Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 93 z 183 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103143 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 921 do 930 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Uzależniony

Domyślnie Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Zwłoka do przejścia w tryb Standby może trwać kilka sekund. Jeśli pomimo upływu czasu monitor nie usypia się, proszę zerknąć w menu, w opcje oszczędzania poboru mocy.

Zadziałało, dziękuję. Jedna rzecz załatwiona.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Na moim biurku już stoi SX 2462W w atrakcyjnej cenie i także skalibrowany sprzętowo

W PhotoShopie niektóre narzędzia (kadrowanie, lupa, kroplomierz, rączka) zrobiły się jakieś dziwne, po ich włączeniu i korzystaniu mam je jakby zduplikowane na trzy. Rozdzielczość ekraniu mam dobrze ustawioną na 1920x1200, nie wiem co na to wpłynęło.
    Aktualizowalem wszystko co sie da i nic się nie zmieniło, wciąż niektóre narzędzia są potrójne, zresztą są bardzo małe. Stało się to wraz z podłączeniem nowego SX246W, wcześniej był podłączony S1932 i było ok, była ta sama karta graficzna i ten sam system. Po prostu podłączenie nowego 24" Eizo zmieniło tak te narzędzia. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić?

Zaczynam się zastanawiać czy nie pozostaje nic innego niż przeinstalowaniem całego systemu...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Proponowałbym pożyczyć inną kartę grafiki i sprawdzić, czy obecna (lub jej sterowniki) nie jest walnięta. Może to oczywiście równie dobrze być jakiś wirusolog/zachwaszczenie i reinstalka systemu doprowadzi sprawę do pionu, ale równie dobrze może się okazać daremna.

Uzależniony

Wie ktoś jak wygląda sprawa ze świecącymi pikselami u Eizo? Mam monitorek mniej niż rok, wyskoczył 1 świecący piksel niedawno (wyraźnie go widać na czarnym tle), wyświecone 2800h.
    Naprawiają takie rzeczy, wymieniają monitor na nowy, czy olewają sprawę?

Uzależniony

Patrząc na tą tabelę, i wiedząc, że monitor (S2433) zalicza się do klasy drugiej - EIZO - Defekty pikseli
    Trzeba żyć z białym pikselem :-(

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Witam,

Po 4 latach zmienilem monitor z Eizo S1921 na SX2462 (w końcu panorama )

Monitor jest podpiety do macbooka retiny przez display port. Wczesniej mialem skalibrowanego macbooka i S1921 za pomoca i1 Display 2, wiadomo, retina troche odbiegala z balansem bieli od Eizo, byla troszke czerwiensza, eizo bardziej blade.

Teraz nowy monitor jest wide gamut wiec niektore rzeczy sa przekolorowane, np w programie do podgladu zdjec Xee ktorego uzywam. Kalibratora i1 Display Pro jeszcze nie kupilem ale powininem go miec w nastepnym miesiacu.

Moje pytanie brzmi, jak ogarnac wide gamut w takim zestawie z podpietym laptopem? Prosze o wskazowki i porady, z gory dziekuje
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Na Macu? Nic nie trzeba robić. Profil z deklaracją przestrzeni zmaterializował się sam i wyświetlanie nie jest przekolorowane. Jeśli takie się wydaje to dlatego, że poprzedni monitor miał blade.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Scotland

przelaczajac na sRGB mode widac wyraznie jak sRGB jest ubogie Zauwazylem wlasnie ze nie wszystkie przegladarki zdjec maja zarzadzanie kolorem, przykladem jest Xee (swietna prosta darmowa przegladarka rodem z Linuxa), Podgląd, ACDSee i reszta programow adobe wyswietlaja obraz poprawie, tylko akurat Xee mi dorzuca kolorow - cóż, trzeba bedzie zmienic przegladarkę.

Jesli chodzi o sam profil monitora to podpialem profil od Pana ktory jest zamieszczony na MVA , musi na chwile obecna starczyc dopuki nie bede mial kalibratora.

Moze mi pan jeszcze poradzic cos na temat tego czy da sie cos zrobic z obrazem z samej retiny, teraz mam ustawiony ekran na 5800K zeby byl choc troszke blizej 6500K na SX2462. Macbook stoi obok Eizo, jako ekran pomocniczy, np w lightroomie
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 24-01-2013 o 23:07
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

W OSX jest domyślnie włączone zarządzanie barwą i o ile aplikacja go nie wyłączy, musi być dobrze. Istnieją jednak takie czarne owce jak Chrome które przenosi bezsensowną windowsową filozofię na grunt Maca. Być może tak samo działa Xee, zaraz spróbuję sprawdzić.

Z laptokiem bez kalibracji nic się nie da uradzić. Brak potrzebnej regulacji.

EDIT: Xee działa źle.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 24-01-2013 o 23:17
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Scotland

ale chrome wyswietla zdjecia bez przesaturowywania, w porownaniu do Xee....

nie da sie ustawic retiny tak zeby wyswietlala obraz poprawniej? prosto z pudelka miala duzo czerwieni. kalibrowalem i1 Profiler.
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 93 z 183 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103143 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów