Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • teethar
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 23

Zamieszczone przez MMM
    Chyba z pixelami jest tak że informacja o korekcie dla lampy jest wysyłana z body i ma wyższy priorytet od tej ustawionej w lampie.

To by się zgadzało z tym co ja zaobserwowałem u siebie (PixelKnight + 580EXII)... Pomimo, że lampę ustawiam w manual, automatycznie przestawia się do TTLa. Co ciekawe, czasami manual się nie wyłącza... Od czego to może zależeć? A jest możliwość obejścia tego?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Mam jeszcze jedno pytanie związane z tym zestawem (PixelKnight + 2 x 580EXII) - wczoraj próbowałem focić na takiej zasadzie: body 5DII z nadajnikiem, 580exII z odbiornikiem nastawiona na MASTER + 580exII nastawiona na SLAVE. Pierwsze dwie foty sobie radzi bardzo dobrze, potem na odbiorniku pojawia się napis "ERR 20" a lampa slave błyska z opóźnieniem ok. 0,5sek. Ma ktoś pomysł co to może być? Wiem, że konfiguracja dość "ułańska" ale jak pierwsze foty błyska - to czemu dalej sobie nie radzi?
    Ostatnio edytowany przez teethar; 33200. Powód: Automerged Doublepost
    www.bielinscy.pl/blog

Komentarz

• aa28
      • 2011
      • 1

Macie jakiś pomysł na zmuszenie do współpracy Nissina 350T z radyjkiem (chińszczyzna)? Podłączam odbiornik do gniazda w lampie (ten jack trochę luźno siedzi, ale nie wypada), chcę zrobić błysk testowy (przycisk na nadajniku) i błysku nie ma. Komunikacja między nadajnikiem, odbiornikiem i lampą jest - nadajnik i odbiornik sygnalizują to diodą, natomiast na lampie gaśnie wtedy dioda przy włączniku. Ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Nie chcę specjalnie kupować do niej fotoceli, bo nie wiem, czy i to zadziała.

Komentarz

• dinderi
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3028

Jak wyzwolić Yongnuo błyskiem w trybie HSS?

Mam problem i nie daję rady sam.

Błyskamy w plenerze.
        Światła dużo, mamy parcie na małą GO wiec wiadomo, czasy nawet przy ISO 50 i f4 wychodzą powyżej 1/200 s.
        580EXII w trybie HSS podłączona jest zamiennikiem kabla oc-e3 z body i odsunięta na kilka metrów od aparatu. To działa bez zarzutu.
        Przydałoby się jednak drugie źródło światła, bo błysk 580-ki nie wystarcza, żeby dobrze doświetlić cały obiekt. Wyciagam więc z torby YN-560 i YN-460II w nadziei, że dzięki fotoceli zadziałają, jak lampki studyjne na tym filmie: http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html

No i tutaj zagwozdka.
        1. Kiedy 580EXII jest w trybie ETTL-HSS fotocela w YN-560 reaguje, zarówno w trybie S1, jak i S2. Fotocela w YN-460II nie reaguje.
        2. Kiedy 580EXII jest w trybie M-HSS fotocele obu chińczyków nie reagują.
        3. Podłączenie YN-560 z 580EXII kabelkiem PC w nadziei, że wyzwoli ona chinczyka, nie daje efektu. Stąd wniosek, że PC w 580EXII jest gniazdem "signal only in". Szkoda.

Pytanie:
        1. Czy kupno gorącej stopki z fotocelą (nie mam, nie używałem) coś pomoże w wyzwalaniu chińskich lampek, żeby synchronizowały się z HSS?
        2. Czy ktoś ma jakiś inny pomysł, jak to połaczyć, żeby można było błyskać w M-HSS?
        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• sylwek2k
          Początki nałogu
          • 2009
          • 352

Zamieszczone przez dinderi
          Mam problem i nie daję rady sam.

Błyskamy w plenerze.
          Światła dużo, mamy parcie na małą GO wiec wiadomo, czasy nawet przy ISO 50 i f4 wychodzą powyżej 1/200 s.
          Oczywiscie najprostsze rozwiazanie nie wchodzi w gre?

Zastosuj filtr szary na obiektyw i bedziesz miec to co chcesz, bez wchodzenia w HSS :P

Komentarz

• dinderi
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3028

Zamieszczone przez sylwek2k
            Oczywiscie najprostsze rozwiazanie nie wchodzi w gre?

Zastosuj filtr szary na obiektyw i bedziesz miec to co chcesz, bez wchodzenia w HSS :P
            Jak Ci się zachowuje autofokus z takim filtrem i np. 70-200 f/4?
            Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• sylwek2k
              Początki nałogu
              • 2009
              • 352

Zamieszczone przez dinderi
              Jak Ci się zachowuje autofokus z takim filtrem i np. 70-200 f/4?
              A jak Ci sie zachowuja lampy?

Wszystko pieknie, ale ten sposob z lampami studyjnymi, to nie do konca dziala z lampami na stopke.

Po pierwsze, lampy YN musza byc ustawione na pelna moc! NIE WOLNO ZMIEJSZAC ICH MOCY! Tylko wtedy bedziemy miec najdluzszy czas blysku, czyli t0.5 rzedu 1/800 sekundy. To oznacza, ze powinnismy naswietlac z czasami krotszymi niz 1/400 sekundy (inaczej lampa nie bedzie oswietlac pelnego kadru).

Zwykle fotocele (te na alledrogo za ~35 zeta) reagujace na pierwszy blysk powinna sobie poradzic (aczkolwiek nie wiem, jak one wspolpracuja z lampami YN). Nie wiem, jak dadza sobie rowniez rade w plenerze, gdzie jest pelno slonca.

Jezeli jest tyle swiatla co piszesz, to raczej powinien obiektyw sobie poradzic z ustawieniem ostrosci. Dla niego ta sytuacja bedzie podobna, jak swiatla bylo by 2 (lub nawet 4) razy mniej. A to chyba nie najgorsze warunki, w jakich mialby pracowac

Komentarz

• pank
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1502

Filtr szary daje radę, af działa bez problemu. Fotocela w plenerze to kiepski pomysł.
                Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• basala
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 615

Zamieszczone przez pank
                  Fotocela w plenerze to kiepski pomysł.
                  Dinderi, również wśród komentarzy do filmu
                  można znaleźć tę informację.

Komentarz

• dinderi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3028

Zamieszczone przez sylwek2k
                    A jak Ci sie zachowują lampy?
                    Jeśli AF, tak jak lampy, to będzie słabo
                    Kiedyś, żeby było szybciej i nie przestawiać lamp w studio, założyłem polar na ten obiektyw. Skutek był taki, że wszystkie zdjęcia z tej konfiguracji miały nietrafioną ostrość. Dlatego padło pytanie.

Nie wiem, jak dadza sobie rowniez rade w plenerze, gdzie jest pelno slonca.
                    Lampa na fotocelę byłaby na tym samym uchwycie co 580-ka, świecąc w ten sam modyfikator. Chodzi bardziej o wzmocnienie błysku 580-ki, niż ustawienie dodatkowego światła z innej strony. Dlatego, nawet w bardzo jasny dzień, fotocela ma prawo zadziałać. Chyba...
                    Zastanawia mnie, dlaczego fotocele reagują kiedy 580-ka jest w Ettl-Hss, a nie reagują, kiedy jest w M-Hss. Niby dla fotoceli różnicy to nie powinno robić, a jednak.
                    Czyli konkluzja jest taka, że uzywanie innej lampki niż systemowa w trybie HSS, w plenerze raczej się nie uda?
                    Zwykle fotocele (te na alledrogo za ~35 zeta) reagujace na pierwszy blysk powinna sobie poradzic (aczkolwiek nie wiem, jak one wspolpracuja z lampami YN)
                    Druga konkluzja, że muszę kupić fotocelę i sam sprawdzić?

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• dinderi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3028

No więc, zacznę od więc.
                      Sam sobie odpowiadam na konkluzję ze znakiem zapytania.
                      Zakupiłem fotocelę na 1 błysk, z gniazdem synchro.
                      Skorzystałem z pomysłu, który W TYM TEMACIE podał kiedyś Micles (ukłony za pomysł) i dwie, tanie lampy na odbiornikach RF-602 zarejestrowały się na zdjęciu, nawet przy czasie 1/8000 sekundy.
                      Mój setup wyglądał tak:
                      Body -> OC-E3 -> 580EXII w HSS w trybie M -> fotocela na 1 błysk z gniazdem PC -> kabelek PC -> nadajnik Yongnuo RF-602 -----------fale eteru------------> odbiornik RF-602 -> na jednym odbiorniku lampa YN560, na drugim YN-460II.

Żeby ich błysk zarejestrował się, lampy YN muszą pracowac na full power, tak jak to opisał wyżej sylwek2k. Zdjęcie nawet jednego stopnia z mocy powoduje, że błysku nie ma na zdjęciu.

Tym oto sposobem, jestem w stanie poważnie zwiększyć ilość światła błyskowego w trybie HSS, bez potrzeby kupowania nowych lamp i/lub wyzwalaczy.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• micles
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 4359

Dziękuję za potwierdzenie moich rozważań teoretycznych Polecam się na przyszłość.

Komentarz

• omaciek
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 23

witam, potrzebuję pomocy.. Zakupiłem Canona 60D wszystko ok, tylko nie mam zielonego pojęcia jak wyzwolić wbudowaną lampą zewnętrzną (430exII) przeczytałem instrukcjie i dalej nic. Jeśli byłby ktoś skłonny pomóc mi to dziękuję pozdrawiam.
                          zapraszam na bloga http://macieiphoto.ownlog.com :wink:
                          5D + canon 50 f/1.8 + 430ex II

Komentarz

• sylwek2k
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 352

Zamieszczone przez omaciek
                            tylko nie mam zielonego pojęcia jak wyzwolić wbudowaną lampą zewnętrzną (430exII) przeczytałem instrukcjie i dalej nic.
                            Ale co? mamy Ci przekleic to co pisze w obu instrukcjach?

W 60D uruchamiasz tryb mastera, w 430EX uruchamiasz tryb slave. W obu ustawiasz ten sam kanal (1-4) i grupe jako 'A'.

Komentarz

• asmo
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 39

430ex nie ma takiej funkcji (master/slave)
                              c50d + t17-50 + t55-200 + falcon 8mm
                              zenit 12xp + helios 44m

Komentarz

• biskup666
                                • 2009
                                • 6

Mam parę złotych do wydania i postanowiłem pobawić się trochę światłem błyskowym. Planuję zakup jednej lub dwóch Yongnuo YN-468, do tego RF-603 do bezprzewodowego wyzwalania. Z tego co się orientuję powinno to zadziałać na moim 400D, jednak miło byłoby, gdybym mógł odpalić te lampy na analogu 50e. Czy te bezprzewodowe RF-y zadziałają na analogu, a jeśli nie, czy istenieje możliwość podłączenia YN-468 do mojego 50e choćby przez kabel?
                                Z góry dziękuję za pomoc
                                Ostatnio edytowany przez biskup666; 30617.
                                400D, 50e, Praktica MTL3, FED 3, KIT, Paragon 35/2.8, C35/2, C50/1.8, Pentacon 50/1.8, Sigma 135/2.8, Tamron 55-200, Leningrad 4

Komentarz

Pracuję...