Zobacz pełną wersję : Pokaż zdjęcie które lubisz
gdzie jest teraz tak zielono? :O
Witam po małej przerwie :),
#2976 super dzięcioł wyszedł brawo!
gdzie jest teraz tak zielono? :O
Martwy sezon dla mnie, wyciągam z szuflady :(
--- Kolejny post ---
Witam po małej przerwie :),
#2976 super dzięcioł wyszedł brawo!
Dzięki wielkie!
9890
9891
#2979 warszawska starówka
9892
Zdjęcie dla mnie historyczne, zrobione kiedy dopiero łapałem bakcyla fotografii przyrodniczej, i jeszcze nie miałem nawet EF-S 55-250 IS.
Canon EOS 550D, manualny Olympus Zuiko 75-150 f/4
9894
#2981 - 9895
#2982 - 9896
#2983 - 9897
9898
--- Kolejny post ---
9899
9901
9902
9903
--- Kolejny post ---
9904
O, te gołębie się kąpiące są top. Lubię jednak zdjęcia ptaków, na których mimo wszystko coś się dzieje, a nie, że jest ptak i już :)
Eberloth
08-01-2023, 21:40
O, te gołębie się kąpiące są top. Lubię jednak zdjęcia ptaków, na których mimo wszystko coś się dzieje, a nie, że jest ptak i już :)
Zgadza się. Ptak w akcji ma potencjał...:mrgreen:
9908
--- Kolejny post ---
9909
Fajne gołąbki:roll:
9910
Dzięki! Twój jest mega fajny, ale jak fajne, to jedziem dalej ;)
9911
9912
9913
Jakieś zabawy w domu, zanim rozbierzemy choinkę:
#3002 - 9916
#3003 - 9917
#3004 - 9918
Eberloth
10-01-2023, 13:02
Jedno i drugie - siebie warci bandyci ;)
Nie trawię srok, na moich oczach porwała małą kaczuszkę:D
9921
Eberloth
10-01-2023, 13:51
Nie trawię srok, na moich oczach porwała małą kaczuszkę
Osobiście z synem ratowaliśmy jeża przed rozdziobaniem przez to ścierwo.
A ja ratowałem tego szpaka:
9923
9924
3010 piękne sroczysko :P
Co do gołębi to mam coś takiego z Lublina :)
3011
9926
--- Kolejny post ---
3012
9927
Yyy że tak zapytam nie szkoda wam migawki na sroki wrony i gołębie? Po to macie te sprzęty za miliony? Niby co kto lubi, ale jakoś tak mało exclusivnie [emoji16]żeby chociaz te golebie byly jakies rasowe, ozdobne czy cuś…
Niektóre te gołębie są naprawdę ładne, sztuka to znaleźć sztukę w codzienności. Każdy z nas mija dziesiątki gołębi dziennie na ulicy i nie zwracamy na nich uwagi, a niekiedy zdjęcia są perełki.
Yyy że tak zapytam nie szkoda wam migawki na sroki wrony i gołębie? Po to macie te sprzęty za miliony? Niby co kto lubi, ale jakoś tak mało exclusivnie [emoji16]żeby chociaz te golebie byly jakies rasowe, ozdobne czy cuś…
Omijanie banalnych tematów często kończy się niemaniem niczego :mrgreen:
Wbrew pozorom te popularne ptaki wcale nie są łatwe do pokazania ich w atrakcyjny sposób i pod tym względem niczym się nie różnią od jakiegokolwiek innego tematu.
niemanie niczego jak rzeczywiście nie ma nic interesującego mnie nie boli, taki urok, że czasem coś się trafi, a czasem nie
niemanie niczego jak rzeczywiście nie ma nic interesującego mnie nie boli, taki urok, że czasem coś się trafi, a czasem nie
Potraktuj jako wyzwanie banalny temat (sam bym tak chciał :mrgreen:). Jak widzę, co w tym zakresie potrafi zrobić kolega Heldbaum, to dopiero dostrzegam sens fotografii.
Albo spróbuj zrobić dobre zdjęcie "na tle Giewontu". Kiedyś 3 panie poprosiły mnie o takie, dając swój aparat i starałem się ładnie to skomponować. Chyba się udało. bo mówiły, że ładne.
To jeszcze jeden:lol:
9932
9933
Eberloth
11-01-2023, 17:05
atsf ładne te Twoje ptaszory z kilku ostatnich stron ale sądzę, że doszedłeś do ściany jakościowej jeśli chodzi o posiadany sprzęt. Ratują Cię już tylko długie białe, jasne rury i/lub pełna klatka. Twoje zdanie na ten temat znam i szanuję(ergonomia, budżet etc.) AI jeszcze może wyciągnąć pomocną dłoń :D
Oczywiście Twoje zdjęcia z cropa i 55-250 dzięki doświadczeniu i wiedzy dalej się będzie dobrze oglądało, ale wyżej d...ekielka nie podskoczysz :mrgreen:
atsf ładne te Twoje ptaszory z kilku ostatnich stron ale sądzę, że doszedłeś do ściany jakościowej jeśli chodzi o posiadany sprzęt. Ratują Cię już tylko długie białe, jasne rury i/lub pełna klatka. Twoje zdanie na ten temat znam i szanuję(ergonomia, budżet etc.) AI jeszcze może wyciągnąć pomocną dłoń :D
Oczywiście Twoje zdjęcia z cropa i 55-250 dzięki doświadczeniu i wiedzy dalej się będzie dobrze oglądało, ale wyżej d...ekielka nie podskoczysz :mrgreen:
Są to, oczywiście, moje bolączki, ale gdybym się tym zbytnio przejmował, to bym oszalał. W sumie nie w tym rzecz, czym się fotografuje, ani co się fotografuje, ale gdzie i kiedy się fotografuje, i z tym mam największe problemy.
Możliwe, ale za to bedzie wyciagal z szuflady wszystkie wróble jakie zrobil w ostatnich 10 latach [emoji4]jak widac zapas ma spory [emoji6]
Popatrzcie na to:
Zdjęcia wykonane w odstępie 5 minut. Zające odeszły dalej, ale ustawiły się inaczej do światła, i o to chodzi, ale jak notorycznie nie wychodzi, to tylko ilością podejść można uzyskać lepsze rezultaty. Mimo wszystko tu były za daleko, ale w tamtych dniach trafiłem też więcej fajnych zdjęć zajęcy. Jeżeli zaś w realu nagminnie się spotykam z sytuacją, że to co się dzieje, nie dzieje się tu, gdzie bym chciał, to pozostaje tylko nie robienie zdjęć :mrgreen:
9937
9938
Taki gołąb to może być? Czy to strata migawki? :P
9939
Taki gołąb to może być? Czy to strata migawki? :P
Jak dla mnie super, ale poprzednie logo lepsze. Bez logo jeszcze lepiej ;)
Jak dla mnie super, ale poprzednie logo lepsze. Bez logo jeszcze lepiej ;)
Wiem, wrzucam z laptopa bo mój komp został w Poznaniu.
Wiem, wrzucam z laptopa bo mój komp został w Poznaniu.
Czyżbyś był w Lublinie?
Mam jeszcze takiego, tym razem już z jedynego słusznego aparatu Canon R6 ale on już powoli zdjęć nie robi bo wszedł R6II i teraz to wstyd z takiego starego aparatu zdjęcia wstawiać :D A obiektyw pominę bo to Sigma chyba...
3022
9940
To jednak było z 200mm i wiesz skąd? Nałęczów :)
--- Kolejny post ---
Jeszcze jeden dziwny gołąb, specjalnie odszukałem bibliotekę na LR i mam Rawy :)
3023
9941
Mam jeszcze takiego, tym razem już z jedynego słusznego aparatu Canon R6 ale on już powoli zdjęć nie robi bo wszedł R6II i teraz to wstyd z takiego starego aparatu zdjęcia wstawiać :D A obiektyw pominę bo to Sigma
Taaa:D moje 400mm 5.6 w maju 30 lat skończy8-)
9942
To jednak było z 200mm i wiesz skąd? Nałęczów :)
Dwa razy zimą byłem tam w sanatorium, a parę razy latem jeździłem doń rowerem, i w sumie mi się opatrzył. Architektura jest fajna, ale miałem zawsze problem ze światłem i z bajzlem na posesjach.
Dwa razy zimą byłem tam w sanatorium, a parę razy latem jeździłem doń rowerem, i w sumie mi się opatrzył. Architektura jest fajna, ale miałem zawsze problem ze światłem i z bajzlem na posesjach.
Ja tam akurat robiłem sesję znajomemu i przy okazji oczywiście ptaki również weszły w kadr :) Poza tym sam park bardzo ładny.
Łabądek z Nałęczowa
3025
9943
Masz 400/5.6? Chciałbym potestować to szkło na moim R6 bo do czasu aż Canon nie pokaże czegoś ciekawszego może nabyłbym takowy obiektyw drogą kupna :)
Tak i nigdy go nie sprzedam:D Chyba że canon wypuści 500 f5.6
Tak i nigdy go nie sprzedam:D Chyba że canon wypuści 500 f5.6
Ano właśnie...a kupić używaną w stanie mocno podeszłym to dość spore ryzyko. Z jakim aparatem używasz?
Ja po swoje zrobiłem z 400km a kupiłem w stanie idealnym jak nowe, używałem z 5d,m50,eos R,7dmarkII i obecnie z R10
9946
9945
A propos EF 400 f/5,6 to miałem okazję go kupić, ale odrzuciłem tę możliwość ze względu na brak stabilizacji, bo generalnie robię zdjęcia z ręki.
Z drugiej strony filozofia w rodzaju: kup zaje...sty obiektyw ze wspaniałą stabilizacją, wejdź do budy, załóż go na statyw i... wyłącz tę pieprzoną stabilizację- też mi nie odpowiada :mrgreen:
taaa wyłącz stabilizację, zwłaszcza do wideo gdy zwierz się rusza :P
jak śmiecie wrzucać tu jakieś foty z 5D1 + 400 bez stabilizacji!! wstydu nie macie!!
(już wolę oglądać wróble z R6)
Brak stabilizacji i min f.d 3,5metra, za to dobry optycznie,lekki i wbudowana osłona przeciwsłoneczna(i na fufu dostaje skrzydeł):D
Ptaki przy 200mm :mrgreen:
3027
9947
Brak stabilizacji i min f.d 3,5metra, za to dobry optycznie,lekki i wbudowana osłona przeciwsłoneczna
Optycznie 100-400L II mu dorównuje, ma stabilizację, ale jest ciężki i nie ma wbudowanej osłony (a to boli), tyle że mam go krótko i jeszcze niewiele miałem sytuacji, aby w pełni pokazał, co potrafi. Z pełną klatką (6D) jeszcze nie debiutował w akcji, no bo jednak w moim przypadku to za krótka ogniskowa na FF, a z czatowni nie działam. Poczekam może na kolejną iterację APS-C Rx. Pewnie nie będzie chciała w ogóle działać z optyką EF, jak znam tych gości w paski :mrgreen:
faktyczna ogniskowa tego 100-400 to jakieś 360-370mmm a do większych zwierząt tam gdzie można podejśc na fufu powinno być OK
--- Kolejny post ---
3028
9948
faktyczna ogniskowa tego 100-400 to jakieś 360-370mmm a do większych zwierząt tam gdzie można podejśc na fufu powinno być OK
Zgadza się, to jest granda, bo na krótkim dystansie, ze względu na wewnętrzne ogniskowanie, obiektyw kantuje na ogniskowej znacznie, i bardziej od np. Tamrona 100-400.
Co do większych zwierząt w moim przypadku nie jest tak różowo, bo jedyne okazje, gdzie je mogę spotkać, to prawie lotniska, kiedy je trzeba podchodzić przez kilkaset metrów, albo i kilometry, i nie ma gdzie się schować. Albo tego typu sytuacje, że nie warto przychodzić zbyt wcześnie rano, bo cień od drzew jest taki, że jest za ciemno, a później nie ma już po co przychodzić :mrgreen: Ograniczenie mobilności ze względu na brak samochodu mocno mi utrudnia całą zabawę. Zmotoryzowany kumpel nawet rankiem przed pracą jest w stanie zaliczyć jakąś miejscówkę 30 km od Lublina, a ja nie dam rady.
Heldbaum
11-01-2023, 22:16
Ja nie chciałbym być odebrany w taki sposób, że "odwdzięczam się" koledze atsf z dobre słowo, ale jak nie przepadam za zdjęciami pierza (większość jest taka sama), to jego wróble oglądam zwykle z zainteresowaniem. Nie wiem jak on to robi, ale przypuszczam, że to może mieć jakiś związek z "przyjemnością fotografowania". Jeśli zaś chodzi o mnie, to ową przyjemność zacząłem odczuwać dopiero wtedy (nie wcześniej), gdy przestałem wychodzić z aparatem, z założeniem, że "muszę zrobić jakieś zaj...biste zdjęcia, po których wszystkim szczęki poopadają na podłogę". Mało tego! Ja nawet przestałem się starać przypodobać samemu sobie. I wtedy dopiero zacząłem widzieć te wszystkie rzeczy, które wcześniej były przede mną poukrywane. Ze strachu, jak sądzę...
Być może, atsf robi podobnie...
Ja nie chciałbym być odebrany w taki sposób, że "odwdzięczam się" koledze atsf z dobre słowo, ale jak nie przepadam za zdjęciami pierza (większość jest taka sama), to jego wróble oglądam zwykle z zainteresowaniem. Nie wiem jak on to robi, ale przypuszczam, że to może mieć jakiś związek z "przyjemnością fotografowania". Jeśli zaś chodzi o mnie, to ową przyjemność zacząłem odczuwać dopiero wtedy (nie wcześniej), gdy przestałem wychodzić z aparatem, z założeniem, że "muszę zrobić jakieś zaj...biste zdjęcia, po których wszystkim szczęki poopadają na podłogę". Mało tego! Ja nawet przestałem się starać przypodobać samemu sobie. I wtedy dopiero zacząłem widzieć te wszystkie rzeczy, które wcześniej były przede mną poukrywane. Ze strachu, jak sądzę...
Być może, atsf robi podobnie...
Dzięki, mimo wszystko ;)
Nie o to mi chodzi, aby się mieć z kim lizać- sami wiecie po czym ;) Chodzi mi o zrozumienie tego, że samo fotografowanie powinno ludzi zbliżać, a nie dzielić w zależności od uzyskiwanych efektów.
Odkąd zacząłem wstawiać zdjęcia do internetu, a najpierw robiłem to na zupełnie innym forum, to musiałem też zacząć walkę nie tyle z samą manierą zdjęć przyrodniczych, ale z próbą narzucenia mi tej maniery jako obowiązującej i nie podlegającej dyskusji. A ta maniera istnieje i- często gęsto- jest nużąca, bo jej podstawowym założeniem jest kompletne odizolowanie obiektu zdjęcia od tła i brak jakichkolwiek przeszkadzajek w kadrze, a najpowszechniej stosowanym kluczem do jej uzyskania jest jakaś inscenizacja, zwłaszcza w odniesieniu do małych ptaków i drapieżników.
I nic mnie tak nie wku...a, jak konieczność tłumaczenia się, że ze względów logistycznych na żadne inscenizacje nie mogę sobie pozwolić, a na dodatek preferuję naturalne, nie wymuszone ujęcia w naturalnym środowisku z jego elementami w kadrze. Oczywiście lubię, gdy w kadrze jest poukładane i nie ma śmiecia, ale o to ciężko zawalczyć, gdy o każdym zdjęciu decyduje przypadek.
Heldbaum
11-01-2023, 23:37
Święte słowa. Święte słowa...
3029
https://i.imgur.com/BTF80g5.jpg
jan pawlak
11-01-2023, 23:59
Dzięki, mimo wszystko ;)
Nie o to mi chodzi, aby się mieć z kim lizać- sami wiecie po czym ;) Chodzi mi o zrozumienie tego, że samo fotografowanie powinno ludzi zbliżać, a nie dzielić w zależności od uzyskiwanych efektów.
Odkąd zacząłem wstawiać zdjęcia do internetu, a najpierw robiłem to na zupełnie innym forum, to musiałem też zacząć walkę nie tyle z samą manierą zdjęć przyrodniczych, ale z próbą narzucenia mi tej maniery jako obowiązującej i nie podlegającej dyskusji. A ta maniera istnieje i- często gęsto- jest nużąca, bo jej podstawowym założeniem jest kompletne odizolowanie obiektu zdjęcia od tła i brak jakichkolwiek przeszkadzajek w kadrze, a najpowszechniej stosowanym kluczem do jej uzyskania jest jakaś inscenizacja, zwłaszcza w odniesieniu do małych ptaków i drapieżników.
I nic mnie tak nie wku...a, jak konieczność tłumaczenia się, że ze względów logistycznych na żadne inscenizacje nie mogę sobie pozwolić, a na dodatek preferuję naturalne, nie wymuszone ujęcia w naturalnym środowisku z jego elementami w kadrze. Oczywiście lubię, gdy w kadrze jest poukładane i nie ma śmiecia, ale o to ciężko zawalczyć, gdy o każdym zdjęciu decyduje przypadek.
Tylko dlaczego uważasz że masz konieczność tłumaczenia ?
Robisz zdjęcia takie jakie lubisz/chcesz/możesz ..., czym chcesz, ....i tyle
jp
Tylko dlaczego uważasz że masz konieczność tłumaczenia ?
Robisz zdjęcia takie jakie lubisz/chcesz/możesz ..., czym chcesz, ....i tyle
jp
Właśnie! Dlatego je wstawiam tu i nie liczę na punktację, a możliwość rozmowy o zdjęciu zawsze jest, tylko nikt z niej nie korzysta. Ja pokazuje zdjęcia generalnie takimi, jakie mi wychodzą, a że często rezultat nie jest tak dobry, jakbym chciał, to chyba się samo przez się rozumie, i kiedyś miałem zarzuty, że nie selekcjonuję własnych prac, a ja się pytam: a po co ja mam udawać, że zawsze wszystko mi wychodzi idealnie, skoro to jest fizycznie niemożliwe przy metodach, którymi fotografuję?
jan pawlak
12-01-2023, 09:59
Właśnie! Dlatego je wstawiam tu i nie liczę na punktację, a możliwość rozmowy o zdjęciu zawsze jest, tylko nikt z niej nie korzysta. Ja pokazuje zdjęcia generalnie takimi, jakie mi wychodzą, a że często rezultat nie jest tak dobry, jakbym chciał, to chyba się samo przez się rozumie, i kiedyś miałem zarzuty, że nie selekcjonuję własnych prac, a ja się pytam: a po co ja mam udawać, że zawsze wszystko mi wychodzi idealnie, skoro to jest fizycznie niemożliwe przy metodach, którymi fotografuję?
Ja to rozumiałem inaczej, to nie były zarzuty i nie dotyczyło to jakości zdjęć.
To była prośba byś wybrał te które lubisz najbardziej i tylko te prezentował.
By wątek nie był zbyt monotonny
Może gdybyś sam zaczął ocenę swojego zdjecia, co dobre a co trzebaby lepiej to byłby to początek dyskusji
jp
Wątek przyrodniczy,wrzucajcie i komentujcie https://www.canon-board.info/threads/118473-Fotografie-Filmy-przyrodnicze?p=1440645#post1440645
Eberloth
13-01-2023, 21:10
atsf komu podp... to zdjęcie? Ty takich ptic nie fotografujesz :)
atsf komu podp... to zdjęcie? Ty takich ptic nie fotografujesz :)
Wywlekli mnie w krzaczory 60 km od domu i kazali se zdjęcia robić, to nie miałem wyjścia :mrgreen: Pogoda była piękna i wolałem ptaszki fotografować, ale wyszło, jak wyszło.
--- Kolejny post ---
9986
9987
9989
9990
9991
9992
Powoli docieram do zdjęć z emigracji do Anglii. Swoją drogą Anglia jest przepiękna szczególnie dla osób, które lubią krajobrazy. Tu klify Seven Sisters. Zdaje się, że to najpopularniejsze miejsce w Anglii dla samobójców:
#3039 - 9993
#3040 - 9994
#3041 - 9995
Przyjemne widoczki w tej Anglii :) Ja osobiście nigdy nie byłem, jakoś mnie tam nie ciągnie ale może kiedyś...
też nigdy nie byłem, ale trochę ciągnie, zwłaszcza na puffiny na wyspie Skomer i Szkocja.
i Muzeum historii naturalnej w Londynie. mógłbym tam śpiwór wziąć, przekimać, spędzić cały weekend i wrócić do PL. I może tak nawet zrobię w końcu, mam przecież czas :)
też nigdy nie byłem, ale trochę ciągnie, zwłaszcza na puffiny na wyspie Skomer i Szkocja.
i Muzeum historii naturalnej w Londynie. mógłbym tam śpiwór wziąć, przekimać, spędzić cały weekend i wrócić do PL. I może tak nawet zrobię w końcu, mam przecież czas :)
Ja Ci tej Patagonii nie wybaczę :evil:
U mnie właśnie z czasem jest najgorzej, szczególnie teraz jak się przeprowadziłem. Mam już wstępny plan wyjazdów na cały rok i Anglii tam nie ma:lol:
#Cauchy - Szkocji nie zwiedziliśmy właśnie, bo kawał drogi od Luton (bodajże coś 600-700km jak pamiętam, kiedy patrzyłem na drogę samochodem). Nie zwiedziliśmy też Kornwalii, czego żałuję, a była w sumie w zasięgu ręki. Zwiedziliśmy za to Luton, Londyn, Norfolk, generalnie jakieś bardziej turystyczne miejscowości południowego i południowo-wschodniego wybrzeża UK. Brighton, Southampton, Dover (to zwiedza każdy Polak jeżdżący samochodem do UK :P ), Bristol, Oxford, Cambridge itp. Anglia naprawdę powala krajobrazami wg mnie. Wzgórzyste rejony, klify, morze. Tam mocno natura jest związana z cywilizacją, tj np jedziesz niby autostradą (taka ekspresówka u nas) i rosną ci gęste krzaki tuż obok. Albo jedziesz M1 (taka autostrada-autostrada) do Londynu, 5-6 pasów i mijasz pasące się krowy, a nad głową przelatuje ci Dreamliner lądujący na Heathrow. Jako, że tam rośliny mają się dobrze (duża wilgotność powietrza, sporo słońca - wbrew pozorom i umiarkowany klimat, nie duże wahania temperatur), to jest pełno i gęsto.
No i właśnie ten klimat. Oczywiście kto co lubi, ale ja upałów nie trawię i pogoda angielska jest perfekcyjna. Wracasz ze sklepu z buta powiedzmy 20-30 minut i potrafi cię 2 razy zlać deszcz i 2 razy ogrzać słońce :). W lato takie max 27 stopni w słońcu. Skrzydło przypocisz, ale nie kiśniesz jak w Polsce, nie kleisz się po godzinnym spacerze. Chmury płyną szybko ze względu na spory, jednostajny wiatr. Generalnie Anglia zdaje się być rajem dla fotografów krajobrazów.
będę musiał zgłębić temat :)
Na pewno przekonało Cię to upocone skrzydło ;D
Coś tam jeszcze z UK. To ostatnie pozowane :P
#3042 - 10003
#3043 - 10004
#3044 - 10005
#3045 - 10006
10007
10008
10009
10011
--- Kolejny post ---
10012
Eberloth
15-01-2023, 16:28
Kotów się nie tnie albo się to robi mocniej. A tak to ni pies, ni wydra...
Kotów się nie tnie albo się to robi mocniej. A tak to ni pies, ni wydra...
To jest pełny kadr, więc jest z czego ciąć, ale zależy, co komu :D Ja słyszałem tylko, że się kotów nie suszy w mikrofalówce :mrgreen:
3044 piękny kocio 8-)
Kotków to ja mogę oglądać miliony :mrgreen:
3046
10013
Heldbaum
15-01-2023, 18:46
A nie lepiej to pooglądać jakieś maszyny? Na przykład taki podnośnik? :mrgreen:
3047
https://i.imgur.com/yjdz0an.jpg
No weź gdzie te maszyny do kotów...
Lecę dalej :mrgreen:
3048
10015
--- Kolejny post ---
3049
10016
--- Kolejny post ---
3050
10017
Średnia otwarcia oczu u tych kotków jest w normie ;)
--- Kolejny post ---
A nie lepiej to pooglądać jakieś maszyny? Na przykład taki podnośnik? :mrgreen:
A ten podnośnik może być do kotów?;)
Kurde, z tymi kotami. Wystarczy, że mam 2 domu. Darmozjady... :P
Tu zdjęcie, z którego jestem najbardziej dumny. Oczywiście owada się nie spodziewałem, a wyszło idealnie:
#3051 - 10018
#3052 - 10019
#3053 - 10020
Średnia otwarcia oczu u tych kotków jest w normie ;)
--- Kolejny post ---
Przyjdziesz na kawę to sam ocenisz :mrgreen: Już nieco podrosły me tygrysy.
3054
10021
Przyjdziesz na kawę to sam ocenisz :mrgreen: Już nieco podrosły me tygrysy.
]
Wyjdzie Cię to taniej, niż się spodziewasz. Kawę piję tylko jedną, rano, a potem tylko wodę, może być z kranu. Tylko na nocnej zmianie piję drugą kawę. Herbatę porzuciłem już 7 lat temu ;)
Wyjdzie Cię to taniej, niż się spodziewasz. Kawę piję tylko jedną, rano, a potem tylko wodę, może być z kranu. Tylko na nocnej zmianie piję drugą kawę. Herbatę porzuciłem już 7 lat temu ;)
Kawy nie przeliczam na żadne pieniądze, kupuję najdroższe i nikomu nie żałuje :lol:
tak się składa, że najpiękniejsze zwierzę świata jest kotem, choć za domowymi nie przepadam :P
10024
tak się składa, że się z Tobą zgadzam, cudny jest!
3056
10025
--- Kolejny post ---
3057
10026
Wczoraj troche czytalem o fotowyprawach w Nepalu na irbisa… grube tysiaczki $$[emoji17]
Wczoraj troche czytalem o fotowyprawach w Nepalu na irbisa… grube tysiaczki $$[emoji17]
Kurde Nepal to moje marzenie...znajoma była chodzić po górach i chyba z miesiąc temu jeden kumpel wrócił z Nepalu - zazdroszczę. Niestety taka wyprawa kosztuje muuuczo piniundzuf ale i trzeba mieć sporo czasu wolnego a z tym to jest już problem. Mimo wszystko chciałbym kiedyś...
Kurde Nepal to moje marzenie...znajoma była chodzić po górach i chyba z miesiąc temu jeden kumpel wrócił z Nepalu - zazdroszczę. Niestety taka wyprawa kosztuje muuuczo piniundzuf ale i trzeba mieć sporo czasu wolnego a z tym to jest już problem. Mimo wszystko chciałbym kiedyś...
1. Robisz zdjęcie irbisa w zoo.
2. Wrzucasz foto do smartfona.
3. Podkładasz na tło jakąś Czomolugmę.
4. Enjoy!
1. Robisz zdjęcie irbisa w zoo.
2. Wrzucasz foto do smartfona.
3. Podkładasz na tło jakąś Czomolugmę.
4. Enjoy!
Haha, kurczę jaki sprytny plan:mrgreen:
Wrzucę coś ze świeżych fot żeby nie było off topu.
3058
10030
A co byś powiedział na to?
#3058 Mod.
10032
ale Nepal nie jest drogi, serio, w przeciwieństwie do safari w Afryce
gros budżetu zabiorą przeloty i na miejscu trzeba obczaić lot z Ciapmnadu do Lukli, ew. do Annapurny
sam trek, akomodacja i wyżywienie (wege!) nie jest drogie
A Everest raz w życiu zobaczyć warto...
Czomolungma to po tybetańsku, po nepalsku to Sagarmatha ;)
Niech oni się na coś zdecydują, bo zabłądzę :mrgreen:
Najlepsze jest to, jak np oglądasz test obiektywu na kanale na YT jakiegoś Australijczyka i dla kolesia to normalne: jakieś wielkie pająki, krokodyle, czy tam inne kajmany, przedziwne ptaki (niektórych nie widziałem nigdy w życiu), wielkie jaszczurki, stojące kangury. Eh... A my tylko te sikorki, gołębie i sójki. Nawet kruków mało :)
Tu ten film, który właśnei oglądałem https://www.youtube.com/watch?v=jVdQT0m3lok&ab_channel=DuadePaton
#3058 Mod.
Jakoś wyprałeś moje zdjęcie z fajnego klimatu nocnych latarni, wolę swoje :P
--- Kolejny post ---
ale Nepal nie jest drogi, serio, w przeciwieństwie do safari w Afryce
gros budżetu zabiorą przeloty i na miejscu trzeba obczaić lot z Ciapmnadu do Lukli, ew. do Annapurny
sam trek, akomodacja i wyżywienie (wege!) nie jest drogie
A Everest raz w życiu zobaczyć warto...
W sumie to nie wiem bo nigdy nie liczyłem kosztów takiej wyprawy ale skoro piszesz, że nie drogo to zapewne tak jest. Lotnisko Lukla należy do najniebezpieczniejszych na świecie. Ja już na Maderze się bałem lądowania :oops:
--- Kolejny post ---
Trochę architektury :roll:
3059
10033
Jakoś wyprałeś moje zdjęcie z fajnego klimatu nocnych latarni, wolę swoje :P
Osobiście nie cierpię jadowitej żółci lamp sodowych, a w zestawieniu z niebieskim i z błękitem lepiej komponuje się pomarańczowy, więc jeszcze bym pogmerał w tym zdjęciu ;)
--- Kolejny post ---
10039
Wyrosnieta ta wiewiorka
Wonczas jeszcze się za wiewiórami specjalnie nie rozglądałem- zdjęcie ma ponad 11 lat.
Wywlekli mnie w krzaczory 60 km od domu i kazali se zdjęcia robić, to nie miałem wyjścia :mrgreen: Pogoda była piękna i wolałem ptaszki fotografować, ale wyszło, jak wyszło.
--- Kolejny post ---
9986
9987
9989
9990
9991
9992
Można? Można! Świetnie wykorzystane kontrowe światło zastane z tyłu oraz boku, aby fotografowano osoby nie wyszły "płasko" na zdjęciach. bardzo mi się podoba światełko. Każdy kto fotografuje ludzi wie jak trudno fotografuje się w ostrym świetle słonecznym (a tu takie było - bez dwóch zdań). Dobrze zbalansowany dobłysk lampy błyskowej do światełka zastanego.
Candar oprócz zjeby potrafi też pochwalić
pawel.guraj
17-01-2023, 12:30
#3058 Mod.
10032
Oryginał dużo lepszy.
p,paw
Można? Można! Świetnie wykorzystane kontrowe światło zastane z tyłu oraz boku, aby fotografowano osoby nie wyszły "płasko" na zdjęciach. bardzo mi się podoba światełko. Każdy kto fotografuje ludzi wie jak trudno fotografuje się w ostrym świetle słonecznym (a tu takie było - bez dwóch zdań). Dobrze zbalansowany dobłysk lampy błyskowej do światełka zastanego.
Dzięki wielkie za tę opinię! Kto jak kto, ale Ty się znasz na portretowaniu, a ja taką poyebaną akcję robiłem jedyny raz w życiu, i to z marszu, manualnymi obiektywami, bo nie jestem wyposażony "portretowo". Młodym zdjęcia się podobały, ale przez 6 lat nie widział ich jeszcze nikt, kto ma jakieś pojęcie o fotografii.
noc na Ziemii
10050
Nr 3040: plastyka zimowych owoców.
10063
Co powiecie na taki klimacik?
3044
10100
Co powiecie na taki klimacik?
3044
Można i tak! :D
--- Kolejny post ---
10101
--- Kolejny post ---
10102
10103
3045 top! Jak generalnie zdjęcia kwiatów są zazwyczaj ładne, tak bardzo rzadko są wyjątkowo ładne. To mi się podoba :)
3045 top! Jak generalnie zdjęcia kwiatów są zazwyczaj ładne, tak bardzo rzadko są wyjątkowo ładne. To mi się podoba :)
Dziękuję! :D
No to może coś cięższego kalibru ;)
10104
10105
10106
#atsf - Eberloth lubi to! :P
Piękny kocio :)
Mogę koty oglądać non stop :P
#atsf - Eberloth lubi to! :P
A po czym to poznać?
Spotkany na trasie :)
3052
10111
#atsf - on lubi takie żelastwa, to pewnie mu się spodoba :)
#atsf - on lubi takie żelastwa, to pewnie mu się spodoba :)
Chyba pomyliłeś kolegę z Heldbaum ;)
Taaaak, przepraszam za błąd :roll:
Heldbaum
21-01-2023, 14:40
atsf, zdjęcia z kużni bardzo mi się podobają. Ale to ostatnie (3050) po prostu rozwala. Plastyka na tym zdjęciu jest tak niesamowita, że aż by się chciało wziąć ten przedmiot do ręki i go pomacać. Ta plastyka bardzo mi przypomina to, co można uzyskać zwykle kamerami wielkoformatowymi, na filmie. Czym Ty to robiłeś?
atsf, zdjęcia z kużni bardzo mi się podobają. Ale to ostatnie (3050) po prostu rozwala. Plastyka na tym zdjęciu jest tak niesamowita, że aż by się chciało wziąć ten przedmiot do ręki i go pomacać. Ta plastyka bardzo mi przypomina to, co można uzyskać zwykle kamerami wielkoformatowymi, na filmie. Czym Ty to robiłeś?
C 6D + EF 50 mm f/1,8 Mk I.
Jeszcze jedno foto z kotem 10122
Jeszcze jedno foto z kotem
Dziwna ta pralka :mrgreen:
Dzień bez kota jest nudny :P Tego spotkałem w pewnej wiosce na Cyprze.
3055
10123
Dzień bez kota jest nudny :P Tego spotkałem w pewnej wiosce na Cyprze.
3055
Mmm...Cypr! Tam to nawet po dachach białe koty chodzą! Mmmm...! :D
Mmm...Cypr! Tam to nawet po dachach białe koty chodzą! Mmmm...! :D
Haha, na Cyprze koty mają dobre życie, większość ludzi o nie dba i dokarmia. To przez pewną legendę o tym jak sprowadzono tam koty do walki z wężami.
z wycieczki po piwko...
10159
#Akustyk - spoko ta Żabka :)
#Jac+ - fajne to. Pierwsze wrażenie - "za ciemno", ale jednak rozumiem chęć oddania klimatu.
#3057 - 10200
#3058 - 10201
#3059 - 10202
#3060 - 10203
kwiatki też lubię:D
3062
10206
10207
--- Kolejny post ---
10208
10209
wiedziałem, że będzie stosowna odpowiedź :P
Badylki? OK - niech będą badylki... :)
10210
--- Kolejny post ---
I jeszcze badylek...
10211
wiedziałem, że będzie stosowna odpowiedź :P
Hahaha, bo wrzucę coś dziwnego :mrgreen:
--- Kolejny post ---
10213
Coś dziwnego? OK - dla przełamania bukieciarstwa...
10214
no jak mozna badyle... to z oczekiwania na wiosne...
tylko: przypominam o numeracji. czuwaj!
10215
Piękne, czy takie zdjęcie wymaga obróbki czy to zdjęcie z puszki?
Co by już skończyć z kwiatkami :roll:
3069
10216
Piękne, czy takie zdjęcie wymaga obróbki czy to zdjęcie z puszki?
ale ktore?
ale ktore?na przykład 3068
na przykład 3068
no to to jest efekt bardzo jasnej stalki (24/1.4, przymknieta do f/2), poza tym podsyawowe korekty w lightroomie (kontrast, nasycenie kolorow), nic wiecej
Muszę ściągnąć lightrooma :)
Co by już skończyć z kwiatkami :roll:
Chciałbyś! :mrgreen:
10218
10219
10220
10221
10222
NorthPole
25-01-2023, 14:02
Jak badyle, to badyle
10225
10226
Jak kwiaty to kwiaty
3080
10229
Tulipanki w kolorze mi bardziej przypadły do gustu ;)
--- Kolejny post ---
3082
10237
Ja Wam przecież nie żałuję :mrgreen:
10238
10239
10240
10241
Kwiatki to się fajnie depcze, pff! :P Trochę streeta:
#3087 - 10243
#3088 - 10244
#3089 - 10245
#3090 - 10246
To mystek pozamiatał z deptaniem kwiatków :mrgreen: Hahaha
Streeta a proszę bardzo
3091
10254
3090 - fakenews, żaden kraj nie ma takiej flagi :P
#Cauchy - fakt, ale przypadkowo trafiłem na celebrację bodajże awansu do jakiejś wyższej ligi zespołu Luton Town FC w 2015 czy którymś tam roku, jak to fociłem. Dzisiaj wrzucę kolejne zdjęcia, bo nawet jakiś piłkarzy uchwyciłem jak jadą double deckerem bez dachu z pucharem. Ta flaga to taka zapowiedź :P
3092
nadal to street :P
10288
Myślałem, że Nadal gra w tenisa a się okazało że to kot.
Myślałem, że Nadal gra w tenisa a się okazało że to kot.
:mrgreen:
Moja odpowiedź będzie w formie zdjęcia :D Tak to ja :P
10289
:mrgreen:
Moja odpowiedź będzie w formie zdjęcia :D Tak to ja :P
10289
Znaki czasu. Odkąd "Szampanskoje Igristoje" trafiło pod strzechy, to i w żadne wymyślne kreacje się nie ma co stroić :mrgreen:
Znaki czasu. Odkąd "Szampanskoje Igristoje" trafiło pod strzechy, to i w żadne wymyślne kreacje się nie ma co stroić :mrgreen:
haha zgadzam się w pełni, to akurat było bardzo dobre Prosecco pite tuż przed wylotem do Gruzji chyba rok 2021 :)
Fajne te światełka wam siadły obojgu, tj WinSho przy szachiście i Tobie Cauchy przy kocie. Takie światło buduje plastykę zdjęcia w pewien sposób :) no i zdjęcie nie jest nudne. A tu te piłkarzyki:
#3093 - 10290
#3094 - 10291
#3095 - 10292
#3096 - 10293
#3097 - 10294
PS: swoją drogą teraz patrzę na exif, to wszystkie te zdjęcia robione 550d :| a taka fajna jakość ogólnie. Myślałem, że to 6D już robiłem, ale 6D kupiłem jakoś w listopadzie 2014, a te foty są z maja 2014. Kurde, jak zdjęcia z 550d tak wyglądają (już tyle lat minęło, że zapomniałem o tym aparacie), to nei wiem czy nie odkupić go :)
normalnie i sztuka
10295
10296
Bo latarnia musi świecić :mrgreen:
3099
10305
Latarnik za takie marnotrawstwo już by sobie szukał nowej roboty :mrgreen:
Zdjęcie nie idealne, ale gość miał taką twarz, że obrobiłem go filmowo:
#3100 - 10306
Tu bardziej jako ciekawostka - spoko przejazd dla samolotów tuż nad drogą prowadzącą na terminal. Lotnisko w Luton:
#3101 - 10307
Tu lotnisko w Luton od d... strony. Krowa na relaksie :)
#3102 - 10308
Tu bardziej jako ciekawostka - spoko przejazd dla samolotów tuż nad drogą prowadzącą na terminal. Lotnisko w Luton:
Gdyby moja żona trzymała jeden z moich obiektywów, to też bym jej z oczu nie spuszczał :mrgreen:
Moja to umie w te zdjęcia :p
3103
10311
Gdyby moja żona trzymała jeden z moich obiektywów, to też bym jej z oczu nie spuszczał :mrgreen:
Kurde, też tak mam :mrgreen:
Moja to umie w te zdjęcia :p
Teraz aparaty same zdjęcia robią, że o smartfonach nie wspomnę, to kto by nie umiał ;)
Teraz aparaty same zdjęcia robią, że o smartfonach nie wspomnę, to kto by nie umiał ;)
A przekażę :mrgreen:
Siema ornitolodzy :P dzisiaj byłem popróbować nowy zakup RF 100-400 F... taki ciemny, że szkoda gadać :D . Kurde, fotografia ptaków jest całkiem ciekawa. Takie jakieś bardzo zaszumione strzały z dzisiaj:
#3104 - 10313
#3105 - 10314
#3106 - 10315
#3107 - 10316
#3108 - 10317
I takie wolnostojące:
#3109 - 10318
Greckie wesele
10321
Greckie wesele
Oni dostają coś jeść, czy tylko kwiatki do powąchania?
Jak to fociłem to jeszcze nie jedli. Potem były owoce morza i jakoś nic więcej nie widziałem. To Mykonos - wszystko drogie :lol:
Ślubniak wcześniej focił te kwiatki- chyba były ważne :)
10327
No to teraz trochę Malty. Jeśli ktoś z Was nie był, to polecam mocno. Kraj genialny do zwiedzania na dłuższy weekend. 4-5 dni wystarczy (jeśli wypożyczymy samochód :P ) żeby zwiedzić praktycznie wszystkie większe atrakcje. Co jest mega w Malcie? Wszyscy gadają po angielsku perfekcyjnie (w końcu to była kolonia brytyjska), ale mają pogodę południową (w październiku mieliśmy tam po 34 stopnie) oraz kuchnię włoską (dominują makarony + pizza) w wydaniu polskim (duże dania!). Cenowo już nie pamiętam, bo byliśmy kilka lat temu, ale było przystępnie w przeliczeniu na złotówki.
#3112 - 10330
#3113 - 10331
#3114 - 10332
#3115 - 10333
#3116 - 10334
#3117 - a tu kilkaset milionów dolarów:
10335
Foty fajne ale ja jedzenia i wody na Malcie nie polecam. Ogólnie Malta ma u mnie takie 5/10, ot warto przyjechać i zobaczyć i cya. I nie piszę tego po jednej wizycie tam...
10343
10344
10346
10345
Jacy "oni"? Tu nikogo nie ma! :mrgreen:
Głód ich wygonił.
Nie, oni się dopiero zlezą na żer.
Kwiatki ciąg dalszy :mrgreen: :mrgreen:
3122
10354
#3123 - 10355
#3124 - 10356
The Long Walk na zamku Windsor. Co ciekawe, ta długa prosta ma bodajże 4km długości:
#3125 - 10357
Tu w drugą stronę:
#3126 - 10358
iiii, co tam było legendarnego? Ogromne stado jeleni. Sztuk tak na oko 100+, na wyciągnięcie ręki. Chodziły sobie po całym tym królewskim terenie i sobie tam mieszkają:
#3127 - 10359
#3128 - 10360
jan pawlak
31-01-2023, 10:24
Fajne zdjęcia.
Moim zdaniem zdjęcie #3122 z postu #3697 byłoby ciekawsze gdyby horyzont by trochę ostrzejszy
jp
Fajne zdjęcia.
Moim zdaniem zdjęcie #3122 z postu #3697 byłoby ciekawsze gdyby horyzont by trochę ostrzejszy
jp
zgadzam sie, ale te gory sa naprawde daleko
podłubię jeszcze:)
swoją drogą ziemia jest tak nagrzana i tak oddaje w powietrze, że nierealne zrobić jest tu idealnie ostre zdjęcie na takiej pustyni, zdaje się :) ok, szczyty gór są ostre, ale dół.... :)
--- Kolejny post ---
a'propo gór. Drugie zdjęcie - tak koleżance noga wpadła w dziurę, w śnieg w drodze na Zawrat w czerwcu 2014:
#3130 - 10371
#3131 - 10372
Tatery zawsze na propsie [emoji4]
C 6D, EF 28-70 mm f/3,5-4,5, servo AF.
10376
10377
10378
Mohinder
02-02-2023, 08:18
#3131 dla mnie super :)
#3131 dla mnie super :)
Dziękuję! :D
Mohinder
02-02-2023, 18:35
10398
10399
czyli jednak lwa komórka tez da się zrobić:mrgreen:
10400
Mohinder
02-02-2023, 19:16
To nie była komórka :)
Dziwne, to one nie są różowe?
Dziwne, to one nie są różowe?
Są, ale się maskują.
pawel.guraj
04-02-2023, 21:29
Poranna Warszawa z pokładu E175 LO (LO263)
10432
p,paw
Skoro była poranna Warszawa to ja zaprezentuję nocny Lublin ;)
3140
10438
Jakieś dzisiejsze rodzinne zabawy na śniegu:
#3141 - 10439
#3142 - 10440
PS: ten RF100-400 F5.6 - F8.0 daje radę :) miałem obawy co do niego, ale ogarnął w takim sobie świetle.
PS2: co ciekawe pierwsze zdjęcie obrabiałem (przyciemniłem lekko tło, ot co zrobiłem "więcej"), a drugie w zasadzie nie (kliknięcie "Auto korekcji" w PSie i kadrowanie to nie obrabianie :P ) i tak dziwnie światło padło na twarz córki, jakbym sfailował przy obróbce :D. Muszę to przerobić i wyrównać do biblioteki domowej.
pawel.guraj
05-02-2023, 19:49
Uwielbiam te koty w Amsterdamie, które przesiadują na parapetach sąsiadujących bezpośrednio z ulicą.
RF 14-35 f/4 na pierwszych testach.
10442
I jak ten obiektyw? Bokeh zdaje się być całkiem miękki.
pawel.guraj
05-02-2023, 20:34
I jak ten obiektyw? Bokeh zdaje się być całkiem miękki.
Jak na razie jestem zachwycony. Pozbyłem się 24-105 f/4 na rzecz 14-35 f/4 i 70-200 f/4 i wydaje mi się, że była to jedna z lepszych decyzji. Oba szkła są stanowczo ostrzejsze od 24-105. 14-35 oczywiście bardzo silnie korygowany elektronicznie, ale to co wychodzi jest eleganckie.
p,paw
pawel.guraj
05-02-2023, 22:49
To jak już o szkłach. 70-200 f/4 to też bajeczka.
A to co robi IBIS w R5 i jej IS razem to 0,5s na 200mm da się z ręki bez większego bólu.
#3144 (0,5s, 110mm, ISO 800, z ręki)
10444
p,paw
Byłem pewien, że będziesz mega zadowolony z tych szkieł bo obydwa są bardzo bardzo fajne.
Też mam coś z dziś :P I niechaj będzie architektura :roll:
3145
10445
10446
10447
10448
10449
10450
#Paweł Guraj - ło, jeśli to z ręki to petarda. 0,5s na 200mm daje radę. Jaka jest stabilizacja w tym obiektywie? I ewentualnie jaka łączna wartość body + obiektyw? W RF100-400 próbowałem robić zdjęcia z ręki przy 400mm (w tym obiektywie jest bodajże stabilizacja na poziomie 5EV) i przy stabilnej ręce da radę zrobić zdjęcie tak na 1/30s powiedzmy, ale próbowałem zrobić też w okolicach 0,5s i słabo już :) chociaż może by dało radę, gdyby się zaprzeć gdzieś łokciami chociaż.
#atsf - fajne fotki, lubię takie klimaty. Używałeś jakiś obiektyw makro do tych zdjęć?
pawel.guraj
06-02-2023, 19:18
#Paweł Guraj - ło, jeśli to z ręki to petarda. 0,5s na 200mm daje radę. Jaka jest stabilizacja w tym obiektywie? I ewentualnie jaka łączna wartość body + obiektyw? W RF100-400 próbowałem robić zdjęcia z ręki przy 400mm (w tym obiektywie jest bodajże stabilizacja na poziomie 5EV) i przy stabilnej ręce da radę zrobić zdjęcie tak na 1/30s powiedzmy, ale próbowałem zrobić też w okolicach 0,5s i słabo już :) chociaż może by dało radę, gdyby się zaprzeć gdzieś łokciami chociaż.
#atsf - fajne fotki, lubię takie klimaty. Używałeś jakiś obiektyw makro do tych zdjęć?
Wyglada na to ze to obiecane 8EV na combo IS+IBIS się sprawdza.
Myślę że przy czasach 0,5-1s trafność mam na poziomie 70%.
Za to przy 1/15 to już w zasadzie pewniak.
Swoją droga mam dość stabilną rękę.
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
gdzie zimują zimorodki
10456
.
C 6D + EF 50 mm f/1,8 Mk I, a przy zegarze EF 28-70 mm f/3,5-4,5 II.
Skoro już obejrzeliście trochę wnętrza, to jeszcze przywitajcie się z Heniem ;)
EF 28-70 mm f/3,5-4,5 II @28mm f/8.
10457
10458
To są zdjęcia z Muzeum Henryka Sienkiewicza w Woli Okrzejskiej.
Pozwolę sobie dołączyć do zabawy :)
https://i.imgur.com/a5CkpVe.jpg
https://i.imgur.com/Ekx0e4U.jpg
https://i.imgur.com/zdNIiJl.jpg
https://i.imgur.com/UPtzzhb.jpg
Zdjęcia ze najświętszego miasta hinduizmu, Varanasi, w północnych Indiach. Miasta, które mnie oczarowało. Najbardziej fascynującego miejsca, jakie w życiu odwiedziłem :)
z lokalnego parku. troche slonca sie wczoraj pojawilo, i w koncu sie zycie pojawilo.
10466
pawel.guraj
07-02-2023, 00:19
#3160 De Oude Kerk, Amsterdam.
10467
p,paw
10469
10470
10471
10472
10473
10474