Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Problem z 40D

Mieszany widok

Domyślnie Problem z 40D

Witam wszystkich!!

mam problem ze swoim canonem 40D objawia się on nie możnością robienia zdjęć a mianowicie gdy wciskam spust migawki do pierwszej pozycji jest ok ostrzy jak kiedyś ale gdy chcę zrobić zdjęcie czyli wciskam spust do końca to nie robi zdjęcia po kilku próbach czasem uda się zrobić fotkę.
    dzieje się to nie zależnie od obiektywu (dwa canona i jeden tamron) oraz nie zależnie od baterii jedna oryginał druga niby też ale dokupowana jako zapas oraz nie zależnie od otoczenia czy ciemno czy jasno na zewnątrz czy w środku.

Proszę o poradę co jeszcze mogę sprawdzić co mogę z tym zrobić czy serwis coś może na to poradzić itp itd.

Będę wdzięczny za każdą poradę!!

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar bendi
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

moim zdaniem padł spust, przestaw w menu spust na inny przycisk (nie pamiętam ale jest chyba coś w tym stylu). Jeżeli okaże się że to uszkodzony przycisk spustu, to serwis, albo poradnik z youtuba - naprawa na własną odpowiedzialność.

Bywalec Awatar daviddark
    Miasto
    Cork - Ireland

Domyślnie

Czasem gdy AF nie może złapać ostrości dzieje się podobnie więc tutaj też może być coś w tej materii - spróbuj na manualnym ostrzeniu

pozdr i powodzenia Przemek
    5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
    (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
    Blog
    portfolio

Domyślnie

Witam po wykluczeniu problemow z karta CF czyli po formacie na kompie okazało się że problem nadal istnieje!!

przewertowałem kilkanaście stron i potwierdziła się bendi-ego sugestia spust umiera czyli czeka mnie wymiana bo czyszczenia się sam nie podejmę

Dzięki i pozdrawiam

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jesli wyzwolenie jest niemozliwe rowniez przy wylaczeniu AF obiektywu, no to spust jednak. niezbyt pocieszajace, bo to moze pare zlotych kosztowac...
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Rozumiem, że nie masz niechcący ustawionego samowyzwalacza, czyli po naciśnięciu spustu zaczyna się odliczanie do 10 sekund? Ale to raczej byś sie zorientował bo po 10 sekundach klapnęłoby lusterko
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

A poza tym aparat nie wariuje? Bo w jeszcze gorszym wypadku może być to płyta główna...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów