Witam serdecznie po raz pierwszy i podczepiam pod pytanie o lampę Polaroid PL 144-AZ.
Wiem już, o braku HSS. Intryguje mnie jeszcze jedna kwestia z instrukcji polaroida dotycząca synchro na drugą kurtynę.
Mianowicie:
"W trybie synchronizacji z drugą zasłoną:
c) Lampa emituje dwa błyski: jeden po wciśnięciu spustu i wyzwolenia migawki oraz drugi bezpośrednio przed zakończeniem naświetlania "
Czy się mylę czy w tym wypadku błysk powinien być TYLKO JEDEN, bezpośrednio przed zakończeniem naświetlenia?
Szykuję się co prawda do zakupu Speedlite 430 EX II, ale mimo wszystko wolałam sprawdzić czy coś na podobnym poziomie lecz tańszego nadaje się w zastępstwie. Wcześniej byłam użytkownikiem Sigmy 530 EF 500 DG ST - wróciła jednak do swojego prawowitego właściciela.
Znalazłam używane Speedlite 430 EX II w granicach 150 funtów na ebay (powiedzmy około 800 zł), nowe w granicach 900 zł na allegro.
Biorąc pod uwagę własne doświadczenia z lampą i dogłębnie przeczytane przeze mnie tutejsze tematy dotyczące lamp wiem, że najlepszym wyjściem jest zakup tejże lampy.
Jednakże dziś dopiero dowiedziałam się o tymże polaroidzie i cena lekko mnie kusi...
Ewentualne uwagi?