70-200 F4![]()
mirhon
wszystko o czym piszesz rozważałem. Jak juz pisałem przeczytałem również wszystkie Twoje jakże wartościowe informacje. I dlatego, pewnie podejmę decyzje taką jak Ty. (Zobacz jeszce do trzech brakuje tylko jedna odpowiedź.)
Ale odpowiadając na zgłoszone przez ciebie słuszne wątpliwości nasuwaja mi sie następujące samouspokajające odpowiedzi:
W moim foceniu o którym pisałem wyżej należy przyjmować raczej dobre swiatło. Ewentualnie statyw - nie stanowi problemu
Przy gorszym świetle szczegółów i portrety Sigma 105/2,8 macro
A ponadto mam b. dobry polar do Tamrona 28-75 , który jak ulał pasowałby do 70-200f/4 .
Ale jak zaznaczyłem decyzja po 3 x tak
pozdrowienia
janusz
B - 70-200/4 L
no to spełniło się
![]()
pozdrawiam
Metus
Z jakosci 70-200 4 bedziesz zadowolony... ale na szlakach turystycznych i łódkach... po paru uzyciach blogoslawilbys IS bo rece mecz sie, podloze drży...
Monopod :-)Zamieszczone przez Vitez
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
W gorach - dobry zamiast kijka/laski ale za ciezki nieco.Zamieszczone przez mirhon
Na lodce - nie wyobrazam sobie... niewiele by dal i tak bo nadal podloze niestabilne![]()
dzieki wszystkim !.
Tak jak rzekłem stanie się!. Teraz polowanko na atrakcyjna cenę!
Pozdrawiam
P.s. Vitez masz rację co do niedogodnosci spowodowane wagą, ale canon 70-200 f/4 L należy do jednych z lżejszych w tej grupie. Zauważ, że canon 70-300 ...waży tylko o ok. 100g. mniej. Sigmy w porównaniu z nim to potwory!
Zamieszczone przez januszP.
Rece i tak i tak sie zmecza po paru godzinach lazenia. Ja jednak osobiscie wolalbym szklo z IS a pisze z wlasnego doswiadczenia.
Nie lazilem po gorach ale kilkugodzinne plenerki (spacerowe, slubne) spowodowaly zmiane np Tamrona na 24-105 z IS bo zdjecia z koncowki takich plenerkow nosily wyrazne znamiona poruszen z powodu zmeczenia.
Vitez
czy ze swojego doswiadczenia możesz potwierdzić bądź odrzucić tezę , która przewija sie w tym wątku (w innych również) wielokrotnie, że włączenie IS pogarsza ostrość?
A kto i w jaki sposób jest to w stanie sprawdzić?Zamieszczone przez januszP.
Próbowałem na statywie (aby były dokładnie takie same warunki i wyeliminowanie czynnika ludzkiego). Zdjęcia z włączonym i wyłączonym IS były IDEALNIE IDENTYCZNE. Niestety nie umiem powiedzieć czy dlatego, że IS nie pogarsza efektów, czy dlatego, że IS z automatu nie działa na statywie![]()