Cytat Zamieszczone przez marjo Zobacz posta
Ja używam Holder Cokin Z (17-40+pełna klatka). Zredukowałem do dwóch szufladek- winiety brak tzn winieta jest ale holder nie włazi w kadr. Pozostaje nie rozwiązany problem z filtrem polaryzacyjnym. Po nakręceniu polara slim holder zaczyna włazić w kadr ale nie to jest najgorsze (zanika przy ogniskowej ~21). Najgorsze jest to że nie można kręcić polarem. Na polar Cokina mnie nie stać- zresztą może bym kupił ale jest do bani.
ja w końcu kupię 105mm Heliopana i pierścień, w Lee przykręca się to to na końcu za slotami na kwadratowe, jedyną wadą dla mnie przynajmniej jest cena, zawsze mi coś pilniejszego wypada ale w końcu kupię - nie wiem za bardzo po co bo jak poczytałem forum to wychodzi że taki polar to się "z palcem w d..." symuluje w PSie nie wiem co prawda jak oni to robią bo ja swojego polara zasymulować w PSie nie potrafię - ale pewnie za mało umiem albo mam inny polar lepszy inna sprawa że ja polara do przyciemnienia nieba nie używam napiszcie jak to robicie chętnie przeznaczyłbym kasę na inne cele np. inspirację