Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 73

Wątek: Obiektyw do makro na początek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wybrany przez ciebie obiektyw ma jedna wadę - jest bardzo ciemny. Należy sie zastanowić co tak naprawdę chcesz fotografować. Jeśli typowe MACRO to może jakies szkło M42 obejrzyj - solidna konstrukcja, jasne i uniwersalne np INDUSTAR albo standard FD...
    Wystarczy dokupić odpowiednią przejściówkę, a i ceny są niskie
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Wybrany przez ciebie obiektyw ma jedna wadę - jest bardzo ciemny.
    Nie tylko jedną
    minimalna odległość ostrzenia: 1,7m
    Podany przez Ciebie obiektyw nie należy do kategorii makro, to bardziej do fotografowania gwiazd, ptaków czy samolotów. W dodatku obiektyw lustrzany jest gorszy od zwykłego, jego jakość jest okropna ;((

Najtaniej wyjdą pierścienie pośrednie do kita albo raynox dcr-250.

Zakup obiektywu za wiele nie da, co jedyne zyskasz przy m42 to światło. Nic poza tym.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Obiektyw lustrzany w makro fotografii? Pomysł ciekawy, nawet mi nigdy do głowy nie przyszedł. Nie twierdzę oczywiście, że się nie da, bo nie wiem.
    Interesują cię zbliżenia nieruchomych i niepłochliwych obiektów, czy robali ? Przy opcji pierwszej makrokonwertery powinny ci na początek wystarczyć. Przy owadach lekkiego życia mieć nie będziesz z budżetem 400 pln. Próbuj i się nie zniechęcaj.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    ... albo raynox dcr-250.
    .
    Popieram kolegę z pomysłem na ... Raynox dcr-250

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Obiektyw lustrzany w makro fotografii? Pomysł ciekawy, nawet mi nigdy do głowy nie przyszedł. Nie twierdzę oczywiście, że się nie da, bo nie wiem.
    Da się, efekty będą bardzo ciekawe. Przynajmniej z zestawu A700+Sony 500/8 Reflex+pierścienie.

Coś już napisał Awatar 1982wojtek

Domyślnie

50 1,8+ dcr 250 znajdziesz na allegro używkę
    wszystko znaczy NIC!!!

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

witam
    Można jeśli się nie mylę kupić w podobnej cenie Cosinę 105/3.5 macro lub podobnego Soligora. Jeśli coś pomyliłem to prosze mnie szybko poprawić :-D.

Pozdrawiam
    Mirek

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Tylko, że ciężko to dostać a jak już to przeważnie bez soczewki dającej 1:1.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No właśnie, ja po długich bojach z M42 i nawet raynoksem-dcr 250 + 25-105mm muszę stwierdzić że obiektyw makro to jedyne satysfakcjonujące wyjście.

Problem w tym, czy wydać 300zł na Cosinę/Soligora, czy 2tys. na Canona lub Tamrona Niestety te tańsze ciężko wyczaić gdziekolwiek, szczególnie właśnie z mocowaniem canonowskim i soczewką.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konin

Domyślnie

Też kiedyś przeżywałem fascynację makro i używałem wtedy obiektywów na M42 własnie. Miałem zestaw(od puszki idąc): pierścienie pośrednie + jupiter 37 + odwrócony helios 44m-4 i sprawdzał sie świetnie, ale brakowało mi jakiegoś oświetlenia, wiec na razie sobie darowałem. Może jak się wkrótce lampy dorobię to fascynacja wróci.
    Wracając do tematu, taki zestaw spokojnie zmieści się w twoim budżecie i moim zdaniem byłby wystarczający. Ew. można by się jeszcze nad mieszkiem zastanowić, ale nie będę się na jego temat wypowiadał, bo do czynienia z nim jeszcze nie miałem.
    Moja galeria na forum CB
    Na składzie: 30D + 350D + T28-75 + C90-300 + S18-50 + Helios 44-m4 i 6 + Jupiter 9 + Jupiter 37A

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów