Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Carl Zeiss PLANAR T* 1.4/50 ZE

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Carl Zeiss PLANAR T* 1.4/50 ZE

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    a ja powtórzę pytanie - jak ostrzycie, żeby trafiać MF za każdym razem? tłumaczenia "u mnie na 5d2 i 6d trafia" nie kupuję, bo wiem, że one nie trafiają nigdy potwierdzeniem ostrości - chyba, że ktoś ostrzy na f8, to ok
    Praktyka. Żadne inne tłumaczenie się nie sprawdzi. Choćby dlatego, że obiektyw potrafi trafić inaczej gdy jedziemy z ostrością od nieskończoności do bliższych dystansów a inaczej gdy jedziesz w stronę nieskończoności. W obu przypadkach ostrząc w ten sam punkt potwierdzenie ostrości wskaże nieco inne miejsce. Choćby ze względu na pewną bezwładność ruchu obrotu pierścienia, Twoje minimalne opóźnienie zatrzymania jego ruchu w stosunku do sygnału punktu AF - trzeba to wyczuć i tyle. Jak domkniesz do f/2.8 to już problemu nie ma, ale na 1,4 jest. Poza tym matówki precyzyjne canona nie odwzorowują, niestety, rozkładu głębi ostrości dla przysłony 1,4, tylko dla około f/2. Dlatego potrzebna jest cierpliwość, wytrwałość i co najmniej kilkaset zdjęć zrobionych w różnych warunkach - wtedy szkło manualne zaczyna być nieocenione ;-)
    Ostatnio edytowane przez PioterD ; 16-04-2014 o 19:25
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Uprawnienia umieszczania postów