zgada się, tylko problem w tym, że klienci raczej nie zwracają na to uwagi i nikt nie wpadnie to na żeby przyciemnić ekran. Laptop - fakt rozświetlony, a iphone na jakieś 60%
Nowy
Używany
zgada się, tylko problem w tym, że klienci raczej nie zwracają na to uwagi i nikt nie wpadnie to na żeby przyciemnić ekran. Laptop - fakt rozświetlony, a iphone na jakieś 60%
C50D + BG-E2N + S30/1.4 + C80/1.8 + S8/3.5 + C580EXII + 2x Quantuum 600Ws + Quantuum 300Ws
przesłałem jeszcze jedno zdjecie, widocznie tamto źle kliknąłem i źle zapisałem.
ale na moim necu zdjecie wyglada dobrze, nie widać żeby biel była az tak jasna.
to czyli mam się po prostu do tego przyzwyczaić ? ew. obrabiać troszke ciemniej na necu?
C50D + BG-E2N + S30/1.4 + C80/1.8 + S8/3.5 + C580EXII + 2x Quantuum 600Ws + Quantuum 300Ws
Wciąż nie ma profilu.
Koszula jest jasna, mankiet miejscami przepalony. Bez zmian w stosunku do poprzedniego.
P. Marcin dobrze mówi. Robi Pan za jasne zdjęcie, które na jaśniejszym ekranie, być może z pogiętą w "S" charakterystyką jasności, może wypalać światła.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-06-2012 o 16:27
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
iPhone przy ustawieniu 60% jasności daje ~200cd/m^2, nie ma cudów - obraz będzie wyglądał na nim zupełnie inaczej, niż na odbitce czy na NECzku skalibrowanym tak, by wyglądał jak odbitka.
Zainstaluj oprogramowanie NEC MultiProfiler i ustaw tryb wysokiej jaskrawości - wtedy uzyskasz wizualną zgodność z iPhonem, laptopem ustawionym na 100% i innymi spawarkami.
Ostatnio edytowane przez ehri ; 02-06-2012 o 16:32 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Boszz, to jak jesteś z KRK weź zamów czarnucha od kalibracjitylko takiego, żeby się znał na robocie
, najlepiej tego co kalibrował ci NECzka, skoro ten wyświetla poprawnie i ci się podoba a potem skalibruj... monitory klientom.
Alternatywnie (piszę z głowy/d***): jedź do nich i zmniejsz kontrast na oko do 65-75 (0-100), jasność (z tego co piszesz) do 35-40 (0-100) i trochę nasycenia, tak do 70 (0-100). To wszystko na profilu sRGB lub 6500K lub warm.
Jeśli zastanawiasz się skąd on to **** wie to może lepiej zapytać yu w tym wątku czy ktoś z KRK skalibruje ci te monitory, można w pakiecie trafisz na rabat, może się przeszkolisz jak PSuć zdjęcia by klient widział to co ty, tak pi razy drzwi.
the silence is deafening
Kalibracja nie ma mocy sprawczej i nie służy ukazywaniu "prawdy objawionej", a ustawieniu monitora w taki sposób, by dało się przewidzieć wygląd zlecenia w określonych warunkach obserwacji.
Jeśli nasze zdjęcie będzie publikowane na spawarkowatych laptopach, iPhone'ach, iPadach, telewizorach i monitorach naszych klientów, to musimy skalibrować monitor do wysokiego poziomu luminancji i dopiero wtedy oceniać barwy zdjęć.
no to jak jedyny godny to sc2262 to po co kupowac inne np s2243 bardzo polecany ?
Canon
arekhit po to ze nie każdego stać na serię SX :] Lub oczekuje czegoś innego -> np. rozmiar kosztem jakości.