Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowosc - EOS 400D, nastepca 350D

Strony : 1 2 [3]

alien
03-09-2006, 12:05
Nawet gdybym miał to bym nie zrobił ;-) Za to możesz o to śmiało poprosić Trola on ma ten aparacik =]

Czacha
03-09-2006, 12:19
Sam to zrobiłeś czy to zdjęcia ściągnięte?
Jeśli masz 400D to zrób czarne fotki przy czasie np. 2-5 minut i różnym ISO.
Z ciekawosci - jaka wartosc posiadaja takie zdjecia? :mrgreen:

alien
03-09-2006, 13:14
Może Mac sie bawi w astronoma ;-)

AdrianP
03-09-2006, 13:15
Np dla mnie mają wartość ;)

alien
03-09-2006, 13:31
chyba sentymentalną ;-)

Goomis
03-09-2006, 13:51
na kompletnie czarnym foto widac wszelkie szumy. Kazdy to wiedziec powinien. Mozna to zrobic np. z zalozonym deklem ;)

alien
03-09-2006, 13:57
Racja wiec po co ten czas 2-5 minut? =)
Mnie jednak najbardziej interesuje jak sobie radzi dany aparat w normalnych warunkach oswietleniowych dlatego preferuje zdjęcia na których coś jednak widać :)

Czacha
03-09-2006, 14:39
na kompletnie czarnym foto widac wszelkie szumy. Kazdy to wiedziec powinien. Mozna to zrobic np. z zalozonym deklem ;)
Rozumiem ze "dekielizm" to nowy nurt w fotografii i polega na fotografowaniu dekielkow? :mrgreen: Zdaje sie, ze laczy sie z innym dosc popularnym ostatnio i rowniez wspomnianym nurtem zwanym - "szumizmem" ;) Ale ja tam wole to nazywac "szumofobią".

Zapytam bez zlosliwosci - ile zdjec wykonujesz w takich warunkach aby go tak testowac? Ile zdjec robisz na skrajnych wartosciach czulosci? I najwazniejsze - ile zdjec robisz z..... zakrytym dekielkiem???

..litosci!!

Przypomina to troche pytanie klientow, ktorzy w pierwszej kolejnosci chca wiedziec czy aparat robi zdjecia... nocne :shock: Na pytanie, ile zdjec nocnych wykonuja w ciagu roku odpowiadaja ze "pare" lub w ogole ich nie robia.. ale aparat i tak musi miec taka funkcje ;) Tak samo te szumy - co za roznica czy szumi o 10% wiecej niz 350D przy ISO1600 - jak duzo zdjec bedziesz wykonywal na takim ISO ze to takie wazne? A nawet jesli duzo to i tak szumy sa nieporownywalnie nizsze niz te z negatywu o takiej samej czulosci.

Pomyslec, ze kiedys to ludziom nie przeszkadzalo... bo w fotografii zwykle chodzi o samo zdjecie, a nie o szumy, winiete czy aberracje czy walory techniczne.

Nic to, pomarudzilem.. ide dalej odpowadac na pytania o tryb zdjec nocnych ;)

Nemeo
03-09-2006, 14:51
Chyba się przerzucę na zdjęcia z zakrytym dekielkiem, to jest dopiero prawdziwa fotografia.:mrgreen:

Slavko
03-09-2006, 21:20
Rozumiem ze "dekielizm" to nowy nurt w fotografii i polega na fotografowaniu dekielkow? :mrgreen: Zdaje sie, ze laczy sie z innym dosc popularnym ostatnio i rowniez wspomnianym nurtem zwanym - "szumizmem" ;) Ale ja tam wole to nazywac "szumofobią".

Zapytam bez zlosliwosci - ile zdjec wykonujesz w takich warunkach aby go tak testowac? Ile zdjec robisz na skrajnych wartosciach czulosci? I najwazniejsze - ile zdjec robisz z..... zakrytym dekielkiem???

..litosci!!

Przypomina to troche pytanie klientow, ktorzy w pierwszej kolejnosci chca wiedziec czy aparat robi zdjecia... nocne :shock: Na pytanie, ile zdjec nocnych wykonuja w ciagu roku odpowiadaja ze "pare" lub w ogole ich nie robia.. ale aparat i tak musi miec taka funkcje ;) Tak samo te szumy - co za roznica czy szumi o 10% wiecej niz 350D przy ISO1600 - jak duzo zdjec bedziesz wykonywal na takim ISO ze to takie wazne? A nawet jesli duzo to i tak szumy sa nieporownywalnie nizsze niz te z negatywu o takiej samej czulosci.

Pomyslec, ze kiedys to ludziom nie przeszkadzalo... bo w fotografii zwykle chodzi o samo zdjecie, a nie o szumy, winiete czy aberracje czy walory techniczne.

Nic to, pomarudzilem.. ide dalej odpowadac na pytania o tryb zdjec nocnych ;)

Czacha, szkoda Twojego wysiłku. Dekielizm i Szumizm to nie są nowe style w fotografii, to nieuleczalne choroby... Objawiają się niewyjaśnioną niechęcią do robienia prawdziwych zdjęć. W zamian fotografujący we dnie i w nocy szuka szumu lub hotów. Porównuje je, mnoży, dzieli, spać po nocach biedaczyna nie może... Nigdy w życiu nie zrobi zwykłego zdjęcia, nie mówiąc o fotografii w nocy, ale to nie ma już dla niego żadnego znaczenia :(

Kolekcjoner
03-09-2006, 22:41
Ja rozumiem, że wszystko można sprowadzić do absurdu ale zdarzają się sytuacje (u mnie bardzo często) kiedy niskoszumiące wysokie iso bardzo się przydaje i wtedy te różnice są istotne. I tyle.

Mac
03-09-2006, 22:57
Przy zdjęciach typu astro akurat ten szum jest dość ważny dlatego zaproponowałem takiego sprawdzenie poziomu szumów. Co jakiś czas podpinam swoją puszkę do teleskopu.
No dobrze ten test jest dość drastyczny i wyszukany ale jednocześnie bardzo bezwględny.
Przyznaję rację temu co pisze Czacha, ludzie szukają super funkcji i parametrów, których nigdy nie wykorzystają lub czegoś czego nigdy nie zauważą. Można gadać, gadać i gadać i nic z tego nie wynika.

mort_subite
04-09-2006, 13:11
Chyba się przerzucę na zdjęcia z zakrytym dekielkiem, to jest dopiero prawdziwa fotografia.:mrgreen:
Ma swoje niewątpliwe plusy - winietowanie nie rzuca się zbytnio w oczy... :-P

alien
04-09-2006, 23:23
http://www.dpreview.com/articles/canoneos400d/ - zapraszam =)

Phil wyróżnił wszystkie zmiany w porównaniu 350d...jest ich całkiem sporo...
Najwazniejsze przynajmniej dla mnie to :

- szybszy i bardziej precyzyjny AF(prosto z 30d)
- 2 mp wiecej i wciaz niski poziom szumów
- system przeciw kurzowy
- bardziej pojemny buforek
- duży i czytelny ekran lcd
- wiecej informacji o parametrach w wizjerze
- picture styles!
- histogram z podziałem na kanały R , G i B
- i wiele,wiele innych wymienionych w preview =)

zapraszam wszystkich do lektury =]

Czacha
04-09-2006, 23:52
alien, wiemy ze jestes zafascynowy 400D.. ale dawaj to do jednego zbiorczego watku :)

rysiaczek
05-09-2006, 00:46
alien blagam daj zyc.... nie ma dnia, zeby nowy topic o tym samym sie nie pojawil od Ciebie... przeciez mozna to elegancko w jednym watku zalatwic... admin... where is admin...?:confused:

Kolekcjoner
05-09-2006, 03:47
Ja bym też prosił jeśli łaska o to żeby nie trzeba było przeszukiwać codziennie całego forum od nowa w celu znalezienia jakiś info o 400D. Jakby to było w jednym wątku to byłoby super:razz:.
A co do tego hands-on to trzeba poczekać na pełny test i porównanie do A100 i D80 wtedy będzie coś na prawdę wiadomo;). Póki co to właściwie "Nihil novi".

Jedyne co ciekawe to porównanie rozmiarów gripów i porównanie wielkości do 350-tki. 400D wydaje się być jakby lekko napuchnięty, może to poprwia nieco chwyt (Askey pisze, że nie bardzo:mrgreen:) ale trzeba to sprawdzić:grin:.

Czacha
05-09-2006, 07:23
Polaczylem kilka porozrzucanych watkow o 400D w jeden. Prosze o kontynuowanie dyskusji tutaj.

alien
05-09-2006, 09:40
Załozyłem nowy wątek bo mysle ze nie kazdy ma ochote na czytanie 52 stron o 400d i szybciej dotrze do najwazniejszych informacji.
Tym bardziej ze tu sie takie offtopy ostatnio porobiły ze az strach =)

Mysle ze zafascynowanie tym aparatem to nie jest dobre słowo...po prostu wiele osób wciaz pyta o zmiany w stosunku do 350d wiec postanowilem dodać coś od siebie :)

Vitez
05-09-2006, 16:31
Załozyłem nowy wątek bo mysle ze nie kazdy ma ochote na czytanie 52 stron o 400d i szybciej dotrze do najwazniejszych informacji.

Niestety... jedyne co sie szybciej zrobi to wiekszy balagan. Ogromna wiekszosc korzystajacych z forum uzywa opcji 'Nowe Posty' tak wiec bez obaw - twoje "rewelacyjne" nowosci z kazdego dnia zycia 400D nie przejda niezauwazone.
Nie musisz, a wrecz nie jest to wskazane (punkt 3: http://canon-board.info/announcement.php?f=19&a=3 ), zakladac nowego watku, tak wiec prosze - nie dokladaj pracy moderatorom a uzytkownikom forum frustracji (jak widac powyzej twoje co rusz nowe watki nie przyjely sie zbyt dobrze :roll: ).

alien
05-09-2006, 22:32
Oki obiecuje ,ze sie dostosuje....przepraszam za kłopot...

p.s słyszeliscie już plotki o canonie eos 40d?

Infomracje z dpreview :

1.6x 10.1M CMOS senor (30D has 1.6x 8.2M CMOS Sensor)
- Anti-dust feature New!
- 2.5 inch LCD (30D has 2.5 inch LCD)
- 9 focus points (30D has 9 focus points)
- 5 fps (30D has 5fps)
- Compact flash based memory cards (same as 30D).

a tu mały link : http://gadgets.fosfor.se/canon-eos-40d/

snow
05-09-2006, 22:33
Ech wy tak się podniecacie tymi nowościami.... nie lepiej pójść zdjęcia porobić?

alien
05-09-2006, 22:37
o tej porze??....e tam ciemno wszedzie,zimno wszędzie ;-)
No ale jak musisz to idz =)

snow
05-09-2006, 22:42
Ja musze? To chyba tobie się nudzi bo szukasz jakichś głupot po sieci :twisted:

A pora dobra jak każda inna - można gwiazdy pofocić, architekture noca :wink: A jak zimno to czapeczka na głowe i kurteczka na siebie ;)

Czacha
05-09-2006, 23:03
Mozna zawsze dekielek pofocic :mrgreen:

alien
05-09-2006, 23:07
specjalnie szukać nie musiałem - pierwszy post na dpreview od razu rzuca sie w oczy =)
Głupoty czy nie warto wiedzieć co sie dzieje na rynku foto =)
Jezeli chcesz mi organizować wieczór OK , ale wolałbym ,żebyś zaczął od siebie =)

Mozna zawsze dekielek pofocic

o własnie...=)

DoMiNiQuE
05-09-2006, 23:14
specjalnie szukać nie musiałem - pierwszy post na dpreview od razu rzuca sie w oczy =)
Najwidoczniej jeszcze malo znasz zycie skoro czytasz forum dpreview :lol:

alien
05-09-2006, 23:17
Najwidoczniej jeszcze malo znasz zycie skoro czytasz forum dpreview

nie no niektórych ludzi na tym forum nie jestem w stanie zrozumieć....ale to już ich problem =(

DoMiNiQuE
05-09-2006, 23:24
nie no niektórych ludzi na tym forum nie jestem w stanie zrozumieć....ale to już ich problem =(
Rzeklbym, ze raczej Twoj :roll:
alien, ile mozna pieprzyc bez konca o jakis wymaginowanych nowosciach? Tego juz sie nie da czytac. Intereseujesz sie fotografia czy tez wylacznie 'technikalniammi'? Bo jak czytam Twoje posty to odnosze mieszane uczucia.

alien
05-09-2006, 23:32
alien, ile mozna pieprzyc bez konca o jakis wymaginowanych nowosciach

nie bardzo rozumiem co masz na mysli...postanowiłem podzielic sie informacja z dpreview czy to cos zlego?Nawet jesli to totalny blef to można podystkutowac jesli ktos chce jesli nie to nie...nikogo nikt do niczego nie zmusza...nie musisz tego czytac jak ci sie nie podoba i dodatkowo mnie obrazać...

Intereseujesz sie fotografia czy tez wylacznie 'technikalniammi'? Bo jak czytam Twoje posty to odnosze mieszane uczucia

wszystkim po trochu , zbliza sie photokina wiec mozna podyskutować jesli ktos chce...po to jest forum zeby rozmawiac i wymieniac sie pogladami a nie obrazac innych forumowiczów...

DoMiNiQuE
05-09-2006, 23:35
alien, po przeczytaniu pozycji zainteresowania w Twoim profilu "canon powershota75 rządzi!" wnioskuje, ze jestes na etapie podniecania sie byle duperelem ze stajni canona. Nie zebym mial cos z naprzeciwka. Po prostu koncze temat.

Edit:
z mojej strony EOT

alien
05-09-2006, 23:41
a patrzyłes na date mądralo? Pisałem to 23 marca 2004 roku!!!
Troche szacunku kolego...do mnie i do reszty forumowiczów!

Z mojej strony tez EOT...

Najlepiej niech najblizszy moderator wytnie cała wymiane zdań....i wrócmy do tematu =)

Jac
06-09-2006, 00:03
jak EOT to EOT wiec chyba nikt nie wytnie, bo wrocicie do teamtu :twisted:

rysiaczek
06-09-2006, 00:12
Oki obiecuje ,ze sie dostosuje....przepraszam za kłopot...

Hmm...

p.s słyszeliscie już plotki o canonie eos 40d?
Infomracje z dpreview [..]

a popatrzyles na tytul tego watku, zanim to napisales?

Najlepiej niech najblizszy moderator wytnie cała wymiane zdań....i wrócmy do tematu =)

I tu sie zgadzamy:rolleyes:

alien
06-09-2006, 00:20
a popatrzyles na tytul tego watku, zanim to napisales?

no własnie nie chciałem zakładac nowego zeby nie robić bałaganu na forum...czytaj uwaznie...

I tu sie zgadzamy

ciesze sie =) to co moze jednak ktos wytnie? ;-)

Vitez
06-09-2006, 01:32
no własnie nie chciałem zakładac nowego zeby nie robić bałaganu na forum...czytaj uwaznie...

Jak dziecku tlumaczyc...

- nowinki o 400D - laduj do tego watku
- wszelkie nowinki o innych sprzetach - laduj do odpowiadajacyh im watkow a ostatecznie zaloz nowy watek.

Watek o gdybaniach nad 40D i innymi nowymi Canonami jest tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=12125

W tym watku w ktorym teraz jestesmy wal smialo ale tylko o 400D by bylo zgodnie z tematem :roll: .

Bo tak to najpierw chcesz dobrze by nie robic balaganu a robisz balagan, a po tym jak zwrocono ci uwage znowu chcesz dobrze by nie robic balaganu a robisz znowu jeszcze wiekszy balagan.
I cos mi sie wydaje ze masz w tym jakis cel... bo ja cie dobrze pamietam z tego 2004 roku :p

alien
06-09-2006, 09:24
No fakt nie pomyslalem...=)
Chyba zrobie sobie przerwe w zakladaniu wątków =(

Czacha
06-09-2006, 09:34
A tak swoja droga to powinnismy dodac nowego emotionka do forum co by alieonowe =) wygladaly po ludzku ;)

alien
06-09-2006, 09:55
czas najwyższy bo czuje sie poszkodowany ;-)

DoMiNiQuE
06-09-2006, 10:23
A tak swoja droga to powinnismy dodac nowego emotionka do forum co by alieonowe =) wygladaly po ludzku ;)

czas najwyższy bo czuje sie poszkodowany ;-)

Ja proponuje taka
https://canon-board.info/imgimported/2006/03/kuku_na_muniu-1.gif
źródło (http://www.dominique.neostrada.pl/stuff/emots/kuku_na_muniu.gif)

:mrgreen:

alien
06-09-2006, 11:36
hehe mi sie podoba =)
Rozumiem ,że to specjalnie dla mnie....Dominik masz u mnie browarka! ;)

ups chyba sie maly offtop robi...=]

skrzat
09-09-2006, 14:39
Dla chętnych kolejny test:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/XTI/XTIA.HTM

Jest w nim porównanie do D80 oraz sporo sampli a także kilka zdjęć w RAW'ach do ściągnięcia (po 11-13 MB) :)

popmart
09-09-2006, 16:24
Tak bez wątpienia alien to największy Wielki Elektronik jakiego widziałem tu od kiedy przyszedłem ....

Kolekcjoner
09-09-2006, 19:41
Dla chętnych kolejny test:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/XTI/XTIA.HTM

Jest w nim porównanie do D80 oraz sporo sampli a także kilka zdjęć w RAW'ach do ściągnięcia (po 11-13 MB) :)

Całkiem przyjemne to overview warto przeczytać.

Voith
29-11-2006, 23:53
Jak myślicie - na rynku pojawi sie nowy pentax, nikon, jest juz sony, jak zareaguje canon ? Tak sobie mysle czy ceny sprzetu pójdą troche w dół - mam tu na mysli ceny szkieł

Kolekcjoner
30-11-2006, 04:53
Jak myślicie - na rynku pojawi sie nowy pentax, nikon, jest juz sony, jak zareaguje canon ? Tak sobie mysle czy ceny sprzetu pójdą troche w dół - mam tu na mysli ceny szkieł

Po pierwsze już zaregował - (cash back for 30D). Po drugie co do szkieł to bardzo małe szanse że będą jakieś obniżki. Myślę że będą raczej nowości :).

kris75
01-12-2006, 18:14
czy to tu sie wrzuca testy 400D? Jesli tak to prosze http://www.traumflieger.de/index.html
jest tez kilka innych testow w tym 5D, 30D

duupa_zza_krzaka
09-12-2006, 18:04
jestem szczesliwą posiadaczką 400D , no moze nie do konca szczesliwą. mam pewien kłopot i potrzebuje instrukcji w jez.polskim. jezeli ktokolwiek moze to prosze o podanie linku ze strona gdzie moge znalezc instrukcje

Kolekcjoner
09-12-2006, 19:47
jestem szczesliwą posiadaczką 400D , no moze nie do konca szczesliwą. mam pewien kłopot i potrzebuje instrukcji w jez.polskim. jezeli ktokolwiek moze to prosze o podanie linku ze strona gdzie moge znalezc instrukcje

W sprawie instrukcji Cię nie poratuję - może któryś forumowicz uda się namówić na wykserowanie ale jedno jest pewne masz dużo mówiący nick :mrgreen:.

orte
09-12-2006, 23:38
proszę

http://allegro.pl/search.php?string=instrukcja+400d&search_type=1&exclude=&location_radio=1&selected_country=1&state=0&city=&price_from=&price_to=&category=0&order=t&st=gtext&listing_sel=2&listing_interval=7

TOKIN
10-12-2006, 00:45
alien,
jakieś 3 miesiące temu (kiedy były nasze wymiany PW) myślałam, że chodzi Ci o zakup aparatu i robienie zdjęc - teraz widzę, że kompletnie nie miałam racji;)

Kolekcjoner
10-12-2006, 05:15
alien,
jakieś 3 miesiące temu (kiedy były nasze wymiany PW) myślałam, że chodzi Ci o zakup aparatu i robienie zdjęc - teraz widzę, że kompletnie nie miałam racji;)

E.. co ty zdjęcia jeszcze chcesz robić - a fuj.....:x. No może dekielek albo jakąś tablicę testową ale to tylko od czasu do czasu :lol:.

nindustrial
21-12-2007, 08:06
witam
chcialbym zaczac przygode z fotografia
jestem ambitnym samoukiem
jaki aparat polecacie na poczatek dla kogos takiego
350D czy 400D

pozdrawiam

PS starych wyjadaczy prosze o powazne wypowiedzi

zbyszekjan
21-12-2007, 09:35
C400D - lepszy AF

paweleverest
21-12-2007, 09:36
Myśle że jakbyś uważnie przeczytał ten watek to odpowiedź byś juz znał :). Ale jest ponad 550 postów i w szale światecznych przygotowań rozumiem że nie ma czasu na dokładna lekture wiec podpowiem że z tych dwóch jednak 400D - dlaczego ??

1. Af z wyższej klasy sprzętowej
2. Sprzątaczka
3. Technologicznie nowszy
4. do końca roku objety promocja zwrotu 270zł

sniper88
21-12-2007, 09:57
jaki aparat polecacie na poczatek dla kogos takiego
350D czy 400D

A tak przy okazji, to cena 400D po cashbacku wynosi tyle samo co 350D, przynajmniej tak to wygladalo w Fotojokerze ostatnio:)

Bahrd
21-12-2007, 10:13
No tak, ale wróble ćwierkają już o 450D w styczniu - sorry, ale nie mogłem tego nie napisać... :mrgreen:

k4cper
21-12-2007, 10:42
* 20/08/03: Canon EOS 300D / Digital Rebel (6 mp)
* 17/02/05: Canon EOS 350D / Digital Rebel XT (8 mp)
* 24/08/06: Canon EOS 400D / Digital Rebel XTi (10 mp)

czyli jeśli dalej będą się trzymać systematyczności co 18 miesięcy to wyjdzie w lutym ;)

Kolekcjoner
21-12-2007, 18:06
czyli jeśli dalej będą się trzymać systematyczności co 18 miesięcy to wyjdzie w lutym ;)

W lutym to będzie już w sklepach ;):).

jotes25
21-12-2007, 20:31

I będzie mieć 12 mp :/

k4cper
22-12-2007, 01:19
a może zmądrzeli? :D i nie dołożą tych Mpix :P
a ciekawe jak z obudową.. czy coś poprawią, bo wątpię żeby powiększyli to body

Bahrd
22-12-2007, 13:43
Na spekulacje nt. 450D zaprasza kolega jotes25: http://canon-board.info/showthread.php?t=27662&highlight=450D ;)

emisiaczek
22-12-2007, 13:56
czemu maja powiekszac body? to ma byc maly dslr jak ktos chce krowe to ma 40d

Malin
22-12-2007, 22:54
Mam takie malutkie pytanko, bo nie moglem tego nigdzie wygooglać ;) Jest jakaś możliwość, że po zrobieniu zdjecia, przez kabelek, pojawi się dane zdjęcie na monitorze komputera? Kiedys takie coś widziałem w filmiku o kolesiu, który robił zdjęcia potraw. W 400D of course ;)

fotokor1
22-12-2007, 23:49
photo stitch oprogramowanie z canonem chyba

Kolekcjoner
22-12-2007, 23:49
a może zmądrzeli? :D i nie dołożą tych Mpix :P
a ciekawe jak z obudową.. czy coś poprawią, bo wątpię żeby powiększyli to body

Nie wiem czy to kwestia mądrości ale na pewno marketingu. Już widać że przewaga D300 i A700 nad Canonem 40D jest pomijalna ale marketing ma swoje prawa i 12 Mpx w folderze wygląda lepiej niż 10 dlatego wepchać 12 mogą jak najbardziej. Do tego to jest segment gdzie ilość MPx ma duże znacznie z punktu widzenia sprzedaży.

emisiaczek
23-12-2007, 00:03
z punktu widzenia sprzedazy to poprostu dadza kita w wersji IS, powieksza grip o kolejny 1mm, zmniejsza pojemnosc baterii.

Malin
23-12-2007, 14:19
photo stitch oprogramowanie z canonem chyba

nie o to chodzi ze przez to sie zgrywa na kompa - chodzi mi o cos szybszego, ze zaraz po wyzwoleniu migawki obraz jest pokazany na monitorze komputera

emisiaczek
23-12-2007, 15:22
tak to nawet w erze nie dostaniesz, musi zdjecie byc przeslane to chyba logiczne

Malin
23-12-2007, 17:12
tak to nawet w erze nie dostaniesz, musi zdjecie byc przeslane to chyba logiczne

nie rozumiesz.. wyzej pisalem ze to ma byc przez kabelek. Widzialem cos takiego na filmiku, podłączam aparat do komputera kabelkiem, robie zdjecie i zdjecie zamiast pokazac mi sie na wyswietlaczu aparatu pokazuje mi sie na monitorze.

VANT
29-12-2007, 13:28
nie rozumiesz.. wyzej pisalem ze to ma byc przez kabelek. Widzialem cos takiego na filmiku, podłączam aparat do komputera kabelkiem, robie zdjecie i zdjecie zamiast pokazac mi sie na wyswietlaczu aparatu pokazuje mi sie na monitorze.

odpal eos utility i daj remote shooting i po sprawie....robisz fote i zdjęcie pokazuje się na kompie.....

G@wron
08-01-2008, 22:36
Mam pytanie co do 400D. Bardzo szumi na wyższych czułościach? Mógłby ktoś pokazac kilka zdjęć?

solti
08-01-2008, 22:42
Mam pytanie co do 400D. Bardzo szumi na wyższych czułościach? Mógłby ktoś pokazac kilka zdjęć?
Co to są dla Ciebie wyższe czułości? Może Ty najpierw pokaż swoje zdjęcia. Sampli z 400D jest w sieci mnóstwo. Jesteś pewien, że prawidłowo naświetlasz zdjęcia? Przy niedoświetlaniu szumy stają się większe, bo wyciągając cienie działamy jakbyśmy podbijali ISO. Np. niedoświetlenie o 1EV i wyciągniecie softem jest analogiczne do podbicia ISO z 200 do 400, czy z 400 do 800.

sniper88
08-01-2008, 23:15

Do ISO 400 wlacznie jest bardzo dobrze, ISO 800 juz szumi, a 1600 lepiej uzywac tylko jak sie nie ma innego wyjscia. (Mowie tu tylko o ogladaniu w pelnej rozdzielczosci, jezeli nie bedziesz powiekszal fotki na ekranie, to w sumie tylko na iso 1600 widac szum:))

G@wron
08-01-2008, 23:43
Solti, ale ja nie mam 400D jeszcze ;) Wyższe czułości - od 800. Wiem, że jest mnóstwo, ale lubię foty z CB :D

Dzięki sniper88 :)

Mariusz.P
12-01-2008, 01:27
Porównywałem 350D do 400D pod kątem szumów. Ustawiając te same parametry
Iso , czas przysłona , zdjęcia z 400D były o 1/3EV mniej naświetlone. Więc plotki o nadczułości matryc w 350D 20D i 30D potwierdzily sie. 350D mniej szumi niz 400D tak jak 30D mniej niz 40D.

n!5m0
12-01-2008, 09:43
Logicznie rzecz biorąc im mniej MP tym mniej szumów, przy tych samych parametrach fizycznych matrycy. BTW szumy w 400D nie są duże jeśli dobrze doświetlimy kadry.