PDA

Zobacz pełną wersję : Test sony alfa w magazynie Fotokurier i inne....

Kolekcjoner
18-08-2006, 22:15
Miałem możliwość przejrzeć ostatnio w empiku ostatni numer "FotoKuriera". Jest tam min. dosyć szczegółowy test Sony A100. Przeczytałem go pobieżnie i znalazłem kilka jakże cennych informacji.
Po pierwsze to Panowie testerzy nie zauważyli braku działania Antidust, po 1000 zdjęć matryca była nadal idealnie czysta choć jak zauważyli dowcipnie w podsumowaniu tegoż wątku: może mieli szczęście :mrgreen:.
Cóż, szczęście ich zapewne też nie opuściło, a w każdym razie dobry humor na pewno, w części testu poświęconej szumom. Z testu, który Panowie zrobili, wynika - niestety nie zacytuję dokładnie (nie kupiłem:mrgreen:) - że alfa ma mniejsze szumy w całym zakresie od Canona 350D i dalej - jeszcze lepiej - porównywalne z D200 czyli [UWAGA!!!] znacznie (nie pamiętam dokładnie słowa może znacząco, zauważalnie) mniejsze niż w Canonie 5D.

Wspomnę tutaj jeszcze o drobnym, acz jakże mocno rzucającym się - nieuważnemu nawet czytelnikowi - w oczy szczególe, że na bodaj czwartej lub szóstej karcie tegoż popularnego czasopisma jest rozkładówka z reklamą Sony ALFA100.

I jeszcze jeden szczegół, który przykuł mą czytelniczą uwagę. Jest relacja z ogłoszenia rozdania nagród EISA. I cóż tam widzimy po za opisem? Na następnej całej stronie jest ogromne zdjęcie Nikona D200 w kategorii semi-pro z dokładnym opisem.
Na kolejnej stronie, pośród innych jakże szacownych i popularnych marek, dużo mniejsze zdjęcie i mniejszy opis zwycięzcy, w mało przecież istotnej (wręcz pomijalnej) kategorii 'aparat profesjonalny' odnajdą - tym razem bardziej spostrzegawczy czytelnicy magazynu:mrgreen: - Canona Eosa 5D!

Czacha
18-08-2006, 23:19
Mamy w pracy w sprzedazy kazdy nowy numer, ale az mi sie tam zagladac nie chce od pamietnego testu D200.. :mrgreen:

DoMiNiQuE
18-08-2006, 23:31
No to pojechali po raz kolejny chlopcy z Fotokuriera
https://canon-board.info/imgimported/2006/06/lajkonik-1.gif
źródło (http://dominique.neostrada.pl/stuff/emots/lajkonik.gif)

Artur Lewandowski
18-08-2006, 23:40
Aż z ciekawości chyba wezmę do testów A100 jak znajdę chwilę bo znając "szumienie" soniaków nie chce mi się wierzyć :)

Kolekcjoner
19-08-2006, 00:16
Aż z ciekawości chyba wezmę do testów A100 jak znajdę chwilę bo znając "szumienie" soniaków nie chce mi się wierzyć :)
Wg. mnie szkoda Twojego czasu :-D.
To jest wedle mojego spojrzenia na tę sprawę marketing i nie ma to nic wspólnego z obiektywnymi testami i tyle. Po prostu sony walczy o rynek, a tu jak wiadomo nie ma litości.