Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Canon 16-35 F/4 - jaki holder i filtry?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 16-35 F/4 - jaki holder i filtry?

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Tu może być istota sprawy bo zauważyłem ostatnio powszechną nadwrażliwość na jakąkolwiek winietę.
    mnie tam winieta nie przeszkadza, winieta do dobra sprawa, mogę w tajemnicy powiedzieć że jak nie ma winiety to się ją po prostu wrzuca w postprocesie - tak robili, robią i robić będą wszyscy na ten przykład żeby kogoś znanego przytoczyć niejaki Ansel Adams ale ciiii - trzymajmy się wersji że winieta pochodzi od dużej ilości nakładanych na obiektyw filtrów brzmi prawdopodobnie i trudno z efektem dyskutować skoro jest naturalny, a naturalność jak wiadomo najważniejsza jest.

ciągnąc przerwaną myśl - mi winieta nie przeszkadza wręcz przeciwnie ale nie lubię jak mi holder wchodzi w kadr bo to nie jest przyciemnienie brzegów tyko holder w kadrze i nazywanie tego winietą jest przynajmniej dla mnie śmierdzi lekkim eufemizmem i żadne rozjaśnianie nie usunie tego holdera z kadru trzeba kadrować (a ja nie kadruję w postprocesie) lub klonować - dlatego używam Lee o ładnym okrągłym rozmiarze 100 aaa i jedna szufladka to zwykle za mało przynajmniej dla mnie.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 10-03-2015 o 20:49
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów