PDA

Zobacz pełną wersję : Monitor LCD - jaki ?

Strony : 1 [2] 3 4 5

Kubek
20-04-2007, 21:46
Musiałem zmienić już mocno wypalony kineskop
i mój wybór padł na EIZO S1931.
Tak kineskop, jak i obecny LCD ustawiałem/profilowałem
na oko, na zasadzie dobierania parametrów wyświetlanych zdjęć
do kolorystyki odbitek wykonanych w labie z którym współpracuję.
Wiem, może to i profanacja ale ja tak robiłem, robię i pewnie robił będę,
zwłaszcza że wystarczy zrobić to przy dobrym świetle dziennym
i efekty do tej pory miałem i mam zadawalające (nie tylko mnie).
Czego brakuje w EIZO S1931, to np. regulacji GAMMA
(musiałem odrobinę podciągnąć ten parametr z poziomu karty graficznej).
Nie ma też regulacji kontrastu (choć zmian tutaj wprowadzać nie musiałem).
Poza tym, metodą prób i błędów zauważyłem, że przy podłączeniu cyfrowym
widać więcej szczegółów w światłach i cieniach.
Co do tych szczegółów właśnie, o które po kilku zasłyszanych opiniach bardzo się bałem,
to jest niesamowita różnica odwzorowania (na wielki plus) w stosunku do kineskopu.
Może to świadectwo tego, że kineskop mój już ledwo dyszał
a może jednak w LCD wcale nie jest aż tak źle pod tym względem.
Reasumując- fotki z labu są pełnym odzwierciedleniem obrazu na monitorze
(czego nie mogłem już ostatnio powiedzieć o fotkach obrabianych na starym kineskopie).
W moim odczuciu lepszy sprzęt i tak byłby przeze mnie niewykorzystany w pełni,
bo co z tego, że bym sobie takowy sprawił, wykalibrował sprzętowo, itp.,
skoro przeciętny klient i tak nie zauważy różnicy.
Zresztą ile osób ogląda fotki w idealnych do tego warunkach oświetleniowych?
A ta sama fota w różnym oświetleniu (światło żarowe, halogenowe czy słoneczne o różnej porze dnia)
wygląda przecież poważnie inaczej.
Także oddanie pliku do innego labu czy wydrukowanie na innym papierze
da drobne przekłamanie w barwach, więc póki nie wydaję kalendarzy i albumów,
nie widzę powodów wchodzenia w monitory najwyższych lotów.
Wystarczy mi, że dostroiłem się kolorystyką z moim stałym fotolabem,
a gdybym potrzebował odbębnić jakąś poważną poligrafię w obcym punkcie,
to i tak można zaniesiony plik poprawić na ichniejszym sprzęcie pod ichniejsze maszyny i profile.
EIZO S1931 sprawuje mi się także idealnie przy wyświetlaniu dynamicznych obrazów!
Oglądając filmy nie widać żadnych smug, nieostrości, itp.
Jak dla mnie - EIZO S1931 jest monitorem wszechstronnym i w dobrej cenie.

Diabeł
21-04-2007, 15:24
Może i ja zabiorę głos w tej sprawie. Od czwartku jestem posiadaczem EIZOS1931, zakupionym tu www.mastiff.pl. Trochę pomarudziłem panu Tomkowi na PM i podjąłem decyzję o zakupie. Wcześniej miałem 19" CTX kineskopowy. To co zobaczyłem po odebraniu monitora w porównaniu do poprzednika, to poprostu szczęka opadła mi na podłogę. Monitor wyjęty z pudełka po podłączeniu działa rewelacyjnie. Może ja mam małe wymagania, ale teraz wiem, o czym mówili poprzednicy opisując wrażenia z monitorów o klasę wyższych. Jeżeli ktoś, zastanawia się czy warto dołożyć parę złotych i zakupić LCD, moje zdanie jest takie , że warto i tu polecam mastiff i Pana Tomka, wszystko załatwione szybko. W poniedzieałek o około 15:40 złożyłem zamówienia a w czwartek o 10 rano monitor był już u mnie.
Ja zyskałem miejsce (to był min. Powód dla którego myślałem o zakupie LCD) i jakość o jakiej w starym CRT mogłem sobie pomarzyć.

Arek Piekarz
22-04-2007, 10:08
Może i ja zabiorę głos w tej sprawie. Od czwartku jestem posiadaczem EIZOS1931, zakupionym tu www.mastiff.pl.
Możesz podać konkretny model? Bo na stronie sklepu, w którym go kupiłeś,
jest ich aż sześć (!).

Macio
22-04-2007, 10:21
jest ich aż sześć (!).

Róznią się podstawkami, ja mam czarny (SHB-BLACK) jest to wersja z podstawką z PIVOT`em. Polecam ;)

Diabeł
22-04-2007, 11:47
jest ich aż sześć (!).
Ja kupiłem taki: S1931SHB plus 5% zniżki i której pisał wcześniej Tom01

Tom01
22-04-2007, 13:26
jest ich aż sześć (!).

S1931 niezależnie od dalszych symboli to ten sam monitor. Różni się podstawami (SH, SA, SU) oraz kolorem (G, B). Wszystko jest podane w opisie.

Black!end
22-04-2007, 15:47
Witam.
Ja się właśnie zdecydowałem na tego EIZO S1931.
Dużo czytałem o monitorach LCD i wolę dołożyć parę złotych i kupić porządny monitor. Tandetę to każdy głupi może kupić ;-)

Nie mogę się zdecydować jednak na podstawę. Znaczy skłaniam się ku ArcSwing albo EzUP.

Co prawda kusi mnie pivot w EzUP ale nie wiem.
Wydaje mi się, że monitor z EzUP zajmuje więcej miejsca (patrząc z boku) niż ArcSwing. Niestety mam wąskie biurko ;)

Pozdrawiam.

skaner11
23-04-2007, 02:45
Witam!
Trochę poczytałem na tym forum o monitorach CRT i LCD, o złych i dobrych stronach ich kineskopów... i jak to u Polaków były różne opinie i nawet prawie wykłady z kolorymetrii. Przeczytałem, że monitory LCD nie mogą wyświetlać poprawnie czerni (te słabsze tak, jeżeli właściciel opiera się tylko i wyłącznie na kalibracji) a przecież w większości to piszą ludzie uważający się za znawców tematu. Przeważnie wypowiadają się ludzie prawdopodobnie związani z DTP. Tutaj małe sprostowanie odnośnie kalibracji monitorów CRT i LCD. Samo skalibrowanie tylko da w miarę poprawne wyświetlanie kolorów przez ustawienie punktu bieli. Punkt czerni tworzony przez urządzenie i program kalibracyjny utworzą czerń w stosunku do zadanej gammy. Biorąc jednak pod uwagę świecenie monitora (sRGB), nie będzie to gamma odpowiadająca gamutowi np. maszyny drukarskiej, czy cromalinowi. Po skalibrowaniu monitora należy dostosować jego świecenie (jaskrawość) do danego urządzenia drukującego. Nawet najdroższe monitory nie można dokładnie skalibrować, aby świeciły dokładnie tak, jak każdy wydruk próbny (na poprawnie skalibrowanym urządzeniu a z tym jest bardzo różnie, bo przeważnie te urządzenia kalibrowane są pod jakąś maszynę drukującą, jeżeli znajduje się w studio DTP przy drukarni) i należy zmienić jaskrawość monitora. W większości słyszałem zdania, że nie ma potrzeby dostrajania monitora a to z tego powodu, że program typu photoshop zasymuluje wyświetlanie w druku. Otóż jest to podstawowy błąd w rozumieniu dostrajania monitora. Biel w tego typu programach (przy poprawnym skonfigurowaniu do druku, bo o takiej konfiguracji piszę) jest wyrażana proporcją: 5,3,3,0 lub 4,2,2,0 itd. Taka biel na ekranie prawie świeci. Druk odbywa się na papierze, który przeważnie ma proporcję wprost przeciwną, np. 6,6,12,0. Już wyraźnie widać, że biele i bliki na tym papierze będą lekko zażółcone. Po konfrontacji takiego wydruku powiemy, że monitor źle świeci w światłach. A przecież to operator popełnił błąd przy założeniu odnośnie bieli na jego ekranie. Mając monitor bardzo wysokiej klasy możemy pokusić się o dostrojenie wyświetlania do danego papieru, chociaż to nic faktycznie nie da. Lepszym rozwiązaniem jest dostosowanie samego wyświetlania i uchwycenia właściwej gammy, która pozwoli widzieć dany wydruk w bardzo podobnym odbiorze świateł i cieni.
Powracając do wyświetlania cieni to po skalibrowaniu kolorymetrem czy spektrofotometrem zawsze cienie będą wyświetlane w większym zakresie niż pozwoli na to urządzenie drukujące. Częściowo pokaże to symulacja np. w photoshopie, ale nie zawsze, bo zależy to od znajomości przygotowania tego programu do pracy. Często widzę w zakładach zajmujących się przygotowaniem separacji całkowity brak poprawnych ustawień świateł i cieni w programie, jak również ogólnego nafarbienia czy użycia czerni. Największą bolączką naszych kalibrantów koloru jest znajomość zastosowania GCR i UCR. To te błędy później odbijają się na różnicy między wydrukiem a obrazem na ekranie. Monitor to tylko narzędzie, które należy odpowiednio przygotować. Również należy pamiętać o różnicy przestrzeni barwnej sRGB i Adobe RGB, która to przestrzeń zbliżona jest do CMYK.
Zajmuję się kalibracją koloru i przygotowuję zdjęcia do różnych publikacji. Ostatnio pracuję na monitorze Eizo CG221.
Pozdrawiam

Kubek
23-04-2007, 08:40
[...] Biel w tego typu programach (przy poprawnym skonfigurowaniu do druku, bo o takiej konfiguracji piszę) jest wyrażana proporcją: 5,3,3,0 lub 4,2,2,0 itd. Taka biel na ekranie prawie świeci. Druk odbywa się na papierze, który przeważnie ma proporcję wprost przeciwną, np. 6,6,12,0. Już wyraźnie widać, że biele i bliki na tym papierze będą lekko zażółcone. Po konfrontacji takiego wydruku powiemy, że monitor źle świeci w światłach. A przecież to operator popełnił błąd przy założeniu odnośnie bieli na jego ekranie. Mając monitor bardzo wysokiej klasy możemy pokusić się o dostrojenie wyświetlania do danego papieru, chociaż to nic faktycznie nie da. [...]
EIZO S1931 nie jest raczej "monitorem bardzo wysokiej klasy"
a jakoś dał mi się dostroić pod konkretny papier konkretnego fotolabu.
To samo zrobiłem wcześniej z monitorem kineskopowym,
który także nie był najwyższych lotów.
Dzięki temu zabiegowi na monitorze mam obraz w takich barwach
w jakich zobaczę ów obrazek na odbitce.

czornyj
23-04-2007, 09:21
Również należy pamiętać o różnicy przestrzeni barwnej sRGB i Adobe RGB, która to przestrzeń zbliżona jest do CMYK.

Przepraszam, ale czy mógłbyś wyjaśnić to stwierdzenie, bo wydaje mi się zgoła szokujące?

Tom01
23-04-2007, 10:06
Samo skalibrowanie tylko da w miarę poprawne wyświetlanie kolorów przez ustawienie punktu bieli. Punkt czerni tworzony przez urządzenie i program kalibracyjny utworzą czerń w stosunku do zadanej gammy.

Wszystko byłoby pięknie, gdyby praktyka tworzenia barwy na monitorze była zgodna z teorią. Wówczas można byłoby poprzestać na ustawianiu bieli. Szkopuł w tym że w większości przypadków nie są skompensowane defekty wynikające z błędów przy tworzeniu barwy. Zadany na monitorze np odcień o koordynatach 127x127x127 wcale może nie dać neutralnej szarości. Podobnie w bardzo wielu kombinacjach. Ciekawy artykuł o tej problematyce:
http://www.eizo.com/support/wp/pdf/wp_03-003.pdf, dział (pkt. 5) Accurate Additive Color Mixture.

Uwaga do wszystkich:
Warto pamiętać, że ustawienie punktu bieli w menu monitora ma się nijak do rzeczywistości. Monitor na zadane 6500K potrafi świecić losowo 1000K "cieplej" lub "zimniej". Poprawnie ustawia się to wyłącznie pomiarowo i od tego momentu można myśleć o kalibracji lub profilowaniu. To właśnie miał na myśli Janusz Body gorąco optując za posiadaniem jakiegokolwiek kalibratorka do każdego monitora. Nie tyle samo oprofilowanie monitora daje sukces, ale możliwość poprawnego ustawienia balansu bieli na bazie pomiarów przed procesem profilowania.

EIZO S1931 nie jest raczej "monitorem bardzo wysokiej klasy" a jakoś dał mi się dostroić pod konkretny papier konkretnego fotolabu.

To jest raczej zasługa "niskich wymagań" labu (papieru fotograficznego). Przykład obrazuje, że jest to do ustawienia z satysfakcjonującym efektem nawet na względnie tanim sprzęcie.

Największą bolączką naszych kalibrantów koloru jest znajomość zastosowania GCR i UCR. To te błędy później odbijają się na różnicy między wydrukiem a obrazem na ekranie.

Panie Januszu, sposób podstawiania czerni ma znaczenie w czasie przygotowania materiału do druku. Biorąc pod uwagę kontekst wątka, leży to daleko poza kręgiem zainteresowania czytelników. No chyba, że poruszył Pan to w intencji sygnalizacji komplikacji problemu operowania kolorem w ogóle, oraz właściwego, umiejętnego, użycia narzędzi jako takich.

PS. Po głębszym namyśle, wydaje mi się, że korzystając z drukarek CMYK'owych chyba warto postudiować ww tematykę.

skaner11
23-04-2007, 18:19
Zacznę moją wypowiedź od pytania Pana „Czornyj” dotyczącej przedstawienia zależności przestrzeni: RGB, sRGB, Adobe RGB [w photoshopie podana jako Adobe RGB (1998)]. Całkowita przestrzeń RGB jest nieosiągalna do wyświetlenia na ekranach monitorów i z tego powodu wymyślono okrojoną wersję RGB, tzw. sRGB, czyli standard RGB. Ten dziwny twór przestrzeni barwnej zrobiono po to, albowiem chciano ujednolicić wyświetlanie nawet na najsłabszych monitorach. Chodziło przede wszystkim o wyświetlanie stron www. Adobe RGB jest częścią przestrzeni RGB, która w dużym przybliżeniu odpowiada odzwierciedleniu kolorów maszyn drukujących, ich gamutów, i z tego powodu można mówić o przybliżonym oddaniu wartości kolorów CMYK. Biorąc również pod uwagę podobieństwo kolorów RGB do przestrzeni CMY (byłyby identyczne gdyby farby triadowe nie posiadały fizycznych zanieczyszczeń i dlatego wprowadzono kolor czarny - kontur) można stwierdzić, że przestrzeń Adobe RGB daje możliwość symulowania kolorów CMYK. Napisałem „symulowania” albowiem monitory przeważnie mają głębię 8-bitową i nawet 10-bitowa przestrzeń nie odda w pełni tej symulacji. Przestrzeń 16-bitowa daje już takie możliwości i mój monitor z tablicą 12-bitową i 16-bitową głębią może wyświetlać w prawie 100% przestrzeń Adobe RGB a co za tym idzie również kolory CMYK.
Pan Tomasz (Tom01) odpowiedział za mnie na stwierdzenie, że posiadacz słabszego monitora ma wyświetlanie podobne do kolorów otrzymywanych w fotolabie. To jest przybliżony obraz wynikający z niedoskonałości oka i również z tego, że standardowe ustawienia photoshopa dają biel (RGB) o wartościach 255, 255,255. Nie jest więc brany pod uwagę papier, gdyż każdy kolor papieru będzie symulował biel na takim obrazku. Przy druku na maszynie offsetowej byłby to kardynalny błąd.
Chciałem jeszcze dodać do wypowiedzi pana Tomasza (Tom01), że kalibrując monitor LCD napotyka się również na inną poważną trudność, a mianowicie ustawienie temperatury barwowej (punktu bieli) odbywa się skokowo, co 500K (w super monitorach LCD co 100K) i to też bardzo utrudnia poprawne skalibrowanie. Pod tym względem monitory CRT mają lepsze możliwości ze względu na płynną regulację.
Reasumując, nawet najlepszy monitor należy odpowiednio przygotować do pracy, również program, na którym mamy „obrabiać” np. zdjęcia.
Panie Tomaszu, brak znajomości zarządzaniem czernią powoduje również błędy w przygotowaniu samego zdjęcia, czy grafiki, które mają być później wydrukowane. Przecież zwykłe zdjęcie panny młodej w białej ślubnej sukni już potrzebuje tej znajomości, by nie dopuścić do powstania na sukni, czy welonie, niebieskich lub, co gorsza, cieni fioletowych. A czerwone jabłka. Jak one będą wydrukowane bez znajomości tego zagadnienia?
Serdecznie Wszystkich pozdrawiam

czornyj
23-04-2007, 22:53
Zacznę moją wypowiedź od pytania Pana „Czornyj” dotyczącej przedstawienia zależności przestrzeni: RGB, sRGB, Adobe RGB [w photoshopie podana jako Adobe RGB (1998)]. Całkowita przestrzeń RGB jest nieosiągalna do wyświetlenia na ekranach monitorów i z tego powodu wymyślono okrojoną wersję RGB, tzw. sRGB, czyli standard RGB. Ten dziwny twór przestrzeni barwnej zrobiono po to, albowiem chciano ujednolicić wyświetlanie nawet na najsłabszych monitorach. Chodziło przede wszystkim o wyświetlanie stron www. Adobe RGB jest częścią przestrzeni RGB, która w dużym przybliżeniu odpowiada odzwierciedleniu kolorów maszyn drukujących, ich gamutów, i z tego powodu można mówić o przybliżonym oddaniu wartości kolorów CMYK. Biorąc również pod uwagę podobieństwo kolorów RGB do przestrzeni CMY (byłyby identyczne gdyby farby triadowe nie posiadały fizycznych zanieczyszczeń i dlatego wprowadzono kolor czarny - kontur) można stwierdzić, że przestrzeń Adobe RGB daje możliwość symulowania kolorów CMYK. Napisałem „symulowania” albowiem monitory przeważnie mają głębię 8-bitową i nawet 10-bitowa przestrzeń nie odda w pełni tej symulacji. Przestrzeń 16-bitowa daje już takie możliwości i mój monitor z tablicą 12-bitową i 16-bitową głębią może wyświetlać w prawie 100% przestrzeń Adobe RGB a co za tym idzie również kolory CMYK.
Pan Tomasz (Tom01) odpowiedział za mnie na stwierdzenie, że posiadacz słabszego monitora ma wyświetlanie podobne do kolorów otrzymywanych w fotolabie. To jest przybliżony obraz wynikający z niedoskonałości oka i również z tego, że standardowe ustawienia photoshopa dają biel (RGB) o wartościach 255, 255,255. Nie jest więc brany pod uwagę papier, gdyż każdy kolor papieru będzie symulował biel na takim obrazku. Przy druku na maszynie offsetowej byłby to kardynalny błąd.
Chciałem jeszcze dodać do wypowiedzi pana Tomasza (Tom01), że kalibrując monitor LCD napotyka się również na inną poważną trudność, a mianowicie ustawienie temperatury barwowej (punktu bieli) odbywa się skokowo, co 500K (w super monitorach LCD co 100K) i to też bardzo utrudnia poprawne skalibrowanie. Pod tym względem monitory CRT mają lepsze możliwości ze względu na płynną regulację.
Reasumując, nawet najlepszy monitor należy odpowiednio przygotować do pracy, również program, na którym mamy „obrabiać” np. zdjęcia.
Panie Tomaszu, brak znajomości zarządzaniem czernią powoduje również błędy w przygotowaniu samego zdjęcia, czy grafiki, które mają być później wydrukowane. Przecież zwykłe zdjęcie panny młodej w białej ślubnej sukni już potrzebuje tej znajomości, by nie dopuścić do powstania na sukni, czy welonie, niebieskich lub, co gorsza, cieni fioletowych. A czerwone jabłka. Jak one będą wydrukowane bez znajomości tego zagadnienia?
Serdecznie Wszystkich pozdrawiam

To właśnie nie do końca jest dla mnie zrozumiałe, bo pisze Pan, że Adobe RGB jest przestrzenią odpowiadającą przestrzeniom uzyskiwanym w triadowym offsecie, a wydawała mi się ona znacznie szersza niż jakikolwiek CMYK?

Nie bardzo też rozumiem jak można wykorzystać UCR-GCR w fotografii, gdzie drukarki i laby pracują (ne wejściu) w RGB i praktycznie nie pozostawiają nam decyzji co do taktyki generacji szarości...

skaner11
23-04-2007, 23:38
I tutaj się z Panem zgodzę: ta przestrzeń jest większa i to jest powodem, że może być wyświetlany CMYK, który mieści się w tej przestrzeni barwnej - mieści się prawie w całości. Proszę zaznaczyć ten profil (Adobe RGB 1998) w photoshopie i przeczytać wyjaśnienie odnośnie tej przestrzeni. Uzyska Pan to w "ustawienie koloru" i tam należy wybrać ten profil dla RGB, a następnie "najechać" na niego myszką i wtedy odczytać informację na dole okna ustawiania koloru. Proszę również nie zapomnieć, że przestrzeń Adobe RGB jest w przeważającej części monitorów jedynie symulowana - te monitory nie potrafią wyświetlać w tej przestrzeni, a tylko ją symulują.
To, że laby naświetlają w RGB nie oznacza, że nie można wykorzystać zarządzania czernią. Drukuję swoje zdjęcia na jednej z najlepszych tego typu maszyn w Polsce i zapewniam Pana, że te możliwości w pełni wykorzystuję z rewelacyjnym skutkiem. Czasem nawet zdjęcia, które rozseparowałem z przeznaczeniem do druku offsetowego, zamieniam powtórnie na RGB i drukuję na tej maszynie. Tego typu konwersję przeprowadzam na kopii - nigdy na oryginale! Później nie ma odwrotu.
Pozdrawiam

Vitez
23-04-2007, 23:56
Czy moge ta madra dyskusje przerwac glupim pytaniem - czemu mowicie sobie per Pan? :shock:
Rozumiem ze z szacunku czy dla dodania powagi swojej wypowiedzi ale prosze... naprawde nie trzeba :roll: .

skaner11
24-04-2007, 00:11
Mam taką manierę, Panie Vitez. Jak ktoś skończy 60 lat, to mu sie wszystko w głowie przewraca.
Pozdrawiam

czornyj
24-04-2007, 01:51
I tutaj się z Panem zgodzę: ta przestrzeń jest większa i to jest powodem, że może być wyświetlany CMYK, który mieści się w tej przestrzeni barwnej - mieści się prawie w całości. Proszę zaznaczyć ten profil (Adobe RGB 1998) w photoshopie i przeczytać wyjaśnienie odnośnie tej przestrzeni. Uzyska Pan to w "ustawienie koloru" i tam należy wybrać ten profil dla RGB, a następnie "najechać" na niego myszką i wtedy odczytać informację na dole okna ustawiania koloru. Proszę również nie zapomnieć, że przestrzeń Adobe RGB jest w przeważającej części monitorów jedynie symulowana - te monitory nie potrafią wyświetlać w tej przestrzeni, a tylko ją symulują.

Teraz rozumiem, zbyt dosłownie odczytałem Pana sformułowanie. Oczywiście z faktu ile istnieje monitorów LCD zdolnych wyświetlić Adobe RGB zdaję sobie sprawę (3 w porywach do 4-ech modeli).

To, że laby naświetlają w RGB nie oznacza, że nie można wykorzystać zarządzania czernią. Drukuję swoje zdjęcia na jednej z najlepszych tego typu maszyn w Polsce i zapewniam Pana, że te możliwości w pełni wykorzystuję z rewelacyjnym skutkiem. Czasem nawet zdjęcia, które rozseparowałem z przeznaczeniem do druku offsetowego, zamieniam powtórnie na RGB i drukuję na tej maszynie. Tego typu konwersję przeprowadzam na kopii - nigdy na oryginale! Później nie ma odwrotu.
Pozdrawiam

Jeśli nie ma Pan nic przeciwko temu, pozwolę sobie podrążyć to ciekawe zagadnienie.
Jak wiadomo, wspomniane przez Pana GCR i UCR stanowią dwie metody separacji do CMYK różniące się sposobem zastępowania szarości triadowej przez czerń. Aby skorzystać z owych metod musimy zatem rozseparować plik do CMYK. Natomiast w przypadku labów, drukarek itp. musimy posłużyć się plikiem RGB, co zresztą jest logiczne, jako że przykładowo minilab nie jest urządzeniem CMYK lecz CMY, zaś drukarki fotograficzne to zwykle - od najprostszych - C,M,LC,LM,Y,K, po C,LC,M,LM,Y,R,G,B,LGY,GY,MK,K - póki co Photoshop nie oferuje nam konwersji do tego typu modeli, zresztą na nic by się one nie zdały, bo urządzenia te tak czy owak należy "nakarmić" RGB.
Jak zatem możemy w przypadku takich urządzeń wykorzystać zarządzanie czernią?

Czy moge ta madra dyskusje przerwac glupim pytaniem - czemu mowicie sobie per Pan? :shock:
Rozumiem ze z szacunku czy dla dodania powagi swojej wypowiedzi ale prosze... naprawde nie trzeba :roll: .

Miej litość, regulamin tego nie zabrania ;)

skaner11
24-04-2007, 03:00
Rozumiem, że nie może Pan zrozumieć sensu pracy z GCR i UCR w przypadku tworzenia odbitek w labie. Otóż należy spróbować „pobawić się” konwersją do CMYK. Przeprowadzić rozeznanie jakiej generacji czerni należy użyć do danej pracy, np. zdjęcia i wtedy to zastosować. Postępować jak ze zwykłą separacją barwną w przestrzeni CMYK. Tak przeprowadzona operacja pozwoli dowolnie manewrować tworzeniem czerni. Przykładowo ma Pan zdjęcie, które w ogólnej próbie w odniesieniu do skali szarości (należy zmierzyć próbnikiem najważniejsze części zdjęcia) i zobaczyć czy daną fotografię należy separować z UCR, czy GCR? Po wybraniu odpowiedniej metody należy liczbowo przeprowadzić konwersję kolorów z uwzględnieniem bieli i czerni (przedtem należy to ustawić w programie jako najjaśniejszy i najciemniejszy punkt) a następnie, po uzyskaniu bardzo poprawnych parametrów (tak, jak do druku offsetowego b. wysokiej jakości) wykonać kopię tego zdjęcia i następnie przekonwertować do sRGB. Przeważnie laby mają bardziej ograniczone możliwości swojego gamutu i nawet tak marny profil, jak sRGB może być zbyt trudnym do skopiowania. Nie ma więc sensu stosować Adobe RGB. Po konwersji z CMYK do sRGB zawarte ustawienie czerni (lub powstała czerń) zostanie zamieniona na składowe RGB. W miejscach o małej ilości czerni zostaną proporcjonalnie wzmocnione poszczególne składowe RGB, a w dużej ilości czerni również zostaną proporcjonalnie wzmocnione do granicy 0. Uzyska więc Pan rozłożenie czerni bardzo podobne do poprzedniego obrazka w CMYK. W cieniach będą kolory bez wyraźnych przebarwień, a o to przecież nam chodziło np. w przypadku sukni ślubnej. Również ważne jest to, że wychodząc z CMYK ma Pan pewność, że mieści się przestrzeń kolorów tego zdjęcia w możliwości jego wydrukowania. Błękit, fiolet czy jaskrawa czerwień nie zniknie i nie pojawią się dziwne, brudne barwy.
Ważne! Przy takiej obróbce należy bardzo precyzyjnie (czyli z pełną świadomością i profesjonalnie ustawić wartości dla CMYK).
Pozdrawiam

czornyj
24-04-2007, 09:00
Rozumiem, że nie może Pan zrozumieć sensu pracy z GCR i UCR w przypadku tworzenia odbitek w labie. Otóż należy spróbować „pobawić się” konwersją do CMYK. Przeprowadzić rozeznanie jakiej generacji czerni należy użyć do danej pracy, np. zdjęcia i wtedy to zastosować. Postępować jak ze zwykłą separacją barwną w przestrzeni CMYK. Tak przeprowadzona operacja pozwoli dowolnie manewrować tworzeniem czerni. Przykładowo ma Pan zdjęcie, które w ogólnej próbie w odniesieniu do skali szarości (należy zmierzyć próbnikiem najważniejsze części zdjęcia) i zobaczyć czy daną fotografię należy separować z UCR, czy GCR? Po wybraniu odpowiedniej metody należy liczbowo przeprowadzić konwersję kolorów z uwzględnieniem bieli i czerni (przedtem należy to ustawić w programie jako najjaśniejszy i najciemniejszy punkt) a następnie, po uzyskaniu bardzo poprawnych parametrów (tak, jak do druku offsetowego b. wysokiej jakości) wykonać kopię tego zdjęcia i następnie przekonwertować do sRGB. Przeważnie laby mają bardziej ograniczone możliwości swojego gamutu i nawet tak marny profil, jak sRGB może być zbyt trudnym do skopiowania. Nie ma więc sensu stosować Adobe RGB. Po konwersji z CMYK do sRGB zawarte ustawienie czerni (lub powstała czerń) zostanie zamieniona na składowe RGB. W miejscach o małej ilości czerni zostaną proporcjonalnie wzmocnione poszczególne składowe RGB, a w dużej ilości czerni również zostaną proporcjonalnie wzmocnione do granicy 0. Uzyska więc Pan rozłożenie czerni bardzo podobne do poprzedniego obrazka w CMYK. W cieniach będą kolory bez wyraźnych przebarwień, a o to przecież nam chodziło np. w przypadku sukni ślubnej. Również ważne jest to, że wychodząc z CMYK ma Pan pewność, że mieści się przestrzeń kolorów tego zdjęcia w możliwości jego wydrukowania. Błękit, fiolet czy jaskrawa czerwień nie zniknie i nie pojawią się dziwne, brudne barwy.
Ważne! Przy takiej obróbce należy bardzo precyzyjnie (czyli z pełną świadomością i profesjonalnie ustawić wartości dla CMYK).
Pozdrawiam

Serdecznie dziękuję za bardzo ciekawą wypowiedź - daje naprawdę sporo do myślenia. Nigdy jakoś nie przyszło mi na myśł by próbować "ugryźć" minilab CMYK-iem!

skaner11
24-04-2007, 20:32
Jestem zadowolony, że potrafiłem czymś nowym zainteresować.
Pozdrawiam

energia_ki
26-04-2007, 13:08
chcialam Was spytac o monitory Formac - wlasnie polecano mi monitory Formac, chociaż firma, z ktora rozmawialam, sprzedaje tez monitory Nec, ale wlasnie Formac polecono mi jako lepszy do zdjec i dajacy lepsze odwzorowanie kolorow - czy mozna prosic o Wasze opinie? ktos na tym pracuje/pracowal?

Tom01
26-04-2007, 14:07
chcialam Was spytac o monitory Formac - wlasnie polecano mi monitory Formac,

Tania alternatywa monitora graficznego. W podobnej klasie cenowej Eizo serii S jest lepsze i przede wszystkim kalibrowalne.

energia_ki
26-04-2007, 15:10
Tania alternatywa monitora graficznego. W podobnej klasie cenowej Eizo serii S jest lepsze i przede wszystkim kalibrowalne.

porownalam ceny i moze faktycznie lepsze byloby Eizo - tylko nie model S1931 ktory ma 19", ale EIZO FlexScan S2110W, ktory ma 21" - zamierzam z czasem kupic PS, a widzialam, ze na 19" jest juz troche ciasno, gdy ma sie otwarte zdjecie plus palety...

co do kalibrowalnosci Eizo i Formaca - czemu ten drugi ma byc niekalibrowalny? widzialam, ze polecane sa do niego Spyder2Pro i Eye One Display 2

Tom01
26-04-2007, 15:22
porownalam ceny i moze faktycznie lepsze byloby Eizo - tylko nie model S1931 ktory ma 19", ale EIZO FlexScan S2110W, ktory ma 21" - zamierzam z czasem kupic PS, a widzialam, ze na 19" jest juz troche ciasno, gdy ma sie otwarte zdjecie plus palety...

S2111W to 21" ale panorama, czyli na wysokość jest znacznie niższy niż 19 klasyczny. Panoramy są wygodne, ale:

1. Wygodne są duże panoramy, np 24". Małe są optycznie jak 17-tki.
2. Poza Eizo CE nie ma dobrych panoram do fotografii.

Nie wiem jaki będzie budżet tego zakupu, ale obok 19" 5x4 i 21" 16x10, rozsądnym wyjściem jest 20" 4x3. Znacznie większa w obszarze roboczym od obu poprzednich a nie kosztuje kosmicznych pieniędzy.

co do kalibrowalnosci Eizo i Formaca - czemu ten drugi ma byc niekalibrowalny? widzialam, ze polecane sa do niego Spyder2Pro i Eye One Display 2

Formac nie ma edytowalnej tablicy LUT, w związku z tym w przeciwieństwie do wielu Nec'ów i wszystkich Eizo nie można go skalibrować sprzętowo. Tylko profil, a ten jak wiadomo, to proteza.

energia_ki
26-04-2007, 17:23
S2111W to 21" ale panorama, czyli na wysokość jest znacznie niższy niż 19 klasyczny.

Nie wiem jaki będzie budżet tego zakupu

budzet - ok. 2 tys PLN, opcjonalnie z lekką górką [lekką, czyli raczej nie mowimy o kwocie np. 2800]

czy da sie za tę cenę znaleźć coś sensownego o wielkosci 21", dobrego do obrobki zdjec?

aha, ta 20", o ktorej Pan wspomina, to S200?
[to juz widze, ze to [chwilowo, mam nadzieje] nie moj zasieg]

[do Viteza:
wiem, ze nie lubisz, jak sie 'panuje' na forum, ale p.Tomasz wyraznie zaznaczyl, ze preferuje te forme, wiec nie widze powodu, by sie tak do niego nie zwracac]

Tom01
26-04-2007, 17:28
budzet - ok. 2 tys PLN, (...) czy da sie za tę cenę znaleźć coś sensownego o wielkosci 21", dobrego do obrobki zdjec?

Nie ma na to najmniejszych szans. W okolicach 2 tys zł można nabyć naprawdę niezłe monitory 19" ogólnego stosowania, takie jak Eizo S1931 lub Nec 1990SXi. Dwudziestki zaczynają się od 3 tys zł.

Zdecydowanie odradzam tanie panoramy 19-20-22".

caravaggio
26-04-2007, 17:45
tylko nie model S1931 ktory ma 19", ale EIZO FlexScan S2110W, ktory ma 21" - zamierzam z czasem kupic PS, a widzialam, ze na 19" jest juz troche ciasno, gdy ma sie otwarte zdjecie plus palety...
19 cali kosztuje ok. 1800, 21 cali juz ok. 3500. Moim zdaniem (obracajac sie w tej klasie sprzetu) zdecydowanie lepiej kupic 19 cali za te 1800 i do tego dokupic sobie drugi monitor (np. prosta 17tke za 800-1000 zl czy nawet 15-tke za jeszcze mniejsze pieniadze).

W sumie wyniesie cie to prawie 1000zl mniej niz 21 cali, a bedziesz miec nieporownywalnie wiekszy komfort pracy - na maly ekran wyrzucisz sobie wszystkie paletki, a cala 19-tke bedziesz miec tylko na potrzeby wyswietlania obrabianego zdjecia.

McKane
26-04-2007, 18:58
O ja zdecydowanie popre caravaggio. Dobre 19" na obrobke i 2 monitor za kilkaset zl na narzedzia histogramy itp. U mnie to rozwiazanie sprawdza sie idealnie (tyle ze na crt). Jesli dodatkowo masz prace w ktorej korzystasz z kilku zrodel naraz (dokumenty tekstowe, arkusze, przegladarka netowa itd) to docenisz mozliwosc 2 monitorow. Koniec z przelaczaniem pomiedzy poszczegolnymi aplikacjami.

energia_ki
26-04-2007, 19:46
19 cali kosztuje ok. 1800, 21 cali juz ok. 3500. Moim zdaniem (obracajac sie w tej klasie sprzetu) zdecydowanie lepiej kupic 19 cali za te 1800 i do tego dokupic sobie drugi monitor (np. prosta 17tke za 800-1000 zl czy nawet 15-tke za jeszcze mniejsze pieniadze).

W sumie wyniesie cie to prawie 1000zl mniej niz 21 cali, a bedziesz miec nieporownywalnie wiekszy komfort pracy - na maly ekran wyrzucisz sobie wszystkie paletki, a cala 19-tke bedziesz miec tylko na potrzeby wyswietlania obrabianego zdjecia.

przyznam, caravaggio, ze nigdy mi do glowy nie przyszlo, zeby podpiac 2 monitory do 1 kompa:!:
pomysl przedni, zwlaszcza ze monitora do palet nie musialabym kupowac, juz mam jakies tanie 19-calowe badziewko
to rozwiazanie ma tylko jeden minus - wymaga wiekszej ilosci miejsca, a drugi monitor juz mi na biurko nie wejdzie, no way, nie da tez rady powiesic go na scianie, ale sprobuje jeszcze cos pokombinowac

gdyby to [bombowe] rozwiazanie z 2 monitorami nie wyszlo z braku miejsca, mamy jeszcze 1 pytanie:

w tym zakresie cenowym [2 tys z lekkim hakiem] mozna dostac Samsunga 214T [21"] - wiem, ze juz padaly w tym watku nieprzychylne opinie nt Samsunga, ale wiem, ze pare osob na nich pracuje, a kolega z forum podpowiedzial mi, ze to matryce Samsunga sa montowane w Eizo

- wiec moze Samsung to wcale nie az taki zly wybor?

Tom01
26-04-2007, 20:04
kolega z forum podpowiedzial mi, ze to matryce Samsunga sa montowane w Eizo

I co z tego? Wytwórnie wyświetlaczy i monitorów to osobne przedsiębiorstwa z osobnym działem badawczym, marketingowym i polityką rynkową. Samsung SDI robi wyśmienite wyświetlacze w oparciu o które powstało wiele znakomitych monitorów, ale żaden z nich nie ma logo Samsung. Samsung produkując monitory opanował spory procent rynku masowego, ale firma nie ma aspiracji na nisze profesjonalne. Za to produkuje wyświetlacze to takich zastosowań na potrzeby innych firm.

Proszę też pamiętać, że zawsze sprawdza się zasada, że matryca nie czyni monitora. Nie jest to kardynalny wyznacznik jakości i posługujac się nim można doprowadzić do kosztownych pomyłek. Jest wiele przykładów monitorów o skrajnie różnej jakości, opartych o ten sam wyświetlacz, model i rewizję.

Modele 19-tek które podałem to jedyne monitory w tej klasie cenowej z 10-bitowym lub szerszym zapisem koloru, i z możliwością sprzętowej kalibracji.

kook
26-04-2007, 20:34
OT: widzę, że u Tom01 'Nikon user' zmienił się na 'Canon 30D user' i od razu buźka usmiechnięta :D

Tom01
26-04-2007, 20:42
OT: widzę, że u Tom01 'Nikon user' zmienił się na 'Canon 30D user' i od razu buźka usmiechnięta :D

Ha! Pstrykłem na próbę fotkę z ISO800 i zero szumu. Od razu świat jest piękniejszy z obu stron wizjera. :-)

Do tej pory walczyłem Nikonem D70. Fotografia reklamowa (dorabiam), gdzie szum i problemy z ostrością dawały mi się się konkretnie we znaki. Przecierpiałem w ten sposób prawie 2 lata i ponad 100 tys fotek dla hipermarketów, barów i tym podobnych.

30D nabyłem od kolegi z forum, więc zostało wśród swoich :-).

sergi
09-05-2007, 09:39
Rozglądam się za w miare dobrym LCD-kiem. Budżet to okolice 1500zł. Przeznaczenie - głównie obróbka cyfrowa.

Polecacie np:
samsung 971P - obecna cena to 12xx zł.
EIZO 19" S1931 - cena 17xx zł

Czy pomiędzy tymi monitorami jet duża różnica w jakości obrazu??

Czy w okolicy `1500zł są jeszcze jakieś LCD warte polecenia?

Tom01
09-05-2007, 10:24
Rozglądam się za w miare dobrym LCD-kiem. Budżet to okolice 1500zł. Przeznaczenie - głównie obróbka cyfrowa.

W okolicy 1500-2000 zł można kupić dobre monitory domowe, które będą się nadawały do amatorskiej obróbki fotografii. Naturalnie, obiektywnie rzecz ujmując będą obarczone najbardziej typowymi defektami jak brak detali w cieniach i światłach.

Polecacie np:
samsung 971P - obecna cena to 12xx zł.

Jeśli o mnie chodzi, zdecydowanie nie polecam. Nie polecam żadnych monitorów z 8 bitowym i węższym zapisem koloru na kanał. Defekty takich monitorów są znacznie poważniejsze i niemożliwe do skorygowania niż choćby najtańszych, niewiele droższych z kolorem 10 bitowym.

EIZO 19" S1931 - cena 17xx zł

To dobry wybór. Najtańszy przyzwoity monitor na rynku.

Czy pomiędzy tymi monitorami jet duża różnica w jakości obrazu??

Kolosalna.

Czy w okolicy `1500zł są jeszcze jakieś LCD warte polecenia?

Nie.

sergi
09-05-2007, 10:33
takie konkretne odpowiedzi mi sie podobają :D, dzięks

Shadow
09-05-2007, 11:18
W pracy jedziemy na 17" Philips 170B. Nie narzekam. Duży kąt widzenia, jasność w normie, kolory. Jak na potrzeby biurowo-domowe jest OK.

Zielony
09-05-2007, 11:25
A proszę mi powiedzieć czy warto na dzień dzisiejszy kupować monitor Samsunga 214T (kiedyś JanuszBody mi polecał ;-)), który obecnie (wg ceneo.pl) można by dostać za ~1800zł ? Pytam w takim sensie czy wyszedł może jakiś lepszy model w niewiele większej cenie etc.
Zależało by mi na przekątnej ~21 cali (nie mniejszej) no i przede wszystkim miałby służyć obróbce foto :P

czornyj
09-05-2007, 11:48
A proszę mi powiedzieć czy warto na dzień dzisiejszy kupować monitor Samsunga 214T (kiedyś JanuszBody mi polecał ;-)), który obecnie (wg ceneo.pl) można by dostać za ~1800zł ? Pytam w takim sensie czy wyszedł może jakiś lepszy model w niewiele większej cenie etc.
Zależało by mi na przekątnej ~21 cali (nie mniejszej) no i przede wszystkim miałby służyć obróbce foto :P

Sprawa jest cholernie prosta - jeśli chcesz coś naprawdę lepszego od Szajsunga, to musisz dołożyć drugie tyle.

Zielony
09-05-2007, 11:53
Sprawa jest cholernie prosta - jeśli chcesz coś naprawdę lepszego od Szajsunga, to musisz dołożyć drugie tyle.

To ja wiem i chciałbym tego uniknąć. Tyle, że ten monitor ponoć jest bardzo dobry do obróbki i wystarczający.

Poza tym mam pytanie, czy jest możliwość, że po podpięciu do laptopa on może mi nie działać?? Mam tylko laptopa i chciałbym wykonać taki właśnie myk. Tyle, że nie siedzę w temacie i może źle coś sobie wyobrażam.

Tom01
09-05-2007, 11:57
A proszę mi powiedzieć czy warto na dzień dzisiejszy kupować monitor Samsunga 214T (kiedyś JanuszBody mi polecał

Polecać można każdy monitor który się podoba polecającemu. Trzeba pamiętać jednak że to mocno subiektywna ocena, a polecający nie ma najczęściej dostępu do urządzeń i procedur pomiarowych, mogących obiektywnie poświadczyć z czym mamy do czynienia. Nie żebym Januszowi coś wytykał, broń Boże! Doświadczony użytkownik, jakim jest JanuszBody umie skorzystać z narzędzi i radzić sobie z ich ograniczeniami i to się chwali. Jednakowoż SM214T podobnie jak większość tanich LCD to produkt co najwyżej przeciętnej jakości, ze wskazaniem na słaby. Moim zdaniem nie warto pakować się w sprzęt tej klasy, jeśli w podobnych pieniądzach można mieć znacząco lepszy. A że mniejszy? No, cóż.... coś za coś.

Zależało by mi na przekątnej ~21 cali (nie mniejszej) no i przede wszystkim miałby służyć obróbce foto

Najtańsze monitory przyzwoitej jakości, oferujące 1600 pikseli w poziomie, bo o to zapewne chodzi, to Nec 2090UXi i Eizo S2000. Ceny ok 3 tys zł.

Poza tym mam pytanie, czy jest możliwość, że po podpięciu do laptopa on może mi nie działać?? Mam tylko laptopa i chciałbym wykonać taki właśnie myk. Tyle, że nie siedzę w temacie i może źle coś sobie wyobrażam.

1. Karta może nie dać trybu 1680x1050.
2. Obraz na interfejsie analogowym może być nieostry. No, chyba że masz DVI.

czornyj
09-05-2007, 12:09
To ja wiem i chciałbym tego uniknąć. Tyle, że ten monitor ponoć jest bardzo dobry do obróbki i wystarczający.

Szajsung ma - jak to zwykle bywa - dwa łącza: DVI i VGA. Nie powinno być zatem problemu z jego podłączeniem do czegokolwiek. Oczywiście na VGA traci się odrobinkę na jakości obrazu.

Monitor nie jest bardzo dobry do obróbki, ale od biedy ujdzie. Możliwości regulacji czegokolwiek toto specjalnie nie ma...

Tom01
09-05-2007, 12:13
Szajsung ma - jak to zwykle bywa - dwa łącza: DVI i VGA.

Ale nie wiadomo czy notebook ma. W dzisiejszych czasach na analogu można spodziewać się różnych dziwnych rzeczy, nie tylko "odrobinę pogorszenia". Szczególnie w wysokich rozdzielczościach, gdzie niejeden Matrox może wymięknąć. Znam przypadki, kiedy ludzie pokupowali dobre monitory, podłączyli do jakichś wynalazków i nie dało się na tym pracować.

czornyj
09-05-2007, 12:21
Ale nie wiadomo czy notebook ma. W dzisiejszych czasach na analogu można spodziewać się różnych dziwnych rzeczy, nie tylko "odrobinę pogorszenia". Szczególnie w wysokich rozdzielczościach, gdzie niejeden Matrox może wymięknąć. Znam przypadki, kiedy ludzie pokupowali dobre monitory, podłączyli do jakichś wynalazków i nie dało się na tym pracować.

Napisałem "odrobinę", bo ilekroć wspominam o gorszej jakości na analogowym łączu dlaczegoś zaraz pojawia się 100 osób gotowych do upadłego udawadniać, że jakość jest identyczna i że nie widzą najmniejszej różnicy.

No cóż - nie wdając się w zbędne dywagacje, również doradzałbym podłączenie monitora przez DVI.

Zielony
09-05-2007, 12:33
No to kurde chyba se nie kupię. Bo nie mam DVI. Na dzień dzisiejszy nie uśmiecha mi się też wydawać 3000zł na monitor. No i do tego skrzynia PC.
Ale wiem - to mój problem.
A powiedzcie mi jeszcze czy w sytuacji kiedy planuje się już wydać taką kasę na monitor ma sens brać 19 cali w sensie wygody ?? Wiem, że lepiej oczywiście większy ale mimo wszystko.

EDIT: Sorki, nie zauważyłem że monitory które podał Tom01 są 20cali.

czornyj
09-05-2007, 12:46
No to kurde chyba se nie kupię. Bo nie mam DVI. Na dzień dzisiejszy nie uśmiecha mi się też wydawać 3000zł na monitor. No i do tego skrzynia PC.
Ale wiem - to mój problem.
A powiedzcie mi jeszcze czy w sytuacji kiedy planuje się już wydać taką kasę na monitor ma sens brać 19 cali w sensie wygody ?? Wiem, że lepiej oczywiście większy ale mimo wszystko.

Możesz dokupić kartę PCMCIA z łączem DVI

Co do wielkości - wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. Dla mnie priorytetem była powierzchnia robocza i rozdzielczość. Do edycji zdjęć nie jest to absolutnie konieczne - ale bywa wygodne. Programy graficzne i konwertery RAW często mają palety zasłaniające 3/4 powierzchni monitora, zostawiając małe poletko na którym zdjęcie jest wielkości wrzoda na d... W takich przypadkach zbawienna jest wysoka rozdzielczość, bo po prostu palety zasłaniają mniej powierzchni roboczej. Osobiście nie miałbym nic przeciwko 30"...

Shadow
09-05-2007, 12:53
Wszystko pięknie tylko do monitora, który pracuje w rozdziałce nominalnej rzędu 1680x1050 trzeba jeszcze wypasionej karty graficznej. Jeśli będziesz pracował poniżej nominalnej wartości zrobi się pikseloza i cały misterny plan pójdzie się...

czornyj
09-05-2007, 12:57
Wszystko pięknie tylko do monitora, który pracuje w rozdziałce nominalnej rzędu 1680x1050 trzeba jeszcze wypasionej karty graficznej. Jeśli będziesz pracował poniżej nominalnej wartości zrobi się pikseloza i cały misterny plan pójdzie się...

Ja mam wypasioną kartę ATI Radeon - bez problemu pracuje w 1600x1200. Faktycznie, kosztowała majątek - całe 199PLN brutto...

Tom01
09-05-2007, 13:04
Wszystko pięknie tylko do monitora, który pracuje w rozdziałce nominalnej rzędu 1680x1050 trzeba jeszcze wypasionej karty graficznej.

Dokładniej potrzeba karty z pamięcią 8MB i pasmem 106MHz. Dzisiaj sprzedawane, każda bez wyjątku ma te parametry kilka razy większe. Pewnym ograniczeniem może być tylko nietypowa, z punktu widzenia sterownika, rozdzielczość w aspekcie 16x10.

Adso
09-05-2007, 13:40
z naprawę porządnymi CRT jest już krucho....jak chciałem kupić 21' za jakąś rozsądną cenę tzn do 3000zł to puchy takie, że siwo...owszem, są monitory do grafiki, kalibrowane, cudowne, ale też cudownie drogie. Z drugiej strony pojawiają się już całkiem porządne panele LCD tyle że te naprawdę dobre to wydatek rzędy 3000 złociszy i więcej. A tak w ogóle to monitor monitorem...a karta grafiki to pikuś?...i pamięci RAM ze 2G przynajmniej, Intel CoreDuo i wtedy komputer hula i można sie bawić w zdjęcia i CS3:)

czornyj
09-05-2007, 13:44
z naprawę porządnymi CRT jest już krucho....jak chciałem kupić 21' za jakąś rozsądną cenę tzn do 3000zł to puchy takie, że siwo...owszem, są monitory do grafiki, kalibrowane, cudowne, ale też cudownie drogie. Z drugiej strony pojawiają się już całkiem porządne panele LCD tyle że te naprawdę dobre to wydatek rzędy 3000 złociszy i więcej. A tak w ogóle to monitor monitorem...a karta grafiki to pikuś?...i pamięci RAM ze 2G przynajmniej, Intel CoreDuo i wtedy komputer hula i można sie bawić w zdjęcia i CS3:)

Karta grafiki to pikuś. Ja mam taką za 199PLN (specjalnie kupiłem taką, bo nie ma wiatraka) i chodzi jak burza. Droższe mają jedynie mocniejszą akcelerację grafiki 3D. Natomiast Core2Duo + 2GB RAM - ooo, to już jak najbardziej.

Tom01
09-05-2007, 13:45
z naprawę porządnymi CRT jest już krucho....jak chciałem kupić 21' za jakąś rozsądną cenę tzn do 3000zł to puchy takie,(...) LCD tyle że te naprawdę dobre to wydatek rzędy 3000 złociszy i więcej.

Czyli dobry CRT kosztował niegdyś tyle samo co dobry LCD teraz. Skąd więc rozsądne 3 tys za CRT i aż 3 tys za LCD w Twojej wypowiedzi?

Natomiast Core2Duo + 2GB RAM - ooo, to już jak najbardziej.

Pozwala na otwarcie na raz 300 jpegów po 3MB każdy. Sam próbowałem, nawet specjalnie sprzęt nie zwalania.

Adso
09-05-2007, 14:16
jasne jasne, teoretycznie masz racje..ale porządny CRT to nie to samo co porządny LCD, miałem okazje oglądać to samo zdjęcie na jednym i drugim...a oba rzekomo "porządne" i za takie same pieniądze mniej wiecej ( 100zł droższy CRT, co przy cenie 4500zł to żadna kwota)...i różnica była porażająca...póki co używam CRT i jeszcze długo pewnie będę używał:)

Shadow
09-05-2007, 14:32
jasne jasne, teoretycznie masz racje..ale porządny CRT to nie to samo co porządny LCD, miałem okazje oglądać to samo zdjęcie na jednym i drugim...a oba rzekomo "porządne" i za takie same pieniądze mniej wiecej ( 100zł droższy CRT, co przy cenie 4500zł to żadna kwota)...i różnica była porażająca...póki co używam CRT i jeszcze długo pewnie będę używał:)

Różnica w jakości obrazu wynika z technologii wyświetlania: plamki, piksele itd. Pisałem to już w innym wątku. Kiedy zdjęcia ogladane na CRT są ładne, to na LCD widać już przeostrzenia, efekty kompresji, szumy itd.

adalbert
09-05-2007, 14:39
jasne jasne, teoretycznie masz racje..ale porządny CRT to nie to samo co porządny LCD, miałem okazje oglądać to samo zdjęcie na jednym i drugim...a oba rzekomo "porządne" i za takie same pieniądze mniej wiecej....
Mocne słowa - jestem świeżo po prezentacji eizo cg211 i cg19... obejrzyj te monitory... a potem porównaj z crt.. jakimkolwiek ;)

Tom01
09-05-2007, 14:42

Przy przedziale cenowym około 4500 różnicę w wyświetlaniu powinno być widać na korzyść LCD. Z dwóch powodów: Pierwszy, LCD w tym przedziale zaczynają być naprawdę znakomite. Drugi. CRT użyty do porównania musiał być wiekowy, przez co nie mógł już mieć stanu kineskopu jak nowy. Jeśli było odwrotnie to coś z tym monitorem było nie halo. Na przykład napis Iiyama H511 na obudowie. :-)

Sandman
09-05-2007, 14:46
Jeśli chodzi o monitor >1600px w poziomie w okolicach 1500 zł to właśnie wczoraj przyjechał do mnie mój nowy Samsung 226BW (22", 1680x1050) i jestem bardzo zadowolony. Dałem za niego dokładnie 1504 zł z przesyłką.

Wiem że zaraz mnie zakrzyczycie, że Szajsung, że tani i badziewny ale w tej kategorii cenowej uważam wymiata. Pewnie EIZO za cenę dwa razy większą będzie dwa razy lepszy (co to znaczy?) tylko czasem budżet naprawdę jest określony precyzyjnie i pozwala na ruchy w zakresie bardziej 10 niż 100%...

Byłbym zapomniał - wymiata bez problemów po DVI z moim "wypasionym" Radeonem 9600... :)

Tom01
09-05-2007, 15:02
Jeśli chodzi o monitor >1600px w poziomie w okolicach 1500 zł to właśnie wczoraj przyjechał do mnie mój nowy Samsung 226BW (22", 1680x1050) i jestem bardzo zadowolony. Dałem za niego dokładnie 1504 zł z przesyłką.

Monitor z wyświetlaczem TN nie może "wymiatać". To jest logicznie niemożliwe. Główne cechy to bardzo wąska charakterystyka kątów w pionie, skutkująca przyciemnieniem dolnej lub górnej części ekranu do efektu negatywu włącznie. Ponadto liczne przebarwienia, pasma macha, migotanie frc, tragiczna charakterystyka gamma itp.

Monitor, szczególnie po przesiadce z wysłużonego CRT, może robić duże wrażenie wielkością i swoim mocnym, przekontrastowanym obrazem, ale nie ma to nic wspólnego z jakością.

Adso
09-05-2007, 15:06
adalbercie ...proszę bardzo... jeśli mowa o EIZO to Eizo FlexScan T966... a to wcale nie jest monitor profesjonalny...co najwyżej średniej jakosci monitor dla grafika
ha Tom ma racje...czesto monitory LCD zachwycaja obrazem, który jednak niewiele ma wspólnego z rzeczywistościa, a chyba o jak najbardziej dokładne odwzorowanie rzeczywistych kolorów nam chodzi...a nie o bajery:)

adalbert
09-05-2007, 15:31
Widzisz Adso - ja właśnie wiernym odwzorowaniem kolorów byłem powalony - wydruk zdjęcia na Epson Stylus Pro 3800 dokładnie odpowiadał temu, co widziałem na ekranie cg211 :)

Adso
09-05-2007, 15:39
może ja po prostu upierdliwy jestem?:)...albo uparty?:)....bo wierny na pewno nie:)))(wierny monitorom, oczywiście) sprawdzę sobie jeśli mi sie uda monitory, o których pisałeś:)

adalbert
09-05-2007, 15:48
... nie mam zamiaru na siłę przekonywać Cię do LCD - używając przez wiele lat CRT przez długi czas też byłem przeświadczony, że żadne lcd nie dorówna porządnemu CRT... do czasu, gdy najpierw w kilku studiach graficznych nie zobaczyłem "dominacji" lcd (potem przyszła refleksja - "WHY? - coś w tym musi być") - no i teraz ta prezentacja :) nie mam wątpliwości - eizo cg to doskonały wybór - na stronie http://www.eizo.pl/contact/index.html masz listę salonów EIZO (salon Tom01 w Białymstoku też tam jest :) )

Dario
09-05-2007, 19:58
Zastanawiam się nad wyborem monitora...panoramiczny czy klasyk ?

19" - do fotografii (format lustrzanek) lepszy 16:9 czy 4:3

Co o tym sądzicie?

adalbert
09-05-2007, 20:07
Dario - to tak naprawdę jedynie kwestia wygody. Panorama jest z pewnością lepszym wyborem, jeśli lubisz pracować nad nieprzysłoniętym paletami (choćby częściowo) zdjęciem - a palety szopa trzymać z boku ekranu. Drugim rozwiązaniem - co wielokrotnie już było sugerowane w tym wątku - jest stworzenie stanowiska dwumonitorowego (warunek - wystarczająco dużo miejsca na biurku :-D , odpowiednia karta graficzna obsługująca takie zestawienie)

Tom01
09-05-2007, 20:54
Zastanawiam się nad wyborem monitora...panoramiczny czy klasyk ?

Trzeba wiedzieć, że postrzeganie wielkości ekranu wynika z wysokości a nie z przekątnej. Przez to zjawisko, panoramiczna 20-tka wydaje się szerszą 17-tką, czyli jest wizualnie mała. Nieporozumienia powstają też przy analizowaniu przestrzeni roboczej, wynikającej z rozdzielczości wersji panoramicznej i klasycznej, o tej samej przekątnej. Pomimo pozornie identycznej, klasyczny monitor jest większy. Przykładowo przestrzeń robocza 20" 16x10 to 1680x1050 a 20" 4x3 to 1600x1200.

Odpowiedniki o takiej samej wysokości:
17" 5x4 <-> 20-21" 16x10
19" 5x4 <-> 22" 16x10
20" 4x3 <-> nie ma odpowiednika 16x10
21" 4x3 <-> 24" 16x10

Wniosek: Panoramy są bardziej komfortowe niż odpowiedniki klasyczne, ale trzeba wybierać o dwa "oczka" większe. Inaczej monitor pomimo dużej przekątnej jest po prostu mały.

Jest jeszcze jeden aspekt związany z panoramami. Niestety zdecydowaną większość z nich produkuje się do celów rozrywkowych. Główna cecha to oczojebny obraz. Coś jak bijące setkami kandeli po gałach telewizory LCD. Obecny trend w stronę maksymalizacji wielkości i minimalizacji ceny, skutkuje powstaniem całej masy 22-calowych koszmarów, zacofanych technicznie o 5 lat. Ich jakość w fotografii jest wyjątkowo słaba. Dobre panoramy są drogie, droższe niż ich klasyczne odpowiedniki.

Vitez
10-05-2007, 15:14
Monitor z wyświetlaczem TN nie może "wymiatać".

Moze wymiatac ale to zalezy od subiektywnego postrzegania jak i poziomu potrzeb. Dla jednych Canony serii Axxx wymiataja a dla innych dopiero jedynka z lka.

Tom01
10-05-2007, 15:18
Moze wymiatac ale to zalezy od subiektywnego postrzegania jak i poziomu potrzeb.

Nie może "wymiatać" w kontekście problematyki poruszanej na tym forum i w tym wątku. Ujmując nawet bardziej ogólnie, podobnie nie może "wymiatać" rower z hipermarketu za 129 zł lub wynalazki z TV Mango. Poniżej pewnego poziomu jakościowego rzecz "wymiatająca" ma problemy z realizacją swojej podstawowej funkcjonalności. Nie mówiąc o niuansach.

Vitez
11-05-2007, 13:52
Nie może "wymiatać" w kontekście problematyki poruszanej na tym forum i w tym wątku.

W tym kontekscie nie. Ale moze wymiatac dla zadowolonego kupca i uzytkownika ktoremu nic wiecej do szczescia nie potrzeba i ktory tym szczesciem chce sie podzielic, i o takim kontekscie ja mowie.

bigjon
11-05-2007, 13:57
Witam,

mam jeszcze jedno pytanko. Wielokrotnie już w tym wątku padało stwierdzenie, że przyzwoite minimum w 19” to Eizo S1931 lub Nec 1990SXi. Moje pytanie brzmi – w czym gorsze są ich nieco tańsze wersie: EIZO S1921 i NEC 1970NX?

Tom01
11-05-2007, 14:10
Ale moze wymiatac dla zadowolonego kupca i uzytkownika ktoremu nic wiecej do szczescia nie potrzeba

Trzymajmy się pewnych granic, wynikających z tematyki forum. W innym wypadku na pytanie o monitor wyskoczy stu zadowolonych użytkowników Belino-aceów z kontrastem 7000:1, jasnością 500cd/m2 i czasem 0,1 ms z teksem "polecam mój monitor wymiata". Szczęście w oczach posiadacza, nie jest wiarygodnym wyznacznikiem jakości. Proszę o konkretne liczby, zalety i wady, nad którymi możemy się wspólnie zastanowić i podjąć dyskusję.

czornyj
11-05-2007, 14:13
W tym kontekscie nie. Ale moze wymiatac dla zadowolonego kupca i uzytkownika ktoremu nic wiecej do szczescia nie potrzeba i ktory tym szczesciem chce sie podzielic, i o takim kontekscie ja mowie.

Nie ma takiej opcji, żeby matryca TN mogła wymiatać w zastosowaniach graficznych/fotoedycyjnych. Tom01 prezentuje faktycznie dość pedanteryjne i bezkompromisowe podejście do tematu monitorów do zastosowań graficznych, ale tu akurat trudno nie przyznać mu racji. O ile przeciętny śmiertelnik niekoniecznie zauważy różnicę między względnie dobrym monitorem a superskalibrowanym, referencyjnym potworem, wyświetlającym AdobeRGB, o tyle różnica między monitorem TN a monitorem na czymkolwiek innym naprawdę daje po oczach...

Tom01
11-05-2007, 14:16
w czym gorsze są ich nieco tańsze wersie: EIZO S1921 i NEC 1970NX?

1. S1921 w stosunku do S1931 nie ma dopalacza ciekłych kryształów. Obraz jest "wolniejszy".

2. 1970NX w stosunku do 1990SXi ma:
- 8 bitowy zapis koloru zamiast 12.
- Węższe zakresy regulacji, szczególnie mocy lamp, wynikające z optymalizacji monitora do pracy w biurach i urzędach.
- Dynamiczne manipulowanie jasnością w funkcji zawartości ekranu. Np word (białe) - ciemniej, program do fakturowania (czarne) - jaśniej.
- Brak pivot.
- Brak czujnika oświetlenia.
- Brak regulatora gamma, temperatury, przesunięcia fazy, kompensacji zakłóceń, offsetu ekranu, wyrównywania nierówności podświetlenia, regulacji wag RGB z przeliczaniem na CMY i pięćdziesięciu innych regulatorów.
- Brak możliwości kalibracji.
- Inna obudowa.
- Srebrna ramka wokół ekranu w szarej j czarnej wersji.
- To tak na szybko. Różnic jest więcej.

sergi
30-05-2007, 19:03
pytanie do speca czyli Tom01:

widze ze model eizo S1931 jest roznie oznakowany w sklepach internetowych:
- Eizo FlexScan S1931SH
- S1931
- S1931SE
- S1931SA

Czym one sie roznia? ktory brac? jutro kupuje :D

czornyj
30-05-2007, 19:22
Było. To różne podstawy: Height adjustable (SH) ArcSwing 2 (SA) EzUp (SU). Do tego dochdzi jeszcze ew. oznaczenie koloru - Grey (G) Black(B)

2marekm
30-05-2007, 20:08
Co sądzicie o monitorze IIyama ProLite H511S - 20,1" - 1600 x 1200 ?. Może ktoś go ma i wyrazi swoją opinię.
Liczę na naszego eksperta Tom01.

Tom01
30-05-2007, 21:57
# czornyj
Dzięki.

Co sądzicie o monitorze IIyama ProLite H511S - 20,1" - 1600 x 1200 ?. Może ktoś go ma i wyrazi swoją opinię.

Dłuższa wersja:
Monitor wg producenta kierowany do bardziej wymagających użytkowników. W rzeczywistości brak płynnych gradientów, przebarwienia, fatalne podświetlenie. Typowy zestaw defektów tanich LCD. Równie dobrze można nabyć jakąkolwiek Belineę, Samsunga, LG. To samo jakościowo, a często tańsze. Iiyama ma paskudny zwyczaj oznaczania różnych monitorów tym samym modelem przez dopiski W2, S6 itp. Tendencja jest taka, że im późniejsza edycja tym dużo gorsza. Pierwotny model H511 miał mimo wad pewien potencjał.

Krósza wersja:
Tragedia. Nie polecam.

pepeplaza
04-06-2007, 12:44
Dzięki Wam (szczególne podziękowania dla Tom01'a) z czystym sumieniem kupuję w tym tygodniu Eizo FlexScan S1931. Początkowo chciałem kupić Laptopa, ale jednak zdecydowałem się na stacjonarny. Mam tylko jedno pytanie. Czy komputer o specyfikacji zamieszczonej poniżej pozwoli wykorzystać zalety Eizo? Chodzi mi głównie o obróbkę zdjęć w PS (ale jakiś film na DVD pewnie też czasem oglądnę)

Intel Core 2 Duo E4400 1,8GHz 800MHz 4MB Cahe L2
Kingston DDR2 2*512MB 667MHz
Płyta: Gigabyte 945GM-S2
Seagate 250GB SATAII
Grafika: inno3D 7300GT 256MB 128bit DDR2

Jeśli jest tu jakieś za słabe ogniwo, które warto byłoby wymienić to proszę alarmować. Z góry dziękuję.

Zigi
04-06-2007, 13:13
....Czy komputer o specyfikacji zamieszczonej poniżej pozwoli wykorzystać zalety Eizo? Chodzi mi głównie o obróbkę zdjęć w PS (ale jakiś film na DVD pewnie też czasem oglądnę)

Intel Core 2 Duo E4400 1,8GHz 800MHz 4MB Cahe L2
...

Procesor jest zdecydowanie za słaby - Eizo przy nim nie będzie wyświetlać takich kolorów jak przy procesorze 2x mocniejszym, przy tej ilości ramu obraz będzie po prostu nie ostry ;)

Wpływ może mieć jeszcze od biedy karta graficzna, choć tak naprawdę tez nie ma co przesadzać przy współczesnych modelach jakiś specjalnych różnic miedzy kartami nie będzie.

Pytanie pomocnicze ile fotek dziennie chcesz obrabiać?

Misiaque
04-06-2007, 13:26
Przy złączu DVI (radzę o nie zadbać) i karta graficzna nie będzie miała żadnego znaczenia. Ja mam EIZO FlexScan L778, cudeńko.

Tom01
04-06-2007, 13:34
i karta graficzna nie będzie miała żadnego znaczenia.

Należałoby dodać: "przy zachowaniu minimum jakości". Inaczej, jak na przykład przy kartach Super Grace i podobnych, zdarza się, że coś czasem od niej odpadnie.

Diabeł
04-06-2007, 15:18
A czym czyścicie monitory LCD, macie jakieś sprawdzone zestawy ze ściereczkami i jakimiś płynami, bo woda z ludwikiem ;) raczej odpada.

Tom01
04-06-2007, 15:23
bo woda z ludwikiem ;) raczej odpada.

Ja tam używam płynu do mycia okien Ajax (niebieski Triple Action, czy cóś).

PrzemeS
04-06-2007, 17:08
A czym czyścicie monitory LCD, macie jakieś sprawdzone zestawy ze ściereczkami i jakimiś płynami, bo woda z ludwikiem raczej odpada.

Ja tam z pracy biorę zawsze taki zestawik do czyszczenia monitorów. W Vobisie znajdziesz bez problemów. Koszt 29zł a starczy tego na rok. No chyba, że masz zamiar czyścić codziennie monitor. ;)

Vitez
04-06-2007, 22:16
No chyba, że masz zamiar czyścić codziennie monitor. ;)

Moze czesto czyta dowcipy pijac kawe ;) .
Ja i CRT i LCD czyszcze jakims plynem do mycia szyb (rowniez kolor niebieski)+recznik papierowy.

PrzemeS
05-06-2007, 00:46
Moze czesto czyta dowcipy pijac kawe

To zależy jaką kawę pija, ale myślę, że bez pumeksu się nie obejdzie ;) :D

sergi
07-06-2007, 09:37
dostałem w woje amatorskie łapki EIZO 1931. No coś pięknego. Nawet nie ma co porównyać z tanimi LCD ponizej tysiaka. Obraz jest naprawdę rewelacyjny a oczy nie bolą mnie nawet po kilkugodzinnym wpatrywaniu się w ekran.

Dzięki tom01 za dobrę radę!

PS. dopiero teraz zauważyłem że oferujesz promocje -5% dla userów CB... :(

Tom01
07-06-2007, 10:11

Jeśli się przydała, to się cieszę.

PS. Czy Ty czasem sprzedajesz manualne obiektywy M42? Coś nick mi świta. Jeśli pomyłka to przepraszam za OT.

Zigi
07-06-2007, 15:40
dostałem w woje amatorskie łapki EIZO 1931. No coś pięknego. Nawet nie ma co porównyać z tanimi LCD ponizej tysiaka. Obraz jest naprawdę rewelacyjny a oczy nie bolą mnie nawet po kilkugodzinnym wpatrywaniu się w ekran.
...

To może klub założymy jako posiadacze tego monitora - bo dzięki opinii Tom01-a zdaje się grono posiadaczy tego modelu LCD-ka rośnie na CB w siłę ;).

sergi
07-06-2007, 22:20
PS. Czy Ty czasem sprzedajesz manualne obiektywy M42? Coś nick mi świta. Jeśli pomyłka to przepraszam za OT.

pomyłka ;)

jadeit
07-06-2007, 23:25

PS. dopiero teraz zauważyłem że oferujesz promocje -5% dla userów CB... :(

to tak jak mój 1990
tyle że dorwałem go chyba z rok temu przytargałem z de bo tam był tanszy o cały 0,7k polskiego

pozdrawiam

Pirx
07-06-2007, 23:27
Dopiero teraz trafiłem na ten wątek. Ale i bez jego lektury wybrałem i kupiłem całkiem niedawno EIZO 1931.
Po przesiadce z TN LG - długo zbierałem koparę.

TO JEST WSPANIAŁY I NIEDROGI MONITOR LCD !

Portrety oglądane z pivotem - po prostu, czwarty wymiar !
Dołączam do grona wyznawców 1931.

bigjon
14-06-2007, 08:01
I ja po przeczytaniu tego wątku zdecydowałem się na EIZO 1931:-) Potwierdzam, na amatorze takim jak ja robi wielkie wrażenie.

Kaworu
16-06-2007, 17:44
To może i ja się przylączę do wątku z zestawem pytań, mam możliwość nabycia w dość sensownej cenie jednego z tych monitorów:

NEC MultiSync 2170NX lub NEC MultiSync 2070NX

jak bardzo sensowne do zastosowań grafinyczh są matryce tych 2 modeli ?

(ewentualnie jeśli ktoś chcialby polecac coś innych firm <= 2300pln, to wymagania: 20"+, 1600x1200 minimum, konieczne 4:3, dobre kolory, DVI-D i ewentualnie pivot);

Tom01
17-06-2007, 00:27
To może i ja się przylączę do wątku z zestawem pytań, mam możliwość nabycia w dość sensownej cenie jednego z tych monitorów: NEC MultiSync 2170NX lub NEC MultiSync 2070NX

W dzisiejszych czasach nie jest sensowny zakup do grafiki żadnego monitora z 8 bitowym lub węższym kodowaniem koloru. Modele Nec serii 70 to sprzęt optymalizowany do pracy w biurach i uwzględniające specyfikę pracy/aplikacji/oświetlenia w takich warunkach. Kupno takiego do grafiki lub fotografii to strzał kulą w płot.

jak bardzo sensowne do zastosowań grafinyczh są matryce tych 2 modeli ?

Matryca nie ma prawie żadnego wpływu na ocenę przydatności monitora do konkretnych zastosowań. Walory monitora mogą być znacząco różne pomimo zastosowania tego samego ekranu. Podobnie jak zastosowanie silnika spalinowego w maszynach. Może być taki sam w motopompie strażackiej i w samochodzie terenowym. Wszystko zależy od konstrukcji, a przede wszystkim założeń projektowych i przeznaczenia. Wybór urządzenia wg takiego szczątkowego kryterium może prowadzić do kosztownych pomyłek.

(ewentualnie jeśli ktoś chcialby polecac coś innych firm <= 2300pln, to wymagania: 20"+, 1600x1200 minimum, konieczne 4:3, dobre kolory, DVI-D i ewentualnie pivot);

Nie ma monitora spełniającego ww warunki. Najbliższe to Nec 2090UXi i Eizo S2000.

2marekm
19-06-2007, 12:18
Jeszcze jedno pytanie do Tom01.
Monitor 21,3" NEC 2170 NX na matrycy PVA.
Byłbym wdzięczny za opinię na temat tego urządzenia.
Nie ukrywam, że przekątna 21,3" jest bardzo pociągająca, a i firma NEC też nie od "macochy".

Tom01
19-06-2007, 12:23
Jeszcze jedno pytanie do Tom01.
Monitor 21,3" NEC 2170 NX na matrycy PVA.
Byłbym wdzięczny za opinię na temat tego urządzenia.

Nec 2170NX to bardzo komfortowy monitor do typowych prac biurowych ze statycznymi obrazami. Przystosowany do pracy w dzień. Nieźle nadaje się jako tańszy zamiennik monitorów zawodowych do prac inżynierskich, projektowania, programowania, obliczeń, stanowisk nadzoru.

Vitez
19-06-2007, 18:54
Nec 2170NX to bardzo komfortowy monitor do typowych prac biurowych ze statycznymi obrazami. Przystosowany do pracy w dzień. Nieźle nadaje się jako tańszy zamiennik monitorów zawodowych do prac inżynierskich, projektowania, programowania, obliczeń, stanowisk nadzoru.

W skrocie: nie do grania i nie do obrobki zdjec. Do filmow pewnie tez taki sobie?

Tom01
19-06-2007, 20:25
W skrocie: nie do grania i nie do obrobki zdjec. Do filmow pewnie tez taki sobie?

Granie: Na pewno nie szybkie FPS ani rozgrywki zawodnicze. Strategia, logiczne, symulacje ok.
Zdjęcia: Nie.
Filmy: Ok, ale format nie ten, 50% ekranu to czarne pasy, oraz zbyt mały zakres regulacji jasności do oglądania wieczorem i w nocy.

energia_ki
22-06-2007, 20:41
jak napiszę, jaki mam problem z monitorem, to niechybnie usłyszę, że 'daj chłopu zegarek, a będzie go kłonicą nakręcał', ale napiszę i tak :)

otóż idąc za dobrymi radami, porzuciłam mój stary kiepski monitor Benq i nabyłam Neca 2190UXi - fakt, jakość obrazu palce lizać, mogłabym na nim wojnę kameleonów oglądać i nic by mi nie umknęło, żaden szczegół
w czym więc problem? ano w tym, że na tej zabawce nie da się zdjęć obrabiać, bo od razu są cudne piękne, a ja aż mdleję z zachwytu, jaka to ja genialna jestem i jakie powalające zdjęcia mi wychodzą... niestety, one są takie tylko na moim monitorze, na wszystkich innych już 'zdychają' i to radykalnie, kolory są sprane, brudne, mdłe, nie mogę nikomu wysłać takich zdjęć, ani dać do labu, bo efekty są opłakane

postarałam się 'zgasić' monitor [zjechałam z jasnością i kontrastem, zdjęłam trochę czerni], przestawiłam na sRGB, ustawiłam też sRGB w aparacie i w Photoshopie [tak, wiem, w ten sposób drastycznie ograniczam gamut - tylko że nie mogę sobie pracować w ProPhoto, a potem dostawać zawału na widok tego, co robi się ze zdjęcia przekonwertowanego do sRGB, żeby je wysłać, wstawić do Sieci, czy zrobić z niego odbitkę] - i nadal jest za żywo, za ładnie, za dobrze, i dalej obrobione na tym monitorze zdjęcia wyglądają fatalnie na innych :evil:

może to dziwny problem, nie wiem, ale byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi podpowiedział, jak się z nim uporać

Tom01
22-06-2007, 21:18
jak napiszę, jaki mam problem z monitorem, to niechybnie usłyszę, że 'daj chłopu zegarek, a będzie go kłonicą nakręcał', ale napiszę i tak :)

Obserwujesz typowy objaw monitora LCD. Mówiąc niefachowo, zbyt przekontrastowany obraz, a fachowo, źle skopensowana lub zniekształcona charakterystyka transmitancyjna ekranu. To co widzisz jako zbyt kontrastowe i kolorowe w rzeczywistości takie nie jest.

Recepta, wybacz łopatologiczność - może to są oczywiste rzeczy, ale czasem problemem jest jakiś detal:
- Przywrócić ustawienia fabryczne monitora.
- Wyzerować zarządzanie kolorem karty graficznej - krzywe gamma, jasność etc.
- Wywalić profile systemowe - wszystkie.
- Wywalić Adobe Gamma Loader i podobne PowerStripy.
- Zmniejszyć jasność do poziomu 90-120 cd/m2.
- Nie tykać "kontrastu", a broń Boże nie zmniejszać go poniżej 50%. Uwaga: Regulator kontrastu to oszustwo. Kontrastu w monitorze LCD nie da się regulować.
- Sprawdzić czy chodzi DDC/CI tzn czy monitor wykrywa się samodzielnie w systemie. Jest to ważne do następnych kroków.
- Ustawić temperaturę i gamma na tryb programowany (P) w menu serwisowym.
- Zadać Spectraview Profilerem (może być wersją trial) 6500K, gamma 2,2, biel w podanym zaresie zależnie od oświetlenia, czerń na min.
- Skalibrować i powiesić kolorymetr.
- Zbadać poprawność nastaw, dE < 3.
- Ma być dobrze!

energia_ki
22-06-2007, 22:27
Recepta, wybacz łopatologiczność - może to są oczywiste rzeczy, ale czasem problemem jest jakiś detal

łopatologicznośc wybaczam i proszę o jeszcze :-D
bo wcale nie było jej za dużo

"Wywalić profile systemowe - wszystkie."

mam wyrzucić z drivers w Windowsie te wszystkie AdobeRGB, ProPhoto, WideGamutRGB, sRGB, etc? wyczyścić cały folder color?

"Wywalić Adobe Gamma Loader i podobne PowerStripy."

prosze o podpowiedź, gdzie szukać, będzie mi łatwiej
i co to są 'podobne PowerStripy' i gdzie ich szukać?

"Zmniejszyć jasność do poziomu 90-120 cd/m2."

wyświetla mi się w procentach, a nie w candelach,
ale to nie problem, bo skoro monitor ma 280 cd/m2, to już to sobie przeliczę :smile:

"Nie tykać "kontrastu", a broń Boże nie zmniejszać go poniżej 50%. Uwaga: Regulator kontrastu to oszustwo. Kontrastu w monitorze LCD nie da się regulować."

nie da się??
to czym są zmiany kontrastu na monitorze, które obserwuję, regulując kontrast?

"Sprawdzić czy chodzi DDC/CI tzn czy monitor wykrywa się samodzielnie w systemie. Jest to ważne do następnych kroków."

dobra, przyznam, że nie wiem, jak to sprawdzić
myślałam, że skoro działa, to się wykrywa :smile:

"-Ustawić temperaturę i gamma na tryb programowany (P) w menu serwisowym.
- Zadać Spectraview Profilerem (może być wersją trial) 6500K, gamma 2,2, biel w podanym zaresie zależnie od oświetlenia, czerń na min.
- Skalibrować i powiesić kolorymetr."

nareszcie coś, co rozumiem :smile:

"Zbadać poprawność nastaw, dE < 3."

troche zbyt lapidarnie jak dla mnie, obawiam się
czy mógłbyć rozwinąć?

"Ma być dobrze!"

oby! :smile:

wielkie dzięki za odpowiedź, Tom01

Tom01
22-06-2007, 22:56
mam wyrzucić z drivers w Windowsie te wszystkie AdobeRGB, ProPhoto, WideGamutRGB, sRGB, etc? wyczyścić cały folder color?

Niekoniecznie fizycznie. Ważne alby w "zarządzaniu kolorem" ustawień zaawansowanych ekranu nie było nic, co nie jest związane z tym monitorem.

prosze o podpowiedź, gdzie szukać, będzie mi łatwiej i co to są 'podobne PowerStripy' i gdzie ich szukać?

Wszelkie oprogramowanie ingerujące w kartę graficzną. Szczególnie "gamma loadery" i programy do grzebania się w wagach kolorów podstawowych, jasności itp. Szukać trzeba oczywiście w zainstalowanych aplikacjach.

to czym są zmiany kontrastu na monitorze, które obserwuję, regulując kontrast?

Regulator kontrastu to regulacja poziomu bieli. Regulacja jaskrawości to regulacja poziomu czerni. To definicja. Jest odwrotnie niż wynika z potocznego rozumienia jaskrawości i kontrastu. No i jaskrawość i jasność to nieco co innego. W monitorze CRT na te dwie wielkości można wpływać niezależnie, w monitorze LCD można regulować tylko poziom bieli i robi się to przez regulację mocy lamp. Jednak czerń zmienia się również w takim wypadku i w wyniku tego kontrast ekranu zmienia się odrobinę samoczynnie. Teoretycznie powinien być stały, ale jest pewną funkcją zmian jaskrawości. Dzieje się tak gdyż przez czerń ekranu zawsze przebija się jakaś ilość światła. Faktycznie regulator jaskrawości jest jednocześnie niechcący trochę regulatorem kontrastu. Z przyzwyczajenia ludzi wynika że zbędny w tym przypadku, regulator kontrastu to jest coś normalnego i korzystając z okazji podpina się pod to "obcinanie matrycy". Jest to pseudo-ratunek we wszystkich monitorach zbyt mocno świecących, ale geneza jest bardziej perfidna. Mając taki "regulator" można robić super jasne monitory ze słabą regulacją mocy podświetlenia, czyli bardziej oczojebne na wystawie i tańsze. "Obcinanie" czyli wstępne spolaryzowanie komórki LCD powoduje ze przepuszcza ona mniej światła, ale znacznie zubaża dostepną paletę, zwiększa czas reakcji, oraz, co najważniejsze rujnuje stosunki jasności.

dobra, przyznam, że nie wiem, jak to sprawdzić
myślałam, że skoro działa, to się wykrywa :smile:

We własnościach monitora ma być jego model. Jeśli pojawił się sam, znaczy działa.

troche zbyt lapidarnie jak dla mnie, obawiam się
czy mógłbyć rozwinąć?

Po poprawnym ustawnieniu monitora odchyłki dE średnio nie powinny przekraczać 3. Wynik obliczy program, który podałem wcześniej. Oczywiście niezbędny jest do tego kalibrator.

2marekm
23-06-2007, 08:29
Sam zamierzam kupić lepszy monitor...ale czytając to co napisała energia_ki i tom01 załamuję się powoli:(

Tom01
23-06-2007, 09:12
Sam zamierzam kupić lepszy monitor...ale czytając to co napisała energia_ki i tom01 załamuję się powoli:(

Im bardziej zaawansowane narzędzie, tym wymagana większa wiedza jak tego użyć. Przy czym, są monitory mniej i bardziej wymagające. Sprzęt, który kupiła energia_ki, należy do drugiej grupy. Można wybrać monitor z pierwszej, które nadają się do pracy od razu po wyjęciu z pudełka. No i oczywiście najlepiej mieć po zakupie fachowe wsparcie, aby samemu nie wyważać otwartych drzwi.

2marekm
23-06-2007, 10:28
Czy lepiej jak zasilacz monitora jest wewnątrz, czy jak jest osobno ?
Ma to jakieś znaczenie ?.

Tom01
23-06-2007, 10:39
Czy lepiej jak zasilacz monitora jest wewnątrz, czy jak jest osobno ?
Ma to jakieś znaczenie ?.

W monitorach lepszych klas jest wbudowany. Większy pobór prądu, kilka napięć, bardziej skomplikowana budowa zasilacza nie sprzyja wykonywaniu jako zewnętrzny.

Vitez
24-06-2007, 15:24
są monitory mniej i bardziej wymagające. (...)Można wybrać monitor z pierwszej, które nadają się do pracy od razu po wyjęciu z pudełka.

Co za woalka ;) . A czy Monitor Ktorego Wielu Zadowolonych Uzytkownikow Sie Tu Niedawno Ujawnilo nalezy do tej pierwszej grupy? (podpowiedz: nazwa firmy zaczyna sie na E ;) ).

pepeplaza
24-06-2007, 18:38
Co za woalka ;) . A czy Monitor Ktorego Wielu Zadowolonych Uzytkownikow Sie Tu Niedawno Ujawnilo nalezy do tej pierwszej grupy? (podpowiedz: nazwa firmy zaczyna sie na E ;) ).

Sądząc ze stosunkowo ubogiego menu nastaw jakie posiada Eizo S1931 myślę, że jest to zdecydowanie grupa pierwsza.

Tom01
24-06-2007, 22:42
Tak, należy do pierwszej grupy ;-). Ale nie jest to zasługą małej ilości regulatorów.

wiwo
28-06-2007, 19:16
Witam!

Chcę kupić moniotr lcd, będe miał na ten cel około 1000, max 1300zł
Zastanawiam się czy raczej pójść w stronę rozdzielczości 1600*1200 która by się przydała bo 1280*1024 jest czasami za mało ale da się przeżyć, kosztem matrycy TN zamiast MVA którą mogę mieć przy rozdzielczości 1280*1024

Zastanawiam się nad tymi trzema modelami:
20" Samsung SyncMaster 204B no i tutaj mam 1600*1200 ale matryca TN
http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Samsung/20_cali_i_wieksze/20_Samsung_SyncMaster_204B/pelny,id,24390/

No i dwa z matrycą MVA ale za to 1280*1024
19" Samsung SyncMaster 970P
http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Samsung/19_cali/19_Samsung_SyncMaster_970P/pelny,id,23333/

19" BenQ FP93GP
http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/BenQ/19_/19_BenQ_FP93GP_srebrno_czarny/pelny,id,41321/

W tej chwili pracuje na starym modeli lcd belinea 17, 1280*1024 matryca TN ale sprzed około 2 lat, lub na baaardzo starym CRT 21' Sony który jest... dość słaby (lepiej pracuje mi się na Belinei)

Czy odczuję różnicę w jakości obrazu (kolor, kontrast) pomiędzy moją Belineą (stara matryca TN) a tym samsungiem 204B z matrycą TN?

pozdrawiam
wiwo

Tom01
29-06-2007, 10:54
Chcę kupić moniotr lcd, będe miał na ten cel około 1000, max 1300zł (...) Samsung SyncMaster 204B (...) Samsung SyncMaster 970P (...) 19" BenQ FP93GP

Nie napisał Pan do jakich celów ma służyć nowy monitor.

energia_ki
29-06-2007, 16:25
- Przywrócić ustawienia fabryczne monitora.
- Wyzerować zarządzanie kolorem karty graficznej - krzywe gamma, jasność etc.
- Wywalić profile systemowe - wszystkie.
- Wywalić Adobe Gamma Loader i podobne PowerStripy.
- Zmniejszyć jasność do poziomu 90-120 cd/m2.
- Nie tykać "kontrastu", a broń Boże nie zmniejszać go poniżej 50%. Uwaga: Regulator kontrastu to oszustwo. Kontrastu w monitorze LCD nie da się regulować.
- Sprawdzić czy chodzi DDC/CI tzn czy monitor wykrywa się samodzielnie w systemie. Jest to ważne do następnych kroków.
- Ustawić temperaturę i gamma na tryb programowany (P) w menu serwisowym.
- Skalibrować i powiesić kolorymetr.
- Zbadać poprawność nastaw, dE < 3.
- Ma być dobrze!

niestety, Tom01, nie jest dobrze, chociaż dokładnie zastosowałam krok po kroku całą podaną przez Ciebie receptę

ściągnęłam SpectraView Profiler 4.1.3 - licencja DEMO na 14 dni
jest do pobrania tutaj, gdyby ktoś potrzebował:

http://www.spectraview.nec-display-solutions.com/license/?oemId=3&language=en

w pierwszej kolejności zrobiłam taki profil, jaki podałeś, potem ten zalecany przez Neca, potem testowałam inne, ale za każdym razem monitor wyświetla przesterowane czerwienie [zwłaszcza skóra wypada nienaturalnie], które mają się nijak do:
- rzeczywistego obiektu, który został sfotografowany
- wyświetlacza LCD w aparacie [oddaje rzeczywiste barwy obiektu]
- odbitki z dobrego labu [nie pierwszego lepszego za rogiem]

:evil: :evil: :evil:

jakieś pomysły, co z tym fantem począć?

wiwo
29-06-2007, 18:11
Nie napisał Pan do jakich celów ma służyć nowy monitor.

błagam... tylko nie Pan :)

Do celów mocno amatorskiej obróbki zdjęć, no i do uzytkowania komputera - gg, internet, czasami jakiś film itd.

Tom01
29-06-2007, 18:21
monitor wyświetla przesterowane czerwienie

Jak wypada punkt bieli? Jako że Twój monitor nie ustawi tego samoczynnie (hardware calibration), musisz to zrobić ręcznie. Pokaż zrzut ekranu z Profilera przy ręcznym strojeniu i zadanej temperaturze 6500K.

Do celów mocno amatorskiej obróbki zdjęć, no i do uzytkowania komputera - gg, internet, czasami jakiś film itd.

Zastosowania poza pierwszym, ok. Kupno wymienionych modeli do fotografii, nawet bardzo amatorskiej to nieporozumienie.

energia_ki
30-06-2007, 12:58
Jak wypada punkt bieli? Jako że Twój monitor nie ustawi tego samoczynnie (hardware calibration), musisz to zrobić ręcznie. Pokaż zrzut ekranu z Profilera przy ręcznym strojeniu i zadanej temperaturze 6500K.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img507.imageshack.us/img507/1200/printscreen1jz5.jpg)

źródło (http://img507.imageshack.us/img507/3516/printscreen2qj4.jpg)

źródło (http://img507.imageshack.us/img507/6339/printscreen3lb3.jpg)

źródło (http://img505.imageshack.us/img505/6246/printscreen4uy3.jpg)

- ustawiłam więc tak, jak zaleciłeś

ciekawi mnie, dlaczego Nec zaleca L* [for a perceptually linear response curve]?

i czemu w panelu "Tonal response curve" gamma 2.2, a nie np. sRGB IEC61966-21 'for a true sRGB tonal response curve [does not equal gamma 2.2]'?

snowboarder
30-06-2007, 13:25
Moze to nie ma znaczenia w twoim software, ale D65 to wlasnie 6500K,
wiec masz wybrac druga opcje, a nie wstukac D6500 co jest bez sensu...
Niektorym D65 wydaje sie zbyt chlodne, mozesz wtedy sprobowac D50.
Zalezy to tez od oswietlenia o czym rzadko sie mowi, ale jesli
masz w pokoju marne zwykle zarowki, to takie warunki oszukuja.
Warto zainwestowac w dobre swiatlo typu SoLux.
Zrob kalibracje w ciemnym pokoju. Jakiego kalibratora uzywasz?
Eye-One Display 2 jest moim zdaniem zdycydowanie najlepsy...

Jasnosc tez mozesz obnizyc odrobine, 120 to dosc jasno moim
zdaniem, raczej 100-110, ale to nie wplyneloby na balans bieli i tak..

2marekm
30-06-2007, 13:47
:) "Nie miała baba kłopotu, to kupiła sobie zaawansowany monitor". :)
energia_ki to nie do Ciebie, jestem pełen podziwu dla twoich umiejętności... ja sam już bym się załamał.

adalbert
30-06-2007, 14:33
...

snowboarder :-D przecież to widać na zrzucie - energia_ki ma EOD2

energia_ki
30-06-2007, 14:35
Moze to nie ma znaczenia w twoim software, ale D65 to wlasnie 6500K,
wiec masz wybrac druga opcje, a nie wstukac D6500 co jest bez sensu...
Niektorym D65 wydaje sie zbyt chlodne, mozesz wtedy sprobowac D50.
Zalezy to tez od oswietlenia o czym rzadko sie mowi, ale jesli
masz w pokoju marne zwykle zarowki, to takie warunki oszukuja.
Warto zainwestowac w dobre swiatlo typu SoLux.

Jasnosc tez mozesz obnizyc odrobine, 120 to dosc jasno moim
zdaniem, raczej 100-110, ale to nie wplyneloby na balans bieli i tak..

po 1: wiem, ze D65 to Daylight 6500K
ale ponieważ Tom01 pisał, żeby wprowadzić wartość temperatury ręcznie i pokazać screenshota, zrobiłam tak

po 2: wiem, że 6500K i 5000K dają inną temperaturę bieli, porobiłam profile dla jednej i drugiej wartości
w obu przypadkach monitor dalej podbija odcienie skóry na różowo/buraczkowo

po 3: robiłam profile przy swietle dziennym, nie przy żarówkach

po 4: kolejne kalibracje były robione zgodnie z zaleceniem podanym w SpectraView Profiler: z zasłoniętym monitorem, bez dostępu światła zastanego

po 5: uzywam Eye-One Display 2, co zresztą jest wyraznie wypisane na każdym screenshocie

po 6: jasność też ustawiałam różną - od 90 do 120 cd/m2

czyli wszystko tak, jak powiedziałeś
i dalej kicha, kolory przekłamane w strone prosiaczkowatych różowości,
różne od realu, obrazu w aparacie i od odbitek

tomygun
30-06-2007, 18:11
i ja mam problem który mnie trapi od jakiegoś czasu, wszytko zaczęło się od momentu gdy padł mi procesor, po włożeniu nowego, wygląda to tak

źródło (http://img135.imageshack.us/img135/3472/monitormh0.png)

wszystkie (w sumie czasami w niektórych aplikacjach to nie występuje lub występuje w mniejszym stopniu)literki są otoczone jakimiś duszkami, poświata, cień, czy jak by to fachowo nazwać, pomijając że jest to bardzo denerwująco to strasznie męczy to wzrok.
Czy u was widać to na załączonym zrzucie ekranu, czy też nie ??
próbowałem wszelakich ustawień, lecz nigdy żadnych dodatkowych softów, tylko to co mam standardowo, czyli ustawienia w monitorze, windzie, + jakiś tam ekstra panel sterowania nvidi.

Zastanawiam się czy to można ustawić programowo, czy procek nie spalił się przypadkiem, było jakieś przepięcie w sieci i ucierpiał i monitor, może już tylko serwis

energia_ki
30-06-2007, 18:23
tomygun, jak akurat żadnych duszków/poświat, etc. wokół liter na tym zrzucie nie widzę, wyświetlają sie tak, jak trzeba

doniesienia z mojego placu boju: udało się doprowadzić do sytuacji, że Photoshop wyświetla poprawnie, biel nie ma różowawego zafarbu a la prosię w buraczkach, ale przeglądarka windowsowa, irfan i dpp dalej podbijają kolorki w jakimś pijanym widzie :shock:
- czyli monitor jest ok, tylko musi być coś gdzies pokopane w ustawieniach [oczywiście teraz pytanie: co i gdzie?]

czy ktoś wie, gdzie jest hund begraben, skoro PS daje radę?
[ustawienia: RAWy konwertowane do sRGB, working space w PS też sRGB,
profil monitora: zalecany przez Neca, zgodny ze standardami ISO 3664 i Iso 12646]

snowboarder
30-06-2007, 19:17
czyli wszystko tak, jak powiedziałeś
i dalej kicha, kolory przekłamane w strone prosiaczkowatych różowości,
różne od realu, obrazu w aparacie i od odbitek

Sluchaj, to moze warto uporzadkowac ta twoja mysl -
co tak naprawde jest przeklamane?
Jesli postepujesz tak jak mowisz, to nie ma sily, twoj monitor
(chyba, ze jest popsuty, badz masz jakis problem natury software'owej
- robisz to na Windows, wiec mozliwosc taka jest) jest dobrze
skalibrowany. Wiec zaloz to za punkt wyjscia i wez sie za drukarke.
Jaka to drukarka? Masz porzadne profile do papierow jakie
uzywasz? Masz kalibrator do drukarki?
Nie rozumiem tez tej uwagi o "obrazie w aparacie".
Masz na mysli to kompletnie bezuzyteczne LCD? To zaden punkt
odniesienia. Twoim wzorcem w tym momencie musi byc monitor -
reszte stroisz do niego.

McKane
30-06-2007, 19:31
czy ktoś wie, gdzie jest hund begraben, skoro PS daje radę?
[ustawienia: RAWy konwertowane do sRGB, working space w PS też sRGB,
profil monitora: zalecany przez Neca, zgodny ze standardami ISO 3664 i Iso 12646]

Sciagniaj FastStone Image Viewer (jest za darmo) i w settings wlacz obsluge CMS. Powinno sie wyswietlic dobrze czyli tak jak w PS (o ile osadzasz w PS profile kolorow a nie je wycinasz).

Tom01
30-06-2007, 21:55
źródło (http://img507.imageshack.us/img507/3516/printscreen2qj4.jpg)

Czy widząc ów ekran naciskasz "Measure" i korygujesz punkt bieli monitora do zadanego?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jasnosc tez mozesz obnizyc odrobine, 120 to dosc jasno moim zdaniem, raczej 100-110, ale to nie wplyneloby na balans bieli i tak..

Skoro są problemy z kalibracją lepiej najpierw skalibrowac z wyższą jasnością. Jeśli będzie ok, można próbować z mniejszą. Pamiętajmy, że LCD w zasadzie może nie skalibrować się poprawnie poniżej 90-100cd/m^2.

po 1: wiem, ze D65 to Daylight 6500K
ale ponieważ Tom01 pisał, żeby wprowadzić wartość temperatury ręcznie i pokazać screenshota, zrobiłam tak

Nie chodziło mi o ręczne wpisanie 6500K w okienku, a ręczne doprowadzenie monitora do tej wartości.

Pirx
01-07-2007, 00:15
i ja mam problem który mnie trapi od jakiegoś czasu, wszytko zaczęło się od momentu gdy padł mi procesor, po włożeniu nowego, wygląda to tak

źródło (http://img135.imageshack.us/img135/3472/monitormh0.png)

wszystkie (w sumie czasami w niektórych aplikacjach to nie występuje lub występuje w mniejszym stopniu)literki są otoczone jakimiś duszkami, poświata, cień, czy jak by to fachowo nazwać, pomijając że jest to bardzo denerwująco to strasznie męczy to wzrok.
Czy u was widać to na załączonym zrzucie ekranu, czy też nie ??
próbowałem wszelakich ustawień, lecz nigdy żadnych dodatkowych softów, tylko to co mam standardowo, czyli ustawienia w monitorze, windzie, + jakiś tam ekstra panel sterowania nvidi.

Zastanawiam się czy to można ustawić programowo, czy procek nie spalił się przypadkiem, było jakieś przepięcie w sieci i ucierpiał i monitor, może już tylko serwis

U mnie nic złego nie widać.
Jeśli Twój monitor to LCD, to stawiam na to, że masz rozdzielczość grafiki ustawioną na inną niż rozdzielczość natywna monitora - monitory LCD tak naprawdę nie lubią innych rozdzielczości niż ta nadana przez fabrykę, czyli maksymalna.
Sprawdź jaka jest maksymalna rozdzielczość Twojego monitora i taką samą ustaw w "panel sterowania -> ekran -> ustawienia".
Jeśli problem nie zniknie, to znaczy, że jest głębszy i pewnie nie obędzie się bez serwisu.

wojtek
01-07-2007, 00:31
Właśnie zakupiłem monitor Dell 24" 2405. Co powiecie o tym monitorze? Mam nadzieję, że nie jest beznadziejny:) Tego bym nie zniósł:( Jeszcze go nie mam więc jeszcze nie wiem jak sie zachowuje, ale jak pomyślę o jego rozdzielczości..., ehh:)

energia_ki
01-07-2007, 19:41
Sluchaj, to moze warto uporzadkowac ta twoja mysl - co tak naprawde jest przeklamane?
Jesli postepujesz tak jak mowisz, to nie ma sily, twoj monitor
(chyba, ze jest popsuty, badz masz jakis problem natury software'owej
- robisz to na Windows, wiec mozliwosc taka jest) jest dobrze
skalibrowany.

snowboarder, ten monitor zapewne jest dobrze skalibrowany, bo już nic lepszego niż SpectraView Profiler nie da mu się zapodać, a w ogóle Nec ostatnio wypuścił specjalnie jako zestaw do fotografii własnie taki zestawik, jaki aktualnie doprowadza mnie do przedwczesnej siwizny: 2190UXi+GretagMacbeth Display 2+SpectraView Profiler

tak więc jest dobrze skalibrowany, tylko że cały czas wyświetla kolor skóry na buraczkowo...

Wiec zaloz to za punkt wyjscia i wez sie za drukarke. Jaka to drukarka? Masz porzadne profile do papierow jakie
uzywasz? Masz kalibrator do drukarki?

nie chodzi o wydruki, lecz o odbitki - a lab jest ok, robiłam odbitki testowe w ProLabie [Wa-wa, Pasaż Śródmiejski], odbitki buraczkowe nie są

Nie rozumiem tez tej uwagi o "obrazie w aparacie".Masz na mysli to kompletnie bezuzyteczne LCD? To zaden punkt
odniesienia.

może masz rację i niepotrzebnie sie zasugerowałam tym, co pokazuje LCD w moim aparacie, ale zasugerowałam się, ponieważ ono wyświetla to, co zrobiłam [tzn. gdy ekspozycja i balans bieli są dobrze dobrane] - to głupie LCD dość dobrze oddaje to, co widzę w realu, kiedy robię zdjęcie

Twoim wzorcem w tym momencie musi byc monitor - reszte stroisz do niego.

może to dziwnie zabrzmi, ale moim wzorcem jest... rzeczywistość
a w rzeczywistości ludzie nie wyglądają jak poparzeni, beże nie są różowe, etc.

Sciagniaj FastStone Image Viewer (jest za darmo) i w settings wlacz obsluge CMS. Powinno sie wyswietlic dobrze czyli tak jak w PS (o ile osadzasz w PS profile kolorow a nie je wycinasz).

McKane, ściągnęłam, włączyłam obsługę CMS, jpgi mają osadzony profil sRGB i wyświetlają się tak samo jak w przeglądarce windowsowej, Irfanie, DPP i Zoom Browserze - czyli dalej podbite na czerwono

normalne, w miarę zgodne z rzeczywistymi kolory widzę na monitorze tylko w PSie, gdy jego przestrzeń jest określona jako sRG, albo gdy jest ignorowana na korzyść profilu zdjęcia [sRGB]

Czy widząc ów ekran naciskasz "Measure" i korygujesz punkt bieli monitora do zadanego?
Nie chodziło mi o ręczne wpisanie 6500K w okienku, a ręczne doprowadzenie monitora do tej wartości.

Tom01, zrobiłam, jak mówisz, ale nie ma żadnej różnicy w otrzymanym profilu - efekt jest identyczny, gdy wymierzam sobie temperaturę [czy to do 5000K, czy do 6500K] i gdy zadaję ją Profilerowi 'expresowo'

kombinowałam z różnymi temperaturami, gammami, jasnościami i za każdym razem monitor podbija czerwienie, poza PSem nie da się normalnie oglądać zdjęć - pod warunkiem, że PS nie wyświetla żadnego z wygenerowanych przez SpectraView Profilera profili, a zwykłe, 'prostackie' sRGB

aha, mam pytanie - znalazłam w Windowsach LUTLOADER.EXE-3895c306.pfm - czy jest możliwe, że on się 'kłóci' z LUT-loaderem Profilera i psuje jego robotę?

a temu, kto rozwiąże zagadkę buraczkowego ścierwa pod tytułem 2190UXi, wysyłam duuuże piwo!

Tom01
01-07-2007, 20:40
zrobiłam, jak mówisz, ale nie ma żadnej różnicy w otrzymanym profilu - efekt jest identyczny, gdy wymierzam sobie temperaturę [czy to do 5000K, czy do 6500K] i gdy zadaję ją Profilerowi 'expresowo'

Uścislijmy. Jeśli podajesz ręcznie temperaturę, korekcję robisz na monitorze w jego menu wag kolorów? Profiler podaje na bieżąco korekty i widać wprost czy wychodzi jakaś dominanta czy nie.

aha, mam pytanie - znalazłam w Windowsach LUTLOADER.EXE-3895c306.pfm - czy jest możliwe, że on się 'kłóci' z LUT-loaderem Profilera i psuje jego robotę?

A sprawdź po prostu na innym komputerze.

snowboarder
01-07-2007, 22:11
tak więc jest dobrze skalibrowany, tylko że cały czas wyświetla kolor skóry na buraczkowo...

OK, sluchaj, mysle, ze nie do konca rozumiesz pelnego procesu...
Jesli zalozysz, ze monitor jest dobrze skalibrowany, to nie ma czegos
takiego, jak :"wyświetla kolor skóry na buraczkowo".
To znaczy, ze twoje zdjecie ma zle kolory, nie monitor zle wyswietla.

Ja postabilbym tak: skalibrowalbym moj monitor w nocy, bez zadnego
zrodla swiatla - moim zdaniem jest to najbezpieczniejsza metoda
unikniecia wszelkiego przeklamania spowodowanego zrodlem swiatla.
Od zawsze robia tak u mnie w studio z sukcesem.
Oczywisce wylaczylbym wszelkie software'owe "wspomaganie" z innych
zrodel, zadnych Adobe Gamma, czy innych driverow, ktore pachna
jakas kalibracja Windows ci moze zaladowac a propos innych programow.

Po czym obrobilbym zjecie by dobrze wygladalo na tym monitorze -
C1, CS3, co tam uzywasz, zrob skore tak, by wygladala dobrze.
Po czym zaladowalbym takie zdjecie online i probowalbym je obejrzec
na maksymalnej ilosci roznych monitorow, w pracy, u znajomych,
w bibliotece. Oddalbym taki plik do Labu, ktoremu ufasz i kazal wydrukowac
bez zadnych dodatkowych korekcji na kilku rodzajach papierow.

Wtedy mialbym jako taki poglad co naprawde sie dzieje.
Jesli jest OK, to OK :-)
Jesli nie, to pomysl z innym komputerem jest napewno dobry.
Wszystkie kroki od nowa.
Jesli nie, to monitor do oddania.

Wiecej pomyslow nie mam, a jak widzisz staram sie...

swnw
08-07-2007, 07:14
Tak, należy do pierwszej grupy ;-). Ale nie jest to zasługą małej ilości regulatorów.

Przeczytałem z uwagą cały wątek bo żegnam się z moim wysłużonym CRT. Waham się między Eizo S1931, a Eizo S2111W - do przemyślenia - ze wskazaniem na ten ostatni :). Zauważylem, że nikt nie podjął tematu zmiany częstotliwości z natywnej na inną. Parę lat temu był to duży problem - inne czętotliwości wyświetlane były z dużymi zniekształceniami - dlatego kupilem CRT. Jak jest teraz? Bo zdjęcia na 1600 x 1200 wyglądają świetnie, ale okna i czcionki różnych aplikacji są bardzo pomniejszone, a nie wszystkie mają możliwość skutecznej regulacji. Jestem pod wrażeniem twoich fachowych, konkretnych komentarzy Tom01, zwykle na forach spotyka się poezję ;).

Pozdrowienia, swnw

Tom01
08-07-2007, 10:58
Zauważylem, że nikt nie podjął tematu zmiany częstotliwości z natywnej na inną.

Hmm... z kontekstu wynika że chodzi Panu o rozdzielczość, a nie częstotliwość. Co do częstotliwości, sugeruję lekturę:
http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=26&PHPSESSID=7df51b3f42be484a03f156c2b5790034

Co do rozdzielczości, ona jest zawsze stała dla danego typu i modelu ekranu. Podobnie w kineskopowych i LCD, tyle że w kineskopie nie widać czy monitor pracuje z naturalną rozdzielczością kineskopu czy nie, gdyż obraz jest zawsze nieostry. W LCD widać to znacznie bardziej, gdyż obraz w rozdzielczości naturalnej jest ostry idealnie a w innych nie. Generalnie LCD powinno się dobierać tak, aby pracować w naturalnej. Inne powodują utratę jednej z najważniejszych cech tego typu monitorów. Jeśli jednak ma Pan potrzebę używania monitora z różnymi rozdzielczościami, sugeruję wybierać z jak najmniejszą plamką. Interpolacja jest wówczas najlepsza. Jednak mała plamka to mniejsze elementy ekranowe, co Pan zauważył, a nie każdy to toleruje. Trzeba to wypośrodkować. Ideałem jest ekran duży z dużą rozdzielczością. Wilk syty i owca cała.

KMV10
08-07-2007, 11:11
Obejrzałem sobie wczoraj dokładniej EIZO 1931, zdziwił mnie brak predefiniowanych ustawień (profili) dla filmu, tekstu, foto, etc. To w zasadzie ostatnio taki wygodny standard wśród LCD. Czy profile są dostępne w tym modelu a ja po prostu je przegapiłem czy też ich nie ma wcale?

Tom01
08-07-2007, 11:29
Obejrzałem sobie wczoraj dokładniej EIZO 1931, zdziwił mnie brak predefiniowanych ustawień (profili) dla filmu, tekstu, foto, etc. To w zasadzie ostatnio taki wygodny standard wśród LCD. Czy profile są dostępne w tym modelu a ja po prostu je przegapiłem czy też ich nie ma wcale?

Do wyboru są tryby: Custom, sRGB, Text. To opcje funkcji FineContrast.

KMV10
08-07-2007, 11:31
Do wyboru są tryby: Custom, sRGB, Text. To opcje funkcji FineContrast.
Bardzo dziękuję Tom01 za szybką odpowiedź - czy one są zaszyte gdzieś głębiej w menu czy też jest do nich dostęp dzięki naciśnięciu pojedynczego klawisza monitora?

swnw
08-07-2007, 13:28
Hmm... z kontekstu wynika że chodzi Panu o rozdzielczość, a nie częstotliwość.

Rzeczywiście o to mi chodzi - przejęzyczenie. Ja toleruję 1600X1200 ale z monitora nie będę korzystał tylko ja i w tym problem. S1931 pracuje z rozdzielczością 1280x1024 czyli taką, którą większość akceptuje. Czy poniosę duże straty kupując ten model? Rozpatruję oprócz niego S2000, S2100 i S211W ze wskazaniem jak napisałem na ten ostatni. Głowne zastosowanie to fotografia, pisanie, czasem film, gry się nie liczą. W kilku niemieckich testach S1931 zebrał "sehr gut" czyli bardzo dobrze pozostałe dobry i bardzo dobry na zmianę. Lubię te testy bo zbliżone są do rzeczywistości. Jestem wieloletnim amatorem, nie zarabiam na fotografii róznica między dobrą "elkąl", a zwykłym "kitem" jest dla mnie wyraźna, lubię jakośc za rozsądną cenę.Jakie jest twoje zdanie?

Pozdrowienia, swnw.

Hmm... z kontekstu wynika że chodzi Panu o rozdzielczość, a nie częstotliwość.

Hmm... mój post, który wysłałem około pół godziny temu zniknął? W skrócie powtórzę. Moje typy to S1931, S2000, S2100, i ten ze wskazaniem S2111W. Kłopot polega na tym, że rozdzielczość 1600x1200 albo 1680x150 albo 1920x1200 jest nie dla wszystkich, a z monitora będę korzystał nie tylko ja. Eizo S1931 pracuje z rozdzielczością 1280x1024 prawie dla wszystkich akceptowalną.
Czy poniosę duże straty wybierając pierwszy zamiast ostatniego? Kierując się właśnie rozdzielczością. Monitor będzie służył do fotografii, czasem filmy, trochę pisania i prac biurowych, gry wcale albo prawie wcale.
Jakie jest twoje zdanie?

Pozdrowienia swnw.

Tom01
10-07-2007, 10:17
Moje typy to S1931, S2000, S2100, i ten ze wskazaniem S2111W. Kłopot polega na tym, że rozdzielczość 1600x1200 albo 1680x150 albo 1920x1200 jest nie dla wszystkich, a z monitora będę korzystał nie tylko ja. Eizo S1931 pracuje z rozdzielczością 1280x1024 prawie dla wszystkich akceptowalną.
Czy poniosę duże straty wybierając pierwszy zamiast ostatniego?

Zasadnicza różnica to obszar roboczy. Przy wyższej rozdzielczości jest miejsce na rozlokowanie pasków i palet narzędzi. Przy mniejszej, pozostaje mało miejsca na rzeczywiste pole, gdzie się pracuje. Wymaga to częstszego używania narzędzi powiększenia. Inna różnica wynika z stopniowana jakości i dopracowania szczegółów w modelach idących w górę danej serii. Modele flagowe mają np jeszcze lepsze podświetlenie, jeszcze mniejsze prawdopodobieństwo wad pikseli, defekty obrazu, regulacje itp niż modele podstawowe.

swnw
10-07-2007, 12:14
Dzięki za wyjaśnienie. A od strony technicznej? To znaczy czy między nimi jest tak duża różnica jak w cenie? Z tego co wyczytałem chyba nie. Znajomy zasugerował mi dwa modele o których nawet nie myślałem Acer 2623W i BenQ FP241W, nie widziałem ich też na żywo. Podobno bardzo dobra jakośc obrazu i są bardziej telewizyjne - duże panoramy.Czy mogą sprawdzić się w fotografii?

Pozdrowienia swnw.

Teraz zauważyłem, że to mój setny post! :)

Tom01
10-07-2007, 14:31
Dzięki za wyjaśnienie. A od strony technicznej? To znaczy czy między nimi jest tak duża różnica jak w cenie? Z tego co wyczytałem chyba nie.

Większość ceny to większy wyświetlacz, ale pomiędzy nimi jest widoczna różnica w jakości obrazu.

Znajomy zasugerował mi dwa modele o których nawet nie myślałem Acer 2623W i BenQ FP241W, nie widziałem ich też na żywo. Podobno bardzo dobra jakośc obrazu i są bardziej telewizyjne - duże panoramy.Czy mogą sprawdzić się w fotografii?

Nie zajmuję się masówką. Mierzi mnie na samą myśl, że miałbym takie "coś" sprzedawać, doradzać i świecić oczami. Prywatnie nie toleruję tandety, rozwiązań skrajnie niskobudżetowych i prowizorek.

Monitor do fotografii musi mieć pewne cechy konstrukcji i z tańszych zapewnia jest tylko Nec i Eizo w niektórych modelach. Koniec wyboru. Bajery, parametry z sufitu nie mają innej wartości niż zdolność mydlenia oczu.

swnw
10-07-2007, 15:56
Dosadne ale wartościowe, dziękuję. Które modele Nec'a porównywalne są z Eizo S1931 i Eizo S2111W gotów jestem zapłacić więcej za istotną różnicę.

swnw.

Tom01
10-07-2007, 17:53
Które modele Nec'a porównywalne są z Eizo S1931 i Eizo S2111W

W ofercie Nec nie ma podobnych modeli. Ewentualnie do Eizo S1931 porównać można Nec 1990SXi, ale to monitor o odmiennej konstrukcji i nieco innych walorach.

swnw
12-07-2007, 13:49
Zastanawiam sie jeszcze nad Eizo S1961 jest bardzo podobny do S1931 ale ma większy kontrast. Czy jeszcze coś za nim przemawia? Przeszukiwanie sieci niewiele daje bo jest o nim mało informacji, opinii użytkowników nie znalazłem Bardzo proszę o podpowiedź.

swnw

Tom01
12-07-2007, 17:07
Zastanawiam sie jeszcze nad Eizo S1961 jest bardzo podobny do S1931 ale ma większy kontrast. Czy jeszcze coś za nim przemawia?

S1961 ma optycznie mniejszy kontrast niż S1931, niezależnie od tego co napisano w danych technicznych. Wynika to z innych poziomów bieli i czerni dostosowanych do innych warunków oświetlenia. Jest to monitor dedykowany do pracy w biurach maklerskich, bankach itd, gdzie zestawia się kilka monitorów (ultracienka ramka 7mm) i gdzie panuje dość wysoki poziom oświetlenia zewnętrznego. Jest to bardzo podobny monitor do Nec'a 1990FXp.

Arek Piekarz
12-07-2007, 17:19
Nie przyglądałem się temu modelowi, ale wydaje mi się, że jeśli monitor ma być przeznaczony do obróbki foto (bo inaczej nie pisałbyś na tym forum?), to używanie predefiniowanych profili nie miałoby sensu po skalibrowaniu monitora.

Tom01
12-07-2007, 17:39
Nie przyglądałem się temu modelowi, ale wydaje mi się, że jeśli monitor ma być przeznaczony do obróbki foto (bo inaczej nie pisałbyś na tym forum?), to używanie predefiniowanych profili nie miałoby sensu po skalibrowaniu monitora.

Kalibruje się w "Custom" i przy przełączaniu trybów nie są one utracone. Nie ma więc przeciwwskazań do używania. Trzeba tylko pamiętać o przełączeniu z powrotem przy obróbce. Niektóre monitory profesjonalne mają nawet stosowną kontrolkę (nie osd) informującą o aktualnym trybie pracy.

swnw
12-07-2007, 17:57
Bardzo dziękuję, wybieram Eizo S1931.

Pozdrowienia, swnw.

grzbiet
14-07-2007, 21:53
Też już miałem się zdecydować na Eizo S1931, a tu pokazał się EIZO 20 S2031W-K. Różnica w cenie dosyć duża, więc z pewnością trudno sie będzie zdecydować. No i czy ten wybór byłby lepszy? Monitor do foto (dla amatora), reszta zastosowań na drugim planie.... Co wybrać? Z góry dzięki za naprowadzenie na włąściwy tor.

Tom01
14-07-2007, 22:34
Też już miałem się zdecydować na Eizo S1931, a tu pokazał się EIZO 20 S2031W-K.

To 20-calowy monitor panoramiczny czyli optycznie mniejszy niż klasyczna 19-tka. Panoramy są bardzo komfortowe, ale duże, takie, aby wysokość (nie przekątna) ekranów była conajmniej taka jak ich klasycznych odpowiedników. Małe panoramy nadają się do filmów. Do pracy nieco gorzej.

tom634
15-07-2007, 13:45
Witam,
mam pytanie- co zrobić, aby głośniki w Eizo S1931 działały? Wkładam kabel muzyczny do wszystkich dostępnych portów muzycznych, a i tak monitor nie daje dźwięku. Głośność w monitorze jest na 20. Karta muzyczna to Sound Blaster bez podłączonych głośników. O czymś zapomniałem?
Pozdrawiam.

swnw
15-07-2007, 16:56
Witam,
mam pytanie- co zrobić, aby głośniki w Eizo S1931 działały? Wkładam kabel muzyczny do wszystkich dostępnych portów muzycznych, a i tak monitor nie daje dźwięku. Głośność w monitorze jest na 20. Karta muzyczna to Sound Blaster bez podłączonych głośników. O czymś zapomniałem?
Pozdrawiam.

Mam ten monitor wypożyczony, głośniczki wypróbowałem i po połaczeniu zwykłym kabelkiem audio stereo działają, chociaż dźwięk jaki się z nich wydobywa jest symboliczny :). Nie potrzebowałem robić niczego extra, połączyłem i zadziałało. Monitor jest znakomity, jestem pod wielkim wrażeniem i nie kupuję go natychmiast tylko dlatego bo własnie wyjeżdżam. Kolory rewelacyjne, ostrość, kontrast to samo. Zdjęcia, które niedawno dostałem i oglądając je na Samsungu SyncMaster 957 MB oceniałem jako niezbyt ostre i wymagające poprawy nasycenia odżyły i nie potrzebują już niczego :). Przejścia między kolorami - niczego takiego nie mialem na CRT, wiele zdjęcć będe musiał zmienić w PS, dużo jest takich na które spojrzalem jak na nowe np. poziomy klucznik z katedry w Ratyzbonie zrobiony z ręki. To co napisał Tom01 to wszystko prawda. Ten monitor jest podobny do mojej Yamahy E 400 - dolna półka dla audiofilów.

Pozdrowienia swnw, specjalne dla Tom01.

grzbiet
15-07-2007, 16:59
Dzięki TomO1, czyli jednak Eizo 1931. Pozdrawiam.

tmaciak
15-07-2007, 20:32
A ja mam pytanko z innej beczki. Czy któryś z użytkowników Toshib, w szczególności A8, próbował może podregulować sobie w miarę wbudowany LCD?

Niestety do dyspozycji jest oszałamiająca :D liczba kontrolek:

źródło (http://img182.imageshack.us/img182/3074/intelgmazz9.jpg)
i nawet ciężko stwierdzić chociażby jak ustawić to 6500K temperatury...

Toffic
15-07-2007, 21:09
A ja mam pytanko z innej beczki. Czy któryś z użytkowników Toshib, w szczególności A8, próbował może podregulować sobie w miarę wbudowany LCD?...

Na notebooku Asusa używam z powodzeniem "Monitor Calibration Wizard"
http://www.hex2bit.com/products/product_mcw.asp
Na miarę możliwości wyświetlacza jestem zadowolony z tego programiku, w wyniku tworzy coś w rodzaju profilu. Polecam poeksperymentować.

tmaciak
15-07-2007, 21:40
Dzięki, poeksperymentuję, aczkolwiek pierwsza próba była niezbyt udana :(

Toffic
15-07-2007, 21:47
Dzięki, poeksperymentuję, aczkolwiek pierwsza próba była niezbyt udana :(

Miałem to samo, u mnie problem ze składową niebieskiego. Po którymś tam razie jednak się "wstrzeliłem" i uzyskałem obraz który nigdy wcześniej nie udało mi się uzyskać metodami "konwencjonalnymi", jak na obraz z laptopa jestem teraz zadowolony.

shaqi
15-07-2007, 21:51
tom polecasz tylko eizo i ewentualnie nec
a co z illiama czy tez np Apple Cinema HD Display 30" i jego potezna rodzielczascia wielu profi robi na tym sprzecie

czy wybor dla fotografa naprawde ogranicza sie tylko do eizo

mie ten aple zwala z nog i tylko 7000.

Krakers
15-07-2007, 22:17
Chłopaki jaki monitor panorama do 3500 zł , no tak aby nie przekroczyc 4000

tmaciak
16-07-2007, 00:14
Miałem to samo, u mnie problem ze składową niebieskiego.

He, dokładnie to samo, po pierwszej próbie ekran mi przypominał niezapominajkę :D

pito
16-07-2007, 07:43
Apple Cinema HD Display 30" i jego potezna rodzielczascia [ciach] mie ten aple zwala z nog i tylko 7000.

a mnie nie zwala, spory banding widoczny przy gradientach a rozdzielczosc typowa dla tej przekatnej. cena faktycznie niska, to taki monitor co ma robic wrazenie na kliencie moim zdaniem.

Tom01
16-07-2007, 09:53
Niestety do dyspozycji jest oszałamiająca :D liczba kontrolek:

Jesteś w wyjątkowo dobrej sytuacji, bo wiele notebooków nie ma nawet tylu. Najważniejsze, że masz osobne regulatory wag kanałów RGB. Wystarczy użyć czujnika i możesz walczyć z poprawnym punktem bieli. Nie dotykaj regulatorów "jasność" i "kontrast".

tom polecasz tylko eizo i ewentualnie nec

Bo to jedyne sensowne, niedrogie monitory na rynku.

a co z illiama czy tez np Apple Cinema HD Display 30" i jego potezna rodzielczascia wielu profi robi na tym sprzecie czy wybor dla fotografa naprawde ogranicza sie tylko do eizo mie ten aple zwala z nog i tylko 7000.

Iiyama nie istnieje. Po wykupie przez Mouse Computer Iiyama klepie tandetną masówkę. Apple Cinema Display, jak sama nazwa wskazuje, są to monitory do rozrywki. Ponadto trzydziestka na poważne problemy z podświetleniem.

Co do profi na nie-profi narzędziach, jest to całkiem normalna rzecz, szczególnie na naszym biednym rynku. Tyle, że trzeba rozróżnić pracę, od walki ze sprzętem.

Chłopaki jaki monitor panorama do 3500 zł , no tak aby nie przekroczyc 4000

Do jakich celów?

tmaciak
17-07-2007, 12:20
Jesteś w wyjątkowo dobrej sytuacji, bo wiele notebooków nie ma nawet tylu. Najważniejsze, że masz osobne regulatory wag kanałów RGB. Wystarczy użyć czujnika i możesz walczyć z poprawnym punktem bieli.

Czujnika w sensie kalibrator jak rozumiem? :)

W takim razie mam pytanie. Czy Eye One Display LT będzie wystarczający, czy też trzeba się "rzucać" na wersję bez "LT". Lub też co można polecić w tym przedziale cenowym?

Tom01
17-07-2007, 12:29
Czujnika w sensie kalibrator jak rozumiem? :)

Tak.

W takim razie mam pytanie. Czy Eye One Display LT będzie wystarczający, czy też trzeba się "rzucać" na wersję bez "LT". Lub też co można polecić w tym przedziale cenowym?

Do ustawienia punktu bieli LT wystarczy, ale weź pod uwagę że jak wymienisz monitor to będzie ograniczenie. Sensowny kalibrator to Lafot LMC03 na przykład.

tmaciak
17-07-2007, 13:08
Laptop jest przejściowy, docelowo będzie coś klasy Eizo 1931, ale to zapewne najwcześniej w przyszłym roku i kalibrator ma obsłużyć wtedy oba urządzenia.

Lafot fajny, ale niestety trochę za drogi, raczej maksymalnie mogę sobie pozwolić na Eye One Display 2 (http://sklep.perfekt.pl/do/item/Kal009/EyeOneDisplay2) (bez "LT").

Tom01
17-07-2007, 13:13
Laptop jest przejściowy, docelowo będzie coś klasy Eizo 1931, ale to zapewne najwcześniej w przyszłym roku i kalibrator ma obsłużyć wtedy oba urządzenia.

No i właśnie o tym myślałem.

Lafot fajny, ale niestety trochę za drogi, raczej maksymalnie mogę sobie pozwolić na Eye One Display 2[/URL] (bez "LT").

Do Eizo serii S, L, M kupno innego niż Lafota jest grubym błędem, ponieważ to jedyne oprogramowanie na rynku, które potrafi ten monitor skalibrować sprzętowo.

tmaciak
17-07-2007, 13:29
Czyli wychodzi, że do laptopa to wystarczy kupić "bele co" np. Spyder2express, a później po zmianie monitora trzeba myśleć po upgradzie?

Tom01
17-07-2007, 13:34
Czyli wychodzi, że do laptopa to wystarczy kupić "bele co" np. Spyder2express, a później po zmianie monitora trzeba myśleć po upgradzie?

To "bele co" kosztuje jednak kilka stówek. Jeśli masz tyle na wyrzucenie na zabawkę, bo kalibrator to nie jest, to można się bawić.

tmaciak
17-07-2007, 13:48
Wyrzucenie, jak wyrzucenie, Spyder kosztuje ~400, Lafot ~1400. Zakładając, że przez najbliższy rok (i to jak dobrze pójdzie) nie mam do czego użyć Lafot'a, to wybór Spyder'a wydaje się jednak racjonalny.

Tom01
17-07-2007, 13:59
nie mam do czego użyć Lafot'a,

A obecny laptop to co?

tmaciak
17-07-2007, 14:07
A obecny laptop to co?

No tak, ale jeśli do sprofilowania laptopa wystarczy Spyder...

Reszta to już może na PW :) bo się trochę OT robi.

Tom01
17-07-2007, 14:18
No tak, ale jeśli do sprofilowania laptopa wystarczy Spyder...

Starczy albo i nie. A do nowego monitora nie wykorzystasz go jak należy. Pamiętaj że prowizorki są najtrwalsze.

Reszta to już może na PW :) bo się trochę OT robi.

Niech wszyscy czytają, może się przydać. Wszak to związane z tematyką monitorową.

tmaciak
17-07-2007, 14:22
Niech wszyscy czytają, może się przydać. Wszak to związane z tematyką monitorową.

Niestety tutaj dochodzą argumenty pozamerytoryczne, bo nie ukrywajmy, że wybór kalibratora i ewentualny późniejszy zakup monitora jest determinowany możliwościami mojego budżetu... i naprawdę z chęcią bym zanabył Lafota ale... :(

Krakers
17-07-2007, 23:31
ktos wie co mona dobrego kupic za 3500?

Tom01
18-07-2007, 08:41
ktos wie co mona dobrego kupic za 3500?

Zależy do czego.

bundy
18-07-2007, 08:48
Zależy do czego.

Biorąc pod uwagę tematykę tego forum, to raczej można się domyślać do czego ;-)

SAM
18-07-2007, 08:54
No i właśnie o tym myślałem.

Do Eizo serii S, L, M kupno innego niż Lafota jest grubym błędem, ponieważ to jedyne oprogramowanie na rynku, które potrafi ten monitor skalibrować sprzętowo.

Tom01, a dlaczego to tylko Lafot potrafi kalibrować Eizo ?
A czegóż to brak Eye One Display 2, aby skalibrować Eizo ?

Tom01
18-07-2007, 09:10
Biorąc pod uwagę tematykę tego forum, to raczej można się domyślać do czego ;-)

Kilka razy proponowałem rozwiązanie, kierując się taką myślą i za 5 min kilku oponowało "a skąd wiesz że xxx chce monitor do foto"?

Tom01, a dlaczego to tylko Lafot potrafi kalibrować Eizo ?
A czegóż to brak Eye One Display 2, aby skalibrować Eizo ?

Monitory Eizo, część Neców, Quato, profesjonalne Apple mają programowaną tablicę LUT oraz interface programistyczny do robienia tegoż przy współpracy z przyrządem kontrolnym. Przedmiotowe Eizo można kalibrować firmowym ColorNavigatorem, ale odmówi on współpracy z innymi seriami niż ColorEdge. Oprogramowanie Lafota jako jedyne na rynku ma API do wszystkich monitorów Eizo. O różnicy pomiędzy kalibracją (sprzętowa korekcja w monitorze), a profilowaniem (programowa korekcja karty graficznej) nie muszę chyba pisać. Było to niejednokrotnie poruszane na forum.

bundy
18-07-2007, 09:29
Kilka razy proponowałem rozwiązanie, kierując się taką myślą i za 5 min kilku oponowało "a skąd wiesz że xxx chce monitor do foto"?

;-) No tak... jak ktoś chce się dowiedzieć czegoś o samochodach, to pisze pewnie na forum dla rowerzystów :-)
Mój CRT'ek już powoli dożywa swoich dni i pewnie po wakacjach zacznę się psychicznie nastawiać na zakup LCD :-) Jestem totalnie nieprzekonany do czegokolwiek innego niż coś z serii ColorEdge od Eizo, ale niestety ostatnio budżet cienko piszczy ;-) Pożyjemy zobaczymy - pewnie się do Ciebie zgłoszę z hasłem CB i oczekiwaniem na forumowy rabat ;-)

Tom01
18-07-2007, 09:35
Jestem totalnie nieprzekonany do czegokolwiek innego niż coś z serii ColorEdge od Eizo, ale niestety ostatnio budżet cienko piszczy ;-)

ColorEdge to monitory bliskie ideału, to fakt. Jednakowoż, kupując przez Internet tańszy co do którego mogą być wątpliwości, masz zawsze prawo zwrotu.

W okolicach 3,5 kpln godne uwagi są:
Nec 2090UXi
Nec 2190UXi
Eizo S2000
Eizo S2100
Eizo S2111W

SAM
18-07-2007, 09:37
Ostatnio spotkałem w ofercie kilku sklepów internetowych "eye-one display2 for eizo" droższe o ok. 30-40% od wersji nie "for eizo". Czyli mam rozumieć, że ta wersja specjalna "dla eizo" umożliwia jedynie tworzenie zwykłego profilu ?

I jeszcze jedno przeglądając różne informacje o LCD-kach trafiłem tu: http://www.egielda.com.pl/forum/index.php?showtopic=8375

Interesuje mnie twoja opinia o tej mini dyskusji w sensie porównania monitorów NEC i EIZO na podobnym pułapie cenowym.

dns
18-07-2007, 09:51
godne uwagi:
monitor: minimum 3500
body: minimum 3500
obiektyw: minimum 3500
3500, 3500, 3500....
onanizm sprzętowy 3500 nowe pokolenie fotoamatorów wydających fortunę na swoje zabawki.

a jaki monitor LCD do fotografii czysto amatorskiej za około 1500 ?

bundy
18-07-2007, 09:55
godne uwagi:
monitor: minimum 3500
body: minimum 3500
obiektyw: minimum 3500
3500, 3500, 3500....
onanizm sprzętowy 3500 nowe pokolenie fotoamatorów wydających fortunę na swoje zabawki.

Nie rozumiem po co takie ironiczne podejście do sprawy. Każdy wydaje na co chce i ile chce (no i ile może) - nie widzę potrzeby "piętnowania" tych którzy wydają jakąś określoną kwotę. W tej całej zabawie liczy się SATYSFAKACJA i nie ważne jest czy ona wynika z faktu używania, jak to określiłeś, zabawki, czy też jedynie z faktu samego jej posiadania. To już prywatna sprawa każdego z nas i nikogo nie powinno to raczej obchodzić...

Tom01
18-07-2007, 09:56
Ostatnio spotkałem w ofercie kilku sklepów internetowych "eye-one display2 for eizo" droższe o ok. 30-40% od wersji nie "for eizo". Czyli mam rozumieć, że ta wersja specjalna "dla eizo" umożliwia jedynie tworzenie zwykłego profilu ?

Różnica jest tylko w sposobie dystrybucji. Samo urządzenie i ma dokładnie takie same możliwości. Eye OneDisplay2 jest polecany jako podstawowy kalibrator do ColorEdge przy współpracy z ColorNavigatorem. Z własnym oprogramowaniem tylko profiluje.

Interesuje mnie twoja opinia o tej mini dyskusji w sensie porównania monitorów NEC i EIZO na podobnym pułapie cenowym.

Kiedyś o tym pisałem. Generalnie Nec we wszystkich monitorach ma problemy z fatalnym podświetleniem i powtarzalnością egzemplarzy. Tańsze wersje mają zablokowaną możliwość sprzętowej kalibracji. Silną cechą Nec'ów (seria 90) jest nieprzeciętna ilość regulatorów. Można np ustawić przesunięcia fazy sygnałów RGB względem siebie, wymusić rozdzielczość obrazu np o 2 piksele różną od wynikającej z sygnału, zaplanować włączenia i wyłączenia monitora w zakresie tygodnia, zestawiać monitory w ściany z automatycznym podziałem miejsc i kompensacją ramek i wiele innych. Nie ma innych monitorów z tak bogatym zestawem regulacji. Przewidziane są najrozmaitsze warunki pracy, od biur po przemysł. Eizo jeśli porównać możliwości regulacyjne, są one skromne. Jaskrawość, wagi kolorów, lub temperatura i w zasadzie to tyle. Jednakowoż z uwagi na 100% powtarzalność znacznie lepsze dopracowanie nie ma po co czegokolwiek regulować. Wyjęty z pudełka nadaje się do pracy. Defekty obrazu jeśli są, to minimalne. Dodatkowo przewagą w dziedzinie tańszych modeli jest sprzętowa kalibracja i łatwość zdobycia oprogramowania do tego.

Odrobinkę trzeba dołożyć i wyjdzie Eizo S1921.

dns
18-07-2007, 10:04
tak jak i każdy ma prawo do wygłaszania własnych opinii. ale nie ma w Twoim poście najważniejszego - odpowiedzi na zadane pytanie.

werek
18-07-2007, 10:41

około 1500pln (dokładnie 1831 w wawie) jest dobry panoramiczny monitor NEC 20WGX2 PRO (matryca S-IPS, ciut starsza wersja bez pro ktorą aktualnie posiadam ma AS-IPS ktora jest ciut lepsza), odwzorowanie kolorów ma b.dobre.

na dobra sprawe jak kupiłem aparacik to bez kalibracji monitora zdjecia wygladaly identycznie jak te z fotolab'u (przyznam się ze wcześniej zajmowałem sie projektowaniem graficznym i monitor był akurat pod to zastosowanie kupiony).

jedynym mankamentem jaki mozna znalezc (nie wiem jak w wersji pro) jest jasna czerń i o ile w towarzystwie jaśniejszych barw jest to niezauważalne to jeżeli czerń rozkłada sie na więcej niż 50% pow. ekranu to jest to zauważalne.

w ogólnej ocenie monitor jest b.dobry

dla osób chcących się dowiedzieć wiecej nt. monitorów i matryc LCD zapraszam na watek:
http://forum.pclab.pl/t174882.html
nie znalazłem bardziej kompetentnego źródła informacji w internecie od tego

SAM
18-07-2007, 10:42
Tom01 napisałeś "Różnica jest tylko w sposobie dystrybucji. Samo urządzenie i ma dokładnie takie same możliwości."

Chcesz powiedzieć, że np. w tym sklepie http://monitory.mastiff.pl/kalibratory.php
sprzedają zupełnie to samo urządzenie, ale droższe o 300 PLN bez żadnego powodu (dodatkowych opcji, etc.).

Tom01
18-07-2007, 10:48
sprzedają zupełnie to samo urządzenie, ale droższe o 300 PLN bez żadnego powodu (dodatkowych opcji, etc.).

Różnica to błogosławieństwo Eizo :-). A poważnie, kalibratory dystrybuowane przez Eizo są w normalnych cenach. Inne, w niższych cenach, są wynikiem ostrej wojny cenowej jaka się toczy od kilku tygodni pomiędzy jednym z importerów X-Rite, (Perfekt - oferuje oprócz towaru profesjonalne wsparcie) a polskim oddziałem angielskiej firmy Typemaker Inc (Color Confidence - niska cena). Nie wiadomo na razie, jak się to zakończy. W każdym razie jest okazja, żeby tanio kupić X-Rite.

SAM
18-07-2007, 11:20
Różnica to błogosławieństwo Eizo :-). A poważnie, kalibratory dystrybuowane przez Eizo są w normalnych cenach. Inne, w niższych cenach, są wynikiem ostrej wojny cenowej jaka się toczy od kilku tygodni pomiędzy jednym z importerów X-Rite, (Perfekt - oferuje oprócz towaru profesjonalne wsparcie) a polskim oddziałem angielskiej firmy Typemaker Inc (Color Confidence - niska cena). Nie wiadomo na razie, jak się to zakończy. W każdym razie jest okazja, żeby tanio kupić X-Rite.

Chyba mnie nie zrozumiałeś, lub nie doczytałeś na cytowanej stronie. Nie chodziło o różnicę w cenie w wersji standard i UK (tam tylko 100 PLN).
Ale o różnicę między wersją standard (888 PLN) i "wersją dla Eizo" (1183 PLN).

Vitez
18-07-2007, 18:18
Chyba mnie nie zrozumiałeś, lub nie doczytałeś na cytowanej stronie.

Odnosnie cytowanej strony to zwroc SAM uwage na avatara Tom01 i jego adres skype. Troche dziwnie wyglada zarzucanie mu nieznajomosci strony jego firmy ;)

Krakers
18-07-2007, 19:38
ColorEdge to monitory bliskie ideału, to fakt. Jednakowoż, kupując przez Internet tańszy co do którego mogą być wątpliwości, masz zawsze prawo zwrotu.

W okolicach 3,5 kpln godne uwagi są:
Nec 2090UXi
Nec 2190UXi
Eizo S2000
Eizo S2100
Eizo S2111W
dzieki wielkie

Tom01
18-07-2007, 21:02
Chyba mnie nie zrozumiałeś, lub nie doczytałeś na cytowanej stronie. Nie chodziło o różnicę w cenie w wersji standard i UK (tam tylko 100 PLN). Ale o różnicę między wersją standard (888 PLN) i "wersją dla Eizo" (1183 PLN).

Czytam zawsze bardzo uważnie posty, na które odpowiadam. Opisałem różnicę między Eye OneDisplay 2 w wersji normalnej i "dla Eizo". Wersja "UK" to zakup wewnątrz-unijny, ze stawką Vat 0%, co jest opisane pod każdą pozycją tego typu.

adalbert
18-07-2007, 21:12
Różnica to błogosławieństwo Eizo :-). ....

Opisałem różnicę między Eye OneDisplay 2 w wersji normalnej i "dla Eizo"...
Tom01 - SAM chyba nie załapał przenośni :grin:
Temat ten przerabiałem z Tobą na PW - zatem Twoją odpowiedź zacytuję prawie wprost - "nie ma różnicy, poza ZNACZKIEM EIZO na opakowaniu :)" - chyba się już nie da prościej odpowiedzieć :mrgreen:

Tom01
18-07-2007, 21:43
Tom01 - SAM chyba nie załapał przenośni :grin:
Temat ten przerabiałem z Tobą na PW - zatem Twoją odpowiedź zacytuję prawie wprost - "nie ma różnicy, poza ZNACZKIEM EIZO na opakowaniu :)" - chyba się już nie da prościej odpowiedzieć :mrgreen:

Za czasów Gretaga to faktycznie znaczkiem można było rozróżnić. Obecnie nawet wygląda tak samo. Eizo kupuje od X-Rite partie kalibratorów i oferuje do sprzedaży z monitorami na zasadzie all-in-one. Nie mam pojęcia czy X-Rite sposób cokolwiek zmienia w tych partiach. Na pewno są różne wersje Eye OnePro, mogą być oferowane dla Eizo ColorEdge, bez zaszytej licencji na Mach3.

SAM
19-07-2007, 14:18
Vitez
To że są ludzie, którzy nie wiedzą co sprzedają to mnie nie dziwi, choć czasami bardzo wkurza.:evil:

adalbert
Tom01 napisał mi to samo i tekst zrozumiałem, ale chciałem się dopytać, czy dobrze zrozumiałem.:rolleyes:
Tzn. Czy rżną Klientów na extra 300 PLN nic więcej nie oferując.:twisted:

Tom01
Napisałeś: Nie mam pojęcia czy X-Rite sposób cokolwiek zmienia w tych partiach.
Tak więc chyba dobrze odpowiedziałem powyżej Vitezowi.:rolleyes:

Tom01
19-07-2007, 14:26
To że są ludzie, którzy nie wiedzą co sprzedają to mnie nie dziwi, choć czasami bardzo wkurza.:evil:

Ale zgodzisz się chyba, że przypinanie takiej łatki obligatoryjnie do rozmówcy, nie jest w dobrym tonie?

Tzn. Czy rżną Klientów na extra 300 PLN nic więcej nie oferując.:twisted:

Cena ma zazwyczaj wiele składników. Nie można jednoznacznie stwierdzić, że towar w innej cenie, który jest inaczej dystrybuowany lub przechodzący zupełnie inną drogę, jest "rżnięciem" klientów.

SAM
19-07-2007, 15:30
Ale zgodzisz się chyba, że przypinanie takiej łatki obligatoryjnie do rozmówcy, nie jest w dobrym tonie?

Cena ma zazwyczaj wiele składników. Nie można jednoznacznie stwierdzić, że towar w innej cenie, który jest inaczej dystrybuowany lub przechodzący zupełnie inną drogę, jest "rżnięciem" klientów.

Jakiej "łatki" ??? Napisałem Vitezowi, że niestety zdarza mi się spotykać sprzedawców, którzy delikatnie mówiąc nie do końca wiedzą co sprzedają. Myślę, że miałeś szanse również spotkać się z podobną praktyką kupując najróżniejsze towary.

Co do kanałów dystrybucyjnych to nie dyskutuję i nie dyskutowałem. Moje pytania dotyczyły wyłącznie wersji specjalnej dla Eizo. Z pierwszej twojej odpowiedzi wynikało, że nie różnią się. Będąc doświadczonym przez życie (o czym było wyżej) zadałem kilka pytań - czy napewno ??? A w ostatniej odpowiedzi napisałeś zdanie zaczynające się od "nie mam pojęcia" co w mojej ocenie wskazuję, że jeżeli ktoś tak pisze to znaczy, że nie wie.

W tej sytuacji lepszym i bardziej profesjonalnym wyjściem byłoby szybkie dowiedzenie się, czy i czym w końcu te wersje się różnią i informacja tu oraz na stronie internetowej.
A "rżnięcie" jest między innymi wtedy gdy klient ewidentnie przepłaca bo np. nie zostaje do końca dobrze poinformowany o kupowanym produkcie.
Oczywiste dla mnie jest, że posiadacz Eizo wybierze specjalną wersję dla Eizo oczekując, że będzie dla niego lepsza i skłonny będzie za to zapłacić nawet te dodatkowe 300 PLN. Ale jeżeli "nie ma różnicy, poza ZNACZKIEM EIZO" to wg. mnie został naciągnięty.:sad:

Tom01
19-07-2007, 16:08
Jakiej "łatki" ??? Napisałem Vitezowi, że niestety zdarza mi się spotykać sprzedawców, którzy delikatnie mówiąc nie do końca wiedzą co sprzedają.

Proszę unikać takiej retoryki, gdyż między wierszami wypływają zgoła inne wrażenia rozmówców.

A w ostatniej odpowiedzi napisałeś zdanie zaczynające się od "nie mam pojęcia" co w mojej ocenie wskazuję, że jeżeli ktoś tak pisze to znaczy, że nie wie.

Napisałem: "Różnica jest tylko w sposobie dystrybucji. Samo urządzenie i ma dokładnie takie same możliwości.". Co do "nie mam pojęcia", sugeruję nie wyciągać z kontekstu.

W tej sytuacji lepszym i bardziej profesjonalnym wyjściem byłoby szybkie dowiedzenie się, czy i czym w końcu te wersje się różnią i informacja tu oraz na stronie internetowej.

Nie udzielam się na forum, jako centrum informacji o produktach X-Rite. Roszczeniowa forma zwracania się do mnie, jest nie na miejscu.

Z użytkowego punktu widzenia, nie różnią się zupełnie. Nie zaobserwowałem żadnych różnic w wynikach kalibracji na różnych urządzeniach, zarówno Eizo jak i nie-Eizo. Inna cena jak napisałem, wynika z różnych dróg dystrybucji.

Proszę zauważyć analogię z rynku motoryzacyjnego. Część lub wyposażenie jest zawsze droższa w ASO niż u niezależnych dostawców. Towar droższy z zapewnieniem o jakości, dopasowaniu i ze wsparciem producenta, lub tańszy, dokupiony oddzielnie i radzenie sobie z nim samodzielnie. Każdy kanał sprzedaży ma prawo do ustalenia cen i zakresu usług dodanych, a klienci wybór.

mathom
19-07-2007, 16:40
A tak z ciekawości, używam w tej chwili LCD wbudowanego w notebooka HP nx9420 i w drugim kompie NEC 1701. Kolory na obu są strasznie rozjechane względem siebie.

Czy komuś udało się skalibrować lcd w tym laptopie ? (naturalnie HP żadnego softu nie daje :E)

Tom01
19-07-2007, 16:46
Czy komuś udało się skalibrować lcd w tym laptopie ? (naturalnie HP żadnego softu nie daje :E)

Ekran notebooka to kalibracyjny koszmar. Również Nec 1701 nie jest w tym względzie dużo lepszy. Można co prawda zbliżyć odwzorowanie barw na tych urządzeniach, ale bez czujnika się nie obejdzie.

mathom
19-07-2007, 16:56
Ekran notebooka to kalibracyjny koszmar. Również Nec 1701 nie jest w tym względzie dużo lepszy. Można co prawda zbliżyć odwzorowanie barw na tych urządzeniach, ale bez czujnika się nie obejdzie.

Czyli trzeba ciułać na porządny screen :) Na szczęście NECa używa moja dziewczyna i jej zdaniem jego oczojebne kolory są więcej niż ok ;)

PrzemeS
21-07-2007, 12:15
A mnie ostatnio zaciekawił monitor hp w2207 22".
Patrze na niego zza lady i muszę przyznać, że świeci bardzo przyjemnie. Cena też mocno kusząca, bo 1400zł za 22" jest bardzo atrakcyjną ceną.

Czy ktoś z Was ma już jakieś doświadczenie z tym monitorem?

Tom01
21-07-2007, 20:59
A mnie ostatnio zaciekawił monitor hp w2207 22".
Patrze na niego zza lady i muszę przyznać, że świeci bardzo przyjemnie.

Ostatnio pojawił się wysyp tanich badziewnych 22". Świeci przyjemnie na wystawie bo tak jest projektowany. Nie nadaje się to do niczego poza giercowaniem i od biedy filmami.

monikenka
25-07-2007, 20:54
Witam, mam pytanie do Pana Tomasza. Otóż chciałbym kupić monitor lcd Eizo i waham się między kilkoma modelami tzn. nie wiem za bardzo, który z ich będzie najodpowiedniejszy do obróbki fotografii i czym się one ewentualnie różnią. Proszę o pomoc. Oto te modele, wzięłam je ze strony internetowej eizo:
S1931
S1961 (czy przewyższa 1931 tylko cieńszą ramką?)
M1950
L788
S2031Wide

Bardzo dziękuję za rozwianie moich wątpliwości:-)

Tom01
25-07-2007, 21:45
S1931 - Monitor domowy dobrej klasy. Przebój rynkowy, ze swoją ceną poniżej 1800 zł nie ma konkurencji na rynku. Często używany do foto, cad, zastosowań biurowych. Bardzo komfortowy.

S1961 - Monitor do banków, biur maklerskich. Cienka ramka = stanowiska wielomonitorowe. Przystosowany do pracy przy wyższym natężeniu oświetlenia, stąd gorsza czerń i kontrast niż w tańszym S1931.

M1950 - Wersja S1931 z głośnikami i dodatkowo regulatorami gamma, saturation i hue. Jest to najbliższy odpowiednik szeroko chwalonego przez ostatnie lata modelu L768 i S1910.

L788 - Monitor do sterowni, pokojów kontroli i nadzoru. Synchronizacja po zielonym pozwala na długie kable sygnałowe.

S2031Wide - To samo co S1931 ale w wersji panoramicznej. Jest to zaletą przy filmach, ale optycznie (przez mniejszą wysokość ekranu) jest wyraźnie mniejszy. Panoramiczne 20-tki są odpowiednikami monitorów 17".

Jest jeszcze jeden monitor z tej serii, S1910MK. Jest to SELEKCJONOWANY monitor oparty na wspomnianym wcześniej S1910 z niemal doskonale skorygowaną grzywą transmitancyjną matrycy. Jest to monitor do celów medycznych, ale równie dobrze może służyć jako zamiennik profesjonalnych monitorów graficznych.

APP
25-07-2007, 22:15
Korzystając z okazji - pytanie do Tom01:

Eizo S2000 czy S2100 ?
Oczywiście głównie w kwestii jakości obrazu pod kątem foto.
Czy słusznie zakładam, że odniesienia do S1931 będą JUŻ na tym poziomie "nie na miejscu", czy jednak to S1931 ma w sobie jakąś szczególną magię, której nie mają dwa wcześniej podane?

Tom01
25-07-2007, 22:21
Eizo S2000 czy S2100 ?

Eizo S2100. Dlatego, że jest najdroższy. ;-)

A poważniej, model flagowy z tej serii ma najrówniejsze podświetlenie, najlepszą regulację i pół hektara ekranu. S2000 nie ma o odróżnieniu od pozostałych tej serii czujnika oświetlenia i nieco inny wyświetlacz. Jest to monitor będący "zapchajdziurą" na rynki gdzie trzeba monitor względnie tani ale dobry i z rozdzielczością 1600x1200.

monikenka
25-07-2007, 23:58
S1931 - Monitor domowy dobrej klasy. Przebój rynkowy, ze swoją ceną poniżej 1800 zł nie ma konkurencji na rynku. Często używany do foto, cad, zastosowań biurowych. Bardzo komfortowy.

S1961 - Monitor do banków, biur maklerskich. Cienka ramka = stanowiska wielomonitorowe. Przystosowany do pracy przy wyższym natężeniu oświetlenia, stąd gorsza czerń i kontrast niż w tańszym S1931.

M1950 - Wersja S1931 z głośnikami i dodatkowo regulatorami gamma, saturation i hue. Jest to najbliższy odpowiednik szeroko chwalonego przez ostatnie lata modelu L768 i S1910.

L788 - Monitor do sterowni, pokojów kontroli i nadzoru. Synchronizacja po zielonym pozwala na długie kable sygnałowe.

S2031Wide - To samo co S1931 ale w wersji panoramicznej. Jest to zaletą przy filmach, ale optycznie (przez mniejszą wysokość ekranu) jest wyraźnie mniejszy. Panoramiczne 20-tki są odpowiednikami monitorów 17".

Jest jeszcze jeden monitor z tej serii, S1910MK. Jest to SELEKCJONOWANY monitor oparty na wspomnianym wcześniej S1910 z niemal doskonale skorygowaną grzywą transmitancyjną matrycy. Jest to monitor do celów medycznych, ale równie dobrze może służyć jako zamiennik profesjonalnych monitorów graficznych.

Czyli, podsumowując, czy dobrze rozumuję, jeśli chodzi o zastosowania graficzne a więc jakość obrazu:

S1931 = M1950 = S2031 (czy te dodatkowe regulatory M1950 są potrzebne w praktyce?)
a jak się mają do tego L788 i S1910MK? lepsze czy gorsze?

Proszę napisać, który z tych monitorów jest NAJLEPSZY do fotek?

Tom01
26-07-2007, 10:16
S1931 = M1950 = S2031

Tak.

(czy te dodatkowe regulatory M1950 są potrzebne w praktyce?)

Nie.

a jak się mają do tego L788 i S1910MK? lepsze czy gorsze?

L788 to monitor do przemysłu, a S1910MK jest najlepszy z całej serii jeśli chodzi o jakość obrazu.

Proszę napisać, który z tych monitorów jest NAJLEPSZY do fotek?

S1910MK

Semtex
28-07-2007, 12:39
Mam takie pytanie , czy komuś udało się poprawnie ustawić jasność w monitorze DELL 2407wfp , jest strasznie jasny aż oczy bolą , po dodatkowym ściemnieniu w ustawieniach karty znowu za ciemny i nie dokładnie wyświetla zdjęcia - może ma ktoś jakiś pomysł ??? dzięki

Tom01
28-07-2007, 13:08
Mam takie pytanie , czy komuś udało się poprawnie ustawić jasność w monitorze DELL 2407wfp , jest strasznie jasny aż oczy bolą , po dodatkowym ściemnieniu w ustawieniach karty znowu za ciemny i nie dokładnie wyświetla zdjęcia - może ma ktoś jakiś pomysł ??? dzięki

Ustawień "jasności" na karcie nie wolno ruszać. Regulacja mocy lamp w tym monitorze jest wąska i nakierowana raczej na "mocny", "oczojebny" obraz. Wszak to monitor rozrywkowy, a w filmach i grach taki właśnie jest pożądany. Pracować należy przy silnym oświetleniu zewnętrznym. Niweluje to nieco dyskomfort.

Semtex
29-07-2007, 18:52
Dzięki za radę chociaż mimo to oczy bolą i nie daję rady , no cóż z tego co czytam to wielu ludzi jest tym nieco rozczarowanych i chyba trzeba kupić coś innego , pozdrawiam

Tom01
30-07-2007, 11:35
Dzięki za radę chociaż mimo to oczy bolą i nie daję rady , no cóż z tego co czytam to wielu ludzi jest tym nieco rozczarowanych i chyba trzeba kupić coś innego , pozdrawiam

Zbyt duża jasność (jaskrawość) ekranu do cecha większości LCD. Służą one do niczego więcej, jak przyciągania wzroku w hali hipermarketu ze 150m. Proszę zwrócić uwagę jak, szczególnie TV LCD w sklepie, wyglądają niesamowicie w porównaniu do szarych mało widocznych kineskopów. A owe niepozorne, ciemne kineskopy, w warunkach normalnej pracy czy domu, są tak jasne, że jaskrawość ustawia się na 50%.

Powyższe jest jednym z elementów marketingu pt "jak zaprezentować żeby laik kupił".

Alzail
02-08-2007, 01:43
Ciągnąc wątek zadam takie pytanie, jak sądzicie/wiecie czy 17 lcd to nie za mało trochę? Mam zamiar podłączyć dwa monitory, starą 15 i ewentualnie nową 17 i myślę że to mnie ratuje, ale może macie doświadczenie z takimi nie za wielkimi monitorami?

Tom01
02-08-2007, 09:17
Ciągnąc wątek zadam takie pytanie, jak sądzicie/wiecie czy 17 lcd to nie za mało trochę?

17-tka nie jest taka mała. Oferuje taki sam obszar pracy jak 19" LCD. Tyle że ma małą plamkę. Jest sporo ludzi uskarżających się na to.

Krakers
03-08-2007, 20:57
Jestem zdecydowany na zakup lepszego monitorka i w oko wpadł mi 24.1" Eizo FlexScan S2411W co mozesz Tom 01 powiedziec na jego temat ? zastosowanie obróbka fotek i montaż video

Tom01
03-08-2007, 22:39
Jestem zdecydowany na zakup lepszego monitorka i w oko wpadł mi 24.1" Eizo FlexScan S2411W co mozesz Tom 01 powiedziec na jego temat ? zastosowanie obróbka fotek i montaż video

Bardzo dobry wybór. Mało byłoby lepszych. A tak a'propos to 24" a nie 24,1".

ukasus
06-08-2007, 11:06
co byście doradzili z LCD tak do 800-900 zeta .. przede wszystkim do zdjęć
minimum 17 cali

Tom01
06-08-2007, 12:53
co byście doradzili z LCD tak do 800-900 zeta .. przede wszystkim do zdjęć

Ja się nie podejmę. No chyba, że zapolować na jakiś Eizo L768, Nec 1980FXi z używanych? Widziałem kilka ostatnio na Allegro, choć z defektami.

Zigi
06-08-2007, 13:13
17-tka nie jest taka mała. Oferuje taki sam obszar pracy jak 19" LCD. Tyle że ma małą plamkę. Jest sporo ludzi uskarżających się na to.

Chyba chodziło Ci o 19 CRT...

Tom01
06-08-2007, 13:19
Chyba chodziło Ci o 19 CRT...

Tak, moja pomyłka.

ukasus
06-08-2007, 14:55
mój budżet wzrósł do 1300 -1400..
co myśłicie o ..
EIZO FlexScan S1731S ??
jest jakaś sensowna alternatywa w tej cenie ?

Tom01
06-08-2007, 15:26
EIZO FlexScan S1731S ??
jest jakaś sensowna alternatywa w tej cenie ?

Nie ma. S1731 to 10-bitowy kolor, szeroka regulacja, ładne podświetlenie, niska czerń, i możliwość kalibracji Lafotem. Nie ma innych monitorów w tej klasie i zbieżnych własnościach.

waskowiak
07-08-2007, 21:05
Jestem pierwszy raz na forum więc chciałbym się przedstawić i skorygować trochę inforamcji które tu słyszę
jestem od konkurencji wobec eizo a konkretnie della (przyznaję się bez bicia)

1. Coś takiego jak czerń w opisywanych technologiach to fikcja podświetlenie stanowią świetlówki a nie diody led więc mówienie o tym w ten sposób jest śmieszne wystarczy sprawdzić to wyłaczając światło i patrząc w trybie poleceń windowsa lub innym trybie poleceń, od razu widać poświatę

2. Proponowanie do zastosowań graficzno-fotograficznych monitorów wyświetlających malutką gamę kolorów 60-70% gamy NTSC czy Adobe kiedy istnieją konkurencyjne monitory wyświetlające 92 czy 96% danego standardu to śmieszne. Przypomnę że 100% gamy kolorów standardu Adobe to tylko 50% kolorów widzianych przez zwykłego a nie jakiegoś tam wybitnie uzdolnionego w rozpoznawaniu barw człowieka... więc nie są jakieś tam nieistotne rzeczy....

3. S2411W to średni monitor jeśli ktoś chce koniecznie eizo to polecam Eizo CG241W (orientcyjna cena w Polsce 8000zł) który posiada te ponad 90% palety barw standardu NTSC czy Adobe
Jesli ktoś chce jakiś monitor wysokiej klasy ale nie tak drogi jak eizo polecam
2407WFP-HC w cenach tańśzych niż tanie eizo 24"
Myślę że jakość obrazu jest ważniejsza niż jakaś potencjalna możliwość regulacji obrazu jaka może jest w eizo a jakiej może nie ma w dellu.. W końcu dell to solidna firma

Tom01
07-08-2007, 21:13
Jestem pierwszy raz na forum więc chciałbym się przedstawić i skorygować trochę inforamcji które tu słyszę
jestem od konkurencji wobec eizo a konkretnie della (przyznaję się bez bicia)

Witam serdecznie kolegę po fachu. Pragnę jednak wystosować prośbę o wyższą merytorykę wypowiedzi, zamiast laurek producenta.

1. Coś takiego jak czerń w opisywanych technologiach to fikcja podświetlenie stanowią świetlówki a nie diody led więc mówienie o tym w ten sposób jest śmieszne

Istnieje takie pojęcie jak punkt czerni a to w kontekście walki z monitorem i zawartością detali w cieniach fotografii zupełnie czasem nie jest śmieszne.

2. Proponowanie do zastosowań graficzno-fotograficznych monitorów wyświetlających malutką gamę kolorów 60-70% gamy NTSC czy Adobe kiedy istnieją konkurencyjne monitory wyświetlające 92 czy 96% danego standardu to śmieszne.

Gamut monitora, zasadniczo nie decyduje o jego zastosowaniu w fotografii. Dopiero zestaw cech użytkowych da sprzęt nadający się lub nie.

3. S2411W to średni monitor jeśli ktoś chce koniecznie eizo to polecam Eizo CG241W (orientcyjna cena w Polsce 8000zł) który posiada te ponad 90% palety barw standardu NTSC czy Adobe
Jesli ktoś chce jakiś monitor wysokiej klasy ale nie tak drogi jak eizo polecam
2407WFP-HC w cenach tańśzych niż tanie eizo 24

Proszę o przedstawienie obiektywnych wyników pomiarów monitorów S2411W oraz 2407WFP-HC ukazujących co najmniej podobne poziomy defektów. I nie mówię o gamucie.

waskowiak
07-08-2007, 21:21
Ten punkt czerni fajnie byłoby jakby jakiś niezależny tester z zagranicy testował w postaci jakiegoś dobrego situ !!!
Uważam że jakość wyświetlanego obrazu decyduje o przydatności a niekoniecznie miliard różnych możliwych ustawień itp. w ogóle lepiej jak się cżłowiek opiera na wielu testach a nie wypowiedzi jednej osoby.... jakoś mam wrażenie i popierają to też graficy że istnieje konkretna potrzeba zweryfikowania efektu w możliwie najbardziej zbliżonej kolorystyce... więc jeśli są takie możliwości i produkt jest dobry szukanie dziury na siłę to marketing

Tom01
07-08-2007, 21:34
Ten punkt czerni fajnie byłoby jakby jakiś niezależny tester z zagranicy testował w postaci jakiegoś dobrego situ !!!

Każdy przeciętnie inteligentny człowiek, dysponując kolorymetrem za 200Euro będzie w stanie zweryfikować punkt czerni i poprawnie wnioskować o wpływie w/w na zachowanie monitora.

Punkt czerni LCD jest stały i znacznie wyższy niż w monitorach podświetlanych LED oraz CRT. Jednak, co zasadniczo zmienia postać sprawy, jest różny dla różnych monitorów. Uświadomienie sobie jego istnienia, oraz ustawienie poprawnych stosunków jasności jest jednym z kluczy do poprawnej reprodukcji. Nie w dziedzinie barwy, a jasności.

Uważam że jakość wyświetlanego obrazu decyduje o przydatności a niekoniecznie miliard różnych możliwych ustawień itp. w ogóle lepiej jak się cżłowiek opiera na wielu testach a nie wypowiedzi jednej osoby.... jakoś mam wrażenie i popierają to też graficy że istnieje konkretna potrzeba zweryfikowania efektu w możliwie najbardziej zbliżonej kolorystyce... więc jeśli są takie możliwości i produkt jest dobry szukanie dziury na siłę to marketing

Proszę o jaśniejsze przedstawienie myśli z powyższego cytatu.

Jeśli chodzi o bogactwo regulacji, to monitory Nec serii 90 są w tej dziedzinie niesamowite, nie do pokonania, ale wcale nie są najlepsze w foto i grafice.

czornyj
07-08-2007, 21:42

Jako grafik całkowicie zgadzam się z tą opinią, tylko że sama możliwość wyświetlenia szerokiego gamutu bynajmniej tego nie gwarantuje, a wręcz może zaszkodzić. Szerszy gamut tego monitora sprawdzi się podczas wyświetlania filmów, natomiast ponieważ w przypadku obróbki fotografii ew. nieprawidłowości w wyświetlaniu barw będą potęgowane. Warto również podkreślić, że gamut odbitek z minilabów cyfrowych jest niewielki, spokojnie pokrywa go przestrzeń sRGB i szeroki gamut monitora staje się sztuką dla sztuki, ew. może irytować żywszymi barwami, których nie daje się uzyskać w praktyce.

Istnieją oczywiście zastosowania, w których szerszy gamut może być pomocny - np. w przypadku, kiedy posługujemy się drukarką fotograficzną o szerokim gamucie. Tylko żeby w wierny sposób zasymulować efekty, jakie na owej drukarce uzyskamy musimy obydwa urządzenia kalibrować, co w wypadku wspomnianego monitora jest problematyczne, a w przypadku drukarki - nietanie. Więc dalej - mimo teoretycznie szerokiego gamutu - guzik nam to wszystko daje i pozostaje sztuką dla sztuki.

waskowiak
07-08-2007, 21:44
tu właśnie chodzi o obiektywizm lepiej znaleźć ileś wyników w sieci niż samemu mierzyć....
Ja ufam testom w praktycznie w każdym 2407WFP-HC jest oceniany jako excelent ... no i moim klientom (w większości grafikom) którzy są bardzo zadowoleni... mimo że kupowali 2407WFP a nie dużo lepszy 2407WFP-HC (niedawno się pojawił)- dell próbuje dostarczyć monitor XXI wieku podobnie jak eizo w postaci Eizo CG241W.

Szeroki gamut powoduje że kolory wyświetlane są podobniejsze do tych rzeczywistych .... obecne monitory wyświetlają niewielki procent tego co człowiek widzi.... a jak dell pokazał potrafi robić bardzo dobre monitory....

czornyj
07-08-2007, 21:54
Szeroki gamut powoduje że kolory wyświetlane są podobniejsze do tych rzeczywistych .... obecne monitory wyświetlają niewielki procent tego co człowiek widzi.... a jak dell pokazał potrafi robić bardzo dobre monitory....

To stwierdzenie jest fałszywe. Szeroki gamut potencjalnie może sprawić, że kolory są podobniejsze, może jednak równie dobrze sprawić, że są wręcz jeszcze mniej podobne.

Tom01
07-08-2007, 22:02
tu właśnie chodzi o obiektywizm lepiej znaleźć ileś wyników w sieci niż samemu mierzyć.... Ja ufam testom w praktycznie w każdym 2407WFP-HC jest oceniany jako excelent ...

Obiektywizm i rzetelność "procedury" testowej, zdecydowanej większości "testów" można włożyć między bajki. Skutkiem tego zachwyty testerów również. Są setki tandetnych monitorów otrzymujących "excelent", "top", "power" itp.

Proszę przedstawić wyniki pomiarów defektów przedmiotowych monitorów, lub zaprzestać uprawiania demagogii.

Szeroki gamut powoduje że kolory wyświetlane są podobniejsze do tych rzeczywistych

Bzdura na resorach. Jest to cecha konstrukcyjna monitora. Co z niej wyniknie, zależy od innych czynników. Istnieją przykłady monitorów o znacząco różnych gamutach i odwrotnych w stosunku do nich predyspozycjach w zastosowaniach graficznych. Ważne jest jak monitor zachowuje się wewnątrz zakresu jaki obsługuje, a nie sam zakres. Analogię można przedstawić na przykładzie auta wyścigowego i rodzinnego kombi. Pomimo że wyścigówka "obsługuje" znacznie większy zakres prędkości, jazda nim wcale nie musi być komfortowa. Rodzinne kombi natomiast wozi z przeciętnymi prędkościami ale nie wypadają plomby z zębów na wybojach.

waskowiak
07-08-2007, 22:11
tak zgadzam się , co nie zmienia faktu że 2407WFP-HC ma opinie bardzo dobre do wręcz entuzjastycznych a o eizo CG241W prawie nie ma opinii ... może to kwestia ceny a może wszyscy kupują della hehehe ....

Tak to wygląda poglądowo w 2407WFP/2407WFP-HC

źródło (http://img234.imageshack.us/img234/2657/compare1gc3ey4.jpg)

a tak obraz monitora (pewnie aby go dobrze obejrzeć trzeba mieć taki monitor)

źródło (http://img528.imageshack.us/img528/3163/scr2il3.jpg)

czornyj
07-08-2007, 22:14
tak zgadzam się , co nie zmienia faktu że 2407WFP-HC ma opinie bardzo dobre do wręcz entuzjastycznych a o eizo CG241W prawie nie ma opinii ... może to kwestia ceny a może wszyscy kupują della hehehe ....

No więc jest jak mówiłem - do oglądania filmów zapewne monitorek jest jak marzenie. Co bynajmniej nie przekłada się na jakiekolwiek walory użytkowe w zastosowaniach fotograficznych.

waskowiak
07-08-2007, 22:16
Właśnie dlatego nie opłaca się kupować tanich produktów drogich marek.... np taniego komputera compaq bo w nich montują płyty firmy ecs ... Bo za markę się płaci to bez sensu kupować za 4000zł eizo..... Wystarczy rozsądnie pomyśleć jak sie za markę zapłaci np 2000zł to ile zostanie na części....

W graficznych napewno się przekłada bo klienci są zadowoleni... jak ktoś nie wierzy proponuję spojrzeć na konto waskowiak na allegro

Zresztą już widzę jak testowaliście delle,, spiskowa teoria dziejów że wszystkie fora chwalą za kolorystykę ... a tu inna rzeczywistość...

No więc jest jak mówiłem - do oglądania filmów zapewne monitorek jest jak marzenie. Co bynajmniej nie przekłada się na jakiekolwiek walory użytkowe w zastosowaniach fotograficznych.
jesli do oglądania filmow się doskonale nadaje - a do tego niezbedne jest jak najlepsze odwzorowanie kolorów... to dla fotografiki też ...

Tom01
07-08-2007, 22:19

Proszę zejść na ziemię. Zachowuje się Pan, jak nakarmiony huraoptymistycznymi tekstami ze szkoleń marketingowych. Nikt Panu nie odmawia obronienia jakości Della 2407, ale na litość Boską, trochę faktów!

To chwyt w styl:u "Spójrz jak to świetnie będzie wyglądać na nowym monitorze!". Z tym że oglądasz te rewelacje na swoim dotychczasowym. Tania sztuczka!

waskowiak
07-08-2007, 22:24
świetnie w takim razie poproszę o fakty porównawcze eizo i della z sieci z znanych sitów sieciowych nie użytkowników pojedyńczych.... bo tak można dyskutować i nic z tego nie wychodzi ...
Ja nie rzucam skomplikowanymi terminami aby omamić czytających tylko wskazuję najprostsze rzeczy... powiem to tak więcej kolorów to większe pd przybliżenia właściwego bo można dokładniej dostroić.... jeden kolor w tą czy we wtę pomyłki to mniejsze przekłamanie ....

czornyj
07-08-2007, 22:29
Prawda jest taka, że jeśli jak Pan to zgrabnie ujął "istnieje konkretna potrzeba zweryfikowania efektu w możliwie najbardziej zbliżonej kolorystyce" to niestety, ale trzeba za tą przyjemność sporo zabulić.

W przypadku zastosowań graficznych i fotograficznych idealna zgodność kolorystyczna nie jest absolutnie niezbędna, więc użytkownik może być z takiego monitora zadowolony, z czego jednak niewiele wynika.

waskowiak
07-08-2007, 22:32
niekoniecznie u mnie można zweryfikować jak zdjęcie wygląda.... bez bulenia .... niektórzy mówią że nie wiedzieli że tak dobrze może wyświetlać obraz monitor ... zresztą jak mówiłem graficy są zadowoleni... w końcu nie poraz pierwszy kupują delle ...

Zabawne pisałem o tym, że do ideału jest bardzo daleko jak mówiłem lcd zwykłe daje 35% kolorów jakie przeciętny (nie grafik) człowiek może zobaczyć.....

To zależy od podejścia także niektórzy nawet żarówki i świetlówki mają odpowiednie do prac graficznych bo z innym oświetleniem się inaczej kolor widzi.... to po co kupować coś gorszego za mniejsze pieniądze ? jeśli do tego dodamy jakość obrazu w stosunku do ceny to robi się dużo tych ale ....... ja myślę że za markę nie warto ginąć .... pamiętam jak Adaptec wypuścił macierze ATA i był 4 razy droższy i jednocześnie beznadziejny

pito
07-08-2007, 22:38
To ja tylko dodam ze bedac "na kupnie" monitora chce miec mozliwosc przetestowania go dla swoich potrzeb i Dell, ktory prowadzi sprzedaz bezposrednia, kompletnie mi to uniemozliwia. Moze cos sie zmieni jak ruszy u nas ta fabryka, choc nie sadze, pewnie jedynie okres realizacji zamowienia sie skroci.
Natomiast w przypadku Eizo nie ma takiego problemu, "moj zaprzyjazniony" sklep ma mozliwosc sprowadzenia kazdego egzemplarza na potrzeby testow.
Dlatego zapewne wybiore Eizo, bo nie mam wyboru :)

czornyj
07-08-2007, 22:41
niekoniecznie u mnie można zweryfikować jak zdjęcie wygląda.... bez bulenia .... niektórzy mówią że nie wiedzieli że tak dobrze może wyświetlać obraz monitor ... zresztą jak mówiłem graficy są zadowoleni... w końcu nie poraz pierwszy kupują delle ...

Zabawne pisałem o tym, że do ideału jest bardzo daleko jak mówiłem lcd zwykłe daje 35% kolorów jakie przeciętny (nie grafik) człowiek może zobaczyć.....

"35% kolorów" to i tak jest w większości przypadków o wiele więcej, niż da się na czymkolwiek zreprodukować, więc z punktu widzenia przeciętnych zastosowań fotograficznych czy graficznych jest to bez znaczenia.

Tom01
07-08-2007, 22:44
świetnie w takim razie poproszę o fakty porównawcze eizo i della z sieci z znanych sitów sieciowych nie użytkowników pojedyńczych.... bo tak można dyskutować i nic z tego nie wychodzi ...
Ja nie rzucam skomplikowanymi terminami aby omamić czytających tylko wskazuję najprostsze rzeczy... powiem to tak więcej kolorów to większe pd przybliżenia właściwego bo można dokładniej dostroić.... jeden kolor w tą czy we wtę pomyłki to mniejsze przekłamanie ....

1. Nie znam żadnych testów takiego typu. Wszak to zupełnie różne technicznie monitory. Podobnie jak (w tym rozmiarze) Eizo S2410, CE240W, CG241W, Nec 2690WUXi, SV2690. Bezpośrednie porównanie każdego monitora z 8 bitowym zapisem koloru, nawet najlepszego, wypada z reguły miażdżąco w porównaniu do dowolnego z programowalną tablicą LUT. Nie widzę żadnych przesłanek dlaczego miałoby być inaczej w przypadku 2407WFP-HC. Od 2407WFP różni się wszak tylko świetlówkami o lepszej czystości widmowej. Takich gwiazd sezonu już parę było. Są to monitory dla bardziej zasobnego amatora z niewielkimi wymaganiami, oczarowanego nowoczesnym ekranem.

2. Nie ma czegoś takiego jak "więcej kolorów". Każdy monitor ma wyświetlać 256 odcieni każdego kanału. Mniej lub bardziej poprawnie. Operowanie tego typu pojęciami trąci tanim marketingiem.

3. Fachowa terminologia pozwala na zrozumienie zjawisk/cech/mechanizmów. Im lepiej pozna się swoje potrzeby i je przeleje na możliwości monitora, tym większe prawdopodobieństwo dobrze wydanych pieniędzy. Wiedza ma w tym pomagać a nie przeszkadzać. Monitor "dobry i już" to mało wiarygodny argument, tym bardziej, że z ogólnodostępnych informacji wynika, że to może nie być wcale prawda. Wielu producentów, np Iiyama ma tendencję do ubarwiania własności monitorów, bez jakichkolwiek zmian technicznych. Swoją drogą, niech Pan rzuci okiem na fora audiofilskie, tam to dopiero jest specjalistyczna terminologia. :-)

powiem to tak więcej kolorów to większe pd przybliżenia właściwego bo można dokładniej dostroić....

Proszę napisać, jak przeprowadziłby Pan owe "strojenie" w Dell 2407?

waskowiak
07-08-2007, 23:47
To stwierdzenie jest fałszywe. Szeroki gamut potencjalnie może sprawić, że kolory są podobniejsze, może jednak równie dobrze sprawić, że są wręcz jeszcze mniej podobne.

Chciałbym się dowiedzieć na podstawie jakiego monitora pan mówi że może byc gorzej !

Dell też jest programowalny, w trybie serwisowym można bardzo dużo się pobawić , to chyba nie jest konkurs na pojęcia fachowe i wymądrzanie się w nich

Dell też jest programowalny, w trybie serwisowym można bardzo dużo się pobawić , to chyba nie jest konkurs na pojęcia fachowe i wymądrzanie się w nich

Dell 2407WFP-HC ma 10bit LUT a nie 8bit !!!

Eizo S2410 NIE MA PROGRAMOWALNEJ LUT !!! Z TEGO CO PRZECZYTAłEM

czornyj
08-08-2007, 00:05
Chciałbym się dowiedzieć na podstawie jakiego monitora pan mówi że może byc gorzej !

Na podstawie nieubłaganych praw logiki.

Tom01
08-08-2007, 00:11

Proszę o podanie nazwy profilera który obsługuje ten monitor.

Dell 2407WFP-HC ma 10bit LUT a nie 8bit !!!

Proszę o podanie źródła. Mogę się mylić, choć nie ma jednoznacznych informacji o zastosowaniu wyświetlacza z 10 bitowym sterowaniem. Do tej pory, pomimo wykorzystywania takich w niektórych dotychczasowych modelach, zapis koloru w LUT monitor jest 8 bitowy. Szczerze wątpię by to się nagle zmieniło.

Eizo S2410 NIE MA PROGRAMOWALNEJ LUT !!! Z TEGO CO PRZECZYTAłEM

Zatem nie doczytał Pan wszystkiego.

waskowiak
08-08-2007, 00:20
zresztą mniejsza o teorie, zawsze liczy się efekt, a ja raz słyszę że ilość kolorów jest mało istotna a później że coś innego typu np wysoka programowalność jest istotna, tylko po co ? nie wystarczy jak kolory są zgodne z dokładności 0,1% ? jak ich nie ma o 35% więcej ? dell i tak będzie bliżej danego koloru .... to wszystko i tak jest spekulacją.... ja mogę pokazać jak ktoś chce

Jedno pytanie jeśli więcej kolorów o 35% nic nie daje to kto kupi wersje eizo high color za 8000zł ? Czy wy naprawdę uważacie za głupków producentów monitorów w tym EIZO ?

Zresztą czytam hardforum i dowiedziałem się że i tak np Windows wspiera 8bit RGB więc 10bit LUT w tym przypadku nic nie daje.... podobnie jak kabel DVI przesyła 8bit na kolor jak zwykle teoria jest daleko od praktyki !?

Tom01
08-08-2007, 00:30
nie wystarczy jak kolory są zgodne z dokładności 0,1% ? jak ich nie ma o 35% więcej ? dell i tak będzie bliżej danego koloru ....

Proszę to udowodnić. Inaczej twierdzę, że plecie Pan bzdury, wyssane z palca. Jeśli ma Pan ochotę, mogę zorganizować Panu badanie monitora w porównaniu do bezsensownie droższych, wg Pana odpowiedników konkurencji. Maszyna nie kłamie. Obawiam się tylko, że upublicznienie takich danych, może zagrozić skutkami prawnymi, w czasie używania określeń porównawczych w Pana opisach aukcji, czy tekstach reklamowych. Musi Pan wiedzieć, że używanie znaków towarowych i marek w celu reklamowania innej, jest legalne tylko pod warunkiem, że reklama zawiera prawdziwe informacje.

Zresztą czytam hardforum i dowiedziałem się że i tak np Windows wspiera 8bit RGB więc 10bit LUT w tym przypadku nic nie daje.... podobnie jak kabel DVI przesyła 8bit na kolor jak zwykle teoria jest daleko od praktyki !?

Proszę jeszcze doczytać, po co w monitorach stosuje się zwiększoną precyzję do nawet 14 bitów na kanał i jakie to ma skutki. Ewentualnie wytłumaczyć producentom błąd i uświadomić nabywców profi Eizo, Neców, Quato, Lacie po kilka do kilkanaście tys zł sztuka, że dali się nabić w butelkę. Dysponuję kontaktami w razie czego.

minek
08-08-2007, 01:16

źródło (http://img234.imageshack.us/img234/2657/compare1gc3ey4.jpg)

Rozumiem z tego, że owo HC to jakiś soft-proof innego medium, tak?
Czy to po prostu oznaczenie jakiejś korekcji barwnej?

nie wystarczy jak kolory są zgodne z dokładności 0,1% ?

Zgodne z czym?

Istnieje różnica między przesyłaniem sygnału (bez strat) a jego modyfikacją (zazwyczaj stratną).

sal
08-08-2007, 01:17
Czy wy naprawdę uważacie za głupków producentów monitorów w tym EIZO ?

To ja tak moze troche obok tematyki.
Zadalem sobie trud przeczytania kilku ostatnich stron tego watku.
Strasznie fatalnie zaczal Pan swoja reklamowa (bo nie mam watpliwosci, ze innego celu nie ma) bytnosc na forum.
Nie mi oceniac merytorycznosc Pana wypowiedzi, ale to co az kluje w oczy to marketingowy belkot, ktorego pelno w tekstach reklamowych.
Tom stara sie operowac fachowymi pojeciami, ktore jak mniemam - powinny byc Panu znajome (skoro sprzedaje Pan takie doskonale monitory Dell).
Kazda Pana odpowiedz to jakis zlepek mysli nieubranych w zdania (pomine forme odpowiedzi, interpunkcje, stylistyke itp.) i do tego na poziomie "napisze jakis belkot, byle brzmial fajnie i ludzie to i tak kupia...".
Z jakiegos powodu profesjonalni graficy kupuja monitory z serii ColorEdge i sa z nich zadowoleni, za to nie znam nikogo w branzy graficznej, kto uzywalby monitorow produkowanych przez Della...
Wielokrotnie powoluje sie Pan tutaj na jakies "sity z testami uzytkownikow", jako miarodajne zrodlo informacji.
To kolejna kpina z nas uzytkownikow, bo w jaki sposob miarodajne ma byc, ze Pan Adam napisze "uwielbiam ten monitor, daje super ostry obraz", a Pan Zenek napisze "nienawidze go, odwzorowanie kolorow jest fatalne"?
Swoja droga - jesli ktos sprzedajacy monitory, ktore pretenduja do profesjonalnych zastosowan, powoluje sie na jakies testy w Internecie, do tego nawet nie potrafiac podac zadnych linkow do wiarygodnych zrodel, to jest on dla mnie malo wiarygodny.

Jesli o mnie chodzi, to wystawil Pan fatalna opinie marce Dell, jako zatrudniajacej losowych ludzi do sprzedazy "specjalistycznej", co wiecej - z mocno zakorzenionymi nawykami marketingowymi...

Tom01
08-08-2007, 01:28
Rozumiem z tego, że owo HC to jakiś soft-proof innego medium, tak? Czy to po prostu oznaczenie jakiejś korekcji barwnej?

To jest "pokaz" jak "wygląda" (!) to zdjęcie na Dell 2470WFP w porównaniu do najnowszej wersji Dell 2407WFP-HC. ;-)

Jeśli chodzi o fakty, jest to prymitywny, spreparowany trick marketingowy, szeroko stosowany przez producentów monitorów i telewizorów. W tym Eizo też, żeby nie było, że jestem stronniczy.

minek
08-08-2007, 01:38
To jest "pokaz" jak "wygląda" (!) to zdjęcie na Dell 2470WFP w porównaniu do najnowszej wersji Dell 2407WFP-HC. ;-)

Jeśli chodzi o fakty, jest to prymitywny, spreparowany trick marketingowy, szeroko stosowany przez producentów monitorów i telewizorów. W tym Eizo też, żeby nie było, że jestem stronniczy.

Bardziej mi się podoba pierwsza wersja. Ale to o kolorach.
A co do tego ,,porównania'' - czy to możliwe, że fabrycznie ustawione monitory jednej firmy, w dodatku ,,z tych lepszych i droższych'' (chyba o takich tu jest, była mowa o 8kpln) mogą dawać tak bardzo różny obraz?
Jeżeli tak, to nie mam wątpliwości, że to są monitory do celów amatorsko - rozrywkowych (gry, zabawy, wordpad)

Tom01
08-08-2007, 01:51
A co do tego ,,porównania'' - czy to możliwe, że fabrycznie ustawione monitory jednej firmy, w dodatku ,,z tych lepszych i droższych'' (chyba o takich tu jest, była mowa o 8kpln) mogą dawać tak bardzo różny obraz?

Tak, to jest możliwe, a nawet całkiem normalne. Występuje to również w najdroższych i najlepszych, np w monitorach medycznych po 40 tys zł/szt. Istnieje szereg rozwiązań umożliwiających i ułatwiających ustawienie obu/kilku identycznie, bo na oko niekoniecznie musi się udać. Jeśli poda Pan marki i modele tych monitorów, podam najsensowniejszy sposób w tym konkretnym przypadku.

waskowiak
08-08-2007, 02:25
super jak pisałem i oczywiście nikt mnie nie słuchał ile i co ma dany monitor a jaki jest tego efekt to zupełnie inna sprawa. czasem coś droższego jest gorsze nie mówię że tu tak jest... ale zasypywanie klientów i słuchaczy fachowymi słówkami może przynieść skutek zafascynowania produktem nawet jeśli nie jest tego wart.... Mi nie chodzi o porównanie topowych mo0deli eizo do 2407WFP-HC tylko np do cenowego odpowiednika... bo jakoś nie chce mi się wierzyć w konkurencyjność eizo w przedziale poniżej 4000zł .. prosiłem o link do testu nikt mi go nie przedstawił.... zamiast tego dostałem litanię pojęć fachowych i terminologii... co i tak nie zmienia faktu że lepiej kupić coś co jest porównane do innych produktów niż zupełną niewiadomą - przypominam oczywisty fakt że nawet firma specjalizująca się od lat w danej dziedzinie potrafi wydać całkiem przeciętny produkt a nawet beznadziejny... A to ze eizo jest droższe widać po najtańszym modelu z 92% NTSC który kosztuje ponad 3 razy tyle co 2407WFP-HC

a to testy starego 2407WFP

źródło (http://img129.imageshack.us/img129/1598/testpx7.jpg)

HC oznacza HIGH COLOR 2407WFP-HC wyświetla "92% of NTSC and 96% of the Adobe RGB"

Tom1 zupełnie cię nie rozumiem napisalem że jest to zdjęcie poglądowe czyli przygotowane aby uwidocznić różnicę, gdyby było rzeczywiste to na swoim monitorze nie zobaczyłbyś żadnej różnicy.... wydawały by ci się takie same bo do tego musiałbyś mieć monitor z rozszerzoną paletą barw

oszołom
08-08-2007, 02:32
Jedno pytanie jeśli więcej kolorów o 35% nic nie daje to kto kupi wersje eizo high color za 8000zł ? Czy wy naprawdę uważacie za głupków producentów monitorów w tym EIZO ?

Tak, uważam ich za głupków ! ( Poza Eizo ) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

super jak pisałem i oczywiście nikt mnie nie słuchał ile i co ma dany monitor a jaki jest tego efekt to zupełnie inna sprawa. czasem coś droższego jest gorsze nie mówię że tu tak jest... ale zasypywanie klientów i słuchaczy fachowymi słówkami może przynieść skutek zafascynowania produktem nawet jeśli nie jest tego wart.... Mi nie chodzi o porównanie topowych mo0deli eizo do 2407WFP-HC tylko np do cenowego odpowiednika... bo jakoś nie chce mi się wierzyć w konkurencyjność eizo w przedziale poniżej 4000zł .. prosiłem o link do testu nikt mi go nie przedstawił.... zamiast tego dostałem litanię pojęć fachowych i terminologii... co i tak nie zmienia faktu że lepiej kupić coś co jest porównane do innych produktów niż zupełną niewiadomą - przypominam oczywisty fakt że nawet firma specjalizująca się od lat w danej dziedzinie potrafi wydać całkiem przeciętny produkt a nawet beznadziejny... A to ze eizo jest droższe widać po najtańszym modelu z 92% NTSC który kosztuje ponad 3 razy tyle co 2407WFP-HC

a to testy starego 2407WFP

źródło (http://img129.imageshack.us/img129/1598/testpx7.jpg)

HC oznacza HIGH COLOR 2407WFP-HC wyświetla "92% of NTSC and 96% of the Adobe RGB"

Konkurencja godna tylko tego monitorka !!! Ja bym się tym NTSC tak nie podniecał, gorszej jakościowo telewizji jeszcze nie widziałem !!!:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

waskowiak
08-08-2007, 02:36
tak tylko ten skrót nie dotyczy telewizji

Jeśli sity nie podają wiarygodnych informacji, użytkownicy na tych sitach są podstawieni etc. to w takim razie dlaczego ludzie mają wierzyć w te informacje co są na forum jak na innych są fałszywe informacje? przecież ta cała dyskusja jest spreparowana i ludzie eizo prowadzą tu przygotowaną rozmowę... jakby ktoś nie wiedział pracuję w eizo !

Ja tez bym kupił Eizo lub coś podobnego ale w innej kategorii cenowej... bo to nie kategoria Eizo ....

Ja to nazywam efektem iphone, ludzie się podniecają i kupują telefon dotykowy z rozdzielczością 320x240 jakby to było cudo .. dotykowe już dawno temu były o lepszych rozdzielczościach a to nawet nie ma rozpoznawania głosów i innych rzeczy które od dawna są i to za 700$ czy nawet więcej kiedy to nie jest tyle warte nawet połowy.... kiedyś o lalki dla dzieci się zabijali ....

Wiadomo jak się nie ma argumentów to się rzuca fachowymi pojęciami i usiłuje ośmieszyć przeciwnika... jak widać eizo też bierze udział w wyścigu szczurów podając dynamiczny kontrast