Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: 24 L II USM - alernatywy?

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie 24 L II USM - alernatywy?

24L/1.4 II USM to oczywiscie legenda: ostrosc, bokeh...wszyscy znaja historie. jednak - czy gdzies w ogóle mozna kupic pierwsza wersje tego szkla/uzywana? nie moglem znalezc - a uwierzcie ze szukalem... zakładam że jest tańsza - stąd pytanie.

druga sprawa, cena 24L II, nawet używek, zniecheca. pytanie: czy ktos z Was działa(ł) na sigmie 24mm/1.8 - czy warto się interesować tą sigmą? zaznaczam od razu że interesuje mnie tylko ta ogniskowa jako stałka (pod FF) - więc prosze nie pisac nic o 28mm czy zoomach.
    znacie jakies jeszcze godne uwagi alternatywy których ceny nie spowodują że będę się płaszczył przed bankiem o kredyt? :-)
    dzięki
    pozdrawiam
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    ostrołęka

Domyślnie

ad 2.
    przydałoby się abyś sprecyzował w jakim celu owe szkło masz zamiar nabyć. jeżeli nie przeszkadza Ci mniej pewny af i masz zamiar domykać do ok f/2.2.. czemu nie? chociaz jak wiadomo, sigma to wciaz tylko substytut.
    1d, 30, 24-200/2.8l, 580ex

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paatryk77 Zobacz posta
    24L/1.4 II USM to oczywiscie legenda: ostrosc, bokeh...wszyscy znaja historie. jednak - czy gdzies w ogóle mozna kupic pierwsza wersje tego szkla/uzywana?
    Coś słabo szukałeś

C 24L MKI

C 24L MKII
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

uk ebay, czesto maja mkI w granicach 700f-800f

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez az3rrox Zobacz posta
    ad 2.
    przydałoby się abyś sprecyzował w jakim celu owe szkło masz zamiar nabyć. jeżeli nie przeszkadza Ci mniej pewny af i masz zamiar domykać do ok f/2.2.. czemu nie? chociaz jak wiadomo, sigma to wciaz tylko substytut.
    dzięki. a to ważne do czego mi potrzebny ten obiektyw? odpowiem tak: chce miec bardzo jasna i szeroką stalke a 28mm dla mnie za wąsko.
    sigma nie musi byc substytutem...nie popadajmy w narcyzm. czy canon zawsze taki bezbłędny? po Serwisie (przyznaję - AF issues) moja sigma 50/1.4 rozwala sufity, i dla mnie na ten przykład nie jest żadnym subsytutem 50L, tylko genialnym szklem za rozsądną cenę...
    pozdr
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Coś słabo szukałeś

C 24L MKI

C 24L MKII
    dzięki!
    Ostatnio edytowane przez paatryk77 ; 10-06-2011 o 14:46 Powód: Automerged Doublepost

flickr

Domyślnie

Maiłem Sigmę 24mm 1.8, byłem zaje#%$cie zadowolony z obrazka. 99% strzałów trafionych. Mój egzemplarz (kupiłem używkę, miała co najmniej 3 lata) ostry od 1.8, nie trzeba było domykać. Minusy: dość wolny AF (ale za to bardzo celny).
    Szkło zmieniłem na 24mm L 1.4 mk2, tylko ze względu na AF, bo akurat do repo był mi potrzebny. Ale ogólnie polecam Sigmę

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slajd Zobacz posta
    Alternatywnie to można łyknąć 24-70 , świetne szkło do fotogrfowania treści, 24/1.4 świetne szkło do fotografowania bokehu :-)
    slajd, oświecasz umysły chłopie taki mądrościami

Cytat Zamieszczone przez Sic Zobacz posta
    Maiłem Sigmę 24mm 1.8, byłem zaje#%$cie zadowolony z obrazka. 99% strzałów trafionych. Mój egzemplarz (kupiłem używkę, miała co najmniej 3 lata) ostry od 1.8, nie trzeba było domykać. Minusy: dość wolny AF (ale za to bardzo celny).
    Szkło zmieniłem na 24mm L 1.4 mk2, tylko ze względu na AF, bo akurat do repo był mi potrzebny. Ale ogólnie polecam Sigmę
    dzięki Sic - o takie treści mi chodzi. pozdrawiam

flickr

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paatryk77 Zobacz posta
    dzięki. a to ważne do czego mi potrzebny ten obiektyw? odpowiem tak: chce miec bardzo jasna i szeroką stalke a 28mm dla mnie za wąsko.
    sigma nie musi byc substytutem...nie popadajmy w narcyzm. czy canon zawsze taki bezbłędny? po Serwisie (przyznaję - AF issues) moja sigma 50/1.4 rozwala sufity, i dla mnie na ten przykład nie jest żadnym subsytutem 50L, tylko genialnym szklem za rozsądną cenę...
    pozdr
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

dzięki!
    Jak ci starczy 24mm a chcesz uniwersalnie to moze 24-70?
    Ja zamienilem sigma 20mm 1.8 na Lke i nie zaluje. Troszke tesknie czasem za tymi 4mm ale af i jakosc obrazka miazdzy sigme ktora mialem.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

ej wiesz co... mam już dwa zoomy, 17-40L i 70-200/4L, oraz sigme 50/1.4 - chcę dobrą stałkę. szeroką. i basta ;-). 24-70L... to kloc dla kręgosłupa i portfela...i za ciemny ;-). zwłaszcza jak masz dwa zoomy f/4
    pozdr
    T

flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów