Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Uniwersalny zestaw studyjno-plenerowy.

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie Uniwersalny zestaw studyjno-plenerowy.

Cześć, po dłuższych poszukiwaniach odebrałem dziś parę gratów które moim zdaniem spełniają rolę świetnego zestawu studyjno-plenerowego.

Skład:
    -2x Statyw Quantum 2,9m (190zł)
    -1xSoftbox Phottix 70x70 (199zł)
    -1xSoftbox Phottix 60x90 (199zł)
    -2x Uchwyt Phottix Varos (w komplecie z softami)
    -2xŻarówka 36W(150w) 5600K (48zł)
    -2xOprawka E27 (50zł)
    -2xKlips z trzpieniem (48zł)
    Do tego z wcześniejszych zbiorów lampa YN460II oraz EX430II i wyzwalacze pixel.

No to po tej gorszej części, czyli konfrontacji kosztów czas pokazać jak to wygląda:

Cały zestaw prosto ze sklepu:

…po 10 minutach…

A tutaj jeszcze z odpalonym światłem pilotującym.

Tak wygląda ta moja konstrukcja w zbliżeniu wewnątrz softa…

Bardzo dobrze pomimo wysoko umiejscowionej lampy rozchodzi się światło (odbija się od powierzchni pod kątem i leci po całym sofcie)

A oto przykład jak radzi sobie na pełnej mocy YN460II z tym softem…

I na ostatnim zdjęciu to, co moim zdaniem zabija parasolki w softboxach… Ukierunkowanie światła… Nic nie ucieka po pokoju…

Co do samych sprzętów to przyznam, że jak na chińczyka to jestem miło zaskoczony, softy wykonane są solidnie, i sprawiają wrażenie raczej trwałych (ale to się okaże). Zestaw jest bardzo uniwersalny, bez pilotów można go zabrać w plener, a w domku piloty naprawdę spisują się świetnie. Na uwagę zasługują również uchwyty, które dołączone są w zestawie z softboxami, ich konstrukcja jest w całości odlana z metalu i one same kosztują ok. 69zł tak więc cena samego softa ładnie nam spada… Poza tym polecam konstrukcję softów do lamp reporterskich bazującą na patencie WESTCOTT!

W weekend wyjeżdżam do Augustowa i tam będę miał okazję przetestować sprzęt „w boju”, jak tylko będą efekty również przedstawię je tutaj. Jeśli ktoś z Augustowa ma ochotę to zapraszam w ten weekend (11-13 listopada) do testów.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przymierzam się do skompletowania bardzo zbliżonego zestawu, także z ciekawością będę śledził efekty. Zastanawia mnie, jak będzie wyglądać sprawa z mocą 430EX II przy softboxie 60x90, czy nie będzie jej troszkę brakować.

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Sprawdze jutro... i podesle fotki... aczkolwiek wydaje mi sie, ze nie bedzie problemu bo yn460II nie jest jakas duzo mocniejsza (jesli nie slabsza) od 430ex a swietnie sobie daje rade... pamietaj, ze ta knstrukcja sofboxow od phottixa jest inna niz wszystkie, tam lampa wali w odblysnik przez co duzo lepiej ten blysk jest wykorzystany...

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Początki nałogu

Domyślnie

A gdzie tego typu softboksy można kupić w Polsce?

( może być na pm )

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Ja znalazlem je u dystrybutora phottixa czyli w firmie migomax (albo jakos tak) ale nie mam firmy a detalistom nie sprzedaja. Zamowilem je wiec przez sklep fotogeneracja z warszawy (internetowo znany jako fotoklik).

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez r3b ; 09-11-2011 o 16:51

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdaMMus Zobacz posta
    Przymierzam się do skompletowania bardzo zbliżonego zestawu, także z ciekawością będę śledził efekty. Zastanawia mnie, jak będzie wyglądać sprawa z mocą 430EX II przy softboxie 60x90, czy nie będzie jej troszkę brakować.
    Tak to wygląda jeśli chodzi o połączenie Canona ex430 II z softem 60x90cm.

1. Iso 100 f/5 czas 1/160s lampa na 1/2 mocy

2. Iso 100 f/6.3 czas 1/200s lampa na 1/2 mocy

Z wypełnieniem softa nie ma najmniejszych problemów...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Faktycznie, całkiem zacnie wygląda, dziękuję. Fajnie też, że całość można połączyć za pomocą tego uchwytu, nie trzeba rzeźbić żadnych samoróbek. A powiedz mi jeszcze, jak ze stabilnością całości, bo widzę, że z przechylaniem softboxa góra-dół problemów nie powinno być.

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

No z tym przechylaniem właśnie nie jest tak wesoło... bo kończy się dziura na dole softa w momencie pochyłu do dołu... Ale dziś wpadłem jak to rozwiązać... Mianowicie uchwyt parasolki zamontowałem z boku statywu, przez co odsunał się punkt zgięcia i nie ma najmniejszych problemów z przechyłem,

Jeśli chodzi o stabilność to co byś nie zrobił z softem, to środek ciężkości zawsze wypadnie w osi statywu więc jest naprawdę super stabilnie... Na ten statyw z softem 60x90 z poprzedniego postu położyłem worek z piaskiem 2kg dla sprawdzenia stabilności, to byle wiatr tego nie przewróci... kolejny plus tematu... wszystko masz w środku, jak poleci to softbox amortyzuje, a w razie jak się coś stanie (odpukać) z softem, to zakładów naprawiających parasole jest sporo więc nie powinno być problemów.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ok, dzięki za szczegółowe wyjaśnienia. Muszę przyznać, że bardzo fajnie ten zestaw wygląda i wierzę, że tak samo się będzie spisywać. Miłego focenia w weekend i z niecierpliwością czekam na rezultaty.

Dopiero zaczyna Awatar arturro
    Miasto
    Konstancin-Jeziorna

Domyślnie

Możesz pokazać jakieś zdjęcia osób lub przedmiotów, z tego zestawu. Będę bardzo wdzięczny.
    Dużo chęci, mało czasu..
    http://arturo-foto.blogspot.com/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów