Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: M42 makro

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: M42 makro

jak jesteś cierpliwy to dostaniesz za ten 1000zł 100mm f/2.8 usm macro tylko musisz poczekać i targować, pisać proponować i znajdziesz na pewno!!1

28mm na reversie da Ci prawie 5:1. Nie musisz mieć całej harmonii w postaci mieszka.
    Moim zdaniem: kup sobie INdustara 61ł z powłokami MC. W skali 1:2 trzaskasz motylki ważki itp. Gębę ważki zrobisz industarem z pierścieniem. Większe skale 28mm. Za industara zapłacisz 150-200zł. Za vivitara 28 z zakładów Komine ok 200zł. Pierścienie 40zł - m42. Ze dwa adaptery bez żadnych dandelionów ok 60zł. Adapter revers m42/średnica filtru ok 30-40zł. Do tego lampa yn 565 (przyda się jeszcze do innych spraw) 650zł. Za całość zapłacisz ok 1200zł. Oczywiście możesz gdzieś przyoszczędzić (lampa) lub zrezygnować (któreś szkło) i zmieścisz się w budżecie. Ale i tak nie kupujesz wszystkiego naraz.
    Fotografie z Industara:

Na pierwszej widać "podpis" szkła, czyli charakterystyczny bokeh.
    Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 27-12-2013 o 11:53

Przepraszam najmocniej, ale w mojej wypowiedzi jest nieścisłość, a nie mam możliwości edycji. Napisałem: "28mm na reversie da Ci prawie 5:1" a powinienem dodać, że wraz z kompletem pierścieni. Przepraszam najmocniej.

Kartekijan najprostsze rozwiązania są najlepsze
    Więc makro 2:1 to najlepiej kup taki obiektyw
    Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro lub podobną sigmę koszt używanego około 300 do 500zł za resztę kup sobie jakiegoś ring flesza i pierścienie pośrednie i wyciągniesz jeszcze więcej
    Miałem kiedyś takiego tamrona i do takiego spokojnego makro 2:1 świetny obiektyw ( te obiektywy mają przełącznik makro )
    Pamiętaj ze mieszek to trudna sprawa i po ogrodzie z tym nie pobiegasz i szkoda się bawić w mieszki dla takiego odwzorowania
    Jakbyś chciał zdjęcia makro z tego obiektywu to pisz na priwa powinienem gdzieś jeszcze znaleźć

--- Kolejny post ---

no takie motylki i kwiatki tamronem i sigmą pełen luz

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez KOKO74 Zobacz posta
    Kartekijan najprostsze rozwiązania są najlepsze
    Więc makro 2:1 to najlepiej kup taki obiektyw
    Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro lub podobną sigmę koszt używanego około 300 do 500zł za resztę kup sobie jakiegoś ring flesza i pierścienie pośrednie i wyciągniesz jeszcze więcej
    Miałem kiedyś takiego tamrona i do takiego spokojnego makro 2:1 świetny obiektyw ( te obiektywy mają przełącznik makro )
    Pamiętaj ze mieszek to trudna sprawa i po ogrodzie z tym nie pobiegasz i szkoda się bawić w mieszki dla takiego odwzorowania
    Jakbyś chciał zdjęcia makro z tego obiektywu to pisz na priwa powinienem gdzieś jeszcze znaleźć

--- Kolejny post ---

no takie motylki i kwiatki tamronem i sigmą pełen luz
    Z całym szacunkiem, mylisz chyba 1:2 z 2:1. Nie spotkałem się z obiektywem ze skalą odwzorowania 2:1 jeszcze (EDIT - skrót myślowy: nie spotkałem się z uniwersalnym obiektywem ze skala pow 1:1 bo istnieją takie typowo makro ze skalą 5:1 nawet ale to już inna bajka ). Mój Tamron 90mm ma skalę 1:1, natomiast Cosina 100mm 1:2, tak samo jak proponowany przez Ciebie Tamrom A skromnie dodam, że przy ogniskowej 300mm (maksymalne powiększenie) to żeby uzyskać 2:1 trzeba oddalić obiektyw o 600mm.

Z drugiej strony to skale odwzorowania są chyba podawane dla pełnej klatki nie? Zaraz wykonam test Tamrona dla APS-C i FF i zobaczę.

EDIT2. Obiektyw zachowuje skalę 1:1 dla danego rozmiaru matrycy. Dla APS-C 23mm dla FF 36mm
    Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 27-12-2013 o 14:17
    FF + trzydziestka piątka

Miałem 70-300 APO. Fajny, ale do makro po za napisem to raczej średnio się nadaje.
    No i skalę to ma raczej 1:2 a nie 2:1 o co chodzi autorowi wątku.
    Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 27-12-2013 o 14:57

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Ładnie zdjęcia Przemo!
    Szablaka zrobiłem podobnego, używając 300 mm x 1,4 + jakieś pierścienie. Długa ogniskowa ma tę zaletę, że owady nie uciekają - to a propos postu Sezamka.

Skala odwzorowania nie ma nic wspólnego z wielkością klatki.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 27-12-2013 o 15:02

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Ładnie zdjęcia Przemo!
    Szablaka zrobiłem podobnego, używając 300 mm x 1,4 + jakieś pierścienie. Długa ogniskowa ma tę zaletę, że owady nie uciekają - to a propos postu Sezamka.

Skala odwzorowania nie ma nic wspólnego z wielkością klatki.
    Ale ja się wolałem o tym przekonać na własnej skórze, zanim coś napisałem

EDIT.

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Sezamek jak spisuje się Cosina?
    Zrobiłem dziś testy gibanego storczyka i reprodukcja szczegółów dla Cosiny i Tamrona (ustawionego na skalę 1:2) jest identyczna lub niemal identyczna więc skoro nie ma różnicy to ... a 500zł piechotą nie chodzi
    Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 27-12-2013 o 15:14
    FF + trzydziestka piątka

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Podejście empiryczne jest jedną z form zdobywania wiedzy.

Dlatego kompakty są tak dobre w makro. Żeby wypełnić taką ważką klatkę o rozmiarze 10 mm wystarczy skala 1:5.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Podejście empiryczne jest jedną z form zdobywania wiedzy.

Dlatego kompakty są tak dobre w makro. Żeby wypełnić taką ważką klatkę o rozmiarze 10 mm wystarczy skala 1:5.
    A wiesz, że się nigdy nie zastanawiałem właśnie dlaczego z kompaktów tak mi się makro podoba. I to jest chyba właściwe wyjaśnienie (dużo łatwiej jest uzyskać skalę makro)
    FF + trzydziestka piątka

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów