Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Hot piksel?

Domyślnie Hot piksel?

Witam!
    Na początku chciałem się przywitać, od dziś jestem właścicielem mojej pierwszej w życiu lustrzanki 500D... lecz niestety długo się nią nie nacieszyłem. Porobiłem trochę fotek i na każdej z nich zauważyłem coś takiego:

Powiększenie 2000%, górny wycinek ze zwykłego zdjęcia a dolny z fotki 30s z deklem na obiektywie. Czytałem o dead i hot pikselach ale to nie jest piksel tylko wielkie skupisko pikseli
    Czy takie coś nadaje się do reklamacji? Widać to nawet gdy zdjęcie jest w pełnym rozmiarze na monitorze Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli efekt z pikselami ujawnia sie na zdjęciach, to zawsze jest to podstawa do reklamacji lub naprawy gwarancyjnej bez względu na rozmiary występującego zjawiska.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Piękny hot-pixel. Ładniej wyszedł na tym zdjęciu z deklem - jest bardziej kontrastowy.
    Masz tylko jeden taki ? Szczęściarz... dobry aparat trafiłeś.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Domyślnie

Marecky - dzięki za linki, szkoda tylko że zdjęcia z postów już są wywalone :-|

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Piękny hot-pixel. Ładniej wyszedł na tym zdjęciu z deklem - jest bardziej kontrastowy.
    Masz tylko jeden taki ? Szczęściarz... dobry aparat trafiłeś.
    Się śmiej , aparat kupiłem głównie i między innymi po to żeby go podpinać do teleskopu na paralaktyku i focenia nieba a takie niebieskie dziadostwo z pewnością upiększy moje zdjęcia...Według mnie to nie jest hot-pixel tylko plama zrobiona z hot-pixeli a to chyba już nie jest norma? Pytam zanim pójdę do sklepu go reklamować bo to moja pierwsza lustrzanka.

PS. miałem kiedyś kompakt Nikona i dostałem drugi nowy bo w tamtym był jeden jedyny pikselek. Powtarzam , pikselek a nie kupa pikseli widoczna na każdym zdjęciu z ciemniejszym tłem . Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Jesteś pewny, że to skupisko? Może to jeden piksel, tylko powiększony do 2000% jest duży. Zwykle są to pojedyncze punkciki. Jeżeli naprawdę masz skupisko, to spróbuj reklamować.

Z własnego doświadczenia pamiętam, że jak kupiłem aparat i zrobiłem zdjęcie z deklem to znalazłem kilka takch hotów. Wyczytałem na tym forum, żeby się tym nie przejmować. Z czasem jedne hoty znikają, inne się pojawiają, ale ogólnie to jest ich coraz więcej.

Jak robisz dużo zdjęć na długim czasie to matryca się nagrzewa i mogą się pojawić nowe, z drugiej strony jak wyjdziesz na mróz to wiele normalnie widocznych znika.

Pixele można usuwać na etapie obróbki zdjęcia. Równiez serwis dokonuje tzw. mpowania pixeli, czyli przyjmują one wartość średnią od sąsiadów.
    Jest też taki jeden sposób z podniesieniem lustra na minutę. Pdobno wielu osobom pomógł.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Jesteś pewny, że to skupisko? Może to jeden piksel, tylko powiększony do 2000% jest duży.
    Tak, na 100% to jest skupisko. Wyczytałem że zwykłe hoty to pojedyncze pixele a nie takie kupsko :razz:, oglądałem też fotki hotów innych uzytkowników i chciałbym mieć takie jak one :P

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jointer Zobacz posta
    Czy takie coś nadaje się do reklamacji? Widać to nawet gdy zdjęcie jest w pełnym rozmiarze na monitorze Pozdrawiam.
    Reklamować możesz zawsze. Puszki CI nie wymienią tylko odeślą do serwisu gdzie wykonane zostanie mapowanie matrycy. Jeśli Ci to przeszkadza prościej samemu odesłać do Warszawy na Żytnią, będzie szybciej a zrobią dokładnie to samo.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Macgyver, zrobię jak napisałeś, po świętach zadzwonię na Żytnią i obgadam szczegóły , aha, zapomniałem dodać, ta plamka jest widoczna wyraźnie nawet przy ISO 100 ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli do sklepu w którym kupiłes sprzęt masz niedaleko, to zawsze możesz spróbowac reklamacji. Do Serwisu zawsze zdążysz wysłać. Jeśli hot pixel jest widoczny na zdjeciach to nie to samo co na ekraniku i należy Ci się wymiana puszki na wolną od wad.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów