Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Tamron czy Sigma?

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta

Kupi u Cichego i będzie "żyleta"
    A kto to Cichy? Bo ja tu świerzak jestem i nie kumam

Cytat Zamieszczone przez Bangi

U mnie w galerii jest trochę i moim Panoramio
    Fotki są ale nie opisane które z Tamrona no chyba że wszystkie z jednego szkła :-D

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Reve Zobacz posta
    A kto to Cichy? Bo ja tu świerzak jestem i nie kumam
    http://maciejko.net/cbsearch/ ;-)

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Ja niecały rok temu miałem podobny dylemat, tylko że do 40D.

Ostatecznie stanęło na Sigmie, ze względu na AF.
    W międzyczasie miałem okazję bawić się Tamronem kolegi. Wnioski: oba wystarczająco ostre jak dla mnie, stabilizacja działa w obu przyzwoicie, AF w Sigmie wyraźnie lepszy.
    Stwierdziłem, że w mojej sytuacji był to dobry wybór, bo 1 działka przysłony na długim końcu nie jest warta straty 20 mm ogniskowej i lepszego silnika. Światło przydałoby mi się tylko w gorszych warunkach, a tam w Tamronie AF po prostu nie sprawuje się najlepiej, więc zysk wątpliwy (wszystko pisane z mojego punktu widzenia).

Nie wiem co takiego jest w stałym świetle, że niemal wszyscy polecają właśnie to rozwiązanie bez względu na preferencje nabywcy. Jeśli to 1 EV na jednym końcu robi aż tak dużą różnicę to proszę mnie oświecić - wiem, że to 2x więcej światła i trochę mniejsza GO, ale czy jest to warte aż tyle, żeby dyskwalifikować Sigmę?

Ps: nie chodzi mi o usprawiedliwienie swojego zakupu - nie muszę, bo obiektyw jeszcze nigdy mnie nie zawiódł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Wielkie DZIĘKI dziobolek za podpowiedź, już znalazłem

http://www.negatyw.org/moc-canon/23-...-ii-canon.html

Również pozdrawiam!

Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    Ja niecały rok temu miałem podobny dylemat, tylko że do 40D.

Ostatecznie stanęło na Sigmie, ze względu na AF.
    W międzyczasie miałem okazję bawić się Tamronem kolegi. Wnioski: oba wystarczająco ostre jak dla mnie, stabilizacja działa w obu przyzwoicie, AF w Sigmie wyraźnie lepszy....
    Właśnie Ci którzy mieli okazję porównać Tamrona i Sigmę twierdzą że Sigma ma lepszy napęd USM a Tamron jest głośny ale AF równe szybki. Poza tym Sigma ma gorsze notowania. To tylko opinie które znalazłem w necie i TU szukałem potwierdzenia lub zaprzeczenia. W Bydgoszczy prawie każdy sklep foto prowadzi sprzedaż Sigmy a nie mogę znaleść Tamrona którego do niedawna sprzedawał chociażby Fotojoker. Sam mam więc problem z porównaniem.
    Ostatnio edytowane przez Reve ; 08-08-2011 o 22:32 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów