Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 51 z 169 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

zgada się, tylko problem w tym, że klienci raczej nie zwracają na to uwagi i nikt nie wpadnie to na żeby przyciemnić ekran. Laptop - fakt rozświetlony, a iphone na jakieś 60%
    C50D + BG-E2N + S30/1.4 + C80/1.8 + S8/3.5 + C580EXII + 2x Quantuum 600Ws + Quantuum 300Ws

Dopiero zaczyna

Domyślnie

przesłałem jeszcze jedno zdjecie, widocznie tamto źle kliknąłem i źle zapisałem.

ale na moim necu zdjecie wyglada dobrze, nie widać żeby biel była az tak jasna.

to czyli mam się po prostu do tego przyzwyczaić ? ew. obrabiać troszke ciemniej na necu?
    C50D + BG-E2N + S30/1.4 + C80/1.8 + S8/3.5 + C580EXII + 2x Quantuum 600Ws + Quantuum 300Ws

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ehri Zobacz posta
    przesłałem jeszcze jedno zdjecie, widocznie tamto źle kliknąłem i źle zapisałem.
    Wciąż nie ma profilu.

ale na moim necu zdjecie wyglada dobrze, nie widać żeby biel była az tak jasna.
    Koszula jest jasna, mankiet miejscami przepalony. Bez zmian w stosunku do poprzedniego.

P. Marcin dobrze mówi. Robi Pan za jasne zdjęcie, które na jaśniejszym ekranie, być może z pogiętą w "S" charakterystyką jasności, może wypalać światła.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-06-2012 o 16:27
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

iPhone przy ustawieniu 60% jasności daje ~200cd/m^2, nie ma cudów - obraz będzie wyglądał na nim zupełnie inaczej, niż na odbitce czy na NECzku skalibrowanym tak, by wyglądał jak odbitka.

Zainstaluj oprogramowanie NEC MultiProfiler i ustaw tryb wysokiej jaskrawości - wtedy uzyskasz wizualną zgodność z iPhonem, laptopem ustawionym na 100% i innymi spawarkami.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dałem przykład gdzie to zle wyglada. Chodzi mi o to żeby moi klienci nie widzieli u siebie na monitorach przepalonych zdjęć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Wciąż nie ma profilu.

Koszula jest jasna, mankiet miejscami przepalony. Bez zmian w stosunku do poprzedniego.

P. Marcin dobrze mówi. Robi Pan za jasne zdjęcie, które na jaśniejszym ekranie, być może z pogiętą w "S" charakterystyką jasności, może wypalać światła.

to fakt, różnicy w zdjeciach nie miałem, ale zaznaczyłem opcje z profilem icc srgb... hmm
    Ostatnio edytowane przez ehri ; 02-06-2012 o 16:32 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

dałem przykład gdzie to zle wyglada. Chodzi mi o to żeby moi klienci nie widzieli u siebie na monitorach przepalonych zdjęć.
    Po prostu niech Pan unika kanałów z miejscami 255. Zawsze i na wszystkim będzie wypalone.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Boszz, to jak jesteś z KRK weź zamów czarnucha od kalibracji tylko takiego, żeby się znał na robocie , najlepiej tego co kalibrował ci NECzka, skoro ten wyświetla poprawnie i ci się podoba a potem skalibruj... monitory klientom.

Alternatywnie (piszę z głowy/d***): jedź do nich i zmniejsz kontrast na oko do 65-75 (0-100), jasność (z tego co piszesz) do 35-40 (0-100) i trochę nasycenia, tak do 70 (0-100). To wszystko na profilu sRGB lub 6500K lub warm.
    Jeśli zastanawiasz się skąd on to **** wie to może lepiej zapytać yu w tym wątku czy ktoś z KRK skalibruje ci te monitory, można w pakiecie trafisz na rabat, może się przeszkolisz jak PSuć zdjęcia by klient widział to co ty, tak pi razy drzwi.
    the silence is deafening

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kalibracja nie ma mocy sprawczej i nie służy ukazywaniu "prawdy objawionej", a ustawieniu monitora w taki sposób, by dało się przewidzieć wygląd zlecenia w określonych warunkach obserwacji.

Jeśli nasze zdjęcie będzie publikowane na spawarkowatych laptopach, iPhone'ach, iPadach, telewizorach i monitorach naszych klientów, to musimy skalibrować monitor do wysokiego poziomu luminancji i dopiero wtedy oceniać barwy zdjęć.

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

no to jak jedyny godny to sc2262 to po co kupowac inne np s2243 bardzo polecany ?
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

arekhit po to ze nie każdego stać na serię SX :] Lub oczekuje czegoś innego -> np. rozmiar kosztem jakości.

Strona 51 z 169 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów