Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: Spadanie przedmiotów i takie tam :).

Pełne uzależnienie

Domyślnie Spadanie przedmiotów i takie tam :).

Wydzielone z:
    http://www.canon-board.info/showthre...584#post989584

Cytat Zamieszczone przez undisputed Zobacz posta
    a co do spadającego Iphonea to jest on dośc lekki, więc spadając z takiej wysokości nie nabierze dużej predkosci, pozatym nie wierze, iż spadł na ziemie i działa- coś musiało zamortyzowac upadek
    można z tego zdania wysnuć wniosek że ciężkie telefony "nabierają większej prędkości czyli spadają szybciej" niż lekkie telefony - był kiedyś taki facet co rzucał różne przedmioty z krzywej wieży w Pizie, pomimo różnej wagi spadały tak samo, o mało go później nie ubili ale się ukorzył i odwołał swoje błędne poglądy - trzeba uważać bo od takiego zdania niedaleko do płaskiej ziemi na słoniach i żółwiu.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 31-07-2011 o 00:18
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    można z tego zdania wysnuć wniosek że ciężkie telefony "nabierają większej prędkości czyli spadają szybciej" niż lekkie telefony - był kiedyś taki facet co rzucał różne przedmioty z krzywej wieży w Pizie, pomimo różnej wagi spadały tak samo, o mało go później nie ubili ale się ukorzył i odwołał swoje błędne poglądy - trzeba uważać bo od takiego zdania niedaleko do płaskiej ziemi na słoniach i żółwiu.
    Dzisiaj rowniez za twierdzenie ze dwa dowolne przedmioty zrzucone z wiezy w Pizie spadna w tym samym czasie nalezałby sie stos, albo przynajmniej pała z fizyki.
    Jako uzytkownik N8 pragne jedynie wyrazic opinie, ze ja cudownosci jej aparatu nie zauwazam. Wg mnie jest bardzo slaby a wszystkie przepiekne zdjecia pokazywane jako jego mozliwosci, sa pokazaniem mozliwosci fotoszopa i grafika komputerowego ,ale na pewno nie ajfona z napisem Nokia N8.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Dzisiaj rowniez za twierdzenie ze dwa dowolne przedmioty zrzucone z wiezy w Pizie spadna w tym samym czasie nalezałby sie stos, albo przynajmniej pała z fizyki.
    Jako uzytkownik N8 pragne jedynie wyrazic opinie, ze ja cudownosci jej aparatu nie zauwazam. Wg mnie jest bardzo slaby a wszystkie przepiekne zdjecia pokazywane jako jego mozliwosci, sa pokazaniem mozliwosci fotoszopa i grafika komputerowego ,ale na pewno nie ajfona z napisem Nokia N8.
    nie mówiłem o dowolnych przedmiotach, wydaje mi się że rozumiesz sens tego co powiedziałem, też uważam że fizyków należy palić w końcu to jakieś wymysły są, każdy wie że ciężkie przedmioty spadają szybciej niż lekkie.

Nie mam n8 ani ajfona ale wiem co może photoshop, więc nie jestem zdziwiony.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    nie mówiłem o dowolnych przedmiotach, wydaje mi się że rozumiesz sens tego co powiedziałem, też uważam że fizyków należy palić w końcu to jakieś wymysły są, każdy wie że ciężkie przedmioty spadają szybciej niż lekkie.
    Kiedyś na lekcji fizyki nauczycielka zapytała nas, co jest cięższe, kilogram ołowiu, czy kilogram pierza? Na rezolutną odpowiedź klasowego kujona, że i to i to waży przecież tyle samo, równie rezolutnie odrzekła - zasadniczo masz rację, ale zrzuć sobie na jedną nogę kilogramowy kawałek ołowiu, a na drugą, kilogramową poduszkę...

Kiedyś na wyjeździe krajoznawczym robiłem zdjęcia nokią N70 i wyszły rewelacyjnie...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Coś już napisał

Domyślnie

nie jestem pewien tego co teraz napisze, ale jest chyba takie prawo, że w pewnym momencie spadający przedmiot przestaje nabierac predkości i v=const (jeśli jest tutaj jakis fizyk to niech się wypowie)

edit: chodziło mi o to prawo http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%9...4%87_graniczna ^^
    Ostatnio edytowane przez undisputed ; 21-07-2011 o 08:47

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Wszystkie "nieporozumienia" w temacie spadania wynikają stąd iż w polu grawitacyjnym w próżni wszystkie przedmioty będą przyspieszać (opadać) dokładnie tak samo. Np. na Księżycu, gdzie nie ma atmosfery, jakbyśmy na wysokości 100 metrów nad powierzchnią umieścili lokomotywę i piórko to będą spadać identycznie.

Ale mało kto z nas przebywał w próżni, a ludzka intuicja mówi, że kilo pierza wywoła inny efekt spadając na stopę, niż kilo żelaza. Bo normalnie mamy do czynienia z siłą równoważącą siłę grawitacji - siłę oporu powietrza. I tutaj ma zastosowanie wzór na prędkość graniczną. Nawet zakładając identyczny kształt przedmiotów (identyczna powierzchnia i opór powietrza) to w przypadku różnicy w masie opadanie będzie inne. Łatwo to sobie wyobrazić zrzucając z wieży Pizie kulę armatnią i odpowiadający jej balon wypełniony powietrzem... chociaż to nie jest do końca dobry przykład, bo pojawia się nowy gracz - siła wyporu... ale ten fakt tym bardziej uświadamia, że opadanie w atmosferze ziemskiej nie jest takie proste jak wynikałoby to z samej siły grawitacji

p.s.
    nie jestem fizykiem
    Ostatnio edytowane przez sprocket73 ; 21-07-2011 o 09:17
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Coś już napisał

Domyślnie

to co jeszcze trzeba dodać to fakt,i z aby zadziałało owe prawo prędkości granicznej przedmioty muszą spadac z odpowiedniej wysokości.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ponieważ dyskurs "fizyczny" się rozwija - wydzieliłem do osobnego wątku .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Wszystkie "nieporozumienia" w temacie spadania wynikają stąd iż w polu grawitacyjnym w próżni wszystkie przedmioty będą przyspieszać (opadać) dokładnie tak samo.
    Nie jest to do końca prawdą. Owszem, przedmioty spadną na powierzchnię księżyca jednocześnie ale...

Ciężki przedmiot ma większe pole grawitacyjne. Jak powszechnie wiadomo, w silnym polu grawitacyjnym czas płynie wolniej. Zatem z punktu widzenia obserwatora znajdującego się na powierzchni ciężkiego spadającego przedmiotu, przyspieszenie będzie inne niż to, które zmierzy obserwator na spadającym przedmiocie o mniejszej wadze.

Ale to chyba dla wszystkich oczywiste.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Rozumiem ze sa to argumenty przeciwko fotografowaniu slubow smartfonami, szczegolnie gdy slub sie odbywa na Ksiezycu.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów