Czyszczenie spustu migawki Izopropanolem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ekspresowy
    Coś już napisał
    • 2008
    • 50

Czyszczenie spustu migawki Izopropanolem

Witam czy ktoś z Was czyścić w ten sposób spust migawki w swoim Eosie?

Co o tym myślicie? Dużo czytałem o izopropanolu i generalnie nie powinien zaszkodzić elektronice. Może macie jakieś doświadczenia. Z góry dzięki.
    lubię 40d i nie chcę 50d tym bardziej 60d
  • Bartek_902
    Uzależniony
    • 2010
    • 690

Co o tym myślicie?
    Ja myśle że to jakiś idiotyzm....szkoda że nie wziłą body pod prysznic odrazu albo do myjki ciśnieniowej
    EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• ekspresowy
      Coś już napisał
      • 2008
      • 50

Zamieszczone przez Bartek_902
      Ja myśle że to jakiś idiotyzm....szkoda że nie wziłą body pod prysznic odrazu albo do myjki ciśnieniowej
      izopropanol to nie woda także porównanie niezbyt trafne. Zwróć uwagę na to że zalewa tylko część ze spustem migawki a nie cały korpus - izopropanol to 99,9% alkohol który rozpuści brud i odparuje z obiektu. Komentarze pod tym filmikiem mówią że ktoś tego spróbował i działało.

Komentarz

• Bartek_902
        Uzależniony
        • 2010
        • 690

izopropanol to nie woda także porównanie niezbyt trafne. Zwróć uwagę na to że zalewa tylko część ze spustem migawki a nie cały korpus - izopropanol to 99,9% alkohol który rozpuści brud i odparuje z obiektu. Komentarze pod tym filmikiem mówią że ktoś tego spróbował i działało.
        Wiem używałem izopropanolu,ale na serio to bał bym się tak zalewać aparat pomimo tego że bardzo szybko to wyparowuje
        EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• ekspresowy
          Coś już napisał
          • 2008
          • 50

Moje kolejne pytanie - czy spust migawki w 40d ma jakieś elementy "smarowane" jakąś substancją czy działa na zasadzie mikro styku ?

Komentarz

• C4M
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 34

ja bym sobie odpuscil takie praktyki bo mozna pozniej zalowac
            Fotografia ślubna Wrocław

Komentarz

• mxw
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2315

Zamieszczone przez ekspresowy
              Moje kolejne pytanie - czy spust migawki w 40d ma jakieś elementy "smarowane" jakąś substancją czy działa na zasadzie mikro styku ?
              nie ma nic smarowanego - to jest suchy mikrostyk.

jego uszkodzenie najczęściej nie polega na zabrudzeniu, tylko na wyprostowaniu się blaszek sprężystych. brud tam nie ma za bardzo jak się dostać. naprawa - oczywiście jeżeli nie mówimy o wymianie na nowy (oryginał: 6-7 zł) - polega na rozbiórce styku, ponownym dogięciu/wygięciu blaszek i złożeniu.

nie wiem co miałoby mieć z tym wspólnego polewanie izpropanolem

już lepiej zadziałałoby wsadzenie aparatu do suchego lodu

http://canon-board.info/showthread.php?t=59694
              pozdro.,
              m.

Komentarz

• siudym
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2249

Dziala to na podobnej zasadzie jak slynne klikajace zakretki od FRUGO :-D
                Sa dwie takie blaszki w srodku.

Komentarz

• bebesky
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1231

Zamieszczone przez Bartek_902
                  Wiem używałem izopropanolu,ale na serio to bał bym się tak zalewać aparat pomimo tego że bardzo szybko to wyparowuje
                  Wiele osób bardzo się bało samemu czyścić matrycę dopóki nie zrobiło tego po raz pierwszy. Ja też się bałem.

Komentarz

• ekspresowy
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 50

Zamieszczone przez mxw

nie wiem co miałoby mieć z tym wspólnego polewanie izpropanolem

już lepiej zadziałałoby wsadzenie aparatu do suchego lodu
                    A nie ma takiej możliwości że spust zaczyna czasami nie reagować ze względu na jakiś brud, tłuszcz, pot itd? coś nie styka? i ew. oczyszczenie tego całego syfu poprawi funkcjonowanie spustu?

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

A nie ma takiej możliwości że spust zaczyna czasami nie reagować ze względu na jakiś brud, tłuszcz, pot itd? coś nie styka? i ew. oczyszczenie tego całego syfu poprawi funkcjonowanie spustu?
                      Możliwość może i jest,ale raczej hipotetyczna. Jeśli przycisk spustu zaczyna szwankować należy go wymienić.
                      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• ekspresowy
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 50

Zamieszczone przez MacGyver
                        Możliwość może i jest,ale raczej hipotetyczna. Jeśli przycisk spustu zaczyna szwankować należy go wymienić.

Wyczytałem na CB że wymiana spustu migawki na Żytniej to ok 200zł? Może wiecie czy to aktualna cena?
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        chodzi oczywiście o 40D
                        Ostatnio edytowany przez ekspresowy; 19297. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• mxw
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2315

A nie ma takiej możliwości że spust zaczyna czasami nie reagować ze względu na jakiś brud, tłuszcz, pot itd? coś nie styka?
                          nie ma. bo jak miałby tam się ten brud dostać?
                          ty dusisz na plastikowy kapturek.
                          styk zamknięty w metalowej obudowie jest 'piętro niżej'.

używasz myszki?
                          to ją sobie teraz rozbierz, konstrukcja spustu jest miej więcej podobna, jak LPM (pomijając dwuklik).

Zamieszczone przez MacGyver
                          dokładnie

Wyczytałem na CB że wymiana spustu migawki na Żytniej to ok 200zł?
                          zadzwoń do nich albo wyślij mail, może odpowiedzą.

tak jak napisałem wcześniej: sam mikrostyk to kilka zł, ale robocizna to ponad 100,00 zł. dochodzi przesyłka, i mogą jeszcze wcisnąć np. czyszczenie aparatu i kompensację pikseli (), więc dwie stówki się uzbierają.

ale możesz też próbować wymienić samemu.
                          albo nawet nie wymieniać, tylko dogiąć i złożyć spowrotem.

swój spust w canonie co prawda wysłałem na żytnią, ale w myszce właśnie tak naprawiłem sobie lewy przycisk - i od dwóch lat działa idealnie. no ale musiałem, logitech nie ma tak dobrego serwisu, jak canon ;-)
                          pozdro.,
                          m.

Komentarz

• ghosthunter
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 83

Gdy naprawiałem telefony, obowiązywała nas niepisana zasada: IPA można zalać wszystko na płycie głównej i nie zaszkodzi (ile przełączników tak uratowałem), chronić trzeba było jedynie mikrofon bo on nie przeżywał kontaktu ze spirytem.

Komentarz

• ekspresowy
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 50

Dzięki Panowie za zdanie.
                              Ostatecznie: skoro spustu nie da się zabrudzić fizycznym syfem i przemywanie go czymkolwiek nie wiele pomoże, zdecydowałem że kiedy będzie już naprawdę krucho wyślę korpus do serwisu. Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...