Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: [TEST] ZEISS Makro-Planar T* 100/2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Post [TEST] ZEISS Makro-Planar T* 100/2

Witam

Niejako na bazie równoległego wątku między innymi również na temat tego Zeissa postanowiłem napisać krótką recenzję tego cudeńka. Przyznam się szczerze, że dotąd niejako z dystansem podchodziłem do tego szkła (głównie za sprawą istnienia 135L i 100L Macro). Jednak niemiecki producent idzie krok dalej niż Canon i łączy niejako dwa te obiektywy w jeden - chodzi mi o światło (f/2) jak i powiększenie (1:2). Canon nie ma w ofercie szkła Macro o świetle f/2. Zeiss jednak jest drogą zabawką. Ponad 6000 zł to niemało, jednak to szkło na lata i trzeba to brać pod uwagę.

1. Budowa

Tutaj naprawdę króciutko - szkło to mały czołg. Nie jest zbyt duży (nieco większy niż 100 USM, nieco mniejszy niż 135L), za to cięzki i metalowy. Osłona przeciwsłoneczna - mistrzostwo świata, metalowa, z pewnym zatrzaskiem i wyściełana od środka aksamitnym, czarnym materiałem. Pierścień ostrości płynny, wręcz idealny. Tego się jednak można było po C-Z spodziewać. Ocena 10/10.

Obiektyw w trybie macro znacząco powiększa swoje gabaryty:

2. Ostrość

W tej części też się nie będę zbytnio rozpisywał. Szkło jest na pełnej klatce ostre od środka po brzegi klatki. Już na f/2 ostrość jest naprawdę bardzo dobra, po domknięciu jest to wręcz "brzytwa". Wydaje się, że matryca z 5d mk3 nie pokazuje jeszcze pełnych możliwości tego szkła, przydałoby się z 50 Mpx żeby móc pokazać, co ten Zeiss naprawdę potrafi. Co prawda nie mam pod ręką żadnej 100-tki Canona, żeby porównać, ale jestem przekonany, że Zeiss pokona wszystkich konkurentów pod tym względem, zwłaszcza na brzegach i rogu kadru. Z czystym sumieniem daję 10/10.

Kilka cropów:

klik -->> http://www.kubacichocki.pl/test/zeiss100/ostrosc1.jpg

3. Kontrast, kolorystyka.

Postanowiłem dodać taki punkt, ponieważ muszę napisać kilka słów na temat obrazka, jaki możemy uzyskać z Planara. Zdjęcia, wykonane nawet w jpg-u są niesamowicie kontrastowe i kolorowe. Nie sądziłem, że szkło może aż w takim stopniu wpływać na te parametry. Proszę spojrzeć - to jpg prosto z puszki, f=2.0:

http://www.kubacichocki.pl/koszyk/szklo1.jpg

4. Winietowanie, aberracje, zniekształcenia, praca pod światło.

Szkiełko winietuje przy otwartej przyslonie. Lecz nie jest to winietowanie uciążliwe. Po lekkim domknięciu właściwie nie ma żadnego problemu.

f/2

f/2.8

f/4

Pod ostre światło (słońce) nie udało mi się złapać żadnego blika czy flary. Nie będę więc obrazował zdjęciem czegoś, czego nie ma

Aberracja wychodzi głównie przy przysłonie 2.0, ale tylko w nieostrościach. W zasięgu głębi ostrości aberracji na kontrastowych partiach właściwie nie można się doszukać. Doskonale widać to na zdjęciu:

f/2 crop100%

Jeśli chodzi o zniekształcenia - przy tej ogniskowej właściwie nie powinny w ogóle występować tego typu wady. Zwłaszcza przy tej klasie sprzętu.

Reasumując cały akapit - wyraźnych wad optycznych ten obiektyw po prostu nie posiada.

5. Bokeh

Co tu dużo mówić - jest pięknie. Obiektyw rysuje nie do końca tak, jak klasyczne manualne Zeissy. Bokeh nie jest taki poszarpany, jest jakby połączeniem nieostrości Zeissowych z nieostrościami Canonowymi.

f/2

f/2.8
    http://www.kubacichocki.pl/test/zeiss100/winieta02.jpg

f/4
    http://www.kubacichocki.pl/test/zeiss100/winieta03.jpg

f/8
    http://www.kubacichocki.pl/test/zeiss100/winieta04.jpg

Podsumowanie

Naprawdę - jak rzadko kiedy jestem aż pod takim wrażeniem obiektywu. Mam prywatnie jednego Zeissa (50/1.4) ale nie jest to szkło idealne (mydło, praca pod światło) - jednak ma szereg innych zalet. Planar 100 posiada wszelkie zalety innych Zeissów, a dodatkowo nie posiada właściwie żadnych wad (tak tak, ktos powie - nie ma AF lub, że za drogi). Ja sobie go nie kupię, macro nie fotografuję, a do portretu jest mi nieco za ciasny. Ale to naprawdę genialne mechanicznie i optycznie narzędzie. Zwarta i pancerna konstrukcja, ostry, kolorowy, kontrastowy.. Pomijając brak AF (oczywiście jest potwierdzenie ostrości) to obiektyw ideał.

--- Kolejny post ---

Nie mogę dodać sampli w drugim poście, co jest ???? Chyba przez ten nowy layout forum. Ja mam teraz dodać zdjęcia do testu ?
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 15-10-2012 o 19:46
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie Odp: [TEST] ZEISS Makro-Planar T* 100/2

W pełni pospisuję pod testem Cichego, genialne szkło typu must have :-D, dla mnie do porteru nie jest za ciasne :wink:.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Na koniec garść sampli, większość na f/2 ale wszelkie parametry są w Exifach.

I jeszcze 2 fotki w pełnej rozdzielczości:

http://www.kubacichocki.pl/test/zeiss100/full01.jpg

http://www.kubacichocki.pl/test/zeiss100/full02.jpg

Pełne uzależnienie

Zacny bokeh...
    Czy w "trybie makro" znacznie zmienia ogniskową przy ostrzeniu?

PS
    Pomyślałem w pierwszej chwili, że pierwsze zdjęcie to "autoportret"
    EOS - conditio sine Kwanon...

wszystko to PRAWDA!
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Źle podlinkowałem fotki z bokehem...

f/2

f/2.8

f/4

f/8

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    . Planar 100 posiada wszelkie zalety innych Zeissów, a dodatkowo nie posiada właściwie żadnych wad (tak tak, ktos powie - nie ma AF lub, że za drogi). Ja sobie go nie kupię, macro nie fotografuję, a do portretu jest mi nieco za ciasny. Ale to naprawdę genialne mechanicznie i optycznie narzędzie. Zwarta i pancerna konstrukcja, ostry, kolorowy, kontrastowy.. Pomijając brak AF (oczywiście jest potwierdzenie ostrości) to obiektyw ideał[/b]
    Do wymienionych wad /brak AF-a i cena/ dodałbym jeszcze brak stabilizacji. Ostrość, kolory, kontrast i bokeh rzeczywiście ma rewelacyjne. Ale nie ma co generalizować, nie wszystkie obiektywy marki Zeiss są tak dobre optycznie jak ten. :wink:
    P.S.Cichy czyżby ten Zeiss wszedł do twojej oferty?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Do wymienionych wad /brak AF-a i cena/ dodałbym jeszcze brak stabilizacji. Ostrość, kolory, kontrast i bokeh rzeczywiście ma rewelacyjne. Ale nie ma co generalizować, nie wszystkie obiektywy marki Zeiss są tak dobre optycznie jak ten. :wink:
    P.S.Cichy czyżby ten Zeiss wszedł do twojej oferty?
    Jak widzisz pod testem podpisuje się tym razem prywatnie, nie jako sprzedawca Ale jakby co to wszystko da się załatwić ...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    pod testem podpisuje się tym razem prywatnie, nie jako sprzedawca Ale jakby co to wszystko da się załatwić ...
    Wnioskując z tego podpisu, to ten Zeiss mieści się w określeniu "inne graty"

Zeiss wraca z jakością do stary dobrych tradycji, kiedy jeszcze był niemiecki...
    gg: 6096145

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów