inicjowania karty i zostaje nim do czasu resetu lub załadowania sterownika.
waskowiak
09-08-2007, 13:52
mam takie wkurzające coś
Po odłączeniu kabla dvi i podłączeniu go ponownym lub do innego nawet takiego samego lcdka robi mi się kaszana z literek..... mam to dzięki wymianie karty graficznej z 6600GT na 8800GTS/640MB... Ma ktoś pomysł jak usnąć ten efekt ?
Apropo Eizo jest jeszcze jedna kwestia kto robi takie tanie wersje, czy nie jest tak jak w przypadku Asusa dla którego tańsze wersje są wykonywane w ECS.....
/witam
ostatnio widzialem opis HD2441W, to jest cos warte?
pozdrawiam
f.
Do filmów i ogólnie do domu tak. Do foto lepszy jest S2411.
mam to dzięki wymianie karty graficznej (...) jak usnąć ten efekt ?
Wymienić kartę.
Eee tam :) Ja mam podlaczone 2 monitory jeden pod DVI drugi DSUB i na obydwu widze start kompa i bios (jak w trybie klonowania).
Napisz jaka karta nie ma wlaczonego DVI od startu to bedziemy wiedzieli czego nie kupowac. Acha i zebe nie bylo testowalem takie ustawiania na kilku kartach i na kazdej mialem na obydwu monitorach obraz POST'a
Napisz jaka karta nie ma wlaczonego DVI od startu to bedziemy wiedzieli czego nie kupowac. Acha i zebe nie bylo testowalem takie ustawiania na kilku kartach i na kazdej mialem na obydwu monitorach obraz POST'a
To może z drugiej strony. Tajwański Sapphire, testowałem bardzo dużo wersji daje obraz na wszystkich wyjściach od razu.
U mnie Saphire, Galaxy, Winfast, Gainward i jakis stary PowerColor. Chyba tez jakism moj stary Matrox na 2 x dsub ale nie pamietam dokladnie a nie chce mi sie sprawdzac.
Apropo Eizo jest jeszcze jedna kwestia kto robi takie tanie wersje, czy nie jest tak jak w przypadku Asusa dla którego tańsze wersje są wykonywane w ECS.....
Cała "rozmiarówka" Eizo pochodzi z Matto (Japonia).
Cała "rozmiarówka" Eizo pochodzi z Matto (Japonia).
gdzie najtaniej kupic FlexScan S2410W
gdzie najtaniej kupic FlexScan S2410W
Jest pewien problem. To jest już nie produkowany model.
Jak chcesz się czegoś więcej dowiedzieć odezwij się na PW.
adalbert
10-08-2007, 00:04
Eee tam :) ....
To może z drugiej strony. Tajwański Sapphire, testowałem bardzo dużo wersji daje obraz na wszystkich wyjściach od razu.
niestety jest to tajwański Sapphire właśnie... dokładnie model: Radeon X1600Pro PCI-E Sapphire 512 MB TV-out / DVI bulk (128-bit) (LINK) (http://znak.pl/index.php?cid=143&scid=1901&prid=kgPCXX1600ProSap512+bulk)
... dzwoniłem do firmy ALSTOR, do serwisu EIZO - poradzono mi update biosu karty - tylko, że strona sapphire jest niedostępna :(
niestety jest to tajwański Sapphire właśnie... dokładnie model: Radeon X1600Pro PCI-E Sapphire 512 MB TV-out / DVI bulk (128-bit)
A to ciekawostka. Dokładnie ten model mam obecnie prywatnie. Bez problemów. Oznacza to, że problem ma też swoją przyczynę gdzie indziej (kabel, monitor).
kupiles moze ten monitor? tez musze cos kupic,a nie moge znalezc nic ciekawego w granicach 2k....
http://canon-board.info/showthread.php?t=15798&page=10
98 post i troche dalej wspomniane jest cos o nim.
OptiClear to po prostu "szklana" powloka. Podbija kolory i wszystko staje sie ladniejsze ;) Dedykowany do fotografii i grafiki to on raczej nie jest.
W temacie, ktory podalem wyzej jest wiecej na temat monitorow.
Przyjemnej lektury ;)
świstasiek
13-08-2007, 06:37
/witam
pozdrawiam
f.
Do filmów i ogólnie do domu tak. Do foto lepszy jest S2411.
Tom01, co sądzisz o Eizo CE240W? Cena zbliżona do HD2441W ale czy jest od niego lepszy? Czy CE240W wart jest tych pieniędzy czy lepiej zaoszczędzić trochę i kupić S2411W? Przymierzam się obecnie do jakiejś uniwersalnej panoramy 24 calowej lub większej. Służyłaby do grania, amatorskiej obróbki zdjęć, filmów i internetu itp. Wydaje mi się, że S2411W byłby wystarczający, zważywszy, że obecnie mam S1910 i jestem z niego zadowolony a to ta sama linia produktów.
Ciekawi mnie jedna rzecz. Przy modelu HD2441W Eizo chwali się, że oprócz wejść HDMI, ten monitor potrafi wyświetlać obraz FullHD w skali 1:1. FullHD to 1920x1080 a maksymalna rozdzielczość dla tego monitora to 1920x1200, czyli przy odwzorowaniu 1:1 będziemy mieli czarne poziome pasy na dole i górze ekranu przy wyświetlaniu FullHD. Jak to jest przy modelach CE240W i S2411W? Tam są zdaje się tylko wejścia DVI co teoretycznie daje możliwość podłączenia sprzętu FullHD (np. Playstation 3) poprzez przejściówkę HDMI->DVI. Czy w takim przypadku obraz FullHD będzie w skali 1:1 czy będzie rozciągany w pionie?
Moze cos pokrecilem, ze gdzies tam w czaszce mi sie kolacze, ze HDMI to prawie DVI. i wlasnie w tym prawie jest pies pogrzebany.
Czyt. z racji na polityke producentow filmowych nie da sie wykorzystac pelnej jakosci z racji na potencjalnie przechwytywalna zawartosc video.
Czyt. dopiero przez HDMI przepychaja obraz szyfrowany...
(Edit)
Tja... dobrze mi sie wydawalo.
Mnie ten monitor korci wlasnie ze wzgledu na posiadane HDMI. Ale ...
gorzej ze zdjeciami?
Zycie to sztuka wyboru? (wiem - mozna miec dwa)
Tom01 dlaczego strona nie działa ..?
waskowiak
13-08-2007, 17:45
Moze cos pokrecilem, ze gdzies tam w czaszce mi sie kolacze, ze HDMI to prawie DVI. i wlasnie w tym prawie jest pies pogrzebany.
Czyt. z racji na polityke producentow filmowych nie da sie wykorzystac pelnej jakosci z racji na potencjalnie przechwytywalna zawartosc video.
(Edit)
Tja... dobrze mi sie wydawalo.
Mnie ten monitor korci wlasnie ze wzgledu na posiadane HDMI. Ale ...
gorzej ze zdjeciami?
Zycie to sztuka wyboru? (wiem - mozna miec dwa)
Jeśli chodzi o DVI to nie wszystko,musi jeszcze być HDCP aby w ogóle była szansa na oglądanie filmów.... bez HDCP nie ma żadnych szans (nie wiem czy HDMI ma w standardzie HDCP ale pewnie tak)
Tom01 dlaczego strona nie działa ..?
Przepraszam. W piątek i sobotę przeszła przez B-stok gwałtowna burza. W sobotę po południu piorun przypier**** w nasz budynek. Proszę wybaczyć obcesowe wyrażenia, ale popaliło nam masę urządzeń w tym jeden w ważniejszych serwerów. Łącza i najważniejsze moduły już działają.
Tom01, co sądzisz o Eizo CE240W? Cena zbliżona do HD2441W ale czy jest od niego lepszy?
CE240W to model wywodzący się w prostej linii z S2411W, z tym że jest dużo bardziej drobiazgowo optymalizowany fabrycznie, oraz ma dołączony fabryczny profiler. Jest to w dwóch słowach monitor profesjonalny. W zastosowaniach gdzie wchodzą w grę mniej wymagające zastosowania, plus filmy i gry S2411W to równie dobry wybór. Wersja profesjonalna nie ma tzw "dynamicznego kontrastu". HD2441W to sprzęt przede wszystkim rozrywkowy i "ogólny". Nie polecam użycia go w bardziej ambitnych celach.
Ciekawi mnie jedna rzecz. Przy modelu HD2441W Eizo chwali się, że oprócz wejść HDMI, ten monitor potrafi wyświetlać obraz FullHD w skali 1:1. FullHD
Wszystkie monitory 24" oferują "FullHD" z niepełnym wykorzystaniem wielkości ekranu. Zaakcentowanie w/w w modelu HD2441W ma na celu podkreślenie możliwości podpięcia innych urządzeń HD do wejść monitora, np odtwarzacza BlueRay.
waskowiak
13-08-2007, 18:08
nie wiem co tak ludzie widzą w S2431W .....
pewnie nie ma tyle wejśc co 2407WFP-HC
źródło (http://img402.imageshack.us/img402/8539/pics2093tg9.jpg)
i pewnie nie można w niego kart z telefonu czy aparatu włożyć (a można w 2407WFP-HC włożyć 12 typów kart pamięci z tego co pamiętam)
źródło (http://img47.imageshack.us/img47/6919/pics2109sb4.jpg)
HDMI może iść po DVI. I może też iść HDCP w HDMI po DVI :-)>
Mnie ten monitor korci wlasnie ze wzgledu na posiadane HDMI. Ale ... gorzej ze zdjeciami?
Własnie. Gorzej.
nie wiem co tak ludzie widzą w S2431W ....
To uproszczona wersja monitora S2410W. Nie ma żadnych wejść poza D-SUB i DVI z HDCP.
świstasiek
13-08-2007, 19:13
To uproszczona wersja monitora S2410W. Nie ma żadnych wejść poza D-SUB i DVI z HDCP.
Czy S2411W jest bezpośrednim następcą S2410W? To przynajmniej sugeruje oznaczenie. Czym właściwie się różnią?
Czy S2411W jest bezpośrednim następcą S2410W? To przynajmniej sugeruje oznaczenie. Czym właściwie się różnią?
Nowszy model ma mechanizm manipulujący jasnością w funkcji zawartości ekranu. Tak zwany dynamiczny kontrast, podobny do montowanego w telewizorach. Cele są dwa. Pierwszy, zwiększenie dynamiki obrazu przy rozrywce. Drugi, pomaga w ocenie montowanego materiału video, jak będzie wyglądał u klienta na jego TV LCD lub plazmie.
Jest pewien problem. To jest już nie produkowany model.
Jak chcesz się czegoś więcej dowiedzieć odezwij się na PW.
jak nie produkowany jak jest w ofercie komputronika za 4800 a ty mi oferujesz jakas uzywke za 4600 porazka
jak nie produkowany
Sugeruję zajrzeć w listę wycofanych modeli:
http://www.eizo.com/support/discontinued/lcd/index.asp
jak jest w ofercie komputronika za 4800
Stan = 0szt:
http://www.komputronik.pl/szukanieproste.php?szukaj=1&prodElem=3&catElem=8&position=0&cText=&ss=s2410w&ajaxProdId1=163&ajaxProdId2=685&ajaxProdId3=74&ajaxId4=228&ajaxId5=2017&ajaxId6=5105&ajaxId7=276&ajaxId8=278&sg=0&sa=
a ty mi oferujesz jakas uzywke za 4600 porazka
W tej chwili nie ma żadnej możliwości nabycia tego modelu nowego. Jeżeli ktoś ma, są to egzemplarze powystawowe.
jak nie produkowany jak jest w ofercie komputronika za 4800 a ty mi oferujesz jakas uzywke za 4600 porazka
Uuu nieladnie nieladnie. Po pierwsze w ofercie komputronika nie ma juz tych monitorow a jesli bylyby to za 4850 zl a nie 4800 (takie niby nic ale jednak trzeba bylo nagiac nieco cene zeby zmniejszyc roznice).
Poza tym takie rzeczy to raczej na PW skoro tam dostales propozycje bo takto wyglada jakbys chcial w brzydki sposob zdyskredytowac Toma01.
P.S. Nie jestem adwokatem Toma01 ... ba nawet sie nie znamy :)
OptiClear to po prostu "szklana" powloka. Podbija kolory i wszystko staje sie ladniejsze ;) Dedykowany do fotografii i grafiki to on raczej nie jest.
W temacie, ktory podalem wyzej jest wiecej na temat monitorow.
Przyjemnej lektury ;)
lektura fajna i długa :P mam ten monitor wczesniej pracowalem na trinitronach od barco i pomijajac "jasną czerń"(tak to już jest z podświetleniem) to monitor naprawde ładnie odwzorowuje kolory. łapie przestrzeń kolorów dużo powyżej sRGB ale jak to w tym przedziale cenowym do AdobeRGB 1998 ciut mu brakuje. jezeli nie masz kasy na 2090UXi z diodowym podświetlaniem to ten monitor jest dla ciebie (w sumie oba działaja na tym samym typie matrycy)
Uuu nieladnie nieladnie. Po pierwsze w ofercie komputronika nie ma juz tych monitorow a jesli bylyby to za 4850 zl a nie 4800 (takie niby nic ale jednak trzeba bylo nagiac nieco cene zeby zmniejszyc roznice).
Poza tym takie rzeczy to raczej na PW skoro tam dostales propozycje bo takto wyglada jakbys chcial w brzydki sposob zdyskredytowac Toma01.
P.S. Nie jestem adwokatem Toma01 ... ba nawet sie nie znamy :)
Po pierwsze dostałem jescze lepsza propozycjie bo w sklepie komputerowym w bartoszycach pl. konstytucji 13 11-200 bartoszyce Tomasza Naruszewicza zaproponowano mi ten nowy monitor nie macany za 4600 brutto i maja dostepne 4 sztuki i powiem ci, że w brzydki sposób to nie Tom01 by sie zdyskredytował tylko ja kupujac macany uzywany monitor w cenie nowego a skoro sie nie znacie wiec nie nadstawiaj zbyt łatwo za kogoś głowy
adalbert
14-08-2007, 21:41
... a ty mi oferujesz jakas uzywke za 4600 porazka
Krakers :) wyluzuj - poza tym, iż Tom01 udziela się bardzo zacnie na CB (wiele razy skorzystałem z jego rad) prowadzi firmę sprzedającą monitory. Jak każdy handlowiec ma prawo proponować ceny, które dla jednych są/dla innych nie są atrakcyjne.
Jakiś czas temu też próbowałem kupić u niego monitor EIZO - zaproponował mi świetną cenę - ale znalazłem rewelacyjną ofertę w innym miejscu, której nie tylko Tom01 ale i żaden inny sprzedawca nie byłby w stanie przebić.
[co nie zmienia faktu, że Tom01 jest bardzo elastyczny odnośnie cen - wiele osób z CB się o tym przekonało]
Czy to upoważniałoby mnie do napisania " Twoja oferta to porażka" ? Jesteś klientem - szukasz sprzętu, masz prawo się zgodzić lub nie - ale to nie powód, by się obruszac na to, ze chciałbyś taniej ;)
Masz dobrą propozycję ze sprawdzonego źródła - skorzystaj :)
Powodzenia
P.S. Jeśli nie potrzebujesz koniecznie 24'' - weź pod uwagę coś bardziej/lepiej kalibrowalnego - np. to (http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Eizo/ColorEdge__profesjonalne_zastosowania_graficzne/21_1_Eizo_CE210W_K_black/pelny,id,27222,s,1/)
Krakers :) wyluzuj - poza tym, iż Tom01 udziela się bardzo zacnie na CB (wiele razy skorzystałem z jego rad) prowadzi firmę sprzedającą monitory. Jak każdy handlowiec ma prawo proponować ceny, które dla jednych są/dla innych nie są atrakcyjne.
Jakiś czas temu też próbowałem kupić u niego monitor EIZO - zaproponował mi świetną cenę - ale znalazłem rewelacyjną ofertę w innym miejscu, której nie tylko Tom01 ale i żaden inny sprzedawca nie byłby w stanie przebić.
[co nie zmienia faktu, że Tom01 jest bardzo elastyczny odnośnie cen - wiele osób z CB się o tym przekonało]
Czy to upoważniałoby mnie do napisania " Twoja oferta to porażka" ? Jesteś klientem - szukasz sprzętu, masz prawo się zgodzić lub nie - ale to nie powód, by się obruszac na to, ze chciałbyś taniej ;)
Masz dobrą propozycję ze sprawdzonego źródła - skorzystaj :)
Powodzenia
P.S. Jeśli nie potrzebujesz koniecznie 24'' - weź pod uwagę coś bardziej/lepiej kalibrowalnego - np. to (http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Eizo/ColorEdge__profesjonalne_zastosowania_graficzne/21_1_Eizo_CE210W_K_black/pelny,id,27222,s,1/)
do Toma nic nie mam
Po pierwsze dostałem jescze lepsza propozycjie bo w sklepie komputerowym w bartoszycach pl. konstytucji 13 11-200 bartoszyce Tomasza Naruszewicza zaproponowano mi ten nowy monitor nie macany za 4600 brutto i maja dostepne 4 sztuki i powiem ci, że w brzydki sposób to nie Tom01 by sie zdyskredytował tylko ja kupujac macany uzywany monitor w cenie nowego a skoro sie nie znacie wiec nie nadstawiaj zbyt łatwo za kogoś głowy
Nie rozumiem tylko czemu dzielisz sie w tak nieelegancki sposob z nami wszystkimi swoimi rozterkami dotyczacymi ceny. Pisales o komputroniku teraz o sklepie w Bartoszycach ... mamy wolny rynek kazdy moze ustalic taka cene jaka mu sie podoba.
Tom01 zaproponowal negocjacje na PW a Ty walisz na ogolnym ze jego oferta to porazka.
Odpowiedz mu rowniez na PW bo z tego co wiem CB to nie sklep Toma01 w ktorym sie sledzi i omawia jego transakcje.
Po pierwsze dostałem jescze lepsza propozycjie bo w sklepie komputerowym w bartoszycach (...) maja dostepne 4 sztuki
Sugeruję sprawdzić czy naprawdę są nowe. Zresztą sam Pan to sprawdzi po oryginalnie zaklejonym kartonie. Zbiegiem okoliczności akurat 4 sztuki, są w magazynie importowym polskiego przedstawicielstwa Eizo i to właśnie owe prezentacyjne. Szczerze wątpię żeby sklep komputerowy w małym miasteczku miał 4 sztuki monitorów po kilka tys zł na miejscu. Jest jeszcze jeden sposób. Jeśli jutro będzie w Bartoszycach już tylko 3 szt (dwa szare i jeden czarny) to sprawa będzie jasna, bo dzisiaj jeden z nich, zleciłem wysłać do odbiorcy.
Sugeruję sprawdzić czy naprawdę są nowe. Zresztą sam Pan to sprawdzi po oryginalnie zaklejonym kartonie. Zbiegiem okoliczności akurat 4 sztuki, są w magazynie importowym polskiego przedstawicielstwa Eizo i to właśnie owe prezentacyjne. Szczerze wątpię żeby sklep komputerowy w małym miasteczku miał 4 sztuki monitorów po kilka tys zł na miejscu. Jest jeszcze jeden sposób. Jeśli jutro będzie w Bartoszycach już tylko 3 szt (dwa szare i 1 czarny) to sprawa będzie jasna, bo dzisiaj jeden z nich, zleciłem wysłać do odbiorcy.
Hehe dobre :) Znajac sprawe handlu czesciami komputerowymi od drugiej strony ide o zaklad ze korzystaja z tego samego zrodla o ktorym piszesz :) W malych sklepach zawsze wciska sie takie kity. Szansa ze maja to na stanie jest tak mala ze az nieprawdopodobna ... straty przy zapchanych magazynach przy malym przerobie sa ogromne. My robilismy obrot po 700.000 zl miesiecznie a i tak straty na spadkach cen rzeczy lezacych na magazynie byly znaczne.
Ok dzieki za porade temat zamkniety
waskowiak
14-08-2007, 22:58
Bardzo dobry wybór. Mało byłoby lepszych. A tak a'propos to 24" a nie 24,1".
to słowa odpowiedzi na pytanie Krakersa
"Jestem zdecydowany na zakup lepszego monitorka i w oko wpadł mi 24.1" Eizo FlexScan S2411W co mozesz Tom 01 powiedziec na jego temat ? zastosowanie obróbka fotek i montaż video"
Według mnie do takich zastosowań lepszym wyborem jest kupienie monitora z serii coloredge , może nie kosztuje 5000 ale 6000 ale jak już kupować eizo to model profesjonalny według eizo a nie model do wszystkiego bo po co ? jeśli np della 2407WFP-HC można kupić który w uniwersalności jest lepszy bo ma np sloty na 12 typów kart pamięci?
Czytałem też na eizo i było ponad 20 monitorów nie coloredge i żaden nie ma tak zwanej sprzętowej kalibracji według eizo ! oczywiście ze sprzętową kalibracją w przypadku świetlówek tak naprawdę nie może być mowy bo to pseudo kalibracja która ogranicza spektrum kolorów !
"Jestem zdecydowany na zakup lepszego monitorka i w oko wpadł mi 24.1" Eizo FlexScan S2411W co mozesz Tom 01 powiedziec na jego temat ? zastosowanie obróbka fotek i montaż video"
Według mnie do takich zastosowań lepszym wyborem jest kupienie monitora z serii coloredge , może nie kosztuje 5000 ale 6000 ale jak już kupować eizo to model profesjonalny według eizo a nie model do wszystkiego bo po co ? jeśli np della 2407WFP-HC można kupić który w uniwersalności jest lepszy bo ma np sloty na 12 typów kart pamięci?
Czytałem też na eizo i było ponad 20 monitorów nie coloredge i żaden nie ma tak zwanej sprzętowej kalibracji według eizo ! oczywiście ze sprzętową kalibracją w przypadku świetlówek tak naprawdę nie może być mowy bo to pseudo kalibracja która ogranicza spektrum kolorów !
Bardzo bym prosił o pomiar prędkości z tego czytnika !!!:-D :-D :-D
Sprzętowa kalibracja dotyczy każdego rodzaju ingerencji w tablicę LUT monitora. To właściwie odróżnia kalibrację od profilowania. W monitorach dysponujących wewnętrzną reprezentacją barwy o szerokości od 10 do 16 bitów na kanał, nie ma zawężenia palety.
Według mnie do takich zastosowań lepszym wyborem jest kupienie monitora z serii coloredge!
W zastosowaniach związanych z edycją video lepiej sprawdzi się S2411W z uwagi na mechanizmy pozwalające na ocenę, jak obrabiany materiał będzie wyglądał na urządzeniu końcowym.
Wątek zrobił się strasznie pseudotechniczny i "lansowy" (Dell kontra Eizo).
Od prawie miesiąca mam w studiu 2 szt. monitorów EIZO CG241W.
Bardzo dobre monitory, nie powiem, Jednak strasznie żałuję, że nie mozna już dostać Samsungów 214T - w styczniu zeszły do ceny ok 1800 zł i zniknęły z rynku. Szkoda niesamowita.
Co z tego, że nie miały kalibracji sprzętowej (po podłączaeniu DVI mozna regulowac tylko kontrast i jasność) - skoro fabrycznie były tak ustawione, że gamma wychodziła w nich 2,2, i temperatura 6300-6600 K (w zalezności od egzemplarza, a miałem do czynienia z wieloma) - wystarczało samo profilowanie z ustawieniem poziomu jasności i wszysto było piękne.
W tej chwili często przesiadam się między Eizo i Samsungami i w codziennej pracy nie widzę praktycznie jakościowych różnic.
Może od pewnego poziomu monitora wszelkie różnice są tylko marketingiem i wyciąganiem pieniędzy z kieszeni?
Gdybym kupił zamiast Eizo Samsungi ucierpiałoby może moje poczucie wartości (hehe), ale na pewno nie jakość zdjęć - a 10 000 zł różnicy spożytkowałbym na inny osprzęt w firmie...
Ale nie ma już dobrych Samsungów na rynku... Szkoda
waskowiak
15-08-2007, 01:24
Tom01 :nic nie jest idealne a w twoich słowach wychodzi na to że eizo to idealny sprzęt.... gościu nie pisał tylko o edycji video ale także o obróbce fotografii... proponując mu monitor przeznaczony np do edycji w office za taką cene to chyba nie o to chodzi ...Jakość nie wierzę w tą bezstratną kalibrację tak jak w reklamy proszków które po ich użyciu oddają ubrania jak nowe niezależnie od ilości prań i o tym samym kolorze, tylko po co wydają w takim razie nowe modele jak stare już to robiły ?!
Jeśli chodzi o samsungi to też w nich z tego co wiem można regulować sporo wystarczy włączyć ekran serwisowy pewnie w ten sam sposób jak w dellu i HP
Nie tylko Eizo robi dobre monitory. Jednakowoż z jednej strony kol. Waskowiak prowadzi niezwykle bogatą merytorycznie krucjatę pod sztandarem "po co Eizo skoro lepszy jest Dell", a z drugiej strony, ciężko w ofertach konkurencji o porównywalne modele z podobnych poziomów cenowych. To, siłą rzeczy prowokuje do polecania. Szczególnie po ostatnich obniżkach.
W tej chwili często przesiadam się między Eizo i Samsungami i w codziennej pracy nie widzę praktycznie jakościowych różnic.
Fotografia to nie jest bardzo wymagająca dziedzina. Najlepszym dowodem jest użytkowanie przez wielu ludzi, z sukcesami tanich, nie dedykowanych, monitorów. Jednakowoż sprowadzanie do wspólnego mianownika monitorów różniących się zasadniczo pod wszystkimi względami, jest zbyt daleko idące. Może to prowadzić do nieporozumień i absurdalnych wniosków.
Faktem jest, że można ustawić nawet kiepski monitor aby fotografia wyglądała w zasadzie identycznie jak odbitka z labu. Nawet laptopa. Zasadniczo, wystarczy poprawny punkt bieli i nie za bardzo skopana gamma. Jest to jednakowoż wynik małych wymagań labu i często też użytkownika, a nie jakości samego monitora. Jego wady wyjdą tak czy siak w różnych sytuacjach. No i trzeba zauważyć, że przeciętny Kowalski nie ustawi go. Czeka go długa i czasami bezowocna walka ze sprzętem.
Może od pewnego poziomu monitora wszelkie różnice są tylko marketingiem i wyciąganiem pieniędzy z kieszeni?
W miarę wzrostu ceny różnice maleją. W zasadzie monitory z przedziału ok 5 tys zł już nie mają defektów kolorystyki i gradientów. Dalsze udoskonalanie dotyczy niuansów.
Jakość nie wierzę w tą bezstratną kalibrację
To nie jest kwestia wiary.
Jeśli chodzi o samsungi to też w nich z tego co wiem można regulować sporo wystarczy włączyć ekran serwisowy pewnie w ten sam sposób jak w dellu i HP
Menu serwisowe monitora jest z reguły bezużyteczne w kwestii usuwania defektów obrazu.
waskowiak
15-08-2007, 10:26
oczywiście że nie wiary tylko kwestia faktów
przytoczę artykuł z strony
http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=72&PHPSESSID=61f2f567a3d7750bcf89095495eb1df5
Strona główna » Info » FAQ
Najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi *
* Odpowiedzi na zadawane przez Państwa pytania formułowane są na podstawie wiedzy i doświadczenia naszych pracowników i nie mogą być kojarzone ze stanowiskiem producentów sprzętu.
Pytanie:
Kalibracja sprzętowa czy programowa?
Odpowiedź:
Kalibracja sprzętowa bywa często utożsamiana z faktem użycia zewnętrznego kalibratora - wspomagającego proces kalibracji. Jest to oczywiste nieporozumienie. Kalibrując "normalny" monitor za pomocą "sprzętu" - jakim jest kalibrator, możemy mieć do czynienia z typową kalibracją programową. Aby łatwiej zrozumieć różnicę między kalibracją sprzętową i programową warto ściślej zdefiniować te dwa pojęcia: kalibracja programowa monitora to proces regulacji wyświetlanego obrazu ingerujący w informacje o kolorze, a kalibracja sprzętowa monitora to proces regulacji wyświetlanego obrazu bez takiej ingerencji - a wpływający jedynie na nastawy sprzętowe danego monitora.
Najłatwiej opisać różnice między kalibracją sprzętową i programową na przykładzie konkretnego parametru jakim może być biel ekranu charakteryzowana temperaturą w skali Kelvina. Dla uproszczenia założymy, że monitor jest sterowany tradycyjną kartą graficzną z paletą 16.7mln kolorów (8 bitów na kanał). Każdy z kanałów (R, G, B) może przyjąć stan z zakresu od 0 do 255, gdzie poziom 0, 0, 0 oznacza całkowitą czerń, a poziom 255, 255, 255 - całkowitą biel. W rezultacie sterowania kartą graficzną można uzyskać 256 ustawień dla każdego koloru, co daje wartość (256x256x256) = 16,7mln kombinacji. Wartość 16,7mln odpowiada więc liczbie wszystkich dostępnych barw jakie możemy uzyskać na monitorze za pomocą konkretnej karty graficznej. Przyjmijmy również założenie, że nasz monitor przed kalibracją wyświetla biel o temperaturze 7500K a biel, którą chcemy osiągnąć po kalibracji ma np. temperaturę 6500K.
Podczas kalibracji programowej urządzenie kontrolno-pomiarowe (kalibrator) analizuje temperaturę bieli . Dane pomiarowe trafiają do oprogramowania kalibracyjnego, które porównuje to co monitor w danym momencie wyświetla z tym co faktycznie wyświetlać powinien. Temperatura bieli 7500K wyświetlana przez monitor przed kalibracją posiada więcej składowej niebieskiej, niż zakładana biel kalibracyjna o temperaturze 6500K. Wniosek jest taki, że dominującą niebieską składową należy osłabić. W procesie kalibracji składowa niebieska zostaje więc zredukowana poprzez ingerencję programową w ustawienia karty graficznej. I tak, po kalibracji programowej, maksymalna wartość kanału niebieskiego będzie mogła przyjmować wartości z zakresu od 0 do np. 220. Dla przypomnienia, przed kalibracją kanał niebieski - tak jak pozostałe kolory, mógł przyjmować wartości od 0 do 255. Jaki jest więc ostateczny rezultat po przeprowadzeniu takiej kalibracji? Owszem, uzyskaliśmy pożądaną temperaturę bieli 6500K, ale odbyło się to kosztem dostępnej palety kolorów ponieważ kalibracja programowa zredukowała ją z palety 16,7mln (R 256 x G 256 x B 256) kolorów do 14,4mln (R 256 x G 256 x B 220). Reasumując, po takiej kalibracji monitor został skalibrowany do zakładanych wartości, ale teraz pracujemy na znacznie mniejszej palecie kolorów, często zresztą nie zdając sobie z tego sprawy.
W przypadku wykonania kalibracji sprzętowej rzecz wygląda oczywiście inaczej -pracujemy na pełnej palecie kolorów (16,7mln) również po zakończeniu tego procesu. Dzieje się tak ponieważ oprogramowanie kalibracyjne nie zmienia ustawień karty graficznej, lecz ingeruje, poprzez specjalne układy elektroniczne monitora, w jego nastawy fizyczne. Łatwo można więc wywnioskować, że tylko "rzeczywista" kalibracja sprzętowa pozwala w pełni wykorzystywać możliwości kart graficznych i monitorów. Jest ona możliwa - dzięki szczególnym charakterystykom konstrukcyjnym, tylko w najwyższej klasie monitorów CRT do przeznaczonych kontroli koloru, takich jak: BARCO Calibrator, Radiuss PressView czy SONY Artisan.
W przypadku tradycyjnej technologii LCD kalibracja sprzętowa monitora nie jest możliwa. Powodem jest wspominany już wcześniej sposób podświetlania matrycy - za pomocą świetlówek fluorescencyjnych. Mają one stałą temperaturę bieli, której nie daje dowolnie modyfikować, co praktycznie uniemożliwia wykonanie kalibracji sprzętowej. Problem ten dotyczy również klasy typowych monitorów LCD z kalibracją, dedykowanych do kontroli kolorów. W takich specjalizowanych monitorach LCD paleta kolorów nie jest co prawda zawężana na poziomie karty graficznej, ale redukcja ta odbywa się na poziomie tablicy kolorów samego monitora. Jest to rozwiązanie lepsze niż degradacja palety na poziomie karty graficznej, lecz ciągle "redukcja skali barwnej" jest bardzo znacząca. Dopiero w wypadku monitora LCD LED - NEC Reference 21 można rzeczywiście dokonać pełnej kalibracji sprzętowej - bez konieczności zawężania palety kolorów karty graficznej czy tablicy kolorów samego monitora. Pozwala na to sterowalne podświetlanie matrycy za pomocą diod LED RGB . Proporcje emisji światła z diod R, G i B można zmieniać płynnie, dostosowując biel do wartości kalibracyjnych.
Źródło: Perfekt System
oczywiście że nie wiary tylko kwestia faktów
(...)
Problem ten dotyczy również klasy typowych monitorów LCD z kalibracją, dedykowanych do kontroli kolorów. W takich specjalizowanych monitorach LCD paleta kolorów nie jest co prawda zawężana na poziomie karty graficznej, ale redukcja ta odbywa się na poziomie tablicy kolorów samego monitora. Jest to rozwiązanie lepsze niż degradacja palety na poziomie karty graficznej, lecz ciągle "redukcja skali barwnej" jest bardzo znacząca.
Widzę, że nie rozumie Pan pewnych rzeczy. Wyjaśniam zatem, że w monitorach o których mowa powyżej, czyli z min 10 bitowym kolorem, paleta to 1024 odcienie na kanał a nie 256. Daje to łączną paletę 1,07e9 odcieni. Zawężenie palety monitora w wyniku mapowania jest oczywiście degradacją, ale po to jest nadmiarowa, aby paleta wynikająca ze sterowania 8 bitowego, 16,7e6 odcieni, nie była uszczuplona.
dzieki za rady.niestety,zamowilem juz samsunga 215tw,zobacze,potestuje.w pracy uzywam samsunga 213t i jest calkiem przyzwoity.jak bedzie nie taki jak oczekuje to zastanowie sie nad zakupem w granicach 4k w przyszlym roku.trudno....
waskowiak
15-08-2007, 21:48
po chwili namysłu rzeczywiście mogę się zgodzić być może na tej stronce co zacytowałem pominęli pewne fakty że wewnątrz niektórych monitorów jest tablica 14bit
na stronce Perfekt system podają
przestrzeń AdobeRGB używana w profesjonalnej fotografii cyfrowej
a więc jednak większa przestrzeń barw jest zaletą dla fotografów bardziej wymagających...... wydaje się że NEC SpectraView Reference 21 jest propozycją zdecydowane lepszą od każdej z firmy Eizo w obecnej chwili
dzieki za rady.niestety,zamowilem juz samsunga 215tw,zobacze,potestuje.w pracy uzywam samsunga 213t i jest calkiem przyzwoity.jak bedzie nie taki jak oczekuje to zastanowie sie nad zakupem w granicach 4k w przyszlym roku.trudno....
Sugeruję zagadnąć Tomka Urbanowicza i zapoznać się z jego bojami w skalibrowaniu takiego monitora. Zdecydowanie odradzam. W podobnym przedziale cenowym rozsądniej jest nabyć przyzwoitą 19-tkę.
wydaje się że NEC SpectraView Reference 21 jest propozycją zdecydowane lepszą od każdej z firmy Eizo w obecnej chwili
Nec SV Reference 21 to monitor pokrywający z zapasem AdobeRGB. Osiągnięto to właśnie przez bliską ideału czystość widma podświetlenia. Ciekawostką jest, że taki sam wynik, firma Eizo osiągnęła na klasycznym podświetleniu, w modelu CG221. Który lepszy? Chyba nie da się tego rozstrzygnąć.
Tomasz1972
15-08-2007, 22:09
Sugeruję zagadnąć Tomka Urbanowicza i zapoznać się z jego bojami w skalibrowaniu takiego monitora. Zdecydowanie odradzam. W podobnym przedziale cenowym rozsądniej jest nabyć przyzwoitą 19-tkę.
Tomek używa , tak jak ja Samsunga SyncMaster 971P ;) ( lafot przy profilowaniu daje radę :) )
pa więc jednak większa przestrzeń barw jest zaletą dla fotografów bardziej wymagających......
To zdecydowanie nie są monitory do fotografii.
Tomek używa , tak jak ja Samsunga SyncMaster 971P ;) ( lafot przy profilowaniu daje radę :) )
SM971P i SM215TW to jest w zasadzie (poza wielkością) to samo. Tomasz1972 co prawda oprofilował swój, ale Tomek Urbanowicz nie. Powtarzalność egzemplarzy pod psem, plus typowe defekty klasy masowej (np przebarwienia, głównie w cieniach, wąska regulacja). Niedawno profilowałem komuś taki monitor. Krzywa korekcji to wściekły wąż boa. Żenada. Poniżej wykres krzywej korekcji wyjątkowo dobrego egzemplarza:
https://canon-board.info/imgimported/2007/08/sm-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/sm.jpg)
Jak widać, w cieniach jest spore przekłamanie jasności. Oznacza to że monitor będzie fałszywie pokazywał detale w cieniach i na dodatek wykazywał przebarwienia, tym większe im ciemniejszy odcień. Wykrzywienie linii wykładniczo na całej długości, wskazuje na nieprawidłowy parametr gamma. Oczywiście w miejscach gdzie linia jest w miarę prosta, sytuacja jest sztucznie wyidealizowana przez oprogramowanie profilera (że niby radzi sobie z defektami). W rzeczywistości defekty (choć mniejsze) występują na całej przestrzeni jasności.
A to krzywa korekcji skopanego egzemplarza:
https://canon-board.info/imgimported/2007/08/sm2-2.png
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/sm2.png)
Z pozoru 1/3 jasności w jasnych partiach w porządku, jednak im ciemniej tym pojawia się niepoprawna kompensacja gamma. Już przy 50% jasności widać nachylanie wykładnicze, czyli tendencję do przekontrastowania. W cieniach tragedia. Przebarwienia w niebieski i zakłócenie w stosunkach jasności. Nie do skorygowania.
Dzisiaj zamówiłem Eizo 2410 gadanie jakoby ten co chcem kupic był po wystawowy to troszke przesada , gwarantowano mi ,ze monitor jest orginalnie zapakowany i nie macany przez macanta i taki dostane w poniedziałek cena 4650zł 5 lat gwarancji
dostane w poniedziałek
Proszę zaspokoić moją ciekawość i dać znać po odbiorze.
Tomasz1972
18-08-2007, 11:19
SM971P i SM215TW to jest w zasadzie (poza wielkością) to samo. Tomasz1972 co prawda oprofilował swój, ale Tomek Urbanowicz nie. Powtarzalność egzemplarzy pod psem, plus typowe defekty klasy masowej (np przebarwienia, głównie w cieniach, wąska regulacja). Niedawno profilowałem komuś taki monitor. Krzywa korekcji to wściekły wąż boa. Żenada. Poniżej wykres krzywej korekcji wyjątkowo dobrego egzemplarza:
https://canon-board.info/imgimported/2007/08/sm-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/sm.jpg)
Jak widać, w cieniach jest spore przekłamanie jasności. Oznacza to że monitor będzie fałszywie pokazywał detale w cieniach i na dodatek wykazywał przebarwienia, tym większe im ciemniejszy odcień. Wykrzywienie linii wykładniczo na całej długości, wskazuje na nieprawidłowy parametr gamma. Oczywiście w miejscach gdzie linia jest w miarę prosta, sytuacja jest sztucznie wyidealizowana przez oprogramowanie profilera (że niby radzi sobie z defektami). W rzeczywistości defekty (choć mniejsze) występują na całej przestrzeni jasności.
A to krzywa korekcji skopanego egzemplarza:
https://canon-board.info/imgimported/2007/08/sm2-2.png
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/sm2.png)
Z pozoru 1/3 jasności w jasnych partiach w porządku, jednak im ciemniej tym pojawia się niepoprawna kompensacja gamma. Już przy 50% jasności widać nachylanie wykładnicze, czyli tendencję do przekontrastowania. W cieniach tragedia. Przebarwienia w niebieski i zakłócenie w stosunkach jasności. Nie do skorygowania.
Celem uzupełnienia dodam , że monitory były kalibrowane takim samym kalibratorem, oraz na takich samych ustawieniach .
Poniżej wykres z profilowania laptopa :
źródło (http://img123.imageshack.us/img123/7985/beznazwy1hg8.jpg)
A ja wczoraj zamowilem Della 2407wfp:) W sumie zaplace niecale Ł400. Doszedlem do wniosku, ze nie jest mi potrzebny monitor za 5000zl skoro nie zajmuje sie zawodowo grafika. Ot:)
Gdzie można kupić za taką cenę ?.
Sam z chęcią bym nabył.
Gdzie można kupić za taką cenę ?.
Sam z chęcią bym nabył.
W UK, najczęściej oferty Della z dobrymi cenami dotyczą sprzętu "refurbished". :-)
Za taka cene to tylko na ebayu:) Tutaj (http://cgi.ebay.ie/New-Dell-Ultrasharp-2407WFP-24-Black-LCD-Monitor-BM_W0QQitemZ110159381938QQihZ001QQcategoryZ174QQtc ZphotoQQcmdZViewItem) jest inna aukcja tego samego sprzedawcy. Aukcje z licytacja koncza sie srednio o 40L; taniej niz 'kup teraz'. Jak monitor dojdzie, to sie podziele wrazeniami. Mam nadzieje, ze pozytywnymi;)
Oto jeszcze jedna krzywa korekcji Samsunga z rodziny 970P i innych z tym wyświetlaczem. Może da to do myślenia, przy nad rozważaniu zakupu taniego LCD:
https://canon-board.info/imgimported/2007/08/sm3-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/sm3.jpg)
Zrzut pozyskany dzięki uprzejmości Tomasza Urbanowicza.
Tom1, masz może krzywe z della 2407?:)
Tom1, masz może krzywe z della 2407?:)
Nie przechowuję takich rzeczy. Ponadto wykres krzywej korekcji nie jest jedynym w ocenie monitora. Np Nec 20WGX2 i Dell 2007WFP (wersja S-IPS) wykres ma bardzo ładny, ale monitor taki sobie. No, ale jak będę miał sposobność, pokażę.
Proszę zaspokoić moją ciekawość i dać znać po odbiorze.
Okazało sie że nie mieli eizo2410 tylko 2411 ale dali mi dobrą cene 5050zł więc się zdecydowałem i dzisiaj lub jutro będę go miał
Okazało sie że nie mieli eizo2410 tylko 2411 ale dali mi dobrą cene 5050zł więc się zdecydowałem i dzisiaj lub jutro będę go miał
Dobra rada:
Proszę sprawdzić po numerze seryjnym w polskim przedstawicielstwie Eizo (Alstor), czy monitor pochodzi z naszej sieci dystrybucji i będzie objęty normalnym świadczeniem gwarancyjnym. Piszę nie bez kozery, bo taka firma nie kupiła nigdy ani jednego monitora od importera.
kupiles moze ten monitor? tez musze cos kupic,a nie moge znalezc nic ciekawego w granicach 2k....
Moze juz po ptokach, ale jesli do 2k netto, to ja nie widze lepszego do grafiki i fotografii:
http://www.cortland.pl/15425_Formac_Gallery_2010_Xtreme-3_Raven_Black_%28czarny%29.html?sess_id=fc48d81ca8 621fd769cb7dbc3a6e520b
Moze juz po ptokach, ale jesli do 2k netto, to ja nie widze lepszego do grafiki i fotografii: Formac_Gallery_2010_Xtreme-3_Raven_Black
Pragnąłbym zauważyć, że istnieje tylko jedna matryca typu *VA względnie stabilna temperaturowo i nie jest ona montowana w tym modelu. Monitory Formac są konkurencją do tanich Neców serii 70. Nie jest możliwe skorygowanie tego monitora tak, jak to opisuje producent. Albo będzie prawidłowa skala szarości i nieprawidłowe pozostałe gradienty, albo na odwrót. Reasumując ów monitor nie tylko nie jest lepszy, ale gorszy w tym względzie od mniejszych modeli Nec 1990SXi i Eizo S1931.
Monitory Formac są konkurencją do tanich Neców serii 70.
A ja pragnalbym zauwazyc, ze w takim razie w bledzie sa setki agencji, ktore do swoich dzialow DTP zakupuja te wlasnie monitory i ktorych jakosc odwzorowania barw nawet BEZ KALIBRACJI jest na wysokim poziomie. Nie bede sie wypowiadal nt. porownywania tych monitorow do NEC'a, gdyz pewnie bysmy sie posprzeczali a nie mam takiego zamiaru ani ochoty.
Reasumujac - Formac, to bardzo dobry monitor, ktory sprawdza sie zarowno w pracach DTP jak i obrobce zdjec/grafiki. Sa lepsze, jednak na tym poziomie cenowym praktycznie nie maja alternatywy.
pikczer
ps
wielokrotnie dawano do agencji w ktorych pracowalem/pracuje monitory na przetestowanie (probe). I choc parametry, opisy i Bog wie jeszcze jakie zapewnienia sprzedajacych udowadnialy wyzszosc chocby wlasnie nad Formac'iem, nie przypominam sobie ZADNEGO grafika, ktory by ten monitor wymienil badz chcial to uczynic. Jedyna konkurencja byly Eizo i LaCie, ale te kosztowaly sporo drozej. O NEC'ach wypowiadac sie nie bede.
Nie napisałem powyższego, aby się sprzeczać, a zaznaczyć fakt. Osobiście uważam, że w klasie cenowej 20-tki Formac'a, sensowniej jest wybrać 19-tkę Nec lub Eizo. Będzie mniejszy, ale w dużej części pozbawiony wad Formac'a. Wpadnie mi przy okazji w łapy taki model, pokażę różnicę na pomiarach.
PS1. Lepsze LaCie to to samo co Nec 90.
PS2. Setki agencji pracuje na sprzęcie nieadekwatnym do zastosowań. Cóż, sprzęt profi to nadal na naszym rynku spore koszty.
waskowiak
22-08-2007, 21:56
Nec SV Reference 21 to monitor pokrywający z zapasem AdobeRGB. Osiągnięto to właśnie przez bliską ideału czystość widma podświetlenia. Ciekawostką jest, że taki sam wynik, firma Eizo osiągnęła na klasycznym podświetleniu, w modelu CG221. Który lepszy? Chyba nie da się tego rozstrzygnąć.
Najpierw piszesz że monitory z większą gamą kolorów nie są do fotografii... Potem piszesz że w jednym z nich jest bliska czystość widma podświetlenia..... i piszesz że inny Eizo określany przez Eizo jako profesjonalny osiąga podobne rezultaty ! W takim razie do czego są te monitory jak nie do fotografii, przypominam że np dany NEC kosztuje 20 000zł więc chyba nie służy do gier !!!!
Zresztą to co piszesz w tym temacie to jakieś wielkie nieporozumienie, NEC nie ma 96% tylko 102% danej gamy kolorów i obraz jest idealny w porównaniu z Eizo.... w końcu to podświetlany ledami wysokiej klasy monitor 2 razy droższy do tego ... i o zupełnie innych parametrach choćby dlatego że nie ma przestarzałej konstrukcji z świetlówkami... To jak silnik ceramiczny w samochodzie i to drogi silnik a nie jakaś tam tania wersja jak w samsungu z ledami ....
W takim razie do czego są te monitory jak nie do fotografii, przypominam że np dany NEC kosztuje 20 000zł więc chyba nie służy do gier !!!!
To są monitory do przygotowania do druku. Optymalizowane tak, aby pokazywać np: kolory triadowe i minimalne różnice w ich jasnościach. Przykładowo, przy druku, wypalenie jest poważnym błędem przygotowania. W fotografii nie ma, aż takiego znaczenia. Zawsze fotkę można powtórzyć, a zmarnowany nakład to ciężkie pieniądze. Dlatego profesjonalne monitory do poligrafii potrafią wskazać nawet 1% tint, a fotograficzne nie.
Zresztą to co piszesz w tym temacie to jakieś wielkie nieporozumienie, NEC nie ma 96% tylko 102% danej gamy kolorów i obraz jest idealny w porównaniu z Eizo....
Mam nieodparte wrażenie, że nie widział Pan ani jednego z tych monitorów na oczy. Inaczej nie posługiwałby się Pan taką prymitywną, pozbawioną konkretów retoryką.
Do informacji: Zarówno NEC Ref21 jak i Eizo CG221 pokrywają z małym zapasem całą przestrzeń AdobeRGB. Mniejsza o procenty, 102, 107 czy ile tam. I oba kosztują około 20 tys zł. Być może myli Pan CG211 i CG221.
To są monitory do przygotowania do druku. Optymalizowane tak, aby pokazywać np: kolory triadowe i minimalne różnice w ich jasnościach.
Do druku (z tego co sie orientuje) przygotowywane sa rowniez zdjecia - czyli m.in. fotografie.
Zawsze fotkę można powtórzyć, a zmarnowany nakład to ciężkie pieniądze.
Jest cos takiego jak matchprint badz cromalin (sa tez inne). Bez wzgledu jaki sie ma monitor, to wlasnie one pozwalaja zniwelowac takie wpadki do minimum a nie swietny monitor za 20 ooo pln.
Do druku (z tego co sie orientuje) przygotowywane sa rowniez zdjecia - czyli m.in. fotografie.
W sensie przygotowanie do druku mam na myśli proces, jego cechy, ograniczenia, wymagania i koszty. Materiał, czy to napisy, aple czy foto, jest podporządkowane tym samym regułom. Lab to pikuś. Źle? Puścimy jeszcze raz.
Jest cos takiego jak matchprint badz cromalin (sa tez inne). Bez wzgledu jaki sie ma monitor, to wlasnie one pozwalaja zniwelowac takie wpadki do minimum a nie swietny monitor za 20 ooo pln.
A co przy krótkim cyklu wydawniczym, lub periodykami full kolor po 100 stron? Drogi monitor jest wbrew pozorom tańszy niż cromalin. Zwraca się bardzo szybko. Na dodatek cromalin nie pokaże przyrostu punktu, a monitor zasymuluje. A co z innymi technikami druku? Sito? Folio?
A co przy krótkim cyklu wydawniczym, lub periodykami full kolor po 100 stron? Drogi monitor jest wbrew pozorom tańszy niż cromalin. Zwraca się bardzo szybko.
Gratuluje podejscia do sprawy. Chcialbym pracowac w agencji w ktorej bylbys/jestes szefem. Domyslam sie, ze wydalbys 100.ooo pln na 5 monitorow kierujac sie w/w zasada.
Jednak przedstawiane przez Ciebie w/w podejscie do sprawy maja dla mnie dwa rodzaje ludzi:
1. milionerzy
2. akwizytorzy/sprzedawcy
Mam tylko nadzieje, ze nalezysz do tych pierwszych.
Pozdrawiam i z mojej strony EOT.
pikczer
waskowiak
22-08-2007, 22:42
Ja myślałem o CG241W bo ten CG221 dość że kosztuje przynajmniej 4500$ czyli conajmniej z 15 000zł w polsce
Zaden Eizo nie ma więcej niż 100% gamy AdobeRGB a gamy NTSC jeszcze mniej ma niż 100%...
ten CG221 dość że kosztuje przynajmniej 4500$ czyli conajmniej z 15 000zł w polsce
To jest funkcjonalny odpowiednik Reference 21.
to jeszcze ma kontrast 1:400
No i? Jakie to ma znaczenie praktyczne?
Zaden Eizo nie ma więcej niż 100% RGB a NTSC jeszcze mniej ma niż 100%...
Mówimy o jakichś standardach/ramach, czyli w tym przypadku AdobeRGB. Określanie względem RGB nie ma sensu.
Gratuluje podejscia do sprawy.
Nie wiem dlaczego moje stanowisko wydaje Ci się nierealne. Współpracuję z wieloma firmami, które rzeczywiście inwestują w taki sprzęt. I to nie eksperymentalnie w pierwszy, a w kolejne.
waskowiak
22-08-2007, 22:53
Pewnie dojdzie do tego że LCD LED wyprze zwykłe LCD a potem SED wykończy zupełnie całą tą nieżyciową i kiepską technologię LCD bo kineskopy zawsze wygrywają w końcu choć już tylko w formie katod i anod....
Pewnie dojdzie do tego
Gdyby Babka miała wąsy...
Od prawie miesiąca mam w studiu 2 szt. monitorów EIZO CG241W.
Bardzo dobre monitory, nie powiem, Jednak strasznie żałuję, że nie mozna już dostać Samsungów 214T - w styczniu zeszły do ceny ok 1800 zł i zniknęły z rynku. Szkoda niesamowita.
Co z tego, że nie miały kalibracji sprzętowej (po podłączaeniu DVI mozna regulowac tylko kontrast i jasność) - skoro fabrycznie były tak ustawione, że gamma wychodziła w nich 2,2, i temperatura 6300-6600 K (w zalezności od egzemplarza, a miałem do czynienia z wieloma) - wystarczało samo profilowanie z ustawieniem poziomu jasności i wszysto było piękne.
Gdybym kupił zamiast Eizo Samsungi ucierpiałoby może moje poczucie wartości (hehe), ale na pewno nie jakość zdjęć - a 10 000 zł różnicy spożytkowałbym na inny osprzęt w firmie...
Ale nie ma już dobrych Samsungów na rynku... Szkoda
czy chodzi ci o ten model?
http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Samsung/20_cali_i_wieksze/21_3_Samsung_SyncMaster_214T/pelny,id,21397/
widziałem go na żywo u jednego z uzytkownikow CB - niestety mam tylko porównanie z moim starym CRT wiec nie opisze wrazen
mam nadzieje ze w przyszlym tygodniu uda mi sie odwiedzic sklep gdzie moge zobaczyc nec i eizo
Wczoraj nabyłem w sklepie "nie dla idiotów" w Gdańsku /specjalnie jeżdziłem po niego ze Słupska..130 km/ moniotor Samsung 214T za cenę 2099 zł.
Nie ma do czego się przyczepić.
Porównywałem tam też między innymi chwalone Eizo 1931, nie widziałem jakiejś zasadniczej różnicy.
W porównaniu z poprzednim 17" tutaj mam "stadion piłkarski":))).
Zaznaczam, że nie pretenduję do profi...typowa zaawansowana amatorszczyzna.
Tomasz Urbanowicz
24-08-2007, 22:02
Przedstawiam krzywą korekcyjną mojego monitora (poprzednio miałem kalibrator który miał "defekt" w cieniach) (monitor Samsung 971P)
źródło (http://img233.imageshack.us/img233/6827/nowyyp2.jpg)
moniotor Samsung 214T za cenę 2099 zł.(...)
Porównywałem tam też między innymi chwalone Eizo 1931, nie widziałem jakiejś zasadniczej różnicy.
To, że Pan nie widział, nie znaczy że jej nie ma, a tym bardziej, nie jest to przesłanka do bagatelizowania. Różnica jest duża, widać ją, słychać i czuć :-). Pana ocenę, można usprawiedliwić złymi warunkami testowymi (wystawa, jasne oświetlenie), w takich warunkach większość monitorów może wyglądać dobrze, i/lub niskim progiem akceptowalności defektów. Jakość widać na płynności gradientów, przekłamaniach wynikających z działania FRC, smużeniu itd. Do minusów trzeba dołożyć regulacje, które we wszystkich SM są symboliczne. Można zapytać o wrażenia Tomasza1972, właśnie jest po przesiadce z SM971 (SM214 konstrukcyjnie to samo) na Eizo S2000 (S1931 konstrukcyjnie to samo).
Piasek1989
25-08-2007, 15:43
witam serdecznie
czy mogli byście mi doradzic jaki monitor kupić chodzi mI o 22" W CENIE OKOLO 1300-1400zł
mam ochote na taki
źródło (http://photos01.allegro.pl/photos/oryginal/228/32/73/228327328)
co o nim myślicie
http://allegro.pl/item228327328_iiyama_e2200ws_b_22_dvi_panorama_kra kow.html
tu jest link do tego monitora
za ta cene to moze sie zmieścic NEC Multisync 20WGX2 Pro za ok 1500zł panorama 20" a podejrzewam ze lepsza technicznie od Iyamy, pewnie Tom01 to potwierdzi.
za ta cene to moze sie zmieścic NEC Multisync 20WGX2 Pro za ok 1500zł panorama 20" a podejrzewam ze lepsza technicznie od Iyamy, pewnie Tom01 to potwierdzi.
Tak, zdecydowanie lepszy, choć nadal to są monitory z dużą ilością wad. Zdecydowanie lepiej nabyć mniejszy a bardziej normalny. A'propos monitorów 22". Wszystkie dostępne na rynku to TN.
Mniejszy a normalny czyli np 19ka NECa 1970NX lub Eizo S1921 a jak juz S1921 to mozna się pokusić o S1931 i tak poprzeczka z 1400zł idzie coraz wyzej, za 1,5k PLN szału nie bedzie w LCDkach a Piasek1989 celuje raczej w pamorame za ta cene czyli chyba pozostaje 20WGX2 Pro - na ktorego ja równiez sie czaje. Budzet mam podobny a po glowie chodzą mi Eizo i NECi wymienione powyzej. Hmm rodzi sie dylemat....
Wybaczcie panowie, ale ten wątek zaczyna przypominać dział giełda.
-Moja pietruszka jest bardziej normalnie zielona niż inne, kupujcie u mnie!
-Nieprawda, to moja ma bardziej zieloną zieloność niż twoja, kupujcie u mnie!
IMO lepsze rezultaty daje czytanie testów użytkowników niż sprzedawców.
A zamiast wydawać 2x więcej na monitor lepiej wydać 400zł na kalibrator.
beachcomber
25-08-2007, 18:56
a mi sie wydaje calkowicie odwrotnie. ten watek, dal mi baaardzo duzo, stalem przed zakupem monitora do grafiki, niestety napiety grafik zajec nie pozwala na zapoznanie sie z setkami roznych opinii uzytkownikow i (zeby tak naprawde cos z tego wiedziec) poglebienie dosc skomplikowanej wiedzy na ten temat. lektura tego watek + kilka telefonicznych rozmow z panem Tom01 pozwolila mi wybrac odpowiedni monitor i rozwiac mase watpliwosci. zakupilem u Toma01 monitor Eizo S2410W i moge tylko powiedziec, ze jestem wiecej niz zadowolony, zarowno z tej transakcji jak i samego monitora.
Wybaczcie panowie, ale ten wątek zaczyna przypominać dział giełda.
Nie moja w tym wina. Staram się jak najbardziej rzetelnie poinformować pytających. Jeśli wynika z tego coś więcej, jest konsekwencją uczciwej porady, a nie ordynarnej reklamy. To, że pracuję w branży ma znaczenie tylko takie, że płacą mi za czas poświęcony na wypowiedzi na tym forum. Jestem zdecydowanie przeciwny traktowaniu CB jako prywatnego folwarku reklamowego. Nawet jeśli się za to płaci. Reklama niestety jest odwrotnością obiektywizmu. Patrz posty kolegi od Dell'a ;-).
PS. Kalibrator za 400 zł to zabawka. Wcześniej czy później dojrzy Pan do zakupu normalnego, a ów kosztuje 2-3x tyle.
Mniejszy a normalny czyli np 19ka NECa 1970NX lub Eizo S1921 a jak juz S1921 to mozna się pokusić o S1931
Mniejszy a normalny Nec, to 1990SXi. I mimo że droższy, wcale może nie okazać się lepszy od Eizo S1921.
a mi sie wydaje calkowicie odwrotnie. ten watek, dal mi baaardzo duzo, stalem przed zakupem monitora do grafiki, niestety napiety grafik zajec nie pozwala na zapoznanie sie z setkami roznych opinii uzytkownikow i (zeby tak naprawde cos z tego wiedziec) poglebienie dosc skomplikowanej wiedzy na ten temat. lektura tego watek + kilka telefonicznych rozmow z panem Tom01 pozwolila mi wybrac odpowiedni monitor i rozwiac mase watpliwosci. zakupilem u Toma01 monitor Eizo S2410W i moge tylko powiedziec, ze jestem wiecej niz zadowolony, zarowno z tej transakcji jak i samego monitora.
A ile zapłaciłes?
Tomasz Urbanowicz
26-08-2007, 08:12
PS. Kalibrator za 400 zł to zabawka. Wcześniej czy później dojrzy Pan do zakupu normalnego, a ów kosztuje 2-3x tyle.
Święte słowa :)
Tomasz1972
26-08-2007, 09:52
Można zapytać o wrażenia Tomasza1972, właśnie jest po przesiadce z SM971 (SM214 konstrukcyjnie to samo) na Eizo S2000 (S1931 konstrukcyjnie to samo).
A co tu pisać o wrażeniach :) Po prostu przesiadka z trabanta na merca :)
rysiaczek
26-08-2007, 10:22
Przedstawiam krzywą korekcyjną mojego monitora (poprzednio miałem kalibrator który miał "defekt" w cieniach) (monitor Samsung 971P)
A mozesz rozwinac tutaj - ten "defekt"?
Tomasz Urbanowicz
26-08-2007, 10:26
Miał problemy z czerwienią w zakresie od 0-0,5 cd/m2 - porównaj wykresy które zostały wcześniej zamieszczone.
Mam budżet na monitor troche poniżej 3tys. Zastosowanie monitora to głównie przygotowanie grafiki na potzreby internetu oraz okazyjnie dla DTP (testy na cromalinie) oraz edycja fotografii.
Przewertowałem caly wątek i niestety pozostał mi mętlik w głowie.
Może mi ktoś pomóc?
Dzięki.
Mam budżet na monitor troche poniżej 3tys. Zastosowanie monitora to głównie przygotowanie grafiki na potzreby internetu oraz okazyjnie dla DTP (testy na cromalinie) oraz edycja fotografii.
Coś mało uważnie przewertował Pan ten wątek. Niezłe monitory około 3 tys:
Eizo S2000
Nec 2090UXi
jezeli nie masz kasy na 2090UXi z diodowym podświetlaniem to ten monitor jest dla ciebie (w sumie oba działaja na tym samym typie matrycy)
1. 2090UXi jest podświetlany CFL. Jedyny seryjnie produkowany monitor z podświetleniem LED to Nec Spectraview Reference 21.
2. Matryca nie ma decydującego znaczenia w ocenie i przydatności monitora.
no dobra przebrnąłem, ale zamieszanie mam w głowie już całkiem, jeśli chodzi o wysoki budżet to rozumiem że nie ma większego problemu z zakupem porządnego lcd'ka wystarczy poczytać ten temat i sprawa jasna ;)
a co z niskobudżetowcami, takimi np jak ja ? nie stać mnie na monitor za kilka tysi, a jest potrzeba paląca wymiany starego bo wypalony już jest i swoje odsłużył
zatem rodzi się pytanie: czy pośród sprzętów oferowanych np przez MM w granicy do 1k zł można zakupić coś co się nadaje do poprawnej, domowej, amatorsko-zaawansowanej obróbki zdjęć ? czy zapomnieć o tym i lepiej nabyć jakąś "bańkę" na allegro, okazuje się że można znaleść tam nowy sprzęt np:
https://ssl.allegro.pl/item239510149_fujitsu_flat_p996_1_nowy_rok_gwaranc ji_.html
nie miałem okazji pracować na LCD jeszcze, poza firmowym lapem który do obróbki zdjęć nie nadaje się absolutnie, znajdę coś w tej cenie co nie doprowadzi mnie do szału jak praca na lapie ?
zatem rodzi się pytanie: czy pośród sprzętów oferowanych np przez MM w granicy do 1k zł można zakupić coś co się nadaje do poprawnej, domowej, amatorsko-zaawansowanej obróbki zdjęć ?
Czy "wędlina" z hipermarketu za 4,99 zł/kg jest wędliną? Zapewne tak, to tylko zależy od progu tolerancji. To samo dotyczy LCD ok 1 tys zł.
czy zapomnieć o tym i lepiej nabyć jakąś "bańkę" na allegro, okazuje się że można znaleźć tam nowy sprzęt
Od początku 2005 r nie ma możliwości nabycia nowego monitora CRT z sensownej klasy kineskopem. To co się jeszcze spotyka, to niedobitki z diagonalnymi kineskopami LG, Samsunga, jednego Hitachi i Nec i potwornymi błędami zbieżności, geometrii, często plamami i innymi defektami. W czasach kiedy CRT były dominujące nikt na takie coś nie chciał patrzeć. Teraz to też nie jest ratunek.
no dobra wiem, ale ma tylko dwa wyjścia: albo nabyć jakiś monitor do tej ceny, albo wywalić kompa i nie kupować nic, zatem rozwiązanie w styku "kup mercedesa" nie jest do zaakceptowania,
wielu ludzi kupuje monki za nieduże pieniądze bo ich po prostu nie stać więc pytam czy wśród "wędliny z hipermarketu" da się na czymś w miarę popracować ? obecnie mam ADI gt56 - żaden to wypas pewnie porównywalny do wędliny z hipermarketu był kiedyś do pracy domowej mi wystarczał puki się nie wypalił, ma ktoś z użytkowników tańszy lcd ? da się na nich coś zrobić ?
co np z:
http://www.allegro.pl/item229460443__nowy_monitor_lcd_20_hp_w2007v_od_ss _.html
http://www.allegro.pl/item230822657_hit_samsung_20_sm205bw_700_1_6_ms_hd cp_hd_video_.html
http://www.allegro.pl/item239744184_panoramiczny_lg_206wtq_2ms_3000_1_gw 36m_cy_fv_nowy.html
nic z tego nie ma ?
no dobra wiem, ale ma tylko dwa wyjścia: albo nabyć jakiś monitor do tej ceny, albo wywalić kompa i nie kupować nic, zatem rozwiązanie w styku "kup mercedesa" nie jest do zaakceptowania,
wielu ludzi kupuje monki za nieduże pieniądze bo ich po prostu nie stać więc pytam czy wśród "wędliny z hipermarketu" da się na czymś w miarę popracować ?
Nie ma przyzwoitych monitorów poniżej 1 tys zł. Ba! Nie ma nawet słabych. To nisza opanowana przez towar, gdzie jedynym argumentem jest cena. Monitory tego typu mają wszelkie możliwe wady obrazu. Łącznie z takimi, których wydawać by się mogło, LCD nie ma z natury.
Piszę to Panu na bazie swej najlepszej wiedzy i wielu, wielu lat doświadczenia. Sądzę, że zadał Pan pytanie na forum, aby rozsądnie wydać pieniądze. Jeśli sądził Pan, że uzyska potwierdzenie laurki wydumanej z sufitu, przez jakiegoś producenta badziewia, to jest Pan w błędzie. Jakość (nawet minimalna) nie idzie w parze z przerośniętym marketingiem. LCD jest modne, setki firm klepią monitory, aby uszczknąć sobie coś z ciekłokrystalicznego boomu. Rynek jest zalany okołochińskimi i koreańskimi bublami, których wytwórcy, mają głęboko w poważaniu, podstawową funkcję monitora.
Tomasz1972
01-09-2007, 11:50
Moim zdaniem nie trzeba kupować mercedesa by gdzieś dojechać . Maluchem też się da . Efekt będzie taki sam , czyli dojedziemy do celu .
To że komfort pracy na drogich monitorach jest wyższy , nie oznacza ze na tanim nie można obrobić fotek . Miałem samsunga 971p mam eizo s2000 i zasadniczo po profilowaniu roznice są niewielkie . Ale są i dlatego zmieniłem . Posiadam także samsunga 740n i na nim też da się pracować , tak samo jak nawet na laptopie . Kluczem jest nie sam monitor , ale jego kalibracja ( profilowanie ) .
Przy profilowaniu wszystkich monitorów używam tego samego kalibratora i na każdym jestem w stanie obrobić fotę TAK SAMO , gdyż kolorystyka wszystkich jest identyczna .
Są przekłamania w gradientach na słabszych ekranach np popaskowane biele czy czernie itd , ale da się pracować .
Oczywiście zdecydowanie gorzej pracuje się na monitorach TN zwłaszcza dużych , gdyż mogą wystąpić róznice kolorystyczne i oraz w jasności pomiędzy środkiem a rogami ekranu ( patrząc prostopadle na środek ekranu ) . Jest to spowodowane tym , ze kąt patrzenia na TN jest mały a rożnica pomiędzy środkiem a rogami duża .
hm ... tez mi się wydaje ze tom01 sieje tu jakąś czarną wizję wg której lepiej wywalić kompa razem ze swoim badziewnym monitorem i iść w góry, a następnie zbierać kilka lat zbierać na nowy monitor bo tanie są do **** ... wydaje mi się że nie tędy droga, wydając np kasę na aparat nie rzucę się od razu na Canon EOS 1 Ds Mark II za 16 tysi bez szkła bo tylko on jest najlepszy i nim tylko mogę zrobić świetną fotę i tylko jego matryca ma super rozpiętość tonalną, a reszta aparatów to nieświeże mięso z supermarketu i skoro nie mam kasy na niego to lepiej nie kupować nic i zająć się wędkarstwem ... nie zrobiłem tak, kupiłem aparat 4x tańszy i jestem bardzo zadowolony, dlatego teraz szukam na monitora 4x tańszego niż ten_świetny
zwracam uwagę iż prosiłem o informację czy lepiej pracować na mojej wypalonej bańce czy szukać ewentualnie nowej lub mało używanej bańki na allegro niż nabyć jakiegoś płaszczaka do tysiaka, mam wątpliwości czy faktycznie będzie w stanie wyświetlić jakoś zdjęcie ale nie mam opcji wydania 3 tysi
Tomasz1972 pisze ze nawet samsung 740n daje radę a jest to monek w cenie 0,7k zł, więc chyba nie jest tak źle, pytanie tylko który z monitorów do 1k jest lepszy od innego monitora do 1k ;) (abstrahując od tego ze ponoć wszystkie i tak są do bani)
Tomek, weź pod uwagę, że SM971P to nie jest przedział do 1 tys zł. A co do SM740N, obiektywnie opisz walory. Plusy i minusy. Nie wystarczy napisać "da się pracować". Wszak doświadczenie i opis liczbowy dają możliwość pracy na sprzęcie skrajnie nieprzystosowanym do fotografii. Ty jesteś zawodowcem, nie porównuj się do przeciętnego Kowalskiego. Znam wielu profesjonalnych fotografów i grafików pracujących na 10 letnich CTX'ach. Sam pierwsze przygotowania do druku w kolorze (!) robiłem na monitorze monochromatycznym. Dało się!
nie rzucę się od razu na Canon EOS 1 Ds Mark II za 16 tysi bez szkła bo tylko on jest najlepszy i nim tylko mogę zrobić świetną fotę
Widzę, że albo Pan nie rozumie, albo udaje, że nie rozumie. Nie piszę o 1MKII a o tanim przyzwoitym aparacie, nie wprowadzającym drastycznych defektów w fotkę, na przykład swoim plastikowym obiektywem.
Być może z Pana punktu widzenia sieję defetyzm. Ale jestem zdecydowanym przeciwnikiem rozmywania pojęcia jakość. Nie mam na myśli high-end'owej jakości, ale przyzwoitość.
czyli nic się nie dowiem od toma ... chyba że będę dysponował większym budżetem
może wypowie się ktoś z pozostałych forumowiczów ? ma ktoś "badziewnego" lcd'eka i na mim pracuje ? da się ? czy każdy ma wypaśny płaszczak lub super bańkę ?
czyli nic się nie dowiem od toma
Dowiedział się Pan bardzo dużo. To, czy Pan z tego skorzysta, to inna bajka. Może Pan, równie dobrze, uczyć się na własnym portfelu.
Poniżej porównanie do czego prowadzi niski próg tolerancji defektów. Można to odnieść również do różnic jakościowych monitorów, mogą być nawet znacznie bardziej widoczne. Poniższe zdjęcie zostało zrobione prawie w tej samej minucie przez dwóch ludzi. Po lewej niedrogą amatorską lustrzanką z przyzwoitym obiektywem a po prawej małpą jakich sprzedaje się na tony w naszym kraju. Doskonale wiem, że 90% ludzi będzie zachwyconych efektem z małpki, i nie zauważą zniekształcenia poduszkowatego, rozjechanej kolorystyki skóry o urodzie różowej świnki, zaniebieszczenia zieleni, braku ostrości. Jest tylko jedno ale: jesteśmy na Boga na forum fotograficznym.
https://canon-board.info/imgimported/2007/09/porownanie_m-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/porownanie_m.jpg)
post ma się nijak do poprzednich, nie wybieramy aparatu tylko dyskutujemy o monkach
post ma się nijak do poprzednich, nie wybieramy aparatu tylko dyskutujemy o monkach
Owszem ma. Pokazuję różnicę w jakości. Pojęciu jako takim, a nie konkretnym urządzeniu.
Zresztą, nie moim zadaniem jest robienie komuś dobrze na siłę. Szczerze życzę zadowolenia z użytkowania, i dobrych wyników pracy przy nowym monitorze.
Tomasz1972
01-09-2007, 14:07
SM740N jest monitorem na matrycy TN ale to tylko 17" i wada matryc TN opisana przeze mnie wyżej jest do pominięcia . Po oprofilowaniu daje prawidłową kolorystykę . Oglądając gradient od 0.0.0 do 255.255.255 widac wyraźne schody zarówno w cieniach jak i światłach . Ale przy odrobinie wprawy i wyczuciu monitora idzie obrobić foty . Oczywiście bez kalibratora ani rusz . ( standardowo ma rozjechane zarówno biele jak i czernie )
Komfort pracy na drogich modelach monitorów polega głównie na tym , ze mamy idealne przejścia od 0 do 255 (bez schodów) więc widzimy więcej szczegółów.
Dodam od siebie parę uwag. Monitory z TN, są najczęściej sterowane 6 bitowo (262 tys odcieni), a reszta brakującej palety jest tworzona sztucznie za pomocą algorytmu obliczającego kolor na podstawie sąsiednich. W efekcie, emulowana jest paleta 16,2 mln. Skutkiem działania powyższego mechanizmu, na ekranie może być róż zamiast pomarańczu lub inne nieprzewidywalne efekty. Po oprofilowaniu, jak zauważył Tomek, są liczne defekty na przejściach tonalnych. Np niebo w "schody". Powodem tego jest drastycznie cięcie palety przez oprogramowanie profilera, do zbioru odcieni, jako tako reprodukowanych. Chyba nie ma sensu nawet podawać deltaE takiego monitora.
Układ symulujący inny kolor, tzw FRC (Frame Rate Control), jest też źródłem innych defektów, jak na przykład najbardziej widoczne, migotanie monitora na niektórych typach obrazów.
Do kolejnej wady, szczególnie dotyczącej monitorów SM to wąskie zakresy regulacji jasności oraz oszukańczy regulator kontrastu. Monitor jest bardzo jasny, szczególnie wieczorem. Regulator jasności obsługuje plus-minus 30% zakresu, co przy jasności nowego ponad 200 cd/m^2 nie pozwoli na komfortową pracę. Wielu użytkowników ratuje się regulacją, kontrastu, która wcale nie reguluje tego co ma, a zamiast tego "obcina matrycę". Mechanizm ten optycznie dający mydło na ekranie, wstępnie polaryzuje cały ekran, co prowadzi do dalszego zmniejszenia palety, zaburzenia stosunków jasności i wydłużenia czasu reakcji. Oczywiście lekarstwem na dużą jasność jest poczekanie trochę aż monitor zciemnieje w wyniku degradacji lamp. Biorąc pod uwagę średnią trwałość tej klasy monitorów, nie będzie to zbyt długo.
Ostatnia wada w tym odcinku to źle skompensowana charakterystyka jasności. Monitor kłamie w cieniach, kłamie w światłach. Charakterystyka ta, zwana gammą, wygląda na takim monitorze jak S. Cienie są zlane, nie widać czy będą detale czy nie i to samo robi w światłach. Oczywiście najczęściej jest rozjechany każdy kanał RGB z osobna, do daje zaburzenia temperatury bieli losowo w różnych jasnościach.
Kąty na dobrych 17-tkach z TN są akceptowalne. Przykładem jest bardzo dobry monito klasy "korporacyjnej" Nec 1770NX. Problemem są tylko od dołu.
Tomasz Urbanowicz
02-09-2007, 01:29
Ja ze swojej strony dodam, czy kupimy tani czy drogi monitor to bez kalibracji ani rusz - trzeba kalibrować.
Dochodzi kwestia czym - też nie tanim urządzeniem :).
Do kwoty 1 tyś zł polecam SM 970P (krzywa korekcyjna zbliżona do SM971P) - ale pamiętajmy o kalibracji :)
hmm czyli 971P jest znacznie lepszy? tzn. chodzi mi oto czy za kwotę ~1200-1300 zł kupi jakąś lepszą 19 niż ten Samsung. Wiem że Eizo pewnie lepszy ale aktualnie obrabiam fotki na Necu1550VM więc i tak porównania nie będzie... :)
Tomasz Urbanowicz
02-09-2007, 07:42
Nie jest znacznie lepszy - to praktycznie to samo (design i dodatkowy przycisk) :)
Choć krzywa korekcyjna egzemplarza którego kalibrowałem jest bardziej rozjechana od mojego 971P - ale to może przypadłość tego konkretnego egzemplarza.
Jeśli w gre wchodzi kwota 1300 zł to IMO warto dołożyć do EIZO S1931.
towersivy
02-09-2007, 08:50
Pytanie z innej beczki, jaki kalibrator jest tutaj najbardziej polecany??
Pzdr.
Tomasz Urbanowicz
02-09-2007, 09:04
Lafot LMC-03 :-)
A ja szukam z kolei kalibratora którym dało by się ugryźć i EizoS1931 i Neca 2090uxi.
Lafot potrafi oprofilować oba te monitory?
ok to jeszcze inne pytanie, czy opłaca się kupować jakieś tanie kalibratory za około 400zł np. spyder2express? Da się nim skalibrować np. tego Samsunga 970p lub Eizo s1931?;]
ok to jeszcze inne pytanie, czy opłaca się kupować jakieś tanie kalibratory za około 400zł np. spyder2express? Da się nim skalibrować np. tego Samsunga 970p lub Eizo s1931?;]
Tomasz_u mial problemy z oprofilowaniem Samsunga Spyderem. Powstaly przy tej okazji rozne teorie w wiekszosci nieprawdziwe przy czym wina lezala przypuszczalnie po obydwu stronach (slabej odpowiedzi matrycy w cieniach i sredniej dokladnosci spydera). Mysle ze z Eizo nie byloby problemu.
Ja uzywam spydera na codzien tak do crt jak i lcd i nie jest zle. Profil nie jest tak dokladny jak z wyzej wzmiankowanego Lafota ale to zupelnie inna liga. Osiagam natomiast wystarczajaca wiernosc kolorow i detali na odbitkach wiec nie zamierzam zmieniac profilera.
hmm jak mówisz że z Eizo by nie było problemu, to w takim razie o co chodzi, jeśli Tom01 cały czas mówi że do Eizo nadaje się tylko kalibrator Lafota za ponad 1k pln?
hmm jak mówisz że z Eizo by nie było problemu, to w takim razie o co chodzi, jeśli Tom01 cały czas mówi że do Eizo nadaje się tylko kalibrator Lafota za ponad 1k pln?
Bo tomowi chodzi o sprzetowa kalibracje monitora czego spyder nie zrobi a ja mowilem o oprofilowaniu monitora co jest zupelnie inna czynnoscia.
Tomasz Urbanowicz
02-09-2007, 15:34
Dokładnie jak McKane pisze: wydaje się że Spyder2 ma problemy z monitorami którego punkt nominalny czerni jest dość niski np. poniżej 0,2 cd/m2. Niestety nie miałem okazji przetestować innego modelu Spydera, ale przetestowałem Spydera którego miałem na monitorze 970P - totalna porażka (podobnie jak u mnie). Na innych monitorach z jaśniejszym punktem czerni było w miare OK.
Dodam, że miałem przyjemność pracy z EyeOne Display2 - nim udało się bez problemu skalibrować mój monitor. Jednak w cieniach lepszy jest Lafot - ja postawiłem na Lafota, choć uważam że EyeOne jest OK (ma mniej możliwości zaawansowanych i ma mniejszą precyzję niż Lafot).
Poza tym Spyder2Express nie pozwala na prekalibracje monitora - jedynie robi profil z zadanych domyślnych parametrów (których nie da się zmienić).
Bo tomowi chodzi o sprzetowa kalibracje monitora czego spyder nie zrobi a ja mowilem o oprofilowaniu monitora co jest zupelnie inna czynnoscia.
brrr :) a czym to się różni, tzn inaczej czy profilowanie wystarczy do średnio zaawansowanej obróbki :)
Dokładnie jak McKane pisze: wydaje się że Spyder2 ma problemy z monitorami którego punkt nominalny czerni jest dość niski np. poniżej 0,2 cd/m2. Niestety nie miałem okazji przetestować innego modelu Spydera, ale przetestowałem Spydera którego miałem na monitorze 970P - totalna porażka (podobnie jak u mnie). Na innych monitorach z jaśniejszym punktem czerni było w miare OK.
Dodam, że miałem przyjemność pracy z EyeOne Display2 - nim udało się bez problemu skalibrować mój monitor. Jednak w cieniach lepszy jest Lafot - ja postawiłem na Lafota, choć uważam że EyeOne jest OK (ma mniej możliwości zaawansowanych i ma mniejszą precyzję niż Lafot).
Poza tym Spyder2Express nie pozwala na prekalibracje monitora - jedynie robi profil z zadanych domyślnych parametrów (których nie da się zmienić).
a ten Eizo S1931 ma wyższą punkt czerni? i
polecam SM 970P (krzywa korekcyjna zbliżona do SM971P) - ale pamiętajmy o kalibracji :)
Pamiętajmy że krzywa korekcji jest tylko jednym z parametrów oceny. I to dość prymitywnym w uwagi na sposób jej tworzenia. Można dać przykłady monitorów, lepszego z wyraźnie gorszą char jasności i odwrotnie. Nie ma jednego wyznacznika jakości monitora. Na to się składa wiele czynników. Nie gloryfikujmy też kalibracji. Proces kalibracji to tylko pomiar po łebkach kilku kombinacji kolorów i kilku odcieni szarości. Defekty są dużo bardziej wybiórcze. Stąd właśnie, na kiepskich monitorach pomimo kalibracji, występuje poszatkowany gradient w pasy.
htzn. chodzi mi oto czy za kwotę ~1200-1300 zł kupi jakąś lepszą 19 niż ten Samsung.
Tak, w okolicach tej kwoty są znacznie lepsze monitory Nec 1970NX i NXp. Przynajmniej mają bardziej normalne regulacje. Nie piszę czy się nadają lepiej czy gorzej do foto, ale formalnie to produkt lepszy.
Pytanie z innej beczki, jaki kalibrator jest tutaj najbardziej polecany??
Zależy do jakiego monitora. Kalibrator i jego oprogramowanie często ma pewne cechy ważne przy niektórych typach monitorów. Jednakowoż jednym z najlepszych i jeszcze niedrogich jest Lafot.
Plusy:
- Duża dokładność i powtarzalność.
- Mały kąt pomiaru.
- Kopiowanie punktu bieli z czegokolwiek.
- Ręczne nastawy pkt czerni, bieli.
- Korekcja cieni po kalibracji.
- Luxomierz.
- Sprzętowa ingerencja w elektronikę Eizo.
- Oszacowanie kontrastu i jasności na skali "dobrze-źle". Szybka ocena zużycia monitora.
A ja szukam z kolei kalibratora którym dało by się ugryźć i EizoS1931 i Neca 2090uxi.
Lafot potrafi oprofilować oba te monitory?
Lafot do Eizo i do Neca Eye One Display 2, jeśli Pana 2090 ma odblokowaną sprzętową kalibrację (niektóre starsze serie są w pełni kalibrowane jak Spectraview).
ok to jeszcze inne pytanie, czy opłaca się kupować jakieś tanie kalibratory za około 400zł np. spyder2express?
Nie. Wcześniej czy później i tak go Pan wyrzuci/sprzeda/sprezentuje i kupi normalny. Spydery mają spore defekty pomiaru i duży rozrzut.
brrr :) a czym to się różni, tzn inaczej czy profilowanie wystarczy do średnio zaawansowanej obróbki :)
Profilowanie to zniekształcanie informacji w tablicy kolorów karty graficznej. Prowadzi z reguły do większej lub mniejszej degradacji palety. Co ważniejsze, profilem nie można usunąć niestabilności temperaturowej wyswietlacza, cechy kluczowej większości tanich LCD. Profilować można bez problemu CRT.
Kalibracja to całościowe lub częściowe korygowanie błędów w monitorze - o ile monitor się da. Profil dla karty nie zawiera, lub zawiera niewielkie ingerencje w LUT.
ten Eizo S1931 ma wyższą punkt czerni? i
Eizo S1931 ma bardzo niski punkt czerni, poniżej 0,2. Jeden z najniższych wśród współczesnych LCD. Jest to bardzo dobrze, bo czerń to klasyczny słaby punkt LCD, a w tym monitorze w normalnych warunkach oświetleniowych to smoła, ale z drugiej strony w cieniach najbardziej mylą się tanie kolorymetry.
Tomasz Urbanowicz
02-09-2007, 16:19
Eizo S1931 ma bardzo niski punkt czerni, poniżej 0,2. Jeden z najniższych wśród współczesnych LCD. Jest to bardzo dobrze, bo czerń to klasyczny słaby punkt LCD, a w tym monitorze w normalnych warunkach oświetleniowych to smoła, ale z drugiej strony w cieniach najbardziej mylą się tanie kolorymetry.
Są pewnie dwie szkoły kalibracji monitorów - jedna jest za zostawieniem bardzo czarnego punktu nominalnego monitora, druga odnosi się do normy AdobeRGB, ICC i jakiegoś ISO (nie pamiętam dokładnie numeru).
W nich to są wytyczne jak powinien być skalibrowany monitor:
- jasność min. 120 cd/m2,
- kontrast w zakresie 230-400:1.
Przy kontraście 400:1 pkt czerni przy jasności 120 cd/m2 mamy 0,3 - podobnie jak w modelu EIZO S20cośtam. A skoro tak, to ta druga szkoła nie zaleca zostawienia tak niskiego poziomu czerni tj. np. 0.14 cd/m2 (przyznam, że optuję za tą drugą szkołą). Jest w tych normach mowa o oświętleniu zewnętrznym, kolorze tła za monitorem, ale to inna bajka już...
Dodam, że czerń oglądana na odbitce przy oświetleniu 500 lx ma ok. 1 cd/m2.
Są pewnie dwie szkoły kalibracji monitorów - jedna jest za zostawieniem bardzo czarnego punktu nominalnego monitora, druga odnosi się do normy AdobeRGB, ICC i jakiegoś ISO (nie pamiętam dokładnie numeru).
Czerń na papierze = zero jasności. Jeśli monitor nie zapewnia tego przynajmniej optycznie, uwzględniając maksymalny możliwy do zaobserwowania kontrast, to mamy do czynienia z przesunięciem charakterystyki jasności. Słowem nie ma wysiwyg ;-) i zgodność to bujda. Szkoła z ustawianiem punktu czerni wyżej jest niczym więcej jak wycinaniem obszaru gdzie zazwyczaj monitor sobie nie radzi. Wówczas jest to jedyna metoda aby monitora nie wyrzucać jeszcze na śmietnik. Można oprofilować monitor na resztę zakresu, gdzie kłamie mniej. Proteza. Nie ma potrzeby takiego oszustwa jeśli monitor ma błędy w cieniach dE < 3.
Tomasz Urbanowicz
02-09-2007, 16:28
Tak, tylko tu chodzi o "ergonomie" pracy w odpowiednich wg norm warunkach. Pracy przy kontraście 900:1 napewno do przyjemnych nie należy :)
Idealnej czerni nie ma - papier trzeba oświetlić. Przy referencyjnym oświetleniu czerń na papierze "świeci" :)
Tak, tylko tu chodzi o "ergonomie" pracy w odpowiednich wg norm warunkach. Pracy przy kontraście 900:1 napewno do przyjemnych nie należy :)
Mylisz się Tomku. Pracować można i przy kontraście 10000000:1. Kontrast zalezy od ilorazu bieli do czerni a komfort tylko od bieli. Czyli, jeśli czerń dąży do zera to nawet przy małej jasności kontrast dąży do nieskończoności.
Jak już wymienisz monitor na taki jak planujesz, to przy normalnej pracy (100-120cd/m^2) kontrast będzie oscylował w granicach 800:1, 1000:1 i będzie to baaaardzo komfortowe.
Tomasz Urbanowicz
02-09-2007, 16:37
Ja tu gryzę się między tymi "dwoma szkołami". Raz, że podnosząc pkt czerni z bardzo niskiego pułapu np. 0.14 cd/m2 otrzymuję "czerń" bez jakiejś tam dominanty (R, G czy B). Zgodzisz się, że nominalna czerń monitora nigdy nie jest czarna - zawsze jakoś tam zabarwiona. Normy mówią wyraźne, że powinna mieć taką chrominancję jak punkt bieli. Czyli warto mając spory zapas podnieść go odrobine doprowadzając do chrominancji punktu bieli.
Tomku, w specyfikacji monitora Quato i z norm UGRA jest tak podane:
- pkt nominalny czerni 0,32 cd/m2.
Dalej w tekście po kalibracji odnoszą się wszędzie do punktu skalibrowanego na 0,5 cd/m2.
Tomasz1972
02-09-2007, 17:05
Tanie lcd mają jeszcze jedną , jak dla mnie istotną wadę . Nierównomierność podświetlenia . Co z tego że oprofilujemy i kolory na środku ekranu będa ok skoro narożniki będa różnokolorowe . Zjawisko takie wystepuje również na wypalonych crt .
Ja tu gryzę się między tymi "dwoma szkołami".
Weź pod uwagę następujące kryteria:
Jeśli monitor stoi w biurze, agencji i jest użytkowany przy oświetleniu około 100lx i więcej, wówczas ważniejsza jest reprodukcja w całym zakresie jasności. Nie przeszkadza wysoki punkt czerni. Przy takim oświetleniu 0,5cd/m^2 jest czarne. Wynika to z własności oka. Jest spełniony warunek optycznego kontrastu maksymalnego.
Inna para kaloszy, jeśli to monitor użytkowany amatorsko, w domu, wieczorami. Wówczas czerń na LCD świeci i wymagany jest jak najniższy poziom. Wówczas wypadałoby zastosować monitor który ją zapewni, przy akceptowalnych defektach. Ważna uwaga, (optycznie) czerń bezwzględnie powinna wynikać z poziomu świecenia, a nie wysokiego kontrastu.
Ciekawostka:
Zauważ jak sprzedaje się TV LCD. Jasność potworna, kilkaset cd/m^2. Kontrast jaki z tego wynika jest wystarczająco duży, nawet przy wysokim punkcie czerni. Zapewnienie dużego kontrastu "usprawiedliwia" producentów, którzy często pozbawiają TV regulacji mocy podświetlenia. Jakby wstawili, to kontrast przy wysokiej czerni powodowałby mydło. Skutkiem tego w jasno oświetlonej sali wystawowej monitor daje wspaniały, kontrastowy obraz. Jednak w domu, szczególnie nocą, zmienia sie w wypalacza siatkówek.
Tomasz Urbanowicz
02-09-2007, 17:14
Oczywiście zgadzam się z tym, ale spójrz na referencyjne dane które podaje Adobe (powołuje się tam na normy ICC, ISO itp):
- jasność 160 cd/m2
- czerń 0,56 cd/m2 (taka sama chrominancja jak pkt bieli)
- kontrast 287,9:1
- zewnętrzne dodatkowe podświetlenie stanowiska pracy: 16-64 lx o temp. pkt bieli monitora.
Dalej piszą o tolerancji/odchyłce od tych referencyjnych parametrów:
- jasność 120-200 cd/m2
- kontrast 230-400:1
- jasność podświetlania stanowiska pracy: 16-100 lx i temp. pkt bieli monitora.
Jednoznaczności jasności podświetlania stanowiska pracy do wyboru kontrastu/punktu czarnego nie ma, ot 16-100 lx - optimum 64 lx.
Podobnie rzecz się ma z oglądaniem odbitek - przy świetle mniejszym niż to referencyjne 500 lx czerń na nich będzie "czarniejsza" przy większym świetle jaśniejsza.
Moim zdaniem, trzeba się czegoś trzymać - są normy, to czemu nie tych norm?
Oczywiście zgadzam się z tym, ale spójrz na referencyjne dane które podaje Adobe (powołuje się tam na normy ICC, ISO itp)
Z którego roku jest ww norma? Jakie monitory były w owym czasie na rynku? Nawet w 2007 roku ze świecą szukać monitorów z punktem czerni poniżej 0,2. Jakie monitory mają rzeczywisty kontrast przy tej czerni powyżej 500:1? Pamiętaj, że instytucje normalizacyjne to taki sam biznes, jak każdy inny. Normy tworzy się tak, aby producent mógł kupić, i pochwalić się, że ją spełnia. Jaki sens byłby tworzyć wytyczne pod sprzęt, którego nie ma?
Prawda jest taka, że nie ma żadnych przeciwwskazań merytorycznych, aby monitor zaczynał jasność od 0 cd/m^2. Przez chwilę CRT był bliski tego ideału, ale problemem okazała się trwałość.
Tomasz Urbanowicz
02-09-2007, 17:26
Wygrałeś - przestawiam na pkt nominalny :)
waskowiak
04-09-2007, 22:56
Nie jest tak źle, monitory z podświetleniem ledowym mogą mocno obniżyć "punkt czerni"... Można przecież wyłączyć LED i jakoś separować pixele ... Cóź kiedyś nakłady na LCD się zwrócą i producenci odejdą od kiepskiego pomysłu jakim jest lcd czy lcd+led i przejdą z powrotem na kineskopy tylko bez działka tzn zamienią 1 kineskop milionami katod i anod.... zniknie problem ogromnej rozrzutnoości energetycznej lcdków ich kiepskich parametrów i tu 20 000zł nie wystarczy na wykonanie lcd z jakością obrazu jaka jest w tCRT lub jak inni wolą SED .... Poza tym ilość odrzutów produkcyjnych spadnie prawie do zera..... i będziemy mieć naprawdę cieńkie i doskonałe (prawie) ekrany choć pewnie z wymuszoną różnicą w jakości obrazu ....pomiędzy tańszymi i droższymi modelami.... No i tu pojawia się stary dobry canon ... to on wykupił prawa od candescenta ////
Apropo na tanią 19 polecam della np 1907FP lub coś w tym rodzaju np z allegro.... jakość obrazu w dellach jest bardzo dobra w stosunku do ceny ..... nie tak jak w większości konkurencyjnych monitorków ...... i nie ma byleczego ....
Nie jest tak źle, (...) Można przecież wyłączyć LED i jakoś separować pixele
Piszemy, póki co, o czasach nam współczesnych.
Apropo na tanią 19 polecam della np 1907FP
Proszę o jakieś konkrety za tym wyborem.
ni z gruchy niz pietruchy bo topic jakoś opadł :-)
ostatnio miałem okazje być o obcym kraju na delegacji i zauważyłem w jednej firmie (duzy koncern papierniczy) na pulpicie sterowniczym mają modele eizo S1921...
całkiem wypasik jak na oglądanie schematów produkcji i jej kontroli poprzez klikanie myszą...
ale na biednego nie trafiło
MateuszZ.
09-09-2007, 22:36
w Saturnie nabyłem ostatnio Eizo S1931 za ok 1700 zł, cena wydaje się b. dobra porównując różne oferty
MateuszZ.
09-09-2007, 22:47
owszem - wydaje się
wiesz różnice ~20zł jakos mnie nieruszają, a sprzęt i gwarancje mam w moim mieście, pod ręką.
Technologia az tak do przodu ruszyla przez ostatnie x lat ze juz starenkich crt pod uwage nie bierze? Przy ograniczonym budzecie to chyba optymalny wybor.
Lcd az tak do przodu skoczyly ze do grafiki tylko je bierze sie pod uwage?
A czlowiek dalej sterotypami sprzed paru lat zyje;)
wiesz różnice ~20zł jakos mnie nieruszają, a sprzęt i gwarancje mam w moim mieście, pod ręką.
nie rozumiem
potwierdziłem tylko to co napisałeś; nawet twoimi słowami...
ale nic to - może za późna godzina dla mnie
nie róbmy OT niech ludzi dyskutują o monitorach
Technologia az tak do przodu ruszyla przez ostatnie x lat ze juz starenkich crt pod uwage nie bierze? Przy ograniczonym budzecie to chyba optymalny wybor.
A czlowiek dalej sterotypami sprzed paru lat zyje;)
LCD obok coraz mniejszych wad ma mnóstwo zalet - jest duży, płaski, cholernie ostry i nie ma obawy, że po kilku miesiącach poleci konwergencja, powychodzą placki i dym poleci z trafo...
Gwarancja większości produktów jest realizowana w serwisie fabrycznym. Eizo np w W-wie, Nec w Bielsku-Białej, Iiyama we Wrocławiu, itd.
Nie chciałbym zostać źle zrozumiany, ale w dzisiejszych czasach zakupy elektroniczne pod względem praw klienta, są dużo ciekawsze. W kontekście tego i szybkiego rozwoju handlu internetowego, sklep "na miejscu", konsekwentnie traci na atrakcyjności.
CRT nie bierze się pod uwagę dlatego, że są "stareńkie". Kilkuletni, zużyty kineskop to nieporozumienie, a nie wybór. Oczywiście co jakiś czas, odzywa się urażony takim postawieniem sprawy użytkownik CRT, ale nie czarujmy się. To są pojedyncze rodzynki, jeszcze jako-tako sprawne. Używane, nawet profesjonalne, CRT po 5 tys zł sztuka z lat 2000-2003 nie wytrzymują konkurencji z nowymi LCD z przedziału 2/3 tej ceny.
Może nie tyle skoczyły, co cały czas udoskonala się tą technikę.
Tom1 to ! sprzedawca ! i rozmowa z nim mija się z celem jeśli nie kupuje sie tego co ON poleca lub w kwocie w którj ON sie obraca ze swoimi towarami ... próbowałem dyskutować kiedyś ale facet poprostu jest na tyle arogancki żeby wymyślać mi od amatorów i niedouczonych bo śmiem twierdzić że np. płyty główne intela są dość przeciętne a słabe w poorównaniu do Abita czy Asusa .... (pewnie także oprócz EIZO ... /pozdrów alstor ode mnie/ jest INTEL PRODUCT IONTEGRATOR) ...
za to poleciał u mnie do ignore bo bez zaważania na obiektywne warunki do upadłego wciska to SWOJE najlepsze .... handlowałem kompami przez 12-14 lat i miałem nieco inne podejście to tematu ... jak ktoś chcał chłam kupić to kupił ale był uczciwie o tym powiadomiony .....
Uwaga TOM01 to handlowiec i nic poza tym !
Tomasz Urbanowicz
10-09-2007, 10:27
Z całym szacunkiem popmart, ale Tomka uważam za fachowca siedzącego w monitorach - udziela fachowych i sprawdzonych praktycznie rad zarówno o samych monitorach, kalibracji itp.
Kolego popmart, udowodnij gdzie wciskam ciemnotę, lub w jakikolwiek inny sposób piszę nieprawdę. To że pracuję w branży nie przeszkadza mi być obiektywnym. W innym wątku dałeś niechlubny popis swojej wiedzy i kultury wypowiedzi, za co dostałeś reprymendę ode mnie i ostrzeżenie od moderatora.
PS. Jeśli masz mnie w ignorowanych, to po co odpowiadasz?
Z całym szacunkiem popmart, ale Tomka uważam za fachowca siedzącego w monitorach - udziela fachowych i sprawdzonych praktycznie rad zarówno o samych monitorach, kalibracji itp.
Owszem ale TYLKO dotyczące tego co ON uważa za dobre i profesjonalne ... dla innych propozycji odnosi sie z pogardą i lekceważeniem, jakoś tak się składa że te które są OK znajdują sie w jego ofercie. a inne są nie OK ...
Ja nie stwierdziłem że Tom01 to nie fachowiec czy coś podobnego , ja stwierdziłem że to sprzedawca. Oraz nie zabroniłem nikomu kontaktów z nim, jedynie wyraziłem zdanie o typie handlu którego ja nie znoszę .
Tomasz Urbanowicz
10-09-2007, 10:55
Nie tylko ON. Rozmawiałem z pracownikami System Perfekt - również potwiedzają klase monitorów Eizo, Nec.
Wydaje mi się, że w kwestii monitorów powinny wypowiadać się osoby, które posiadają/testują monitory i mają naprawdę dużą wiedzę merytoryczną, a nie na zasadzie "wydaje mi się". Bo tego na oko nie da się dokładnie stwierdzić - i to szczególnie w sklepie na półce.
Ja na temat monitorów autorytatywnie nie będę się wypowiadał, mimo że "liznąłem" co nie co tematu :)
Wiesz nie do końca o to mi chodzi bo to że Eizo i Nec to dobre monitory to akurat nie trzeba mnie przekonywać specjalnie i sam o tym wiem ...
chodzi mi bardziej o to :
"
-Cześć mam 1000 pln na monix lcd i co mi radzicie ?
- witam jestem znawcą i radzę Coś super za 3000 -4000 pln a jeśli cię nie stać to spadaj kmiocie i idź sie popłakać bo nie masz prawa mieć wogóle żadnego monitora ;), bo te za 1000 to wogóle właściwie LCD nieistnieją ...
(tak przez przypadak kolega handluje EIZO a założę się że za te ceny da sie powybierać inne może mniej znane ale dobre LCD na pęczki ....)
Nie wiem czy mnie czytasz, ale ew dla potomości.
-Cześć mam 1000 pln na monix lcd i co mi radzicie ?
- witam jestem znawcą i radzę Coś super za 3000 -4000 pln a jeśli cię nie stać to spadaj
Częściej zdarzają się pytania w stylu: "Chce monitor który pokaże poprawnie światła, cienie, nie będzie miał dominanty, nie będzie raził w oczy, będzie duży i żeby się jeszcze pograć dało. Mam 1 tys zł". Takie rzeczy to tylko w Erze, drogi Panie.
kolega handluje EIZO a założę się że za te ceny da sie powybierać inne może mniej znane ale dobre LCD na pęczki ....
Przyjmuję zakład. Proszę o konkretny model Eizo oraz pęczek innych takich samych.
CRT nie bierze się pod uwagę dlatego, że są "stareńkie". Kilkuletni, zużyty kineskop to nieporozumienie, a nie wybór. Oczywiście co jakiś czas, odzywa się urażony takim postawieniem sprawy użytkownik CRT, ale nie czarujmy się. To są pojedyncze rodzynki, jeszcze jako-tako sprawne. Używane, nawet profesjonalne, CRT po 5 tys zł sztuka z lat 2000-2003 nie wytrzymują konkurencji z nowymi LCD z przedziału 2/3 tej ceny.
To ja chyba jestem tym rodzynkiem bo jakos ciezko mi przyjac to co napisales.
Na poczatek sprawa jakosci. Faktycznie obecne monitory crt to w 99% uzywki. Jednak dyskwalifikacja ich w oparciu o to ze byly uzywane to juz mocna przesada. Zalezy to bowiem od czasu pracy monitora, warunkow w jakich pracowal transportu itd.
Na tej zasadzie kupione dzisiaj Eizo za kupe kasy powinno sie wywalac po 3 latach bo sa "stareńkie"
Jakosciowo monitory crt nawet te uzywane sa duzo lepsze od wiekszosci LCD na rynku. Nie maja problemow z katami, odzorowaniem barw (mowie o monitorach oprofilowanych oczywiscie), nierownym podswietleniem, srebrzeniem itp. Maja za to oczywiscie inne wady w stylu bledow zbieznosci, gorsza ostrosc, mniej komfortowe warunki pracy (odswierzanie, gabaryty, wiekszy pobor mocy) ale nie sa to problemy kalibru tych ktore mozna obserwowac w wiekszosci LCD.
I teraz ciekawe spostrzezenie swiadczace o Twoim dobrym opanowaniu marketingowych chwytow. Piszesz ze obecne monitory crt za 5000 zl sa slabsze od monitorow LCD za 2/3 ceny. Absolutna racja.
Ale pokaz mi monitor LCD za 150-300 zl dorownujacy jakoscia uzywanym 22" monitorom crt (bo za tyle mniej wiecej mozna sobie cos obecnie wybrac).
Nie sztuka wymyslic sobie kwote 5k zl i znalezc do niej monitor. Jednak wiekszosc osob nie stac na taki wydatek i dla nich duzy crt za 200 zl to idealne rozwiazanie laczace niska cene z mozliwosciami i odwzorowaniem kolorow na poziomie monitorw LCD za duzo grubsza kase. Oczywiscie nie kazdy crt ale przy tak duzej ofercie i podejsciu sprzedawcow mozna wejsc sobie do sklepu i wybrac calkiem przyzwoita sztuke.
Tomasz Urbanowicz
10-09-2007, 12:45
Ale zauważ, że tytuł wątku to "Monitor LCD - jaki ?" :)
Ale zauważ, że tytuł wątku to "Monitor LCD - jaki ?" :)
Zauwazylem przy czym obecenie mamy do czynienia z taka sytuacja ze jesli nie eizo czy nec to NIC :) No to jest troche bez sensu nie uwazasz ?
Poza tym to nie ja zaczalem pisac o crt tylko odnioslem sie do konkretnej wypowiedzi.
Tylko McKane ten wątek już dawno przestał traktować o monitorach dla ludzi tylko przeszedł na poletko pro:) Tom1 nie sprzedaje towaru masowego tylko narzędzia do zarabiania za duże pieniądze. Mimo rozwiniętego onanizmu sprzętowego na całym forum i niewątpliwej fachowości Tom1 nazywanie monitora za 4k 'normalnym' jest IMO lekkim nadużyciem. Normalny taki monitor jest dla osoby której się on zwróci po kilku miesiącach a nie dla amatora czy przeciętnego fotografa ślubnego. Pewnie, poczytać można;), ale przed kupnem lepiej jeszcze zaglądnąć do google i zobaczyć co mają do powiedzenia testerzy którzy nie są jednocześnie dilerami testowanego sprzętu;) A nóż, widelec znajdzie się jakiś monitor który będzie miał o 3% słabsze parametry i o 50% niższą cenę:) Kto wie?;)
To ja chyba jestem tym rodzynkiem bo jakos ciezko mi przyjac to co napisales.
Masz oczywiście do tego prawo. ;-)
Na poczatek sprawa jakosci. Faktycznie obecne monitory crt to w 99% uzywki.
Poprawka. Obecnie oferowane monitory CRT to 100% używane i to nie mało.
Zalezy to bowiem od czasu pracy monitora, warunkow w jakich pracowal transportu itd.
Choćby nie wiem jak mało używany, to kilka lat pracy zostawia swoje znamię na kineskopie. Są oczywiście rodzynki w lepszym stanie niż większość, ale jak sama nazwa wskazuje są to rzadkie przypadki. Moje doświadczenie wskazuje, że nawet bardzo rzadkie. Większość ludzi szukających taniego monitora, nakarmionych optymistyczną wizją, po prostu kupuje złom.
Na tej zasadzie kupione dzisiaj Eizo za kupe kasy powinno sie wywalac po 3 latach bo sa "stareńkie"
Dobrej klasy LCD ma trwałość wielokrotnie większą niż kineskop. Nawet do 15 lat pracy 16 godzin dzienne. I w czasie pracy nie pływa tak w parametrach. Już dziś, doświadczalnie można wykazać, że po dobry monitor po 40 tys godzin (około 7 lat) nadal się kalibruje niemal idealnie z jasnością 120cd/m^2. I nie ma przy tym typowych objawów zużycia kineskopu jak utrata jasności, wysoka czerń, błędy zbieżności, liniowosci itd.
Jakosciowo monitory crt nawet te uzywane sa duzo lepsze od wiekszosci LCD na rynku.
Biorąc rynek LCD w ujęciu ilościowym, większość monitorów, w tym LCD, reprezentuje słaby średni poziom jakości. Jednakże nowe słabe LCD do czegoś się jednak nadają, zużyte CRT nie.
Ale pokaz mi monitor LCD za 150-300 zl dorownujacy jakoscia uzywanym 22" monitorom crt (bo za tyle mniej wiecej mozna sobie cos obecnie wybrac).
Sam doskonale wiesz, że nie ma takich w ogóle. Poziom startowy monitorów to kilkaset zł. Jednakowoż zdaje się, że cały czas uparcie zapominasz o fakcie, że statystyczny nabywca kineskopowego nieboszczyka będzie zadowolony przez 50-100 godzin pracy. Później znów stanie przed dylematem. To życie, nie moje fantazje.
Jednak wiekszosc osob nie stac na taki wydatek i dla nich duzy crt za 200 zl to idealne rozwiazanie laczace niska cene z mozliwosciami i odwzorowaniem kolorow na poziomie monitorw LCD za duzo grubsza kase.
Powtarzam, nawet jeśli Ty masz szczęście trafić na przyzwoitą okazję, nie dowodzi, że reszta też może. Okazja ma to do siebie, że nie występuje masowo.
A swoją drogą, nawet jako-taki CRT jest daleki od "idealnego rozwiązania łączącego zalety ceny i jakości". Ostatnie technicznie sprawne, choć już nie nowe, monitory CRT w 2005 roku były sprzedawane po ok 2 tys zł. Obecne oferty za mniej niż 10% tej kwoty nie są takie przez przypadek.
Tylko McKane ten wątek już dawno przestał traktować o monitorach dla ludzi tylko przeszedł na poletko pro:) Tom1 nie sprzedaje towaru masowego tylko narzędzia do zarabiania za duże pieniądze. Mimo rozwiniętego onanizmu sprzętowego na całym forum i niewątpliwej fachowości Tom1 nazywanie monitora za 4k 'normalnym' jest IMO lekkim nadużyciem. Normalny taki monitor jest dla osoby której się on zwróci po kilku miesiącach a nie dla amatora czy przeciętnego fotografa ślubnego. Pewnie, poczytać można;), ale przed kupnem lepiej jeszcze zaglądnąć do google i zobaczyć co mają do powiedzenia testerzy którzy nie są jednocześnie dilerami testowanego sprzętu;) A nóż, widelec znajdzie się jakiś monitor który będzie miał o 3% słabsze parametry i o 50% niższą cenę:) Kto wie?;)
Z wiekszoscia sie zgodze.
Jest jednak jeden niewielki problem ... pokaz mi z google artykuly o monitorach ktore smialo mozna nazwac testami a nie wrazeniami z uzytkowania.
Niewiele ich jest tak naprawde miedzy innymi dlatego tez bardzo ciezko zweryfikowac to co pisza tutaj sprzedawcy della i eizo jesli nie ma sie odpowiednich mozliwosci i jeszcze sporej wiedzy.
nazywanie monitora za 4k 'normalnym' jest IMO lekkim nadużyciem.
Zapomnijmy na chwilę o monitorze i onanizmie sprzętowym. Zastanówmy się nad właściwą kolejnością rzeczy. Ciekawe są rozmowy z tzw: fotografami starej daty, niewrażliwymi na bajery i nowinki techniczne. Spojrzenie na zdjęcie na monitorze i jedno zdanie oceny: "Nie nadaje się". "Skóra jest różowa". "Ta szarość nie jest taka jak powinna". "To jest błękit a nie cyan". I tym podobne. Wszystko źle! O co chodzi? Ano, o normalny obraz! Sęk tylko w tym, że normalny obraz dają drogie monitory. Normalny obraz a nie normalny monitor. I nie chodzi o to czy monitor ma na siebie zarobić czy nie, tylko o próg akceptacji. Wiele sprzeciwów budzi mój sposób oceny. Ale to jest jedynie nazywanie rzeczy po imieniu.
PS. Wątek ten traktuje też o znacznie prostszych i tańszych monitorach.
Dobrej klasy LCD ma trwałość wielokrotnie większą niż kineskop. Nawet do 15 lat pracy 16 godzin dzienne. I w czasie pracy nie pływa tak w parametrach. Już dziś, doświadczalnie można wykazać, że po dobry monitor po 40 tys godzin (około 7 lat) nadal się kalibruje niemal idealnie z jasnością 120cd/m^2. I nie ma przy tym typowych objawów zużycia kineskopu jak utrata jasności, wysoka czerń, błędy zbieżności, liniowosci itd.
No tak przy czym dotyczy to tylko monitorow z wyzszej polki. W tanszych siada elektronika, podswietlenie nie maja szansy dociagnac w idealnym stanie 40k godzin pracy.
Biorąc rynek LCD w ujęciu ilościowym, większość monitorów, w tym LCD, reprezentuje słaby średni poziom jakości. Jednakże nowe słabe LCD do czegoś się jednak nadają, zużyte CRT nie.
No daj spokoj. Pokaz mi jeden monitor LCD (powiedzmy do 1000 zl) ktory w cieniach bedzie w stanie pokazac tyle szczegolow co te "zuzyte" crt za 200 zl i ktory zaoferuje jednoszczesnie tak ladna czern. Juz nie wspomne o problemach z oprofilowaniem takiego LCD o czym mowa byla wyzej a ktore w przypadku crt nie wystepuja praktycznie w ogole.
Sam doskonale wiesz, że nie ma takich w ogóle. Poziom startowy monitorów to kilkaset zł. Jednakowoż zdaje się, że cały czas uparcie zapominasz o fakcie, że statystyczny nabywca kineskopowego nieboszczyka będzie zadowolony przez 50-100 godzin pracy. Później znów stanie przed dylematem. To życie, nie moje fantazje.
Mysle ze spokojnie takie crt moga pociagnac wiecej. Nie jest to natomiast alternatywa na lata i zdaje sobie z tego faktu sprawe. LCD jest juz tak nieuchronny jak smierc i podatki.
Powtarzam, nawet jeśli Ty masz szczęście trafić na przyzwoitą okazję, nie dowodzi, że reszta też może. Okazja ma to do siebie, że nie występuje masowo.
Tez tak myslalem. Wszedlem do jednego sprzedawcy takich monitorow przebralem 3 sztuki z ktorych wzialem najlepsza. Nie ma rewelacji to trzeba od razu powiedziec. Bledy zbieznosci na rogach i srednia ostrosc to glowne wady. Swieci natomiast bardzo mocno ... spokojnie da sie wyciagnac 180 Kandeli. Po oprofilowaniu jest bardzo dobrze. Mialem przy okazji 2 nie swoje wprawdzie panele do 1000zl (TN i PVA) i roznica na korzysc crt spora szczegolnie w cieniach.
A swoją drogą, nawet jako-taki CRT jest daleki od "idealnego rozwiązania łączącego zalety ceny i jakości". Ostatnie technicznie sprawne, choć już nie nowe, monitory CRT w 2005 roku były sprzedawane po ok 2 tys zł. Obecne oferty za mniej niż 10% tej kwoty nie są takie przez przypadek.
Ceny nie sa takie przez przypadek to jasne. Ale nie spadly dlatego ze jakosc tych monitorow byla kiepska tylko dlatego ze nie ma juz na nie zapotrzebowania. Przecietyny kowalski kupi badziewnego LCD niz dobrego crt ot cala tajemnica.
Ciekawe są rozmowy z tzw: fotografami starej daty, niewrażliwymi na bajery i nowinki techniczne. Spojrzenie na zdjęcie na monitorze i jedno zdanie oceny: "Nie nadaje się". "Skóra jest różowa". "Ta szarość nie jest taka jak powinna". "To jest błękit a nie cyan".
Akurat tak się składa, że znam kilku fotografów starej daty. Żaden z nich nie ocenia zdjęć na monitorze, interesują ich wyłącznie odbitki.
No tak przy czym dotyczy to tylko monitorow z wyzszej polki. W tanszych siada elektronika, podswietlenie nie maja szansy dociagnac w idealnym stanie 40k godzin pracy.
Napisałem przecież "dobre LCD". Widziałem tanie LCD w wieku kilku lat z poważną utratą kontrastu, przebarwieniami widocznymi gołym okiem oraz, co wydawało się niemożliwe na LCD, utrwaleniami obrazu.
No daj spokoj. Pokaz mi jeden monitor LCD (powiedzmy do 1000 zl) ktory w cieniach bedzie w stanie pokazac tyle szczegolow co te "zuzyte" crt za 200 zl i ktory zaoferuje jednoszczesnie tak ladna czern.
Kiepski LCD zleje wszystko w czerń w zakresie 30% jasności, a zużyty CRT nie da czerni w ogóle tylko rozmydloną szarość z ukośnymi jasnymi paskami świadczącymi o przekroczeniu parametrów bloku wysokiego napięcia. Jak nie kijem to pałką.
Mysle ze spokojnie takie crt moga pociagnac wiecej. Nie jest to natomiast alternatywa na lata i zdaje sobie z tego faktu sprawe. LCD jest juz tak nieuchronny jak smierc i podatki.
Fakty mówią inaczej. Przekładając na dni, trwałość takich CRT to może być pół roku.
Swieci natomiast bardzo mocno ... spokojnie da sie wyciagnac 180 Kandeli. Po oprofilowaniu jest bardzo dobrze. Mialem przy okazji 2 nie swoje wprawdzie panele do 1000zl (TN i PVA) i roznica na korzysc crt spora szczegolnie w cieniach.
180cd/m^2 zmierzone? Jeśli tak, i jest monitor z kineskopem typu Diamondtron SB lub inny z dopiskiem Super Bright lub coś podobnego, to masz 60% zużycia kineskopu. Jeśli to normalny kineskop, to prawie na pewno masz podkręcone napięcie żarzenia. Dobrze też, gdybyś mógł podać punkt czerni przy 100% jasności.
Akurat tak się składa, że znam kilku fotografów starej daty. Żaden z nich nie ocenia zdjęć na monitorze, interesują ich wyłącznie odbitki.
O widzisz. Właśnie to mam na myśli. Swoją drogą, jeśli masz ochotę, pokuś się na pokaz na monitorze z oceną. Całkiem niedawno kalibrowałem stanowiska używane do korekty zdjęć typowo "dowodowych" w jakimś fotolabie. Panią fotograf (wiek ok 60 lat) nie interesowało zupełnie jakie sprzęt ma ograniczenia, skóra ma być naturalna i kropka. Podejście tego typu jest moim zdaniem właściwe. Ma być efekt, kult sprzętu to fanaberia.
Kieski LCD zleje wszystko w czerń w zakresie 30% jasności, a zużyty CRT nie da czerni w ogóle tylko rozmydloną szarość. Jak nie kijem to pałką.
No tak tylko przy okazji na kiepskim LCD tez nie bedzie czerni. Prawde powiedziawszy wole miec szczegoly w cieniach i szara czern niz braki w cieniach i .. tez szara czern.
Fakty mówią inaczej. Przekładając na dni, trwałość takich CRT to może być pół roku.
Bedzie szansa to sprawdzic. Jak do tej pory mialem 6 letniego Compaqa 22" ... pod koniec swojego zywota swiecil max 90 kandeli ale przepracowal napewno 30k godzin
180cd/m^2 zmierzone? Jeśli tak, i jest monitor z kineskopem typu Diamondtron SB lub inny z dopiskiem Super Bright lub coś podobnego, to masz 60% zużycia kineskopu. Jeśli to normalny kineskop, to prawie na pewno masz podkręcone napięcie żarzenia. Dobrze też, gdybyś mógł podać punkt czerni przy 100% jasności.
Zmierzone po podkreceniu w menu serwisowym na maxa przy czym monitor oczywiscie nie pracuje w takich ustawieniach. Kineskop Diamondtron. Teraz mam 100 cd przy punkcie czerni na poziomie 0.32 cd. Nie mierzylem przy 180 ale pewnie to bylby jakis kosmos ;)
No tak tylko przy okazji na kiepskim LCD tez nie bedzie czerni. Prawde powiedziawszy wole miec szczegoly w cieniach i szara czern niz braki w cieniach i .. tez szara czern.
Wszystko zależy od warunków oświetleniowych. Przy 80 luksach na stole, każdy LCD da smolistą czerń. Co innego w nocy. Zużyty CRT nie da czerni w żadnych warunkach.
Teraz mam 100 cd przy punkcie czerni na poziomie 0.32 cd. Nie mierzylem przy 180 ale pewnie to bylby jakis kosmos ;)
Punkt czerni wskazuje, że Twój egzemplarz nie jest modyfikowany aby "świecił Panie jak nówka". Ale to rzadkość. :-)
to ciekawe co piszecie w kontekście tego co chcę zrobić
mam mianowicie możliwość nabycia monitora 21'' na kineskopie sony trinitron za przysłowiową flaszke; monitor firmuju SUN Microsystem
przykładowy
http://www99.shopping.com/xPF-Sony-GDM-5510
http://www.pcbird.pl/monitor-21-sun-gdm-5510-p-550.html?osCsid=5e18afbddad84b246ab7c4a0be3b80ca
moniotry są 3 i świeciły w serwerowni pewnej firmy - jeden z nich był backupem więc zakładam że powinien być mało zuzyty
sam już zakupiłem 21'' LCD i czekam na dostawe - ten 21''crt jest dla rodzinki :-) rodzinka ma ~10 letnią piętnaske która ma obraz jakbyście nałożyli pończoche na Rubina :mrgreen:
i tak btw. myślę sobie że ludzie którzy piszą że mają 1kpln na LCD to najprawdopodobniej nie uzupełnili swojej podstawowej wiedzy na temat monitora LCD jak równiez nie zawsze wiedzą do czego ten monitor potrzebują... a czesto chcieliby do wszystkiego
jeśli więc mają jakiegos leciwego crt to faktycznie mogą rozważać zakup uzywki crt z większą przekątną i, nie bądźmy zdziwieni, w wielu przypadkach to wystarczy to aby osiągnąć stan zadowolenia ( a i pograc sie da w quake'a bo nie smuży i input_laga nie ma :roll: )
z powyższego co piszecie o pkt czerni i candelach wnioskuje że gdy oprofiluje te monitory to powinienem być w stanie wybrać najlepszy (czyt. najmniej zużyty)
czy możecie mi pomóc troche bardziej podając więcej szczegółów na co zwrócić uwage mając profiler eye one display 2?
jaki wybrać pkt bieli oraz gamme, oraz ile candeli jako target w programie profilującym?
będę wdzięczny za porady
oczywistą prawdą jest to że pan Tomek jest sprzedawcą - firma ze swojej definicji ma przynosić zysk; żeby był zysk trzeba sprzedać; kto tego nie rozumie ma albo mało lat, albo mało doświadczenia, co często idzie w parze :-)
wymieniliśmy kilka emaili - dokładnie sprecyzowałem do czego potrzebuje/chce monitor; otrzymałem odpowiedź i typy - pomyślałem że te typy są za dobre a facet jest dosyć bezkompromisowy jeśli chodzi o swoją dziedzinę;
odpuściłem sprawę i zacząłem drążyć temat monitorów - wyszło że chce 21'' 4:3; czyli wiemy czego szukać
później rozmawiałem z panem Tomkiem osobiście bo nadarzyła sie taka okazja (tak jakoś 'przypadkiem' byłem w okolicach Białegostoku ;-) ); rozmiawialiśmy ponad godzine jeśli dobrze pamiętam
z wykształcenia jestem inżynierem; w swojej pracy wdrażam u klientów rozwiązania technologiczne na skale produkcyjną z użyciem gazów technicznych (przy tzw okazji sprzedaje gazy) - mogę więc śmiało powiedziec że pan Tomek przeszedł test; nawet mając znaczną przewagę nade mną w zakresie wiedzy o monitorach LCD z bezpośredniej rozmowy łatwo (przynajmniej dla mnie) można wywnioskować czy ktoś rzuca technicznym bełkotem czy podaje konkretne przykłady używając technicznego jednoznacznego języka; ten człowiek po prostu wierzy w rozwiązania jakie proponuje;
porównałbym to do azotu; moja firma sprzedaje rozwiązania gdzie wykorzystuje się azot (ciekły), ale postępujemy podobnie jak pan Tomek; argumentujemy za rozwiązaniem do danych celów a nie mówimy że "będzie pan zadowolony", a NASZ azot to jest najlepszy... bo nie jest; firemki typu Linde czy Air Liquid mają dokładnie ten sam ciekły azot i co z tego? jak nie potrafią wdrożyć technologi z jego użyciem?
Tyle.
i proszę mi tu nie inputować, że kogoś bronie; gdyby samsung 214T był ciągle dostępny za ~1900pln to stałby już u mnie na biurku; ale jak mam czekać na święty nigdy bo może przyjdą i będą po 2350... ale nie wiadomo czy te z Chin czy z Czech to wole dopłacić i wziąć coś pewnego
ps
Pan Tomek zwrócił mi uwagę na jedną rzecz, o której wcześniej nie pomyślałem a z której zdawałem sobie podskórnie sprawę: amatorzy-pasjonaci-hobbyści są często bardziej wymagający niż profi który wali masowo dowodowe, chrzty i komunie... bo przecietny konsument kupi zdjęcie jakie profi zrobi a pasjonat chce mieć świetną jakość
Tak sobie czytam ten wątek i doszedłem do wniosku, że miał to być wątek pomocny o monitorach a stał się wątkiem atakowania niektórych użytkowników znających się na rzeczy. Ja akurat skorzystałem z pomocy Tom01 kupiłem EIZO ColorEdge CE210W i jestem z niego bardzo zadowolony. Rozważałem również Nec-a , ale ten Eizo jest naprawdę świetny !!!!
moniotry są 3 i świeciły w serwerowni pewnej firmy - jeden z nich był backupem więc zakładam że powinien być mało zuzyty
Zbadaj jasność max (nie mniejsza niż 100cd/m^2), czerń przy jasności max (nie większa niż 0,5cd/m^2). Na czerni nie może być prążków pod małym kątem. Zbadaj geometrię, zbieżność i morę, liniowość (odstępy małych literek w pionie mają być takie same na środku i w narożach), pompowanie (miganie typu cały czarny, cały biały i przy białym obwódka nie ma prawa znacząco się powiększać), kontrast (mają być rozróżnialne progi 90-100% z krokiem 1%), jednorodność (plamy). Wszystkie te testy masz w Nokia Test Monitor.
Zbadaj jasność max (nie mniejsza niż 100cd/m^2), czerń przy jasności max (nie większa niż 0,5cd/m^2). Na czerni nie może być prążków pod małym kątem. Zbadaj geometrię, zbieżność i morę, liniowość (odstępy małych literek w pionie mają być takie same na środku i w narożach), pompowanie (miganie typu cały czarny, cały biały i przy białym obwódka nie ma prawa znacząco się powiększać), kontrast (mają być rozróżnialne progi 90-100% z krokiem 1%), jednorodność (plamy). Wszystkie te testy masz w Nokia Test Monitor.
nokia test monitor - czyli firma od gumowców :mrgreen:
juz zassałem
btw
mój domowy CRT ledwo 110 wyciąga a ustawienia są na 100%
nokia test monitor - czyli firma od gumowców :mrgreen:
I od opon... :-)
mój domowy CRT ledwo 110 wyciąga a ustawienia są na 100%
Jasność nowego klasycznego kineskopu to 120cd/m^2. Oczywiście nie podkręconego. Przy tej jasności nie może być olbrzymich defektów czerni i zbieżności. Można w ten sposób oszacować zużycie.
januszP.
11-09-2007, 14:26
Mam dylemat czy 19"NEC 1970 NX czy LG l1982U-BF , który waszym zdaniem?
Nie gram w gry. Jedyne ważne wskazanie to zdjęcia foto. Przeleciałem watek. Dobre opinie w nim na temat NEC-a zostały ostudzone jedną obszerną i szczegółowa negatywną opinią na benchmark-u jak również obraz jaki na nim widziałem w jednym z salonów komputerowych. Natomiast ten LG wydał mi się wartym zainteresowania.
Za dobre rady z góry dziękuję.
Janusz
Mam dylemat czy 19"NEC 1970 NX czy LG l1982U-BF , który waszym zdaniem?
Nie gram w gry. Jedyne ważne wskazanie to zdjęcia foto. Przeleciałem watek. Dobre opinie w nim na temat NEC-a zostały ostudzone jedną obszerną i szczegółowa negatywną opinią na benchmark-u jak również obraz jaki na nim widziałem w jednym z salonów komputerowych. Natomiast ten LG wydał mi się wartym zainteresowania.
Za dobre rady z góry dziękuję.
Janusz
A moglbys podac linka do tej opinii o NECu ?
januszP.
11-09-2007, 15:13
A moglbys podac linka do tej opinii o NECu ?
http://sklep.benchmark.pl/pelny_19904.html
nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ze o NXp . Jeżeli ma to sorry.
Mam dylemat czy 19"NEC 1970 NX czy LG l1982U-BF , który waszym zdaniem? Nie gram w gry. Jedyne ważne wskazanie to zdjęcia foto.
Zdecydowanie lepszy jest Nec 1970NX (nie mylić z 1970NXp), ale i tak nie nadaje się do fotografii. W mało wymagających zastosowaniach, typu "zdjęcia z wakacji" sprawdzi się, ale praca na nim wymaga doświadczenia, wyczucia na oko i/lub gruntownej wiedzy gdzie i jak kłamie. A przekłamuje, podobnie jak wszystkie tanie monitory, w wielu aspektach obrazu i nie ma na to rady.
No coz nie bede odnosil sie do jakosci samego wyswietlacza bo go nie mam ani nie testowalem (tom01 napewno bedzie mial dobre informacje) natomiast nie przejmowalbym sie tymi komentarzami. Architekt ktory kupil dwa takie same monitory nie oprofilowal ich w zwiazku z czym niedziwne iz mial nieznacznie rozna kolorystyke. Bez profilu monitory z tej polki raczej nie beda swiecily tak samo tak wiec ameryki nie odkryl jedynie wykazal sie niewiedza.
McKane ma rację, architekt i 1970NX lub NXp to nieporozumienie. W zastosowaniach tego typu jest kilka żelaznych cech, które monitor musi spełniać, a ww monitory nie robią tego nawet w części. Ponadto czytając opinię, mam wrażenie, że monitory nie były właściwie ustawione. Ekrany nie mogą stać w linii, bo wówczas faktycznie występują skrajnie niekorzystne kąty patrzenia. Powinny być ustawione "w kółko", równolegle do stycznych okręgu w którego centrum jest operator. Profesjonalne podstawy do stanowisk wielomonitorowych są już tak wyprofilowane fabrycznie.
PS. Parowanie monitorów, aby kolorystyka, punkty czerni itp były identyczne to ciężka sprawa. W zastosowaniach gdzie to naprawdę jest ważne, dobiera sie komponenty na etapie montażu monitora.
Obiecałem komuś badanie Della serii 2007/2407WFP. Akurat wpadł nam taki do laboratorium. Pomiary wykonałem na modelu 2007WFP, który jest analogiczny konstrukcyjnie do 2407WFP. Dla formalności potwierdzę ww, jeśli nadarzy mi sie okazja na 2407WFP i 2407WFP-HC.
Zbadałem krzywą korekcji dla zadanych parametrów: punkt bieli D65, punkt czerni minimalny. Poniżej najlepsze rezultaty jakie udało się uzyskać.
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/Dell-2007WFP-SPVA.jpg)
Jak widać monitor lepiej kalibruje się dla maksymalnych jasności, znacznie gorzej wypadając w miarę zmniejszania mocy podświetlenia. Oczywiście taka krzywa nie jest jedynym i miarodajnym kryterium oceny, ale można to i owo wywnioskować. Wniosek jest niepokojący, gdyż w monitorze pojawiają się spore błędy w cieniach przy standardowych warunkach pracy. Znacznie lepiej jest przy 200 cd/m^2 ale, po pierwsze nikt szanujący swoje oczy, nie będzie pracował przy tak jasnym monitorze, a po drugie maksymalna jasność panelu szybko spadnie w miarę degradacji świetlówek.
Jednakże nawet przy maksymalnej jasności nie jest dobrze. Gradient szarości jest co prawda cały, bez znaczących obcięć na skrajach, ale w regularne szaro-zielone pasy (tzw pasma Macha) o szerokości około 15 odcieni. Świadczy to o niepożądanych efektach działania modułu FRC. Jest też niestabilność temperaturowa wyświetlacza, widoczna w postaci losowych pofalowań krzywej, ale nie jest to wielki problem, gdyż przesłania go większy - rzeczone zielone pasy.
Zwraca uwagę dość wysoki punkt czerni, nawet pow 0,3 cd/m^2. Jest to ponad dwukrotnie jaśniejsza czerń, niż na konkurencyjnym cenowo Eizo S1931. Również 8-bitowy konkurencyjny Nec 20WGX2 ma znacznie lepsze wyniki. W warunkach dziennych nie ma to wielkiego znaczenia, ale nabiera wagi wieczorem. Subiektywnie, czerń na Dell 2007WFP świeci na fioletowo.
To tyle. Proszę wybaczyć brak większej ilości zdjęć i wykresów, ale to uwagi na szybko, nie test.
Tomasz Urbanowicz
12-09-2007, 07:40
To ja też coś pokaże :)
Miałem przez ok. rok CRT IIyama z serii Vision Master Pro 17 calowy. Na początku sprawował się nawet nieźle – kontrast wydawał się ok, geomertria też nie była najgorsza. Jednak po ok. 8 miesiącach coś w nim było nie tak – spadł kontrast. Trochę dziwiło mnie że po tak krótkim (chyba) czasie, ale bardzo się tym nie przejmowałem gdyż i tak planowałem LCD. Gdy nabyłem drogą kupna kalibrator przeprowadziłem na nim kalibracje/oprofilowanie – pkt czerni był na poziomie 0.8-0.9 cd/m2 a pkt bieli max co dało mi się uzyskać to było 85 cd/m2. Kontrast wyszedł w najlepszym przypadku na poziomie 106:1 (norma Adobe/ICC mówi że min. to 230:1). Czerń raczej szarawa (niestety nie mam wykresu krzywej).
Następny monitor, z którego do tej pory jeszcze korzystam, to tani allegrowy AOC 17 calowy LCD (w pracy). Przykład krzywej przy 120 cd/m2, czerń 0,43 cd/m2:
źródło (http://img214.imageshack.us/img214/8132/aoczi2.jpg)
Monitor ten ma wiele wad: raz matryca (TN) – trzeba naprawdę precyzyjnie prosto patrzeć na monitor żeby kolory były prawidłowe. Przy ustawieniu oczu na środku monitora u góry i na dole już jest inaczej. Monitor ten ma fabrycznie ma bardzo dużą dominantę niebieskiego – czarny na tym monitorze jest wyraźnie granatowy. Przy podniesieniu odrobine pkt czerni różnica między niebieskim a pozostałym kolorami w czerni na wykresie jest na poziomie 0,45 cd/m2. Czerń po takiej kalibracji ma chrominancje pkt bieli, ale wypadkowy pkt czerni jest na poziomie 0,88 cd/m2. Kontrast przez to 136:1. I teraz wybór: albo przyzwyczajamy się do granatowej czerni i mamy kontrast 280:1, albo szarawa czerń i kontrast 136:1. Gradient szarości w cieniach przy „czerni” nominalnej jest zaburzony.
Kolejny monitor Samsung 971P.
Bardzo fajny design, brak OSD w monitorze. Wykres przy 120 cd/m2 i czerni 0,14 cd/m2 przedstawiam poniżej:
źródło (http://img233.imageshack.us/img233/6827/nowyyp2.jpg)
Trzeba szczerze powiedzieć, że czerń ma niezłą – 0,14 cd/m2 to niezły wynik. Ma on jednak spory problem w cieniach – bez oprofilowania/kalibracji słabo widać w cieniach. Poza tym przy czarnej planszy widać wyraźnie skąd świeca lampy (przy rogach). Gradient nie jest płynny. Jako, że na co dzień nie pracuje się na gradientach, mógłbym do tego przywyknąć (podświadomie jednak trochę by mnie to irytowało), gdyby nie jakość lamp! Po 8 miesiącach użytkowania lampy siadły: przy włączeniu monitora gdy jest zimy trzeba ok. 10 min żeby przestał „migać” i co chwile się wyłączać. Być może podlega to gwarancji (wysyłam dzisiaj do serwisu) ale słyszałem, że jakość lamp w Samsungach ma wiele do życzenia.
Monitor Samsung 970P – podobnie jak 971P. Na razie nic niepokojącego z lampami się nie dzieje, aczkolwiek użytkowany jest dopiero od 2 tygodni :) Profilować trzeba z racji cieni (zresztą nie tylko z tej racji :) ). Gradient nie jest płynny.
No i mój najnowszy nabytek EIZO S1931 (kupiłem u Tom01 po uprzednich jego ponad miesięcznych fachowych konsultacjach).
Krzywa przy kalibracji na 120 cd/m2 przy czerni na poziomie 0,1-0,12 cd/m2:
źródło (http://img234.imageshack.us/img234/1199/eizoyf9.jpg)
Pierwsze wrażenia to solidna obudowa, nie widać tak nachalnie lamp podświetlających – bardzo równomierne podświetlenie. Nie ma problemów w cieniach. Gradient praktycznie płynny, OSD w monitorze :). Kabel analogowy w komplecie solidny – brak zakłóceń przy podłączeniu do wyjścia analogowego na karcie graficznej (zakłócenia miałem przy Samsungu – pewnie dali słaby kabel).
Zdaję sobie sprawę, że pewnie nie jest to monitor z wysokiej półki, jednak na moje potrzeby w zupełności mi wystarczy. Dodam, że gwarancja 5 lat.
Na koniec jeszcze chciałbym dopowiedzieć, że każdy monitor praktycznie wymaga kalibracji/oprofilowania. U jednego odchyłka DeltaE jest spora u innych mała, jednak ona jest :) Pomijając fakt, że ustawienie w OSD pkt bieli na 6500K zawsze odbiega od tej zmierzonej, to gamma również odbiega (w tańszym modelach bardziej) od zamierzonej 2.2. Gamma w monitorach może przybierać wartości od 1.8-2.6.
Swego czasu przed oprofilowaniem mojego Samsunga miałem gamme 2.4 przez co zdjęcia które dałem do skalibrowanego labu wyszły blade...
TOM01, bardzo proszę o opinię o monitorze: 23" Apple Cinema Display Flat Panel HD. Monitory Apple kupowane są razem z Mac-ami przez studia graficzne do edycji, składu tekstu oraz obróbki grafiki.
A w szczególności interesuje mnie, jak jest z kalibracją tych monitorów ?
Monitory Apple są kupowane z komputerami do zastosowań graficznych ale głównie z przyzwyczajenia. Obecne Apple Cinema Display nie ma nic wspólnego ze starszymi konstrukcjami, ich zaletami i przeznaczeniem. Ogólnie, są to przeciętne monitory, bez możliwości sprzętowej kalibracji. Wg producenta kierowane głównie do użytkowników domowych.
Nie jest to tylko moja opinia. Często spotykam się z potrzebami zgłaszanymi przez firmy, które kupiły takie monitory. Pierwszy lepszy Eizo serii L lub Nec 90 daje zdecydowanie wyższej jakości obraz, bez typowych defektów.
moda na wykresy - mam i ja ;-)
mój stary ~5 letni CTX 17'' na sony trinitron
źródło (http://img441.imageshack.us/img441/1936/smallctxen5.jpg)
niestety wykres taki mały bo nie potrafie zrobic większego :roll:
wcześniej pisałem że przy tym crt nie umiałem dociągnąć odpowiednio brightness ale to nie prawda
na tym crt nie potrafiłem dociągnąć contrastu tak aby sie znalazł na zielonym polu
a tu nowy nabytek 21.3'' eizo s2100
źródło (http://img405.imageshack.us/img405/4356/smalls2100sb3.jpg)
krzywe sa prawie proste ;-)
kuleje u mnie oświetlenie - bo mam stanowisko w sypialni :roll: i groszkowe uspokajające ściany :lol: oraz żyrandol i trzy żarówy; stąd trochę za jasno i niska temp - ale to zmienie w krótkim czasie (po zmianie powinienem mieć ~6000k i ~65-70lux)
jedyne czego nie do końca zakumałm to luminancji - podczas kalibracji osiągnąłem cel 110candeli przy około 36% brightness - w podsumowaniu wychodzi ze luminancja osiągnęł 118,5candeli
natomiast pkt czerni wydaje sie być bardzo dobry
przy kalibracji również należało ustawić kontrast - wstyd przyznać ale nie umiałem znaleźć go w osd monitora... jedyną podobną ikoną było GAIN (ikona jako okrąg w połowie zaczerniony w połowie nie)
ale GAIN to wzmocnienie - po wybraniu tej opcji mogłem ustawić GAIN dla kazdego kanału RGB osobno
fabrycznie było na 100% - i tak zostawiłem; przy kalibracji eye one display 2 wskaźnik przy ustawianiu kontrastu był idealnie na środku zielonego pola :roll:
EDIT__________________________
dodam że nie instalowałem żadnego softu z załączonej plyty cd - przeglądnąłem tylko instrukcje monitora
wszystkie nastawy robiłem z poziomu osd monitora
jedyne czego nie do końca zakumałm to luminancji - podczas kalibracji osiągnąłem cel 110candeli przy około 36% brightness - w podsumowaniu wychodzi ze luminancja osiągnęł 118,5candeli
Bo, jak widać, niewłaściwie była korygowana. Ten sposób kalibracji wymaga pogrzebania w monitorze. Do S2100 najlepiej użyć Lafota LMC03, wszystko robi się samo, profiler ma dostęp do elektroniki monitora i końcowy efekt jest lepszy. Krzywe w Mach3 są idealistyczne. Prawdziwe wyglądają troszkę gorzej. Monitor, jak większość na S-PVA odrobinę "ociepla", ale nie jest to problemem. Płynność gradientów i przebarwienia są natomiast na bardzo dobrym poziomie. Ogólnie, jest to monitor z pogranicza amatorskich i profi.
przy kalibracji również należało ustawić kontrast - wstyd przyznać ale nie umiałem znaleźć go w osd monitora.
Regulatora kontrastu nie ma w LCD. W monitorach w których pozornie jest, nie jest właściwym regulatorem kontrastu, tylko "obcinaczem" matrycy, który i tak trzeba nastawiać na 100%. Inaczej zaburza charakterystykę jasności i pogarsza czas reakcji.
Tomasz Urbanowicz
13-09-2007, 07:01
@pst
Dlaczego ustawiłeś w EIZO temperaturę na native?
Ja spytam o coś co pewnie wyda się banalne :)
Jak należy ustawić prawidłowo monitor na stanowisku pracy i w na jakiej wysokości względem monitora powinny znaleźć się oczy? Ustawienie monitora oczywiście dotyczy jego "spozycjonowania" tj. czy ekran powiniem być prostopadły do podłoża/biurka czy też nie?
Naszkicowałem dwa warianty:
źródło (http://img208.imageshack.us/img208/8207/ustawienieun9.jpg)
Logiczne wydaje się ustawienie "oka" w połowie wysokości monitora przy 90 stopniowym ustawieniu go względem podłoża ("drogi" wzroku do górnej i dolnej krawędzi powinny chyba być jednakowe).
Ja spytam o coś co pewnie wyda się banalne :)
Ustawienie monitora jest rzeczą w dużym stopniu uznaniową, ale charakterystyki kątowe większości wyświetlaczy mają spora tolerancje w górę a małą w dół. Należy z tego wnioskować, że oko powinno być na prostopadłej przecinającej ekran w około 2/3 wysokości. Łatwo taką zależność zaobserwować na monitorach z TN. Kąty są tak małe, że często trzeba ustawiać wzrok na wysokości górnej ramki.
@pst
Oświetlenie 2500K to i tak masakra. Błędy 300K w punkcie bieli to małe piwo. Ale i tak właściwiej byłoby kalibrować na 6500K.
Tomasz Urbanowicz
13-09-2007, 12:35
Ustawienie monitora jest rzeczą w dużym stopniu uznaniową, ale charakterystyki kątowe większości wyświetlaczy mają spora tolerancje w górę a małą w dół. Należy z tego wnioskować, że oko powinno być na prostopadłej przecinającej ekran w około 2/3 wysokości. Łatwo taką zależność zaobserwować na monitorach z TN. Kąty są tak małe, że często trzeba ustawiać wzrok na wysokości górnej ramki.
Pytam dlatego, że spotkałem się z opinią, że graficy komputerowi mają ustawione monitory nisko trochę poniżej oczu i tak ustawione by wzrok był prostopadle skierowany do czoła monitora (coś jak wariant II w moim rysunku).
Tłumaczone to było tym, że wzrok ma tendencje do "opadania" i mniej męczą się mięśnie oczu.
Pytam dlatego, że spotkałem się z opinią, że graficy komputerowi mają ustawione monitory nisko trochę poniżej oczu i tak ustawione by wzrok był prostopadle skierowany do czoła monitora (coś jak wariant II w moim rysunku).
Tłumaczone to było tym, że wzrok ma tendencje do "opadania" i mniej męczą się mięśnie oczu.
Nie słyszałem o takim uzasadnieniu, ale faktycznie monitor niżej, jest bardziej komfortowy. Moim zdaniem oczywiście. Ważna jest relacja geometryczna monitor-oko, a mniej monitor-biurko.
ja mam jakiś model sony 19" lcd, i mi do wszystkiego wystracza, oglądam na nim tv, zdjecia, filmy dvd, programy do obóbki zdjęć
ja mam jakiś model sony 19" lcd, i mi do wszystkiego wystracza, oglądam na nim tv, zdjecia, filmy dvd, programy do obóbki zdjęć
No i? :-)
PS. Sony miało w ofercie kilka sensownych modeli, np HX95 porównywalny z Nec 1970NXp, ale to już historia.
No i? :-)
No i jest zadowolony. Nie psuj mu tego (-:
Skylines
13-09-2007, 12:58
Który lepsiejszy model z 17'' ??
- Eizo FlexScan S1701SH
- Eizo FlexScan S1731SHG
najbardziej potrzebny do fotgrafii,photoshop itd...
oglądam na nim tv, zdjecia, filmy dvd, programy do obóbki zdjęć
Aaa widzisz i tu jest pies pogrzebany.
Wystarcza Ci bo ogladasz tylko programy do obrobki zdjec ... gdybys zaczal ich uzywac mogloby sie okazac ze juz nie jest tak rozowo ;)
@pst
a bo tak mi poradzono :?
to dopiero pierwsza kalibracja - troche powalczę i wydrukuje wiekszą ilość zdjęć z róznych warunków; zobacze co dostałem na odbitce i czy mi to odpowiada
jestem w trakcie zamówienia żarówki aby zmienić temp światła (ponoć dają ~4700k zawsze to lepiej niz 2500)
Który lepsiejszy model z 17'' ??
- Eizo FlexScan S1701SH
- Eizo FlexScan S1731SHG
najbardziej potrzebny do fotgrafii,photoshop itd...
Eizo o symbolach S**01, S**11 to TN. Dyskwalifikacja do większości zastosowań. Pomimo, że to Eizo, są znacznie lepsze monitory na TN.
a bo tak mi poradzono :?
Ten kto radził, myślał zupełnie sensownie. Naturalny punkt bieli podświetlenia nie wymaga korekty wyświetlaczem i po kalibracji monitor ma najmniejszą ilość defektów. Jest tylko jeden problem. Wymagania muszą być zbieżne z naturalną temperaturą podświetlenia. W sytuacji wymaganych ~6500K może być ok, ale przy 5500K gucio.
Ciekawostka:
Czym tańszy monitor, tym z reguły, wyższa temperatura podświetlenia. Jest to robione w celu reklamowym. Monitor wpadający w niebieski, wydaje się bardziej jaskrawy na wystawie. Między innymi z tego powodu, w coraz tańszych monitorach są coraz większe problemy kalibracyjne. Im większa różnica, tym trudniej i z większymi wadami sprowadza się do docelowych parametrów.
Aaa widzisz i tu jest pies pogrzebany.
Wystarcza Ci bo ogladasz tylko programy do obrobki zdjec ... gdybys zaczal ich uzywac mogloby sie okazac ze juz nie jest tak rozowo ;)
to sie nazywa czepialstwo :???: , uzywam oczywiscie programów do grafiki, a co do efektów końcowych zdjęcia wiadomo że potrzeba jest dokonać pewnych ustawień w programie, no i może skalibrowac monitor ale urządzonko do kalibracji trochę kosztuje
Tomasz Urbanowicz
13-09-2007, 13:38
Ten kto radził, myślał zupełnie sensownie. Naturalny punkt bieli podświetlenia nie wymaga korekty wyświetlaczem i po kalibracji monitor ma najmniejszą ilość defektów.
No tak, tyle że jeśli chcemy mieć odwzorowanie stricte sRGB to powinno być 6500K (zakładając prawidłowe oświetlenie). Podobnie jak przy kalibracji dla poligrafii tj. 5000K. Czyż nie tak?
Odkąd nabyłem EIZO S1931 praca stała się niezwykle komfortowa. Obraz jest cudowny. I co niezwykle ważne dla mnie - oczy w ogóle mi się nie męczą. Nie wiem dlaczego ale tak jest ;)
No tak, tyle że jeśli chcemy mieć odwzorowanie stricte sRGB to powinno być 6500K (zakładając prawidłowe oświetlenie). Podobnie jak przy kalibracji dla poligrafii tj. 5000K. Czyż nie tak?
Foto 6500K. DTP 5500K lub 6500K.
Ciekawostka:
Temperatura bieli monitora musi być jak najbliższa oświetleniu w którym finalny materiał będzie oglądany. Jeśli warunki są skrajnie niekorzystne, np jak np u pst (6200K na monitorze a 2400K na stole), to zdjęcie będzie się wydawało bardzo "ocieplone" w stosunku do monitora. I vice versa.
to sie nazywa czepialstwo :???: , uzywam oczywiscie programów do grafiki, a co do efektów końcowych zdjęcia wiadomo że potrzeba jest dokonać pewnych ustawień w programie, no i może skalibrowac monitor ale urządzonko do kalibracji trochę kosztuje
Czepialstwo ? Co Ty politykiem jestes ze odwracasz kota ogonem ?
To niechlujstwo zwykle w Twoim wykonaniu nakazujace czytelnikowi domyslac sie co autor mial na mysli.
Przeczytaj takze to co napisales powyzej ... skladnia nie ma nic wspolnego z zasadami jezyka polskiego. Co to znaczy "że potrzeba jest dokonać pewnych ustawień w programie" ?
Przeczytaj ze dwa razy posta zanim wyslesz a "czepialscy" sie nie pojawia.
Foto 6500K. DTP 5500K lub 6500K.
Ciekawostka:
Temperatura bieli monitora musi być jak najbliższa oświetleniu w którym finalny materiał będzie oglądany. Jeśli warunki są skrajnie niekorzystne, np jak np u pst (6200K na monitorze a 2400K na stole), to zdjęcie będzie się wydawało bardzo "ocieplone" w stosunku do monitora. I vice versa.
ten kto radził jest sensownym człowiekiem :-) dlatego posłuchałem - choć z jednego e-booka (obróbka RAWów) wyczytałem że dobrze skalibrować na 6500K
a tak poważnie to rozumiem że zdjęcie mogę 'obrobić' w PS w ustawieniach jakie otrzymałem po oprofilowaniu i po wydruku będzie ono zbliżone do tego z monitora
nie powinienem jednak oglądać tego zdjęcia w takich warunkach oswietleniowych (~2500k) bo bedzie sie wydawało ze jest za ciepłe
dobrze myślę?
ten kto radził jest sensownym człowiekiem :-) dlatego posłuchałem - choć z jednego e-booka (obróbka RAWów) wyczytałem że dobrze skalibrować na 6500K
Ten monitor da się skalibrować na dokładnie 6500K. Nie ma zatem przesłanek aby zostawiać sobie "błąd" 300K.
a tak poważnie to rozumiem że zdjęcie mogę 'obrobić' w PS w ustawieniach jakie otrzymałem po oprofilowaniu i po wydruku będzie ono zbliżone do tego z monitora
Teoretycznie. :-)
nie powinienem jednak oglądać tego zdjęcia w takich warunkach oswietleniowych (~2500k) bo bedzie sie wydawało ze jest za ciepłe
dobrze myślę?
Oglądać można, ale nie należy odnosić fotki do monitora. Oko samoistnie, poza świadomością skoryguje biel na 2500K, ale zestawienie obok, dwóch bieli, mocno różniących się temperaturą, nie będzie dobrym pomysłem.
to że teoretycznie to wiem :-) - idąc dalej tym tokiem rozumowania z każdego urządzenia choćby nie wiem jak skalibrowanego będzie jakiś błąd odwzorowania kolorów... ale my nie tym ;-)
już o tym wspominałem ze nie oglądam odbitek w swojej 'pracowni' :D ani tym bardziej nie porównuje ich w takim oswietleniu do tego co jest na monitorze...
do tego używam testera domowego zwanego czasem żoną ;-)
temp. - dobrze więc, powalczę z kalibratorem i spróbuje 6500K; zobaczymy jak pójdzie odbitkom z labu (twierdzą ze nie ingerują w przesylane pliki - z tego co do tej pory u nich drukowalem to widze ze nie wyostrzają i nie podnoszą kontrastu/nasycenia).
jak bedzie niezadawalająco to eye one pojdzie pod mlotek i zgłosze sie do p Tomka po Lafota (bo chyba nigdzie indziej nie dostane?) :-)
btw - nie opisałem wrażen z monitora eizo s2100; po jednym wieczorze trudno coś napisać; obraz jest bardzo dobry i duży 21'' - do tego trzeba sie przyzwyczaić
nie ma nierównomiernego podswietlenia (jakies jasne/ciemne rogi nie wystepują); czerń jest dla mnie zadawalająca;
odpaliłem F.E.A.R. - 1600x1200x32bit wysokie detale - bylem zaskoczony płynnoscia na moim gf7900gs .. nie zauważyłem tez smużenia ani tzw input_lag;
nie odpalalem filmów bo oglądam na TV :D
osłonka jest świetna - cieszę się ze zdecydowałem się ją kupić;
bardzo fajnie rozwiązana podstawka - również regulacja położenia monitora jest płynna
nie mam za bardzo porównania z moim CRT bo operacja wygladała tak ze wyłączyłem kompa, odłączyłem CRT i podłączyłem LCD;
myślę sobie (jako laik) że krzywe z mojego crt nie wyglądały jak wściekły wąz boa stad po włączeniu LCD (gdzie krzywe prawie sie nie rozjeżdżają) nie widziałem przepaści..
być może wizyta u rodziny i oglądnięcie zdjęć u nich da mi lepsze porównanie
Janusz Body
13-09-2007, 17:00
...zgłosze sie do p Tomka po Lafota (bo chyba nigdzie indziej nie dostane?) :-)....
http://www.lafot.com/
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Witam wszystkich
"Przysluchiwalem sie Waszej dyskusji od dluzszej chwili" z mysla o zakupie monitora dla siebie i niestety musze przyznac, jako ze jestem laikiem w tym zagadnieniu, ze mam drobny metlik w glowie... Dlatego prosze Was o podpowiedz. Moje kryteria to LCD 24" panoramiczny, najlepiej spelniajacy swe zadanie w grach (symulatory lotu to czesc mojej pracy), ale takze pasujacy do fotografii amatorskiej. Prosze o sugestie.
Witam
Moje kryteria to LCD 24" panoramiczny, najlepiej spelniajacy swe zadanie w grach (symulatory lotu to czesc mojej pracy), ale takze pasujacy do fotografii amatorskiej. Prosze o sugestie.
Nie było kryterium ceny więc: Eizo S2411W, HD2441W.
Zalety:
- Szybkie.
- Dobra czerń.
- Małe defekty obrazu.
Dziekuje za szybka odpowiedz. Rzeczywiscie cena nie gra roli. Chodzi mi o jak najlepsza wydajnosc i jakosc wyswietlanego obrazu.
Dziekuje za szybka odpowiedz. Rzeczywiscie cena nie gra roli. Chodzi mi o jak najlepsza wydajnosc i jakosc wyswietlanego obrazu.
Zatem wybór dokonany. Profesjonalnych monitorów nie ma sensu stosować, gdyż ucierpi na tym obraz ruchomy, a z uniwersalnych, proponowane, są bezdyskusyjnie najlepsze.
Jakie sa techniczne roznice pomiedzy Eizo S2411W a HD2441W? Czy ta roznica cenowa warta jest swieczki?
Jakie sa techniczne roznice pomiedzy Eizo S2411W a HD2441W? Czy ta roznica cenowa warta jest swieczki?
HD2441W ma wejście HDMI, wsparcie dla specyficznych trybów HD, w tym FullHD 1080, audio przez USB i parę innych ciekawostek.
Rozumiem. Musze chocby z ciekawosci zapytac jeszcze o Della 2407WFP-HC. Roznica cenowa jest znaczna, choc matryca taka sama, jak dla Eizo S2411W. Czy to 3x wieksza rozdzielczosc czyni S2411W "szybkim" w dynamicznej grafice komputerowej?
Arek Piekarz
13-09-2007, 18:53
Już od dawna czytan ten wątek i z ciekawości przyglądnąłem się monitorom Eizo. Nie wątpię, iż prezentują wysoką jakość w odwzorowaniu obrazu, ale tak jak tańsze modele innych firm są napakowane imho niepotrzebnymi ficzerami.
Weźmy np. symulację zaburzeń postrzegania koloru. Nie będę pytał, do czego to ma służyć, bo z angielskiej strony Eizo wyczytałem, że protanopię i deuteranopię trzeba uwzględniać przy tworzeniu map, stron internetowych, kolorów świateł... Ale ile na świecie jest takich osób?? Ok, to też sprawdziłem ;-) Wg wikipedii na protanopię cierpi ok. 1% mężczyzn i 0,02% kobiet, a na deuteranopię tylu samych mężczyzn i 0,01% kobiet... czyli bardzo mało. Czy naprawdę te funkcje są przez wiele instytucji wykorzystywane?
Druga sprawa to gadżety podbijające kontrast, wyostrzające rozmyte fragmenty obrazu (?!) oraz masakryczny stosunek kontrastu sięgający nawet 3000:1 (mam nadzieję, że wynika z bardzo niskiego punktu czerni?). Czy można je wyłączyć przy obróbce fotografii? Przyznam, że powitałbym z otwartymi ramionami funkcję autoregulacji jasności, bo u siebie w dzień mam zwykle zbyt ciemno (przy jasności monitora na maksa), a w nocy za jasno (i muszę obniżać zwykle do zera, ale wtedy ciężko shopować). Btw mój monitor to Mag 900P (tylko proszę się nie śmiać :-P)
Rozumiem. Musze chocby z ciekawosci zapytac jeszcze o Della 2407WFP-HC. Roznica cenowa jest znaczna, choc matryca taka sama, jak dla Eizo S2411W. Czy to 3x wieksza rozdzielczosc czyni S2411W "szybkim" w dynamicznej grafice komputerowej?
Dell 2407WFP-HC ma 8-bitowy kolor. Jak powszechnie wiadomo z tej cechy wynikają defekty obrazu. Proszę cofnąć się dwie strony do opisu 2007WFP, to praktycznie to samo.
Rozdzielczości są identyczne. Szybkość zależy od akceleratora ciekłych kryształów.
Druga sprawa to gadżety podbijające kontrast, wyostrzające rozmyte fragmenty obrazu (?!) oraz masakryczny stosunek kontrastu sięgający nawet 3000:1
To tylko tzw "kontrast dynamiczny", powstający jako złudzenie przy manipulacji jasnością w dynamicznych scenach. Przydaje się przy rozrywce.
Czy można je wyłączyć przy obróbce fotografii?
Można wyłączyć.
(mam nadzieję, że wynika z bardzo niskiego punktu czerni?).
Daj Boże, aby taki duży kontrast wynikał z niskiej czerni! Ale niestety nie ma tak dobrze, choć Eizo serii S ma tradycyjnie bardzo niską czerń. Problemem jest duży kontrast wynikający z wysokiej bieli.
Przyznam, że powitałbym z otwartymi ramionami funkcję autoregulacji jasności
W większości modeli Eizo serii S jest. Podobnie w Nec'ach serii 90.
Weźmy np. symulację zaburzeń postrzegania koloru. Nie będę pytał, do czego to ma służyć, bo z angielskiej strony Eizo wyczytałem, że protanopię i deuteranopię trzeba uwzględniać przy tworzeniu map, stron internetowych, kolorów świateł... Ale ile na świecie jest takich osób?? Ok, to też sprawdziłem ;-) Wg wikipedii na protanopię cierpi ok. 1% mężczyzn i 0,02% kobiet, a na deuteranopię tylu samych mężczyzn i 0,01% kobiet... czyli bardzo mało. Czy naprawdę te funkcje są przez wiele instytucji wykorzystywane?
Eizo produkuje też specjalistyczne monitory medyczne. Takie zagadnienia nie są zatem obce projektantom. Implementacja funkcji manipulującej obrazem, to mały koszt a marketingowo wygląda dobrze, no i dla tych 0,1% użytkowników (czyli 6 e6 populacji ludzkiej) to będzie jedyna słuszna firma. :-)
W najbliższym czasie chciałbym kupić monitor LCD z przeznaczeniem głównie do pracy w AutoCad i obróbce fotek. Po przeczytaniu wątku widzę, że na moje możliwości finansowe najlepszy będzie chyba Eizo S1931 (chyba, że dozbieram trochę kasy i szarpnę się na monitor o większej przekątnej z tej samej lini). Chciałbym jednak spytać o parę spraw tych co niedawno przesiedli się (najlepiej z CRT) na ten własnie model - widzę że kilka takich osób jest, więc bardzo liczę na waszą pomoc:) :
- jak jest z ostrością wyświetlanych zdjęć w porównaniu z CRT?
- czy patrząc pod różnym kątem na poszczególne obszary monitora widzimy rózną jasność?do tej pory miałem do czynienia raczej z tanimi monitorami LCD, szczególnie w laptopach...na nich raczej nie da się poprawiać jasności i kontrastu zdjęć :(
- jak jest z kolorystyką? czy nasycenie jakie ustawiamy na obserwowanym obrazie (mam na myśli korekcję zdjęcia np. w PS-ie) pokrywa się z tym co wyjdzie na odbitce?
- czy monitor po wyjęciu z pudełka koniecznie wymaga kalibracji czy też oprofilowania, żeby w ogóle dało się coś na nim obrabiać? - moje wymagania nie są jakieś bardzo skrajne w tej dziedzinie chociaż na pewno kupię kalibrator ale raczej w trochę późniejszym terminie...
proszę szczególnie o opinie tych, którzy niedawno nabyli ten monitor a wcześniej pracowali trochę na CRT
aaa... i jeszcze jedno, czy LCD jest faktycznie zdrowszy dla oczu - może macie jakieś materiały na ten temat? (to jest jeden z najważniejszych powodów z jakich chciałbym przesiąść się właśnie na LCD)
- jak jest z ostrością wyświetlanych zdjęć w porównaniu z CRT?
Ostrość na LCD jest idealna. Kineskop z uwagi na kilka zjawisk fizycznych zawsze jest trochę nieostry.
- czy patrząc pod różnym kątem na poszczególne obszary monitora widzimy rózną jasność?do tej pory miałem do czynienia raczej z tanimi monitorami LCD, szczególnie w laptopach...na nich raczej nie da się poprawiać jasności i kontrastu zdjęć :(
Każdy LCD ma węższą charakterystykę kątową niż kineskop. Jednakże przyzwoitej klasy monitory oferują rozsądne kąty widzenia, w których zmian kontrastu nie ma, lub prawie nie ma.
- jak jest z kolorystyką? czy nasycenie jakie ustawiamy na obserwowanym obrazie (mam na myśli korekcję zdjęcia np. w PS-ie) pokrywa się z tym co wyjdzie na odbitce?
Jeśli monitor będzie odpowiedniej jakości i skalibrowany, tak.
- czy monitor po wyjęciu z pudełka koniecznie wymaga kalibracji czy też oprofilowania, żeby w ogóle dało się coś na nim obrabiać? - moje wymagania nie są jakieś bardzo skrajne w tej dziedzinie chociaż na pewno kupię kalibrator ale raczej w trochę późniejszym terminie...
Każdy monitor, o ile zależy Panu na maksymalnej zgodności wynikającej z możliwości monitora, wymaga kalibracji. Dobre monitory nadają się do pracy po wyjęciu z pudełka, ale po kalibracji i jak jest różnica na plus.
aaa... i jeszcze jedno, czy LCD jest faktycznie zdrowszy dla oczu - może macie jakieś materiały na ten temat? (to jest jeden z najważniejszych powodów z jakich chciałbym przesiąść się właśnie na LCD)
Jest zdrowszy od CRT w tym znaczeniu, że jest ostry i nie migocze.
Ciekawostka:
Dobrze wiedzieć, że LCD pomimo dwóch pozytywnych, powyższych cech, może być znacznie bardziej uciążliwy niż kineskop. Wynika to z 3 do 5 razy większej znamionowej jasności ekranu. Komfortowy monitor musi mieć możliwość zredukowania jasności do takiego poziomu, jaki ma biała kartka papieru w tych samych warunkach oświetleniowych. Niestety, takich monitorów trzeba szukać "ze świecą".
Czepialstwo ? Co Ty politykiem jestes ze odwracasz kota ogonem ?
To niechlujstwo zwykle w Twoim wykonaniu nakazujace czytelnikowi domyslac sie co autor mial na mysli.
Przeczytaj takze to co napisales powyzej ... skladnia nie ma nic wspolnego z zasadami jezyka polskiego. Co to znaczy "że potrzeba jest dokonać pewnych ustawień w programie" ?
Przeczytaj ze dwa razy posta zanim wyslesz a "czepialscy" sie nie pojawia.
faktycznie, Forumowy mądrala :lol: do ciebie pasuje, a co do ustawień to jak pierwszy raz odpaliłeś np: PS to wrzuciłeś od razu fotki do obróbki. Czy może najpierw dokonałeś pewnych ustawień początkowych by móc pracować w "prawidłowej" przestrzeni korolów:?:
Silent Planet sorki że w twoim temacie doszło do tak dziwnej dykusji ale niektórzy na forum to prawdziwi mondrale, sam pewnie często czytając posty doszedłeś do takich wniosków, niedługo dojdzie do tego, że będą wytykać brak przecinka w zdaniu ("poloniści :)")
Tomasz Urbanowicz
14-09-2007, 11:39
Proponuje nie robić tutuaj OT w formie osobistych "podjazdów".
faktycznie, Forumowy mądrala :lol: do ciebie pasuje, a co do ustawień to jak pierwszy raz odpaliłeś np: PS to wrzuciłeś od razu fotki do obróbki. Czy może najpierw dokonałeś pewnych ustawień początkowych by módz pracować w "prawidłowej" przestrzeni korolów:?:
Silent Planet sorki że w twoim temacie doszło do tak dziwnej dykusji ale niektórzy na forum to prawdziwi mondrale, sam pewnie często czytając posty doszedłeś do takich wniosków, niedługo dojdzie do tego, że będą wytykać brak przecinka w zdaniu ("poloniści :)")
Mówi się że chcieć to MÓC a nie "módz" i to nas różni ;)
Ostrość na LCD jest idealna. Kineskop z uwagi na kilka zjawisk fizycznych zawsze jest trochę nieostry.
Każdy LCD ma węższą charakterystykę kątową niż kineskop. Jednakże przyzwoitej klasy monitory oferują rozsądne kąty widzenia, w których zmian kontrastu nie ma, lub prawie nie ma.
Jeśli monitor będzie odpowiedniej jakości i skalibrowany, tak.
Każdy monitor, o ile zależy Panu na maksymalnej zgodności wynikającej z możliwości monitora, wymaga kalibracji. Dobre monitory nadają się do pracy po wyjęciu z pudełka, ale po kalibracji i jak jest różnica na plus.
Jest zdrowszy od CRT w tym znaczeniu, że jest ostry i nie migocze.
Ciekawostka:
Dobrze wiedzieć, że LCD pomimo dwóch pozytywnych, powyższych cech, może być znacznie bardziej uciążliwy niż kineskop. Wynika to z 3 do 5 razy większej znamionowej jasności ekranu. Komfortowy monitor musi mieć możliwość zredukowania jasności do takiego poziomu, jaki ma biała kartka papieru w tych samych warunkach oświetleniowych. Niestety, takich monitorów trzeba szukać "ze świecą".
dziękuję za odpowiedź. Pragnąłbym jeszcze prosić o podzielenie się wrażeniami "bardziej przeciętnych użytkowików". A czy ktoś wie, czy mozna gdzieś obejrzeć ten monitor - eizo S1931 w Krakowie? Może któryś z użytkowików byłby tak miły i pokazał własny - odwdzięczę się piwkiem:)?
rysiaczek
14-09-2007, 14:39
A czy ktoś wie, czy mozna gdzieś obejrzeć ten monitor - eizo S1931 w Krakowie?
bit na Krzyża - tylko zadzwon sobie wczesniej.
dziękuję za odpowiedź. Pragnąłbym jeszcze prosić o podzielenie się wrażeniami "bardziej przeciętnych użytkowików".
Sugeruje mi Pan nierzetelność? :sad:
PS. Z oglądania niewiele Panu przyjdzie. No, chyba że ma Pan duże doświadczenie w ocenie monitorów, wiedzę jak to wykonać w niesprzyjających warunkach, oraz filtr antymakaronowy w uszach. Trzeba kupić, i tak w przedziale 2 tys zł nic lepszego nie ma. Jeśli się nie spodoba, ma Pan ustawowe prawo oddać z powrotem. :-)
dziękuję za odpowiedź. Pragnąłbym jeszcze prosić o podzielenie się wrażeniami "bardziej przeciętnych użytkowików".
Sugeruje mi Pan nierzetelność? :sad:
panie Tomku - nadwrażliwość? ;-)
kazdy mówi za siebie oczywiscie - ja to odebrałem że chciałby opinie 'bardziej przeciętnych' czytaj: nie mających takiej wiedzy/doświadczenia o monitorach..
czyli kupili - i jak wrażenia?
nie wszyscy chcą dopiec :-)
btw
w jednym z postów mówił pan że s2100 można skalibrować na 6500K tylko trzeba w monitorze pogrzebać; miał pan na myśli w ustawieniach w menu-osd czy bardziej fizycznie?
bo skalibrowałem na 6500k - musiałem troche wyregulować kanały rgb w GAIN..
Sugeruje mi Pan nierzetelność?
Nic podobnego! Nie miałem w zamiarze by Pana lub kogokolwiek urazić. Chciałbym poprostu usłyszeć także opinie kogoś kto nie siedzi w branży, nie ma takiej wiedzy a mógłby przekazać proste, prawdziwe odzczucia z użytkowania :)
PS. Z oglądania niewiele Panu przyjdzie. No, chyba że ma Pan duże doświadczenie w ocenie monitorów, wiedzę jak to wykonać w niesprzyjających warunkach, oraz filtr antymakaronowy w uszach. Trzeba kupić, i tak w przedziale 2 tys zł nic lepszego nie ma. Jeśli się nie spodoba, ma Pan ustawowe prawo oddać z powrotem. :-)
Co do tego oglądania w sklepie to trochę racja :) ale co do zwrotu nie do końca - czasem na prawdę trzeba walczyć o swoje prawa i nie jest to miłe dlatego chciałby zebrać jak najwięcej informacji zanim kupię. W kazdym bądź razie Wielkie Dzięki za czynne udzielanie się w wątku- bardzo dużo się dowiedziałem i na pewno pomoże to w wyborze monitora!
EDIT:pst mnie uprzedził z wysłaniem posta:)
ja to odebrałem że chciałby opinie 'bardziej przeciętnych' czytaj: nie mających takiej wiedzy/doświadczenia o monitorach..
czyli kupili - i jak wrażenia?
Można cofnąć się kilka stron do tego postu:
http://canon-board.info/showpost.php?p=364458&postcount=683
Mam tylko nadzieję że Tomek Urbanowicz mnie nie zastrzeli za sprowadzenie do "bardziej przeciętnych". :-)
bo skalibrowałem na 6500k - musiałem troche wyregulować kanały rgb w GAIN..
Dokładnie tak to trzeba było zrobić.
Dokładnie tak to trzeba było zrobić.
8)
instrukcja moim przyjacielem ;-)
moze to złudzenie ale krzywe wydawały sie jeszcze bardziej zgodne niż przy kalibracji na 6200k
choć myślę ze o wiele wieksze znaczenie miało to że za drugim razem 'odseparowałem' żyrandol :lol: od monitora tzn. zrobiłem mały manewr bo przy pierwszej kalibracji świecił mi troche w monitor
Tomasz Urbanowicz
14-09-2007, 20:09
Mam tylko nadzieję że Tomek Urbanowicz mnie nie zastrzeli za sprowadzenie do "bardziej przeciętnych". :-)
Nie zastrzelę :)
dziś pierwszy raz odpaliłem swoją galeryjkę na nowym monitorze...
pierwsze spostrzeżenie to masakryczne szumy z 300D - których wcześniej jakoś nie dostrzegałem
drugie spostrzeżenie - wszystkie zdjecia są jasniejsze niż miałem na starym crt
generalna konkluzja - zdjęcia przed zakupem kalibratora (profilera ;-) ) wyglądają źle; wyprane, bez kontrastu ze złą jasnością, albo czarne w cieniach gdzie były szczegóły
zdjęcia po zakupie kalibratora wyglądają już po japońsku czyli jako-tako;
im późniejsze tym lepiej wyglądają
podsumowując - na starym oprofilowanym crt dawało radę i wtedy mnie zadowało - teraz (z oprofilowanym lcd) już nie :mrgreen:
widać też że 'uczyłem' się swojego starego monitora crt z czasem - im później tym lepiej wychodziła mi obróbka (imho)
obserwowałem to również na odbitkach z labu - choć miałem ich profil kolorystyczny to pierwsze odbitki poprawiałem trzy razy (monitor byl rozjechany; poźniej juz po oprofilowaniu lepiej)
wczoraj obrobiłem na nowym monitorze kilkanście fot rodzinnych z różnego okresu tej wiosy i tego lata oraz cztery foty ślubne
we wtorek bede mieć w łapie - to będzie ostateczny sprawdzian (wszystkiego: monitora, umiejętności kalibracji/profilowania, wołania raw i obróbki)
Eizo Eizo Eizo...
Cena wyższa ale jakość i odwzorowanie kolorów idealne...
http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Eizo/SlimEdge__profesjonalne_zastosowania_biznesowe/19_/19_Eizo_S1931SHG/pelny,id,29318/
POLECAM
AdamBrzoza
17-09-2007, 21:37
mam 19"dell na chipie ultrasharp- do fotek genialny - cena 2 letnie na allegro 700zl
mam 19"dell na chipie ultrasharp
Może Pan objaśnić co to jest za "chip" i co on daje w rzeczywistości?
do fotek genialny - cena 2 letnie na allegro 700zl
A gradienty są płynne i bez przebarwień? Jak wygląda reprodukcja w cieniach i światłach?
AdamBrzoza
17-09-2007, 22:00
Może Pan objaśnić co to jest za "chip" i co on daje w rzeczywistości?
A gradienty są płynne i bez przebarwień? Jak wygląda reprodukcja w cieniach i światłach?
gradienty bez przebarwień. wysiwetla 16.7mln matryca PVA. a chip ten stworzony dla grafików. lepszy od philipsa. wczesniej miałem prof crt. postanowiłem przesiąść sie na lcd i tu padł wybór. Zajmuje sie tylko fotografią i ten monitor jest optymalny. www.adam-brzoza.com
gradienty bez przebarwień.
Jaki to jest dokładnie model?
a chip ten stworzony dla grafików. lepszy od philipsa.
A coś konkretniej? Co to znaczy w ogóle "chip"? W czym i dlaczego jest lepszy od innych "chipów"?
AdamBrzoza
17-09-2007, 22:33
Jaki to jest dokładnie model?
A coś konkretniej? Co to znaczy w ogóle "chip"? W czym i dlaczego jest lepszy od innych "chipów"?
co to za chip i dlaczego lepszy: -proszę porozmawiać ze specjalistą, ja "tylko" robie zdjęcia a monitor ma spełniać moje wymagania, podaję namiary:
Jacek Demczuk
COMPUTER SERVICE
26-700 Zwoleń, Ul. Krakowska 6
Tel. +48 662-552-888
co to za chip i dlaczego lepszy: -proszę porozmawiać ze specjalistą, ja "tylko" robie zdjęcia a monitor ma spełniać moje wymagania, podaję namiary:
Rzucił Pan tezę na forum. Zapytałem o jej uzasadnienie, ponieważ moje informacje mówią coś zgoła innego. Ja również mogę napisać cokolwiek z sufitu, marketingowe słowa-klucze, bez dowodów, ale przecież nie o to chodzi. Jeśli Pan twierdzi, że ma Pan świetny monitor do fotografii proszę podać przynajmniej jego model.
PS. Pytanie o gradienty w liczbie mnogiej było podchwytliwe. Nikt nie jest w stanie ocenić braku przebarwień na więcej niż jednym gradiencie (szarości). Zatem wniosek jest taki, że w ogóle Pan tego nie zweryfikował, a tylko rzucił puste hasło.
AdamBrzoza
17-09-2007, 22:51
Rzucił Pan tezę na forum. Zapytałem o jej uzasadnienie, ponieważ moje informacje mówią coś zgoła innego. Ja również mogę napisać cokolwiek z sufitu, marketingowe słowa-klucze, bez dowodów, ale przecież nie o to chodzi. Jeśli Pan twierdzi, że ma Pan świetny monitor do fotografii proszę podać przynajmniej jego model.
PS. Pytanie o gradienty w liczbie mnogiej było podchwytliwe. Nikt nie jest w stanie ocenić braku przebarwień na więcej niż jednym gradiencie (szarości). Zatem wniosek jest taki, że w ogóle Pan tego nie zweryfikował, a tylko rzucił puste hasło.
na forum - odpowiedziałem na pytanie [jaki monitor] podałem swój typ, nie jestem specjalista od monitorów ----ALE ZANIM KUPIŁEM TO KILKANAŚCIE PRZETESTOWAŁEM, być może zadający pytanie chciał typowej porady normalnego użytkownika a nie fachowej jakie wykresy itp. Wiem bo byłem w podobnej sytuacji co specjalista to inne porady i zdania, to może być zniechęcające.
a moj monitor to DELL UltraSharp 1905FP
na forum - odpowiedziałem na pytanie [jaki monitor] podałem swój typ,
Dlaczego nie chce Pan podać modelu monitora? Jest to napisane na nim, nie trzeba być specjalistą aby odczytać.
"Typowa porada" jest niestety najczęściej nieobiektywna. Progi akceptacji i wymagania są różne, to co jednemu wydaje się dobre, innemu niekoniecznie. Jesteśmy na forum i w wąsko specjalizowanym wątku. Wypadałoby radzić rzeczywiście dobrze. Spotkałem się w pracy ze skrajnymi opiniami udzielanymi w dobrej woli. Sam Pan zresztą zauważył, że co "specjalista" to opinia. Gdyby było inaczej byłaby jedna, a ja nie użyłbym cudzysłowu.
AdamBrzoza
17-09-2007, 23:04
a aprpos pytnia o gradienty. zrozumialem to jako przejścia tonalne miedzy kolorami, i wysietla mi poprawnie : tzn na zdjeciu które jest generalnie ciemne i kolor lekko przechodzi od czarnego do rozświetlonego miejsca, następuje to płynnie tak jak widzie na wydruku (poligraficznym), wiec jak dla mnie to cala wiedza. :)
ok rozumiem, wobec tego przepraszam i proszę nie brać moich wypowiedzi pod uwagę. - pozdrawiam
ps. model monitora dopisalem
DELL UltraSharp 1905FP
a moj monitor to DELL UltraSharp 1905FP
Dziękuję. W wolnej chwili przedstawię rzeczywiste walory ww modelu monitora. Już teraz mogę jednak zdradzić, że niewiele odbiega on niestety od słabej średniej rynkowej dalekowschodnich monitorów. Jest znacząco lepszy od wszystkich bez wyjątku modeli Belinea, Benq, Acer, LG, większości modeli Samsunga i tym podobnych. W powyższym kontekście można rozważać zakup jako sensowną alternatywę, jednakowoż nie można formalnie powiedzieć, że nadaje sie do fotografii, gdyż w okolicach ceny nowego 1907FP są naprawdę lepsze monitory.
AdamBrzoza
17-09-2007, 23:16
DELL UltraSharp 1905FP
a aprpos pytnia o gradienty. zrozumialem to jako przejścia tonalne miedzy kolorami, i wysietla mi poprawnie : tzn na zdjeciu które jest generalnie ciemne i kolor lekko przechodzi od czarnego do rozświetlonego miejsca, następuje to płynnie tak jak widzie na wydruku (poligraficznym), wiec jak dla mnie to cala wiedza.
Tomasz Urbanowicz
19-09-2007, 10:02
Jeszcze coś dopiszę :)
Krzywa korekcyjna, krzywą korekcyjną, gradient gradientem, ale proszę jeszcze zwrócić uwagę na gamuty monitorów. Zamieszcze kilka wybranych które kalibrowałem i z których dostałem profile po kalibracji do analizy.
Biała linia to zakres sRGB.
Na początek laptopy:
źródło (http://img261.imageshack.us/img261/4199/laptopysh0.jpg)
Ten w kolorze żółtym to laptop Toshiba quomio g30 194 ekran truebrite,
najgorszy to Acer Asphire 3003
Teraz CRT - dwa wybrane:
źródło (http://img240.imageshack.us/img240/1698/gamut2de4.jpg)
Monitory LCD.
Monitor 17" AOC:
źródło (http://img396.imageshack.us/img396/662/allegromh5.jpg)
Monitor EIZO L997:
źródło (http://img240.imageshack.us/img240/6494/gamut1wf3.jpg)
Monitor EIZO S2000 (Tomasza1972):
źródło (http://img378.imageshack.us/img378/6255/eizotomasz1234oh7.jpg)
Monitor EIZO S1931 (mój):
źródło (http://img240.imageshack.us/img240/8974/mojeeizonk4.jpg)
W najbliższym czasie zamieszczę z Samsunga 970/971P.
Jeszcze coś dopiszę :)
Pamiętajmy jednak, że te wykresy pokazują przekrój bryłowego modelu koloru przy jasności 50%. Daje to w związku z tym tylko zgrubny, poglądowy obraz. Tym bardziej, że wyniki przy jasnościach bliskich 0 i 100% mogą być diametralnie różne od wniosków wyciągniętych z przytoczonych krzywych.
Tomasz Urbanowicz
19-09-2007, 13:01
Dorzucam jeszcze Samsunga 970/971P:
źródło (http://img124.imageshack.us/img124/9889/970yo5.jpg)
Dorzucam jeszcze Samsunga 970/971P
No i właśnie o tym pisałem. Wygląda prawie identycznie jak Eizo S1931? A jest różnica w zachowaniu monitora?
Tomasz Urbanowicz
19-09-2007, 13:13
No, różnicę opisałem wcześniej :)
No, różnicę opisałem wcześniej :)
Zatem wynika z tego wykładu następujący morał:
Obiektywna ocena monitora jest możliwa na podstawie pewnego zestawu kluczowych pomiarów, nigdy jednego.
Tomasz Urbanowicz
19-09-2007, 13:25
Oczywiście, dlatego staramy się tutaj przedstawić różne podejścia, pomiary i ich wyniki + osobiste wrażenia.