Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Pierwsze kroki z oświetleniem.

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie Pierwsze kroki z oświetleniem.

Witam. Ostatnio szykuje mi się sporo zleceń związanych z fotografowanie I-Komunii i tu pojawia się bardzo ważne pytanie. W związku z tym, że jednymi z głównych zdjęć owej uroczystości jest fotografia przed ołtarzem - doradzcie proszę jakie lampy były by najlepsze do zdjęć pozowanych właśnie przed ołtarzem(z obrazkiwem, z księdzem, rodzicami i takie tam). Zazwyczaj takie zdjęcia robi się w innym dniu niż ceremonia niedzielna więc jest i czas. Podczas samej uroczystości to wiem ze 5II, 35 1.4L i 580II wystarczy, o tyle boję się zdjęć własnie tych przed ołtarzem. Doradzcie co kupić.

Może na początek wystarczą dwie lampy systemowe z jakimiś softboxami lubo coś innego.
    Ostatnio edytowane przez greg1981 ; 27-02-2012 o 13:34

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

A jedna 580ExII myślisz, że do takiego foto nie starczy? 35L jest bardzo jasne... wydaje mi się, że nie trzeba będzie tutaj aż takich zabiegów z softami itp... Aczkolwiek zależy jaki chcesz uzyskać efekt

Coś już napisał
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Efekt normalne czyste i tradycyjne zdjecie. Chodzi mi o to, że wszystkie zdjęcia przy ołtarzu są robione w pionie i w związku z tym, że większośc kościołów jest ciemnych to doświetli mi tylko jedną stronę. Jak narazie mam 17-40 a 35 płynie z USA.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

zawsze możesz bracketa kupić do pionowych ujęć.
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Coś już napisał
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

No w sumie tak ale co powiecie np na softboxa jakiegos z lapmką systemowa na statywie nade mną - tylko nie wiem jaki rozmiar byłby dobry. Pytam o systemówke bo chciałem tez miec jakis zestawik na plenery, a nie wiem co jest dobre co sie nadaje bo sie kompletnie na tym niez nam wrecz raczkuję dopiero. Zawsze wydawało mi się, że lampka na sankach systemowa i 5II wystarcy na plener. Po spróbowaniu na jedych warsztatach z softboxem - widać różnicę.

Początki nałogu

Domyślnie

5D|| + 35L + 580ex

Do tego dyfuzor który CI odbije światło od lampy ustawionej pionowo (np Lumiquest QuikBounce):

No i koniecznie filtr cto

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Po raz kolejny podlinkuje... http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79406 tak to u mnie wygląda i bardzo polecam ten zestawik.

Coś już napisał
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r3b Zobacz posta
    Po raz kolejny podlinkuje... http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79406 tak to u mnie wygląda i bardzo polecam ten zestawik.
    Dzięki za linka, na pewno jest to dla mie pomocne. Muszę prześledzić Twój wątek. Jakby ktoś miał jakieś nowe pomysły - proszę pisać na pewno również będzie to dla mnie pouczające.

Domyślnie

A wg mnie wystarczyło by w zupełności oprócz 580 jeszcze 580/430tka do tego parasolki dwie w ustawieniu na lewo i prawo od grupy osób:]

Dopiero zaczyna Awatar Bomberp
    Miasto
    Grodzisk Maz

Domyślnie

Według mnie jedna lampa w zupełności wystarczy.
    Potrzebujesz tylko statywu oświetleniowego, uchwytu, parasolki transparentnej i wyzwalacza radiowego.
    Twoim drugim źródłem światła będzie światło zastane, musi być około 1EV ciemniejsze do lampy. Lampa ustawiona pod kontem 45', żeby pokazać kierunek światła.
    Wszystko tylko raz ustawiasz i dajesz z robotą. :grin:
    Ważne, na czas zdjęć poproś księdza o włączenie wszystkich świateł.
    Dobrze też by było użyć filtra CTO.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów