Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: M42 makro

Mieszany widok

Domyślnie Odp: M42 makro

28mm na reversie da Ci prawie 5:1. Nie musisz mieć całej harmonii w postaci mieszka.
    Moim zdaniem: kup sobie INdustara 61ł z powłokami MC. W skali 1:2 trzaskasz motylki ważki itp. Gębę ważki zrobisz industarem z pierścieniem. Większe skale 28mm. Za industara zapłacisz 150-200zł. Za vivitara 28 z zakładów Komine ok 200zł. Pierścienie 40zł - m42. Ze dwa adaptery bez żadnych dandelionów ok 60zł. Adapter revers m42/średnica filtru ok 30-40zł. Do tego lampa yn 565 (przyda się jeszcze do innych spraw) 650zł. Za całość zapłacisz ok 1200zł. Oczywiście możesz gdzieś przyoszczędzić (lampa) lub zrezygnować (któreś szkło) i zmieścisz się w budżecie. Ale i tak nie kupujesz wszystkiego naraz.
    Fotografie z Industara:

Na pierwszej widać "podpis" szkła, czyli charakterystyczny bokeh.
    Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 27-12-2013 o 11:53

Przepraszam najmocniej, ale w mojej wypowiedzi jest nieścisłość, a nie mam możliwości edycji. Napisałem: "28mm na reversie da Ci prawie 5:1" a powinienem dodać, że wraz z kompletem pierścieni. Przepraszam najmocniej.

Kartekijan najprostsze rozwiązania są najlepsze
    Więc makro 2:1 to najlepiej kup taki obiektyw
    Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro lub podobną sigmę koszt używanego około 300 do 500zł za resztę kup sobie jakiegoś ring flesza i pierścienie pośrednie i wyciągniesz jeszcze więcej
    Miałem kiedyś takiego tamrona i do takiego spokojnego makro 2:1 świetny obiektyw ( te obiektywy mają przełącznik makro )
    Pamiętaj ze mieszek to trudna sprawa i po ogrodzie z tym nie pobiegasz i szkoda się bawić w mieszki dla takiego odwzorowania
    Jakbyś chciał zdjęcia makro z tego obiektywu to pisz na priwa powinienem gdzieś jeszcze znaleźć

--- Kolejny post ---

no takie motylki i kwiatki tamronem i sigmą pełen luz

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez KOKO74 Zobacz posta
    Kartekijan najprostsze rozwiązania są najlepsze
    Więc makro 2:1 to najlepiej kup taki obiektyw
    Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro lub podobną sigmę koszt używanego około 300 do 500zł za resztę kup sobie jakiegoś ring flesza i pierścienie pośrednie i wyciągniesz jeszcze więcej
    Miałem kiedyś takiego tamrona i do takiego spokojnego makro 2:1 świetny obiektyw ( te obiektywy mają przełącznik makro )
    Pamiętaj ze mieszek to trudna sprawa i po ogrodzie z tym nie pobiegasz i szkoda się bawić w mieszki dla takiego odwzorowania
    Jakbyś chciał zdjęcia makro z tego obiektywu to pisz na priwa powinienem gdzieś jeszcze znaleźć

--- Kolejny post ---

no takie motylki i kwiatki tamronem i sigmą pełen luz
    Z całym szacunkiem, mylisz chyba 1:2 z 2:1. Nie spotkałem się z obiektywem ze skalą odwzorowania 2:1 jeszcze (EDIT - skrót myślowy: nie spotkałem się z uniwersalnym obiektywem ze skala pow 1:1 bo istnieją takie typowo makro ze skalą 5:1 nawet ale to już inna bajka ). Mój Tamron 90mm ma skalę 1:1, natomiast Cosina 100mm 1:2, tak samo jak proponowany przez Ciebie Tamrom A skromnie dodam, że przy ogniskowej 300mm (maksymalne powiększenie) to żeby uzyskać 2:1 trzeba oddalić obiektyw o 600mm.

Z drugiej strony to skale odwzorowania są chyba podawane dla pełnej klatki nie? Zaraz wykonam test Tamrona dla APS-C i FF i zobaczę.

EDIT2. Obiektyw zachowuje skalę 1:1 dla danego rozmiaru matrycy. Dla APS-C 23mm dla FF 36mm
    Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 27-12-2013 o 14:17
    FF + trzydziestka piątka

Miałem 70-300 APO. Fajny, ale do makro po za napisem to raczej średnio się nadaje.
    No i skalę to ma raczej 1:2 a nie 2:1 o co chodzi autorowi wątku.
    Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 27-12-2013 o 14:57

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Ładnie zdjęcia Przemo!
    Szablaka zrobiłem podobnego, używając 300 mm x 1,4 + jakieś pierścienie. Długa ogniskowa ma tę zaletę, że owady nie uciekają - to a propos postu Sezamka.

Skala odwzorowania nie ma nic wspólnego z wielkością klatki.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 27-12-2013 o 15:02

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Ładnie zdjęcia Przemo!
    Szablaka zrobiłem podobnego, używając 300 mm x 1,4 + jakieś pierścienie. Długa ogniskowa ma tę zaletę, że owady nie uciekają - to a propos postu Sezamka.

Skala odwzorowania nie ma nic wspólnego z wielkością klatki.
    Ale ja się wolałem o tym przekonać na własnej skórze, zanim coś napisałem

EDIT.

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Sezamek jak spisuje się Cosina?
    Zrobiłem dziś testy gibanego storczyka i reprodukcja szczegółów dla Cosiny i Tamrona (ustawionego na skalę 1:2) jest identyczna lub niemal identyczna więc skoro nie ma różnicy to ... a 500zł piechotą nie chodzi
    Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 27-12-2013 o 15:14
    FF + trzydziestka piątka

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Podejście empiryczne jest jedną z form zdobywania wiedzy.

Dlatego kompakty są tak dobre w makro. Żeby wypełnić taką ważką klatkę o rozmiarze 10 mm wystarczy skala 1:5.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Podejście empiryczne jest jedną z form zdobywania wiedzy.

Dlatego kompakty są tak dobre w makro. Żeby wypełnić taką ważką klatkę o rozmiarze 10 mm wystarczy skala 1:5.
    A wiesz, że się nigdy nie zastanawiałem właśnie dlaczego z kompaktów tak mi się makro podoba. I to jest chyba właściwe wyjaśnienie (dużo łatwiej jest uzyskać skalę makro)
    FF + trzydziestka piątka

Leon007 dziękuję serdecznie za miłe słowa. Większa odległość ostrzenia to niewątpliwa zaleta. Teraz przypomniałem sobie zdarzenie, jak nad wodą uganiałem się za jedną ważką. Mało sprzętu nie utopiłem.

Sezamek to jest niewątpliwa zaleta aby samemu "sprawdzić". Często czyta się wypowiedzi typu "mi się". Nie ma co "misiać", tylko podpinać szkła i samemu się przekonać.

KOKO74nie ma możliwości aby wykonać 70-300 fotografii mrówki w tej skali bez "dodatków".

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów