Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 80

Wątek: Spadanie przedmiotów i takie tam :).

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak się zastanawiam, jaka jest różnica między zwrotem
    Cytat Zamieszczone przez Byniekk Zobacz posta
    spadną tak samo,
    tak samo jak dwie kule o srednicy powiedzmy 50 cm , jedna z drewna a druga z żelaza tez rzucone z danja wysokości spadną w tym samym momencie.
    a tym, co napisałem, a co negujesz:
    Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Owszem, przedmioty spadną na powierzchnię księżyca jednocześnie ale...
    Natomiast jeśli Twoim zdaniem zapis
    Ek=m*g*h
    jest wzorem na energię KINETYCZNĄ, to ja bym się na Twoim miejscu za bardzo tą wiedzą nie chwalił przed nauczycielem fizyki. Wynikałoby z niego, że wraz ze spadkiem wysokości energia kinetyczna maleje do zera Oczywiście jest to wzór na energię POTENCJALNĄ.

Cała reszta mojej, nieco żartobliwej, choć prawdziwej wypowiedzi opiera się na podstawach ogólnej teorii względności, zgodnie z którą upływ czasu w pobliżu silnego pola grawitacyjnego ulega spowolnieniu. Zjawisko to jest znane pod nazwą grawitacyjnej dylatacji czasu i jest wiele praktycznych sytuacji, w których jego wpływ nie jest bynajmniej pomijalny.

Z serii "Czy wiecie, że...":

System GPS opiera się na odczytywaniu informacji o bieżącym czasie, które są nadawane przez poszczególne satelity systemu. Gdyby nie uwzględniać zjawiska dylatacji czasu, pomiar położenia byłby zafałszowany o kilka kilometrów!
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 06-08-2011 o 22:53
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Niestety, nie jest prawdą, że prawidłowe dzialanie GPS dowodzi prawdziwości "dylatacji czasu" zgodnie z teoriami względnosci. Nie wnikając, czy te teorie są prawdziwe, czy nie, w zasadzie zapewne są, pomijając dodane do tego filozofie i słownictwo.

http://www.alternativephysics.org/book/GPSmythology.htm

Chodzi o to w skrócie, że odbiornik GPS nie ma wbudowanego własnego zegara atomowego, więc problem wzajemnego opóźnienia czy przyspieszenia nie może miec miejsca. Odbiornik dostraja ciągle swoj czas do odczytanego "time stamp" z satelitów. Może to zrobić, synchronizując czas satelitów, tak, żeby obliczona pozycja odbiornika byla zgodna (na przecięciu czterech sfer).

A satelity dodatkowo emitują poprawki do ich położenia.

Nawet gdyby zegary na satelitach były pięć razy szybsze niż na Ziemi, GPS ciągle by działał, pod warunkem, że są zsynchronizowane między sobą.

Dlaczego można przeczytać sensacje o dowodach na SR i GR za pomocą gadżetu za $50 w popularnych artykułach? Prosze sobie samemu wymyśleć przyczynę. Jednak np. artykuł poniżej wyjaśnia obliczenia GPS nie wspominając ani slowem o "dylatacji czasu".

http://electronics.howstuffworks.com...ravel/gps3.htm

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Dlaczego można przeczytać sensacje o dowodach na SR i GR za pomocą gadżetu za $50 w popularnych artykułach? Prosze sobie samemu wymyśleć przyczynę. Jednak np. artykuł poniżej wyjaśnia obliczenia GPS nie wspominając ani slowem o "dylatacji czasu".
    W wersji w miarę przystępnej, o wpływie tego zjawiska na GPS można przeczytać na tej, wprawdzie już leciwej i w niektórych miejscach zdezaktualizowanej prezentacji:
    www.if.pwr.wroc.pl/~wsalejda/pop/gps_final.ppt

Część dotycząca dylatacji się nie przedawniła
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 08-08-2011 o 10:12
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Coś już napisał

Domyślnie

to co jeszcze trzeba dodać to fakt,i z aby zadziałało owe prawo prędkości granicznej przedmioty muszą spadac z odpowiedniej wysokości.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ponieważ dyskurs "fizyczny" się rozwija - wydzieliłem do osobnego wątku .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Rozumiem ze sa to argumenty przeciwko fotografowaniu slubow smartfonami, szczegolnie gdy slub sie odbywa na Ksiezycu.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Ale, jeżeli piórko przykleimy do świecącej latarki i taki zestaw upuścimy na powierzchnię księżyca, to piórko zacznie spadać z prędkością światła... Czy jakoś tak...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ale dalej nie doszlismy do sensownego wniosku, w ktorym predkosc graniczna ma w tym przypadku najwazniejsze oddzialywanie. Ciezki przedmiot osiagnie swoje v=constans ktore bedzie wieksze, niz v=constans przedmiotu mniejszego. A wynika to ze wzgledu na opory powietrza, sile przyciagania (przedmiotu) i wiele innych praw. Dlatego ciezszy przedmiot spadnie szybciej niz lekki. To ze przedmioty spadna w tym samym momencie, a raczej beda leciec obok siebie tyczy sie wczesniej przytoczonej prozni. I najlepiej prozni z dala od innych cial obcych. Tylko w takich warunkach mozna udowodonic ze dwa ciala o dramatycznie roznej ciezkosci beda dryfowac w prozni z ta sama predkoscia. Z drugiej strony, jesli nie bedzie zadnego ciala obcego posiadajacego grawitacje, to przedmioty nie beda sie rozpedzac, i beda leciec w nieskonczonosc z taka predkoscia z jaka je puscimy. Czyli jednym zdaniem konczacym. Kupujcie rzeczy z PLATIKOWA obudowa, poniewaz:

a) Sa lzejsze - mniejsza predkosc spadania.
    b) Sa wytrzymalsze - tak, poniewaz pekajacy plastik jest wynikiem odebrania i rozproszenia energii.
    c) Amortyzuja wstrzas elektroniki w srodku - rozproszenie ewentualnych drgan.
    d) Znalazlo by sie jeszcze kilka powodow dlaczego plastik i kompozyty sa lepsze, ale mam nadzieje ze tyle wystarczy

I teraz przemyslcie czy rzeczywiscie korpusy z magnezu sa lepsze w przypadku dosc delikatnej elektroniki aparatu :]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Hmm,więc usunięcie obudowy sprawi że nasze aparaty staną się jeszcze lżejsze
    a rzucenie w nie księzycem że...zaraz, no muszę to przeliczyć jeszcze raz

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    ....
    I teraz przemyslcie czy rzeczywiscie korpusy z magnezu sa lepsze w przypadku dosc delikatnej elektroniki aparatu :]

No oczywiście, że gorsze bo ciężkie. Kamera płytkowa to jest to. Nie będę podawał linków do stron producentów żeby nie być posądzonym o reklamę Sony. Wystarczy w googlach wpisać "kamera płytkowa". Mi takowa spadła z około 200 metrów. Nic się jej nie stało. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów