Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Zoom do 60D do 800-900zł

Domyślnie Zoom do 60D do 800-900zł

Hej, wiem że takich wątków jest tu pewnie kwadrylion, ale każdy ma swój indywidualny przypadek, jak i ja, dlatego chcę się Was poradzić co brać.

Puszka to 60D (ledwo co zmieniłem system z pentaxa), mam na razie tylko kita i 50tke 1.8, potrzebuję jakiegoś ładnie rysującego zooma w kwocie do 800-900zł.

Zdjęcia jakie robię to w 70% motoryzacja czyli statyczne ujęcia samochodów, gdzie mam czas się przygotować itd... ale głównie robię z ręki. Pozostałe 30% to fashion/eventy itp.. ale to jest dla mnie 2 plan całkowicie, samochody sa definitywnie sprawą priorytetową u mnie.

Co za tym idzie - potrzebny mi w miare szeroki kąt ( dolny zakres ogniskowej 28mm to jest max w tym przypadku ), dobre kolory, bokeh moze byc ale bez przesady mam od tego 50tkę, no i najostrzejszy jak się da.

Na oku mam 4 opcje, oczywiście mówię o używkach, no i bede wdzieczny za porady w co byście poszli :

C 28-135 IS
    C 17-85 IS
    T 17-50 2.8
    T 28-75 2.8

z góry dzięki
    The Few. The Proud. The Prelude. - www.hondaprelude.pl
    Moje PF | C 60D | C 17-85 IS | C 50 1.8

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

Na Twoim miejscu szedłbym w stałki jeżeli chodzi o statyczne ujęcia, bo raczej nie potrzebujesz uniwersalności, a takiego zooma jeszcze nie zrobili który dorównałby jakością, plastyką obrazu stałce.

Jeżeli upierasz się na zooma to tylko Tamron 17-50
    Ostatnio edytowane przez yakuza144 ; 04-08-2011 o 12:06

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Miałem Kita 18-55 Is i jest wystarczający. Celuj albo w 85/1,8 żeby ładnie odciąć samochód od tła lub jakieś UWA, ale w tej cenie będzie ciężko. A jak juz koniecznie musi być zoom to 17-50

Dopiero zaczyna Awatar george
    Miasto
    PL

Domyślnie

Do tej listy można dodać jeszcze Tamrona 17-35 2.8-4, bo można używkę w tej cenie czasem dostać przy odrobinie szczęścia.
    Przy 60d pamiętaj też o croppie x1.6, więc te ogniskowe od 28mm nie są bardzo szerokie.
    Wiele osób zachwala T28-75, ale wg mnie na 2.8 jest niezadowalający (testowałem) ale to temat rzeka tutaj.
    W tej cenie ciężko będzie dostać jakąś szeroką stałkę, ale jak kolega wcześniej sugerował jeśli masz na tyle odejścia 85 1.8 też ładnie rysuje.

Z drugiej strony jednak te nowe kity ponoć nie są takie złe, kwestia zastanowienia się czy wydawać pieniądze na coś o podobnych parametrach,
    bo nie będę już mówił o "dozbieraniu" jakiś 3k na Lke co często radzą na forach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez george Zobacz posta
    Do tej listy można dodać jeszcze Tamrona 17-35 2.8-4, bo można używkę w tej cenie czasem dostać przy odrobinie szczęścia.
    Przy 60d pamiętaj też o croppie x1.6, więc te ogniskowe od 28mm nie są bardzo szerokie.
    Wiele osób zachwala T28-75, ale wg mnie na 2.8 jest niezadowalający (testowałem) ale to temat rzeka tutaj.
    W tej cenie ciężko będzie dostać jakąś szeroką stałkę, ale jak kolega wcześniej sugerował jeśli masz na tyle odejścia 85 1.8 też ładnie rysuje.

Z drugiej strony jednak te nowe kity ponoć nie są takie złe, kwestia zastanowienia się czy wydawać pieniądze na coś o podobnych parametrach,
    bo nie będę już mówił o "dozbieraniu" jakiś 3k na Lke co często radzą na forach
    Dokładnie tak myślałem nad tym 17-35, nawet jest teraz do wzięcia za tauzena na CB i mam zgryz

85mm odpada, ze względu właśnie na to odejście - często jest ciasne miejsce a z fajowym klimatem i nie ma opcji tak biegać ze szkłem - przy 50mm już mam czasem problemy a co dopiero 85...

Jeśli chodzi o stałki, wczesniej z K20D miałęm 30mmm 1.4 sigme, rewelacja, rysowało to idealnie i spełniało swoją rolę, z tym że było mało uniwersalne - AF bardzo wolny i nie nadawało się już do niczego innego niż statyczne zdjęcia z mnóstwem czasu na przygotowania...

O zoomie myślałem w tej kategorii zeby go po prostu jeszcze użyć na jakimś głupawym ślubie, weselu, wyjeździe na wakacje... dlatego szukam złotego środka.. i stąd pomysł na canonwskie ISy bo jednak robi robote IS przy zdjęciach na codzień, z przypadku...

Tamrony oba 2.8 ładnie rysują, bardzo mi się podobają zdjęcia z nich, pytanie czy bez IS dam rade idąc z nim do jakichkolwiek zdjęc w ruchu ?

No i oczywiście pozostaje pytanie czy nie zostawić kita ISa i olać... ale z kitem wiecie sami.. dziwnie sie człowiek czuje ;-)

ehhh... dylematy... :-)
    The Few. The Proud. The Prelude. - www.hondaprelude.pl
    Moje PF | C 60D | C 17-85 IS | C 50 1.8

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

ja myślę , że jeżeli na razie niczego Ci nie brakuje (długości, szerokości, światła, czegokolwiek) to proponowałbym wstrzymać się z zakupem i odłożyć na jakiąś sensowną stałkę. Boję się tego pisać, ale 24L (I, II) świetnie nadaje się do tego typu zdjęć

Jeżeli masz ciśnienie na wydanie kasy lub stałe światło to Tamron 17-50, aczkolwiek wielkiego skoku jakościowego nie uświadczysz - nie będzie "ŁAŁ!". A np. ja, jak już zmieniam szkło to właśnie oczekuje że będzie to "ŁAŁ" :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jestem za Yakuzą Jedynie jako "substytut" 24L możesz kupić po drodze 28/1,8

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

60D to puszka za 3500zł
    to jest chyba jakiś błąd w podejściu, że kupiłeś 60D i teraz kombinujesz nad uniwersalnym zumem za 800zł
    może faktycznie lepiej na razie pomęczyć kita i dozbierać do porządnego obiektywu
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Dopiero zaczyna Awatar george
    Miasto
    PL

Domyślnie

Też się z tym zgodzę, że szkoda wydawać kasę, jeśli nie otrzymasz w zamian żadnego skoku jakościowego. Oczywiście można, bo pobudki psychologiczne są również ważne. Skok jednej przysłony z 4.0 na 2.8, z kolei stabilizacja też do kilki EV pomaga, zależy o co Ci chodzi, mniejsza głębia czy po prostu dłuższy czas z ręki.

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Za 900 złoty cudów nie uświadczysz, kupiłeś bardzo dobry aparat, czas zacząć zbierać kasę na poprawne szkło.
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów