Kup filtry i powinno być lepiej ..albo spróbuj wołać dwa jpg i na maskach w photoshopie składać ..
![]()
no niby światlo w tych ostanich fajne i dobre... bo we wczesnijszych mi sie nie podoba za bardzo... jak dla mnie powinno byc fajnie podrasowane. bo strobbing taki jest, fajnie podrasowany przyciaga uwagę![]()
6.1 - centralne,
6.3 - żółty lewy dolny róg odwraca uwagę,
6.6 - ciasno z lewej, za dużo pustej przestrzeni z prawej, przy takim ujęciu modelka powinna stać z prawej strony.
Coś nieostre te zdjęcia w porównaniu z poprzednimi.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Witam. Jestem nowy w portretach, ale chyba mogę ocenić jak ja to widzę :P.
Ostatnie robione manualnym obiektywem?? Bo na niektórych ostrość na prawdę siada. Same lampy według mnie zdały egzamin. Ładne, dość miekkie światło ładnie oświetliło modelkę.
6.6 - Ostrość trafiona w tyłek, a nie w cała postać, ewentualnie głowę. Pozatym ja bym to przykadrował i zmienił orientację poziomą, tak żeby modelka patrzyła w prawą stronę
Pozdrawiam i zapraszam wszystkich do siebie, jako że dopiero się uczę i potrzebuję porad dotyczących właśnie portretów.
Poszukiwacz - dzięki za uwagi. Zgadzam się z nimi. Planuję oddzielny wątek portretami, już bez rozgraniczenia czy doświetlane czy nie. Portret to portret, wszystko ma być dobre. I kompozycja, i światło.
Qtk - podaj więc linka do swojej galerii - wtedy będziemy mogli radzić.
Jeśli chodzi o ostrość - 50/1.4 słabo sobie radzi z ostrzeniem w nocy. Mam z tym sporo problemów. Postanowiłem nosić ze sobą małą latarkę, jeszcze nie miałem okazji przetestować.
Ujęcia sprzęd paru dni:
7.1
7.2
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=74788 Zapraszam.
Co do ostatnich. W 7.1 fajnie, jakby tło było symetryczne, bo niestety lewa strona bardziej przyciąga uwagę niż nawet sam model.
Do drugiego nie mam zastrzeżeń.
Pozdrawiam.
Problem z ostrzeniem nie pochodzi z tego, że jest ciemno, tylko z tego, że wybrałeś centralny punkt ostrzenia a potem ustawiłeś go na środku postaci. Albo używaj wszystkich punktów aparatu, albo uwzględnij CAŁY kadr ze szczególnym jednym punktem ostrzenia (np. ostrzysz na twarz, to zrób w kadrze miejsce na inne też rzeczy).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dwa ostatnie zdjęcia ciekawe tylko ze względu na modela (przypomina Evana Mcgregora) - po za tym sam wiesz... Poprzednie z dziewczyną były jakieś bogatsze i ciekawsze.
Ostatnio edytowane przez tadpaw ; 27-03-2011 o 18:19 Powód: Automerged Doublepost
Tadpaw - dzięki za uwagi. Racja - przekadrowywanie powoduje Front Focus - nie od dzisiaj wiadomo. No ale jakoś musze te zdjęcia robić. W tych warunkach użycie skrajnego bocznego punktu spowodowało by wędrówkę autofocusa po całej skali i tyle. Będę próbował świecic latarką. Nie rozumiem jednak tego co napisałeś w nawiasie...
Co do sesji 7 to większość było robione w świetle naturalnym. Tylko pare ostatnich ujęć robione z lampą. No i właśnie ta druga część będzie powtarzana, tylko o późniejszej porze, żeby było ciemniej dookoła i żebym nie musiał tak szkła przymykać.
Wygooglałem tego Mcgregora i nie widze podobieństwa![]()