Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 136 z 183 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 351 do 1 360 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    zajrzyj głębiej na ten popularny serwis. jest tam w dość atrakcyjnej cenie chyba (tyle że w Twoim górnym limicie) Nec EA224WMi...
    Z tego co wyczytałem to matryce IPS niezbyt dobrze sprawdzają się gdy pracujemy przy sztucznym świetle, a ja głównie robię wieczorami, dlatego myślałem o czymś z matrycą PVA.
    Są EIZO S2243W w cenie od 700 - 800 z różnym "przebiegiem" zastanawiam się czy warto i który.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

ja mam jako podstawowy monitor eizo sx2762w - IPS. w ogóle nie ma żadnych problemów przy sztucznym świetle! no chyba że wyłączysz wszystko i będziesz patrzeć na pulpit z czarną tapetą w totalnej ciemnicy, to wtedy srebrzy trochę i widać podświetlenie, tylko z całym szacunkiem - tak się nie pracuje ze zdjęciami. ja mam za monitorem niewielką świetlówkę (4500K), która daje łagodną poświatę na białej ścianie za nim, a oprócz tego włączone jeszcze główne światło pokoju o neutralnej barwie (ok. 5000K). I to załatwia temat.
    Też się przyglądałem tym okazjom na eizo serii S, ale ostatecznie zrezygnowałem. Wolę monitor z gwarancją, tyle że nie mam w stosunku do niego wielkich oczekiwań - to ma być backup do wstępnej selekcji zdjęć i sporadycznej obróbki. Będę mógł coś więcej o tym Necu napisać jak do mnie dotrze ;-)
    piątka, trochę szkła i gadżety

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    ja mam jako podstawowy monitor eizo sx2762w - IPS. w ogóle nie ma żadnych ...
    Jak poczytałem trochę na temat oświetlenia miejsca pracy itd. postanowiłem kupić coś niedrogiego - bez względu czy IPS czy PVA.
    Wybór padł na EIZO L997 21" za 430zł. Właśnie monitor dotarł do mnie. Podłączyłem - działa. Czas pracy 29430H jednak nie mam pojęcia jak to wpływa na obecny stan monitora i ile jeszcze podziała.
    Co do wyświetlanych kolorów np. zdjęć to w porównaniu z poprzednim monitorem jest rewelacja. W końcu nie muszę patrzeć z góry i dołu, aby ocenić jasność i kolory zdjęcia
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Nawiązując do mojego ostatniego wpisu:
    - Nec EA224Wmi - bardzo fajna, zgrabna konstrukcja, wykonanie przyzwoite, stopa bardzo wygodna, fajna rzecz też, że ma coś w rodzaju zagłębienia u góry i z tyłu obudowy, które idealnie się nadaję jako uchwyt do przenoszenia go (ja z nim trochę jeżdżę z miejsca na miejsce). Multum złącz i 4portowy HUB USB!
    - jedyne co mnie wkurza w kwestii ergonomii to dotykowe przyciski - porażka. Przy słabszym oświetleniu nie ma szans namierzyć odpowiedniej opcji (często się myli INPUT z MENU). Knefel to knefel ;-)
    - kolorystycznie bardzo w porządku, poddaje się kalibracji sprzętowej z użycie Gammacomp md. Niestety jedynie za pośrednictwem "dużego" peceta z osobną kartą grafiki. Próbowałem dwoma laptopami z Intel HD3000 na pokładzie i brak komunikacji. Po kalibracji liniowość wyraźnie się poprawiła (argyll już nie "wygina" tak mocno krzywych korekty, idzie praktycznie po linii prostej). Barwy bardzo naturalne i "prawdziwe", kontrast w porządku.
    - zauważyłem jedynie, że w porównaniu do mojego Eizo SX2762W (oba ustawione na 6500K) szczególnie odcienie niebieskiego i biel jest nieco chłodniejsza. Nie jest to może dramtyczna róznica, ale da się zauważyć bez wysiłku, że ma wyraźnie mniej żółci i zieleni. Może to wynika z faktu, że do i1Pro display którego używam mam tylko fabryczny plik korekcji dla szerokogogamutowych świetlówek (Eizo), a Nec to to "wąski" gamut i LED'y i tak na prawdę to Eizo mi trochę odjeżdża w cieplejsze odcienie... Poza tym, zdjęcia, w których nie dominują intensywne niebieskie (np. niebo w tle) czy jest dużo białego wyglądają na obu identycznie (większe odchyłki to mam po drukarce niż jak się wpatruję w oba monitory).
    - podsumowując, myślę że za tą kasę (tym bardziej, że kupiłem stosunkowo niedużo używaną sztukę i idealnym stanie) to warto.
    Ostatnio edytowane przez bob_ ; 15-09-2014 o 10:28
    piątka, trochę szkła i gadżety

Jakby kogoś interesował temat wyboru monitora konkretnie pod zastosowania fotograficzne, to napisałem dość długi artykuł o tym: Jaki monitor dla fotografa, do obróbki zdjęć?

Jest tam też lista monitorów wartych uwagi - od zupełnego minimum, do tych najlepszych, razem z komentarzami czy warto dopłacać i co się zyskuje.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Wybór padł na EIZO L997 21" za 430zł. Właśnie monitor dotarł do mnie. Podłączyłem - działa. Czas pracy 29430H jednak nie mam pojęcia jak to wpływa na obecny stan monitora i ile jeszcze podziała.
    http://www.eizo.ch/netmanager/downlo...72b89764fe.pdf

The usage time is limited to 30,000 hours or less, and the warranty period of the LCD panel and backlight is limited to three years from the date of purchase
    30000 - 29430 = 570

570 godzin to 24 dni pracy.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    30000 - 29430 = 570

Ciągłej pracy, tak celem doprecyzowania :-)

Jako ciekawostkę podam, że mój S2231W skończył w lipcu 6 lat, ma "wyświecone" około 15 tysięcy godzin (ale uwaga: przy jasności 0-5%) i poza jedną drobną ryską (przypuszczalnie dzieło syna) działa jak w dniu zakupu.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Proszę wziąć pod uwagę, że sprzęty "poleasingowe" niemal wszystkie pochodzą z biur. W takim środowisku użytkownicy często nawet nie wiedzą ,że jest coś takiego jak regulator jaskrawości i tłuką monitory na 100% jaskrawości. W takim wypadku stan licznika można spokojnie pomnożyć x6. Mówiąc krótko, poleasingowy monitor z przebiegiem 29 tys godzin, cud, że w ogóle działa.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    ...

30000 - 29430 = 570

Jak już Merde zauważył - ciągłej pracy. Jako, że tego monitora używam raczej tylko do niektórych zdjąć, jest to kilka godzin tygodniowo/miesięcznie więc dobicie do 30tyś może zająć trochę czasu.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proszę wziąć pod uwagę, że sprzęty "poleasingowe" ... ... monitor z przebiegiem 29 tys godzin, cud, że w ogóle działa.
    Jak dla mnie wystarczająco (mam tylko nadzieję, że tak trochę podziała). Wiem, że dla niektórych to złom, ale nie stać mnie na zakup dobrego monitora, a obraz na tym jest o wiele lepszy niż na Smsungu, którego używam na co dzień i jak na razie uważam, że warto było dać te pieniądze.
    Moje fotki Moje fotki II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proszę wziąć pod uwagę, że sprzęty "poleasingowe" niemal wszystkie pochodzą z biur. W takim środowisku użytkownicy często nawet nie wiedzą ,że jest coś takiego jak regulator jaskrawości i tłuką monitory na 100% jaskrawości. W takim wypadku stan licznika można spokojnie pomnożyć x6. Mówiąc krótko, poleasingowy monitor z przebiegiem 29 tys godzin, cud, że w ogóle działa.
    No to niech ma. Ja za swój dałem niespełna 300 zł. Jak padnie to kupię nastepny, co za problem?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 136 z 183 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów