Cytat Zamieszczone przez sebptp Zobacz posta
Przez jakiś czas używałem tego Tamrona, z 40d, zadowolony bylem średnio, ostrzyć musiałem ręcznie, AF kompletnie nie trafiał,
Zgoda - ale przydatność AF w sytuacji, gdy pomyłka o kilka mm niweczy zdjęcie makro zawsze jest dyskusyjna. Moim zdaniem Tamron nie jest pod tym względem jakimś wyjątkiem. Przybliżanie i oddalanie aparatu jakoś bardziej skutkuje :-)
Co do m42...Nie wiem jak się ma wizjer 400d do wizjera 40d, ale lepiej chyba nie jest- przy f/16 pewnie mrok. O potwierdzaniu ostrości przez dandelion powyżej f/8 najczęściej można pomarzyć. Makro z otwartą przysłoną to milimetrowa głębia ostrości więc też do bani. A na zabawę z przełącznikiem A/M (jeśli jest) trzeba mieć czas/refleks.
Co do ceny którą m42 się bronią to wolałbym wydać równowartość na pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki lub na Raynoxa DCR-250.
Podpinając to do wspólczesnych obiektywów mam możliwość ostrzenia na pełnej dziurze bez kombinowania. Ale najmniej kombinowania/ograniczeń jest po prostu z dedykowanymi obiektywami makro.