Brał bym 100mm. Choćby dla samego dedykowanego CPL Haidy i większej ilości dobrych filtrów jak np LEE. 85mm to za mało na FF i 16mm.
Nie chce mi się podliczać bo i nie pamiętam wszystkich cen, ale chyba Haida z filtrem polaryzacyjnym wyszła taniej (ponad 100 euro z Niemiec) niż pełen komplet samych ramek włącznie z ramką dla polara. Jak się troche ze zwierzakami uspokuje to wrócę na krajobrazy i potestuje oba holdery, bo mam też CPL 105mm. Generalnie jestem zadowolony z polarów Haidy (dedykowany system 100 i zwykły 105mm), jednak nie testowałem ich z zestawieniu z innymi filtrami pod kątem zafarbu i jednolitości.
Filtr pełny w górach może się przydać. Ja mam LEE pełny BS i LS i jestem z nich zadowolony. Jak nie ramka to nakręcany jest lepszy bo światło bokiem nie wpada. HITECH ND 3.0 Pro Stop 10 nie używałem to się nie wypowiem. Z Hitech ma 2 filtry. Pełny ND1.2 i miękką połówke 0.9. Po wzięciu do rękki LEE i Hitech czuć różnicę ka korzyść LEE, a i LEE przychodzi w lepszych opkowaniach a nie twardej folijce.