Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Tamron czy Sigma?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Wielkie DZIĘKI dziobolek za podpowiedź, już znalazłem

http://www.negatyw.org/moc-canon/23-...-ii-canon.html

Również pozdrawiam!

Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    Ja niecały rok temu miałem podobny dylemat, tylko że do 40D.

Ostatecznie stanęło na Sigmie, ze względu na AF.
    W międzyczasie miałem okazję bawić się Tamronem kolegi. Wnioski: oba wystarczająco ostre jak dla mnie, stabilizacja działa w obu przyzwoicie, AF w Sigmie wyraźnie lepszy....
    Właśnie Ci którzy mieli okazję porównać Tamrona i Sigmę twierdzą że Sigma ma lepszy napęd USM a Tamron jest głośny ale AF równe szybki. Poza tym Sigma ma gorsze notowania. To tylko opinie które znalazłem w necie i TU szukałem potwierdzenia lub zaprzeczenia. W Bydgoszczy prawie każdy sklep foto prowadzi sprzedaż Sigmy a nie mogę znaleść Tamrona którego do niedawna sprzedawał chociażby Fotojoker. Sam mam więc problem z porównaniem.
    Ostatnio edytowane przez Reve ; 08-08-2011 o 22:32 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar daVe
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Stojąc przed identycznym wyborem zdecydowałem się na Sigmę, przede wszystkim ze względu na USM i te dodatkowe 20 mm. Światło nie było najważniejsze. Piszę jednak w innym celu Też mieszkam w Bydgoszczy i mimo, że ten obiektyw jest w prawie każdym sklepie to zawsze mieli tylko po jednej sztuce. Ostatecznie kupowałem w Sigma ProCentrum w Poznaniu. Mogłem przestrzelać kilka sztuk, różnica była zauważalna już na lcd aparatu... Dlatego też, radziłbym przed zakupem podpiąć kilka sztuk i wybrać najlepsze.

Domyślnie

A może zamiast Tamrona lepiej dołożyć i kupić Canona EF-s 17-55mm F/2.8 IS?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Reve Zobacz posta
    A może zamiast Tamrona lepiej dołożyć i kupić Canona EF-s 17-55mm F/2.8 IS?
    Albo tańszą i wg niektórych lepszą Sigmę 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM :-P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
    Albo tańszą i wg niektórych lepszą Sigmę 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM :-P
    No i widzę, że pytanie zadane nie było na marne.
    Dobrze, że nie spieszyłem się z zakupem, bo ta Sigma jest dobrą propozycją i teraz chodzi mi po głowie Cena co prawda +1k zł w stosunku do Tamrona 17-50 ale warto skoro ma tak dobre rekomendacje użytkowników na optyczne.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Witam, miałem T17-50/2.8 i S17-70 starą jak dla amatora to bierz cokolwiek ale ze stabilizacją bo jakość na pełnym otworze nie zawsze zadawala i trzeba przymykać, af tamrona wkurza i nie wykorzystuje tym samym mocy 60D...hsm jest miły i szybki, sigma ma miększe rogi to jej przywara ale w kombinacji 70mm/F4.5 portrety mi się podobały.
    Podsumuje jakbym miał mieć jeden obiektyw to sigma a jak więcej to tamron bo sprawdza się w kombinacjach i do wybranych zagadnień. Canon 17-55 to przerost ceny nad jakością...nie jest L i nie jest szczelny...pół roczne sztuki są zaśmiecone jak kity za 300zł...
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Domyślnie

YaneC natchnął mnie no i stało się. Kupiłem Sigmę 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM. Razem z Sigmą w paczce dotarł również nowiuśki Canon EOS 60D. Wszystko takie nowe że aż strach do ręki wziąć by nie pobrudzić
    Dziękuję za pomoc! Jeszcze nic nie mogę napisać bo na razie ładuje się bateria.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów