Zobacz pełną wersję : Pokaż zdjęcie które lubisz
Eberloth
27-11-2024, 00:55
#4926 No dobra. Skoro cisza. To tak na siłę...
18929
cybulski
27-11-2024, 06:54
W kolorze było spoko póki nie zachciało mi się agresywnej obróbki w LR :D
i uadnie wyszło
--- Kolejny post ---
U Was w miastach i we wioskach też takie rosną, czy to tylko w Łodzi?
#4913 & #4914
18729
18730
Łódź znana przecież z tego że tam promile wiszą w powietrzu. I nie trzeba aż muzeum sztuki nowoczesnej jak w stolicy.
--- Kolejny post ---
co taka cisza?
18926
Ładnie i żółto jak (tfu tfu) z Nikona :D
--- Kolejny post ---
#4355 Ostatnio burzowo w Polsce. 2 dni temu jak wracałem super światło, tło i temat. Wersja na f/2.0 z 50mm dlatego dół poza GO już trochę
https://live.staticflickr.com/65535/53750827320_e4d3506ae7_k.jpg
W tych okolicznościach przyrody grzechem byłoby nie zrobić.
--- Kolejny post ---
Dobrze zatem wyjaśnię Wam dlaczego są takie czerwone, może być zdjęciem?
16789
ale złapany moment
--- Kolejny post ---
tez mam tego starocia. swietne szklo, jesli sie je chroni przed wilgocia i nie pierdyknie w nic, to i wnukom bedzie sluzyc ;)
po mojemu to ono nawet optycznie ciutke lepsze od 135/2 (tego starocia tez mam). tylko duzo mniej uniwersalne, bo 200mm w pelnej klatce to zbyt szeroki kat do pierza, a za ciasno (i o wiele za ciezko) do focenia na spacer, plus w DSLR bez stabilizacji matrycy to jest jednak zelazna zasada 1/500 albo 1/640 sekundy, jesli bez statywu.
ale bokiehy z tego 200/2.8 to poezja, moje kilka ulubionych fot: https://www.flickr.com/photos/bartrozanski/albums/72157708742670708/with/52131996856
18540
Ciężko czytać o tych technikaliach gdy takie coś na obrazie. Na flikrze u Ciebie już nieraz podziwiałem te kadry z tego szkła.
--- Kolejny post ---
18538
Nie znam się to się wypowiem. Ładna dziewczyna i od razu dzień będzie lepszy :)
--- Kolejny post ---
18804
W Łodzi to jednak umieją w slowlife tylko my tu w stolicy takie zaganiane.
Eberloth
27-11-2024, 09:51
cybulski przejrzałeś w nocy ostatnie 150 stron tego wątku? :mrgreen:
cybulski
27-11-2024, 10:14
Przeleciałem bo dawno nie zaglądałem tutaj :) trzeba prześledzić tfurczosc kolegów po fachu :) dość już o monitorach, trzeba wrócić do sedna.
--- Kolejny post ---
A trzeba wiedzieć, iż wolę przejrzeć ileś stron zdjęć niż przebijać się przez ściany tekstu nadwornych pisarzy :mrgreen:
Teraz mamy jakby nie było trochę oddechu od tfurczosci tekstowej... wiadomo, przez miesiąc?
kontynuujac pra-premiere Helwetow...
#4927. Scuol. zwyklym plebejskim 24-70/4 :)
18930
Eberloth
27-11-2024, 19:50
zwyklym plebejskim 24-70/4 :)
To zacny słoik jest! Wiem, bo miałem, ale świadomie na FF zrezygnowałem ze standardu. Plebejski, to ja sobie kupiłem odpowiednik do R10, S18-50. A nie, przepraszam, lepsza jest od L-ki, bo jaśniejsza :mrgreen:
nie trzesla, tylko ze wielokrotna ekspozycja, zeby artyzm byl (sztuka, pisana przez wielkie "G").
poza tym, ze tez trzesla, bo wez tu na trzezwo...
przy czym Canon mnie nieodmiennie pokonuje software'owa roz*ka. 8-letni 5D IV ma podwojna ekspozycje w RAW. 2-letni model R10 tez ma funkcje podwojnej ekspozycji i daje do tego podglad poprzedniej klatki w telewizorku (bo ktos w Tokio pomyslal funkcjonalnie - az sam nie wierze, ze to pisze) ale funkcja dziala tylko dla JPEG-ow. WTF????
Dolna Engadyna, Szwajcaria
bo nikt nie potrzebuje nic więcej niż jotpega bo i po co? mój R5 to robi hiresa w jotpegu jakoś nigdy nie użyłem i pewnie nie użyję ot taka zabawa jak coś zrobić żeby ..., mógłbyjeszce kilka przykładów ale napiszę tylko że jestem nadal całkowicie i nieodmiennie zachwycony tym korpusem, to pisałem ja Jarząbek trener trzeciej klasy - no bo właściwie hires mi niepotrzebny 45 megapikseli wystarcza każdemu, a taki produkujący jotpega to już całkiem ;)
bo nikt nie potrzebuje nic więcej niż jotpega bo i po co? mój R5 to robi hiresa w jotpegu jakoś nigdy nie użyłem i pewnie nie użyję ot taka zabawa jak coś zrobić żeby ..., mógłbyjeszce kilka przykładów ale napiszę tylko że jestem nadal całkowicie i nieodmiennie zachwycony tym korpusem, to pisałem ja Jarząbek trener trzeciej klasy - no bo właściwie hires mi niepotrzebny 45 megapikseli wystarcza każdemu, a taki produkujący jotpega to już całkiem ;)
osobiscie nie podchodze do aparatu (foto mam na mysli, smarkfon to nie jest aparat) bez przelaczenia na RAW. jakbym mial z miejsca wyrzucac 60% informacji, to bym chyba sie nie wyglupial w ciezkie szpeje tylko od razu smarkfonem robil :)
cybulski
28-11-2024, 06:49
Osobiście w ogóle nie rozumiem po co niektórzy robią w raw+jpg. Po co te jpgi sobie włączają i to jeszcze ustawione w puszce na sRGB?
Jak chce sobie po pstrykac w jpgach to mam Fuji, aktualnie x100vi ale tam są te symulacje kolorystyczne ala analog do jpgow. Zawsze ustawiam i ustawiałem tam aby jpga mi robiło w AdobeRGB. Nigdy nie mogłem zrozumieć tej religii sRGB skoro można wziąć więcej, bo zapłaciłem. To tak jakby na matrycy 24mpix włączać sobie nie wielkość natywną a mniejszy obrazek small.
I te tłumaczenia że monitor u innych jest sRGB albo slabszy. No i co z tego że u innych taki skoro od zarania na macu notebuku i ajfonie u mnie było ciut lepiej widać. Tego starego Macbuka Pro mam od 2013 i wtedy już powoli nie kumałem tej religii sRGB. Nawet jeśli ten stary notebuk może na ekranie nie miał więcej gamutu to i tak lepiej widać bylo niż na łindołsach wtedy z grafiką i całkiem drogim monitorem na owe czasy.
Więc jpg nigdy u mnie nie istniał a już o zgrozo nigdy na lustrze w konfigu raw+jpg. A do dziś wielu tak robi, po jaki h?
No dobrze ale finalnie i tak oglądacie JPGi . ? Jeśli aparat sam z siebie wypluwa dobre JPGi to po co komplikować sprawę . I dlatego Raw+JPG , a czasem tylko JPG .
Dodatkowo nie każdy ma , nie każdy potrzebuje skomplikowany i płatny programy do obróbki zdjęć . W canonowskim DPP jeszcze coś zrobić można ale i tak Gimp daje dużo większe możliwości . Jedynie wyostrzenie lepiej i łatwiej ustawić w DPP . Firmowy program Sony to już kompletna bieda i , oprócz wyostrzenia , efekty są słabe .
cybulski
28-11-2024, 13:57
Nie rozumiem pytania :) Przecież RAW ma zaszytego jpga w sobie, po co dublować. Przecież kazda sensowna przeglądarka zdjęć wyświetla tego jpga z RAW czy to FastStone Image Viewer, Irfan lub podobne.a edycję chyba lepiej robić z Rawa. Jpgi z puszki ? Chyba tylko po to aby zawalać miejsce na karcie czy dysku.
Ale wyswietla je różnie i nie zawsze tak jak aparat zapisuje dedykowanego jpega.
Są focisze co nie lubią RAWow i nie chca tego obrabiac, chcą zrobic ladne zdjecie dobrym obiektywem i od razu slac na relacje insta. Raw plus jpeg moze wlasnie byc do tego. A jak z czasem przyjdzie jednak obrobic to rawa tez mają.
Sam tak nie mam, ale jak najbardziej rozumiem to podejscie. Ja np mam podobnie z video. Nie potrzebne mi clogi itp bo juz wiem ze obrobka tego strasznie mnie irytuje. Chce miec ladne kontrastowe ujecie prosto z puchy, tylko ew. delilatnie je podkontrastować czy wystabilizowac, bez babrania się w kolorowanie i LUTy.
pawel.guraj
28-11-2024, 14:23
Ja zawsze mówiłem, że jeżeli ktoś godzi się na to, że to aparat wywoła zdjęcie za niego (pamiętajmy, że używając JPG vs RAW tracimy dokładnie 6 bitów, czyli 6 EV dynamiki - innymi słowy obraz zapisane jest z 64 razy mniejsza dokładnością co do rozpiętości) to to jest zupełnie ok. Silniki JPG w aparatach dziś nie są złe, w szczególności jeżeli użyjemy jakiś tam nieco podrasowanych profili.
Dla mnie podstawą wadą JPG (8 bitów) jest to, ze o ile czasami da się cokolwiek zrobić z ekspozycją to jakiekolwiek zabawy kolorem czy WB kończą się dość poważną katastrofą.
Tutaj sporą różnicę robi HEIF - co prawda to 10 bitów ale w wypadku manipulacji kolorem to jest niebo a ziemia w stosunku do JPG. W dodatku HEIF ma znacząco lepszą kompresję od JPG - przy takim samym rozmiarze pliku zapewnia znacznie lepszą jakość.
p,paw
tracimy dokładnie 6 bitów, czyli 6 EV dynamiki
skad ta zaleznosc?
tracimy 64 poziomy dokladnosci probkowania. ale zakres dynamiczny tego probkowania moze nadal byc taki sam przeciez?
- innymi słowy obraz zapisane jest z 64 razy mniejsza dokładnością co do rozpiętości)
dokladnie. ale ta dokladnosc probkowania to nie to samo co zakres dynamiczny probkowania
pawel.guraj
28-11-2024, 14:37
skad ta zaleznosc?
tracimy 64 poziomy dokladnosci probkowania. ale zakres dynamiczny tego probkowania moze nadal byc taki sam przeciez?
dokladnie. ale ta dokladnosc probkowania to nie to samo co zakres dynamiczny probkowania
Zależność bierze się stąd, że RAW jest liniowy i nie jest na nim zaaplikowana żadna krzywa tonalna.
Każdy bit daje dokładnie 1 EV rozpiętości.
To że matryca finalnie ma DR mniejszy niż 14 wynika z szumu.
Oczywiście, że przy obrabiania RAW->JPG stosując krzywą gamma kompresujemy dynamikę - ale nieuchronnie tracimy informacje i szczegółowość próbkowania.
Dlatego na JPG jest znacznie trudniej wyciągnąć cienie lub zgasić "przepalone" niebo niż na RAW-ie (nie ma przestrzeni na kompresję lub przesunięcie dynamiki).
Skrajna kompresja prowadzi do efektów HDR (nie mylić z nowoczesnym HDR w monitorach) wyglądających jak nienaturalne malowane obrazy.
p,paw
Ale zakres od A do B możesz podzielić na 1024 kawałki lub na 128 kawałków. Zakres ciągle taki sam, tylko stopnie po drodze różne.
pawel.guraj
28-11-2024, 14:44
Ale zakres od A do B możesz podzielić na 1024 kawałki lub na 128 kawałków. Zakres ciągle taki sam, tylko stopnie po drodze różne.
Właśnie do tego służy w JPG krzywa gamma :)
Problem że proces jest stratny i jednostronny.
W wypadku zapisu liniowego (czyli RAW - to co rejestruje piksel) zależność 1 bit = 1 EV jest sztywna (to już czysta fizyka). Też kiedyś złapałem się w tę pułapkę. Niestety wartość RAW jest proporcjonalna (ISO oraz FWC piksela jest współczynnikiem proporcjonalności) do ilości złapanych fotonów per piksel.
Powtórzę. Jeżeli kogoś zadowala JPG wyprodukowany przez aparat i nie ma potrzeby przy nim grzebania to nie ma absolutnie niczego złego w używaniu wyłącznie JPG-ów.
p,paw
To wszystko, co mówisz o JPGu jest jasne. Tylko czy ubytek 64 zmniejsza zakres, czy dokładność - w grafice płynność przejść tonalnych.
pawel.guraj
28-11-2024, 14:51
To wszystko, co mówisz o JPGu jest jasne. Tylko czy ubytek 64 zmniejsza zakres, czy dokładność - w grafice płynność przejść tonalnych.
W zapisie liniowym zmniejsza zakres (uzupełniłem poprzedni post). W zapisie nieliniowym (krzywa gamma) zmniejsza dokładność.
p,paw
Czy to o czym piszecie powyżej da się jakoś bardziej łopatologicznie wytłumaczyć "humaniście"? Poważanie pytam.
Znam teorię i widzę praktykę, ale nie za bardzo rozumiem to o czym piszecie, a chciałbym zrozumieć.
pawel.guraj
28-11-2024, 16:07
Czy to o czym piszecie powyżej da się jakoś bardziej łopatologicznie wytłumaczyć "humaniście"? Poważanie pytam.
Znam teorię i widzę praktykę, ale nie za bardzo rozumiem to o czym piszecie, a chciałbym zrozumieć.
Nie jestem przekonany czy potrzeba, bo w zasadzie wiedza praktyczna jaka z tego wynika jest taka:
JPG wyprodukowany przez aparat może być bardzo dobry. Może być też bardzo zły.
Natomiast z takim JPG w zasadzie nie zrobisz już zupełnie nic. Po prostu z ogromu informacji jaką dostarczył RAW silnik aparatu zrobił konkretną 8-bitową interpretację. Nie ma w niej przestrzeni na jakiekolwiek większe modyfikacje - duża cześć informacji została bezpowrotnie stracona.
Co nie zmienia faktu, że ten JPG może być bardzo ładny i zupełnie wystarczający.
Zachowując RAW zachowujesz wszystko to co "zobaczyła" matryca. W przyszłości może okazać się to bezcenne, bo coraz lepsze algorytmy (w tym AI) będą prawdopodobnie w stanie wyciągnąć z tego znacznie więcej. Czy tego potrzebujesz, to wyłącznie Twoja dezycję.
Esencją tego jest to, że matryca "widzi" znacznie więcej niż można upakować w JPG. JPG to, jak napisałem, konkretna interpretacja danych RAW - interpretacja nie dająca możliwości odzyskania innych wariantów.
Dobry przykład. JPG z aparatu:
18931
Obrobiony RAW:
18932
Ale to szczególny przypadek. Z tego JPG nigdy nie zrobisz tego co dało się zrobić z Rawa.
Natomiast jeżeli chciałbyś zrozumieć jaka jest różnica pomiędzy zapisem liniowym a zapisem nieliniowym i jaki na to ma wpływ ilość bitów to chętnie opowiem, ale potrzebujemy na to oddzielnego wątku :)
p,paw
Próba zabawy w Cybulskiego :P
#4928 - 18933
Eberloth
28-11-2024, 18:23
Próba zabawy w Cybulskiego
Cybulski tak nie wygląda. Przynajmniej nie na avatarze... :mrgreen:
18931
Paweł, to nie jest dobry przykład. To jest masakrycznie niedoświetlone zdjęcie. Oddałbym aparat do naprawy. Z jpega da się wyciągnąć wiele w PS, włącznie ze skopanym balansem bieli, tylko zdjęcie musi być w miarę poprawnie naświetlone. Czego tu nie ma.
pawel.guraj
28-11-2024, 18:25
Paweł, to nie jest dobry przykład. To jest masakrycznie niedoświetlone zdjęcie. Oddałbym aparat do naprawy. Z jpega da się wyciągnąć wiele w PS, włącznie ze skopanym balansem bieli, tylko zdjęcie musi być w miarę poprawnie naświetlone. Czego tu nie ma.
Z aparatem wszystko ok, Tu była korekcja na -3 EV
Służę oryginałem.
Niebo jest na poziomie 98% saturacji piksela (w RAW oczywiście)
Jak rozwiązał byś ten problem żeby go nie przepalić?
To jest doskonały przykład na scenę, która mieści się w dynamice matrycy za to silnik JPG w żaden sposób z taka dynamiką nie jest w stanie sobie poradzić.
p,paw
cybulski
28-11-2024, 18:39
Próba zabawy w Cybulskiego :P
#4928 - 18933
Też czasem podjadam wprost z patelni :)
Służę oryginałem.
Nie można zjeść ciastko i mieć ciastko. Zawsze jest coś za coś.
Tutaj poświęciłbym to niebo, ale naświetlał na okolice 0 EV. Korekcja -3 EV nie mieści się w moim pojmowaniu świata.
pawel.guraj
28-11-2024, 18:44
Nie można zjeść ciastko i mieć ciastko. Zawsze jest coś za coś.
Tutaj poświęciłbym to niebo, ale naświetlał na okolice 0 EV. Korekcja -3 EV nie mieści się w moim pojmowaniu świata.
Niczego nie musiałem poświęcać, bo jak widać to zdjęcie dało się tak obrobić, żeby niebo zostało a cienie były na dobrym poziomie.
Tak jak pisałem - całość sceny spokojnie zmieściła się w DR matrycy. Technika ETTR czasami wymaga właśnie dużej ujemnej korekcji.
Zdjęcia z przejaranym niebiem uważam, że nadają się wyłącznie do kosza. Sorry ale biała plama w 30% kadru to jest pomyłka.
Dziwię się, że w czasach matryc oferujący tak gigantyczną DR wógóle wpada się na pomysły poświęcania czegoś.
p,paw
Tyle, że ten "obrobiony RAW" też wygląda sztucznie.
Jeśli bardzo zależy mi na utrzymaniu wszystkich szczegółów, to używam Sigmy z Foveonem i też naświetlam na 0 EV. No, ale to ja...
Paweł, twoja galeria na stronie z parowozami w Bieszczadach jest świetna, i tak abstrahując od JPEG vs RAW, ile tam śladu węglowego poszło w eter to ja nie wiem :mrgreen:
pawel.guraj
28-11-2024, 19:32
Tyle, że ten "obrobiony RAW" też wygląda sztucznie.
Jeśli bardzo zależy mi na utrzymaniu wszystkich szczegółów, to używam Sigmy z Foveonem i też naświetlam na 0 EV. No, ale to ja...
Chyba mylisz pewne pojęcia. Akurat Foveon'y zapewniały nieco lepszy detal od CMOSów to jednak ich podstawową bolączką był właśnie bardzo słaby DR. Głównie z tego powodu porzucono ten projekt.
p,paw
--- Kolejny post ---
Paweł, twoja galeria na stronie z parowozami w Bieszczadach jest świetna, i tak abstrahując od JPEG vs RAW, ile tam śladu węglowego poszło w eter to ja nie wiem :mrgreen:
Na dwa parowoziki w ciągu całego dnia spaliliśmy nieco ponad tonę węgla. To w dalszym ciągu mniej niż w sekundę spala Bełchatów :)
Z resztą cały ten ślad węglowy to dla mnie tylko biznes i nic więcej.
p,paw
Chyba mylisz pewne pojęcia. Akurat Foveon'y zapewniały nieco lepszy detal od CMOSów to jednak ich podstawową bolączką był właśnie bardzo słaby DR. Głównie z tego powodu porzucono ten projekt.
Nic nie mylę. Detal jest bez porównania lepszy, niż w CMOS. Natomiast DR faktycznie jest węższy i tam akurat lepiej celować w światła. Ale jeśli już się wstrzeliło w zakres, co nie było trudne, masz wszystko tak jak trzeba - i światła, i cienie. I nie wiem, czy zarzucono. Na razie zawieszono.
Ludziska docenić nie potrafio...;-)
Zależność bierze się stąd, że RAW jest liniowy i nie jest na nim zaaplikowana żadna krzywa tonalna.
zgadza sie. musialem chwile poukladac w glowie, ale masz pelna racje. RAW to nic innego jak calka (czy tez suma jak ktos woli pozostac przy wartosciach dyskretnych) ilosci fotonow. i to nie moze nie byc liniowe...
18934
jan pawlak
29-11-2024, 00:10
Nie jestem przekonany czy potrzeba, bo w zasadzie wiedza praktyczna jaka z tego wynika jest taka:
JPG wyprodukowany przez aparat może być bardzo dobry. Może być też bardzo zły.
Natomiast z takim JPG w zasadzie nie zrobisz już zupełnie nic. Po prostu z ogromu informacji jaką dostarczył RAW silnik aparatu zrobił konkretną 8-bitową interpretację. Nie ma w niej przestrzeni na jakiekolwiek większe modyfikacje - duża cześć informacji została bezpowrotnie stracona.
Co nie zmienia faktu, że ten JPG może być bardzo ładny i zupełnie wystarczający.
Zachowując RAW zachowujesz wszystko to co "zobaczyła" matryca. W przyszłości może okazać się to bezcenne, bo coraz lepsze algorytmy (w tym AI) będą prawdopodobnie w stanie wyciągnąć z tego znacznie więcej. Czy tego potrzebujesz, to wyłącznie Twoja dezycję.
Esencją tego jest to, że matryca "widzi" znacznie więcej niż można upakować w JPG. JPG to, jak napisałem, konkretna interpretacja danych RAW - interpretacja nie dająca możliwości odzyskania innych wariantów.
18931
Obrobiony RAW:
18932
Ale to szczególny przypadek. Z tego JPG nigdy nie zrobisz tego co dało się zrobić z Rawa.
Natomiast jeżeli chciałbyś zrozumieć jaka jest różnica pomiędzy zapisem liniowym a zapisem nieliniowym i jaki na to ma wpływ ilość bitów to chętnie opowiem, ale potrzebujemy na to oddzielnego wątku :)
p,paw
Straciłem kontakt z CB, a jak odzyskałem to coś sie pokitwaściło.
To zdjęcie na dole to obrobiony (w pełni) przez AI plik jpg wzięty z tego wątku.
Przepraszam że się w..., ale zainteresowało mnie co zrobi AI
jp
Eberloth
29-11-2024, 04:57
Ty nie tylko straciłeś kontakt z CB.
cybulski
29-11-2024, 06:36
Hrabia wrocil na rauszu a w progu służący Jan też na rauszu.
- Janie czemu upijasz się w te same dni co ja?
- Ależ Panie hrabio, to nie moja wina że pan upija się codziennie.
Jakoś mi się skojarzyło.
cybulski
29-11-2024, 07:33
Ty nie tylko straciłeś kontakt z CB.
No człowiek, czyli ja, budzi się rano, wchodzi na CB i myśli nieprzytomny, o telefon mi się chyba zyebał przez nocno aktualizacje, zanim się rozbudzi, potem jakaś inna strona, a nie, jest dobrze, to tylko wpis Jana....
Wiec szanowny Kolego, teraz musisz się bardziej postarać, bo nie wiem, puszkami po pifku na krzakach już nie przebijesz kolegi Jana. Jan Ciebie przebił...
--- Kolejny post ---
uwaga, nie wchodzić w strefę "mind blow"
https://live.staticflickr.com/65535/54166952984_dcd562ab25_b.jpg
... no i weszła
https://live.staticflickr.com/65535/54166953059_a9fe5c0138_b.jpg
Straciłem kontakt z CB, a jak odzyskałem to coś sie pokitwaściło.
To zdjęcie na dole to obrobiony (w pełni) przez AI plik jpg wzięty z tego wątku.
Przepraszam że się w..., ale zainteresowało mnie co zrobi AI
jp
AI zrobiło harakiri :lol:
jan pawlak
29-11-2024, 11:02
1.
Myślałem że z tego jpg z #5521 będzie trudno AI coś wyciągnąć, że będzie gorzej
Nie byłem tam podczas robienia zdjęcia ale oceniam na podstwie wyglądu "zderzaka" lokomotywy
Ta obróbka RAW wygląda "upiększona" jak 2 temu wyglądały jpg na smartfonach Samsunga.
2.
Uspokoiłeś mnie trochę swoim #5538, #5539. Ty jako moderator też masz kłopoty z wpisywaniem w tym portalu
jp
nie, nie harakiri. znacznie gorzej. zrobilo to, czego zostalo nauczone: ze tak sie obrabia, zeby sie podobalo masom.
zapierzesz cienie, sformatujesz kontrasty, napierniczysz suwaki clarity i saturation do poziomu "wies spiewa i tanczy"... i tlum faluje, skanduja jego imie, i klaszcza jak u Rubika
obejrzyj jakie zdjecia generuje przecietny chinski AI w smarkfonie. ich jest ponad miliard z takimi "preferencjami estetycznymi" (tak to ladnie ujme). dochodzi drugie tyle swiata w Indiach, gdzie co do nasycenia kolorow obowiazuje stare przyslowi pszczol "more is more"... i juz wiesz co bedzie nasladowac AI. ta malpka po prostu robi to co jej sie pokazalo :)
budzę się rano, jeszcze dobrze nie widzę, wchodzę na forum, czytam wątek "Pokaż zdjęcie którego nie lubisz" i bum jakiś hdr niczym z początków 2010s ;)
Jednym słowem jest wysoko, jest wysoko :mrgreen:
Dziwne. AI zrobiła zdjęcie takim, jakie zazwyczaj robi Jasiu. Jasiu jesteś AI.
cybulski
29-11-2024, 11:54
Dziwne. AI zrobiła zdjęcie takim, jakie zazwyczaj robi Jasiu. Jasiu jesteś AI.
AI się uczy użytkownika?
AI się uczy użytkownika?
Tak. AI wybrało najbardziej genialnego osobnika i czerpie z jego zasobów.
jan pawlak
29-11-2024, 13:21
nie, nie harakiri. znacznie gorzej. zrobilo to, czego zostalo nauczone: ze tak sie obrabia, zeby sie podobalo masom.
zapierzesz cienie, sformatujesz kontrasty, napierniczysz suwaki clarity i saturation do poziomu "wies spiewa i tanczy"... i tlum faluje, skanduja jego imie, i klaszcza jak u Rubika
obejrzyj jakie zdjecia generuje przecietny chinski AI w smarkfonie. ich jest ponad miliard z takimi "preferencjami estetycznymi" (tak to ladnie ujme). dochodzi drugie tyle swiata w Indiach, gdzie co do nasycenia kolorow obowiazuje stare przyslowi pszczol "more is more"... i juz wiesz co bedzie nasladowac AI. ta malpka po prostu robi to co jej sie pokazalo :)
Ok, ale (już teraz) nie we wszystkich systemach/programach jest "na ślepo"
jp
Ok, ale (już teraz) nie we wszystkich systemach/programach jest "na ślepo"
jp
co masz na mysli, ze nie na slepo?
Uspokoiłeś mnie trochę swoim #5538, #5539. Ty jako moderator też masz kłopoty z wpisywaniem w tym portalu
jp
Ale co nie tak napisałem?
Podoba Ci się to co zrobiła AI?
jan pawlak
29-11-2024, 16:48
Ale co nie tak napisałem?
Podoba Ci się to co zrobiła AI?
Ja u siebie widziałem pod #5538 i #5539 Twoje 2 identyczne "posty", teraz jest tylko jeden
Mi też się zdarza i wtedy jeden muszę kasować co jest trochę denerwujące.
Trochę mnie "uspokoiły" że nie tylko ja, że nawet Ty który przecież znacznie więcej zamieszczasz.
To nie jest kwestia podoba/nie podoba co zrobiła AI z tego zdecydowanie "za ciemno" naświetlonego jpg. Jestem zaskoczony że wogóle coś zrobiła i że to wygląda bliżej realnego świata niż ten wywołany RAW.
A ten AI program obróbki może znacznie więcej.
Jest już testowane jego wersja z personalizacją, jeśli się zgdodzisz to "zapamiętuje" jak obrabiasz dany typ zdjęcia i gdy trafi na kolejne tego typu to je w ten sam sposób defaultowo obrobi
jp
Jestem zaskoczony że wogóle coś zrobiła i że to wygląda bliżej realnego świata niż ten obrobiony RAW
jp
No tak. Rzeczywiście :lol: :lol: :lol:
18936
18937
Wieslaw18
29-11-2024, 17:01
Jestem zaskoczony że wogóle coś zrobiła i że to wygląda bliżej realnego świata niż ten wywołany RAW
jp
Pan Jan domknął system.
Ja u siebie widziałem pod #5538 i #5539 Twoje 2 identyczne "posty", teraz jest tylko jeden
Mi też się zdarza i wtedy jeden muszę kasować co jest trochę denerwujące.
Trochę mnie "uspokoiły" że nie tylko ja, że nawet Ty który przecież znacznie więcej zamieszczasz.
jp
Too jest jakiś błąd, który od czasu do casu się pojawia. Czasami nie widzę od razu, że pojawił się podwójnie. Inny moderator to poprawił po prostu.
jan pawlak
29-11-2024, 21:20
co masz na mysli, ze nie na slepo?
Przykładem może być intensywnie rozwijany przez Samsunga program Galaxy Enhabnce-X do obróbki zdjęć działający "całkowicie" na AI, opisałem go trochę w wątku Smartfon dla fotografa .... #27.
W testowanym już uaktualnieniu jest (ponoć) nowa funkcja personalizacji dzięki której defaultowa obróbka i wstępne ustawienia wybranych narzędzi do dalszej obróbki będa oparte na tym jak wyglądają końcowe wersje Twoich zdjęć danego typu.
Pewno jak się "dotrze" to trafi do procesu tworzenia pliku wynikowego jpg przy robieniu zdjęcia aparatem.
jp
Przykładem może być intensywnie rozwijany przez Samsunga program Galaxy Enhabnce-X do obróbki zdjęć działający "całkowicie" na AI, opisałem go trochę w wątku Smartfon dla fotografa .... #27.
W testowanym już uaktualnieniu jest (ponoć) nowa funkcja personalizacji dzięki której defaultowa obróbka i wstępne ustawienia wybranych narzędzi do dalszej obróbki będa oparte na tym jak wyglądają końcowe wersje Twoich zdjęć danego typu.
Pewno jak się "dotrze" to trafi do procesu tworzenia pliku wynikowego jpg przy robieniu zdjęcia aparatem.
jp
OK, kapuje. podejrzewam, ze Adobe tez "lada moment" to ogarnie. moze LR 15 bedzie mial. pozyjemy, zobaczymy...
To jest doskonały przykład na scenę, która mieści się w dynamice matrycy za to silnik JPG w żaden sposób z taka dynamiką nie jest w stanie sobie poradzić.
p,paw
No i wcale nie uzyskałeś dobrego nieba - tyle tylko, że nie jest białe. A kolory na dole - aż zęby bolą. Bieszczady tak nie wyglądają.
A problem (ja, oczywiście) rozwiązałbym w sposób fotograficzny. Zrobiłbym jedno zdjęcie prawidłowo naświetlając dół i drugie prawidłowo naświetlając niebo. I potem bym je połączył, ale nie HDRem, lecz zwyczajnym montażem dwóch prawidłowo naświetlonych fragmentów. To, że ciuchcia by sobie tymczasem pojechała, nie ma znaczenia, bo z drugiego zdjęcia interesowałby mnie tylko ten trójkąt nieba.
Oczywiście każdy robi jak lubi, ale chyba za bardzo skupiłeś się na szukaniu ostatnich elektronów w masie krzemu. To już ktoś nazwał w innym wątku fotografią obliczeniową. :lol:
"Słowo fotografia oznacza rysowanie za pomocą światła. Powstało z greckich rdzeni φῶς (phōs) – światło, dopełniacz φωτός (phōtós) – światła; γραφή (graphé) – rysowanie."
Służę oryginałem.
p,paw
Tylko że niebo nie jest na tym zdjęciu glownym tematem, ani nie zajmuje tych 30% miejsca. Spokojnie mozna dobrze doswietlic scenę i zostawic to niebo jakie jest, nie ono ma zwracac uwage.
Z tym silnikiem jpeg to nie bardzo wiem o co chodzi, smartfony z taką sceną juz od lat sobie radzą. Puszki za 10k w jpeg sobie nie radzą? A przynajnniej nie dają w opcjach mozliwosci lepszego hdr?
cybulski
30-11-2024, 07:51
Tylko że niebo nie jest na tym zdjęciu glownym tematem, ani nie zajmuje tych 30% miejsca. Spokojnie mozna dobrze doswietlic scenę i zostawic to niebo jakie jest, nie ono ma zwracac uwage.
Z tym silnikiem jpeg to nie bardzo wiem o co chodzi, smartfony z taką sceną juz od lat sobie radzą. Puszki za 10k w jpeg sobie nie radzą? A przynajnniej nie dają w opcjach mozliwosci lepszego hdr?
Tu trochę mówią o tym jak jest z tym obecnie https://youtu.be/XvJfxM3Dgaw?si=OkRBgjqWs8I2jg6X tak od np 11 minuty jest trochę o tym, a przy 22min około masz powiedziane dlaczego ajfony gwałcą prawa fizyki aparatów foto :)
pawel.guraj
30-11-2024, 08:52
Już napisałem, dla mnie cokolwiek przepalone na zdjęciu od razu je dyskwalifikuje.
Nie jestem fotografem, nie jestem artystą, jestem informatykiem a z wykształcenia elektronikiem i fizykiem. Pewnie dlatego.
Zdjęcie wrzuciłem po to żeby pokazać jak fatalny jest silnik JPG w aparatach (dlaczego taki jest? - bo programiści w firmach takich jak Canon, Nikon itp pozostali w latach 90. Pewnie również z tego powodu histogram nadal generowany jest z JPG'a a nie z RAW'a).
Z resztą sam widzę, że te teoretyczne wywody nigdzie nie prowadzą - w końcu kto będzie patrzył na tło jak można patrzeć na cycki.
Będę się ograniczał - chyba odstaję od przeciętnego profilu uczestnika tego forum :)
pzdr, Paw.
jan pawlak
30-11-2024, 09:00
Tu trochę mówią o tym jak jest z tym obecnie https://youtu.be/XvJfxM3Dgaw?si=OkRBgjqWs8I2jg6X tak od np 11 minuty jest trochę o tym, a przy 22min około masz powiedziane dlaczego ajfony gwałcą prawa fizyki aparatów foto :)
Masz rację "gwałcą prawa fizyki" u tych którzy nie chcą przyjąć do wiadomości że istnieje rozwój i że te same efekty uzyskuje się innymi metodami
jp
--- Kolejny post ---
Już napisałem, dla mnie cokolwiek przepalone na zdjęciu od razu je dyskwalifikuje.
Nie jestem fotografem, nie jestem artystą, jestem informatykiem a z wykształcenia elektronikiem i fizykiem. Pewnie dlatego.
Zdjęcie wrzuciłem po to żeby pokazać jak fatalny jest silnik JPG w aparatach (dlaczego taki jest? - bo programiści w firmach takich jak Canon, Nikon itp pozostali w latach 90. Pewnie również z tego powodu histogram nadal generowany jest z JPG'a a nie z RAW'a).
Z resztą sam widzę, że te teoretyczne wywody nigdzie nie prowadzą - w końcu kto będzie patrzył na tło jak można patrzeć na cycki.
Będę się ograniczał - chyba odstaję od przeciętnego profilu uczestnika tego forum :)
pzdr, Paw.
Najprawdopodobniej w smartfonie takie zdjęcie jpg byłoby ok.
W fotografii obliczeniowej tworzenie pliku wynikowego polega na wykonaniu kilku/kilkunastu zdjęć o różnych czasach i łączenie je tak by uzyskać zdjęcie prawidłowo naświetlone oraz ostre i bez szumu
jp
cybulski
30-11-2024, 10:26
pzdr, Paw.
Też odnoszę takie wrażenie, że lepiej nie pisać chyba za dużo o tym jak jest obecnie, bo przeciętny user forum foto (na nikoniarzach też) jest zapatrzony w osiągnięcia technologiczne lat 90tych. Do tego nie adekwatna do własnego budzetu pogoń za nowym body, bez w ogóle zrozumienia ze to tylko jeden element dużo większej układanki :) i też strach napisać że w sumie jest się inżynierem, po dwóch fakultetatch, zajmujacym się zawodowo IT od kilku dekad, więc postęp technologiczny to rzecz naturalna, nowe np ARMy, oprogramowanie, czy monitory, standard gamutu, zmienia się i to co było jeszcze ok np 5-10 lat temu, obecnie zaczyna trącac myszką :)
Dzisiaj śmiało można powiedzieć że fotografia i efekty końcowe bardziej zależy od oprogramowania, czy to w np telefonach, czy komputerach, czy też choćby w oprogramowaniu i konstrukcji nowych wyświetlaczy niż samej matrycy aparatów jednak cały czas słabo oprogramowanej. No bo jak widać jpg ze smartfona nie jest tym co jpg z aparatu. To było podnoszone wielokrotnie z czego to wynika. Ano z tego że taki Samsung czy a Apple ma większy budżet na R&D niż cały Canon z Nikonem czy Sonym wzięte, nie znam cyferek ale zapewne wiele się nie pomyliłem.
--- Kolejny post ---
Do tego Apple czy Samsung korzystają z doświadczeń branży filmowej (np DCI) w technologii obrazowania. Pisząc o tym ma się nadzieję, bo to forum foto a nie foto ziutka, że ta wiedza o zmianach zacznie być szersza a nie po to aby się kopać. A to ze ktoś się okopał i nie chce zmian lub choćby poczytać ze spokojem, to jego problem. Ma wolny wybór :D
--- Kolejny post ---
Ktoś tu narzekał parę dni temu czemu tu taka cisza. No to popisali trochę :)
Popisali ale nie na temat [emoji38]
Na złość Pawłowi wrzucę tu jakieś konkretnie przepalone zdjęcie ktore lubię, tylko musze je najpierw znalezc [emoji16]
na złość Pawłowi :mrgreen:
18943
18944
Eberloth
30-11-2024, 16:01
cauchy - #4933 - nic mi nie przeszkadza w tym autoportrecie, które tu czasem wstawiasz :mrgreen: Technologicznie jestem oczywiście poza obrazowaniem współczesnej technologii Apple, więc może źle widzę to, co widzę. Ale coś Ty zrobił z tym odbiciem drzew w stawie?
Payto Lake w Kanadzie - wygooglaj sobie, ono jest idealnie turkusowe. Podobnie jak wszystkie laguny w Patagonii. To jest normalny odcień, nic tam nie podkręcałem.
pawel.guraj
01-12-2024, 10:52
#4934 - tu jest ok, nie przeszkadza.
#4933 - a tu po prostu spartoliłeś to zdjęcie. Widać, ze dało się je spokojnie uratować a detal tego nieba nadał by mu zdecydowanie lepszego klimatu.
p,paw
cybulski
01-12-2024, 11:33
Niebo zawsze można wziąć z innego zdjęcia ale rozumiem że liczy się real a nie składanki w kompie, sam nie cierpię takiego oszustwa :) bo idąc tym tropem po co gdziekolwiek jeździć, można sobie samemu czy to z AI skonstruować twór (nie mylić z utworem) fotograficzny.
jan pawlak
01-12-2024, 12:47
Niebo zawsze można wziąć z innego zdjęcia ale rozumiem że liczy się real a nie składanki w kompie, sam nie cierpię takiego oszustwa :) bo idąc tym tropem po co gdziekolwiek jeździć, można sobie samemu czy to z AI skonstruować twór (nie mylić z utworem) fotograficzny.
ok, ale co dokładnie oznacza real na zdjęciu ?
Na przykład wyświetlanie nieba na zdjęciu które teraz robisz :
- tak jak wyświetla jpg z aparatu ?
- tak jak tworzy edytor w ustawieniach auto
- tak jak widzą oczy przy robieniu zdjęcia ?
- tak jak uważasz że powinno wyglądać ?
- tak jak chcesz by wygladało ?
- ..... ?
jp
cybulski
01-12-2024, 12:50
ok, ale co dokładnie oznacza real na zdjęciu ?
jp
To, że m.in żaden element zdjęcia nie jest podmieniony np właśnie niebo z innej fotografii.
Niedzielny poranek.
18946
Najlepiej oglądać przy muzyce https://youtu.be/-pob1sW4AjY?si=5aJREdEGc3BwQjiR
kilka razy zrobiłem taką podmiankę, w sensie jedno zdjęcie złożyłem z dwóch, m.in. z Islandii pod Kirkjufell i w Nepalu pod Ama Dablam.
na Islandii akurat nie zabrałem statywu do auta i miałem solidny problem pod wodospadem, na jednym kadrze wodospad wyszedł ok, ale niebo przepalone, na drugim niebo było znacznie korzystniejsze, ale wodospad już ****. W związku z tym, że naszej grupie jak zwykle mocno się spieszyło, miałem dosłownie 15min na obfocenie miejsca i nie było czasu na sprawdzanie wyników na aparacie. Po powrocie złożyłem dwie foty w jedną.
W Nepalu po powrocie zobaczyłem, że foty zrobione z polarem wyszły znacznie lepiej niż bez, tylko że akurat jeden kadr najbardziej korzystny, z żółtymi namiotami bazy zrobiłem bez polara. Tu też złożyłem dwie foty w jedną.
Ale fakt, również czegoś takiego nie lubię, i staram się jednak już na miejscu lepiej przyglądać efektom na ekranie.
Ja nigdy nie podmieniam nieba bo to już za duża ingerencja. Ograniczam się tylko do usuwania jakiś śmieci z kadru typu butelka plastikowa pod ławką o ile nie zrobiłem tego w plenerze bo nie mogłem lub niezauważyłem.
jan pawlak
01-12-2024, 16:40
kilka razy zrobiłem taką podmiankę, w sensie jedno zdjęcie złożyłem z dwóch, m.in. z Islandii pod Kirkjufell i w Nepalu pod Ama Dablam.
na Islandii akurat nie zabrałem statywu do auta i miałem solidny problem pod wodospadem, na jednym kadrze wodospad wyszedł ok, ale niebo przepalone, na drugim niebo było znacznie korzystniejsze, ale wodospad już ****. W związku z tym, że naszej grupie jak zwykle mocno się spieszyło, miałem dosłownie 15min na obfocenie miejsca i nie było czasu na sprawdzanie wyników na aparacie. Po powrocie złożyłem dwie foty w jedną.
W Nepalu po powrocie zobaczyłem, że foty zrobione z polarem wyszły znacznie lepiej niż bez, tylko że akurat jeden kadr najbardziej korzystny, z żółtymi namiotami bazy zrobiłem bez polara. Tu też złożyłem dwie foty w jedną.
Ale fakt, również czegoś takiego nie lubię, i staram się jednak już na miejscu lepiej przyglądać efektom na ekranie.
To jest kwestia dlaczego robimy zdjęcia.
Dla mnie to akurat proste, Twoje opisane sytuacje to pokazujesz jak tam tak było, chcesz by na zdjęciu wynikowym było tak jak widziałeś tam będąc.
A to że wykonałeś jednym, czy złożeniem dwoma czy trzema zdjęciami by to pokazać na zdjęciu wynikowym nie ma żadnego znaczenia.
Trudniejsza odpowiedź to czy gdy usuniesz jakiś element który tam jest/był i znalazł się na zdjęciu albo radykalnie zmienisz kolorystykę czy jasność wybranych elementów w stosunku do tego jak tam widziałeś
jp
cybulski
01-12-2024, 16:53
Jeśli chodzi o zdjecia stritowe, czyli powiedzmy ocierające się o reportaż, to jestem purystą w tym zakresie że musi być jak było, jedyna zmiana to taka że może być BW.
jan pawlak
01-12-2024, 16:58
Jeśli chodzi o zdjecia stritowe, czyli powiedzmy ocierające się o reportaż, to jestem purystą w tym zakresie że musi być jak było, jedyna zmiana to taka że może być BW.
Czy kryterium być jak było są Twoje oczy ?
Bo jesli tak to rozumiem że nie używasz obiektywów krótkoogniskowych ani długoogniskowych.
I co gdy musisz robić w dzień "pod światło" a w cieniu ukrywają się ważne elementy architektury.
jp
PS
To są moje dylematy gdy chcę mieć na swoich zdjęciach "jak tam jest"
cybulski
01-12-2024, 17:04
Czy kryterium być jak było są Twoje oczy ?
Bo jesli tak to rozumiem że nie używasz obiektywów krótkoogniskowych ani długoogniskowych.
jp
W takich sytuacjach ogniskowe najczęściej 28, 35 i 40. I zazwyczaj jest to jedna wybrana z tych, jak już mam założoną to nie zmieniam.
a owo zdjęcie złożone z dwóch - niebo podmienione z wersji "polarowej" z sąsiedniego kadru zrobionego dosłownie kilkadziesiąt metrów dalej
18948
i oryginał polarowy (już bez numerowania)
18949
Podmienianie z innego zdjęcia jest ok dopóki nie udajesz, że tak nie było.
Zrobienie dwóch zdjęć tej samej sceny z różnym naświetleniem i potem właściwe ich połączenie - jak sugerowałem Pawłowi wcześniej - jest jak najbardziej w porządku, bo to jest ciągle ta sama scena, ten sam kadr.
Strit jako konwencję przyjmuje nieingerencję w zastane, więc zrozumiałe jest podejście Cybulskiego.
Często sklejam panoramy (krajobrazowe) z trzech, pięciu, ośmiu zdjęć - to źle czy dobrze? :)
--- Kolejny post ---
A tu dla rozluźnienia, bo gdzieś tam była dyskusja o kolorach: prawdziwy kolor Wszechświata
https://apod.nasa.gov/apod/ap241201.html
Co widać przez Okno, a co u Maka?
w link wchodzę, ale obraz tabula rasa
Co do fot Drogi Mlecznej - prawdę mówiąc nie jestem fanem tego jak je obrabiają wyjadacze w tej materii. Wyglądają tak, jakby ktoś tam puścił dymka, albo jakby się ośmiornica zesrała. Może aparaty z tymi filtrami tak to widzą, ale ja zdecydowanie wolę tak jak widzi to zwykły aparat.
--- Kolejny post ---
i jeszcze włożę kij w mrowisko ;)
pisałem w swoim wątku, że wyciągałem sporo badyli, to tak to wyglądało ;)
To jest już skrajny przypadek, ale kadr i sam pozujący obiekt tak mi się podobały, że nie chciałem wyrzucać zdjęcia do kosza. Ta fota w jakimkolwiek konkursie od razy zostałaby zdyskwalifikowana, ale mi i tak się podoba i co poradzę :mrgreen:
18950
i oryginał
18951
A przeczytałeś wyjaśnienie?
Mnie się podoba z gałęziami. Ale nie potępiam Cię. Zgodnie z filozofią Jana utrwalasz wrażenia.
jan pawlak
01-12-2024, 21:33
A przeczytałeś wyjaśnienie?
Mnie się podoba z gałęziami. Ale nie potępiam Cię. Zgodnie z filozofią Jana utrwalasz wrażenia.
Mi też z gałęziami bardziej
jp
nosz kurde do portfolio wrzucę z gałęziami więc :mrgreen:
cauchy Grubo. Mi by się nie chciało aż tyle usuwać.
Zdecydowanie z gałęziami!!!
pawel.guraj
01-12-2024, 21:38
Podmienianie z innego zdjęcia jest ok dopóki nie udajesz, że tak nie było.
Zrobienie dwóch zdjęć tej samej sceny z różnym naświetleniem i potem właściwe ich połączenie - jak sugerowałem Pawłowi wcześniej - jest jak najbardziej w porządku, bo to jest ciągle ta sama scena, ten sam kadr.
Wielokrotna ekspozycja to się sprawdza jak się stoi przed widoczkiem i sobie można na niego poświęcić nie wiadomo ile czasu.
Jak fotografujesz jadący pociąg i musisz zrobić pod rząd kilkanaście zdjęć w różnych ujęciach (zmiana ogniskowej, kadrowania) nie ma czasu na strzelanie podwójnych klatek. Już wystarczającym wyzwaniem jest okiełznanie ekspozycji pomiędzy poszczególnymi scenami w ciągu pojedynczych sekund.
p,paw
Teraz Cauchy, jak wrzuciłeś z gałęziami do porównania, to kurde na tym obrobionym jakby "czegoś" brakowało, tzn jest tak dziwnie pusto :P. Obie wersje mi się podobają, choć ładnie się narobiłeś, fakt. Nie chciałoby mi się tyle szczerze powiedziawszy. Szczerze mówiąc jak robię krajobrazy, to bawię się tylko suwakami, nawet jakiś gałęzi nie chce mi się usuwać. Jedyne co usuwam to... paprochy, które są chyba w obiektywie RF100-500 i na 500mm jak daję suwak "usuń zamglenie" to wychodzą te syfki właśnie. Co by za dużego offtopu nie było:
#4936 - Balice z soboty
18952
te gałęzie rzeczywiście sporo wnoszą do kadru, bez nich kadr jest jak i bez kropki :mrgreen: podobnie jak druty linii wysokiego napięcia czy butelki po piwie w krajobrazie - nie ma butelek to na pewno czego w krajobrazie brakuje - to o sowie ale do samolotu też pasuje
Mystek raczej masz paprocha na matrycy, ew. wyczyść tylną soczewkę. Jakieś małe babole w tubusie nie mają zupełnie znaczenia.
Mystek raczej masz paprocha na matrycy, ew. wyczyść tylną soczewkę. Jakieś małe babole w tubusie nie mają zupełnie znaczenia.
Dokładnie to samo chciałem napisać. Paprochy w obiektywie, nawet duże, raczej nie wpływają na obraz. To na 99,3% brudna matryca.
Zwykle kasuję jakies drobiazgi w kadrze, kropki, plamki, cos co w irytujacy sposob odwraca uwage od tematu, np „ta butelka w prawym dolnym rogu” ;) ew tak kadruje zeby sie tego pozbyć, ale zwykle jest tego znikomy procent. Z tym uralem to skrajnosc, tak mocno „wyczyszczonych” fot przerobiam max kilka w roku. Ej no serio tak usiadl ze te dwie galezie z prawej psuły caly efekt [emoji854]
Powiem tak. Jak patrze na rozmaite tutoriale PSa jak retuszowac foty z modelkami, jak im poprawiac skore, wlosy, albo jak niektorzy prosi obrabiają landszafty (mam tu na mysli polską czolowke) to serio, moje wyciapane gałęzie to jest przy tym pikuś [emoji6]
Wielokrotna ekspozycja to się sprawdza jak się stoi przed widoczkiem i sobie można na niego poświęcić nie wiadomo ile czasu.
Jak fotografujesz jadący pociąg i musisz zrobić pod rząd kilkanaście zdjęć w różnych ujęciach (zmiana ogniskowej, kadrowania) nie ma czasu na strzelanie podwójnych klatek. Już wystarczającym wyzwaniem jest okiełznanie ekspozycji pomiędzy poszczególnymi scenami w ciągu pojedynczych sekund.
p,paw
Nie pisałem że wtedy mogłeś, raczej że to najlepsza opcja.
Samo zdjęcie w kontekście motywu - ciuchcia, dym z komina - bardzo mi się podoba i nie dziwię się, że starałeś się je zachować. Trochę inaczej bym go skadrował, ale to kwestia gustu i podejścia.
--- Kolejny post ---
Zwykle kasuję jakies drobiazgi w kadrze, kropki, plamki, cos co w irytujacy sposob odwraca uwage od tematu, np „ta butelka w prawym dolnym rogu” ;) ew tak kadruje zeby sie tego pozbyć, ale zwykle jest tego znikomy procent. Z tym uralem to skrajnosc, tak mocno „wyczyszczonych” fot przerobiam max kilka w roku. Ej no serio tak usiadl ze te dwie galezie z prawej psuły caly efekt [emoji854]
Powiem tak. Jak patrze na rozmaite tutoriale PSa jak retuszowac foty z modelkami, jak im poprawiac skore, wlosy, albo jak niektorzy prosi obrabiają landszafty (mam tu na mysli polską czolowke) to serio, moje wyciapane gałęzie to jest przy tym pikuś [emoji6]
Też nie pisałem, że Twoja wizja jest zła. Ale że gałęzie mi nie przeszkadzają, a nawet są naturalną częścią takich scen.
Pól nocy stemplowania - szacUn przez duże U. ;)
Pół nocy to i mi by sie nie chcialo [emoji6]godzinę chyba nad tym siedziałem. PS ma lepsze narzedzia od stemplowania. Stempelek juz tylko w szczegolnych przypadkach gdy eraser lub fill content-aware nie pomaga.
cybulski
02-12-2024, 07:24
Pół nocy to i mi by sie nie chcialo [emoji6]godzinę chyba nad tym siedziałem. PS ma lepsze narzedzia od stemplowania. Stempelek juz tylko w szczegolnych przypadkach gdy eraser lub fill content-aware nie pomaga.
A tam zaraz godzina :D , to można zrobić w max 10minut z tym AI z PSa a potem tylko poprawki i maskowanie na nowej warstwie aby było widać co chcemy zostawić.
Ale gałęzie dodają realizmu, bez jakoś pusto ja bym zostawił ewewntualnie tylko sówkę odsłonikł lekko, coś w ten deseń tak na szybko tylko pokazuje a nie jako finalne.
18953
Sówka zdziwiona co to za ludź z dużym szklanym okiem się patrzy ...
jan pawlak
02-12-2024, 08:49
A tam zaraz godzina :D , to można zrobić w max 10minut z tym AI z PSa a potem tylko poprawki i maskowanie na nowej warstwie aby było widać co chcemy zostawić.
Ale gałęzie dodają realizmu, bez jakoś pusto ja bym zostawił ewewntualnie tylko sówkę odsłonikł lekko, coś w ten deseń tak na szybko tylko pokazuje a nie jako finalne.
18953
Sówka zdziwiona co to za ludź z dużym szklanym okiem się patrzy ...
Dla mnie nadal wersja gałęziowa z #5578
jp
PS
W LR jest możliwość zaznaczenia (tutaj pisak tabletu/smartfona niezastąpiony) co (gałęzie na sowie) ze zdjęcia ma byc usunięte, AI działa doskonale
cybulski
02-12-2024, 09:01
Dla mnie nadal wersja gałęziowa z #5578
jp
PS
W LR jest możliwość zaznaczenia (tutaj pisak niezastąpiony) co (gałęzie na sowie) ze zdjęcia ma byc usunięte, AI działa doskonale
PS ma te opcje bardziej zaawansowane i dokładniejsze, również na AI. LR to tam tylko zarys podstawowy.
AI działa doskonale
:lol:
Może bym uwierzył, gdybym tego sam nie przećwiczył. Tak, jak cybulski napisał, opcje retuszu w PS są o niebo bardziej dopracowane i skuteczne.
cybulski
02-12-2024, 09:56
:lol:
Może bym uwierzył, gdybym tego sam nie przećwiczył. Tak, jak cybulski napisał, opcje retuszu w PS są o niebo bardziej dopracowane i skuteczne.
Janie, PS to narzędzie do profesjonalnej pracy więc nie ma tu sensu porównywać z możliwościami LR w tym zakresie. Odbiorcy LR mają inne potrzeby, często prostych edycyjnych rzeczy, dobrze się nadaje np do masowej obróbki zdjęć np ze ślubu. Ale gdy już przechodzimy w ingerencję obrazu/pikseli to narzędzia do tego są w PS (warstwy, maski, warstwy dopasowania, nie wspominając o kupie narzędzi do zaznaczania czy usuwania na n sposobów łącznie z powiązaniem z AI).
Przy ciągnięciu rawa do PS przecież na początku pojawia sie ACR, to taki jakby LR ale w opcjach które są potrzebne do wstępnych ustawień przed przejściem do PS.
Więc LR to narzędzie strikte dla fotografa podczas gdy PS ma znacznie szersze zastosowanie.
Zresztą ja LR nie używam, nie lubię go. Wolę DXO z opcjami które tam ma. AI nie potrzebuję w wołarce, rzadko z AI w ogóle korzystam nawet w PS.
--- Kolejny post ---
Wracając do sedna, to zawsze pozostaje pytanie, co chcemy pokazać. W stricie jest o tyle chyba łatwiej, żę np można się skupić na kontrastach, bez konieczności dbania o to aby wyciągać z cienia.
Tu zdjęcia z szuflady z XT1, jpg wprost z aparatu. W Fuji jest tam taka opcja która nazywa się DR400, nie wiem jak to działa w szczegółach ale efekt jest jakby inna czułość była w jasnych elementach kadru a inna w ciemnych. Oczywiście daleko tu do tego co obecnie potrafi iPhone w tym zakresie, tylko że ajfon nie zachowuje rzeczywistych kolorów.
4938
https://live.staticflickr.com/65535/54178353210_da50b5081c_h.jpg
4939
https://live.staticflickr.com/65535/54177022097_a85469884d_h.jpg
4940
https://live.staticflickr.com/65535/54177022107_65ca49a5b3_h.jpg
Te nowe AI PSa jeszcze niezbyt dobrze sobie radzą z usuwaniem długich prostych linii, jak druty czy gałęzie. Trzeba to robić na raty, inaczej zostają podłużne artefakty. To widać niestety, na dodatek czasem to nowe wypełnienie jest takie sobie, dlatego próbuję jeszcze raz, i dlatego dłużej mi z tym zeszło niż 10min. Faktem też jest że nie jestem biegły w PSuju ;) I czasem jeszcze content-aware zawodzi, ale fakt, mając te narzędzia w porównaniu z tym co było jeszcze 3 lata temu to spory postęp.
cybulski
02-12-2024, 11:10
W PSuju to w ogóle ciężko myszą, trzeba mieć chocby małego wacoma intuos S czy coś podobnego. Wtedy łatwiej po jakimś czasie takie rzeczy usuwac. Ja też nie jestem biegły, wchodzę do psuja jak już muszę :)
jan pawlak
02-12-2024, 12:33
W PSuju to w ogóle ciężko myszą, trzeba mieć chocby małego wacoma intuos S czy coś podobnego. Wtedy łatwiej po jakimś czasie takie rzeczy usuwac. Ja też nie jestem biegły, wchodzę do psuja jak już muszę :)
By otrzymać w smartfonie zdjęcia typu #4938 to muszę wejść w program Expert RAW i na ustawienia ręczne, wtedy sam wszystko ustawiam a przy obróbce też muszę wyłączyć "wspomagania".
Normalnie AI "nie pozwoli" do powstania takich zdjęć chyba że (w przyszłym roku ?) w personalizacji "wykryje" że takie są moje preferencje.
Tylko że takie zdjęcia to nie moja bajka.
Staram się robić "jak widzą oczy" albo wyciagnąć/podkreślić dlaczego to zdjęcie zrobiłem, zapisać emocje
Ty bawisz się światłem
jp
Tylko że takie zdjęcia to nie moja bajka.
Staram się robić "jak widzą oczy" albo wyciagnąć/podkreślić dlaczego to zdjęcie zrobiłem, zapisać emocje
Ty bawisz się światłem
jp
Bo jakby to powiedzieć ... hm. Na tym właśnie polega fotografia. Tym światłem masz wyrazić emocje. Reszta oprócz światła to w fotografii pierdoły. Zgodzę się z tym, że smartfon pozbawia nas tej możliwości, bo w d... znaczy w procesorze ma światło.
cybulski
02-12-2024, 16:13
Oczy widzą bardzo dużo i dzisiejsza technika ma nadal problem aby oddać tak szeroki zakres DR, czy też kolorów oswietlonych różnym światłem naraz. Matryce, telefony, oprogramowanie próbują ale no nie potrafią jeszcze.
Mnie jest łatwiej skupić się na tym co chciałbym pokazać w tak ekstremalnych warunkach niż naśladować jak widziały oczy. Bo naśladując oczy, łatwo wtedy zrobić sztucznie, co wprawne oko oglądającego niestety wyłapie.
jan pawlak
02-12-2024, 16:44
Oczy widzą bardzo dużo i dzisiejsza technika ma nadal problem aby oddać tak szeroki zakres DR, czy też kolorów oswietlonych różnym światłem naraz. Matryce, telefony, oprogramowanie próbują ale no nie potrafią jeszcze.
Mnie jest łatwiej skupić się na tym co chciałbym pokazać w tak ekstremalnych warunkach niż naśladować jak widziały oczy. Bo naśladując oczy, łatwo wtedy zrobić sztucznie, co wprawne oko oglądającego niestety wyłapie.
Po prostu czegoś innego szukamy i co inne nas bawi w fotografii.
Jestem przekonany że w sytuacji zdjęciowej z #4938 inaczej widziałbym "świat" i moje zdjęcie wtedy wyglądałoby inaczej
Gdybym jednak tak widział jak na Twoim zdjęciu to moje zdjęcie wyglądalo podobnie do Twojego.
jp
#Cauchy & Leon - właśnie czyściłem obiektyw porządnie (z czołówką na głowie i świeciłem pod różnymi kątami. Czyszczone obie soczewki) i to nie pomogło. Matryca raczej czysta, bo na innych obiektywach ten problem nie występuje. Zrobię o tym osobny wątek wrzucając przykłady, to przerzucimy tam dyskusję.
f16 i zrób foty jednolitej powierzchni, może być nieba lub ściany, z różnymi szkłami
potem zobacz czy dalej masz babole
cybulski
02-12-2024, 20:30
Jestem przekonany że w sytuacji zdjęciowej z #4938 inaczej widziałbym "świat" i moje zdjęcie wtedy wyglądałoby inaczej
Gdybym jednak tak widział jak na Twoim zdjęciu to moje zdjęcie wyglądalo podobnie do Twojego.
jp
To plik jpg wprost z aparatu bez poprawek. W tej samej sytuacji iphone rozciągnąlby dynamikę rozświetlając cienie i zapewne ściemniając lekko niebo. Kolory na telefonie wyglądałby może i dobrze, na monitorze już niekoniecznie. Tzn tak przeważnie się dzieje w takich scenach z ajfona.
f16 i zrób foty jednolitej powierzchni, może być nieba lub ściany, z różnymi szkłami
potem zobacz czy dalej masz babole
Ok, na szczęście zrobiłem na niedzielnym wypadzie też krajobraz Sigmą 135mm i chyba jednak macie rację z Leonem. Syf na matrycy. Wrzucam przykłady. Zaznaczyłem rejony, w których występują takie kropki. Głównie widziałem je w prawym górnym rogu, zapewne dlatego, że jest ich najwięcej - to raz, a dwa - widziałem je tylko w RF100-500, a że zazwyczaj strzelam krajobraz na 500mm, to być może są te kółeczka większe no i zazwyczaj w tym rejonie zdjęcia wypada mi niebo, a więc gładka powierzchnia :). Ok, to teraz - czym wyczyścić matrycę? (edit: ok, oddam sobie do serwisu po prostu, nawet z ciekawości poproszę o zczytanie przebiegu mojej r6mk2 oraz Rki, którą sprzedaję, bo nawet nie wiem ile ona ma przejechane).
18957
18958
mystek Wydmuchaj gruszką. Powinno pomóc. Można też sprężone powietrze ale z tym ostrożnie i z większej odległości bo można sobie narobić problemów. Są też takie szpatułki do czyszczenia matryc.
cybulski
02-12-2024, 21:33
Szpatułki i rotin. Nie ma co się bać czyszenia matrycy a nawet trzeba raz na jakiś czas.
Oczywiście, że jest to syf na matrycy. Do wyczyszczenia i będzie git.
Gruszka niestety nic nie daje, to są jakieś plamki na matrycy, ledwo widoczne, ale są. Oddam na spokojnie do serwisu też z racji czystej ciekawości przebiegu obu puszek.
cybulski
02-12-2024, 21:59
Gruszka niestety nic nie daje, to są jakieś plamki na matrycy, ledwo widoczne, ale są. Oddam na spokojnie do serwisu też z racji czystej ciekawości przebiegu obu puszek.
Samemu to się czyści, parę minut zajmuje, jaki tam serwis, nigdy nie oddaje, robię sam :) zestaw Rotin wystarczy kupić.
Średnio raz na rok trzeba po sezonie, tam nic nie uszkodzisz. Tylko za pierwszym razem jest strach, potem to już normalka.
A gruszka zdmuchnie tylko co nieco, trzeba mieć taki odsysacz. Na yt Taichmann ma nagranie co i jak.
A przebiegi to do canona jest apka na Maca kilka dolców kosztuje, podłączasz body do maca i masz przebiegi.
A jak rzadko pokazują się brudy, tylko np przy f11 czy więcej to kilka machniec w PS czy LR i nie ma syfu na zdjęciu. Brud na matrycy to norma, trzeba się nauczyć samemu czyścić, ułatwia życie :)
to matryca
oddaj do serwisu, zrobią to porządnie, a na przyszłość zmieniaj obiektywy tak jak Lucky Luke wyciągał pistolet - szybciej od swojego cienia ;) i nie w kurzu..
Jedyną matrycą którą czyściłem sam i było to proste był 5D classic. Wystarczył wacik z alko, kilka ruchów i po sprawie. 6D matryca pokryta była czymś zajebiście przyciągającym pyłki, w takim sensie że przemiatanie nic nie dawało, po prostu pyłki się przemieszczały z jednego kąta do drugiego, a od wacika przybywało ich jeszcze więcej. Od tamtej pory oddaje do serwisu i tam w sterylnych warunkach z użyciem jakiejś ultraszybkoschnącej cieczy mi koleś czyścił. R6 od 3 lat jak mam nie czyściłem, ale przed świętami i sprzedażą wyczyszczę.
cybulski
02-12-2024, 22:10
Samemu to się czyści, parę minut zajmuje, jaki tam serwis, nigdy nie oddaje, robię sam :) zestaw Rotin wystarczy kupić.
Średnio raz na rok trzeba po sezonie, tam nic nie uszkodzisz. Tylko za pierwszym razem jest strach, potem to już normalka.
A gruszka zdmuchnie tylko co nieco, trzeba mieć taki odsysacz. Na yt Taichmann ma nagranie co i jak.
A przebiegi to do canona jest apka na Maca kilka dolców kosztuje, podłączasz body do maca i masz przebiegi.
A jak rzadko pokazują się brudy, tylko np przy f11 czy więcej to kilka machniec w PS czy LR i nie ma syfu na zdjęciu. Brud na matrycy to norma, trzeba się nauczyć samemu czyścić, ułatwia życie :)
https://youtu.be/1eW306O0SPA?si=vXENxTCbTT5aYjgK
djtermoz
02-12-2024, 22:10
Jedyną matrycą którą czyściłem sam i było to proste był 5D classic. Wystarczył wacik z alko, kilka ruchów i po sprawie. 6D matryca pokryta była czymś zajebiście przyciągającym pyłki, w takim sensie że przemiatanie nic nie dawało, po prostu pyłki się przemieszczały z jednego kąta do drugiego, a od wacika przybywało ich jeszcze więcej. Od tamtej pory oddaje do serwisu i tam w sterylnych warunkach z użyciem jakiejś ultraszybkoschnącej cieczy mi koleś czyścił.
Dużo zależy właśnie od alkoholu. Sam się przekonałem czyszcząc matrycę. Izopropanol, choć z reguły czystszy chemicznie, się nie nadaje, właśnie dlatego, że za wolno schnie. Najlepszy jest etanol absolute (99.8%) bo bardzo szybko wysycha i nie zostawia smug.
cybulski
02-12-2024, 22:12
to matryca
oddaj do serwisu, zrobią to porządnie, a na przyszłość zmieniaj obiektywy tak jak Lucky Luke wyciągał pistolet - szybciej od swojego cienia ;) i nie w kurzu..
Jedyną matrycą którą czyściłem sam i było to proste był 5D classic. Wystarczył wacik z alko, kilka ruchów i po sprawie. 6D matryca pokryta była czymś zajebiście przyciągającym pyłki, w takim sensie że przemiatanie nic nie dawało, po prostu pyłki się przemieszczały z jednego kąta do drugiego, a od wacika przybywało ich jeszcze więcej. Od tamtej pory oddaje do serwisu i tam w sterylnych warunkach z użyciem jakiejś ultraszybkoschnącej cieczy mi koleś czyścił. R6 od 3 lat jak mam nie czyściłem, ale przed świętami i sprzedażą wyczyszczę.
Nie mogę normalnie, oddawać do serwisu :D gdyby tam olej był czy coś jak w Nikonach było to rozumiem ale normalne brudy to prosta sprawa. Zestaw ROTIN.
https://youtu.be/1eW306O0SPA?si=vXENxTCbTT5aYjgK
Ok, na szczęście zrobiłem na niedzielnym wypadzie też krajobraz Sigmą 135mm i chyba jednak macie rację z Leonem. Syf na matrycy.
Nie chyba, a na pewno. Lata praktyki, ja wiedziałem, że tak będzie...
https://youtu.be/QI0bB4Pe7sU?feature=shared
--- Kolejny post ---
Podliczyliście już, ile było "samemu" a ile "do serwisu"?
Jest jakaś apka, która czyści? Te na apla są lepsze.
cybulski
02-12-2024, 23:30
Nie chyba, a na pewno. Lata praktyki, ja wiedziałem, że tak będzie...
https://youtu.be/QI0bB4Pe7sU?feature=shared
--- Kolejny post ---
Podliczyliście już, ile było "samemu" a ile "do serwisu"?
Jest jakaś apka, która czyści? Te na apla są lepsze.
Oczywiście :D rozumiem, że ktoś zaczyna w fotografię i boi się tknąć tej matrycy jak ognia ale żeby tu na CB takie rzeczy ... tego bym się nie spodziewał
--- Kolejny post ---
Apka nazywa się https://apps.apple.com/pl/app/shuttercount-mobile/id1084325249?l=pl
18959
pamięta historię sprawdzeń przebiegu aparatów, lista body https://www.direstudio.com/shuttercount/tech-specs/
Dużo zależy właśnie od alkoholu. Sam się przekonałem czyszcząc matrycę. Izopropanol, choć z reguły czystszy chemicznie, się nie nadaje, właśnie dlatego, że za wolno schnie. Najlepszy jest etanol absolute (99.8%) bo bardzo szybko wysycha i nie zostawia smug.
ale chyba rozcienczasz czyms, nie lecisz na zywca?
ja wole strzal zubra, osobiscie, pod soczek jablkowy :lol:
tak co bardziej serio... to lepiej na trzezwo jednak. przy czym w lustrze matryce przedmuchuje raz na ruski rok i nie mam problemow, 5D4 jest pod tym wzgledem szczelnie zaprojektowany. z bezlustrem R10 juz nie jest tak rozowo - tam matryca caly czas na wierzchu. trzeba grucha dmuchac regularnie
Oczywiście :D rozumiem, że ktoś zaczyna w fotografię i boi się tknąć tej matrycy jak ognia ale żeby tu na CB takie rzeczy ... tego bym się nie spodziewał
Do mnie rozmawiasz? ;)
A tak w nawiązaniu do tego:
Miałem właśnie złe doświadczenia z izopropanolem tak jak kolega opisał.
Ktoś wie czym naprawdę jest ten płyn ROTINa?
I jeszcze w nawiązaniu do tematu: jakiś miesiąc temu nastawiliśmy, z żoną oczywiście, nalewkę na pigwie - baniak 10 litrów. I nie jest to izopropanol.
I jeszcze w nawiązaniu do tematu: jakiś miesiąc temu nastawiliśmy, z żoną oczywiście, nalewkę na pigwie - baniak 10 litrów. I nie jest to izopropanol.
O losie.........baniak 10 litrów..............toż to dziabania było z pół dnia ! ;)
Ja tam wolę wiśniówkę. Napije się człowiek, a jak się zleje to wiśnie zostają na parę dni konsumpcji.
Pestek nie jem, ale miękkie działa lux ;)).
A pigwę to ile trzymacie ?
Moja żonka to odstawia do komórki na następną jesień.
Tyle że u nas to najczęściej jest 2 x 3 litry słoiki, bo ja niezbyt za pigwą i sie nie przykładam do dziabania na drobne.
cybulski
03-12-2024, 06:39
Nie zapominajmy, że raz na jakiś czas trzeba wstawić fotę, może być z krzaka pigwy :mrgreen: ja bardzo lubię pigwe na zimę do herbaty i pigwowke też.
cybulski
03-12-2024, 17:25
https://www.canon-board.info/images/metro/red/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez akustyk https://www.canon-board.info/images/metro/red/buttons/viewpost-right.png (https://www.canon-board.info/showthread.php?p=1467417#post1467417)[/COLOR]
[COLOR=#333333]tez mam tego starocia. swietne szklo, jesli sie je chroni przed wilgocia i nie pierdyknie w nic, to i wnukom bedzie sluzyc https://www.canon-board.info/images/smilies/icon_wink.gif
po mojemu to ono nawet optycznie ciutke lepsze od 135/2 (tego starocia tez mam). tylko duzo mniej uniwersalne, bo 200mm w pelnej klatce to zbyt szeroki kat do pierza, a za ciasno (i o wiele za ciezko) do focenia na spacer, plus w DSLR bez stabilizacji matrycy to jest jednak zelazna zasada 1/500 albo 1/640 sekundy, jesli bez statywu.
ale bokiehy z tego 200/2.8 to poezja, moje kilka ulubionych fot: https://www.flickr.com/photos/bartro...th/52131996856 (https://www.flickr.com/photos/bartrozanski/albums/72157708742670708/with/52131996856)
No i się skusiłem w końcu z okazji Mikołaja, proces decyzyjny z zakupem EF200/2.8 trwał u mnie .... cbyba z 2-3 lata.
Czasem to aż się zastanawiam czy jestem amatorem fotografę czy kolekcjonerę :D
ja pół roku temu już prawie byłem na kupnie 200 f2, ale odpuściłem ze względu na finanse, ale jeszcze może kiedyś.. a może Canon wypuści RF lżejszy o 1kg?
Ktoś wie czym naprawdę jest ten płyn ROTINa?
Alkohol Izopropylowy 99,9
Tu jest dostępna na samym dole karta charakterystyki produktu: https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/akcesoria-rtv/srodki-czyszczace/plyn-do-optyki-rotin-optics-cleaner-45ml
Ja mam z ROTIN negatywne doświadczenia, zostawały smugi. Może to był jednostkowy problem z jakąś serią. Kiedyś był też taki płyn Eclipse i z nim zero problemów.
Ja generalnie dopóki nie widzę na f8 (i tele) jakichś wkurzających kropek to nie pcham się do matrycy, ewentualnie przedmuchuję od czasu do czasu.
Dobra daje fotkę bo coś OT się zrobił.
4941
18960
Dzięki Panowie za porady, ale generalnie to w 6d jak miałem go 10 lat raz czyściłem matrycę (nie było to konieczne, nie brudziła się). W R też czyściutko, a w R6mk2 jak byłem nad morzem to jakiś paproch mi wpadł (swoją drogą jednak nad morzem więcej tego syfu lata niż na południu Polski - silniejszy wiatr, słona woda, piasek. Takie spostrzeżenie), no i jak to cały ja uznałem, że ściągnę go... palcem. No i palec ma w zwyczaju być nieco brudny, czy tam lekko upocony. Tak czy siak wydawało mi się, że doczyściłem również i smugę po palcu, a tu jednak nie :). Oddałem tak czy siak dzisiaj aparat na czyszczenie, jutro odbiór.
Niestety w tym serwisie nie sprawdzą mi przebiegu puszek, ale też przy pogadance usłyszałem opinię (w wielkim skrócie), że przebieg migawki nie ma większego znaczenia, bo z doświadczenia wiedzą, że migawka może paść w każdej chwili swojego życia, tj np przy 20tys zdjęć, albo przy 100, czy 500tys. Nie ma reguły; i że bardziej liczy się ogólny stan aparatu np. z zewnątrz. Byłem jedynie ciekawy :)
#Cauchy - nie no, obiektywy zmieniam albo trzymając puszkę w dół (migawką w dół), albo chociaż w poziomie, ewentualnie pod lekkim kątem w dół. Nie miałem problemów nigdy z zabrudzoną matrycą.
Dzięki Panowie za porady, ale generalnie to w 6d jak miałem go 10 lat raz czyściłem matrycę (nie było to konieczne, nie brudziła się). W R też czyściutko, a w R6mk2 jak byłem nad morzem to jakiś paproch mi wpadł (swoją drogą jednak nad morzem więcej tego syfu lata niż na południu Polski - silniejszy wiatr, słona woda, piasek. Takie spostrzeżenie), no i jak to cały ja uznałem, że ściągnę go... palcem.
Zamiast palca kup sobie taką gruszkę
https://www.cyfrowe.pl/szukaj.php?tekst=gruszka&A=0
i od czasu do czasu tam dmuchnij. Albo jak zauważysz paprocha.
Odważny jesteś ;). Mieszkam nad morzem i właściwie nigdy nie zmieniam obiektywów na plaży. Raczej biorę dwa aparaty.
dzisiaj rano. miasteczko Schiedam. pierwszy raz tego dnia, kiedy zgodnie z obietnica prognozy pogody znowu w ogole nic a nic nie padalo. w cale 3 godziny ktore mi zeszly na pedalowaniu do roboty i z powrotem w sumie 5 razy tak wlasnie nie padalo, z czego raz tak, ze zmoklem (tutaj codziennoscia sa raczej deszcze, ktorych sie specjalnie nie zauwaza - ot, filtr trzba przetrzec)
18962
#4943 -
18982
#4944 -
18983
Eberloth
07-12-2024, 23:59
18984
Mohinder
08-12-2024, 12:53
18985
Mohinder
08-12-2024, 14:45
Dzięki
miejscowosc Bunschoten-Spakenburg. epicentrum niederlandzkiego pasa biblijnego, miejsce gdzie w niedziele dziala tylko kosciol...
18988
pawel.guraj
09-12-2024, 14:18
Alkohol Izopropylowy 99,9
Tu jest dostępna na samym dole karta charakterystyki produktu: https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/akcesoria-rtv/srodki-czyszczace/plyn-do-optyki-rotin-optics-cleaner-45ml
Ja mam z ROTIN negatywne doświadczenia, zostawały smugi. Może to był jednostkowy problem z jakąś serią. Kiedyś był też taki płyn Eclipse i z nim zero problemów.
Ja generalnie dopóki nie widzę na f8 (i tele) jakichś wkurzających kropek to nie pcham się do matrycy, ewentualnie przedmuchuję od czasu do czasu.
Ja od zawsze do czyszczenia matrycy (choć ostatnio robiłem to w Sony, bo w moim R5 przez 3 lata nie pojawiła się nawet jedna plamka) używałem alko izoproylowego 99% i zwykłego bawełnianego patyczka do "uszu". Wbrew temu co wielu pisze - matrycy, a dokładnie filtra nad nią, nie da się łatwo porysować. Ważne żeby alkohol był świeży i nie stał długo otwarty, bo szybko się uwadnia - wtedy zostawia smugi. Udało mi się kiedyś do czysta wyczyścić w ten sposób matrycę, na którą niechcący kichnąłem :)
p,paw
pawel.guraj
11-12-2024, 21:45
19000
p,paw
Eberloth
11-12-2024, 22:19
W końcu jakieś zdjęcie, nawet nie obrzydliwe... :mrgreen:
to ja wrzuce jedno bez koloru i zaszumione, a do tego ciete w 4x3 ze niby jak sredni format :) ale jednak dosc ostre i nie ma cyckow, wiec nie moge pisac, ze inspirowane cybulskim...
19003
Daleko Pan zaszedł... gratulacje.
o, buru-buhaj.
piekny, tez mam kilka w kolekcji.
(etymologia powyzszego okreslenia: burubahajr to cos jak "szerokiej drogi" w pasztu.)
pawel.guraj
17-12-2024, 20:29
Ostatni czynny ZIŁ-131 w Bieszczadach
19027
p,paw
No proszę jakie klasyki, ja spotkałem takiego i nawet nim jechałem:mrgreen:
19028
na tym ostatnim to ja trzy klasyki (pinsiontypierszy, stodziesiona oraz vento) widze plus jeszcze nivka w oddali.
gdziezes to pstryknal? bo gdyby nie porzadek w krajobrazie to bym pomyslal: tadzykistan.
na tym ostatnim to ja trzy klasyki (pinsiontypierszy, stodziesiona oraz vento) widze plus jeszcze nivka w oddali.
gdziezes to pstryknal? bo gdyby nie porzadek w krajobrazie to bym pomyslal: tadzykistan.
Pewna mała mieścina w Armenii, właściciel mnie zabrał na przejażdżkę i pokazał całą mieścinę.
19029
--- Kolejny post ---
Tu jeszcze więcej klasyków :)
19030
no tak cos czulem, ze to bywszyj sajuz, ino mi te czyste ulice i rowna kostka nie pasowaly do sowietstanow.
w pieknym stanie tez gazior.
cybulski
18-12-2024, 06:36
A zdjęcie jakiejś ładnej Ormiance zrobił?
A zdjęcie jakiejś ładnej Ormiance zrobił?
A coś znajdę :mrgreen:
19031
--- Kolejny post ---
Ta była najładniejsza jaką widziałem :mrgreen: ⬇️
19032
aicpanfhuj, nogi nieogolone ma.
a lepioszki wpytne.
pw odbier.
Dobrze, może ta Wam bardziej przypadnie do gustu, nogi pewnie ma ogolone chociaż to nic pewnego :mrgreen:
19033
ale jednak numerujemy...
z moich wlasnych Ormianek. typ wizualnie IMHO fajniejszy niz Gruzinki i do tego zauwaznie mniej zakochany w posowieckiej zasadzie "more is more" jesli chodzi o makeup :)
https://live.staticflickr.com/65535/49541694428_4c681264e0_b.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/49542414742_5de019b212_b.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/49542192761_a5b3b44f2d_b.jpg
WinSho akustyk macie to samo dziewczę na zdjęciach (#4959 i powyżej). Musi być samsungiem robiliście i AI wygenerowała :-))
O! Minuta i (jak mawia klasyk) według stanu technologii na dzień dzisiejszy 18-12-2024 ja mam najładniejszą Ormiankę!
19034
Palce jeszcze nie dorobione, ale za to bokeh kremowy niczym z RF 85 DS [emoji23]
jprdle.
czytam powyzsze i czytam i nie bardzo kumam.
o co chodzi z tymi palcami.
pol dnia sie zastanawiam, o co kaman.
gapie sie jak durny w te palce i nie wiem.
i dopiero teraz skojarzylem, ze to pieprzone ai.
jprdle.
jestem w szoku.
alez to czlowieka moze latwo oszukac.
przegralismy z kretesem.
pawel.guraj
18-12-2024, 22:18
Nie specjalnie lubię to zdjęcie, ale nadaje się do prób.
W zwiazku z tym, że LR od wersji 14.1 potrafi exportowac JPG z gain-map HDR w standardzie ISO (który to rozumie Android, Windows i Google Chrome) to wydaje się, że można już całkiem porządnie publikować zdjęcia w formacie HDR.
Jeżeli ktoś ma Chrome na Windowsa lub MacOS'a z monitorem HDR to powinno być widać ;-) - UWAGA: widać dopiero po kliknięciu w zdjęcie. Wersja wyświetlana w poście to render SDR.
19036
p,paw
a tak wygląda rekord świata w smogu
19037
to ja lekka zmiane klimatu, na kraje pierwszego swiata...
19054
Tamron 35/1,4 Test obiektywu
mazeno Tak, szok z tym AI. Też w pierwszej chwili myślałem że to dalszy ciąg zdjęć z wycieczki. Co do palców to obecnie jest to pięta achillesowa AI. Nie potrafi ich prawidłowo generować dlatego takie komentarze. Tylko jak tak dalej pójdzie to za kilka lat chyba będzie potrzebny podpis elektroniczny z certyfikatem autentyczności bo już nikt nie odróżni czy to ktoś nowym modelem Canona pstryknął czy sobie na szybko wygenerował online.
na kilku forach, ktore podgladam, coraz czesciej widze ewidentne ingerencje maszynki.
posty sa z reguly bardzo mile, a co najmniej neutralne w odbiorze - i w dodatku najczesciej w temacie. oraz wcale nie sa wykorzystywane do reklamy.
franca wpada, podglada i... sie szybko uczy.
tak po prostu.
a tutaj - pierwszy raz sie dalem nabrac.
nie jest dobrze. chyba powoli czas sie calkowicie wycofac z internetow.
----
tak przy okazji ponizej:
Aktualnie 4 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (1 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)
otoz to.
Eberloth
23-12-2024, 22:32
#4967. Z tych numerowanych.
Niezmiennie i jak co roku chciałbym przedstawić zdjęcie mojego autorstwa i stosunku. Do Sol Invictus...
19088
P.S. Kiedyś to zimą chociaż śnieg był.
Zdjęcie świetne, ale Mikołaj chyba nie ma dobrej prasy...
jan pawlak
24-12-2024, 11:46
na kilku forach, ktore podgladam, coraz czesciej widze ewidentne ingerencje maszynki.
posty sa z reguly bardzo mile, a co najmniej neutralne w odbiorze - i w dodatku najczesciej w temacie. oraz wcale nie sa wykorzystywane do reklamy.
franca wpada, podglada i... sie szybko uczy.
tak po prostu.
a tutaj - pierwszy raz sie dalem nabrac.
nie jest dobrze. chyba powoli czas sie calkowicie wycofac z internetow.
----
tak przy okazji ponizej:
Aktualnie 4 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (1 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)
otoz to.
Wszystko zależy czym dla Ciebie jest hobby fotografia, dlaczego robisz zdjęcia.
Jeśli głównym motywem jest :
a.
frajda z posiadanie sprzętu, targania plecaka, msza fotografowania, psychiczna nobilitacja że umie ją prowadzić to rzeczywiście AI ten wątek zamyka.
b.
zapis tego co widziałeś lub jak chcesz by było zapisane to co widziałeś, zapis przeżytych emocji to AI daje nowe, dodatkowe możliwości.
c.
zabawa treścią, formą lub/i zabawa światłem to AI jest tym na co czekałeś
jp
(...)msza fotografowania(..)
Zapisuję w swoim słowniku, co za połączenie - nie piszę tego złośliwie, lubię takie fikołki słowne, naprawdę.
totamten
24-12-2024, 13:13
Zapisuję w swoim słowniku, co za połączenie - nie piszę tego złośliwie, lubię takie fikołki słowne, naprawdę.
Sztuką jest rzucić się na głęboką wodę i przetłumaczyć podpunkt "a" na język zrozumiały dla Polaków!
jp,
w watku o islandii zapodalem link do rojtersa, poniekad tlumaczacy dlaczego wole trzymac sie od ejaj z daleka.
to jest bron, i to cholernie niebezpieczna. bron sama w sobie, ktora juz wygrywa walki powietrzne z pilotami mysliwcow (tez chyba juz kiedys zapodawalem linka). i coraz bardziej autonomiczna.
to czym sie tu bawimy, to tylko jakies peryferia jej wykorzystania. bardzo peryferyjne peryferia.
per analogiam - my widzimy gugielmapy w takiej jakosci jaka widzimy, a rzeczywistosc jest taka, ze satelity moga zobaczyc pudelko zapalek.
wesolych swiat.
Święta, święta i po świętach. Nie wiem jak Wy, ale osobiście bardzo lubię robić wtedy zdjęcia w domu, bo jest mnóstwo ciekawych światełek:
#4968 -
19114
#4969 -
19117
#4970 - a śniegu było, to fakt. To zdjęcie z 18.12.2022. Kraków:
19116
jest mnóstwo ciekawych światełek
a wez to potem wydrukuj
https://i.postimg.cc/RZSJ7JNZ/kasztan.gif
Eberloth
29-12-2024, 14:28
19119
totamten
29-12-2024, 14:41
Święta, święta i po świętach. Nie wiem jak Wy, ale osobiście bardzo lubię robić wtedy zdjęcia w domu, bo jest mnóstwo ciekawych światełek:
#4968 -
19114
#4969 -
19117
#4970 - a śniegu było, to fakt. To zdjęcie z 18.12.2022. Kraków:
19116
Dobrze, że podpisałeś zdjęcie, bo chciałem Cię pytać, gdzie kupiłeś śnieg?:lol:
Eberloth
30-12-2024, 13:45
19136
Niestert nie R1. Ale mi R1(0) do sportu wystarcza :lol::lol::lol:
19143
19144
19145
Z wczorajszego spaceru w poszukiwaniu miejsca bez petard.
19146
Niestert nie R1. Ale mi R1(0) do sportu wystarcza :lol::lol::lol:
Cóż...widać że R10 daje radę doskonale...
#4975 WTF?
19147
--- Kolejny post ---
Piękny piesio.
Eberloth
30-12-2024, 21:15
Cóż...widać że R10 daje radę doskonale...
#4975 WTF?
Pewnie, że daje radę. Tylko operator LR poszalał z maskami. Zauważyłem dopiero jak wstawiłem, lokalnie już sobie poprawiłem, ale dzięki za czujność :lol:
19146
Baja :) Lubię takie kadry z takim rozmyciem i jeszcze światełkiem :)
Z psiakiem fakt, ale na facebooku tego pełno z tak przerobionymi "magicznymi" tłami, że głowa boli. Tu wydaje się tło być naturalne (czyt. nie idealne, jak na FB). Na FB jak sugeruje mi takie "magiczne" zdjęcia psiaków, to odnoszę wrażenie, że fotografikowie, którzy robią zdjęcia psom tak naprawdę wystarczy, że zrobią zdjęcie swojemu ulubieńcowi nawet w domu (byle światło jakoś fajnie oświetlało ciemne oczy załóżmy), a tło i tak sobie dorobią :). Zawsze są tam jakieś płatki śniegu, spadające jesienne liście itp.
Baja :) Lubię takie kadry z takim rozmyciem i jeszcze światełkiem :)
Dzięki! To tak, jak ja. I prawda, że crop też potrafi ładnie malować?:)
--- Kolejny post ---
Z psiakiem fakt, ale na facebooku tego pełno z tak przerobionymi "magicznymi" tłami, że głowa boli. Tu wydaje się tło być naturalne (czyt. nie idealne, jak na FB). Na FB jak sugeruje mi takie "magiczne" zdjęcia psiaków, to odnoszę wrażenie, że fotografikowie, którzy robią zdjęcia psom tak naprawdę wystarczy, że zrobią zdjęcie swojemu ulubieńcowi nawet w domu (byle światło jakoś fajnie oświetlało ciemne oczy załóżmy), a tło i tak sobie dorobią :). Zawsze są tam jakieś płatki śniegu, spadające jesienne liście itp.
Masz rację, że bardzo dużo fot psów (zresztą nie tylko psów) jest tak robionych. Też mnie to wkurza, ale większość ludzi, tych niefotograficznych, nie widzi tego, co my. Dla mnie tam po prostu bije sztucznością. A już te płatki śniegu są tak nienaturalne i obleśne, że masakra. Zgadzam się z Tobą.
Tutaj rozmycie w 100% naturalne, światło i model też. Jedne, co dodałem w obróbce, poza ustawieniem balansu, nasycenia, itp., to dość mocna winieta. To już kwestia gustu, mi tutaj pasowała. Cała reszta to zasługa plastyki 85/1.2@1.2.
Dzięki! To tak, jak ja. I prawda, że crop też potrafi ładnie malować?:)
Myślę, że to bardziej zasługa szkła niż samego aparatu :)
Myślę, że to bardziej zasługa szkła niż samego aparatu :)
Ja też tak myślę:D
Co nie zmienia faktu że nie jest tak, jak niektórzy twierdzą i wręcz bronią tej tezy, jak niepodległości, że obojętnie czego by się do cropa nie podpięło, to obrazek i tak będzie do bani. I w żadnym wypadku nie mam tutaj na myśli Ciebie, ale to chyba oczywiste dla nas obydwóch;)
Ja też tak myślę:D
Co nie zmienia faktu że nie jest tak, jak niektórzy twierdzą i wręcz bronią tej tezy, jak niepodległości, że obojętnie czego by się do cropa nie podpięło, to obrazek i tak będzie do bani. I w żadnym wypadku nie mam tutaj na myśli Ciebie, ale to chyba oczywiste dla nas obydwóch;)
Jasne szkło zawsze da fajny efekt :)
Przemek_PC
31-12-2024, 15:41
Jakby nie patrzeć to przemysł filmowy oparty o 35mm to crop.
Tala tu cisza, to jeszcze jedno. Może czas pomyśleć o jakiejś psiej galerii?;)
19163
przecież była chyba...
a nie, nie było, koty za to są :lol:
Tala tu cisza, to jeszcze jedno. Może czas pomyśleć o jakiejś psiej galerii?;)
19163
Super. Jak chcesz to zakładają psią galerię. Ja niestety psa nie posiadam, ale lubię i lubię oglądać jak zdjęcia fajne.
...Może czas pomyśleć o jakiejś psiej galerii?;)
....Jak chcesz to zakładają psią galerię. ....
Przecież Jest (https://www.canon-board.info/threads/95746-Nasze-PSY-są-najwspanialsze-%21-TYLKO-ZDJĘCIA-BEZ-KOMENTARZY%21-MAX-800PX?highlight=nasze+psy)
Koty gurą!
Sikiradki 'gurom'!
Przecież Jest (https://www.canon-board.info/threads/95746-Nasze-PSY-są-najwspanialsze-%21-TYLKO-ZDJĘCIA-BEZ-KOMENTARZY%21-MAX-800PX?highlight=nasze+psy)
O widzisz, dzięki! Nie wiedziałem o niej. Ale pogodziłem wszystkich i założyłem własny wątek;)
Eberloth
05-01-2025, 17:28
solti - czy ta bestia na #4978 ma przeostrzoną sierść?
19192
pawel.guraj
05-01-2025, 17:48
Hermetyczne hobby, ale warunki trudne a okoliczności ładne ;-)
19193
p,paw
4980 - lubię to. Pójdę dalej - gdyby nie kolor lokomotywy, to być może to zdjęcie nie byłoby takie fajne, a tak to pasuje do okoliczności.
solti - czy ta bestia na #4978 ma przeostrzoną sierść?
Sierść ostra niczym zęby:lol: Będę przy kompie, to sprawdzę.
Hermetyczne hobby, ale warunki trudne a okoliczności ładne ;-)
19193
p,paw
Na czym polegała trudność warunków?
pawel.guraj
05-01-2025, 19:51
Na czym polegała trudność warunków?
Było 10 minut po zachodzie słońca, a skład jechał 140 km/h ;)
p,paw
--- Kolejny post ---
4980 - lubię to. Pójdę dalej - gdyby nie kolor lokomotywy, to być może to zdjęcie nie byłoby takie fajne, a tak to pasuje do okoliczności.
Pojechałem wyłącznie ze względu na kolor tej maszyny. Ten ostatni wyprodukowany egzemplarz "dziewiątki" jeździ w oryginalnym malowaniu jakie otrzymały te maszyny za czasów kiedy trafiły do PKP. Pomyślałem sobie że mroźny zmierzch ładnie się skomponuje.
p,paw
pawel.guraj
05-01-2025, 20:36
ta ciufcia ma zeza :]
Gościa, który wymyślił ten sposób modernizacji starych „garów” powinno się powiesić za jaja na sieci trakcyjnej ;)
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
jan pawlak
05-01-2025, 21:13
Sentymentalne.
Telefon że szef firmy konstruującej i produkującej systemy sterowania kolejowego odszedł. Wyszedłem na tory i to zdjęcie. Długo wisiało w firmie.
19197
jp
PS
EOS-1Ds Mark II, 70mm, 30sec, f/4.5, ISO 200
2006 rok
Było 10 minut po zachodzie słońca, a skład jechał 140 km/h ;)
p,paw
Dzięki, nie pomyślałem o tym, nie widać tej trudności po zdjęciu :)
pro tip - gdybyś poruszał się z tą samą prędkością w tym samym kierunku (zwrocie) co ciapąg, to byś nie miał tej trudności :mrgreen:
Eberloth
06-01-2025, 17:03
19201
19202
baluty i chojny narod spokojny
Eberloth
06-01-2025, 18:31
baluty i chojny narod spokojny
No... Ja z Chojen :mrgreen:
Sentymentalne.
Telefon że szef firmy konstruującej i produkującej systemy sterowania kolejowego odszedł. Wyszedłem na tory i to zdjęcie. Długo wisiało w firmie.
jp
PS
EOS-1Ds Mark II, 70mm, 30sec, f/4.5, ISO 200
2006 rok
Ciekawi mnie, czy powtórzyłbyś to zdjęcie samsungiem S24 ultra ... i jak wypadłoby porównanie technologii 2006 versus 2025 ...
zza wschodniej granicy...
19203
jan pawlak
06-01-2025, 22:06
Ciekawi mnie, czy powtórzyłbyś to zdjęcie samsungiem S24 ultra ... i jak wypadłoby porównanie technologii 2006 versus 2025 ...
To ciekawe 2 problemy (#5701)
1.
Prostszy. Plik CR2 z EOS-1Ds Mark II znajdę gdzieś na dyskach i zobaczę jak/co programy AI 2025 zrobią z obróbką
2.
Trudniejszy, nie mam (na razie ?) pomysłu jak się do tego zabrać a z testów w naturze przez jakieś 1-2 miesiące muszę zrezygnować
W S24U można całą ekspozycję ustawiac ręcznie (czas, ISO, ogniskowa) ale nie wiem czy wtedy nadal jest fotografia obliczeniowa z AI czy przechodzi na klasyczną fotografię, co wtedy dla tej matrycy/obiektywu byłoby porażką
Jak sobie dam z tym radę to przeniosę tą dyskusję do wątku Samsung S24 Ultra
jp
cybulski
08-01-2025, 10:52
zza wschodniej granicy...
19203
Nieprawda :D zza za zachodniej.
--- Kolejny post ---
19206
Nieprawda :D zza za zachodniej.
upieram sie, ze z dalekiego wschodu. tam gdzie zimno, wczesnie ciemno, wiecznie pozamykane autostrady liczace w porywach do 3 pasow, kierowcy z wielkim trudem odkrywajacy istnienie prawego pasa... jak to sie tutaj mowi: Oostblok ;)
tomphoto
09-01-2025, 20:50
https://lotnictwo.net.pl/gallery/images/foto/1024/57/57c8107e9c71b287bcb93f886c2512e3.jpg (https://lotnictwo.net.pl/gallery_foto_view.php?id=690998&aircraft=aircraft-Pitts_S-2S_Special&airline=airline-Private&r=G-JPIT&c=LAA_009C-15409_)
dzisiaj w nocy
19226
https://lotnictwo.net.pl/gallery/images/foto/1024/57/57c8107e9c71b287bcb93f886c2512e3.jpg (https://lotnictwo.net.pl/gallery_foto_view.php?id=690998&aircraft=aircraft-Pitts_S-2S_Special&airline=airline-Private&r=G-JPIT&c=LAA_009C-15409_)
To z publiki czy strefy spotterskiej?
To z publiki czy strefy spotterskiej?
Z publiki. W tym roku pierwszy raz będę w strefie spotterskiej odkąd za nią w Lesznie trzeba płacić ekstra (kiedyś były przyznawane akredytacje). Do zeszłego roku w piątki był luz i bilet spotterski niewiele dawał. Ale w zeszłym roku już i w piątek było ciężko o sensowne miejsce.
pawel.guraj
14-01-2025, 09:01
Z publiki. W tym roku pierwszy raz będę w strefie spotterskiej odkąd za nią w Lesznie trzeba płacić ekstra (kiedyś były przyznawane akredytacje). Do zeszłego roku w piątki był luz i bilet spotterski niewiele dawał. Ale w zeszłym roku już i w piątek było ciężko o sensowne miejsce.
Widzę, że na piątek jeszcze są bilety spotterskie na sobotę już wyprzedane.
No i znowu się nie wybiorę :(
p,paw
Widzę, że na piątek jeszcze są bilety spotterskie na sobotę już wyprzedane.
No i znowu się nie wybiorę :(
p,paw
Żałuj! Impreza naprawdę klimatyczna i warta odwiedzenia. Jedynie trzeba uważać na parkingi, bo to jej słaby punkt.
Ja w strefie będę właśnie w piątek (choć jak kupowałem bilet, to na sobotę jeszcze też były), bo w sobotę (tradycyjnie) planuję focić spoza terenu lotniska.
pawel.guraj
14-01-2025, 09:42
Żałuj! Impreza naprawdę klimatyczna i warta odwiedzenia. Jedynie trzeba uważać na parkingi, bo to jej słaby punkt.
Ja w strefie będę właśnie w piątek (choć jak kupowałem bilet, to na sobotę jeszcze też były), bo w sobotę (tradycyjnie) planuję focić spoza terenu lotniska.
To może jednak się na ten piątek zdecyduję. Właśnie słyszałem wielokrotnie że to jest fajna impreza...
EDIT: kupiłem bilet spotterski na piątek :)
p,paw
kupiłem bilet spotterski na piątek :)
Super! To może do zobaczenia;)
Właśnie słyszałem wielokrotnie że to jest fajna impreza
Prawdę ludzi Ci mówili8-)
Komu jutro nie chce się iść do pracy? ...
#4988 -
19238
djtermoz
19-01-2025, 22:25
Dziś rano po wczorajszym deszczu była fajna mgiełka podświetlona wschodzącym słońcem.
19239
swietne slupy. gdzie takie jeszcze daja?
trzeci swiat.
boston.
https://i.postimg.cc/RZSJ7JNZ/kasztan.gif
(tez lubie takie slupy).
w NL tez gdzieniegdzie takie relikty zostawili. chyba nawet na chodzie
https://live.staticflickr.com/65535/53217097702_0a81417f74_b.jpg
mnie najbardziej zadziwiaja drewniane slupy w takich okolicach.
https://i.postimg.cc/FzNpMbfQ/MG-3095.jpg
czemu?
a widac jakies drzewo na horyzoncie?
najblizsze rosna jakies 200km w linii prostej, a i tak nie ma tam ich zbyt wiele i nie za bardzo sie nadaja na slupy. te z foty z pewnoscia musialy przebyc kilka tysiecy kilometrow.
djtermoz
20-01-2025, 15:33
swietne slupy. gdzie takie jeszcze daja?
U nas tutaj wszędzie takie są. Kładzenie kabli pod ziemią jest za drogie, na to wychodzi. W najbogatszym kraju na Ziemi. :shock:
Ale tak to już tu jest - domy z kartonu, kable na słupach, brak chodników i przesuwane okna, których nie da się normalnie otworzyć.
pawel.guraj
20-01-2025, 16:55
Ostatki klimatycznych linii kolejowych w PL (Dolny Śląsk) i nieczynna już, ale jeszcze stojąca drewniana teletechnika.
19248
p,paw
Eberloth
24-01-2025, 00:41
#4992 Dubel
19280
--- Kolejny post ---
#4992 Dubel
19280
https://obrazki.elektroda.pl/9285206000_1737746912.jpg
Eberloth
25-01-2025, 17:28
19284
4991 - świetne, super kolorystyka + ta mgiełka :)
Eberloth
25-01-2025, 17:42
19285
Eberloth
26-01-2025, 16:11
19313
pawel.guraj
28-01-2025, 23:34
19323
p,paw
https://lotnictwo.net.pl/gallery/images/foto/1024/12/12c65259320d359f027b6cfd29d6783a.jpg (https://lotnictwo.net.pl/gallery_foto_view.php?id=693066&aircraft=aircraft-Embraer_190-200IGW&airline=airline-LOT_Polish_Airlines&r=SP-LNG&c=19000237)
https://lotnictwo.net.pl/gallery/images/foto/1024/12/12c65259320d359f027b6cfd29d6783a.jpg (https://lotnictwo.net.pl/gallery_foto_view.php?id=693066&aircraft=aircraft-Embraer_190-200IGW&airline=airline-LOT_Polish_Airlines&r=SP-LNG&c=19000237)
Git :)
1/50?
szklarnia do hodowli czlowiekow
19345
19345
podoba mi się
a ja bym nie chcial tak mieszkac. fajny widok moze (bo to nad rzeka jest) ale w srodku miasta, w ktorym wiecznie wieje i ciagnie wilgocia miec dom bez scian tylko z szyba, ktora pewnie tradycyjnie w Holandii ma klase izolacji gdzies pomiedzy "dramat" a "rozpacz". nope :/
miejscowka:
https://maps.app.goo.gl/mbSEXmzZhaMUVT6B7
19346
Git :)
1/50?
Thx!
1/60. Dopiero buduję formę po zimowej przerwie:lol:
Białe krzesło
19347
cybulski
04-02-2025, 20:21
a ja bym nie chcial tak mieszkac. fajny widok moze (bo to nad rzeka jest) ale w srodku miasta, w ktorym wiecznie wieje i ciagnie wilgocia miec dom bez scian tylko z szyba, ktora pewnie tradycyjnie w Holandii ma klase izolacji gdzies pomiedzy "dramat" a "rozpacz". nope :/
miejscowka:
https://maps.app.goo.gl/mbSEXmzZhaMUVT6B7
19346
Bo coby nie mówić to jest jednak mieszkanie w bloku :D
Bo coby nie mówić to jest jednak mieszkanie w bloku :D
z perspektywy wlasciciela domku na wsi (wedlug Wikipedii 711 mieszkancow), to tez na takie cos patrze ze zgroza ;)
Eberloth
04-02-2025, 21:15
19348
cybulski
05-02-2025, 09:39
19348
Pięć rzeczy, które możesz zrobić w Łodzi.
Skojarzyło mi się z przewodnikiem zatytulowanym "zrób to w Warszawie".
--- Kolejny post ---
19345
Tutaj pasowałoby pytanie "jakie szkuo" :D
Pięć rzeczy, które możesz zrobić w Łodzi.
Skojarzyło mi się z przewodnikiem zatytulowanym "zrób to w Warszawie".
a ja tak patrze i mysle, ze panna ma uklad nog jak Japonka: "na kaczuszke"
Japonki cwicza celowo chodzenie w taki sposob (czubki butow do siebie), co generalnie przypomina czlapanie kaczki. bo to podobno lokalnych alfa samcow pozytywnie nastraja - w sensie, one sie przz to wydaja bardziej sierotowate i w tym prawdziwym Japonskim samcu budzi sie obronca dam i jeszcze bardziej meski misiu...
z perspektywy nie orientu wyglada to raczej zaloznie :mrgreen:
Tutaj pasowałoby pytanie "jakie szkuo" :D
powlekane, bo odbija sporo refleksji. ale raczej z zimnymi kolorami :D