Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Nowy flagowiec Metza - 64 AF-1

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Nowy flagowiec Metza - 64 AF-1

No to zaszaleli. Liczba przewodnia 64, ekran dotykowy i inne bajery za jedyne 500 dolców :-D

https://www.metz.de/en/lighting/flas...formation.html

z ciekawszych zalet to zoom 24-200mm, jakieś tryby szybkiego ładowania - za dpreview: Rapid function for extremely fast flash recycling Four individual program settings - cokolwiek by to było. Szkoda, że w specyfikacji nie podali czasu ładowania po błysku pełną mocą.

Reszta funkcji to w zasadzie standard.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Nowy flagowiec Metza - 64 AF-1

Już jest dostępny w sprzedaży Cena ok 1500 zł.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

a tu jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości do czego to może służyć (ze strony Metz'a): "The use of the product is intended for the illumination of photo shootings. It is not suitable for domestic room illumination." !!!!

krótki test: http://www.ephotozine.com/article/me...h-review-26036
    Ostatnio edytowane przez miszaj ; 26-09-2014 o 18:13

Coś już napisał

Koledzy... i koleżanki, czy ktoś używa/ł dwupalnikowego Metza? Zastanawiam się nad tą 64 i C600EX. Tyle, że cena 600 mocno stopuje. Do tej pory miałem lampy systemowe i problemów nie było. Zastanawiam się, czy w przypadku tego konkretnego Metza też możńa liczyć na spokój.

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Jeżeli, cena 600EX jest zaporą, a nie chcesz np. Yongnuo, to Metz na pewno jest odpowiedzią. Z moją 58 AF-2 nie mam najmniejszych problemów (obydwa palniki świetnie się spisują), doświetla rewelacjyjnie. Tyle, że nie wiem, czy ktokolwiek już testował tę nową 64.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Demonos Zobacz posta
    Jeżeli, cena 600EX jest zaporą...
    Nie ma co ukrywać, że jest. Zmieniłem system i wydaję na wszystko od zera. A, że nie jest to główne źródło utrzymania, więc...

No właśnie zaczynam się zastanawiać mocno nad YN568EX. Wychodzi, że lampa+ wyzwalacz radiowy wyjdą niewiele więcej niż 430EXII. A moc i możliwości większe. Tyle, że można znaleźć opinie o kiepski wykonaniu i pękającym plastiku klapki. Jeśli to powszechny problem, wolałbym dołożyć do Metza. Tyle, że ten wyświetlacz dotykowy też jakoś mnie blokuje. Wygląda fajnie, ale wygląd to nie wszystko.

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Koledzy, koleżanki! Właśnie stoję przed wyborem lampy do mojego 7d i z racji ograniczonego budżetu skłaniałem się ku Metzowi. Przed zmianą systemu na C, miałem Metza 52-AF 1 i byłem zachwycony jego możliwościami i współpracą z Olympusem. Stąd moje pytanie: jak jest ze współpracą na linii Canon - Metz (automatyka, TTL, wspomaganie AF itd). Potrzebuję typowej lampy do reporterki i sportu. Canonowska 600-ka jest poza zasięgiem cenowym, ale ten nowy Metz 64 AF-1 wydaje się być ciekawą propozycją. Czy ktoś pracujący z Metzem mógłby napisać o wrażeniach z codziennej pracy z lampami tej marki?
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Macherzyński ; 31-10-2014 o 17:26

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał

W poście na temat YN-568EXII podzieliłem się spostrzeżeniami na temat tego Metza.
    Ale... napiszę też tu:
    Budowa bardzo solidna, plastik robi bardzo dobre wrażenie, spora moc- to na plus.
    A na minus... dziwnie otwierająca się klapka baterii, sprawia wrażenie, jakby miała się urwać. Do tego, uchyla się tylko do pewnego momentu, przez co wymiana baterii nie jest tak szybka jak, np. w Canonie, czy YN.
    Lampa za 1,5k mogłaby mieć szybką blokadę a nie pokrętło. Ale- przede wszystkim- rozwala (na minus) sterowanie. Wyświetlacz nie jest precyzyjny, raz łapie fajnie, innym razem musisz klikać mocno po kilka razy. Do tego, poruszanie się po menu jest duuużo wolniejsze niż przy przyciskach. Dostanie się do niektórych funkcji wymaga grzebania. Jak będziesz chciał BŁYSKAWICZNIE zmienić kompensację, to możesz nie mieć czasu.
    Wygląd- nawet nawet. Tyle, że wygląd a możliwości i ergonomia, niekoniecznie idą tu w parze.
    Porównując ją (2 krotnie) z YN-568 II, wybrałem tą drugą. Cena o połowę niższa, a lampa- choć wygląda bardziej tandetnie- wcale nie musi okazać się gorsza.
    Ostatnio edytowane przez midget ; 02-11-2014 o 23:57

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez Demonos Zobacz posta
    Z moją 58 AF-2 nie mam najmniejszych problemów
    Miałem,używałem krótko,głównie w trybie auto przed zmiana systemu.Swietna lampa.
    Nie wykorzystałem jej mozliwosci,dlatego kupiłem YN-568EXII z mniej niz 50 % ceny w/w lampy.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów