Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Sigma 24mm f1,8 Opinie?

Dopiero zaczyna

Question Sigma 24mm f1,8 Opinie?

Witam,

czy ktos moglby sie wypowiedziec na temat tego szkla? Miedzy roznymi szklami, ktore mnie ostatnio interesuja, a ktorych cena wynosi +/- 2000zl jest i owy obiektyw...

Szukalem na forum ale znalazlem tylko informacje o S20mm lub S28mm...nawet jak w temacie byla Sigma 24mm to i tak watki schodzily na wyzej wymieniane ogniskowe lub na Canona 24mm L MKII...;]
    Tak jakby 24mm od Sigmy w ogole nie istnialo...

Czytalem test na Optycznych...ale z doswaidczenia wiem, ze testy to jedno, a praktyka to co innego..

Ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie...?

Pozdro.

Zablokowany

Domyślnie

Pokazywałem to już w wątku o 24IIL
    http://img29.imageshack.us/gal.php?g=mg9212r.jpg
    miałem je na body 3 minuty, za mało na opnie. Coś bzyczało, ale znośnie, trafiało dość szybko, ale na ile pewnie, nie powiem - za krótko. Nie wiem jak focus na odległość.

Dopiero zaczyna

Wink

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Pokazywałem to już w wątku o 24IIL
    http://img29.imageshack.us/gal.php?g=mg9212r.jpg
    miałem je na body 3 minuty, za mało na opnie. Coś bzyczało, ale znośnie, trafiało dość szybko, ale na ile pewnie, nie powiem - za krótko. Nie wiem jak focus na odległość.
    Tak, pamietam tylko wlasnie za krotko sie nim bawiles...potrzebuje opinii kogos kto troche juz z tym szklem popracowal..

Dzieki.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Mam, używam i sobie chwalę.
    Zalety:
    - bardzo przyjemny bokeh, kolory
    - dobra ostrość po lekkim domknięciu, na f4 żyleta.
    - szybki AF (mimo, że nie HSM)
    - solidna konstrukcja
    - szeroki pierścień ostrości
    - bardzo przyjemna opcja makro (1:2.5), traktuję jako dodatek, ale miło że jest

Wady:
    - lubi pudłować (1/3 strzałów zwłaszcza z bliska, przy dalszych nie zauważyłem)
    - przy f1.8 dość miękki, ale nie narzekam zbytnio (do portretów jak znalazł)
    - średnica filtra 77mm

Używam z 40D jako standard i z 50E jako streetowe szkło.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Dopiero zaczyna

Smile Sampelki

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Mam, używam i sobie chwalę.

mate00sh ...podeslij mi prosze troche samplli z 40D!!!!

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

[...]
    - dobra ostrość po lekkim domknięciu, na f4 żyleta.
    [...]
    No rzeczywiscie wypas, kupowac jasna stalke za nie mala kase po to by miec zylete od f 4.0? Dla mnie nieporozumienie. Jesli ktos chce takie szklo do portretu to chyba nie bardzo. Zyletki w dobrych jasnych stalkach (bynajmniej nie jest tutaj mowa o klasie L) sa po przymknieciu o nie cala wartosc przyslony od najwiekszego otworu, a nie do 4.0.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    No rzeczywiscie wypas, kupowac jasna stalke za nie mala kase po to by miec zylete od f 4.0? Dla mnie nieporozumienie. Jesli ktos chce takie szklo do portretu to chyba nie bardzo. Zyletki w dobrych jasnych stalkach (bynajmniej nie jest tutaj mowa o klasie L) sa po przymknieciu o nie cala wartosc przyslony od najwiekszego otworu, a nie do 4.0.
    Fakt,
    1,8 domknac max do 2,8 aby bylo super... ale 4 to troche porazka...poki co czekam na sample

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ja tam akurat jakiegoś majątku za nią nie dałem. Przed zakupem testowałem trzy egzemplarze Canona 28 1.8 i żaden z nich nie był zadowalający - trzeba było domknąć do 5.6 dla "żylety". Mi tam na żylecie nie zależy, jak już pisałem wcześniej robię głównie portrety i dla mnie ostrość na 1.8 jest zupełnie wystarczająca. 24L to to nie jest, ale przewaga L-ki nie rekompensuje 5-cio krotnej przebitki na cenie.

Sample jakieś mam, ale nie mam jak teraz zgrać. Wieczorem wrzucę na Rapidshare.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Ja tam akurat jakiegoś majątku za nią nie dałem. Przed zakupem testowałem trzy egzemplarze Canona 28 1.8 i żaden z nich nie był zadowalający - trzeba było domknąć do 5.6 dla "żylety". Mi tam na żylecie nie zależy, jak już pisałem wcześniej robię głównie portrety i dla mnie ostrość na 1.8 jest zupełnie wystarczająca. [...]
    To miales pecha, u mnie 28 1.8 zyleta sypie od 2.2. A jak na zylecie nie zalezy to i 1.8 calkiem akcpetowalne.

A co do zastosowania, skoro portret to dla mnie dziwne, ze na zylecie ci nie zalezy.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    To miales pecha, u mnie 28 1.8 zyleta sypie od 2.2. A jak na zylecie nie zalezy to i 1.8 calkiem akcpetowalne.

A co do zastosowania, skoro portret to dla mnie dziwne, ze na zylecie ci nie zalezy.
    Wiesz, różne są definicje portretu Jakbym chciał mieć ostry portret, na którym wyjdą wszystkie niedoskonałości skóry to bym kupił jakieś szkło makro... Zresztą mam 50 1.8, które jest bardzo ostre na f2. Nie używam praktycznie.

C28 u mnie przegrało także ze względu na bokeh. Ogólnie moim zdaniem (bazując na moich testach) jedyną zaletą względem tej Sigmy jest w Canonie AF.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów