Cześć, po dłuższych poszukiwaniach odebrałem dziś parę gratów które moim zdaniem spełniają rolę świetnego zestawu studyjno-plenerowego.
Skład:
-2x Statyw Quantum 2,9m (190zł)
-1xSoftbox Phottix 70x70 (199zł)
-1xSoftbox Phottix 60x90 (199zł)
-2x Uchwyt Phottix Varos (w komplecie z softami)
-2xŻarówka 36W(150w) 5600K (48zł)
-2xOprawka E27 (50zł)
-2xKlips z trzpieniem (48zł)
Do tego z wcześniejszych zbiorów lampa YN460II oraz EX430II i wyzwalacze pixel.
No to po tej gorszej części, czyli konfrontacji kosztów czas pokazać jak to wygląda:
Cały zestaw prosto ze sklepu:
…po 10 minutach…
A tutaj jeszcze z odpalonym światłem pilotującym.
Tak wygląda ta moja konstrukcja w zbliżeniu wewnątrz softa…
Bardzo dobrze pomimo wysoko umiejscowionej lampy rozchodzi się światło (odbija się od powierzchni pod kątem i leci po całym sofcie)
A oto przykład jak radzi sobie na pełnej mocy YN460II z tym softem…
I na ostatnim zdjęciu to, co moim zdaniem zabija parasolki w softboxach… Ukierunkowanie światła… Nic nie ucieka po pokoju…
Co do samych sprzętów to przyznam, że jak na chińczyka to jestem miło zaskoczony, softy wykonane są solidnie, i sprawiają wrażenie raczej trwałych (ale to się okaże). Zestaw jest bardzo uniwersalny, bez pilotów można go zabrać w plener, a w domku piloty naprawdę spisują się świetnie. Na uwagę zasługują również uchwyty, które dołączone są w zestawie z softboxami, ich konstrukcja jest w całości odlana z metalu i one same kosztują ok. 69zł tak więc cena samego softa ładnie nam spada… Poza tym polecam konstrukcję softów do lamp reporterskich bazującą na patencie WESTCOTT!
W weekend wyjeżdżam do Augustowa i tam będę miał okazję przetestować sprzęt „w boju”, jak tylko będą efekty również przedstawię je tutaj. Jeśli ktoś z Augustowa ma ochotę to zapraszam w ten weekend (11-13 listopada) do testów.