Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 5DmII martwe menu + err 80

Miasto
    Warszawa

Domyślnie 5DmII martwe menu + err 80

Witam, jestem nowy na forum. Przeszperałem wątki jednak nie znalazłem nikogo z podobnym problemem, zmuszony więc jestem założyć ten temat. No ale od początku.
    5D ma niecały miesiąc, od początku jednak miałem wrażenie jakby migawka nie do końca chodziła tak jak powinna (oprócz charakterystycznego dla 5 trzasku lustra wydawała głuchy dźwięk jakby odskakującej sprężyny), wszystko działało jednak poprawnie, wiec pomyślałem że się pewnie za bardzo wczuwam. Nie mniej jednak gdy robiłem zdjęcia na 2 lampy wystąpił problem ciemniejszych części obrazu.
    I teraz wątpliwość nr 1. Używałem lamp nissin di 622 i nissin di622m2. Powszechnie wiadomo ze jedynka nie lubi się z wyzwalaczami, jednak na 550d z powodzeniem wyzwalałem ją patentem phottix aster + kabel 2x jack spinający nadajnik z odbiornikiem. Dwójka przy tej operacji bez zająknięcia błyskała bezprzewodowo. Myślałem więc na początku że część zdjęć z czarnymi partiami to kwestia kapryśnej lampy i złej synchronizacji z migawką przez tą całą kombinację na wyzwalanie. Jednak...
    Po ostatniej sesji biorę swój aparacik, a tu problem panie. Menu i inne przyciski funkcyjne zero reakcji. Działa tylko górny LCD, obiektyw tylko ostrzy, a potem...err 80, czyli migawka/lustro.
    Jest jeszcze wątpliwość nr 2. Otóż po tej ostatniej sesji znajomy zgrał sobie zdjęcia, jednak miał pełno syfu na komputerze o czym się przekonałem po powrocie do domu, i podpięciu CF (kaspersky wszystko wyczyścił, zdjęcia na szczęście uratowane). No i tu moja wątpliwość, czy możliwe jest że to wirus zniszczył soft. Aparatu akurat nie włączałem do czasu wyczyszczenia karty, więc to mało prawdopodobne, no ale nie za bardzo się orientuję w tym temacie.
    Sorry za esej ale sprawa jak widać skomplikowana. Czy ktoś ma jakieś sugestie, czy Żytnia i tylko żytnia?
    Aha operacje z wyjmowaniem baterii itp. czynności niestety nic nie dają.

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Nie ma takiej opcji by zewnętrzne oprogramowanie uszkodziło aparat, chyba, że podczas źle przeprowadzone aktualizacji firmware.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Powrót do ustawień fabrycznych.Ponowne wgranie firmware.
    Ale jeśli aparat ma gwarancję a piszesz:
    5D ma niecały miesiąc,
    Nie walczyłbym ,tylko wysłał do serwisu.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Powrót do ustawień fabrycznych.Ponowne wgranie firmware.
    Ale jeśli aparat ma gwarancję a piszesz:

Nie walczyłbym ,tylko wysłał do serwisu.
    Też bym nie walczył, gdyby nie to że jutro mam sesję którą średnio mam ochotę robić na cropie . Spróbuję z softem, może zadziała to dam znać. Dzięki za odpowiedź.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niestety operacji na sofcie nie da się wykonać żadnym znanym mi sposobem. Puszka najwyraźniej jest martwa. Utility w ogóle jej nie widzi. Pozostaje serwis chyba że ktoś zna jakieś sposoby na "wejście do systemu" w przypadku kiedy tak jak napisałem, po włączeniu działa tylko górne LCD, mogę pokręcić parametrami, nic poza tym. Ponadto po jakimś czasie, bez reguły, wyświetla się err 80.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jesli główny wyświetlacz nie działa i komp nie widzi puszki, to sam nic nie zdziałasz
    Zostaje Ci tylko Serwis.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaLakai Zobacz posta
    Ponadto po jakimś czasie, bez reguły, wyświetla się err 80.
    Krótki opis błędów masz tutaj:
    http://www.canon.pl/Support/Consumer...age=1&type=faq
    To co napisali o Err80 sugeruje, moim zdaniem, jakiś grubszy pad elektroniki.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Widziałem dzisiaj wątek tutaj, na forum, opisujący podobne objawy, jednak bez wyświetlania komunikatu o błędzie. Faktycznie możesz mieć problem z migawką lub lustrem (raczej migawka). W związku z tym lepiej od razu udać się ze sprzętem do serwisu.

O, znalazł się:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=78321
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 19-09-2011 o 13:41

Domyślnie

hej
    dzis w mojej jedynce (1d mk III) wyskoczył err 80
    podczas robienia zdjęć lustro sie unosi i sie blokuje
    wyjecie baterii zmiana obiektuwu czy bez obiektywu nic nie pomaga
    gdy biore LV byskakuje że pusta bateria a jest naładowana.
    gdy foto to lustro sie blokuje u góry
    czy próbowałem zrobic reczne czyszczenie atrycy to tez nic i err80
    ktos ma jakis pomysł czy tylko zytnia? i padnięta migawka?
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Uprawnienia umieszczania postów